Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#26 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Romeo 80 »

Kemo BA wrote:U svakom slucaju moras otvoriti d.o.o. i obavezan si imati knjigovođu. E za sva ova pitanja i nedoumice koje imaš najbolje odgovore ce ti dati baš dobar knjigovođa.On ce te kasnije i upozoravati na eventualne naznake lošeg poslovanja i neke tvoje možda pogrešne poteze. Zato ti predlažem oprez i sa savjetima koje dobiješ ovdje i oprez kod izbora knjigovođe.Neka ti objasni i proceduru zatvaranja firme u slucaju da ti ne daj bože loše krene.
Sretno!
Hvala ti Kemo na odgovoru. Možda se u prošlom postu nisam dovoljno precizno izrazio. Planiram otvoriti trgovačku radnju, pa me u vezi s tim zanima tematika vezana za fiskalne kase i da li sam u obavezi kupiti novu fis. kasu.

U svakom slučaju, hvala na savjetima. Znače mi puno. :wink:
La_Forge

#27 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by La_Forge »

Šta bi na kraju sa opcijom registracije obrta kao dodatne djelatnosti? (bez pokretanja d.o.o.)

Mogu li se u tom slučaju baviti uvozom i prodajom robe - maloprodaja?

I tada bi išao fiskalni račun, faktura, računovodstvo, garantni listovi ?

Imate li tu iskustava?
Murisno1

#28 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

La_Forge wrote:Šta bi na kraju sa opcijom registracije obrta kao dodatne djelatnosti? (bez pokretanja d.o.o.)

Imate li tu iskustava?
ne može se, u sklopu dodatne djelatnosti, baviti trgovinom roba. tako je bilo.
to mozes samo kao trgovinska radnja ili kao d.o.o. odnosno to ti mora biti osnovna djelatnost.
holowey

#29 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by holowey »

Murisno1 wrote:
La_Forge wrote:Šta bi na kraju sa opcijom registracije obrta kao dodatne djelatnosti? (bez pokretanja d.o.o.)

Imate li tu iskustava?
to mozes samo kao trgovinska radnja ili kao d.o.o. odnosno to ti mora biti osnovna djelatnost.
a sta je sa uvozom poluproizvoda, doradom i prodajom kao dodatnom djelatnoscu? moze li to? ako moze, koliko procentualno treba biti dodana vrijednost proizvoda da bi se smatralo vlastitim proizvodom?
Murisno1

#30 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Murisno1 »

holowey wrote:
Murisno1 wrote:

Imate li tu iskustava?
a sta je sa uvozom poluproizvoda, doradom i prodajom kao dodatnom djelatnoscu? moze li to? ako moze, koliko procentualno treba biti dodana vrijednost proizvoda da bi se smatralo vlastitim proizvodom?
Ne moze trgovina biti dodatna djelatnost. Moze se posredovanje u trgovini (jer je to usluga) raditi u sklopu obrta, odnosno kao dodatna djelatnost. Ali, da si obrt i da ti na fakturi stoji količina robe - to ne može.
Wind

#31 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by Wind »

evo sta je napravila ova drzava...covjek pita kako da pokrene biznis a mi raspredamo kako da zatvori...... :-)
moa

#32 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by moa »

Wind wrote:evo sta je napravila ova drzava...covjek pita kako da pokrene biznis a mi raspredamo kako da zatvori...... :-)
puno negativnosti na forumu... Pokretacu prije svega zelim puno srece, ali drug prvo ispitaj trziste ili jos bolje nadji musteriju da te pogura u startu ..
_Reds_

#33 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

Hajde ljudi malo pomozite. Nisam ekonomita ni pravnik.

1. Koliko bi me para dosla registracija obrta??
2. Koliki su mi godišnji minimalni troškovi, obrt bi registrovan kao dopunska djelatnost ??
3. Da bi obrt mogao uvoziti robu iz inostranstva, sta je to procedura, i koliko su mi troskovi tu ??
andromeda101

#34 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by andromeda101 »

_Reds_ wrote:Hajde ljudi malo pomozite. Nisam ekonomita ni pravnik.

1. Koliko bi me para dosla registracija obrta??
2. Koliki su mi godišnji minimalni troškovi, obrt bi registrovan kao dopunska djelatnost ??
3. Da bi obrt mogao uvoziti robu iz inostranstva, sta je to procedura, i koliko su mi troskovi tu ??
Možeš ispitati ovdje na forumu. Ali ako hoćeš pravo da se raspitaš moraš otići dolje.

