Max. brzina auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#26 Re: Max. brzina auta
golf 1.6 101ks maksimalno 190km/h
audi 1.9tdi 101 ks 205km/h po brzinomjeru
bmw 320i e36 150ks 210km/h po brzinomjeru. moderni dizeli i benzinac atmosferac u istom autu u istim uslovima ce postic dva razlicita rezultata.benzinac ce uvijek izgubit.jer kad se dodje do 5 il 6 brzine i kad auto nabire jos ono malo brzine na visokim okretajima dizel ce vise izvuci zbog okretnog momenta,jedino ako se ne radi o bas velikim benzincima.moje iskustvo.i taj volvo i passat nisu bas uporedivi zato sto je passat veci i jaci s vecim obrtnim momentom i bez problema ce potegnut i preko 210km/h s dobrim zaletom varijanta sa 6 brzina.
audi 1.9tdi 101 ks 205km/h po brzinomjeru
bmw 320i e36 150ks 210km/h po brzinomjeru. moderni dizeli i benzinac atmosferac u istom autu u istim uslovima ce postic dva razlicita rezultata.benzinac ce uvijek izgubit.jer kad se dodje do 5 il 6 brzine i kad auto nabire jos ono malo brzine na visokim okretajima dizel ce vise izvuci zbog okretnog momenta,jedino ako se ne radi o bas velikim benzincima.moje iskustvo.i taj volvo i passat nisu bas uporedivi zato sto je passat veci i jaci s vecim obrtnim momentom i bez problema ce potegnut i preko 210km/h s dobrim zaletom varijanta sa 6 brzina.
- likce
#27 Re: Max. brzina auta
Ovoliku brzinu mozes postici sa jednim konjem ili volom
- madner
#28 Re: Max. brzina auta
Uf emko, gdje poceti. Obrtni momenat ti je bitan za ubrzanje, ali ne za krajnju brzinu. Na stranu sto ne poredis iste zapremine motora nego uzimas veci dizelas, ali glavna prednost benzinca je sto on ima onih 2-3 hiljade vise obrtaja.
-
Brdar
-
AdnanSA
#30 Re: Max. brzina auta
Može ti taj Volvo nekako navući na 200 km/h i računaj da je to stvarnih 200 km/h. Kilometar sat mu je skoro 100% tačan.
Ja sa svojim mjerio na GPS- u i na 180 km/h tačan u bobu.
U VW/Škode ideš 180 km/h po satu a stvarna brzina 165 km/h.
Vezano za Škodu probam neki dan Fabiu TDI od 101 ks i oduševim se kako samo dobro ide. Rekoh sebi da je dobro startnija i brža od mog Volva 2,0 benzin. Međutim probamo ja i drugar stisnuti na auto putu rolling start drugom brzinom od 40 km/h do 130 km/h i ispade Volvo nešto brži do 130 km/h. Preko nisam smjeo goniti bilo mokro.
Čini se da dizeli idu brže ali nije baš uvjek tako.
Vezano za Škodu probam neki dan Fabiu TDI od 101 ks i oduševim se kako samo dobro ide. Rekoh sebi da je dobro startnija i brža od mog Volva 2,0 benzin. Međutim probamo ja i drugar stisnuti na auto putu rolling start drugom brzinom od 40 km/h do 130 km/h i ispade Volvo nešto brži do 130 km/h. Preko nisam smjeo goniti bilo mokro.
-
condy
#31 Re: Max. brzina auta
Osjećaj brzine u Volvu i Fabiji nije isti, može i to zavarati.AdnanSA wrote:Može ti taj Volvo nekako navući na 200 km/h i računaj da je to stvarnih 200 km/h. Kilometar sat mu je skoro 100% tačan.
Benzinci su startniji ali turbodizelaši na nižim okretajima daju više ubrzanja, pa je i međuubrzanje bolje, ali na višim okretajima se kod turbodizelaša ne dobija više i zbog toga benzinci su u pravilu startniji.
-
Brdar
#32 Re: Max. brzina auta
upravo takocondy wrote:Osjećaj brzine u Volvu i Fabiji nije isti, može i to zavarati.AdnanSA wrote:Može ti taj Volvo nekako navući na 200 km/h i računaj da je to stvarnih 200 km/h. Kilometar sat mu je skoro 100% tačan.
