Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
vaučer

#26 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by vaučer »

U Mostaru je ista stvar potpuno.
Iskreno mi se najviše sere od svih brižnih i zabrinutih koji bi ih udomili a znaju da nema gdje.
Metak u glavu ili neke brzinske injekcije za trajni san. Drugo rješenje trenutno ne postoji, osim ako ne mislite da je ok da građani moraju biti u strahu, da trebaju hodati naoružani ako žele izvesti dijete u kolicima. Ne vidim kako psi mogu biti prioritet ispred ljudi?
poznanik

#27 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by poznanik »

kokuz_sa wrote:u B fazi ima copor od ravno 17 pripadnika psece populacije..sinoc sam s prozora brojao
jedno je izgleda zenka(crna kuja) i ostali idu za njom..
najzanimljivije ni jedan ker nema markice
A da su imali markice, s prozora bi uspio pročitati i imena :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#28 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Entropio »

mahalaš wrote: Ja sam nasao jednu spravicu djevojci i za sad frcera odlicno :)
Image

Pusta frekvenciju koja ne odgovara psu, tako da on ne moze podnijeti taj zvuk i bjezi ...
Ovo stvarno funkcioniše? Kako se zove ta sprava?
kokuz_sa

#29 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by kokuz_sa »

poznanik wrote:
kokuz_sa wrote:u B fazi ima copor od ravno 17 pripadnika psece populacije..sinoc sam s prozora brojao
jedno je izgleda zenka(crna kuja) i ostali idu za njom..
najzanimljivije ni jedan ker nema markice
A da su imali markice, s prozora bi uspio pročitati i imena :D
ne zajebavaj poznanik..dovoljno je sto imam orgestar pod prozorom koji ne da spavati..a da ne pricam kako je sve sad od smeca kojeg nemilice copor raznoi okolo..
a tek da ne pricam da poslije 22h treba stisnut pa proci podred copora koji se bije izmedju sebe
poznanik

#30 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by poznanik »

kokuz_sa wrote:ne zajebavaj poznanik..dovoljno je sto imam orgestar pod prozorom koji ne da spavati..a da ne pricam kako je sve sad od smeca kojeg nemilice copor raznoi okolo..
a tek da ne pricam da poslije 22h treba stisnut pa proci podred copora koji se bije izmedju sebe
Priznajem buku laveža pasa, priznajem prljavštinu od smeća i hrane koju raznose i ostavljaju, priznajem i strah ljudi od ponašanja pasa koji se međusobno bore za dominaciju i vođstvo čopora, priznajem i strah ljudi od njihovih prljavih i izgladnjelih izgleda, priznajem i ružnu, neurbaniziranu scenu po gradskim ulicamapo kojima slobodno, bez kontrole šeću mnogi psi, u čoporu ili slobodno, ali ne priznajem toliko izraženo nasilno, agresivno i po ljude preopasno ponašanje tih pasa, koliko se želi prikazati, i ovdje i drugdje. I sam sam svakodnevno prisutan na gradskim ulicama, u svim, pa i najudaljenijim gradskim područjima, i sam se susrećem sa psima lutalicama, i znam da svaki od njih zazire od čovjeka, da ga se plaši i da će agresivno reagovati samo kad osjeti ugroženost i opasnost po svoj život ili slično.
Ne vjerujem mnogim sugrađanima koji iznesu svoja iskustva u kojima ih je pas izgrizao, otkinuo noge, razderao kapute i sl. (pitajte nastavnicu engleskog iz Risale za pravu istinu, ko je koga prvi napao i po leđima istukao kišobranom, njen kaput je razderan nedavno :-) ).

