divlji taxi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- DaffyDuck
#26 Re: divlji taxi
Preksinoc na otoci, tamno crveni audi, neki stariji, ima znak taksija unutar auta, naprijed ZH table, nazad nema nista. I stade nekim zenama, one udjose... ja se ne bih usudila 
- johntra
#27 Re: divlji taxi
Evo update od jutros, za onaj Audi stojanku....maloprije sam ga vidio sa firmom Sarajevo taxi, a preko tablica naprijed mu lafo snijeg...hajd, ok za prednji dio auta, ali stražnja tablica natrpana snijegom, a nigdje snijega s glave na stražnjem dijelu auta... 
- AmADin_gospo
#28 Re: divlji taxi
mah, ništa od kazni i inspekcije, dok se ne počnu vozila pljeniti neče se dovest stoka u red.
neki dan plava fabija karavan s kale naljepnicom i colkama na kovačićima
neki dan plava fabija karavan s kale naljepnicom i colkama na kovačićima
-
milojicabrzi
#29 Re: divlji taxi
Npr srebreni Accent ili Lybra karavan, a jesi li siguran da je na 1515 - Sarajevo Taxi...?[/quote]
pa zvao sam godinama 1515 i uvijek mi je dolazio sarajevo taxi sa obliznjeg standa, juce dodje Benjo & Adin pa sam se bas bio zijanio...
a i na stranici sa taxi-a pise 1515
http://www.sarajevotaxi.com.ba/[/quote]
Prosto nevjerovatno... I bas na 1515 dali broj koji je odgovarao broju na Benjinom autu?[/quote]
He,he, to je stara fora taxi firmi u Sarajevu, slusaju jedni drugima frekvencije...prije par godina sam to slucajno skontao... Kada dispecer proziva taksije i daje licitaciju, javi se najblizi, medjutim, konkurentska firma slusa i ako je on slucajno u blizini tvoje adrese, on krene na adresu i stigne prije ovoga...
Vecina raje stoji i ceka na cesti i kada vidi taksi, konta da je to-to, ne zagleda firmu ili broj vozila, pa tako kradu jedni drugima voznje...
pa zvao sam godinama 1515 i uvijek mi je dolazio sarajevo taxi sa obliznjeg standa, juce dodje Benjo & Adin pa sam se bas bio zijanio...
Prosto nevjerovatno... I bas na 1515 dali broj koji je odgovarao broju na Benjinom autu?[/quote]
He,he, to je stara fora taxi firmi u Sarajevu, slusaju jedni drugima frekvencije...prije par godina sam to slucajno skontao... Kada dispecer proziva taksije i daje licitaciju, javi se najblizi, medjutim, konkurentska firma slusa i ako je on slucajno u blizini tvoje adrese, on krene na adresu i stigne prije ovoga...
Vecina raje stoji i ceka na cesti i kada vidi taksi, konta da je to-to, ne zagleda firmu ili broj vozila, pa tako kradu jedni drugima voznje...
-
goran16v
#30 Re: divlji taxi
Bas kao sto napisah...johntra wrote:Evo update od jutros, za onaj Audi stojanku....maloprije sam ga vidio sa firmom Sarajevo taxi, a preko tablica naprijed mu lafo snijeg...hajd, ok za prednji dio auta, ali stražnja tablica natrpana snijegom, a nigdje snijega s glave na stražnjem dijelu auta...
- johntra
#31 Re: divlji taxi
da, ali to dokazuje da ne smije u isto vrijeme koristiti obične tablice i firmu...ja ga više viđam da se vozi bez firme, ovo je danas bilo prvi put da ga vidim sa njom...
-
goran16v
#32 Re: divlji taxi
Ja sam ga svaki put vidio sa firmom na krovu, al ovo sa snijegom na tablicama je ofirno do bola...johntra wrote:da, ali to dokazuje da ne smije u isto vrijeme koristiti obične tablice i firmu...ja ga više viđam da se vozi bez firme, ovo je danas bilo prvi put da ga vidim sa njom...
- Edin H.
#33 Re: divlji taxi
milojicabrzi wrote:Npr srebreni Accent ili Lybra karavan, a jesi li siguran da je na 1515 - Sarajevo Taxi...?
Vecina raje stoji i ceka na cesti i kada vidi taksi, konta da je to-to, ne zagleda firmu ili broj vozila, pa tako kradu jedni drugima voznje...[/quote]
Odlican fol
- shlauf
#34 Re: divlji taxi
Šta reći ????
