Urastanje nokata - ALL about

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

babin_sin

#26 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by babin_sin »

u srednjoj školi imao ovaj problem... boljelo, gnojilo se... užas
kaže babo: ili idi hećimu da ga iščupaju ili ćeš da ti ja to sredim
i ja hajd rekoh babo ce to
on uze turpiju, neku špicastu, usku, makaze i bukvalno mi je ono nokta što je pod mesom izvadio vani, odrezao to što je urastalo i od tada ja miran... jest da je boljelo, plak'o sam od muke al vrijedilo
od tada, puštam nokat da naraste malo više i lijepo odrežem, nikad mi se nije vratilo
silver testelone

#27 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by silver testelone »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sam oba nožna palca operisao uravo zbog urastanja.
Lijevi samo uradio nekada u 4-5 osnovne, desni sa 20 i kusur godina.
Kažu da ima dosta genetike.
Operacija se radi pod lokalnm anestezijom, kratko traje.
2-3 dana nakon operacije bude mnogo boli i noga treba da se drži povišeno u odnosu na srce, zbog priliva i pritiska krvi na krvne sudove. Konce sam vadio nakon 7-10 dana, ne sjećam se, uglavnom, nikada više nisam imao problema sa urastanjem nokta. Ako mene pitate za savjet, da se ne bi cijeli život zaje*avali sa urastanjem, otiđite, odradite ovaj zahvat i rahat.

Image
http://www.drgregmorris.com/naildisorders.htm
upravo ovaj zahvat je brata riješio dugogodišnjih muka... a nema šta nije probo prije toga...
duboka_misao

#28 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by duboka_misao »

u DM ima kupiti tecnost za omesavanje tkiva oko nokta da lakse izadje ...evo muz upravo aplicira :D

Image
terremoto

#29 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by terremoto »

Abu FEED el-Castro wrote:Ma hocu ba sto necu probat, kakve sam budalastine probavo ovo je pseći kašalj :D

Znaci po cijeloj povrsini nokta jel, znaci tih nekih 4cm kvadratnih? :D
Ako si svakakve budalastine probao probaj i naftu,to sam negdje procitala,i od Scholl-a kapi zovu se "toenail",probaj u DM -u kupiti oni imaju proizvoda od Scholl-a.Ako si u mogucnosti svaki dan noge jedno pola sata drzi u vodi sa morskom solju.
AmiĐa_Idriz

#30 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by AmiĐa_Idriz »

Ja sam to imao kad sam dijete bio...al' je bolilo jbt-e :x :x :x :x
staradis

#31 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by staradis »

iz mog iskustva povremeno mi urasta na kraju su mi rekli da je to ili do gena ili do nacina hodanja nista ti nece pomoci.
Ljekar mi rekao ako iscupas opet ce ti i sada redovno samo pazim da ne dodje do upale mazem rezem i slicno.
Moze samo se nemoj udariti po njemu :x :sax:
AmiĐa_Idriz

#32 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by AmiĐa_Idriz »

staradis wrote:iz mog iskustva povremeno mi urasta na kraju su mi rekli da je to ili do gena ili do nacina hodanja nista ti nece pomoci.
Ljekar mi rekao ako iscupas opet ce ti i sada redovno samo pazim da ne dodje do upale mazem rezem i slicno.
Moze samo se nemoj udariti po njemu :x :sax:
Ja sam igr'o fudbala sa uraslim noktom...jebesh pakao šta je ono bilo :x :x
vivax

#33 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by vivax »

Nemam nekih ekstremnih problema sa tim, ali znam da moze taj jedan nokat stvoriti ogroman problem i ogromnu bol. Ja mislim da je sve do nacina rezanja nokta. Evo jedna (hajmo je nazvati) metoda. Prije nego sto pocnem rezati nokte na noznim prstima, fino ukljucim bojler jedan sahatak prije. Kad se voda ugrije uzmem jednu kantu ( onu od jupola :D ) i napunim je do pola vrucom vodom,uronim noge u nju da se koža razmekša, i fino se nacalim na racunar. Tako ti ja drzim noge jedno 20-30 minuta u toj vrucoj vodi.Kad vec voda postane mlaka, posusim noge, i onda fino prionem na pos'o.Uzmem noktaricu ili kako je vec neko drugacije zove ( ja je zovem noktarica),i onaj nožić sto ima na njoj, fino zabijem pod nokat,i podignem jedno 1-2 mm.Uzemem makaze i odsjecem onaj dio sto dodiruje kozu, jest da mi suze na oci krenu,ali moram, jer sam vidio par slucajeva kad uraste nokat u kozu.Nadam se da da ce ti makar malo pomoci ovaj moj savjet.:D
hamza123

