Registracija Oldtimera?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
esso_sa
#26 Re: Registracija Oldtimera?
Mozda ispadne tako jeftinije u drugim kantonima... U SA kantonu, usteda je stvarno minimalna
-
goran16v
#27 Re: Registracija Oldtimera?
Tebe "vadi" visoka putarina na zapreminu koju ne placas. Kod mene je ciifra otprilike tako nesto, a redovna oko 380-400, ne sjecam se tacno.Bakir1 wrote:meni registracija redovna po zapremini, broju kubika za pajera iz 83 kosta oko 500 KM, polica je 213 KM, tehnicki 61, stiker 5.
213+61+5=279/500=0,55*100=55% kako nije mala usteda?
ne mogu da nadjem taj pravilnik usrani, islo je nesto kroz zobs a nesto kroz pravilnik o registraciji........
- Bakir1
#28 Re: Registracija Oldtimera?
placa se ona posebna ekoloska taksa, nje nisu izuzeti trajno registrovani automobili, ali i to je mizerija...
-
goran16v
#29 Re: Registracija Oldtimera?
Ne sekiram se ja, samo to nije nesto cime bi se pametan covjek hvalio, al eto... Na stranu sve ostale stavke, ako nista u tih 3-4 god nikad nisi mjerio sile kocenja...esso_sa wrote:Moj problem svakako, ti se ne sekirajgoran16v wrote:Do jednom dok ne naletis na azurnog drota pa bude Karachi na prosirenju.esso_sa wrote: S tim da ja ne radim tehnicki, niti uzimam sticker (ne dam smradovima vise ni dinara). Kupim samo polisu osiguranja (iskljucivo radi sebe i u slucaju nezgode) i u posljednje 3 godine (koliko sam trajno registrovan) nikada nisam imao problema sa policijom (a bilo je kontrola i zaustavljanja)
-
esso_sa
#30 Re: Registracija Oldtimera?
Svi znamo da je tebi svaki moj post prepotentan i hvaljenjegoran16v wrote:
Ne sekiram se ja, samo to nije nesto cime bi se pametan covjek hvalio, al eto... Na stranu sve ostale stavke, ako nista u tih 3-4 god nikad nisi mjerio sile kocenja...
Upoznat sam sa zakonom i svjestan sam da mogu snositi posljedice, ali sam to i prihvatio. Ne trebas mi ti skretati paznju
I ako te bas zanima, savjesni vozacu, mjerenje kocnica/podesenosti farova radim na svakom svom vozilu i mimo redovnih tehnickih pregleda. Posebno na ovom oldtimeru - zbog namjene i uslova u kojima se vozi. Das na kafu covjeku na tehnickom i vrlo rado te premjere
I mehanicke provjere radim vise puta godisnje, ali sam. Kao sto ti ranije rekoh, ne zamaraj se sa mnom.. Posebno kad pricas napamet
Last edited by esso_sa on 11/12/2014 09:43, edited 2 times in total.
-
shandrprcSA
#31 Re: Registracija Oldtimera?
tmurno jutros pravo 
- Bakir1
#32 Re: Registracija Oldtimera?
padati ce.... 
-
goran16v
#33 Re: Registracija Oldtimera?
Ma jok, dje bi ti, to si samo onako napisao... Jah, smradovima neces dinara da ostavis za redovan i zakonski obavezan TP, a vamo iz tebe frcaju ceneri za prvjere i to bezmalo vise puta godisnje, osim ako ih ne radis provjerenim i priznatim metodama odoka i naglim kocenjima po parkingu. U pravu si, necu da se zamaram, dosta mi je moje suplje... Pozzzesso_sa wrote:Svi znamo da je tebi svaki moj post prepotentan i hvaljenjegoran16v wrote:
Ne sekiram se ja, samo to nije nesto cime bi se pametan covjek hvalio, al eto... Na stranu sve ostale stavke, ako nista u tih 3-4 god nikad nisi mjerio sile kocenja...Naveo sam sta ja konkretno radim (a dobra vecina "trajnih" to radi), niti se hvalim, niti preporucujem drugima da isto rade...