Prikupiti sve informacije.

Pa onda digitron i sve dobro izračunati i podijeliti.

-Troškovi: mjesečni, kvartalni, godišnji, dvo godišnji itd. (Npr. Ako je dvogodišnji trošak, podijeliš na 24 i pretvoriš ga u mjesečni, Npr. koristiš kamion i trebaš uraditi neki specijalni servis svake dvije godine = dvogodišnji trošak)
-Profit
-Plasman robe, tržište, mušterije.

Ko je zadužan za registraciju, pa broj telefona pa se informiši. tel broj opštine gdje imaš interesovanje otvoriti biznis.

Nek ti dane informacije.

Znaš kako svak se pravi pametan, ali uvijek pričaj s profesionalcem.

Svak se razumije i u medicinu, i u pravo, i u ekonomiju. Takvi smo mi ljudi. A ne možeš se razumijeti u sve.

Postoje stručne osobe pa s njima konsultacija.

Planiraš li zapošljavati radnike, ako da koliko radnika po kojim uslovima i plati. Staviš probni oglas pa da ispitaš koliko bi ti se ljudi zainteresovanih javilo. Gledaj da ih bude više nego radnih mjesta, da možeš mirne glave odpustiti nekoga ako je neradnik i naći novog.

Ako ulažeš nikad ne vjeruj na "rekla kazala", pogotovo ne ako su velike pare u pitanju. A ni male, jer ih nije lako ušparati.

Ispitaj teren.

Jer svima je u interesu da tvoja firma opstane, jedino konkurenciji nije ili ljubomornim ljudima. A toga je kod nas kijamet živi.

-Opštini je u interesu, da može ubirati porez.
-Radniku je u interesu, tako da ima posao i redovnu platu.
-A i tebi je u interesu da imaš profit.
_Reds_

#35 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

Ma opština/općina ne ubire porez, to radi država, ona samo dobije te takse prilikom registracije.

Mene zanima okvirno koliko me košta registracija obrata koji bi bio dopunska djelatnost, i koji bi se bavio uvozom nekih stvarcica iz inostranstva, te iste prodavao ovdje. Te koliku su minimalni troskovi mjesecni, tj. one koje morate platiti.

Dakle vjerovatno je neko nesto vec pokretao slicno pa bi mi mogao reci.

Hvala tebi na korisnim savjetima. Ali bi mi vise ovako koristilo ako vec neko ima iskustva.
andromeda101

#36 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by andromeda101 »

Možda je ovo grubo, ali ne razumijem ljude koji misle importirati i prodavati robu u BiH kad je narod financijski slabostojeći.

Tu pare idu vani a ubiru se u BiH. Bolje ubirati pare vani a da pare idu ka BiH.

Ne znam dokle će naši moći zajmati od MMF-a i financirati ovo. Reče ti ovo pa nek ti djelujem i ljubomornim.

S druge strane tu je market. Market je grub i surov tako da ja nemam potrebe biti grub. Samo od sebe dođe do korekcije. Ponuda i potražnja, kad nema potražnje padaju trgovine.

E sad mnogi dolaze iz susjednih država kupovati u BiH pošto su niže cijene zbog manjih poreza i dažbina.

Tako da nebi bio pametan. Hercegovci su dosta investirali u tom sektoru, znači da im ide. Dali im još ide ne znam.

Nebi čovjek bio pametan. Onda ne znam koja ograničenja će biti kad Hrvatska uđe u EU.

A činjenica je da ako dolaze investicije u BiH i da se otvaraju firme i trgovine, da pozitivne stvari prevagivaju negativne.

Do naših političara i činovnika je da rade na reduciranju ovih negativnih stvari.
_Reds_

#37 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

Druze, nesto se raditi, mora, pokusavati, traziti neki nacin da te krene. Mene ne zanima bas roba siroke potrosnje. I vjeruj da su mnogi trgovci kod nas jako bezobrazni, marze su im ogromne.

Sto se tice uvoza iz EU, na to nema carine, bar samo tako procitao, na ucoz van EU carina je od 0 do 15 posto. Naravno placa se i porez.
talić

#38 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

_Reds_ wrote:Druze, nesto se raditi, mora, pokusavati, traziti neki nacin da te krene. Mene ne zanima bas roba siroke potrosnje. I vjeruj da su mnogi trgovci kod nas jako bezobrazni, marze su im ogromne.