Čini se da dizeli idu brže ali nije baš uvjek tako.![]()
Benzinci su startniji ali turbodizelaši na nižim okretajima daju više ubrzanja, pa je i međuubrzanje bolje, ali na višim okretajima se kod turbodizelaša ne dobija više i zbog toga benzinci su u pravilu startniji.
benzinca kad razgulis na 6000rpm da cujes zvuka.
-
LeKo
#33 Re: Max. brzina auta
Da ste išli do 120 km/h Fabia bi bila u prednosti, ovako je zijanila zbog jednog šaltanja više, ti si s Volvom garant na 130 km/h bio u trećoj, a ovaj s Fabiom u četvrtoj, a krenuli iz druge.AdnanSA wrote:Može ti taj Volvo nekako navući na 200 km/h i računaj da je to stvarnih 200 km/h. Kilometar sat mu je skoro 100% tačan.
Što se tiče maksimalne brzine tu Fabia nema šta tražiti.
-
emko1234
#34 Re: Max. brzina auta
eto ja to ne znam..a kako dodjes do max brzine nego ubrzanjem..il ti stavis auto na panjeve pa ga dignes na dvije glave i samo spustis panjeve?madner wrote:Uf emko, gdje poceti. Obrtni momenat ti je bitan za ubrzanje, ali ne za krajnju brzinu. Na stranu sto ne poredis iste zapremine motora nego uzimas veci dizelas, ali glavna prednost benzinca je sto on ima onih 2-3 hiljade vise obrtaja.
sto se tice bezinca i dizela..reci cu ti na svom primjeru 3.0tdi 240ks i 500nm 0-100kmh oko 6.2 prosjek..3.2 265ks 320nm 6.4 prosjek..probano kad sam kupovao auto..do 250km/h dizel brzi zbog momenta..na medjuubrzanju dizel brzi zbog momenta na ubrzanju dizel brzi zbog momenta..max momenat fata oko 1750okretaja dok bezinac isti fata nna preko 4000rpm
ovom sto je probavao skodu i volva..ko god je skodu vozio nije vican voznji.taj tdi ima 240nm momenta i ispaljuje se iz mjesta ko metak.plus puno je laksi,na takvoj vrsti starta je trebao volva poderat do 140km/h al treba puno vise saltat.volvo je mogao bit brzi samo iznad 130km/h kad mmasa tj inercija uzme svoje..fabija nema mase pa je inercija puno manja a i aerodinamicna je ko Q..
-
AdnanSA
#35 Re: Max. brzina auta
Dakle nema se tu šta puno znati ni ne znati šaltati i voziti.
Obadvojica idu drugom brzinom 40 km/h. Ja sam na 3000 obrtaja a on u Škodi na 2000 obrtaja. Pun gas do poda i to je to. I tačno je benzinac ide trećom brzinom do 140 km/h a dizel se mora šaltati u četvrtu na 120 km/h jer nema smisla ga cijediti preko 4000 obrtaja.
Mrtva trka je do 130 km/h stim što je Volvo ipak bio malkice brži.
Da smo krenuli prvom iz mjesta uz oštar start vjerovatno bi rezultat bio isti.
Obadvojica idu drugom brzinom 40 km/h. Ja sam na 3000 obrtaja a on u Škodi na 2000 obrtaja. Pun gas do poda i to je to. I tačno je benzinac ide trećom brzinom do 140 km/h a dizel se mora šaltati u četvrtu na 120 km/h jer nema smisla ga cijediti preko 4000 obrtaja.
Mrtva trka je do 130 km/h stim što je Volvo ipak bio malkice brži.
Da smo krenuli prvom iz mjesta uz oštar start vjerovatno bi rezultat bio isti.
-
GaRGa
#36 Re: Max. brzina auta
odakle ti te brojke izvacis Bog drazi zna, Audi a4 3.0 tdi sa 240 KS treba 6,5 sec do stoje a4 sa 3.2 i 250 ks treba 6.1 do stoje...emko1234 wrote:eto ja to ne znam..a kako dodjes do max brzine nego ubrzanjem..il ti stavis auto na panjeve pa ga dignes na dvije glave i samo spustis panjeve?madner wrote:Uf emko, gdje poceti. Obrtni momenat ti je bitan za ubrzanje, ali ne za krajnju brzinu. Na stranu sto ne poredis iste zapremine motora nego uzimas veci dizelas, ali glavna prednost benzinca je sto on ima onih 2-3 hiljade vise obrtaja.