Odgovornost za pse lutalice u Sarajevu je na lokalnim zajednicama, na opštinama, na Uredu za veterinarstvo BiH i na komunalnom preduzeću.
Troll_Happens

#31 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Troll_Happens »

karanana wrote:
zli_hordas wrote:DA li se moze kod nas naplatiti odsteta od ugriza psa lutalice.
od koje institucije pretpostavljas da bi to mogao naplatiti?
doduse, ako imas kakvo osiguranje lica.....mozda zaista i pokriva ujed psa lutalice. ali sumnjam.

ovoj temi ne dajem dug zivot.

edit: ugrizeni bi trebali tuziti vau mau i od njih traziti odstetu
najbolji odgovor... tuziti vau mau za svaki ugriz pa ce se dozvati i oni pameti da je to nemoguce rjesiti na nacin na koji oni hoce...
ljudi iz kontejnera jedu a oni bi za psa davali 150 km mjesecno. To bi bilo izvodljivo da mi imamo 50 pasa a posto imamo 20488485858558 pasa po gradu to nije moguce...
ovo me podsjeca na land of the death samo sto umjesto bjesnih zombija zeljnih krvi i mesa tu ulogu preuzimaju psi...
ili ih u sumu odvesti sve pa nek se medjusobno istrijebe.. :run:
alibegoa

#32 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by alibegoa »

micki125 wrote:Juče je djevojku na stupu ugrizao pas iz čista mira. pas je duboko zario očnjake u potkoljenicu. Kad je otišla epidemiologu u vrazovoj, doktorica joj je rekla da je ona 8. tog jutra (tada je bilo oko 11 sati) koju je pas ugrizao. smatram da se ovaj problem oteo i da se više ne može tolerisati. Da li je vrijeme da građani preuzmu stvar u svoje ruke? dokle ćemo trpiti teror na ulicama? Evo u prači prave nekakav azil za 500 pasa a procjenjuje se da ih samo u sarajevu ima oko 20 000. cijena za boravak jednog psa u aziku je 150Km mjesečno. ako mi i smjestili svih 20000, ispada dda trebaju 3 miliona mjesečno ili 36 miliona godišnje za pse. ponekad se zaista zapitam ima li ovdje normalnih ljudi.
Mojih 0.02KM
Čista laž, ovo za ugriz/ugrize.
A ovo za azil i ja kažem, pa nismo normalni ako otvorima bilo kakav azil, makar da bude i marka iz budžeta. Streljat svakoga ko daje taj prijedlog, ali predhodno mu uključiti par emisija Animal Planeta da lijepo čuje svaki put kada se spomene azil "koji se finansira iz donacija građana"/+ gdje se velika većina životinja pobije, a ono malo udomi, dakle ne žive u azilima ni u kojem slučaju. Pa neka onda istomišljenici rade na predispozicijama (svijest, zaposlenost) koje će omogućiti i ovdje azile na takav način.
kojeime

#33 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by kojeime »

Dakle, prodjem pored lutalica i dok hodam nemam problema, probleme sam imao vozeci bicikl. Ali kada god se pokrene ova tema, sjetim se slucaja od prije 10ak godina u Njemackoj, poslije kojeg su u toj drzavi promijenjeni zakoni sto se tice pasa pa su neke pasmine postale ilegalne, a bilo je i drugih posljedica sto se tice prava i uslova koje pse i kako je moguce imati. Mozda se neko i od vas sjeca, to je bila situacija kada su dva psa (ne sjecam se koja pasmina je bila u pitanju, doge ili pit bulovi ili neki treci) preskocila ogradu skole i na smrt izgrizla djevocicu u skolskom dvoristu.

Sasvim je moguce da je to bio samo jedan izolovani incident, da je to bila mogucnost od 0,0000000001% i statisticki nebitan slucaj, ali da vas, koji ste protiv drasticnih "rjesenja" problema pasa, pitam nesto: Da je ta djevojcica, dakle taj statisticki nebitan podatak, slucajno bila vase dijete?
alibegoa

#34 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by alibegoa »

kojeime wrote:Dakle, prodjem pored lutalica i dok hodam nemam problema, probleme sam imao vozeci bicikl. Ali kada god se pokrene ova tema, sjetim se slucaja od prije 10ak godina u Njemackoj, poslije kojeg su u toj drzavi promijenjeni zakoni sto se tice pasa pa su neke pasmine postale ilegalne, a bilo je i drugih posljedica sto se tice prava i uslova koje pse i kako je moguce imati. Mozda se neko i od vas sjeca, to je bila situacija kada su dva psa (ne sjecam se koja pasmina je bila u pitanju, doge ili pit bulovi ili neki treci) preskocila ogradu skole i na smrt izgrizla djevocicu u skolskom dvoristu.

