Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
upalite auto pa skinete jednu klemu recimo plus pa da vidite sta ce biti
auto proizvodi struju pomocu alternatora,a dizel sa ugasenim potrosacima trosi u leru istu samo za elektromagnetni ventil na bosch pumpi tako da za 15 min rada na leru itekako dopuni akumulator izmucen paljenjem.
ko nije vozio forda dizela ne zna koliko znaci paljenje svaki dan
ako preskocis jedan dan zaboravi na minusima paljenje duze vrijeme.
kako auto stoji napon u akumulatoru pada bez obzira da li je star dan ili godinu, a sto moze kod novijih dizela verglanjem sa slabim naponom izazvati milion sranja od izgaranja grijaca do pregaranja motorne elektronike.
Na dva auta imao problem sa akumulatorom koji se "moderno" manifestovao. Zbog planetara su oba auta anlasovali "na uho" normalno i dovoljno brzo, ali su zbog slabih akumulatora naponi padali dovoljno nisko da su na jednom gasili ECU pa je trebalo par-sekundi dodatnog verglanja, a na drugom se znao aktivirati i imobilajzer.
auti su stalno pod naponom to je uzrok padanja napona u akumulatoru kada se isti ne pali par dana a napolju je -10 u cugu evo vec druga sedmica.
kada se skine klema plus nema napona tj strujnog kola i akumulator prezivljava, kodovi i slicno se gube,na stilu i fiatima opremljenim takvim pomagalom, dovodili su u vezu slab napon sa izgaranjem elektronskog servo pojacivaca.
neki auti imaju brze neki sporije anlasere, japanci svi generalno imaju brze pa vrte kao ludi, dok recimo taj ford ima prespori i nedovoljno jaki anlaser koji nema kuveta da dovoljno brzo okrene motor za hladno paljenje na "po kljuca".
kod dizela par stvari utici na paljenje zimi a svi su iskljucivi i povezani.
napon-grijaci (ako jedan nije ok ostala 3 nemaju smisla)-anlaser-kompresija.
filter nafte i nafra zalede vrlo rijetko ali kod stajanja od par dana prvi su razlog kada auto ne upali.
litar aditiva na pumpama kosta 6 KM a ide na pun rezervoar sto je vecini danas tesko osvojiti ali isto bitan faktor na minusima za paljenje.
auti na rezervi cesto ne pale tako dobro kao auti sa punim rezervoarom jer sam mulj i talog se sljeze na dnu,
meni je zbog toga jednom pumpa otisla u sas jer je povukla mulj i talog sa dna time i vodu sto je dovelo do ledjenja i pucanja ventila u istoj.
palite auto barem jednom dnevno to vas nista ne kosta
sta sve procitah,sad sam totalno zbunjen. mislim da cu morati napraviti valjke i ostavljati auto da se samo "vozi" po pet dana jer cu u svakom drugom slucaju unistiti motor,isprazniti akumulator...
ko ne mrda auto,najbolje mu je da ga i ne cisti skroz (snijeg je izolacija).dovoljno je samo da se moze uci i upaliti auto.jedna ispusena cigara (ko ne pusi,neka ne pali ni auto) i to je to.gasi i bjezi u kucu.
lijepa garaza
Gost1515 wrote:1.9 TDI ... upali od prve jutros
istetoviraću ga na bicepsu ocam'
Meni se desavalo da malo teze zavergla. Sta bi bilo, da akumulator iscuri i on pocne da se pati? Posto je Megane u pitanju, ima start/stop dugme, kako tu prestati verglati Neko probao? Je li dovoljno pritisnuti to isto dugme da prestane...
kosonja ne brini ulje se zgusne pa je motoru dosta tesko da okrene
pratiti prilikom verglanja lampicu od ulja da sa silnim verglanjem ne ostane suh tj da se ne pojavi prenizak pritisak ulja, u tom slucaju adio motor
Gost1515 wrote:1.9 TDI ... upali od prve jutros
istetoviraću ga na bicepsu ocam'
Meni se desavalo da malo teze zavergla. Sta bi bilo, da akumulator iscuri i on pocne da se pati? Posto je Megane u pitanju, ima start/stop dugme, kako tu prestati verglati Neko probao? Je li dovoljno pritisnuti to isto dugme da prestane...
Ma znao sam i ja prethodnih zima imati problema ... ali ljetos stavio novi akumulator, a i grijači promijenjeni prije malo više od godinu dana ... znači samo malo povesti računa o tome i ne bi trebalo biti problema.