Sto se tice uvoza iz EU, na to nema carine, bar samo tako procitao, na ucoz van EU carina je od 0 do 15 posto. Naravno placa se i porez.
Ne možeš se baviti uvozom bez osnivanja društva ograničene odgovornosti, dakle d.o.o. ako ćeš se baviti samo trgovinom bez uvoza onda može trgovački obrt ali ne kao dodatna djelatnost nego samo kao osnovna.
Carine nema na robu iz EU ali okreni deklaraciju bilo kojeg proizvoda pa ćeš vidjeti da robe proizvedene u EU skoro da i nema.
Prošla su vremena kada se čovjek mogao nekim poslom baviti "onako usput". Proizvođači i trgovci koji su radili "onako " su propali.
poznanik

#39 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by poznanik »

talić wrote:Ne možeš se baviti uvozom bez osnivanja društva ograničene odgovornosti, dakle d.o.o. ako ćeš se baviti samo trgovinom bez uvoza onda može trgovački obrt ali ne kao dodatna djelatnost nego samo kao osnovna...
Uvoz je prekogranični, vanjskotrgovinski promet roba i usluga, i ne mora biti nužno ostvaren radi dalje prodaje iz okvira trgovačke djelatnosti. Uvoz može biti učinjen i za vlastite potrebe ili kao repromaterijal, i ako ispuni uslove propisane Zakonom o vanjskotrgovinskom poslovanju i Zakonom o carinskoj politici BiH, odnosno, ako podnese zahtjev UINO za upis u vanjskotrgovinski registar pravnih osoba - onda može.
talić

#40 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

poznanik wrote:
talić wrote:Ne možeš se baviti uvozom bez osnivanja društva ograničene odgovornosti, dakle d.o.o. ako ćeš se baviti samo trgovinom bez uvoza onda može trgovački obrt ali ne kao dodatna djelatnost nego samo kao osnovna...
Uvoz je prekogranični, vanjskotrgovinski promet roba i usluga, i ne mora biti nužno ostvaren radi dalje prodaje iz okvira trgovačke djelatnosti. Uvoz može biti učinjen i za vlastite potrebe ili kao repromaterijal, i ako ispuni uslove propisane Zakonom o vanjskotrgovinskom poslovanju i Zakonom o carinskoj politici BiH, odnosno, ako podnese zahtjev UINO za upis u vanjskotrgovinski registar pravnih osoba - onda može.
Da ali je on rekao da želi da se bavi trgovinom, da uvozi i da prodaje. Nije spominjao nabavku stalnih sredstava.
_Reds_

#41 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

Ok dakle mora biti obrt kao osnovna djelatnost ili kao d.o.o ??

Eh sad taj d.o.o kakvu su tu davanja i potrazivanja, ako moze neki link. Moras imati neki svoj prostor ?? Da li taj prostor moze biti u sklopu kuce ?? Koliko mora biti prijavljenih minimalno ?? I koliki su izdaci ?? Morale si biti u sistemu PDV,ili je bolje u pocetku biti van, kako to ide??

Uopce postoji li kakvo savjetovaliste u Sarajevu, za mlade koji zele pokrenuti svoj vlastiti biznis ??
talić

#42 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

_Reds_ wrote:Ok dakle mora biti obrt kao osnovna djelatnost ili kao d.o.o ??

Eh sad taj d.o.o kakvu su tu davanja i potrazivanja, ako moze neki link. Moras imati neki svoj prostor ?? Da li taj prostor moze biti u sklopu kuce ?? Koliko mora biti prijavljenih minimalno ?? I koliki su izdaci ?? Morale si biti u sistemu PDV,ili je bolje u pocetku biti van, kako to ide??

Uopce postoji li kakvo savjetovaliste u Sarajevu, za mlade koji zele pokrenuti svoj vlastiti biznis ??
Treba ti 2.000 KM osnivačkog kapitala, troškovi registracije još toliko, treba ti adekvatan kancelarijski prostor, telefonski priključak, trebaju ti obrtna sredstva, ako registruješ trgovinu na veliko (a bilo bi najlogičnije)minimum je bio tri uposlena, sad kažu prolazi i sa dva, treba ti skladište ukoliko ćeš robu skladištiti a ako uvoziš za poznate kupce onda može i bez skladište ( trgovina u tranzitu). U sistem PDV-a ulaziš ako je godišnji promet veći od 50.000 KM što je svakako smješan iznos za trgovinu na veliko.
Treba ti mnogo toga ali ništa nije problem ako roba ide i ima zarade.
_Reds_

