postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#26 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Ja sam gledao da u svoje auto stavim K&N filter, ali iskreno nisam samo iz razloga sto mi je skupa igranka. Inace stavio bih bez razmisljanja. Ako vec pravite frku oko buke, ne kupujte dizele. I tu rasprava oko buke zavrsava.
Meni se svidja zvuk sa K&N filterom, nema mijenjanja (tj. interval je 1 000 000 milja) samo se opere, i vrati na mjesto. U glavnom nema mana, cak je i bolji za auto.
Meni se svidja zvuk sa K&N filterom, nema mijenjanja (tj. interval je 1 000 000 milja) samo se opere, i vrati na mjesto. U glavnom nema mana, cak je i bolji za auto.
-
emko1234
#27 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
sve je to tacno sto si naveo al gljiva ko gljiva nema efekta pogotovo na njegovom autu i znam kako zvuci i puno bi se bolje osjetila i cula i dublji zvuk imala na 1.8 benzincu.zvuk bi se mjenjao puno ranije i na manjim okretajima a ovako tog golfa bas treba isforsirat da bi se to nesto ko culo.drugo bi bilo da lik mjenja cijeli usis.sto se opet ne isplati na tom autu.
sto se tice buke,vala na dvica 1.6d kad upali na -10 mu nije ekvivalent po buci,pogoto ako ima kakav lonac,a garant ima.
sto se tice buke,vala na dvica 1.6d kad upali na -10 mu nije ekvivalent po buci,pogoto ako ima kakav lonac,a garant ima.
-
goran16v
#28 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Ne kontam zasto otkud frka da ce to biti galama jer je to mali 1,3, a svima normalno da neko nabije roru k'o pretis lonac na TD, 1,6 ili 1,8 pa kad prodje stakla se tresu.
Momak ocigledno ne zna pa pita i red je bar probati odgovoriti i zar je problem napisati:
1. Gljiva se ne moze ugraditi na postojece kuciste zracnog filtera 1,3 motora i da da bi se montirala gljiva potrebno je izmjeniti/preraditi kuciste zracnog filtera
2. Zbog male zapremine motora tj malog promjera usisa i male kolicine usisanog zraka zvuk sa gljivom nece bitnije biti "dublji" kad se zatvori hauba, a pogotovo ako se stavi filter u postojece kuciste
3. Da ce zbog opstih performansi 1,3 motora poboljsanja performansi motora zbog sportskog filtera biti minimalna
4. Da ce ugradnja no name pijacarskog filtera ili gljive imati samo kontra efekat na performanse motora uz upitnu efikasnost prociscavanja zraka
5. Da je odnos rezultata koji bi se dobio i troska da se to sve napravi kako treba ekonimski prilicno neisplativ
Momak ocigledno ne zna pa pita i red je bar probati odgovoriti i zar je problem napisati:
1. Gljiva se ne moze ugraditi na postojece kuciste zracnog filtera 1,3 motora i da da bi se montirala gljiva potrebno je izmjeniti/preraditi kuciste zracnog filtera
2. Zbog male zapremine motora tj malog promjera usisa i male kolicine usisanog zraka zvuk sa gljivom nece bitnije biti "dublji" kad se zatvori hauba, a pogotovo ako se stavi filter u postojece kuciste
3. Da ce zbog opstih performansi 1,3 motora poboljsanja performansi motora zbog sportskog filtera biti minimalna
4. Da ce ugradnja no name pijacarskog filtera ili gljive imati samo kontra efekat na performanse motora uz upitnu efikasnost prociscavanja zraka
5. Da je odnos rezultata koji bi se dobio i troska da se to sve napravi kako treba ekonimski prilicno neisplativ
- Qler
#29 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
e ovo je sve tacno.emko1234 wrote:sve je to tacno sto si naveo al gljiva ko gljiva nema efekta pogotovo na njegovom autu i znam kako zvuci i puno bi se bolje osjetila i cula i dublji zvuk imala na 1.8 benzincu.zvuk bi se mjenjao puno ranije i na manjim okretajima a ovako tog golfa bas treba isforsirat da bi se to nesto ko culo.drugo bi bilo da lik mjenja cijeli usis.sto se opet ne isplati na tom autu.
