ma kaki šamponi i losioni,uzmeš čašu nafte i natrljaš se za tri sata sve pocrkajufriskyoreo wrote:Da ne kazete da se glupiram, evo i moj skroman doprinos temi:
"Pediculosis Pubis je otmeno ime za polno prenosivu bolest popularno nazvanu "picajzle". Dobija se naseljavanjem stidnih vaši (Phithirius pubis). Ovo stanje se karakteriše jakim svrabom i lako se prenosi između seksualnih partnera. Iako je ovo prava buba a ne neka bakterija ili virus, ovo je takodje seksualno prenosiva bolest. Zaraza se može širiti, iako retko, i preko caršava, peškira ili odeće.
Picajzle su zaraza vašima koje se nasele na stidnim dlakama. Takođe mogu da se prošire na dlake oko anusa i donjeg abdomena. Iako su češće ograničene na predeo genitalija, neki muškarci su ih nalazili i na dlakama na licu i temenu. Vaši progrizu kožu kod temena stidne dlake i hrane se krvlju. Koliko kod ovo grozno zvuči ipak se ne oseća kao bol već kao jak svrab koji počinje otprilike nedelju dana posle prvog ujeda. Svrab počinje odmah ukoliko ste imali stidne vaši, jer je organizam već postao osetljiv. Svrab je alergijska reakcija organizma na ujede vaši.
Picajzle su verovatno polno prenosiva bolest koja se najlakše može dobiti. Ne mora doći ni do kontakta kože sa zaraženim partnerom. Vaši najčešće prelaze sa predela genitalija jednog partnera na drugog tokom bliskog fizičkog kontakta. Kondom nije zaštita.
U retkim slučajevima vaši se mogu zadržati u peškirima, posteljini i zajedničkoj odeći, čekajući nekog ko bi se protrljao o tkaninu. Moguće je dobiti ih u teretani ili sauni, čak iako ste se kupali u pari. Jedino rešenje je iskuvavanje odeće, peškira i posteljine, u protivnom vaši će preživeti, čekajući svoj sledeći obrok.
Česta zabluda je da se vaši mogu preneti preko sedenja na dasci toaleta. To nije verovatno, prema Centru za Kontrolu i Prevenciju Zaraznih Bolesti, pošto vaši ne mogu dugo da prežive bez toplote ljudskog tela. Vaši nemaju ni noge predviđene za hodanje po glatkim površinama.
Stidne vazi se mogu lečiti i kod kuće. U apoteci mozete kupiti par preparata bez recepta. Ovi preparati se javljaju u obliku losiona ili šampona. Iako većina doktora preporučuje losione, pacijenti se obično odlučuju za šampone. Važno je pažljivo pratiti uputstvo. Na kraju tretmana pročešljajte region vrlo gustim češljem , da biste uklonili preostala mrtva jaja. Ovi preparati su jaki, ali ako bilo kakva jaja ostanu, drugi tretman je neophodan nedelju dana kasnije.
Iako su vaši otišle, svrab ne prestaje odmah već je potrebno nekoliko dana. Operite svu posteljinu i odeću i osušite ih u sušaču pri vrlo visokoj temperaturi da ubijete moguće preostale vaši. Ako imate partnera najbolje je da i njega tretirate istim preparatom čak iako nema nikakav svrab. Vrlo je verovatno da se i patner zarazio i samo čeka priliku da vrati vaši nazad."
Preuzeto sa doktor.rs
Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Moderator: anex
- zambaklija
#26 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
-
Eborg
#27 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
@6.april: Ajde baš ću ih pitati kada mi dođe termin da me "izmuzu", vidjet ćemo, hvala!
Što se tiče ostajanja sa djevojkom, dobro je da je ista živa ostala koliko je popizdio.
Ne vjerujem da će se pomiriti.
@wewa: Pa dobro, stoji i to, ali HPV je po mojim saznanjima još uvijek prilično neistražen. Do prije par godina smatralo se da su muškarci samo prenosioci a evo u posljednje vrijeme sve je više slučajeva i muškaraca koji su pogođeni istim (pogotovo ako su upražnjavali oralni seks nad svojom partnericom, razne manifestacije u grlu se mogu javiti i to, ma grozota
).
