nosara wrote:Da, na zalost, ta posjeta je bila toliko znacajna, a tragovi su nestali... Bilo kako bilo, ostaje sjecanje na tog velikog i dragocjenog bosanca koji je htio promijeniti svoje bolesno okruzenje...valterbranisarajevo wrote:Bio je jedini srbijanski visoki političar koji je došao u Sarajevo, prošetao njegovim ulicama, sjeo u baštu gradske kafane da popije kafu i sasluša šta građani Sarajeva misle o njemu-pa čak i ono ružno. Nedugo nakon toga je ubijen.
Bez obzira na gafove koje je činio, uključujući i onaj na Palama bio je najbolje rješenje za neku normalnu Srbiju, a i za BiH. Sve prije njega a i poslije je potop, posebno za BiH.
"Stvorio" je Čedu Jovanovića, jednog od rijetkih političara iz Srbije koji iskreno, a ne samo deklarativno, podržava BiH kao normalnu, nezavisnu i suverenu državu.
Nažalost na Internetu ne postoji nijedna slika njegove posjete i šetnje Sarajevom....
Uglavnom..
RIP
RIP...
Zoran Đinđić - lik i djelo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Boom71
#26 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
-
zavrzlama
#27 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
"Svugde u svetu se korov unistava,samo u srbiji se njeguje i hrani"(Djindjic)
ovom recenicom je Djindjic perfektno oslikao stanje duha i ideologije po kojoj funkcionise srbija i srpsko drustvo....
a korov je cetnistvo,nacionalizam i fasizam..
ovom recenicom je Djindjic perfektno oslikao stanje duha i ideologije po kojoj funkcionise srbija i srpsko drustvo....
a korov je cetnistvo,nacionalizam i fasizam..
- ultima_palabra
#28 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Uvijek se pominju te Pale i Karadžić... koliko znam Đinđić je došao da ga uvjeri da prihvati neki od planova MZ koji bi zaustavio rat. Ne vidim problem u tome.
- psydelija
#29 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
mozda je isao tom namerom na pale, ali zoran tada nije bio daleko od ideje (pre)velike srbije, kao ni 90% srba!ultima_palabra wrote:Uvijek se pominju te Pale i Karadžić... koliko znam Đinđić je došao da ga uvjeri da prihvati neki od planova MZ koji bi zaustavio rat. Ne vidim problem u tome.
(z.dj.) je i nakon ratova u hr i bih koalirao sa ultra nacionalistima (v.draskovic (covek sa
neke od gradove koje je planirao da osvoji, djindjicev partner :sarajevo, knin, gospic, mostar, bihac, vukovar...!
pa, (tajni) savetnik zoranov, u premijerskom mandatu je bio i "vrli" dobrica cosic... itd-itd.
ps: zoran je bio ekstra inteligentan lik i nesto najbolje sto je srbija imala zadnjih 20 g., ali za komsije (po meni, na tom polju srbija treba najvise da radi) nista posebno.
zoran je bio elokventan i jako konstruktivan covek, moglo se je sa njim pricati i dogovarati, ali srbija (vba, db-mafija) nije znala/htela da prepozna to...
delo zoranovo su jovanovic i popovic
- nosara
#30 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Nikad...psydelija wrote: pa, (tajni) savetnik zoranov, u premijerskom mandatu je bio i "vrli" dobrica cosic... itd-itd.
-
IHAVEDREAM
#31 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Vjerovatno ti je trebalo dubokoumno razmisljanje da nesto ovako napises..zanimljivo, svaka tema o aliji izetbegovicu bude harakirirana, a tema ce o djindjicu verovatno opstati!
- psydelija
#32 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
naravno!IHAVEDREAM wrote:Vjerovatno ti je trebalo dubokoumno razmisljanje da nesto ovako napises..zanimljivo, svaka tema o aliji izetbegovicu bude harakirirana, a tema ce o djindjicu verovatno opstati!![]()
![]()
Dr Zoran Đinđić, 1952-2003..RIP
- Jazz_Junkie
#33 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003

Djindjic je igrao isto kolo u drugoj sali. Direktno je umijesan u dogadjaje 90ih, zajedno sa nacionalistima glumio opoziciju Milosevicu i cekao na svoj trenutak kao i Milorad Dodik, nekadasnja "anti-SDS nada". Proslo je 8 godina otkako je ubijen i ostaje da spekuliramo kojim bi putem Srbija otisla da nije ukokan, ali ni sa njim nije dobro pocela. Upravo je Djindjic ponovo ozivio konzervatizam u Srbiji (a poznato nam je sto u Srbiji konzervatizam cesto znaci), uveo vjeronauku u skole, otpustao na tisuce radnika i na kraju stradao od onih sa kojima je sjedio za stolom. U vjecno naivnom Sarajevu mu tepaju, jer je eto setao sarajevskim ulicama i bio medju "rajom". Kult licnosti je najomiljenija balkanska zabava.