-
amko76
#30 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
johntra wrote:Ja mu se neću podrugivati što vozi Golfa 2, ali ću mu se podrugivati što od tog Golfa pokušava dobiti zvuk Vipera...i, koja je svrha toga? da se trebe okreću za njim, da budi komšije ujutro, da ima zaglušujući zvuk?
svrha posta je smiješna, a tvoj odgovor još smiješniji....da sam bogdo budžetski korisnik, a ne redovni budžetski davalac, i kad trebam, a i kad ne trebam...
Hajd pročitaj još jednom. Nisam rekao da su svi forumaši dobrostojeći. Ti nisi, i otkud ti to da sam onda na tebe mislio, pa se ti javljaš siromah
Edit: Zapravo pročitaj više puta, za svaki slučaj.
- drndalo
#31 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Popisujem !goran16v wrote:Ne kontam zasto otkud frka da ce to biti galama jer je to mali 1,3, a svima normalno da neko nabije roru k'o pretis lonac na TD, 1,6 ili 1,8 pa kad prodje stakla se tresu.
Pokretacu teme: Nemoj da te nagovore i na "Turbo" naljepnicu poklopca rezervoara, koja donosi 5 KS... Taj Golf ima konja koliko ima, time ne dobijas nista osim mozda malo drugacijeg zvuka, za relativno puno para... Elem, nahrani pse, i nista ne diraj ! Pobrini se da ti je auto ispravan, na gumama, kocnicama, amortizerima ne stedi...
- Dupli_skalp
#32 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
žulijan asanž wrote:stavi šta god hoćeš, samo daj znak kad si na cesti, da se ja isključim iz saobraćaja
2AK-47 wrote:ma to ti je sve džaba što kolega 530i reče. Vršiš intoksikaciju grda bukom, trošiš benzin, blamiraš sebe, glumiš papka. to ti je čuning 1.3
- johntra
#33 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Pročitao sam jednom i to mi je dovoljno da opet zaključim kako nisi u pravu...amko76 wrote:johntra wrote: Hajd pročitaj još jednom. Nisam rekao da su svi forumaši dobrostojeći. Ti nisi, i otkud ti to da sam onda na tebe mislio, pa se ti javljaš siromahRekao sam pretežno.
Edit: Zapravo pročitaj više puta, za svaki slučaj.
- AmADin_gospo
#34 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
moj prijatelju, njemu je ionako pola konja u tom motoru več pomrlo, a ti što su preživili su rage pred klaonicom... njemu ni NOS pomoči neče, kamo li gljivadrndalo wrote:Popisujem !
Pokretacu teme: Nemoj da te nagovore i na "Turbo" naljepnicu poklopca rezervoara, koja donosi 5 KS... Taj Golf ima konja koliko ima, time ne dobijas nista osim mozda malo drugacijeg zvuka, za relativno puno para... Elem, nahrani pse, i nista ne diraj ! Pobrini se da ti je auto ispravan, na gumama, kocnicama, amortizerima ne stedi...
-
boky327
#35 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
nemojte tako o golfu, moj drug je imao golfa 1.3 isao je predobro, ali sto jest jest bio je u perfektnom stanju, znam dobro da je staja na crtu sa golfom 1.6 benzin, i da ga je do 60 prilicno dobro drzao(bio cak malo i ispred), ali bi posle 60 75ks uradilo svoje,
inace svako ima svoje misljenje i svoj ukus nemozes ti ljudima ugoditi 100ljudi 100cudi, evo recimo ove slike
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 6134_n.jpg
ovo je tesko ruglo da se mene pita, slucajno znam vlasnika i njemu je ovo prelijepo,
tako i sam ovim KN filterom, neko hoce da ga ubaci jer misli da je to dobro lijepo...mozete mu dat neki savjet oko toga da li ce mu sta skoditi ili ne i da li ce se moci uraditi.......a ne da mu govorite kako je to glupo, ruzno , bezveze...