Sasvim je moguce da je to bio samo jedan izolovani incident, da je to bila mogucnost od 0,0000000001% i statisticki nebitan slucaj, ali da vas, koji ste protiv drasticnih "rjesenja" problema pasa, pitam nesto: Da je ta djevojcica, dakle taj statisticki nebitan podatak, slucajno bila vase dijete?
E to je savršena istina ali ima i ključna činjenica.
SVI ti napadi dokumentovani, sa smrtnim ishodom, ko, šta, psi koji IMAJU vlasnika.
Dakle , kao što možete zaključiti, mene apsolutno nije strah lutalica, strah me je pasa sa vlasnikom. I da i ja sam bio ugrižen (hvala bogu ne puno) i to savršeno neizazvan napad, sa leđa, drugi dan po povratku u Bosnu nakon 6 godina, od koga, tornjaka koji se otrgao vlasniku i skočio na mene.
Dakle lutalice ok, a ovi divlji psi kućni sa vlasnicima, jedna lijepa eutanazija ako vlasnik ne poštuje zakone koji nalažu da je na uzici, da ima brnjicu. A koliko vidite rotvajlera na ulici pored vlasnika hodaju bez uzice. E ti su opasnost po građane.
Last edited by alibegoa on 30/12/2011 13:11, edited 1 time in total.
headbanger

#35 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by headbanger »

kojeime wrote:Dakle, prodjem pored lutalica i dok hodam nemam problema, probleme sam imao vozeci bicikl. Ali kada god se pokrene ova tema, sjetim se slucaja od prije 10ak godina u Njemackoj, poslije kojeg su u toj drzavi promijenjeni zakoni sto se tice pasa pa su neke pasmine postale ilegalne, a bilo je i drugih posljedica sto se tice prava i uslova koje pse i kako je moguce imati. Mozda se neko i od vas sjeca, to je bila situacija kada su dva psa (ne sjecam se koja pasmina je bila u pitanju, doge ili pit bulovi ili neki treci) preskocila ogradu skole i na smrt izgrizla djevocicu u skolskom dvoristu.

pa nista oni bi dosli potapsali ljepog cuku po glavi i otisli mu kupiti vodice da cuko popije jer ce biti zedan
kome god nisu jasni strah od pasa, ko god ne vjeruje da psi ujedaju da Bog da mu mater, oca, nanu, dedu, tetke, dajdze amidze i strine i zenu izgrlizli

sto se tice tuzbe u slucaju ugriza, tuziti treba drzavu jer je drzava donijela zakon a ne one nehljebe iz awaw
i jos jedna stvar mucitelje tih pasa drasticno kazniti
headbanger

#36 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by headbanger »

i jos nesta
ljudi gleda li iko cezara mIlana

trebade ono tshhht i prstima i gotovo odam ste urkotili psa
alibegoa

#37 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by alibegoa »

headbanger wrote:

pa nista oni bi dosli potapsali ljepog cuku po glavi i otisli mu kupiti vodice da cuko popije jer ce biti zedan
kome god nisu jasni strah od pasa, ko god ne vjeruje da psi ujedaju da Bog da mu mater, oca, nanu, dedu, tetke, dajdze amidze i strine i zenu izgrlizli

sto se tice tuzbe u slucaju ugriza, tuziti treba drzavu jer je drzava donijela zakon a ne one nehljebe iz awaw
i jos jedna stvar mucitelje tih pasa drasticno kazniti
Pa vlasnici tih pasa koji ubjaju ljude sigurno bi potapšali. Ključni podatak, to su psi koji imaju vlasnika, ne lutalice.
CartmanSA

#38 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by CartmanSA »

evo nasao sam spravu...

http://www.dealextreme.com/p/ultrasonic ... ight-20304

kosta 15tak KM ali je besplatna dostava do bosne...
mahalaš

#39 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by mahalaš »