- cyprus
#34 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Idealni političari ne postoje... Postoje oni manje štetni i više štetni... Zoran Đinđić je najmanje štetna relevantna politička ličnost koja se pojavila u Srbiji u zadnjih 20 godina, zato R.I.P.
PS Ali se slažem da nije bio nešto značajno bolji od Tadića... Sad je pitanje koliko ko pluseva i minusa daje Tadiću
PS Ali se slažem da nije bio nešto značajno bolji od Tadića... Sad je pitanje koliko ko pluseva i minusa daje Tadiću
Last edited by cyprus on 12/03/2011 21:47, edited 1 time in total.
-
hercegovac_pravi
#35 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
I poslije ovog posta tema komotno more "podključ"....niti šta dodati niti šta oduzeti. Možda bi samo vrijedilo dodati onako slikovito da je Điniđić bio pragmatičniji lider od Tadića ali osnovica politike je suštinski ista.Jazz_Junkie wrote:
Djindjic je igrao isto kolo u drugoj sali. Direktno je umijesan u dogadjaje 90ih, zajedno sa nacionalistima glumio opoziciju Milosevicu i cekao na svoj trenutak kao i Milorad Dodik, nekadasnja "anti-SDS nada". Proslo je 8 godina otkako je ubijen i ostaje da spekuliramo kojim bi putem Srbija otisla da nije ukokan, ali ni sa njim nije dobro pocela. Upravo je Djindjic ponovo ozivio konzervatizam u Srbiji (a poznato nam je sto u Srbiji konzervatizam cesto znaci), uveo vjeronauku u skole, otpustao na tisuce radnika i na kraju stradao od onih sa kojima je sjedio za stolom. U vjecno naivnom Sarajevu mu tepaju, jer je eto setao sarajevskim ulicama i bio medju "rajom". Kult licnosti je najomiljenija balkanska zabava.
- ultima_palabra
#36 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Pazite, meni od Srbije ne treba da mi se izvinjava i umiljava... na kraju krajeva to radi i Tadić sa Srebrenicom i onim gasom za Sarajevo, a znamo kakvu politiku vodi. Sa Zoranom Đinđićem Srbija se okrenula samoj sebi i svojoj ekonomiji, a to je upravo ono što je potrebno BiH.
On nije bio lik koji bi održao neki govor nakon kojeg bi mi Bosanci ustali i zapljeskali kao Čeda ili Čanak... on je gledao više na praktičnu stranu. Ako će ga već smatrati izdajnikom (a smatrali su, zato su ga i ubili), onda bolje da uradi neko korisno djelo tipa izručivanja Miloševića koje će Srbiju približiti Evropi.
BTW @JJ , nije mi baš najjjasnije ovo sa konzervativizmom u Srbiji... zar je njega bilo potrebno oživljavati u bilo kojem periodu u istoriji?
On nije bio lik koji bi održao neki govor nakon kojeg bi mi Bosanci ustali i zapljeskali kao Čeda ili Čanak... on je gledao više na praktičnu stranu. Ako će ga već smatrati izdajnikom (a smatrali su, zato su ga i ubili), onda bolje da uradi neko korisno djelo tipa izručivanja Miloševića koje će Srbiju približiti Evropi.
BTW @JJ , nije mi baš najjjasnije ovo sa konzervativizmom u Srbiji... zar je njega bilo potrebno oživljavati u bilo kojem periodu u istoriji?
-
The 51st State
#37 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
jos da se saglasim sa dzezerom narkomanom, realno djindic je bio cetos, doduse pragmatican cetos, doduse iz te pragmaticnosti su isplivali i neki danas pozitivni (marginalizovani u srpskom drustvu i politici) likovi.
- nosara
#38 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Kakve besmislice... Gdje je tu logika...? Osim ako ne mislis da je cetnik svako ko svojoj drzavi srbiji zeli dobro...?The 51st State wrote:jos da se saglasim sa dzezerom narkomanom, realno djindic je bio cetos, doduse pragmatican cetos, doduse iz te pragmaticnosti su isplivali i neki danas pozitivni (marginalizovani u srpskom drustvu i politici) likovi.
Onda je Ceda veci cetnik od cice...
- nosara
#39 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Jazz_Junkie wrote:
Gomila neutemeljenih besmislica...