KALE TAXI katastrofa
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
KALE TAXI katastrofa
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- poznanik
#35 Re: divlji taxi
Rješenje za sve - i za građane i za regularne taxi vozače, je u jednoobraznosti taxi-vozila; ako ne samo s jednom markom automobila, što je stvarno nerealno postići, onda bar u njihovoj jednoj boji, ali bez ikakvih oznaka o pripadnosti na njima. Samo oznaka za taxi i broj.
- drndalo
#36 Re: divlji taxi
Da, i licence na licitaciju, pa kome koliko vrijedi nek' nudi... 'tjeli smo kapitalizam, evo nam ga, kakva udruzenja gradjana samostalnih prevoznika...? Ima da ima firmu, i racunovodju, i kasu (el. taksimetar), i GPS, i GPRS i .....
- Gusztav
#37 Re: divlji taxi
Malo sarajevskih taxista, u normalnoj državi, bi imalo licencu za rad.........60% ih ne zna voziti, 95% ih ne zna bar jedan strani jezik, ........50% njih bira relaciju (prihvataju samo duže).....više od 50% nemaju osnovnog odgoja i kulture ................................i što je najtužnije..............bar 70% njih spada u sve četiri kategorije koje sam nabrojao.
-
Bimmer_
#38 Re: divlji taxi
Od aprila ce se licence moci prodavati i kupovati, ponovo, bit ce od 10000-20000KM, pa ko voli nek izvoli;)drndalo wrote:Da, i licence na licitaciju, pa kome koliko vrijedi nek' nudi... 'tjeli smo kapitalizam, evo nam ga, kakva udruzenja gradjana samostalnih prevoznika...? Ima da ima firmu, i racunovodju, i kasu (el. taksimetar), i GPS, i GPRS i .....
Firmu ima svaki pojedinac i placa se istaknuta reklama, porez na nezaposlene, porez na dohodak, naljepnica, stajaliste, radio stanica, osiguranje, itd. I racunovodja takodje
Taksimetar ima svako kao i racune, na kojem je pecat prevoznika, potpis, relacija voznje i cijena, ukoliko ti je nesto sumnjivo da mozes ici trzisnoj inspekciji da se zalis.
GPS ne znam za sta ce uopste kada je Sarajevo taksi "udruzenje samostalnih prevoznika" pa sta nekog briga gdje je on, radi li ili ne...Neki privatne taksi firme imaju GPS iskljucivo da se prati gdje je vozac da ne bi zabusavao, nema stajanja i kahvenisanja. Jedino radi vlastite sigurnosti se ugradjuje. GPRS bas neznas sto ce
- drndalo
#39 Re: divlji taxi
Nema veze sta ce, neka ga...
Malo sam u sali, a malo u zbilji ovo gore nabacao, ali iza vecine stojim... Na racun sam mislio, ne kao dosad, nego kao fiskalna kasa, kad ti otkuca, promet se zabiljezi, a ne kao kod vecine, 300 KM prometa mjesecno...
Naravno da karikiram, ali znas na sta mislim... GPS-om firme u svijetu regulisu dodjelu najblize voznje, da se ne moraju ljudi ubiti licitirajuci...
Hm, da mi je naci ovu jednu licencu za 10.000, pa da se i na mene malo zale ljudi...
Malo sam u sali, a malo u zbilji ovo gore nabacao, ali iza vecine stojim... Na racun sam mislio, ne kao dosad, nego kao fiskalna kasa, kad ti otkuca, promet se zabiljezi, a ne kao kod vecine, 300 KM prometa mjesecno...
Hm, da mi je naci ovu jednu licencu za 10.000, pa da se i na mene malo zale ljudi...
- poznanik
#40 Re: divlji taxi
Zašto ne može danas i ko će odobriti prodaju licenci u aprilu?Bimmer_ wrote:Od aprila ce se licence moci prodavati i kupovati, ponovo, bit ce od 10000-20000KM, pa ko voli nek izvoli...
-
Bimmer_
#41 Re: divlji taxi
Pa nekad su se mogle licence prodavati i kupovati regularno. Onda je to Kanton ukinuo, da bi oni mogli uzimati velik novac na tome kome ce izdati licencu kad neko ode u penziju ili prestane raditi ili mu se oduzme licenca uslijed ne izmirenja obaveza.
Onda su ukinuli skroz izdavanje novih licenci zato sto su se ljudi bunili da daju samo "podobnim"(oni koji dobro "podmazu" gospodina koji je nadlezan za izdavanje), mogla se samo obnovit (redovni postupak na godisnjem nivou) postojeca licenca i taksi oznaka na istog vlasnika.