Upoznat sam sa zakonom i svjestan sam da mogu snositi posljedice, ali sam to i prihvatio. Ne trebas mi ti skretati paznju
I ako te bas zanima, savjesni vozacu, mjerenje kocnica/podesenosti farova radim na svakom svom vozilu i mimo redovnih tehnickih pregleda. Posebno na ovom oldtimeru - zbog namjene i uslova u kojima se vozi. Das na kafu covjeku na tehnickom i vrlo rado te premjere![]()
I mehanicke provjere radim vise puta godisnje, ali sam. Kao sto ti ranije rekoh, ne zamaraj se sa mnom.. Posebno kad pricas napamet
-
esso_sa
#34 Re: Registracija Oldtimera?
Konacno jedna pametna od vozaca kojem inace smetaju i fabricka LED stop svjetla na autimagoran16v wrote:
Ma jok, dje bi ti, to si samo onako napisao... Jah, smradovima neces dinara da ostavis za redovan i zakonski obavezan TP, a vamo iz tebe frcaju ceneri za prvjere i to bezmalo vise puta godisnje, osim ako ih ne radis provjerenim i priznatim metodama odoka i naglim kocenjima po parkingu. U pravu si, necu da se zamaram, dosta mi je moje suplje... Pozzz
I veliki pozz za tebe, od prepotentnog chunera. Odo' sad kocit po parkingu, da vidim "jel me baca"
-
citroen xm
#35 Re: Registracija Oldtimera?
Koliko sam ja čuo, mada nisam direktno upoznat, mora se dobiti potvrda od oldtajmer kluba. Valjda ne moraš biti član, ali moraš platiti potvrdu.
Ako je baš velika ušteda isplati se pomučiti oko toga, a ako je mala onda ne isplati jer neko od naših lopova će se dosjetiti da lupi neki porez na luksuz(oldtajmer jeste luksuz) ili će neko uvesti ograničenje kretanja vozilima tako registrovanim kao što postoji negdje u Evropi.
Ako je baš velika ušteda isplati se pomučiti oko toga, a ako je mala onda ne isplati jer neko od naših lopova će se dosjetiti da lupi neki porez na luksuz(oldtajmer jeste luksuz) ili će neko uvesti ograničenje kretanja vozilima tako registrovanim kao što postoji negdje u Evropi.
-
esso_sa
#36 Re: Registracija Oldtimera?
Ista prica je kruzila i kada sam ja zavrsavao trajnu, a to je bilo prije 3 godine.citroen xm wrote:Koliko sam ja čuo, mada nisam direktno upoznat, mora se dobiti potvrda od oldtajmer kluba. Valjda ne moraš biti član, ali moraš platiti potvrdu.
Problem je sto je sve nedoreceno i vise rekla-kazala, nego crno-bijelo. Nekome uopste ne traze potvrdu kluba, a nekome traze.
Meni nisu trazili a jednom prijatelju jesu... A obojica smo registraciju radili na istom mjestu - PU Centar, Sarajevo.
Bukvalno svaki kanton, PU, pa i ljudi koji rade na salterima PU-ova, tumace zakon svako nas svoj nacin, pa tako traze i papire za koje oni smatraju da ti trebaju...
Meni npr niko na salteru nije ni znao objasniti, onako konkretno, koja je fakat procedura...
A za te potvrde od oldtimer klubova, takodjer ide i prica da zakonski ne smiju izdati potvrdu ako auto nije u autenticnom-fabrickom stanju, a ipak ih izdaju...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#38 Re: Registracija Oldtimera?
ja 3 auta trajno registrovao ,nikad mi niko nije trazio nikakvu potvrdu kluba i jeftinije je skoro 50% nego std registracija.