inace iz iskustva na forume samo postavljam teme na koje mi ljudi mogu odgovoriti precizno i tacno(moze-nemoze, hoce-nece...)
inace svako ima svoje misljenje i svoj ukus nemozes ti ljudima ugoditi 100ljudi 100cudi, evo recimo ove slike
ovo je tesko ruglo da se mene pita, slucajno znam vlasnika i njemu je ovo prelijepo,
tako i sam ovim KN filterom, neko hoce da ga ubaci jer misli da je to dobro lijepo...mozete mu dat neki savjet oko toga da li ce mu sta skoditi ili ne i da li ce se moci uraditi.......a ne da mu govorite kako je to glupo, ruzno , bezveze...
inace iz iskustva na forume samo postavljam teme na koje mi ljudi mogu odgovoriti precizno i tacno(moze-nemoze, hoce-nece...)
- zli_hordas
#36 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
jos poklopac ventila ofarbas u crveno bas da bude ful
-
bushido_mk2
#37 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
hvala prijatelju na savjetu mada kod ovih sarajlija nema toga moze nemoze nego samo ono sta ce ti golf kanta a vozaju oceve auteboky327 wrote:nemojte tako o golfu, moj drug je imao golfa 1.3 isao je predobro, ali sto jest jest bio je u perfektnom stanju, znam dobro da je staja na crtu sa golfom 1.6 benzin, i da ga je do 60 prilicno dobro drzao(bio cak malo i ispred), ali bi posle 60 75ks uradilo svoje,
-
bushido_mk2
#38 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
vec je crven...zli_hordas wrote:jos poklopac ventila ofarbas u crveno bas da bude ful
-
silver testelone
#39 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
ništa protiv golfova, dobro očuvanih primjeraka u fabričkom obliku, koji služe svojoj svrsi... al pravit cirkus od vozila, niđe veze, nebitno golf, bmw, fiat, lada... uglavnom, od tebe zavisi da li hoćeš da ti se divi 10% ljudi, a 90% ljudi da govori "vidi onog seljaka" ili da ti se ne divi niko 
- drndalo
#40 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Posto ti je ocito vaznije sta ce ti reci "tatine" Sarajlijice, nego oni koji su ti htjeli pametno reci da nista ne diras, pa da iz inata uradis suprotno, onda tako i postupi, obavezno instaliraj i 3-rupni zavrsetak auspuha, 17" felge za 200 KM, sa sve celavim (slick) gumama, jer i F1 voze na slicnim... Stavi i turbosvjecice sa 7 krakova, od Uranijuma, zbog njih bolje lezi u krivinama, te spoljere, ćunirane! Ne zaboravi plavo-zeleno-crvenu neonku ispod motora, u stilu fast & futavo, te svijetlece spricaljke tecnosti za sofersajbu, koje pomazu kod boljeg starta na sjebaforima...bushido_mk2 wrote:hvala prijatelju na savjetu mada kod ovih sarajlija nema toga moze nemoze nego samo ono sta ce ti golf kanta a vozaju oceve aute
I nagazi ga do poda, cak i ispod poda, kad probijes truho lim...
-
lajkujMe
#41 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Ne znam stvarno sta ljudi imaju protiv Golf II to auto je bilo cream de la cream tokom 80, a tokom agresije je bio tenk i spasio je mnoge zivote, tokom kasnih 90 pa sve do danas hiljade tih Golf II koji su stari i po 30 i nesto godina jos voze odlicno s minimalnim problemima. To auto je cudo i ja bi rado da imam jednog i da radim oko njega svaki dan step by step tuning ali ne na sportski fazon nego da ga pretvorim u luksuz edition bez da ugradjujem nitrop pa da ga unistim.
