Hm, dobro, znači situacija po pitanju savremenih kvalitetnih regionalnih auto-atlasa nije prosperitetna. To sam shvatio.
I, šta je sada optimalno rješenje? Tražiti neki najnoviji bivši jugoslavenski atlas iz ranih 1990-tih? Tražiti "insajder" vezu u geodetskom zavodu? Skupljati vojne karte pa ih skenirati i/ili uvezivati u neku improvizovanu knjigu?
Dobar regionalni auto-atlas
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dupli_skalp
#27 Re: Dobar regionalni auto-atlas
ovaj što sam ja kupio na sajmu obuhvata slo, cro i bih. ima neke i planove gradova (odnosno užeg centra samo) i evropu sitnog razmjera.Hamzza wrote:Hm, dobro, znači situacija po pitanju savremenih kvalitetnih regionalnih auto-atlasa nije prosperitetna. To sam shvatio.
I, šta je sada optimalno rješenje? Tražiti neki najnoviji bivši jugoslavenski atlas iz ranih 1990-tih? Tražiti "insajder" vezu u geodetskom zavodu? Skupljati vojne karte pa ih skenirati i/ili uvezivati u neku improvizovanu knjigu?
ali kad uporedim s onom tvojom slikom iz '72 tu je negdje, čak mi se čini da je na tom tvom paleta boja bolja.
uglavnom, ovaj što ja imam bi trebalo da se može kupiti na boljim ininim benzinskim pumpama. ako već ne kod nas, onda u hrvatskoj. jer pogledao sam websajt izdavača i piše da se može kupiti na ininim pumpama.
p.s. koji je razmjer taj tvoj iz '72? jel to 1:500 000?
- Hamzza
#28 Re: Dobar regionalni auto-atlas
Ovaj moj atlas je u razmjeri 1:500.000. Inače, fotografija atlasa koju sam napravio nije baš dobro ispala (izgleda sve žućkasto zbog žute sijalice, a ne dade mi se slikati pod ručnim postavkama fotoaparata).
Kako se tačno zove taj tvoj atlas i ko mu je izdavač? Koji je omjer karti?
Kako se tačno zove taj tvoj atlas i ko mu je izdavač? Koji je omjer karti?
- Dupli_skalp
#29 Re: Dobar regionalni auto-atlas
znači pogodio sam razmjer, bra'o ja
kad dođem kući pogledat ću tačan naziv izdavača. uglavnom, hrvatski je izdavač i može se uzeti na boljim ininim pumpama (eh da li kod nas ili samo u hr, to već ne znam).
razmjer je 1:300 000 ali otprilike je kao taj tvoj atlas što se tiče toponima (čak mu i neki fale koji imaju na tvom, doduše neke ima koje nemaš ti, ali zanemarljiva razlika). a s obzirom na razmjer, morao bi biti mnogo detaljniji. i boje su kod ovog mog malo previše jednolične, većinom siva dominira.
edit: evo ovakav imam:
a i ovo izdanje ne izgleda loše, čini mi se bolji nego ovaj moj:
http://www.studio-bregant.hr/cms_view.asp?articleID=33
kad dođem kući pogledat ću tačan naziv izdavača. uglavnom, hrvatski je izdavač i može se uzeti na boljim ininim pumpama (eh da li kod nas ili samo u hr, to već ne znam).
razmjer je 1:300 000 ali otprilike je kao taj tvoj atlas što se tiče toponima (čak mu i neki fale koji imaju na tvom, doduše neke ima koje nemaš ti, ali zanemarljiva razlika). a s obzirom na razmjer, morao bi biti mnogo detaljniji. i boje su kod ovog mog malo previše jednolične, većinom siva dominira.
edit: evo ovakav imam:

a i ovo izdanje ne izgleda loše, čini mi se bolji nego ovaj moj:
http://www.studio-bregant.hr/cms_view.asp?articleID=33
-
goran16v
#30 Re: Dobar regionalni auto-atlas
Ja sam iz MAC-a dobijao vojne sekcije i kretao se po njima. One jesu detaljne, ali je problem bio sto je gro puteva u praksi neprohodan ili vise ne postoji (zatrpani odronima, odneseni rijekama), pogotovo onih u povratnickim krajevima pa to zna biti zamka za naivne. Takodjer, dosta puteva veze iste tacke ali izmjenjenom rutom itd.
- Dupli_skalp
-
flak
#32 Re: Dobar regionalni auto-atlas
Nisam uspio naći prikladnu temu, pa da ovdje pitam.
Putujem uskoro Sarajevo - Kozarska Dubica - Sarajevo. Koju dionicu odabrati?
Nešto mi ovo preko Doboja ovamo izgleda kao kruženje. Kakav je put preko Travnika?
Putujem uskoro Sarajevo - Kozarska Dubica - Sarajevo. Koju dionicu odabrati?
Nešto mi ovo preko Doboja ovamo izgleda kao kruženje. Kakav je put preko Travnika?
-
maliq53
#33 Re: Dobar regionalni auto-atlas
Ma vala od Travnika preko Vlasica do Banja Luke je losa cesta... Idi na Doboj, jest mozda malo duze ali dosta bolja cesta, magistrala... Vamo preko Vlasica je regionalna ohrdana cesta, puna je okuka, rupa, gore dole penjanja.