Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

cyprus

#26 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Eborg wrote:I vi ste više dosadni sa Francuskom.

Može li mi neko navesti ijednog jedinog afričkog igrača u historiji Francuske da je zaigrao za njihovu reprezentaciju a da u Francusku nije došao sa roditeljima zbog stvari nevezanih za fudbal?

Dakle, da li je ijedan fudbaler došao u Francusku iz Afrike i zaigrao za njihovu reprezentaciju?
E ovo sam i ja htio pitat... Koji su to igrači koje su Francuzi pokupili po Africi i doveli ih da igraju za Trikolore? :?

Tako da se oni ništa ne razlikuju od Njemačke... Ja podržavam da za te reprezentacije igraju svi oni igrači koji su se rodili na njihovom tlu :)
Eborg

#27 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

I ekonomski imigranti!

Mada ja i dalje ne isključujem mogućnost "fudbalske naturalizacije". To je odviše rijedak slučaj da bi predstavljalo neki veliki problem.

Ako momak koji je odrastao u Njemačkoj a rođen je recimo u Kongu želi igrati za Njemačku to je njegov izbor. Uvijek će biti onih koji neće ići samo ekonomskom već i nekom emotivnom logikom.

Planska naturalizacija postoji samo možda u arapskim državicama ali i to u zanemarivom obimu.

Uostalom, pogledajte ovu listu, nismo ni mi za odbaciti - List of nationality transfers in sport/football
Last edited by Eborg on 15/01/2012 01:14, edited 1 time in total.
cyprus

#28 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Meni generalno smeta taj neki izbor koji igrači imaju u pogledu reprezentacije... U 90% slučajeva oni odaberu ponudu jače reprezentacije, a slabiju biraju tek kad uvide da nemaju šanse zaigrat za ovu jaču... Za to služe klubovi da vagaš ponude, a reprezentacije ne bi trebale...
respo

#29 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by respo »

al_neri wrote:
cyprus wrote:Ja sam protiv naturalizacije... Da se ja pitam igrač bi mogo igrat samo za zemlju u kojoj je rođen...
A gdje bi onda igrali : Spahic, Besic, Mujdza, Bajramovic ...
gdje bi igrao corluka jelavic bartulovic petric subotic
trebam li nabrajati prijasnje igrace?
Nebitan32

#30 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Nebitan32 »

cyprus wrote:
Eborg wrote:I vi ste više dosadni sa Francuskom.

Može li mi neko navesti ijednog jedinog afričkog igrača u historiji Francuske da je zaigrao za njihovu reprezentaciju a da u Francusku nije došao sa roditeljima zbog stvari nevezanih za fudbal?

Dakle, da li je ijedan fudbaler došao u Francusku iz Afrike i zaigrao za njihovu reprezentaciju?
E ovo sam i ja htio pitat... Koji su to igrači koje su Francuzi pokupili po Africi i doveli ih da igraju za Trikolore? :?

Tako da se oni ništa ne razlikuju od Njemačke... Ja podržavam da za te reprezentacije igraju svi oni igrači koji su se rodili na njihovom tlu :)
Pricam francuski pa samim time i pratim desavanja u Francuskoj. Prosle godine je bila velika afera u vezi svega toga. U javnosti su se pojavili tonski zapisi i svjedocenja gdje je bilo razgovora u francuskoj fudbalskoj federaciji kako treba ograniciti broj crnaca i arapa u nacionalnoj ekipi. Naknadno je to sve zataskano. Kao sto sam pisao i ranije. Francuski federalni savez ulaze ogromna sredstva kada je kupovina africkih igraca u pitanju. Vecina ih se dovodi iz Afrike u francuske fromacijske centre dok su jos dijeca.

Neki od igraca rodenih u Africi a igraju/igrali su za Francusku.

Steve Mandanda - Kinshasa Kongo
Patrice Évra - Dakar Senegal
Claude Makelele Sinda - Kinshasa Kongo
Patrick Vieira - Dakar Senegal
Eborg

#31 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

Ali nijedan od njih nije preselio u Francusku zbog fudbala. Clairefontaine i slične akademije kupe talente iz Francuske bez obzira ko su i šta su. :-)
KENJAC

#32 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by KENJAC »