Mislim, teško je očekivati da će partnerica biti "čista" u današnji vakat glede HPV-a. Čini mi se da na Wikipediji piše primjer da ukoliko studentica na koledžu (a znamo svi šta se na američkim koledžima radi
) ima po jednog partnera za svaku od 4 godine (dakle 4 partnera u 4 godine), ima preko 85% šanse da se zarazi.
Možda ja sad pretjerujem, ali ja bih se radije vakcinisao pa fino opalio liz bez straha nego ovako da kalkulišem i minđu joj u vreloj vodi prokuham.
Vezano za infekciju cijenjenog delegata, zaista je njegova mlada bila prijenosnik, neki je hadžo opalio na nekom derneku i eto ti.
A vamo pričao da hoće da je ženi. 
@wewa: Pa dobro, stoji i to, ali HPV je po mojim saznanjima još uvijek prilično neistražen. Do prije par godina smatralo se da su muškarci samo prenosioci a evo u posljednje vrijeme sve je više slučajeva i muškaraca koji su pogođeni istim (pogotovo ako su upražnjavali oralni seks nad svojom partnericom, razne manifestacije u grlu se mogu javiti i to, ma grozota
Mislim, teško je očekivati da će partnerica biti "čista" u današnji vakat glede HPV-a. Čini mi se da na Wikipediji piše primjer da ukoliko studentica na koledžu (a znamo svi šta se na američkim koledžima radi
Možda ja sad pretjerujem, ali ja bih se radije vakcinisao pa fino opalio liz bez straha nego ovako da kalkulišem i minđu joj u vreloj vodi prokuham.
Vezano za infekciju cijenjenog delegata, zaista je njegova mlada bila prijenosnik, neki je hadžo opalio na nekom derneku i eto ti.
- friskyoreo
#28 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
[/quote]
ma kaki šamponi i losioni,uzmeš čašu nafte i natrljaš se za tri sata sve pocrkaju
stari šoferski recepat
[/quote]
Euro 4 ili Euro 5 nafta? Moze li obicni benzin?
ma kaki šamponi i losioni,uzmeš čašu nafte i natrljaš se za tri sata sve pocrkaju
-
Eborg
#29 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Zar su picajzle aktuelne? Ko još ganja rutulje? 
- 6.april
#30 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Kako ona nije znala da ima spolno prenosivu bolest?
- zambaklija
#31 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
ma kaki šamponi i losioni,uzmeš čašu nafte i natrljaš se za tri sata sve pocrkajufriskyoreo wrote:
lož ulje
- zambaklija
#32 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
ma znala al' joj se p.... pa nije šćela čojku gušt kvarti6.april wrote:Kako ona nije znala da ima spolno prenosivu bolest?
- zambaklija
#33 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
to se sad vođe zove civilizacijska bolest,a da vidiš tek buha po školama i vrtićima,ajjjmmeeEborg wrote:Zar su picajzle aktuelne? Ko još ganja rutulje?
- wewa
#34 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Vakcina protiv HPV-a obuhvata 2 od ukupno 13 identificiranih sojeva koji se povezuju s nastankom raka grlica maternice - ja bih na tvom mjestu razmislila o vakcinisanju...Eborg wrote:@6.april: Ajde baš ću ih pitati kada mi dođe termin da me "izmuzu", vidjet ćemo, hvala!Što se tiče ostajanja sa djevojkom, dobro je da je ista živa ostala koliko je popizdio.
@wewa: Pa dobro, stoji i to, ali HPV je po mojim saznanjima još uvijek prilično neistražen. Do prije par godina smatralo se da su muškarci samo prenosioci a evo u posljednje vrijeme sve je više slučajeva i muškaraca koji su pogođeni istim (pogotovo ako su upražnjavali oralni seks nad svojom partnericom, razne manifestacije u grlu se mogu javiti i to, ma grozota).
