Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#26 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by 530i »

A ne mora biti sumnjivo...kupio jeftinije, prodaje skuplje koju stotinu ili hiljadu...bavi se time...
Auto k'o auto, i od prvog vlasnika može biti loše. Nikad ne znaš kakvog ko ima sina ili unuka.
Melami

#27 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Melami »

530i wrote:A ne mora biti sumnjivo...kupio jeftinije, prodaje skuplje koju stotinu ili hiljadu...bavi se time...
Auto k'o auto, i od prvog vlasnika može biti loše. Nikad ne znaš kakvog ko ima sina ili unuka.
Znaci da je njemu neko prodoa jeftino to, a sto?? Kako se kaze ovdje, ako je previse dobrod a bi bilo istina, vjeruj onda da nije istina. I to je tacno, uzeo sam auto jefitno i bolje da ne znate sta sam dobio. Zato je bolje platiti realnu cijenu al dobiti pravo auto.
530i

#28 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by 530i »

Nekom trebaju hitno pare!? Ja sam kupovao i prodavao ista auta i sa 50% razlike u cijeni...a ovaj skuplji je možda 5 do 10% bolji sveukupno...keš je car..ljudi su dovitljivi. Poenta je da ne treba po automatizmu prekrižiti auta sa pijace ili od prepodavača, ne moraju ništa bolja biti ni ona od prvog vlasnika - garažirana itd....
amko76

#29 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by amko76 »

530i wrote:Nekom trebaju hitno pare!? Ja sam kupovao i prodavao ista auta i sa 50% razlike u cijeni...a ovaj skuplji je možda 5 do 10% bolji sveukupno...keš je car..ljudi su dovitljivi. Poenta je da ne treba po automatizmu prekrižiti auta sa pijace ili od prepodavača, ne moraju ništa bolja biti ni ona od prvog vlasnika - garažirana itd....
Aha jest, ja kad sam kupovao, jedan je pričao da ide u Kanadu iduće sedmice pa mu trebaju hitno pare. Auto pregledao i bilo sastavljeno iz dijelova 100 drugih. Ja mu se zahvalio i poželio sretan put, i viđao mu oglas još par mjeseci nakon toga :D
goran16v

#30 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

530i wrote:Nekom trebaju hitno pare!? Ja sam kupovao i prodavao ista auta i sa 50% razlike u cijeni...a ovaj skuplji je možda 5 do 10% bolji sveukupno...keš je car..ljudi su dovitljivi. Poenta je da ne treba po automatizmu prekrižiti auta sa pijace ili od prepodavača, ne moraju ništa bolja biti ni ona od prvog vlasnika - garažirana itd....
Sto se tice BiH, ukupan broj auta koji su kupljeni novi je smijesan, tako da je broj auta koje prodaju 1. vlasnici takodjer smijesan. U tom malom broju velika vecina njih nikad ne dodje do oglasa, pijace, preprodavaca jer se prodaju "u raji". Do sad sam prodao 4 auta kojima sam bio 1. vlasnik i svaki je prakticno bio mjesecima unaprijed dogovoren, takodjer nijedan auto koji su ljudi koje znam a da je kupljen od 1. vl ili prodali kao 1. vl. nije bilo ni blizu da dospije u oglase ili do pijace. Ono sto zelim reci da postoji razlog zasto 1. vl. prodaje auto preko oglasa ili na pijaci. Obicno je razlog, mada naravno, kao i u svemu, ima izuzetaka, da je auto neatraktivan, da je skup ili da ima neku manu. Kad se sve ovo oduzme i sabere % dobrih automobila (dobar automobil znaci dobar automobil + dobra cijena) koje prodaju preprodavaci i koji zavrse po pijacama u hitnim transakcijama je tako mali da je zanemarljiv.
Melami

#31 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Melami »

OD onih koji kazu da je jeftin je rim trebaju hitno pare je 98% laznjak.Po meni su oglasi puno sigurniji od auto pijace.
Ambrozija

#32 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Ambrozija »

ne znam da li je pravo mjesto za pitanje, ali evo :D
Planiram kupovinu automobila do 15.000KM, naravno sto mladje godiste, sto manje predjenih kilometara i sl. Sta mi preporucujete? Vozala sam Citroene C3 i C2 i nazalost imam losa iskustva sa navedenim automobilima :(
Svi savjeti i preporuke su dobrodosle.... :D
žulijan asanž

#33 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by žulijan asanž »

ja sam baš laik kad su u pitanju automobili iako godinama vozim. nemam jednostavno vremena da se u to udubljujem, bavim se nekim drugim stvarima u životu. htio sam pitati, generalno gledano, koji motori su durabilniji - benzinski ili dizelski?

da li to uopste ima veze? da li motor, kad je u pitanju kriterij benzin/dizel ima neki uslovno rečeno"rok trajanja" u pogledu pređenih kilometara?
ljubav_aha

#34 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

žulijan asanž wrote:ja sam baš laik kad su u pitanju automobili iako godinama vozim. nemam jednostavno vremena da se u to udubljujem, bavim se nekim drugim stvarima u životu. htio sam pitati, generalno gledano, koji motori su durabilniji - benzinski ili dizelski?