Prvo, naslov nije realan, jer nema promjene nacionalnog dresa! Ako si jednom zaigro nemas vise prava da ga mijenjas! Drugo ne moze se o ovoj temi govorit uopsteno, jer je vrlo bitno o kojim se zemljama radi! ako neko ima sansu da bira (imajuci drzavljanstvo) onda ce sigurno izabrati zemlju koja mu nudi vise u svim pogledima! Jer nije isto igrati u Njemackoj ili nekoj drugoj reprezentaciji koja nikad nece proci takmicenje po grupama. Ti fudbaleri (ogromna vecina njih) na fudbal gleda sa iskljucivo ekonomskog stanovista. Neko ko je igro finale Svjetskog prvenstva je sigurno skuplji zbog same te cinjenice. Neko je pito na nekoj drugoj temi "Kako je Pjanic izmedju Luksemburga i Bosne izabro Bosnu" Pa bas zbog toga sto je mogo da bira izmedju Luksemburga i Bosne! Da je mogo da bira izmedju Francuske i Bosne.... mislim da bi bilo drugacije. Najbolji rukometas danasnjice je rodjen u Nisu! Al ipak je izabrao Francusku... Boze zasto?
Ovo pravilo o promjeni reprezentacije ne vrijedi za trenere! I gle cuda... Bosa Tanjevic i Ratko Rudic dobise Italijansko drzavljanstvo preko reda i gdje su sada!? Kazu, "para vrti dje burgija nece"
Baudelaire

#33 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Baudelaire »

Pjanić je vrlo lahko mogao zaigrati za Francusku da je htio. Hasan Salihamidžić za Njemačku itd. Postoji taj neki patriotizam koji pojedinci nikad neće shvatiti, a meni je itekako jasan. Kako bi se Miralem osjećao kad svira Marseljeza i kako bi se osjećali članovi njegove porodice? Sigurno ne onako kako se osjećaju kad zasvira ova naša himna, čak i ovako nakaradna kao trenutno.
respo

#34 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by respo »

sve je to pojedinacno
mozda neko ne odabere vecu jeer u njoj bi bio na klupi i mozda na kapaljku imao minute dok u drugoj moze biti rekorder po broju odigranih utakmica

hipoteticki da mujo mujic moze birati izmedju francuske i luksemburga odabere luksemburg i tamo bude bozanstvo dok bi u francuskoj imao u citavoj karijeri 5 poziva za reprezentaciju
Eborg

#35 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

KENJAC wrote:Prvo, naslov nije realan, jer nema promjene nacionalnog dresa! Ako si jednom zaigro nemas vise prava da ga mijenjas! Drugo ne moze se o ovoj temi govorit uopsteno, jer je vrlo bitno o kojim se zemljama radi! ako neko ima sansu da bira (imajuci drzavljanstvo) onda ce sigurno izabrati zemlju koja mu nudi vise u svim pogledima! Jer nije isto igrati u Njemackoj ili nekoj drugoj reprezentaciji koja nikad nece proci takmicenje po grupama. Ti fudbaleri (ogromna vecina njih) na fudbal gleda sa iskljucivo ekonomskog stanovista. Neko ko je igro finale Svjetskog prvenstva je sigurno skuplji zbog same te cinjenice. Neko je pito na nekoj drugoj temi "Kako je Pjanic izmedju Luksemburga i Bosne izabro Bosnu" Pa bas zbog toga sto je mogo da bira izmedju Luksemburga i Bosne! Da je mogo da bira izmedju Francuske i Bosne.... mislim da bi bilo drugacije. Najbolji rukometas danasnjice je rodjen u Nisu! Al ipak je izabrao Francusku... Boze zasto?
Ovo pravilo o promjeni reprezentacije ne vrijedi za trenere! I gle cuda... Bosa Tanjevic i Ratko Rudic dobise Italijansko drzavljanstvo preko reda i gdje su sada!? Kazu, "para vrti dje burgija nece"
Istinu zboriš.

No reprezentativni dres se može jednom promijeniti, osim ako igrač nije nastupio u kvalifikacijskoj/turnirskoj utakmici A reprezentacije. Eno jedan velški igrač ima 12 nastupa za A reprezentaciju ali još uvijek bi mogao zaigrati za neku drugu reprezentaciju ukoliko bi imao pravo na državljanstvo po nekom osnovu jer su to sve bile prijateljske utakmice.
palermo

#36 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by palermo »

Baudelaire wrote:Pjanić je vrlo lahko mogao zaigrati za Francusku da je htio. Hasan Salihamidžić za Njemačku itd. Postoji taj neki patriotizam koji pojedinci nikad neće shvatiti, a meni je itekako jasan. Kako bi se Miralem osjećao kad svira Marseljeza i kako bi se osjećali članovi njegove porodice? Sigurno ne onako kako se osjećaju kad zasvira ova naša himna, čak i ovako nakaradna kao trenutno.