Mislim, teško je očekivati da će partnerica biti "čista" u današnji vakat glede HPV-a. Čini mi se da na Wikipediji piše primjer da ukoliko studentica na koledžu (a znamo svi šta se na američkim koledžima radi) ima po jednog partnera za svaku od 4 godine (dakle 4 partnera u 4 godine), ima preko 85% šanse da se zarazi.
![]()
Možda ja sad pretjerujem, ali ja bih se radije vakcinisao pa fino opalio liz bez straha nego ovako da kalkulišem i minđu joj u vreloj vodi prokuham.![]()
Vezano za infekciju cijenjenog delegata, zaista je njegova mlada bila prijenosnik, neki je hadžo opalio na nekom derneku i eto ti.A vamo pričao da hoće da je ženi.
- friskyoreo
#35 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Znaci ako je dole sve pokoseno i zbriceno ne postoji sansa da ima baje?Eborg wrote:Zar su picajzle aktuelne? Ko još ganja rutulje?
- friskyoreo
#36 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Koji je strucni (onaj latinski) naziv za vakcinu protiv HPV. Primio sam ih mali milion, pa da vidim u knjizici imam li tu.wewa wrote:Vakcina protiv HPV-a obuhvata 2 od ukupno 13 identificiranih sojeva koji se povezuju s nastankom raka grlica maternice - ja bih na tvom mjestu razmislila o vakcinisanju...Eborg wrote:@6.april: Ajde baš ću ih pitati kada mi dođe termin da me "izmuzu", vidjet ćemo, hvala!Što se tiče ostajanja sa djevojkom, dobro je da je ista živa ostala koliko je popizdio.
@wewa: Pa dobro, stoji i to, ali HPV je po mojim saznanjima još uvijek prilično neistražen. Do prije par godina smatralo se da su muškarci samo prenosioci a evo u posljednje vrijeme sve je više slučajeva i muškaraca koji su pogođeni istim (pogotovo ako su upražnjavali oralni seks nad svojom partnericom, razne manifestacije u grlu se mogu javiti i to, ma grozota).
Mislim, teško je očekivati da će partnerica biti "čista" u današnji vakat glede HPV-a. Čini mi se da na Wikipediji piše primjer da ukoliko studentica na koledžu (a znamo svi šta se na američkim koledžima radi) ima po jednog partnera za svaku od 4 godine (dakle 4 partnera u 4 godine), ima preko 85% šanse da se zarazi.
![]()
Možda ja sad pretjerujem, ali ja bih se radije vakcinisao pa fino opalio liz bez straha nego ovako da kalkulišem i minđu joj u vreloj vodi prokuham.![]()
Vezano za infekciju cijenjenog delegata, zaista je njegova mlada bila prijenosnik, neki je hadžo opalio na nekom derneku i eto ti.A vamo pričao da hoće da je ženi.
- zambaklija
#37 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
nije zagarantovanofriskyoreo wrote:Znaci ako je dole sve pokoseno i zbriceno ne postoji sansa da ima baje?Eborg wrote:Zar su picajzle aktuelne? Ko još ganja rutulje?
-
Eborg
#38 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
@6.april: Nemam pojma pravo da ti kažem, bilo mi je malo neugodno ispitivati. On je opisao simptome kao otežano uriniranje, peckanje i slične probleme pa pretpostavljam da se radi o klamidiji a ako se ne varam ista može da ne pokaže neke značajnije vanjske simptome kod žena. A možda joj je prahnulo pa je prešutjela. 
- wewa
#39 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
vakcinacija protiv HPV-a (zasad) nije u programu obavezne imunizacije, a vidjecemo dokad ce tako biti... pritisci su malo popustili nakon onog niza smrtnih ishoda nakon cijepljenja.
- friskyoreo
#41 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Znaci za 100% sigurnost sa sobom nositi cokaljcic loz ulja, prije akcije dobro namazati i utrljati, sacekati 30 minuta i onda oplesti.zambaklija wrote:nije zagarantovanofriskyoreo wrote:Znaci ako je dole sve pokoseno i zbriceno ne postoji sansa da ima baje?Eborg wrote:Zar su picajzle aktuelne? Ko još ganja rutulje?