Znao sam jednom komsiju tokom 2000 imao je boja visnje golf II diesel brate on ga je tako fino cuvao i odrzavao kad izadje iz garaze coek bi reko da je iz fabrike izasao.
Znao sam jednom komsiju tokom 2000 imao je boja visnje golf II diesel brate on ga je tako fino cuvao i odrzavao kad izadje iz garaze coek bi reko da je iz fabrike izasao.
- 2AK-47
#42 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
lajkujMe wrote: auto je bilo cream de la cream tokom 80,.
German stojadin
-
lajkujMe
#43 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Najprodavanije vozilo 80 je bio Golf II, u jugoslaviji je bio cream de la cream, svjetlosne godine ispred domace proizvodnje i ruskog smeca a jedino auto koje strane proizvodjne (iskljucujem ladu) je puki narod mogao kupiti, stara mi pricala pricu kako mi je otac (koji je bio jedan od direktora od jedne od tadasnjih giganta) vozao sluzbenu Ladu, i kad je golf II dosao na trziste da je coek (znaci direktor) isao da radi na pijaci i skupi dovoljno ustedjenog novca da ode sve do Ljubljane i kupi Golf II.2AK-47 wrote:lajkujMe wrote: auto je bilo cream de la cream tokom 80,.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
German stojadin
A za tebe bi reko ili si tatin sin ili si siromah pa i nemas auto
- 2AK-47
#44 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
cream de la cream u Jugi je bio MERCEDES 123, BMW E30 Yugoslavia, FIAT 132, Citroen CX, kasnije XM.... To su ti pajdo direktorska auta, a bilo je i takvih pacijenata koji su čekali po godinu dvije na to čudo nalik stojadinu...lajkujMe wrote:Najprodavanije vozilo 80 je bio Golf II, u jugoslaviji je bio cream de la cream, svjetlosne godine ispred domace proizvodnje i ruskog smeca a jedino auto koje strane proizvodjne (iskljucujem ladu) je puki narod mogao kupiti, stara mi pricala pricu kako mi je otac (koji je bio jedan od direktora od jedne od tadasnjih giganta) vozao sluzbenu Ladu, i kad je golf II dosao na trziste da je coek (znaci direktor) isao da radi na pijaci i skupi dovoljno ustedjenog novca da ode sve do Ljubljane i kupi Golf II.2AK-47 wrote:lajkujMe wrote: auto je bilo cream de la cream tokom 80,.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
German stojadin
A za tebe boli me k... šta ti misliš
-
530i
#45 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
sigurno je TAS u Ljubljani bio..lajkujMe wrote:
Najprodavanije vozilo 80 je bio Golf II, u jugoslaviji je bio cream de la cream, svjetlosne godine ispred domace proizvodnje i ruskog smeca a jedino auto koje strane proizvodjne (iskljucujem ladu) je puki narod mogao kupiti, stara mi pricala pricu kako mi je otac (koji je bio jedan od direktora od jedne od tadasnjih giganta) vozao sluzbenu Ladu, i kad je golf II dosao na trziste da je coek (znaci direktor) isao da radi na pijaci i skupi dovoljno ustedjenog novca da ode sve do Ljubljane i kupi Golf II.
-
vnm
#46 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
prijatelju ovim ovdje neces uvrijediti nikoga ko vozi auto od oca, jer je takvih ovdje vrlo malo, a i one koji to rade vjerovatno ne pogadjas jer je rijetko koji ovdje komentarisao.bushido_mk2 wrote:hvala prijatelju na savjetu mada kod ovih sarajlija nema toga moze nemoze nego samo ono sta ce ti golf kanta a vozaju oceve aute
uvrijedices onoga ko rinta da bi zaradio pare za auto koje je eventualno losije od tog golfa, a nema para da bi istom uradio servis ili promijenio gume a kamoli stavio taj bespotrebni sportski filter jer ce od tih para radije kupiti nesto djeci ili odvest ih na izlet ili slicno.