Pa citaj malo, nemoj lupetat na pamet... Imas gomilu informacija na raspolaganju, pusti se filmova...
- bailaor
#40 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Nosara jesi ti mozda zaljubljen u Đinđića?nosara wrote:Nikad...psydelija wrote: pa, (tajni) savetnik zoranov, u premijerskom mandatu je bio i "vrli" dobrica cosic... itd-itd.
- nosara
#41 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Ne bi bilo lose da mi u Sarajevu imamo jednog da pogura Zlatka... To je sve...bailaor wrote:Nosara jesi ti mozda zaljubljen u Đinđića?nosara wrote:Nikad...psydelija wrote: pa, (tajni) savetnik zoranov, u premijerskom mandatu je bio i "vrli" dobrica cosic... itd-itd.
- bailaor
#42 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Nosara, naivan si da me to iskreno plaši....nadam se da većina Bošnjaka nema tako pozitivan stav prema Đinđiću.
-
The 51st State
#43 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
po pitanju bosne lik je bio klasicni mejnstrim srpske politike, tako da me bas zabole sto je srbiji zelio dobro.nosara wrote:Kakve besmislice... Gdje je tu logika...? Osim ako ne mislis da je cetnik svako ko svojoj drzavi srbiji zeli dobro...?The 51st State wrote:jos da se saglasim sa dzezerom narkomanom, realno djindic je bio cetos, doduse pragmatican cetos, doduse iz te pragmaticnosti su isplivali i neki danas pozitivni (marginalizovani u srpskom drustvu i politici) likovi.
Onda je Ceda veci cetnik od cice...
- nosara
#44 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Vecina Bosnjaka vise volo cecu i tu raju... A naivnost i realnost nemaju nikakve veze...bailaor wrote:Nosara, naivan si da me to iskreno plaši....nadam se da većina Bošnjaka nema tako pozitivan stav prema Đinđiću.
- Država
#45 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
E pa ne znaš. Đinđić je došao na Pale 1994. godine kad je NATO bombardovao Srbe u okolini Goražda, i zajedno sa Karađićem pekao volove (ni manje ni više) želeći da dokaže da njima NATO udari ne mogu ništa. Odlično se sjećam tih detalja...ultima_palabra wrote:Uvijek se pominju te Pale i Karadžić... koliko znam Đinđić je došao da ga uvjeri da prihvati neki od planova MZ koji bi zaustavio rat. Ne vidim problem u tome.
- Boom71
#46 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Ma ja...samo sto ga nacionalisti ne mogu smisliti...ni mrtvog.Država wrote:E pa ne znaš. Đinđić je došao na Pale 1994. godine kad je NATO bombardovao Srbe u okolini Goražda, i zajedno sa Karađićem pekao volove (ni manje ni više) želeći da dokaže da njima NATO udari ne mogu ništa. Odlično se sjećam tih detalja...ultima_palabra wrote:Uvijek se pominju te Pale i Karadžić... koliko znam Đinđić je došao da ga uvjeri da prihvati neki od planova MZ koji bi zaustavio rat. Ne vidim problem u tome.
![]()
![]()
![]()
![]()
Jeste dolazio kod Karadzica,ali ne da mu daje podrsku u tom smislu...
K'o sto rece Cedo J.,ruke su mi prljave,ali savjest cista...
I bezveze mi negacija svega sto dolazi sa "druge strane",nekako mi vuce na nacional-fasizam...
- nosara
#47 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Dok se tamo ne upristoje, ovdje nece bit mira... Da je on ostao, to bi vec odavno bila realnost, sve drugo su besmislice...
-
michio
#48 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
U vrijeme kad je on bio na Palama nije bilo neslaganja u vezi srpskih zemalja izmedju pozicije i opozicije u Srbiji.
A volovi su se na Balkanu uvijek servirali prijateljima a ne neprijateljima.
A volovi su se na Balkanu uvijek servirali prijateljima a ne neprijateljima.
- Država
#49 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Da, a kao sada je situacija promijenjena...michio wrote:U vrijeme kad je on bio na Palama nije bilo neslaganja u vezi srpskih zemalja izmedju pozicije i opozicije u Srbiji.
Dajte ba ljudi, Srbija mora proći dekontaminaciju pa tek onda da tamo tražimo prijatelje. Sve dok Srbija ne odustane od svojih pretenzija prema komšijskoj zemlji, ja tamo neću tražiti političkog prijatelja.
-
michio
#50 Re: Dr Zoran Đinđić, 1952-2003
Pa to i kažem. Nije to bilo prije 200 godina pa da niko ne zna.