Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Prolaznik

#26 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:37, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#27 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Toto »

ma jah
polovan avijon upola manje kosta
a ima se moze se
Toto

#28 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Toto »

bingov buraz wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
bingov buraz wrote:Uvezao bih space shutlle,zna li neko ispunjava li onaj iz 2001 Euro3 standard?
Rokneš mu plin u Lukavici za 900KM i vozis se k'o hadžija. :mrgreen:
To je vec ukalkulisano,nasao sam pojeftino samo mu volan na desnoj strani :mrgreen:
a jel mu motor mamlazni ili je klipan
ena78

#29 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ena78 »

Avion koji Gradimir zeli uvesti je cini mi se oslobodjen placanja carine! Koliko vidim sa linka radi se o UL-u i milsim da postoji neka olaksica to jest oslobadjanje od placanje carine jer se radi o "sportskoj aktivnosti". Naravno prije uvoza bi trebao postati clan nekog avio kluba koji ima UL sekciju, i zavrsiti obuku! Ja takodje planiram uvesti UL pa sam se malo raspitivao! Sto se tice odrzavanja u BiH to zaista nije problem!

Evo link UL na kojem sam zavrsio obuku;

http://www.airliners.net/search/photo.s ... a34fc8f315

Pozz i sretno nebo
Prolaznik

#30 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
muha_sa

#31 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by muha_sa »

Prolaznik wrote:Razmišljam na glas... Preko ovog foruma sam komunicirao sa nekoliko ljudi iz Sarajeva koji se interesuju za GA i obuku za PPL. Moglo bi nas se sakupiti bar 5-6 koji bi oformili klub i uzajamno pomagali oko svega. Nije nemoguće i kupiti avion zajdničkim sredstvima. To je normalno i uobičajeno na zapadu.
do devedeset druge je na Butmiru bio avio klub gdje se obucavali buduci piloti--jedrilicarenje je bilo masovno--cesto sam tamo išo-vodio djecu da mi vozaju u avionima :) lijep vakat bijaše--valjda ce opet :-D
Prolaznik

#32 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:37, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#33 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ljubav_aha »

žulijan asanž wrote:jel ovo onaj avion slovenački što je od NASA-e dobio priznanje za eco pogon, odnosno minimalnu potrošnju goriva?
da ;-)
ljubav_aha

#34 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ljubav_aha »

muha_sa wrote:do mene je :-) mislio sam na pajpere.--ocima gledo pune hangare pajpera-utvi i raznoraznih letjelica.
muha_sa,ma nema veze,piper jeste aviJon, a pipstrel je ekonomican i moze puno "preletjeti" ,ali ja vise licno volim cessna,od kategorije manjih aviona,a pipstrel je Ultra-Light aviJon :-D
ljubav_aha

#35 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ljubav_aha »

Prolaznik wrote:Razmišljam na glas... Preko ovog foruma sam komunicirao sa nekoliko ljudi iz Sarajeva koji se interesuju za GA i obuku za PPL. Moglo bi nas se sakupiti bar 5-6 koji bi oformili klub i uzajamno pomagali oko svega. Nije nemoguće i kupiti avion zajdničkim sredstvima. To je normalno i uobičajeno na zapadu.
kad je kafa gotova,javite mi :-D
Prolaznik

#36 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
ljubav_aha

#37 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ljubav_aha »

ja bih ovakav sa padobranom , cirrus :D

Image
ljubav_aha

#38 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ljubav_aha »

Prolaznik wrote:Nastavimo li ovako ima da moderacija otvori poseban podforum.

Prije nekoliko godina sam bio u posjeti u ovoj fabrici. Oduševio me ovaj UL. Tražio sam "krug" i dali su mi da ga malo provozam.

http://tl-ultralight.cz/en/ultralight-a ... -sting-s4/

Cijena osnovnog modela je oko 25.000 Eura.
:thumbup:
Gradimir S

#39 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Gradimir S »

Prolaznik wrote:Uvesti avion nije nikakav problem. Dovezaš ga (lično ili neko drugi) na jedan od međunarodnih aerodroma u BiH i prijaviš carini uvoz. Prije toga treba da nađeš špediciju koja će ti odraditi svu papirologiju i objasniti šta sve treba da imaš od papira kako na carini ne bi gubio previše vremena. U principu oni će sve odraditi za tebe. Nakon završene procedure i plaćanja dadžbina (carina, PDV i ostale troškove) letjelicu prijavljuješ BHDCA (BH Direkcija za Civilnu Avijaciju) koja ti vrši tehnički pregled i registraciju aviona. Nakon toga dobijaš registarsku oznaku E7-xxx gdje xxx predstavljaju tri slova abecede. Pošto nemamo puno aviona u državi gotovo siguran sam da će prva dva slova biti AA. Možeš i sam odabrati ta tri slova po svom izboru ali za to treba biti malo uporan.