ako si dosao da se hvalis kako si skupio lovu i kupio golfa, ovo je pogresno mjesto. ovdje se druze ljudi sa vozilima vrijednim 800-80000KM i niko nikome ne nabada na nos da njegovo misljenje vise vrijedi samo zbog necega sto je platio.
meni u stvari nije jasno sta hoces, ako si odlucio da to kupis i ne zelis da cujes kritiku zasto uopste pitas?
vjeruj mi ja ne znam dvije sastaviti sa fudbalskom loptom, zamisli da uplatim kurs portugalskog, odem nakvarcam se i kupim dres real madrida, mislis da bi mi bilo zabavnije igrati lopte? mislis da bi me htjeli svi iz prve u ekipi? e pa tako je i sa sportskim filterom, nemas bukvalno nista od njega. zvuk ce ti dosaditi, auto ti nece brze ici, a opet ga niko ne vidi pa moras svima govoriti da ga imas.
radije neke klasicne bbs look felge, masku bez znaka, duboke karambolke, odnosno bila koja vrsta normalnog stajlinga. jednostavno ne vidim srecu u "tuningu" 1.3 motora jer sam vozio istog u jetti. realno goreg ne mozes imati sto se tice voznje. jedino pozitivno je sto ga mozes odrzavati sam i sto naucis stelovati karburator u mraku sa stapicem od sladoleda.
-
lajkujMe
#47 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
To je bilo vrijeme prije nego sto je TAS poceo proizvoditi Golf II530i wrote:sigurno je TAS u Ljubljani bio..lajkujMe wrote:
Najprodavanije vozilo 80 je bio Golf II, u jugoslaviji je bio cream de la cream, svjetlosne godine ispred domace proizvodnje i ruskog smeca a jedino auto koje strane proizvodjne (iskljucujem ladu) je puki narod mogao kupiti, stara mi pricala pricu kako mi je otac (koji je bio jedan od direktora od jedne od tadasnjih giganta) vozao sluzbenu Ladu, i kad je golf II dosao na trziste da je coek (znaci direktor) isao da radi na pijaci i skupi dovoljno ustedjenog novca da ode sve do Ljubljane i kupi Golf II.
-
emko1234
#48 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
covjek ti je objasnio i svaka cast na objasnjenju.vnm wrote:prijatelju ovim ovdje neces uvrijediti nikoga ko vozi auto od oca, jer je takvih ovdje vrlo malo, a i one koji to rade vjerovatno ne pogadjas jer je rijetko koji ovdje komentarisao.bushido_mk2 wrote:hvala prijatelju na savjetu mada kod ovih sarajlija nema toga moze nemoze nego samo ono sta ce ti golf kanta a vozaju oceve aute
uvrijedices onoga ko rinta da bi zaradio pare za auto koje je eventualno losije od tog golfa, a nema para da bi istom uradio servis ili promijenio gume a kamoli stavio taj bespotrebni sportski filter jer ce od tih para radije kupiti nesto djeci ili odvest ih na izlet ili slicno.
ako si dosao da se hvalis kako si skupio lovu i kupio golfa, ovo je pogresno mjesto. ovdje se druze ljudi sa vozilima vrijednim 800-80000KM i niko nikome ne nabada na nos da njegovo misljenje vise vrijedi samo zbog necega sto je platio.
meni u stvari nije jasno sta hoces, ako si odlucio da to kupis i ne zelis da cujes kritiku zasto uopste pitas?
vjeruj mi ja ne znam dvije sastaviti sa fudbalskom loptom, zamisli da uplatim kurs portugalskog, odem nakvarcam se i kupim dres real madrida, mislis da bi mi bilo zabavnije igrati lopte? mislis da bi me htjeli svi iz prve u ekipi? e pa tako je i sa sportskim filterom, nemas bukvalno nista od njega. zvuk ce ti dosaditi, auto ti nece brze ici, a opet ga niko ne vidi pa moras svima govoriti da ga imas.
radije neke klasicne bbs look felge, masku bez znaka, duboke karambolke, odnosno bila koja vrsta normalnog stajlinga. jednostavno ne vidim srecu u "tuningu" 1.3 motora jer sam vozio istog u jetti. realno goreg ne mozes imati sto se tice voznje. jedino pozitivno je sto ga mozes odrzavati sam i sto naucis stelovati karburator u mraku sa stapicem od sladoleda.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#49 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Redovno mjenjaj taj obicni papirni filter za zrak, to je ono sto bih ti ja preporucio.
