Zupcasti i vodena pumpa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Qler

#26 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Qler »

Ne kazem ja da nije bolji, ali nije bolji za 160KM. Sto rece kolega, na auto koje vrijedi komplet 5-6 hiljada, da radim servis za 1000KM (a nije pod moranje) nema smisla...
shlauf

#27 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by shlauf »

Mini_Star wrote:Interesuje me da li je obavezno (preporucljivo) mijenjanje vodene pumpe kada se mijenja zupcasti. Moze li, npr. vodena da "izdrzi" dva zupcasta? :)
Propišaće ti vodena ili zaribati veoma brzo nakon što zamjeniš zupčasti i španere. Biće zupčasti zategnutiji a tome doprinose i španeri a to će da trpi vodena pumpa. Bolje ti je sve zamjeniti nego da dva puta plaćaš majstora a šteta će biti znatno veća nego što ćeš kupiti pumpu. Zato se sve mijenja u kompletu.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
testovi

#28 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by testovi »

zamjeni citroen za punto
za fiat punto sve komplet zubacsti spaneri vodena pumpa oko 160ak km sve sa zamjenom
topcam
Vozim: uzbrdo

#29 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by topcam »

Evo, ovdje je sve vec jednom receno.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4807102
fatal1ty

#30 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by fatal1ty »

pogledaj u autodijelovi skoljic, imas na ilidzi i na carsiji i u vogosci tri radnje

pumpe Metelli, Hepu i Graf
kaisevi Contitech Contintal
spaneri Ruville (unutra INA)

ako mozes gdje dobiti kvalitetnije
(ukljucucjuci i ovlastene servise)
ja cu ti ovo sve platiti
iceman ze

#31 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by iceman ze »

Ja sam svoju vodenu pumpu morao nabaviti u USA.....vozim Jeep :-D. U Sarajevu mi trazili 380 KM.... :x Narucio preko neta zamjensku vodenu pumpu, platio 50$ vod.pumpu, 47 $ postarinu, 80 KM carine i poreza. Stiglo Fedexom za 6 dana. Srecom otac od djevojke me pripazio za ruke, inace bi i tu vrisnuo.

Nikako mi nije jasno, da nikome se ne isplati uvoziti djelove za americka vozila, barem ona koja su na nasim cestama. U SLO i Hr ima, koliko je meni poznato. :-)
Maher85

#32 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

Ima li neko iskustva sa vodenom pumpom radio sam veliki servis prije pola godine u pitanju je golf 5 1.9 mjenjana je vodena pumpa i primjetio sam da na neki predjenih 3000 kilmetara izgubi 2 dl vode a ne vidim da negdje curi da li vodena pumpa moze da pusta vodu pošto su sva crijeva suva koliko sam primjetio molim savijet..
sorcerer

#33 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by sorcerer »

moze da pusta na semeringu ispod remenice ,provjeri malo ako pusta moralo bi biti mokro oko nje...ja mislim da ces morati negdje na dizalicu otici da skinu zastitinu plastiku ispod motora jer drugacije neces moci da vidis.
Maher85

#34 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

ako slučajno motor troši vodu ako diktung nije u redu kako to isptitati pošto auto normalno drži temperaturu 90 stepeni ne pregrijava se bez obzira na vožnju..
sorcerer

#35 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by sorcerer »

pa ako ti nestaje rashladne tekucine ,mogu biti 2 razloga ,surenje negdje van motora ili curenje u komoru gdje sagori i izlazi na auspuh u vidu bijelog dima...curenje van motora bi trebalo biti vidljivo,jedino ako je manje curenje moras lijepo pregledati sve sa baterijskom lampom,sve spojeve crijeva,dihtunge i semeringe,moze biti da curi neka plasticna racvagdje se kopcaju crijeva,nedavno sam imao takav slucaj na golfu jedva provalio gdje curi ,bila rupica kao iglom probuseno ,i tekucina izlazi samo u vidu pare vidjelo se tek kad sam lampom posvijetlio.
Maher85

#36 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

Hvala ti na savijetu ako može samo još jedan savijet ako motor troši vodu postoji li neki sistem da provjerim osim bijelog dima koji izbacuje. Pozdrav
sorcerer

#37 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by sorcerer »

nema na cemu,ako trosi rashladnu tekucinu problem je najcesce u dihtungu glave ili samoj glavi ,a to bez skidanja glave i hidro-testa ne mozes utvrditi.pregledaj ti detaljno ovo sto sam ti rekao mislim da ces naci gdje curi.
Maher85

#38 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

ako je diktung glave da li bi dizao lako temperaturu to jeste pregrijavao se lako bez obzira što ima vode u sistemu..
sorcerer

#39 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by sorcerer »

naravno i crijeva koja idu na hladnjak bi bila trvrda i napuhana.
veliki_ah

#40 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by veliki_ah »

koliko bi kostala promjena zupcastog i vodene za megane 3 kod ovlastenog i neovlastenog?
530i

#41 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by 530i »

veliki_ah wrote:koliko bi kostala promjena zupcastog i vodene za megane 3 kod ovlastenog i neovlastenog?