-
Eborg
#42 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
@friskyoreo: Teško da si mogao primiti tu vakcinu. Tek je nedavno i otkrivena i vrlo rijetko se daje muškarcima. A čini mi se da je i oko 300 KM.
@wewa: Istina.
Gledaj, možda mi svi na ovoj temi imamo HPV a možda opet nema niko. Ali kažem, ako se već može primiti vakcina (uslov je da je neko nezaražen naravno), mislim onda, što da ne. 
@*mima*: Ma meni je baja svaki virus i bakterija. Nešto jeste fasovao.
@wewa: Istina.
- zambaklija
#43 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
nije zagarantovanofriskyoreo wrote:Znaci ako je dole sve pokoseno i zbriceno ne postoji sansa da ima baje?zambaklija wrote:Zar su picajzle aktuelne? Ko još ganja rutulje?
Znaci za 100% sigurnost sa sobom nositi cokaljcic loz ulja, prije akcije dobro namazati i utrljati, sacekati 30 minuta i onda oplesti.
nije preporučljivo,ha tukne 3 dana ha sprječava te da zaćibriš ono poslije posla,opasnost od explozije
-
Eborg
#44 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Pa namažeš tim uljem i onda potpališ upaljačem. E onda si siguran. 
-
*mima*
#45 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Eborg wrote:@friskyoreo: Teško da si mogao primiti tu vakcinu. Tek je nedavno i otkrivena i vrlo rijetko se daje muškarcima. A čini mi se da je i oko 300 KM.![]()
@wewa: Istina.Gledaj, možda mi svi na ovoj temi imamo HPV a možda opet nema niko. Ali kažem, ako se već može primiti vakcina (uslov je da je neko nezaražen naravno), mislim onda, što da ne.
pa dobro....ti napisa baja....a baje nidje......nije to isto......a sigutno nije nista ni strasno....
- wewa
#46 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
zasto ne? zato sto svaka vakcina, a posebno ova, sa sobom nosi veliki rizik kontraindikacija i nus-pojava, koji se vrlo neodgovorno zanemaruju... u svakom slucaju treba odvagati prednosti i mane, a za mene su u ovom slucaju mane mnogo, mnogo brojnije.Eborg wrote:@friskyoreo: Teško da si mogao primiti tu vakcinu. Tek je nedavno i otkrivena i vrlo rijetko se daje muškarcima. A čini mi se da je i oko 300 KM.![]()
@wewa: Istina.Gledaj, možda mi svi na ovoj temi imamo HPV a možda opet nema niko. Ali kažem, ako se već može primiti vakcina (uslov je da je neko nezaražen naravno), mislim onda, što da ne.
nego, klamidija se najlakse fasuje s hotelskih peskira i ogrtaca.
-
Landa
#47 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
to podvuceno nije slucaj. prenosi se intimnim sokovima. cak je i preko poljupca tesko fasovati. da to tako lako ide svi bi imali klamicewewa wrote:zasto ne? zato sto svaka vakcina, a posebno ova, sa sobom nosi veliki rizik kontraindikacija i nus-pojava, koji se vrlo neodgovorno zanemaruju... u svakom slucaju treba odvagati prednosti i mane, a za mene su u ovom slucaju mane mnogo, mnogo brojnije.Eborg wrote:@friskyoreo: Teško da si mogao primiti tu vakcinu. Tek je nedavno i otkrivena i vrlo rijetko se daje muškarcima. A čini mi se da je i oko 300 KM.![]()
nego, klamidija se najlakse fasuje s hotelskih peskira i ogrtaca.
- wewa
#48 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
fasuje se ona i kod ginekologa, a kamoli gdje drugo... samo treba imati srece.
- zli_hordas
#49 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Ima ona stara izreka ako treba pije alkohol slobodno deri.
- friskyoreo
#50 Re: Testiranje na seksualno prenosive bolesti
Upravu si, ja sam one za hepatitise 3x pelcovan.Eborg wrote:@friskyoreo: Teško da si mogao primiti tu vakcinu. Tek je nedavno i otkrivena i vrlo rijetko se daje muškarcima. A čini mi se da je i oko 300 KM.![]()