da li to uopste ima veze? da li motor, kad je u pitanju kriterij benzin/dizel ima neki uslovno rečeno"rok trajanja" u pogledu pređenih kilometara?
dobro pitanje :-D najvaznije je odrzavanje motora :-D

dizelasi su jaci,vise trose gorivo,i ulje :D
super je jefitniji :)
prilikom kupovine odvesti auto kod auto mehanicara na pregled,naravno,provjeriti papire i rekord kvraova i sudara auta , nesot poput rodnog lista :D
milojicabrzi

#35 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by milojicabrzi »

žulijan asanž wrote:ja sam baš laik kad su u pitanju automobili iako godinama vozim. nemam jednostavno vremena da se u to udubljujem, bavim se nekim drugim stvarima u životu. htio sam pitati, generalno gledano, koji motori su durabilniji - benzinski ili dizelski?

Svidio mi se izraz "durabilniji", pa evo da ti odgovorim...

Tu su negdje, mada su dobri dieseli dosta izdrzljiviji...Zbog velike kompresije i opetrecenja staticnih i rotirajucih dijelova motora, koja je kod diesela daleko veca i sami motori su "zilaviji". Npr. vecina diesela iz VW grupe, ce uz redovitu zamjenu ulja, dogurati do 400-500 000 km, benzinci nesto manje, mozda 250-350 000 km.

Medjuti, dieseli su i u startu 3-5 hiljada KM skuplji, pa su skuplji i kao polovni.... s druge strane, npr. TDI su komplicirani za ozdrzavanje, jer kod njih motor moze do pola miliona, ali turbina rijetko preko 250 000...

Takodjer, diesel motori su manje turazni, ne idu u visoke okretaje (obrati paznju na obromjere kod benzinaca, crvena zona je tek negdje oko 6 000 okretaja/minuti, dok je kod diesela crvena zona vec od 4 500 o/min). To znaci da u diesela, u prosjeku, klip manje hoda gore-dole u svom radnom vijeku, pa se i malo sporije trosi.

Uglavnom, znam dosta diesela koji su prebacili pola miliona, a da im motor nije otvaran radi generalke ili osvjezenja, benzinci ce rijetko dobaciti toliko....
Last edited by milojicabrzi on 01/03/2012 21:16, edited 1 time in total.
amko76

#36 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by amko76 »

ljubav_aha wrote:

dobro pitanje :-D najvaznije je odrzavanje motora :-D

super je jefitniji :)
prilikom kupovine odvesti auto kod auto mehanicara na pregled,naravno,provjeriti papire i rekord kvraova i sudara auta , nesot poput rodnog lista :D
Dizelaši više troše gorivo?

Ja sam davno rekao, samo budala može poslušati savjete po internetima od ko zna koga.
graue_maus

#37 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by graue_maus »

:shock: disel trosi manje nego benzinac.....zato sve firme uzimaju dizelase........
ljubav_aha

#38 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

graue_maus wrote::shock: disel trosi manje nego benzinac.....zato sve firme uzimaju dizelase........
kamione,da,razumljivo,ali auto,mozda :!:
graue_maus

#39 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by graue_maus »

vozim vec 10 god auta od razni firmi i nikada nisam dobila benzinca uvijek dizelas ... cak sam se zadnji put iznenadila kad sam toyotu yaris dobila da ima sa dizel motorom .... skoro da sam je napunila sa superom..... :D sto bi me zezali u firmi plavusa nema pojma o tehnici....
goran16v

#40 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

[quote="ljubav_aha"]
/quote]

I ovo da cujem...
goran16v

#41 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

Ambrozija wrote:ne znam da li je pravo mjesto za pitanje, ali evo :D
Planiram kupovinu automobila do 15.000KM, naravno sto mladje godiste, sto manje predjenih kilometara i sl. Sta mi preporucujete? Vozala sam Citroene C3 i C2 i nazalost imam losa iskustva sa navedenim automobilima :(
15k KM je vrlo blizu svoti za koju se kupuju novi automobili. Ako si vozio C2 i C3 moglo bi se moglo zkljuciti da se ne trezi previse prostora, pa ne bi skodilo razmisliti o nekom autu tipa osnovni model Skoda Fabia ili nesto slicno.
mayab

#42 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by mayab »

Ambrozija wrote:ne znam da li je pravo mjesto za pitanje, ali evo :D
Koja su to losa iskustva, daj napisi koju rijec; a sto rece kolega gore, ti si "zrela" za necega novoga jer eto ne uslovljavas dizel - benzin itd, a manji auti su ti izgleda "omiljeni", pa tu imas izbora i Chevroleta i Dacia i Skoda ....
Dupli_skalp

#43 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Dupli_skalp »

milojicabrzi wrote:Tu su negdje, mada su dobri dieseli dosta izdrzljiviji...Zbog velike kompresije i opetrecenja staticnih i rotirajucih dijelova motora, koja je kod diesela daleko veca i sami motori su "zilaviji". Npr. vecina diesela iz VW grupe, ce uz redovitu zamjenu ulja, dogurati do 400-500 000 km, benzinci nesto manje, mozda 250-350 000 km.