@Qler spominje K&N filter, imao sam i mogu reci da sam ko rijetko kad nasjeo na
navlakusu, doduse interval nije bio* kako @Qler pise 1.000.000 milja, nego 100.000 km,
s´tim da se svako 15.000 do 20.000 km mora ici da filter operu sto su meni
presutili, dali mi sprej i prodali suplju samo pospricas poslije malo i vozi.
*ovo je bilo prije vise od 10 godina, vidim da je interval danas 10x duzi.
Moja politika kupovine tada je bila, "ako je najskuplje onda mora da je i najbolje".
Nabavna cijena dosta veca vec u startu, nikakva usteda jer je ciscenje filtera 3x skuplje
od obicnog papirnog, (ovaj se morao kupati u ulju).
Jednom i nikad vise, izbacio filter nakon 50.000 km i vratio obicni.
Razlika izmedu obicnog i ovog "sportskog" nikakva, sound, potrosnja sve isto,
kupio prvenstveno radi zastite okoline, a na kraju je ispalo da 10x vecu stetu pravim,
(po pitanju "slajpeka" i po pitanju prirode).
Ja bih ti savjetovao da sacekas proljece, operes auto kako bog zapovjeda,
kupis polituru ispoliras auto i vozis.
Po mogucnosti sve filtere mjenjaj u proljece isto vazi i za brisace, prednosti
mozes i sam skontati.
@Qler spominje K&N filter, imao sam i mogu reci da sam ko rijetko kad nasjeo na
navlakusu, doduse interval nije bio* kako @Qler pise 1.000.000 milja, nego 100.000 km,
s´tim da se svako 15.000 do 20.000 km mora ici da filter operu sto su meni
presutili, dali mi sprej i prodali suplju samo pospricas poslije malo i vozi.
*ovo je bilo prije vise od 10 godina, vidim da je interval danas 10x duzi.
Moja politika kupovine tada je bila, "ako je najskuplje onda mora da je i najbolje".
Nabavna cijena dosta veca vec u startu, nikakva usteda jer je ciscenje filtera 3x skuplje
od obicnog papirnog, (ovaj se morao kupati u ulju).
Jednom i nikad vise, izbacio filter nakon 50.000 km i vratio obicni.
Razlika izmedu obicnog i ovog "sportskog" nikakva, sound, potrosnja sve isto,
kupio prvenstveno radi zastite okoline, a na kraju je ispalo da 10x vecu stetu pravim,
(po pitanju "slajpeka" i po pitanju prirode).
Ja bih ti savjetovao da sacekas proljece, operes auto kako bog zapovjeda,
kupis polituru ispoliras auto i vozis.
Po mogucnosti sve filtere mjenjaj u proljece isto vazi i za brisace, prednosti
mozes i sam skontati.
-
goran16v
#50 Re: postaljanje sportskog filtera na golfa 2 1.3
Direktorski su bili i Audi 100 C2, Audi 100 C3 (poznatiji kao 100 CC), Renault 25, ponekad cak i 21, FiatArgenta, Peugeot 505 itd... Sve redom 4,5 metara pa duze...2AK-47 wrote:lajkujMe wrote:2AK-47 wrote:
cream de la cream u Jugi je bio MERCEDES 123, BMW E30 Yugoslavia, FIAT 132, Citroen CX, kasnije XM.... To su ti pajdo direktorska auta, a bilo je i takvih pacijenata koji su čekali po godinu dvije na to čudo nalik stojadinu...
A za tebe boli me k... šta ti misliš