sto se tice bezinca i dizela..reci cu ti na svom primjeru 3.0tdi 240ks i 500nm 0-100kmh oko 6.2 prosjek..3.2 265ks 320nm 6.4 prosjek..probano kad sam kupovao auto..do 250km/h dizel brzi zbog momenta..na medjuubrzanju dizel brzi zbog momenta na ubrzanju dizel brzi zbog momenta..max momenat fata oko 1750okretaja dok bezinac isti fata nna preko 4000rpm
ovom sto je probavao skodu i volva..ko god je skodu vozio nije vican voznji.taj tdi ima 240nm momenta i ispaljuje se iz mjesta ko metak.plus puno je laksi,na takvoj vrsti starta je trebao volva poderat do 140km/h al treba puno vise saltat.volvo je mogao bit brzi samo iznad 130km/h kad mmasa tj inercija uzme svoje..fabija nema mase pa je inercija puno manja a i aerodinamicna je ko Q..
Il si ti vozio nekog A3 sa 3.0 TDI motorom ?
http://www.zeperfs.com/duel1908-2954.htm
- AmADin_gospo
#37 Re: Max. brzina auta
uz dobar prenos i dovoljno dugu pistu, dovoljno je i pola konjske snage da pići 1000 km/h.
a uz dobro jedro, netreba ti SUS motor uopšte
a uz dobro jedro, netreba ti SUS motor uopšte
-
emko1234
#38 Re: Max. brzina auta
izvlacim podatke zato sto mi tako pise u katalogu jer imam to auto.. 6.1 manuelni 6.3automatik..GaRGa wrote:odakle ti te brojke izvacis Bog drazi zna, Audi a4 3.0 tdi sa 240 KS treba 6,5 sec do stoje a4 sa 3.2 i 250 ks treba 6.1 do stoje...emko1234 wrote:eto ja to ne znam..a kako dodjes do max brzine nego ubrzanjem..il ti stavis auto na panjeve pa ga dignes na dvije glave i samo spustis panjeve?madner wrote:Uf emko, gdje poceti. Obrtni momenat ti je bitan za ubrzanje, ali ne za krajnju brzinu. Na stranu sto ne poredis iste zapremine motora nego uzimas veci dizelas, ali glavna prednost benzinca je sto on ima onih 2-3 hiljade vise obrtaja.
Il si ti vozio nekog A3 sa 3.0 TDI motorom ?
http://www.zeperfs.com/duel1908-2954.htm
dizel u skodi na 40km/h u drugoj se vrti na 2000rpm? pa trebao te je pocjepat covjece do stoje ko novine.to je pd masina koja tacno tu razvija 240nm i dok se volvo zavti ode skoda..
Last edited by emko1234 on 27/01/2012 12:43, edited 1 time in total.
-
condy
#39 Re: Max. brzina auta
Kad je u pitanju prenos, velika je razlika između njemačkih vozila i francuskih. To sam primjetio, i nije mi jasno zašto francuzi imaju najveći problem i danas da naprave auto sa dobrim i brzim prijenosom. ( Njihova vozila su ok, bez predrasuda ali nisu na nivou njemačkih ). Čak i novija njihova vozila imaju mjenjač dužeg hoda, koji je tvrdi i potežak i zbog toga nije baš pogodan za brže mijenjanje brzina. 
- drndalo
#40 Re: Max. brzina auta
Pod prenosom se ne misli samo na brzinu promjene brzina u mjenjacu, nego prije svega na odnos ulaz/izlaz zupcanika mjenjaca+diferencijala... Kraci prenosni odnos = bolje ubrzanje/losija krajnja brzina, duzi prenosni odnos = slabije ubrzavanje/visa max. brzina...
-
emko1234
#41 Re: Max. brzina auta
njihovi mjenjaci su glavni razlog sto laguna copue nije konkuretna audija a5 ill bmwu3 coupe iako imaju odlican dizel.isto je i s citroenom i pezo.c5ima odlican 3.0hdi s 240ks al u uspodredni s audijem a4,il c klasom i 330d taj motor izgleda ko da ga nesto gusi..sve je to do prenosa koji im je uvijek bio losa strana..tek na sportskim modelima mozes dobit dobar prenos clio i megan rs te ds3 ko primjer navodim.condy wrote:Kad je u pitanju prenos, velika je razlika između njemačkih vozila i francuskih. To sam primjetio, i nije mi jasno zašto francuzi imaju najveći problem i danas da naprave auto sa dobrim i brzim prijenosom. ( Njihova vozila su ok, bez predrasuda ali nisu na nivou njemačkih ). Čak i novija njihova vozila imaju mjenjač dužeg hoda, koji je tvrdi i potežak i zbog toga nije baš pogodan za brže mijenjanje brzina.