#34 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by hamza123 »

kod mene je to nekad bio problem, sve sam saam rijesio. izgleda da dolazi od tijesne obuce u kombinaciji sa nepravilnim sjecenjem nokta. malo sma skalpreom zasjeko nokat (prethodno ga necim omeksati, voda i sapun npr.) i onaj cošak od nokta sa šiljtom poncetom uscupao. i sad mozda mjesecno opet to radim sa poncetom stvori se neko tkivo koje bode u meso sa kraja nokta. samo ti izvadim iz one rupice izmedju nokta i mesa. jesam bio jasan?
offspring1

#35 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by offspring1 »

Sad u subotu cu ici na operaciju oba nokta ( 2 godine sam imala problema s tim),pa me interesuje da li prsti bole tokom operacije ako ti stavi lokalnu anesteziju?
insomnia78

#36 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by insomnia78 »

offspring1 wrote:Sad u subotu cu ici na operaciju oba nokta ( 2 godine sam imala problema s tim),pa me interesuje da li prsti bole tokom operacije ako ti stavi lokalnu anesteziju?
Bio ja na oba takodje.
Injekcija zaboli, sama operacija ne boli uopste, bukvalno skoro nista nisam osjetio.
Poslije rana boli ali tada je vec sve gotovo pa nek boli:-)
Meni je pomagalo da drzis nogu dignutu, kad se krv slije onda ne boli nikako, malo je zeznuto kad spustis nogu pa krv procikulise hehe.
Na jednom prstu sam vadio konce, to isto pofino boli

s' moje sokocalo
choco77

#37 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by choco77 »

offspring1 wrote:Sad u subotu cu ici na operaciju oba nokta ( 2 godine sam imala problema s tim),pa me interesuje da li prsti bole tokom operacije ako ti stavi lokalnu anesteziju?
Preporučujem da popijete tabletu protiv bola (može brufen 600 mg) dva sata prije zahvata i tabletu neposredno nakon operacije, time ćete riješiti problem bola nakon operacije nokata.
offspring1

#38 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by offspring1 »

Bio sam sad u subotu na operaciji odstranjenja uraslog nokta. I sad cu vam ispricati svoje iskustvo tako da ako imate isti problem kao sto sam i ja imao, rijesite ga na ovaj nacin.
Dvije godine sam se patio sa urastanjem... Žuti,smrdljivi nokti čudnog oblika,iscjedak na čarapi,ako ti neko stane na nogu suze ti idu na oci... Bilo me je strah otići na operaciju zato sto su svi govorili da ih je uzasno boljelo...
Medutim onda saznam da ima doktor u Tuzli (koji radi u njihovoj bolnici) i koji operise urasle nokte kad je dezurni.
I fino nazovem bolnicu u Tuzli,čujem se sa njim ( dr. Hajrudin Kačar ) i on me operise.
Operacija nije uopce boljela,jedino je malcice boljelo kad mi je davao lokal. anesteziju ( al to nije nista u poredenju koliko sam se patio). I nakon toga lezis 5 dana i odmaras,uzdignute noge,i svako osam sati pijes antibiotike.
Znaci ko god ima isti problem nek ide kod njeg,covjek zna sta radi (prije mene je operisao dvije osobe koje su imale isti problem).
P.S.
Nemojte sami rjesavati problem,jer samo gore mozete napraviti. Vjerujte mi da one kreme i sprejevi ne pomazu! ;-)
Cholina_Lokica

#39 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by Cholina_Lokica »

valter033 wrote:Ne bole jer dobijes lokal, ali poslije ce boljeti.

Moras nauciti pravilno rezati nokte. Nokti na velikim prstima se rezu ravno, znaci ne pratis konturu prsta nego ravan rez. Alternativno mozes pod uglove staviti male komadice vate kako bi podigla nokat i pustila ga ga izrasta normalno. Potrebno je par mjeseci da nokat fino pocne izrastati.
Ja dok sam ovako rezala ubijalo me urastanje :-) Sad fino pratim konturu i nikakvih problema, fino coskice izrezem bez ikakvog maltretiranja i sve super
ultima_palabra

#40 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by ultima_palabra »

Ja sam imao problema dok nisam počeo rezati na ovaj način... nakon tuširanja uzmeš makaze i počneš rezati od sredine prema kraju nokta prateći konturu. Malo pred kraj nokta se zaustaviš i onda rukom iščupaš ostatak (ne boli pošto je koža dobro smekšana). To ponoviš i sa druge strane i problem riješen :)
Libyano

#41 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by Libyano »

Očigledno ima dosta ljudi sa ovim problemom :-D
Kod mene se ova pojava desila u srednjoj, kada su se te rane počele gnojiti.
Nakon 3-4 godine patnje sa tim odlučim stati u kraj i uradim slijedeće:
Pustim nokat da izraste skroz, da prođe tu mesnatu barijeru :-D
Par mjeseci sam ga rezao tako na visini prsta, tek toliko da ne smeta kad sam u cipelama.
Kad sam naučio ravno da siječem nokte, tada sam ga dublje odrezao, gdje ga i inače režem.
Nakon toga sam oknio taj cijeli prst, jer kana ili kna jača korijen nokta, ali to već nije bilo nužno.
Poslije toga nikad više problema.
Samo kad se sjetim onih noći kada u snu udarim tim prstom o krevet :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#42 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

2-3 dana nakon operacije bude mnogo boli i noga treba da se drži povišeno u odnosu na srce, zbog priliva i pritiska krvi na krvne sudove. Konce sam vadio nakon 7-10 dana, ne sjećam se, uglavnom, nikada više nisam imao problema sa urastanjem nokta. Ako mene pitate za savjet, da se ne bi cijeli život zaje*avali sa urastanjem, otiđite, odradite ovaj zahvat i rahat.