Eh sad opet ce da stupi zakon na snagu da se licenca kao logicno vlasnistvo pojedinca, jer ko je ima, odrzava je, placa doprinose i sve dazbine kao i svaka firma, njegova je naravno. Moci ce se prodati, pokloniti i naslijediti, nakon silnih pregovora i natezanja sa Kantonom, da se to mora opet omoguciti (slobodan promet) a ne izdavanje samo "podobnim". Eto zato nemoze odmah
Onda su ukinuli skroz izdavanje novih licenci zato sto su se ljudi bunili da daju samo "podobnim"(oni koji dobro "podmazu" gospodina koji je nadlezan za izdavanje), mogla se samo obnovit (redovni postupak na godisnjem nivou) postojeca licenca i taksi oznaka na istog vlasnika.
Eh sad opet ce da stupi zakon na snagu da se licenca kao logicno vlasnistvo pojedinca, jer ko je ima, odrzava je, placa doprinose i sve dazbine kao i svaka firma, njegova je naravno. Moci ce se prodati, pokloniti i naslijediti, nakon silnih pregovora i natezanja sa Kantonom, da se to mora opet omoguciti (slobodan promet) a ne izdavanje samo "podobnim". Eto zato nemoze odmah
-
Bimmer_
#42 Re: divlji taxi
eto bit ce, pouzdana informacija;)drndalo wrote:Nema veze sta ce, neka ga...![]()
Malo sam u sali, a malo u zbilji ovo gore nabacao, ali iza vecine stojim... Na racun sam mislio, ne kao dosad, nego kao fiskalna kasa, kad ti otkuca, promet se zabiljezi, a ne kao kod vecine, 300 KM prometa mjesecno...Naravno da karikiram, ali znas na sta mislim... GPS-om firme u svijetu regulisu dodjelu najblize voznje, da se ne moraju ljudi ubiti licitirajuci...
A ruta se odredjuje u dogovoru sa musterijom, ko ce odretiti rutu ako je "samostalni djelatnik" i ako musterija hoce da se vozi nekom rutom iako je ona obilazna.
Ko se voza cesto taksijem nemoze se on zakinut zna on tacno kolika je cijena, a i trazit ce da se upali taksimetar jer je to obaveza u protivnom se nemora platit
A to za promet neznam sta da ti kazem, uvest ce se i fiskalizacija uskoro, ali to nece ostetit vozace, nego gradjane, jer uslijed velikih dazbina, troskova goriva, odrzavanja auta itd... nece se moci zadrzati ove cijene, sto ce najvise zeznuti gradjane ali i vozace u principu jer ce se ljudi manje voziti. Ne zaradjuje se vise ni na taksiju kao nekad, moze se zaraditi pristojna plata ako se radi od 7-19h (ako se odbiju troskovi mozda nekih 800-900KM da ostane) ali nije kao sto je nekad moglo i po 1500KM. Ali opet citav dan na cesti, vozis ljude koje ne poznajes uz veliki rizik da ce nekome past na pamet da de opljacka, otme automobil, i nije neki posao kako god okrenes
Last edited by Bimmer_ on 14/03/2012 17:44, edited 1 time in total.
-
Bimmer_
#43 Re: divlji taxi
eto bit ce, pouzdana informacija;)Bimmer_ wrote:drndalo wrote:Nema veze sta ce, neka ga...![]()
Malo sam u sali, a malo u zbilji ovo gore nabacao, ali iza vecine stojim... Na racun sam mislio, ne kao dosad, nego kao fiskalna kasa, kad ti otkuca, promet se zabiljezi, a ne kao kod vecine, 300 KM prometa mjesecno...Naravno da karikiram, ali znas na sta mislim... GPS-om firme u svijetu regulisu dodjelu najblize voznje, da se ne moraju ljudi ubiti licitirajuci...
A ruta se odredjuje u dogovoru sa musterijom, ko ce odretiti rutu ako je "samostalni djelatnik" i ako musterija hoce da se vozi nekom rutom iako je ona obilazna.
A to za promet neznam sta da ti kazem, uvest ce se i fiskalizacija uskoro, ali to nece ostetit vozace, nego gradjane, jer uslijed velikih dazbina, troskova goriva, odrzavanja auta itd... nece se moci zadrzati ove cijene, sto ce najvise zeznuti gradjane ali i vozace u principu jer ce se ljudi manje voziti.