Sada moraš zaljepiti registarske oznake onako kako to zakon predviđa tj. ispod lijevog krila i na repu. Tvoj avion je spreman na let oko svijeta.

Zemljište ti ne treba jer i da ga imaš ne bi smio sletjeti na njega. Imaš male sportske aerodrome pa se sa njima dogovoriš da tamo ostavljaš avion. Neki imaju hangar tako da ti nije vani. Za servis ne brini. Ima u nas ljudi koji su certificirani da to obavljaju a ni Slovenija nije preko Atlantika.

Onako usput, kada si sve završio oko uvoza i registracije da bi poletio trebaš imati PPL dozvolu koju u BiH nećeš moći tako lako i jeftino dobiti. Ako te zanima više detalja o ovome ću ti dati na pp.
Puno ti hvala na odgovoru :) Znači nije neki previše komplikovan postupak... Kontaktiraću te ako odlučim da nastavim sa ovom svojom idejom/željom i ako mi bude trebala pomoć :)
Zaista odlična ideja :) Mada pronašao sam već dva aero kluba na područiju BiH, neznam koliko su aktivni i kakvih aviona imaju: http://www.aeroklub-sarajevo.ba i http://www.aeroklubsvilija.com
MyCore wrote:http://www.zenithair.com/stolch801/index1.html
Mislim da je ova opcija da ga uvezes u dijelovima i sebi sastavis mnogo mnogo jeftinija a imala bi vise i drazi :)
Hvala za link, malo sam pretraživao i evo jedan video o njemu: http://www.youtube.com/watch?v=CKOMJaBl1XU
Avion je super, nov košta oko $25,000, a ima i jeftnijih modela..
Prolaznik

#40 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:36, edited 1 time in total.
Toto

#41 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Toto »

Tema su troskovi uvoza a vjerujem i odrzavanja letjelice u BiH..
nesto ne vidim da je iko spomeno ikakvu cifu makar i ofrljativnu,
nego onako tarlahamo - po starobosanski

ono sto jes, jes:
izmedju polovna klipnjaka i polovna golfa 2 i nejam bas mnogo razlike...
ni u parama ni u gvozdjariji
ima mala, onako ofrljativna, ali ona u balkanca i nije tako bitna
kad golfu 2 svjecice ovlaze gurnes ga u kanal, dovedes seljaka sa doratom da ga pocera do prve mehane; kupis rezervni dio na buvljaku i lilaj..

kad se klipnjak strmospizdi sa par stoja meteri u kakvu stalu: ode bogu za kurira i pilot i stala i dorat i sef i stanica
zbog tog se kod aviona ne "mjenjaju svjecice" kad ti se kurcu cefne nego fino u citabu pise; poslije toliko i toliko sati leta mjenjaj ili se mozes jebat .. kako je sa svjecicama tako je i sa frtajlerom ...

koliko kosta "pilot maraka" godisnje osiguranje za letjelicu..
jel isto za jedrilicu ko i za klipnjaka i mamlaznjaka, ko ti i gdje radi generalku

koliko kosta metar sajle za komande u sarajevskim gvozdjarijam ili se moze nakarikat ona sa prikolice za freze..

koliko kosta onaj pendzer ispred pilota ako slucjano pokupi kakvu vranu u letu

da ne pitamo koliko kosta je generelaka od motora ...
ljubav_aha

#42 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:koliko kosta onaj pendzer ispred pilota ako slucjano pokupi kakvu vranu u letu
gdje ti ovo pade na pamet :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#43 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Bobi »

Haj ne zajebavajte se.Koliko vidite dnevno automobila na cesti koji su cjenovno u rangu pipestrela?
chuchumbamayumbe

#44 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by chuchumbamayumbe »

Bobi wrote:Haj ne zajebavajte se.Koliko vidite dnevno automobila na cesti koji su cjenovno u rangu pipestrela?
Mlogo kume, mlogo...
Edin H.

#45 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Edin H. »

Je'l moguce da niko ne zna kakva je situacija u onom avioklubu u Butmiru i kakve letjelice oni posjeduju?