#43 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

talić wrote:

Treba ti 2.000 KM osnivačkog kapitala, troškovi registracije još toliko, treba ti adekvatan kancelarijski prostor, telefonski priključak, trebaju ti obrtna sredstva, ako registruješ trgovinu na veliko (a bilo bi najlogičnije)minimum je bio tri uposlena, sad kažu prolazi i sa dva, treba ti skladište ukoliko ćeš robu skladištiti a ako uvoziš za poznate kupce onda može i bez skladište ( trgovina u tranzitu). U sistem PDV-a ulaziš ako je godišnji promet veći od 50.000 KM što je svakako smješan iznos za trgovinu na veliko.
MA DA, ovo je Balkan idemo napisati ljudima sto vise, da im treba da se odmah okane posla. Jbt pa mlad covjek tacno nema nikakve sanse u ovoj zemlji, ustvari ima jednu, da ode iz nje.

Ako je ovo sve tacno sto si ti napisao, bolje mi je naci neku d.o.o dati im procenat, i uvlaciti na njihovo ime. Jer koja budala ce se uvaliti u ogroman posao, bez da proba sa manjim iznosima. Uglavnom hvala na pomoci, potrazicu savjete na drugim mjestima.
juzna_strana

#44 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by juzna_strana »

@Reds

Moj prijateljski savjet je da dobro promislis i iskalkulises.
Ukoliko si u mogucnosti razgovaraj s ljudima koji nesto slicno rade a zele podijeliti iskustvo..
Ja sam zbog nepromisljenosti i prevelikog optimizma okusio gorku stranu 'privatluka'..
Mislim na teskoce oko naplate,gomilu nameta i izostanak podrske od ljudi od kojih sam je ocekivao..
Tri put mjeri,jednom sijeci :)
chojk

#45 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by chojk »

Odmah da ti kazem , ako nemas bar 20 000 kapitala ne pokreci biznis... Pozdrav.
talić

#46 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by talić »

_Reds_ wrote:
talić wrote:

MA DA, ovo je Balkan idemo napisati ljudima sto vise, da im treba da se odmah okane posla. Jbt pa mlad covjek tacno nema nikakve sanse u ovoj zemlji, ustvari ima jednu, da ode iz nje.

Ako je ovo sve tacno sto si ti napisao, bolje mi je naci neku d.o.o dati im procenat, i uvlaciti na njihovo ime. Jer koja budala ce se uvaliti u ogroman posao, bez da proba sa manjim iznosima. Uglavnom hvala na pomoci, potrazicu savjete na drugim mjestima.
nisam imao namjeru da te plašim ni demorališem. Naravno da postoje i jednostavniji načini da se krene. Jedna od opcija je da posao odradiš preko neke druge firme. Bitno je da imaš sigurnog kupca za proizvod i da je on spreman platiti cijenu koja tebi odgovara. Mnogo je firmi koje će ti za relativno sitan novac uvesti robu. Troškove transporta, carine i špeditera bi svakako platio.
Ima i drugih načina i najbitnije je da imaš volje, energije i znanja da odradiš taj posao.
poznanik

#47 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by poznanik »

talić wrote:.. Naravno da postoje i jednostavniji načini da se krene. Jedna od opcija je da posao odradiš preko neke druge firme. Bitno je da imaš sigurnog kupca za proizvod i da je on spreman platiti cijenu koja tebi odgovara. Mnogo je firmi koje će ti za relativno sitan novac uvesti robu. Troškove transporta, carine i špeditera bi svakako platio.
Ima i drugih načina i najbitnije je da imaš volje, energije i znanja da odradiš taj posao.

Zapravo, ovo je najbolji odgovor na tvoja pitanja, obzirom na specifičnost situacije u kojoj se nalaziš.

Mnogi početnici polaze s idejama "od početka", odnosno - kako da započnu trgovačku ili proizvodnu djelatnost, bez prethodno obezbjeđenog tržišta, ili ugovora s mogućim ili pouzdanim kupcem. Dakle, ove i slične djelatnosti treba započinjati "s kraja", proučavanjem tržišta, izradom proračuna ulaznih i skrivenih troškova i formiranjem cijene u prodaji, uz obavezno obezbjeđenje naplate, itd., itd. Apsolutnom početniku, laiku u ovoj oblasti, nemoguće je sve opisati u malo riječi, materija je preobimna, a da je se ne prepadne...
juzna_strana

#48 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by juzna_strana »

poznanik wrote:
talić wrote:.. Naravno da postoje i jednostavniji načini da se krene. Jedna od opcija je da posao odradiš preko neke druge firme. Bitno je da imaš sigurnog kupca za proizvod i da je on spreman platiti cijenu koja tebi odgovara. Mnogo je firmi koje će ti za relativno sitan novac uvesti robu. Troškove transporta, carine i špeditera bi svakako platio.