Pogotovo raja često zanemari grijače, treba to kontrolisati prije svake zime.
Ima jedna stvar koju vecina zanemaruje a koja je bitna pri paljenju, to je temperatura motora i da se puno lakse pali ako se nije skroz ohladio.
Naravno, tu nema bitne razlike izmedju jednog i pet dana jer se i za jedan dan stigne ohladiti, ali kraca paljenja mogu biti korisna ako ih ima vise u toku dana i ako se time ne da motoru da se skroz ohladi. Ako se ne stigne skroz ohladiti onda se lako upali i sa slabim i istrosenim akumulatorom.
Ja ga ujutru uglavnom lakse upalim ako sam ga bar malo provozao vece prije, dok je znatno teze ako ga parkiram kad dodjem s posla i tek iduce jutro ga ponovo upalim.
hopi wrote:koliko ja znam ne preporuča se bezveze paliti auto, pogotovo ako nećete ići negdje i voziti ga, jer ako radi u leru u mjestu ne može nadoknaditi struju pa to samo dalje šteti akumulatoru, više ga prazni nego da samo stoji.
a ja kada sam vozio dizela, tj mercedesa 190 znam da se može stavljati 10 do 15 posto benzina kada su jači minusi pa eto vlasnici starijih dizel vozila mogu i ovo probati tj ko ima problema sa paljenjem.
Nije tacno. Kad upalis auto u leru dovoljno je samo na kratko dici obrtaje na 2000 da alternator pocne puniti akumulator.
ti si onaj što je jutros stao na sred Pofalića, digao haubu i trljao ruke da ih ugrije...
Tri vau vau proizvoda su jutros morala paliti sva četiri žmigavca na sred ceste...s druge strane, Golf VI 1,4 beMzin, nema tih problema...
johntra wrote:E nek si mi vala objasnio..
Normalno da nema, ali to je ono što sam ja jutros vidio...prijašnjih dana je bilo i drugih auta, ne samo vau vau...
što je više kleveta i laži, vw nam je miliji i draži
Dendrlix wrote:Ja svog upalim svaka dva dana i radi 20-ak minuta. Nemam nikakvih problema sa paljenjem, upali "na po' kljuca" na -17. Akumulator je Bosch-ov star godinu i po.
upalićeš dizela al malo sutra ako se nije palio par dana na ovim minusima... bez obzira bilo auto novo ili ne isti je efekat... džaba ti sve kad nafta zaledi onda da ti je auto tek ispod čekića opet neće upalit ko što ti reče na po ključa... kod mene inače pali ko mina na svim minusima al jesam li ga ostavio par dana a da ga nisam upalio bgmi vergla malo duže dok ne sastavi...
1.9 TDI, akumulator tvornicki star 5 godina, pali "na po kljuca" poslije 5 dana stajanja.
nece njemu nista biti ali autu da jer je napon punjaca puno veci od onog na kojem radi auto
upali auto i ostavi da radi par sati ako ti je tako jednostavnije,ako klemas sa drugog auta mora biti ugasen.
Bakir1 wrote:nece njemu nista biti ali autu da jer je napon punjaca puno veci od onog na kojem radi auto
upali auto i ostavi da radi par sati ako ti je tako jednostavnije,ako klemas sa drugog auta mora biti ugasen.
Jeste veći ako je neispravan punjač. Ispravan punjač puni akumulator istim naponom kao i alternator, tj. 14,4 V.
Bakir1 wrote:na autu je max ta vrijednost a ampermetar na punjacu nije relevantan i pouzdan skoro pa nikad
Sad si me zbunio... Ampermetar ne mjeri napon, sa druge strane ne znam zasto ne bi bio tacan, kineski ampermetri sa pijace (i voltmetri) su tacni skoro 100% na trecu decimalu
ja koliko znam a mozda i nisam u pravu gornja vrijednost punjenja kod auta sa normalnim punjenjem je 13,8 preko toga ne valja.
e sad oscilacija od 0,2 na fazon umjeravanja kaze da je malo vise nego sto treba biti,a punjaci rade na 14 i vise da sto prije napune akumulator sto za strujni sistem u autu ne valja.
mozda je ovo prica napamet tj nije tacna ali po onome sto sam proveo kod autoelektricara kao dijete na nekoj praksi to je nekad bilo to.