Ni meni to nije jasno zašto ljudi ne mogu prihvatiti da postoji i kategorija i pojam patriotizma. Emocije, osjećaja pripadnosti nečem. Al jok, uvijek se to želi minorizirati.....
Baudelaire

#37 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Baudelaire »

Emocija potcijenjena, zabava i materijalizam precijenjeni. Ali hajde, neće ni tako dovijeka :)
cyprus

#38 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Nebitan32 wrote:Pricam francuski pa samim time i pratim desavanja u Francuskoj. Prosle godine je bila velika afera u vezi svega toga. U javnosti su se pojavili tonski zapisi i svjedocenja gdje je bilo razgovora u francuskoj fudbalskoj federaciji kako treba ograniciti broj crnaca i arapa u nacionalnoj ekipi. Naknadno je to sve zataskano. Kao sto sam pisao i ranije. Francuski federalni savez ulaze ogromna sredstva kada je kupovina africkih igraca u pitanju. Vecina ih se dovodi iz Afrike u francuske fromacijske centre dok su jos dijeca.

Makelele došo u Francusku sa 4, Evra sa 5, Vieira sa 8... Nikako ne stoji tvrdnja da su ih Francuzi pokupili da igraju za njih... Svi navedeni igrači su svoje prve fudbalske korake napravili u Francuskoj.
Baudelaire

#39 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Baudelaire »

cyprus wrote:
Nebitan32 wrote:Pricam francuski pa samim time i pratim desavanja u Francuskoj. Prosle godine je bila velika afera u vezi svega toga. U javnosti su se pojavili tonski zapisi i svjedocenja gdje je bilo razgovora u francuskoj fudbalskoj federaciji kako treba ograniciti broj crnaca i arapa u nacionalnoj ekipi. Naknadno je to sve zataskano. Kao sto sam pisao i ranije. Francuski federalni savez ulaze ogromna sredstva kada je kupovina africkih igraca u pitanju. Vecina ih se dovodi iz Afrike u francuske fromacijske centre dok su jos dijeca.

Makelele došo u Francusku sa 4, Evra sa 5, Vieira sa 8... Nikako ne stoji tvrdnja da su ih Francuzi pokupili da igraju za njih... Svi navedeni igrači su svoje prve fudbalske korake napravili u Francuskoj.
A izvini, jesi li ti rekao da je kriterij zemlja rođenja ili nisi?
cyprus

#40 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:Emocija potcijenjena, zabava i materijalizam precijenjeni. Ali hajde, neće ni tako dovijeka :)
Ja zato i govorim da igračima ne bi baš trebalo dat nekog izbora da biraju selekciju za koju će igrat, jer 90% njih odabere za sebe povoljniju opciju... Pjanić možda i jeste srcem odabrao BiH i ne bi igrao ni za jednu drugu selekciju (a i ne mora bit tako, jer ko zna kako je on vagao u glavi), ali takvi slučajevi su daleko rjeđi...
JThomas

#41 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by JThomas »

palermo wrote:
Baudelaire wrote:Pjanić je vrlo lahko mogao zaigrati za Francusku da je htio. Hasan Salihamidžić za Njemačku itd. Postoji taj neki patriotizam koji pojedinci nikad neće shvatiti, a meni je itekako jasan. Kako bi se Miralem osjećao kad svira Marseljeza i kako bi se osjećali članovi njegove porodice? Sigurno ne onako kako se osjećaju kad zasvira ova naša himna, čak i ovako nakaradna kao trenutno.

Ni meni to nije jasno zašto ljudi ne mogu prihvatiti da postoji i kategorija i pojam patriotizma. Emocije, osjećaja pripadnosti nečem. Al jok, uvijek se to želi minorizirati.....
ali ne mogu svi biti patriote. nigdje na svijetu.