Image
Ovo sam ja isto uradio kod hirurga nakon urastanja nokta na palcu lijeve noge. Da boli, boli, 2-3 dana iza, hirurg je majstorski ispekao zanat (da ga Bog poživi barem 100 godina :mrgreen: ), sada evo 6. godina rahat. :)
Skyfox

#43 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by Skyfox »

Jao sto je rasprotranjen ovaj belaj :D

ja sam ko klinc udario nogom u zid nakon cega mi je otpao nokat :shock: o bolovima necu ni pricati... Od tada svakih par godina imam problem s urastanjem nokta na tom prstu, al sjeckam ga po malo grickalicom par dana dok ne prestane bol. I onda sam opet miran godinu-dvije.

Meni djeluje dobro nakiseliti noge u lavoru barem 2x mjesecno i pazljivo odsjeci nokete...
agent_zero

#44 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by agent_zero »

Stavljati bokvicu sa maslinovim uljem.
offspring1

#45 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by offspring1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Image
Ovo sam ja isto uradio kod hirurga nakon urastanja nokta na palcu lijeve noge. Da boli, boli, 2-3 dana iza, hirurg je majstorski ispekao zanat (da ga Bog poživi barem 100 godina :mrgreen: ), sada evo 6. godina rahat. :)
pa ja odes kod doktora rjesis problem,a ne eksperimentiras kao sto i vecina radi ( samo gore sebi uradi).
soxx

#46 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by soxx »

E prosle godine sam rijesio ovaj problem i evo godina dana nema boli nikakve..

Uglavnom sijekao sam nokat ruzno i zbog toga mi je uraslo u kozu.. Jbt odemo lopte igrat ja nmg sutat koliko boli :D

I rece meni jedna starija zena sta da radim.. Kaze uzmi sira ( onaj bijeli za sirnice :D ) i zavoja.. Stavi oko nokta i malo sa strane da kozu dodiruje ne samo nokat.. Umotaj zavojom i pusti nek stoji.. Navuci carapu preko toga da se nebi mozda sir istresao :D.. Ja sam to predspavanje stavljao nekad i preko dana ako nisam planirao ici nigdje.. I koza se smeksa skroz.. Dok je sira bila mene nije bolilo jer je koza bila mehka.. Kad skinem sir ono se stvrne palac pa opet boli.. I tako sam ja stavljao par dana nokat je probio kroz kozu.. Sad ga ne sijecem duboko i nemam problema nikakvih.. ;)
greska

#47 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by greska »

Ljudi, gdje se u Sarajevu moze rijesiti problem uraslih noktiju? (da nije dr. Alendar , lose iskustvo )

Dođe mi da otpilam prste koliko boli.
offspring1

#48 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by offspring1 »

[quote="greska"]Ljudi, gdje se u Sarajevu moze rijesiti problem uraslih noktiju? (da nije dr. Alendar , lose iskustvo )

Dođe mi da otpilam prste koliko boli.[/quote

moj ti je savjet da odes u Tuzlu na klinicko kod doktora Kacara, odlicno iskustvo! on svaki dan operise najmanje troje s uraslim noktima.

P.S.
nit boli tokom operacije, nit nakon ( vukao sam urasle nokte 2 godine).
greska

#49 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by greska »

offspring1 wrote:
greska wrote:Ljudi, gdje se u Sarajevu moze rijesiti problem uraslih noktiju? (da nije dr. Alendar , lose iskustvo )

moj ti je savjet da odes u Tuzlu na klinicko kod doktora Kacara, odlicno iskustvo! on svaki dan operise najmanje troje s uraslim noktima.

P.S.
ma i ja to vučem dvije godine, muka živa. ima li kakav kontakt od tok Kacara? Nije mi Tuzla baš iza ćoška da idem na ćoravo.

Hvala za info svakako
zvjerka007

#50 Re: Urastanje nokata - ALL about

Post by zvjerka007 »

offspring1 wrote:
greska wrote:Ljudi, gdje se u Sarajevu moze rijesiti problem uraslih noktiju? (da nije dr. Alendar , lose iskustvo )

P.S.
Ako je još uvijek aktuelno, bliže je i jednostavnije riješiti problem na Čengić Vili u Sarajevu kod dr. Gazića, ul. Džemala Bijedića 29, mob. 061 162 465.
Post Reply