Zapravo, ovo je najbolji odgovor na tvoja pitanja, obzirom na specifičnost situacije u kojoj se nalaziš.

Mnogi početnici polaze s idejama "od početka", odnosno - kako da započnu trgovačku ili proizvodnu djelatnost, bez prethodno obezbjeđenog tržišta, ili ugovora s mogućim ili pouzdanim kupcem. Dakle, ove i slične djelatnosti treba započinjati "s kraja", proučavanjem tržišta, izradom proračuna ulaznih i skrivenih troškova i formiranjem cijene u prodaji, uz obavezno obezbjeđenje naplate, itd., itd. Apsolutnom početniku, laiku u ovoj oblasti, nemoguće je sve opisati u malo riječi, materija je preobimna, a da je se ne prepadne...
Svaka cast za postove,u sridu. :thumbup:
chojk

#49 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by chojk »

_Reds_ wrote:
talić wrote:

Pa sta si ti mislio , uspjesnu firmu mogu drzati samo najjaci ljudi , da nije tako svaka budala bi imala firmu. Ko zna zna , ko ne zna dva :D Kao sto rekoh ispod 20.000km svojih para ne pomisljaj na d.o.o ...
_Reds_

#50 Re: Pokretanje biznisa - registracija firme u BiH?

Post by _Reds_ »

@cojk

Nije svako preko noci posato uspjesan, svako je pocinjao. Probao ovo i ono, kod nas je na balkanu lakse ljudima reci, ne bavi se time, nema tu hajra, nego pomoci nekoga i uputi ga. Sto se tice trzista, za ovo sto sam ja mislio, sam siguran da ima plasman, uostalom znam neke ljude koji drze neke turisticke objekte, i koji bi me malo i pogurali i sl. No rizikovati 20.000 odmah na pocetku nisam spreman, nije problem doci do tih 20.000, ali da rizikujem toliku lovu, necu. A prema vasim pricama, je nemoguce krenuti sa manjom.

Usotalom da ja imam 200.000 i narucim robu, ko meni garatuje da ce mi ta roba doci niko, ako nisam otisao na lice mjesta i uvjerio se, ili ako nisam vec narucivao od tog dobavljaca. Ja sam vas ovdje pitao za neke konrketne stvari. Nisam pitao, zato ne bi trebo.

Uostalom svaka normalna drzava podstice mlade ljude da pokrenu nesto svoje, da probaju da se okusaju, ali ovdje, ovdje te i drzava i svi drugi samo demoralisu. Citao sam dosta ovih dana forma, i tema u vezi ovoga, i na dosta foruma sam naletio upravo na ono "glupi Bosanci", dobar dio Hrvata se smije, i kazu da zarDUJU bukvalno na radeci nista, narucuju robu uvlace je u Hrvatsku i samo izvrse reexport u Bosnu, bez da ovi u Bosnu vide stvarnu fakturu.

Zato ova zemlja jeste tu gdje jeste, na dnu ljestvice po bilo cemu.

Ev ako hocu proizvoditi nesto, sijati kromir recimo,l naci ce ih se 100 koji ce mi reci, jesi lud, ne isplati ti se nikako ne mozes prodati nista, trebati toliko za sjetvu, toliko za ono, toliko za ovo, toliko za zemlju, nigdje te nema, bolje sjedi kuci, i samo pricaj kako su svi drugi lopovi.

I onda ako zelis pokrenuti kakvu proizvodnju ovdje, trebaju ti masine, i onda tek ide belaj, i silni nameti svih i svacih, prvo moras naci masine povoljno, pa organizovati prevoz, i onda drzava stupa na snagu, puca porez i carinu (normalno bi bilo da se na nakin nacin oslobodi ovoga, jer ti zelis zbg pokrenuti proizvodnju) i onda ti salju zahtjeve za ateste tih masina, palti ovo plati ono, plati testiranje reporomaterijala, maziva, boja i sl. koje koristi ta masina, da na kraju ti dodje da se okanis bilo cega.

Et toliko od mene, srecom pa ni ne gori pod nogama.
Post Reply