- madner
#42 Re: Max. brzina auta
Da li je brze auto koje moze voziti 300 km/h ali mu treba 50 sekundi ili auto koje moze voziti 200 ali dodje za 10 sekundi do te brzine.emko1234 wrote:eto ja to ne znam..a kako dodjes do max brzine nego ubrzanjem..il ti stavis auto na panjeve pa ga dignes na dvije glave i samo spustis panjeve?madner wrote:Uf emko, gdje poceti. Obrtni momenat ti je bitan za ubrzanje, ali ne za krajnju brzinu. Na stranu sto ne poredis iste zapremine motora nego uzimas veci dizelas, ali glavna prednost benzinca je sto on ima onih 2-3 hiljade vise obrtaja.
0-200 taj 3.2 je brzi gotovo dvije sekunde, s tim da kada odstranis blokadu ide i vise od tog dizela.
To bi bilo tacno da cijelo vrijeme vozis na 1750 okretaja
-
GaRGa
#43 Re: Max. brzina auta
izvlacim podatke zato sto mi tako pise u katalogu jer imam to auto.. 6.1 manuelni 6.3automatik..
dizel u skodi na 40km/h u drugoj se vrti na 2000rpm? pa trebao te je pocjepat covjece do stoje ko novine.to je pd masina koja tacno tu razvija 240nm i dok se volvo zavti ode skoda..[/quote]
Fino to zvuci u teoriji ali drugacije je malo u praksi mladicu
dizel u skodi na 40km/h u drugoj se vrti na 2000rpm? pa trebao te je pocjepat covjece do stoje ko novine.to je pd masina koja tacno tu razvija 240nm i dok se volvo zavti ode skoda..[/quote]
Fino to zvuci u teoriji ali drugacije je malo u praksi mladicu
-
condy
#44 Re: Max. brzina auta
drndalo wrote:Pod prenosom se ne misli samo na brzinu promjene brzina u mjenjacu, nego prije svega na odnos ulaz/izlaz zupcanika mjenjaca+diferencijala... Kraci prenosni odnos = bolje ubrzanje/losija krajnja brzina, duzi prenosni odnos = slabije ubrzavanje/visa max. brzina...
-
emko1234
#45 Re: Max. brzina auta
madner* brzi je po max brzini je onaj koji ide 300--to je logicno.
sto se tice 3.2 i 3.0tdi..kazes to bi bilo da se sve vrijeme vrti na 1750,istina.tad bi imao max obrtni momenat.al taj momenat je dostupan do neki 3000rpm a poslije toga ga guraju okretaju jer max snagu(broj konskih snaga)razvija blizu 4000rpm..tako je kod svih turbaka na svijetu..sto se tice 3.2..pa mozda jest brzi do 200,al to je sasvim logicno jer je jaci 25ks i laksi od 3.0tdi..samo najveca prednost dizela je sto ima taj momenat.benzinac da bi ga pratio na medjuubrzanjima,mora saltat i dvije brzine nize..dok je kod dizela bitno da ima 2000rpm
sto se tice 3.2 i 3.0tdi..kazes to bi bilo da se sve vrijeme vrti na 1750,istina.tad bi imao max obrtni momenat.al taj momenat je dostupan do neki 3000rpm a poslije toga ga guraju okretaju jer max snagu(broj konskih snaga)razvija blizu 4000rpm..tako je kod svih turbaka na svijetu..sto se tice 3.2..pa mozda jest brzi do 200,al to je sasvim logicno jer je jaci 25ks i laksi od 3.0tdi..samo najveca prednost dizela je sto ima taj momenat.benzinac da bi ga pratio na medjuubrzanjima,mora saltat i dvije brzine nize..dok je kod dizela bitno da ima 2000rpm
-
condy
#46 Re: Max. brzina auta
Primjetio sam to u voznji 1.6 HDi motora i cudi me kako to ne uspjevaju poboljšatiemko1234 wrote:njihovi mjenjaci su glavni razlog sto laguna copue nije konkuretna audija a5 ill bmwu3 coupe iako imaju odlican dizel.isto je i s citroenom i pezo.c5ima odlican 3.0hdi s 240ks al u uspodredni s audijem a4,il c klasom i 330d taj motor izgleda ko da ga nesto gusi..sve je to do prenosa koji im je uvijek bio losa strana..tek na sportskim modelima mozes dobit dobar prenos clio i megan rs te ds3 ko primjer navodim.condy wrote:Kad je u pitanju prenos, velika je razlika između njemačkih vozila i francuskih. To sam primjetio, i nije mi jasno zašto francuzi imaju najveći problem i danas da naprave auto sa dobrim i brzim prijenosom. ( Njihova vozila su ok, bez predrasuda ali nisu na nivou njemačkih ). Čak i novija njihova vozila imaju mjenjač dužeg hoda, koji je tvrdi i potežak i zbog toga nije baš pogodan za brže mijenjanje brzina.