Medjuti, dieseli su i u startu 3-5 hiljada KM skuplji, pa su skuplji i kao polovni.... s druge strane, npr. TDI su komplicirani za ozdrzavanje, jer kod njih motor moze do pola miliona, ali turbina rijetko preko 250 000...

Takodjer, diesel motori su manje turazni, ne idu u visoke okretaje (obrati paznju na obromjere kod benzinaca, crvena zona je tek negdje oko 6 000 okretaja/minuti, dok je kod diesela crvena zona vec od 4 500 o/min). To znaci da u diesela, u prosjeku, klip manje hoda gore-dole u svom radnom vijeku, pa se i malo sporije trosi.

Uglavnom, znam dosta diesela koji su prebacili pola miliona, a da im motor nije otvaran radi generalke ili osvjezenja, benzinci ce rijetko dobaciti toliko....
neki dan mi priča taksista jedan, kao voza zamjensko auto jer je "njegova" četvorka na generalci. upitah ga koliko je to prešla? kaže, pa ovo joj je treća generalka, već je 2 put preko 350k prešla :mrgreen:
HAVANA

#44 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by HAVANA »

Evo ovih iz gornjeg posta se cuvati...a oni su jeftini...a narod voli jeftino...a jeftino je najskuplje...
ljubav_aha

#45 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

goran16v wrote:
ljubav_aha wrote: dizelasi su jaci,vise trose gorivo,i ulje :D
/quote]

I ovo da cujem...
pa ne isplati se kupiti dizelasa bilo koji modela auta, na tu sam cinjnenicu aludirala ,moja greska :)
ljubav_aha

#46 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

graue_maus wrote:vozim vec 10 god auta od razni firmi i nikada nisam dobila benzinca uvijek dizelas ... cak sam se zadnji put iznenadila kad sam toyotu yaris dobila da ima sa dizel motorom .... skoro da sam je napunila sa superom..... :D sto bi me zezali u firmi plavusa nema pojma o tehnici....

:lol: gdje si locirana, u DE (nick) :)
headbanger

#47 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by headbanger »

ja bi, ako ikako moze da je nov ali za cijenu 20 godina starog
Qler

#48 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Qler »

Dizel: manje trosi, skuplji za odrzavati, skuplji za kupiti
Benzin: vise trosi, jeftiniji za odrzavati, jeftiniji za kupiti

Ukratko.

Ako malo prelazis godisnje, ne isplati ti se kupovati dizela. Sto ces ustediti na gorivu potrosti ces prvo u startu, pri samoj vecoj cijeni automobila, a kasnije kroz servise...

Primjer: filter bezina ca Focusa Mk2 cca 20KM, filter nafte za isti cca 60KM...
ili primjer blizi narodu: Golf 2, filter benzina 3KM filter nafte 15KM :D
goran16v

#49 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

ljubav_aha wrote:
goran16v wrote:
ljubav_aha wrote: dizelasi su jaci,vise trose gorivo,i ulje :D
/quote]

I ovo da cujem...
pa ne isplati se kupiti dizelasa bilo koji modela auta, na tu sam cinjnenicu aludirala ,moja greska :)
Pa i to je relativno... Istina je da je cijena dizela i benzina isto, ali je istina da je litar goriva 2,50 KM sto znaci da se mozda ne stedi puno na gorivu u litrima ali se ipak steti pristojno u novcima. Npr. nek je razlika u potrosnji izmedju dizela i benzinca u prosjeku 1 lit to je 2,50 KM svakih 100km. Vozim i benzinca i dizela, s tim da je dizel skoro duplo jaci (140 KS vs 85 KS) prosjecna potrosnja je u prosjeku 2 lit niza kod dizela, odnosno 5 KM, dok bi kod benz motora iste snage bila jos i veca. U toj nekoj racunici na 100k km po sadasnjim cijenama goriva bi se stedilo 5k KM.
ljubav_aha

#50 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by ljubav_aha »

goran16v wrote:
ljubav_aha wrote:
goran16v wrote:
I ovo da cujem...
Pa i to je relativno... Istina je da je cijena dizela i benzina isto, ali je istina da je litar goriva 2,50 KM sto znaci da se mozda ne stedi puno na gorivu u litrima ali se ipak steti pristojno u novcima. Npr. nek je razlika u potrosnji izmedju dizela i benzinca u prosjeku 1 lit to je 2,50 KM svakih 100km. Vozim i benzinca i dizela, s tim da je dizel skoro duplo jaci (140 KS vs 85 KS) prosjecna potrosnja je u prosjeku 2 lit niza kod dizela, odnosno 5 KM, dok bi kod benz motora iste snage bila jos i veca. U toj nekoj racunici na 100k km po sadasnjim cijenama goriva bi se stedilo 5k KM.[/quote]

za auto u gradu ne trebas dizel :-D ovisi gdje vozis :) i citala sam defitivno da nisu svi dizel modeli jednaki potrosaci :)
Post Reply