- sparky
#39 Re: Registracija Oldtimera?
od kad je to da ne moze bez potvrde o clanstvu? kec registrovan prvi put kao historijsko vozilo prije nekih 15 dana. nije trebala potvrda.Bakir1 wrote:putarina po zapremini, porez, naknade za okolinu, nemas bihamk-a, nemas set od 10 uplatnica nego jednu za stiker, jer proviziju za tehnicki ne placas kao ni za policu.
nabere se tu pofino, posebno ako "aldtajmer" ima zapreminu od 2000 + kubika.
na temu registracije oldija, sad su se dosjetili sluzbenici mupova kako legalno prati pare, naime ne moze se vise bez potvrde o clanstvu u "aldtajmer" klubu, pik pogodi ciji su to klubovi.
p.s. obavezno osiguranje 198, tehnicki 60, naljepnica 5= 263km
std varijanta registracije 450-500km
ne kontam, neko gore napisa da se skoro i ne primjeti razlika. o jesss
Last edited by sparky on 11/12/2014 15:24, edited 3 times in total.
- Bakir1
#40 Re: Registracija Oldtimera?
zavisi sve, kod mene ne da, gospodja sluzbenica, izvlaci iz mraka neke interne pravilnike......
- sparky
#41 Re: Registracija Oldtimera?
najgore je sto kod nas uvijek zavisi sve, na sta i na koga naletis. od pekare i bajatog hljeba do raspolozenog drota na raskrsnici...
-
esso_sa
#42 Re: Registracija Oldtimera?
Meni je regularna registracija kostala oko 500KM. Sada, kao oldtimer, sve izadje oko 350KM. Znaci, ukupna usteda = 150 KMsparky wrote:
od kad je to da ne moze bez potvrde o clanstvu? kec registrovan prvi put kao historijsko vozilo prije nekih 15 dana. nije trebala potvrda.
-
goran16v
#43 Re: Registracija Oldtimera?
Primjeti se razlika naravno i nema govora da se ne isplati samo sto to nije 50% i to nije tako jeftino kako neko sastrane misli. Npr. razilka u cijeni i za tvoj i za moj auto je 135 KM, s tim sto je to u tvom slucaju jeftinije za 30%, u mom slucaju je zbog kW vec palo na 28%, a da imam jacu varijantu koja je puno cesca razlika bi pala na 26%, znaci 1/2 od onih 50%.sparky wrote:od kad je to da ne moze bez potvrde o clanstvu? kec registrovan prvi put kao historijsko vozilo prije nekih 15 dana. nije trebala potvrda.Bakir1 wrote:putarina po zapremini, porez, naknade za okolinu, nemas bihamk-a, nemas set od 10 uplatnica nego jednu za stiker, jer proviziju za tehnicki ne placas kao ni za policu.
nabere se tu pofino, posebno ako "aldtajmer" ima zapreminu od 2000 + kubika.
na temu registracije oldija, sad su se dosjetili sluzbenici mupova kako legalno prati pare, naime ne moze se vise bez potvrde o clanstvu u "aldtajmer" klubu, pik pogodi ciji su to klubovi.
Razlika u cijeni zavisi od putarine tj zapremine i tako je razlika do 999 ccm je 110 KM, od 1000ccm do 1599ccm je 135 KM, od 1600ccm do 1999 ccm je 145 KM, od 2000ccm do 2500 ccm 185 KM, od 2501ccm do 3000 ccm 235 KM, preko 3500 ccm 335 KM s tim sto sa vecom zapreminom ide i vise kW pa veca razlika u cijeni u KM ne znaci vecu ustedu u %. Inace kod produzenja trajne se ne placa: putarina, vodoprivreda, porez, admin taksa, bihamk i provizija na te uplate.
Last edited by goran16v on 12/12/2014 07:19, edited 1 time in total.
-
goran16v
#44 Re: Registracija Oldtimera?
Nadjoh, za moj auto okolisna taxa je 24 KM.Bakir1 wrote:placa se ona posebna ekoloska taksa, nje nisu izuzeti trajno registrovani automobili, ali i to je mizerija...