čak bih rekao da mi ekstra stojimo po tom pitanju kad vidim koliko danas ljudi izbjegavaju nastupe za najjače reprezentacije planete.
cyprus

#42 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:
cyprus wrote:

A izvini, jesi li ti rekao da je kriterij zemlja rođenja ili nisi?
Jesam, ali ne govorim sad o tome... Da ja određujem pravila, oni bi zaista igrali za DR Kongo / Senegal... A ono što sam htio reći je ispravka krivog navoda da Francuzi hodaju po Africi i dovode talente da igraju za njih, te da se po tome razlikuju od Njemaca... Međutim, to je neistina. Eto, samo to sam htio reći.
Baudelaire

#43 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Baudelaire »

Ja sam naveo tezu da se razlikuju, a razlika postoji jer su svi njemački reprezentativci rođeni kao Nijemci dok ovi nisu rođeni kao Francuzi.
cyprus

#44 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:Ja sam naveo tezu da se razlikuju, a razlika postoji jer su svi njemački reprezentativci rođeni kao Nijemci dok ovi nisu rođeni kao Francuzi.
Nisu baš svi. Zanimljiv je primjer Kevina Kuranyia... Otac mu Mađar, majka iz Paname, on rođen u Brazilu, a igro za Njemačku :D Što je on imo izbora jbt :D

Također i Cacau je rođen u Brazilu, a Klose i Podolski su rođeni Poljaci :)
Eborg

#45 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

Što se tiče stranih igrača koji su naturalizirani kao profesionalni fudbaleri, mislim da tu prednjači Katar - 2 Gana, 2 Brazil, 1 Urugvaj, 1 Gvineja, mada ni Singapur nije za odbaciti - 1 BiH, 1 Srbija, 1 Kina.

@cyprus: Cacau je recimo "plaćenik" dok Podolski i Klose to nisu.
cyprus

#46 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by cyprus »

Eborg wrote:@cyprus: Cacau je recimo "plaćenik" dok Podolski i Klose to nisu.
Znam, al samo ukazujem da nema nikakve razlike između francuske i njemačke reprezentacije... Doduše ima ta razlika što Francuzi imaju svoje prekomorske posjede, pa im odatle dolazi dosta igrača (npr. Henry i Malouda)... Ali to je ipak službeno njihova teritorija.
horion_bosona

#47 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by horion_bosona »

pravo izbora mora ostati zagarantovano... samo na primjerima Sahina i Ozila biva jasno da pitanje osjecaja pripadnosti i identiteta nije jednostavno... po svoj logici Sahin, golden boy Dortmunda, je trebao biti taj koji ce izabrati zemlju u kojoj je rodjen ali nije... Ozil jeste i na kraju obojica su izabrali pravu zemlju...

uopste ne vidim problem sto npr. njemacka reprezentacija danas lici na imigracioni centar :-D , to moze samo u konacnici pomoci u integraciji tih dosljackih zajednica, stvarajucu takvu klimu... problem je sto ekonomski jace zemlje Zapada i danas imaju kolonijalnu svijest i kad su u pitanju resursi, radna snaga tako i sportisti...
u posljednjih par godina u medijima se dalo cuti nekoliko prica mladih igraca, koji su se nalazili pod pritiskom od strane saveza i medija zemalja u kojima su rodjeni ili emigrirali... te se u pojedinim slucajevima islo toliko daleko da je prijeceno i njihovim porodicama uskracivanjem ili onemogucavanjem stalnog boravka... e to vec nije izbor...
Ergun

#48 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Ergun »

Eborg wrote:Što se tiče stranih igrača koji su naturalizirani kao profesionalni fudbaleri, mislim da tu prednjači Katar - 2 Gana, 2 Brazil, 1 Urugvaj, 1 Gvineja, mada ni Singapur nije za odbaciti - 1 BiH, 1 Srbija, 1 Kina.

@cyprus: Cacau je recimo "plaćenik" dok Podolski i Klose to nisu.
Podolski i Klose imaju njemačko porijeklo, s tim da su rodjeni samo u Poljskoj.
Cacau je Brazilac, koji nema nikakve veze sa Njemačkom i Nijemcima.
Eborg

#49 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Eborg »

Nema to veze, samo govorim da je drastična razlika između Kamerunca koji dođe u Berlin sa 5 godina da tu živi s roditeljima i Kamerunca koji dođe u Berlin sa 18 godina da igra za Herthu II. Drastična razlika a i jedan i drugi mogu igrati za Njemačku nakon nekog vremena.
Ergun

#50 Re: Naturalizacija - promjena nacionalnog dresa

Post by Ergun »

Eborg wrote:Nema to veze, samo govorim da je drastična razlika između Kamerunca koji dođe u Berlin sa 5 godina da tu živi s roditeljima i Kamerunca koji dođe u Berlin sa 18 godina da igra za Herthu II. Drastična razlika a i jedan i drugi mogu igrati za Njemačku nakon nekog vremena.

Da se mene pita ne bih dao ni jednom ni drugom da igraju za neku evropsku reprezentaciju.
Post Reply