Ko se voza cesto taksijem nemoze se on zakinut zna on tacno kolika je cijena, a i trazit ce da se upali taksimetar jer je to obaveza u protivnom se nemora platit
Ne zaradjuje se vise ni na taksiju kao nekad, moze se zaraditi pristojna plata ako se radi od 7-19h (ako se odbiju troskovi mozda nekih 800-900KM da ostane), ali nije kao sto je neka moglo i po 1500KM. Ali opet citav dan na cesti, vozis ljude koje ne poznajes uz veliki rizik da ce nekome past na pamet da de opljacka, otme automobil, i nije neki posao kako god okrenes
DUPLI SLUCAJNO MOLIM DA SE OBRISE:D
-
kis.napraforgo
#44 Re: divlji taxi
Prije neki dan zaustavim taxi kod Robota na Ciglanama, i ono bas obratim paznju da li ima ono TA na tablicama, i vidim ok sve, nisam firmu ni gledala. Udjem i kazem mu da idemo do zgrade Delegacije Europske komisije na Skenderiji, kad promrmlja on nesto, ne skontah ga i pomislih da nije cuo i ponovim ja opet i dodam "do Ambasade Njemacke..." na sta se on okrenu i poce da URLA- "tako reci, koji k.... ja znam dje je komisija, ima da kazes ambasada a ne neke k..ceve zgrade" i toliko mi se bio u facu unijeo, kontala sam da ce me il zavalit sakom il progutat. Ja se ukopala, i ja jos ko budala ono pristojno mu izvalim "Molim?" na sta je on nastavio sa "sta je, sta molis koji k...., sta hoces ba". Sva sreca pa je odmah ispod onaj semafor, i bilo crveno i krenem izaci kad on "A ti bi da izadjes jel, hajde, sretno, mrs, super, izadji, hajde" tako u tom svom idiotskom tonu. Vjerujte mi da su mi se noge odsjekle, al sam se okrenula da vidim broj registracije (na sta mi je svirnuo i nesto mahao rukama po zraku). TAKO DA IZBJEGAVATE BIJELOG GOLFA (trojka il cetvorka, halalite- meni je to sve u 5 deka:P), SA REG. OZNAKAMA TA 015 494. Na firmi je pisalo samo taxi, bez ikakvih brojeva. Drugi taksisti su mi rekli da se definivno radi o divljaku, i to cak ne ne i sarajevskom vec o nekom ko dodje pa patrolira iz drugog grada. U policiji su me izvozali na sto strana, i na kraju nista nisam uradila, jer je bilo kasno da ga ganjaju, a ako je divljak mogu mahat usima.
-
Bimmer_
#45 Re: divlji taxi
Ovi koji nemogu dobiti taksi licencu u Sarajevu odu u Travnik, tamo prijave mjesto boravka i dodju ovde da rade, imaju TA tablice i oznaku na krovu, ili pak dodju iz drugih gradova jer tamo nema posla. Obicno je na oznaci samo TAXI, RADIO TAXI i slicno, ne pise Sarajevo taxi. Oni rade nelegalno u Sarajevu i prave probleme, trenutno se i protiv njih vodi pravna bitka jer nemaju pravo da rade u Sarajevu a i poprilicno su bezobrazni, neljubazni,bave se kojekakvim malverzacijama itd.
- poznanik
#46 Re: divlji taxi
Zar "licenca" nije samo odobrenje za rad, dokaz da taxi vozač obezbjeđuje sve potrebne uslove, svoje osobne i uslove za m/v, koji su propisani, da bi uspješno mogao izvršavati poslove javnog prevoznika putnika? Kako će neko moći "prodati" svoje odobrenje, kako će kupac, i kome, moći dokazati svoju i osposobljenost vozila, za javni prevoz putnika, ko mu može dati pravo da neograničeno titulari odobrenjem?Bimmer_ wrote:Pa nekad su se mogle licence prodavati i kupovati regularno. Onda je to Kanton ukinuo, da bi oni mogli uzimati velik novac na tome kome ce izdati licencu kad neko ode u penziju ili prestane raditi ili mu se oduzme licenca uslijed ne izmirenja obaveza.
- daxon
#47 Re: divlji taxi
Tako je poznanik, potpuno si u pravu, problem je što se informacije kriju, a pozitivni zakonski propisi se zloupotrebljavaju. Svakome ko aplicira za licencu, a zadovoljava uslove propisane zakonom, kanton - opština dužni su istu i izdati, u protivnom to je kršenje mnogih zakona, favoriziranje jednih na uštrb drugih, opet ponavljam, zamislite da Sarajevu više niko ne može otvoriti ćevabdžinicu, piljaru, kafanu... jer u Sarajevu ima toliko i toliko ćevabdžinica, piljara, kafana..., ili bilo čega drugog.