-
GaRGa
#47 Re: Max. brzina auta
emko1234 wrote:madner* brzi je po max brzini je onaj koji ide 300--to je logicno.
Ti zakljucujes iz nekog da svi turbo benzicni nabijaju max obrtni momenat na par hiljada obrtaja...
sta je sa TB koji imaju max obrtni momenat na 1750-2000 obrtaja ?
evo ti primjer na istom modelu automobila pa skontaj
http://www.zeperfs.com/duel3254-1287.htm
2.0 TFSI razvija max obrtni momenat vec na 1800 obrtaja
2.0 TDI na 1750 obrtaja ima max obrtni momenat....
-
emko1234
#48 Re: Max. brzina auta
ma mislim da im nije ni u cilju da to poboljsaju.jer ta auta ionako pucaju na neki komfor,udobnost,mekana su.jednostavno dinamika im nije na prvom mjestu.s sa svim nabrojanim idu ti njihovi mjenjaci s dugim hodovima koji se opiru brzom saltanju.nisam nikad vozio njihove automatik mjenjace,znam samo ono iz kataloga i po pricama raje.samo sam jednom bio u laguni v6 automatik koja me i bas nije dojmila pretjerano s obzirom da ima preko 200ks.
garga* nisam ja to napisao.kad sam napisao tako je kod svih turbaka na svijetu mislio sam na to da max okretni momenat razvijaju na malim okretajima i on prestaje u zavisnosti jel dizel il benzin negdje izmedju 3000rpm za dizela i 5500rpm za benzinca.i poslije toga ih guraju okretaji.tj poslije toga tek razvijaju maximalnu snagu.primjere mi ne moras navodit jer kosto ti vec rekoh znam dobro to gradivo.
garga* nisam ja to napisao.kad sam napisao tako je kod svih turbaka na svijetu mislio sam na to da max okretni momenat razvijaju na malim okretajima i on prestaje u zavisnosti jel dizel il benzin negdje izmedju 3000rpm za dizela i 5500rpm za benzinca.i poslije toga ih guraju okretaji.tj poslije toga tek razvijaju maximalnu snagu.primjere mi ne moras navodit jer kosto ti vec rekoh znam dobro to gradivo.
-
quepasa
#49 Re: Max. brzina auta
ako sam ja vozio pandu onu staru sa motorom 1.0 i 43 ks 120kmh onda bi i taj trebo da ide 2 glave 
-
GaRGa
#50 Re: Max. brzina auta
ne stavlja sve turbo motore u isti kos, ima tu velikih razlika iako na papiru sve isto izgleda...emko1234 wrote:ma mislim da im nije ni u cilju da to poboljsaju.jer ta auta ionako pucaju na neki komfor,udobnost,mekana su.jednostavno dinamika im nije na prvom mjestu.s sa svim nabrojanim idu ti njihovi mjenjaci s dugim hodovima koji se opiru brzom saltanju.nisam nikad vozio njihove automatik mjenjace,znam samo ono iz kataloga i po pricama raje.samo sam jednom bio u laguni v6 automatik koja me i bas nije dojmila pretjerano s obzirom da ima preko 200ks.
inace moras malo manje vjerovat reklamnim prospektima a vise mjerenjima u stvarnom svijetu jer pojedini proizvodjaci navode vise nego sto jeste dok drugi navode manje pa je u praksi povelika razlika...
Last edited by GaRGa on 27/01/2012 15:39, edited 1 time in total.