Pravo su bili aktivni prije rata.

Inace ako posjedujes avion moze se tu i cvaknuti, vozas raju za repa, a ko ima duple komande mogu i oni malo rekreativno letiti - ono rodjendani, folovi, a mozes i obucavati
poznanik

#46 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by poznanik »

Gradimir S wrote:Planiram da nabavim neki manji avion (najvjerovatnije polovan), ... e sad šta mi sve treba da legalno upravljam sa ovakvom letjelicom i koliko bi koštao uvoz kod nas (polovna, možda i nova)? I da li bi smio npr da odem do Srbije ili Hrvatske?...
Stopa carine na uvoz aviona za civilnu upotrebu je 0%. Međutim, ova vrsta robe, u uvozu u BiH, podliježe posebnim uslovima kontrole kod njene krajnje upotrebe, što znači da je za postupak carinjenja i oslobađanje od plaćanja carine za avion (ukupne mase do 2000 kg), potrebno prethodno odobrenje carinske administracije. Tek nakon izdanog rješenja o odobrenju nulte stope carine u uvozu, čiji zahtjev sačinjava deklarant, moguće je pokrenuti postupak, ali je nakon toga uvoznik u obavezi izvršiti registraciju aviona u BiH. Sve dok uvoznik ne registrira avion shodno drugim propisima iz oblasti vazdušnog saobraćaja, avion ostaje pod carinskim nadzorom, odnosno, uvoznik nema pravo na njegovu eksploataciju.

Ovo oslobađanje od plaćanja carine ne znači i oslobađanje od plaćanja 1% carinske evidencije i 17% pdv, ono samo predstavlja odgađanje plaćanja carine do potpunog ispunjenja propisa iz oblasti vazdušnog saobraćaja u BiH, odnosno - do ispunjenja svih propisanih obaveza uvoznika kod stavljanja robe u krajnju potrošnju - promet.
Prolaznik

#47 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
Prolaznik

#48 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by Prolaznik »

...
leo_

#49 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by leo_ »

sencho wrote:E jesi nas'o gdje ces pitati - pola foruma nocima nece moci spavati od muke, a drugo pola ce se truditi da bude duhovito sa raznoraznim doskocicama... :D

Sretno s nabavkom.
:thumbup: na sa-xu definitivno treba 10-15 administratora koji bi svakodnevno cistili forumsko smece. svaka cast za ideju.
poznanik

#50 Re: Troškovi uvoza manje letjelice/aviona?

Post by poznanik »

Prolaznik wrote:
poznanik wrote:
Gradimir S wrote:Planiram da nabavim neki manji avion (najvjerovatnije polovan), ... e sad šta mi sve treba da legalno upravljam sa ovakvom letjelicom i koliko bi koštao uvoz kod nas (polovna, možda i nova)? I da li bi smio npr da odem do Srbije ili Hrvatske?...
Stopa carine na uvoz aviona za civilnu upotrebu je 0%. Međutim, ova vrsta robe, u uvozu u BiH, podliježe posebnim uslovima kontrole kod njene krajnje upotrebe, što znači da je za postupak carinjenja i oslobađanje od plaćanja carine za avion (ukupne mase do 2000 kg), potrebno prethodno odobrenje carinske administracije. Tek nakon izdanog rješenja o odobrenju nulte stope carine u uvozu, čiji zahtjev sačinjava deklarant, moguće je pokrenuti postupak, ali je nakon toga uvoznik u obavezi izvršiti registraciju aviona u BiH. Sve dok uvoznik ne registrira avion shodno drugim propisima iz oblasti vazdušnog saobraćaja, avion ostaje pod carinskim nadzorom, odnosno, uvoznik nema pravo na njegovu eksploataciju.

Ovo oslobađanje od plaćanja carine ne znači i oslobađanje od plaćanja 1% carinske evidencije i 17% pdv, ono samo predstavlja odgađanje plaćanja carine do potpunog ispunjenja propisa iz oblasti vazdušnog saobraćaja u BiH, odnosno - do ispunjenja svih propisanih obaveza uvoznika kod stavljanja robe u krajnju potrošnju - promet.

Mislim da ukoliko se uvozi avion proizveden u EU onda svakako ne podleže carini. Čak mislim da i za polovni koji nije iz EU, a na njega je plaćena carina u EU, isto tako ne podleže plaćanju naše carine.
Ne, 5% je visina stope u suprotnom iz mog gornjeg posta.
Post Reply