Znali su ovlašteni imati neku akciju 599KM komplet veliki servis...mimo akcije je vjerovatno nešto skuplje. Kod neovlaštenog je jeftinije, nisam upućen u cijene za konkretni megan, ali ovlašteni nekad dilaju i sa 100% skupljim dijelovima...npr. provjeren filter ulja 15-tak KM, u ovlaštenom je 30-tak i slično...
Broj šasije i obrati se pismeno ili telefonski ovlaštenim servisima, ništa te ne košta.
Maher85

#42 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

Ljudi još jedno pitanjce da li je normalno kada auto postigne normalnu temperaturu rada znači 90 stepeni nivo tečnosti G12 u ekspanzionoj boci poraste to jeste digne nivo tečnosti G12 da li ako je sve ispravno normalno da se pojavi pritisak u boci ili pritiska ne smije biti uopšte.
shandrprcSA

#43 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by shandrprcSA »

sorcerer wrote:nema na cemu,ako trosi rashladnu tekucinu problem je najcesce u dihtungu glave ili samoj glavi ,a to bez skidanja glave i hidro-testa ne mozes utvrditi.pregledaj ti detaljno ovo sto sam ti rekao mislim da ces naci gdje curi.
zadevera ti mene...
goran16v

#44 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by goran16v »

Maher85 wrote:Ljudi još jedno pitanjce da li je normalno kada auto postigne normalnu temperaturu rada znači 90 stepeni nivo tečnosti G12 u ekspanzionoj boci poraste to jeste digne nivo tečnosti G12 da li ako je sve ispravno normalno da se pojavi pritisak u boci ili pritiska ne smije biti uopšte.
Povecanje nivoa je normalno jer zagrijavanjem dolazi do sirenja tijela pa tako i antifriza, a svrha ekspanzione posude je upravo ta da dozvoli sirenje bez velikog povecanja pritiska u sistemu.
holowey

#45 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by holowey »

Maher85 wrote:Ljudi još jedno pitanjce da li je normalno kada auto postigne normalnu temperaturu rada znači 90 stepeni nivo tečnosti G12 u ekspanzionoj boci poraste to jeste digne nivo tečnosti G12 da li ako je sve ispravno normalno da se pojavi pritisak u boci ili pritiska ne smije biti uopšte.
tijela se na toploti sire a na hladnoci skupljaju...na 90°C se javlja i vodena para tako da je logicno da pritisak raste... zato na boci imas oznaku maksimuma da bi tecnost imala prostora za ekspanziju
sorcerer

#46 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by sorcerer »

shandrprcSA wrote:
sorcerer wrote:nema na cemu,ako trosi rashladnu tekucinu problem je najcesce u dihtungu glave ili samoj glavi ,a to bez skidanja glave i hidro-testa ne mozes utvrditi.pregledaj ti detaljno ovo sto sam ti rekao mislim da ces naci gdje curi.
zadevera ti mene...
sto ? kakva je situacija?
Maher85

#47 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

ljudi pitam vas ovo jer hoću da utvrdim da li je u pitanju diktung glave jer auto ujutro kada je hladan jako puno dimi bijeli dim a malo mi vode ponestane u sistemu na predjenih 3000 kilometara nestane oko 2 dl vode da motor troši vodu bi li bi više vode nestajalo od navedenog ili je to normalno?
sorcerer

#48 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by sorcerer »

kad je hladan mora dimit bijelo ,to je kondenz u auspuhu ,da je dihtung glave potrosio bi ti rashladnu tekucino vrlo brzo i prokuhao,pregledaj gdje curi
530i

#49 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by 530i »

Razlikuje sa taj bijeli dim od kondenza u auspuhu...i antifriza, od antifriza je gušći dim, primjetno....a može i dihtung negdje glupo da pušta, ne mora odmah da komplet havaraiju izazove. Da li se auto ikad pregrijalo?
Maher85

#50 Re: Zupcasti i vodena pumpa

Post by Maher85 »

Dok je kod mene nije nikako niti je trošio G12 kada sam radio veliki servis i promejnio vodenu pumpu od tada sam primjetio da po malo nestaje vode.
Post Reply