_Reds_ wrote:Hajde ljudi malo pomozite. Nisam ekonomita ni pravnik.
1. Koliko bi me para dosla registracija obrta??
2. Koliki su mi godišnji minimalni troškovi, obrt bi registrovan kao dopunska djelatnost ??
3. Da bi obrt mogao uvoziti robu iz inostranstva, sta je to procedura, i koliko su mi troskovi tu ??
Možeš ispitati ovdje na forumu. Ali ako hoćeš pravo da se raspitaš moraš otići dolje.
Prikupiti sve informacije.
Pa onda digitron i sve dobro izračunati i podijeliti.
-Troškovi: mjesečni, kvartalni, godišnji, dvo godišnji itd. (Npr. Ako je dvogodišnji trošak, podijeliš na 24 i pretvoriš ga u mjesečni, Npr. koristiš kamion i trebaš uraditi neki specijalni servis svake dvije godine = dvogodišnji trošak)
-Profit
-Plasman robe, tržište, mušterije.
Ko je zadužan za registraciju, pa broj telefona pa se informiši. tel broj opštine gdje imaš interesovanje otvoriti biznis.
Nek ti dane informacije.
Znaš kako svak se pravi pametan, ali uvijek pričaj s profesionalcem.
Svak se razumije i u medicinu, i u pravo, i u ekonomiju. Takvi smo mi ljudi. A ne možeš se razumijeti u sve.
Postoje stručne osobe pa s njima konsultacija.
Planiraš li zapošljavati radnike, ako da koliko radnika po kojim uslovima i plati. Staviš probni oglas pa da ispitaš koliko bi ti se ljudi zainteresovanih javilo. Gledaj da ih bude više nego radnih mjesta, da možeš mirne glave odpustiti nekoga ako je neradnik i naći novog.
Ako ulažeš nikad ne vjeruj na "rekla kazala", pogotovo ne ako su velike pare u pitanju. A ni male, jer ih nije lako ušparati.
Ispitaj teren.
Jer svima je u interesu da tvoja firma opstane, jedino konkurenciji nije ili ljubomornim ljudima. A toga je kod nas kijamet živi.
-Opštini je u interesu, da može ubirati porez.
-Radniku je u interesu, tako da ima posao i redovnu platu.
-A i tebi je u interesu da imaš profit.