Ima logike da se pravi razlika izmedju jednako starih auta, ne mogu pravi oldtimer i 30+ god star svakodnevni grob na samrti tipa W123, Passat lubenicar ili Golf 1 (a evo moze i 2) biti u istom statusu i da drzava trazi dokaz da je auto predmet ocuvanja teh. bastine, a ne nezatrpani mezar. Problem je u tome sto nema te drzave koja ce te natjerati da se uclanis u neki klub da bi ostvario svoja prava niti moras imati auto da bi bio clan kluba. Uredu bi bilo da ti OT klub pregleda i izda potvrdu i bez clastva i da tu uslugu platis, ali je problem u tome sto su OT klubovi UG koji nemaju nikakvih akreditiva da za potrebe drzave odrede ko zadovoljava a ko ne. Osnivac i predjsenik OTK Sarajevo je moj poznanik i ja sam prakticno u prilici da za svaki auto dobijem potvrdu ako mi bude trebala. U sredjenim drzavama se to radi u centrima za vpzila pri drzavnim istitucijama tipa mas. fakulteti teh. muzeji i sl. Zbog toga je cijela frka izbila u HR. Kod njih su se beneficije za oldtimere ostvarivale kroz cijenu osiguranja uz potvrdu OTK-a ili u statusu tzv "povijesnog vozila" sa PV tablama. E sad, da bi dobio status povjesnog vozila auto mora dobiti identifikacijsku ispravu, a RH je kroz zakone ozvanicila da prakticno privatni HROS-u (Hrvatski Oldtimer Savez) izdaje te isprave. Osim sto se taj certifikat prilicno kosta jer se mora platiti sam pregled, dnevnice i troskovi puta procjenitelja, te nije prenosiv na novog vlasnika, a mislim da ima i rok trajanja, u prvih par vozila se pokazalo da certifikate dijele bez ikakvog kriterija i da je to samo nacin za otimanje para.Zbog svega toga dosta vlasnika OT u HR auta redovno registruju, a olaksice ganjaju kroz osiguranja.
- Bakir1
#45 Re: Registracija Oldtimera?
svuda u eu je slicna stvar kao i u hrvatistanu, samo je problem sto smo mi balkanci pa status oldtimera dobiju auti koji to ne zasluzuju.
niko nikakvim posebnim aktom nije ovlastio tehnicke preglede a niti im je dao specijalne upute oko provodjenja ovog pitanja.
tako da....
niko nikakvim posebnim aktom nije ovlastio tehnicke preglede a niti im je dao specijalne upute oko provodjenja ovog pitanja.
tako da....
-
goran16v
#46 Re: Registracija Oldtimera?
Nije to samo ovlasti TP, daj im upute i deri, treba tu jako puno kvalifikacija, literature, podataka itd itd itd i da je to dostupno svakome ko radi procjenu.Bakir1 wrote:svuda u eu je slicna stvar kao i u hrvatistanu, samo je problem sto smo mi balkanci pa status oldtimera dobiju auti koji to ne zasluzuju.
tako da....
- Bakir1
#47 Re: Registracija Oldtimera?
nisu bas tako kontrolori na stanicama tehnickog pregleda mutavi
druga je stvar sto obaraju pogled zbog radi cirkusa zvanog osiguranja i borba za klijente, da nije tako vidio bi ti kako oni znaju svoj posao raditi
druga je stvar sto obaraju pogled zbog radi cirkusa zvanog osiguranja i borba za klijente, da nije tako vidio bi ti kako oni znaju svoj posao raditi
-
goran16v
#48 Re: Registracija Oldtimera?
Ne govorim ja o tom dijelu posla, nego o nepohodnom znanju da se procjeni da li odredjeni auto zadovoljava uslove i ako zadovoljava koja je kategorija. Nace se neko za ove rasprostranjene aute, a sta ces sa egzotikom, ja dovezem Volva 244 iz 74, a u njemu zapakovana mehanika iz 240 iz 89, ko ce to identifikovati?Bakir1 wrote:nisu bas tako kontrolori na stanicama tehnickog pregleda mutavi![]()
- Bakir1
#49 Re: Registracija Oldtimera?
ja ti kazem da bi pojedini mogli, ja znam barem za trojicu, broj motora krije korisne informacije veoma.......
-
goran16v
#50 Re: Registracija Oldtimera?
Trojica, a kolika je drzava i koliko je TP-a.Bakir1 wrote:ja ti kazem da bi pojedini mogli, ja znam barem za trojicu, broj motora krije korisne informacije veoma.......