-
Bimmer_
#48 Re: divlji taxi
Ne, u principu licenca nije prenosiva to ljudi tako zovu globalno pa se generalizuje. Prenosiva je "taksi oznaka" koja je vlasnistvo pojedinca. Eh onda kad posjedujes taksi oznaku (koju ces sada moci kupiti), ciji je broj ogranicen na nivou KS, odes u svoju opstinu trazis odobrenje za rad. Kada to dobijes, izvadis ljekarski, odvezes auto na tehnicki pregled da dobijes potvrdu o ispunjavanju "tehnicko-eksploatacionih uslova", odes u poreznu upravu da bi dobio potvrdu da su uplaceni javni prihodi(porezi, penziono, socijalno...), uvjerenje o nekaznjavanju, da se ne vodi krivicni postupak, validan i bazdaren PP aparat, sanitaciju vozila, potvrdu o bazdarenom taksimetru... Kad iskupis sve te papire, odes u zgradu KS, sve to prilozis i trazis da ti izdaju na osnovu toga licencu, oni je otkucaju i ide ministru na potpis. Ti svi papiri se vade na godisnjem nivou, osim tehnickog pregleda za ispunjavanje tehnicko-eksploatacionih uslova vozila, on se radi svako 6 mjeseci.poznanik wrote:Zar "licenca" nije samo odobrenje za rad, dokaz da taxi vozač obezbjeđuje sve potrebne uslove, svoje osobne i uslove za m/v, koji su propisani, da bi uspješno mogao izvršavati poslove javnog prevoznika putnika? Kako će neko moći "prodati" svoje odobrenje, kako će kupac, i kome, moći dokazati svoju i osposobljenost vozila, za javni prevoz putnika, ko mu može dati pravo da neograničeno titulari odobrenjem?Bimmer_ wrote:Pa nekad su se mogle licence prodavati i kupovati regularno. Onda je to Kanton ukinuo, da bi oni mogli uzimati velik novac na tome kome ce izdati licencu kad neko ode u penziju ili prestane raditi ili mu se oduzme licenca uslijed ne izmirenja obaveza.
Eh sad opet ce da stupi zakon na snagu da se licenca kao logicno vlasnistvo pojedinca, jer ko je ima, odrzava je, placa doprinose i sve dazbine kao i svaka firma, njegova je naravno. Moci ce se prodati, pokloniti i naslijediti, nakon silnih pregovora i natezanja sa Kantonom, da se to mora opet omoguciti (slobodan promet) a ne izdavanje samo "podobnim". Eto zato nemoze odmah![]()
Tek onda dobijes licencu da bi legalno radio. A ti si vlasnik taksi oznake koja ti ustvari daje pravo da dobijes licencu, a broj oznaka je ogranicen. Licencu ce oni izdati svakome ko donese potrebne, gore navedene papire, a taksi oznaka je prenosiva i limitiran je broj tj. nove se ne izdaju samo ce kruzit u slobodnom prometu vec izdate. To je svugdje u svijetu tako, ne nemozes ti nigdje doc i reci hocu ja da taksiram daj mi licencu, nabit firmu taksimetar, stanicu i vozi misko
- poznanik
#49 Re: divlji taxi
Sutra ću malo istražiti propise o javnom prevozu putnika i Odluke o taxi prevozu u KS, nešto me "žulja" u ovom gornjem tekstu, kojim se opravdava prodaja, bilo licenci bilo taxi-oznaka... Znam da su neki pravilnici trebali biti doneseni još 2006. ili 7., u roku od pola godine nakon Zakona o cestovnom prevozu FBiH, ali da nikad nisu, već da se licence još uvijek izdaju prema starom, nevažećem Zakonu, doduše - uz "dopuštenje" novog.
-
Bimmer_
#50 Re: divlji taxi
Opet nisi shvatio taksi oznake se vise ne izdaju nikako, samo licence. A zakon se tek ocekuje u aprilu ili pocetkom maja po kojem ce se moci opet trgovati taksi oznakama. Vec par godina se nemoze nista uradit, znaci niti dobit novu taksi oznaku iz kantona, niti prodat svoju, poklonit itd. Kazu da je to u svrhu smanjenja broja taksista u gradu... Mislim ova situacija ne odgovara ni nama koji posjedujemo taksi oznaku, niti ljudima koji zele da pocnu darade uSa taksiju.
Moze biti sumnjivo koliko hoces, ali tako ti je, ja sam to precesljao i redovno pratim
Moze biti sumnjivo koliko hoces, ali tako ti je, ja sam to precesljao i redovno pratim