Entropio wrote: Ovo stvarno funkcioniše? Kako se zove ta sprava?
Nismo ni mi vjerovali dok nismo probali :-D Vidim da je neko postavio link za kupovinu, pa ne bi bilo lose uzeti. Iskreno, ja sam platio vise... Samo sam ja provjerio na licu mjesta da li radi, ovako je problem sta ce braca kinezi poslati.
AdnanSA

#40 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by AdnanSA »

Sve potamaniti druge nema. Kakvi azili i čuda? Jedino je to trajno riješenje a sve ostalo preljevanje iz šupljeg u prazno.
Moj stari koji je bio veterinar je spasio od smrti na stotine kerova ali je i na stotine usmrtio. U gradu gdje je radio nije bilo šintorske službe pa je onda opština plaćala veterinarskoj stanici 10 maraka po smaknutom psu a vet. stanica je od toga plačala 5 km ljudima koji su dovodili kerove. Za 10 dana bio riješen problem lutalica. Da vidiš kako je to u manjem gradu kada pas ujede malo dijete onda otac ode u opštinu direktno kod načelnika pa mu jeb. sve po spisku i napravi čitavu scenu i počne prijetiti odmah se stvari pokrenu sa mrtve tačke. U Sarajevu to ide malo teže.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#41 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Truba »

i mene je jednom jedan ganjao dok sam bio na biciklu i mogu reći da je gore nego kad si pjehaka
moraš bježati jer nemaš vremena da se okreneš i da drekneš i zaganjaš psa :mrgreen:
nemam_ideje

#42 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by nemam_ideje »

Oni koji mrze životinje, mrze i ljude. Usput, kompletna slika, po njihovoj priči je slijedeća. Horde lutalica ljudoždera hodaju gradom i gledaju kako će nekoga pojesti za večeru. Naročito su hinjavi prema djeci i ženama. Napadaju iz zasjede, brzo savladaju i odvuku ih u ćošak da ih lagano, mučki, pojedu. Toliko je slučajeva bilo da je armija na ulicama a jadni građani ne smiju da izlaze iz stanova preko noći. Preko dana još i postoje sigurnosni koridori ali odbrana polako popušta. Pitanje je dana kada nećemo smijeti da izađemo na ulicu u sred bijela dana.

Usput, ti krvoločni psi koji jedu malu djecu i žene su ljudski nemar. Lola ih dovela, onda skontala jebiga, ovo jede, mrš napolje. Sad jadne cuke krive što smo mi papci i nemamo sekunde kulture.

Nisam čuo za slučaj odavno da su lutalice ubile nekoga. Zapravo, nisam ni pročitao da nešto ujedaju ljude. Pa jebem mu miša u najuređenijem društvu cuko ujede čovjeka. Neko je dobro napisao, psi sa vlasnicima više napadaju ljude. Nekakve ljude sa nekim mini cukom napao vučijak koji ima vlasnika. Prolazim pored, nabijem ga nogom da odskoči. Eto vlasnika fol nešto prigovara. Nije dugo jer sam mu lagano sve po spisku.
Situacija druga, vlasnik napuckao svog psa na lutalicu, šega mu, u mojoj mahali, jadni cuko se nabio u ćošak i cvili a ovaj ga napada. Vlasnik je dobio šamarčinu. Nas petorica :D

U mom naselju ima čopor lutalica, niđe veze. Jal prođeš pored njih, preplaše se. Ako je to problem i ako ih treba pobiti onda treba mnogo više ljudi pobiti kad je ubijanje rješenje. Jel tako. Jeste. Ne laprdajte bezveze.
Bullet Tooth Tony

#43 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by Bullet Tooth Tony »

Napadaju iz zasjede, brzo savladaju i odvuku ih u ćošak da ih lagano, mučki, pojedu. Toliko je slučajeva bilo da je armija na ulicama a jadni građani ne smiju da izlaze iz stanova preko noći. Preko dana još i postoje sigurnosni koridori ali odbrana polako popušta. Pitanje je dana kada nećemo smijeti da izađemo na ulicu u sred bijela dana.
+
Ne laprdajte bezveze.
doks doks doks paradoks .. nc nc nc

zateznistub

#44 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by zateznistub »

nemam_ideje wrote:Oni koji mrze životinje, mrze i ljude. Usput, kompletna slika, po njihovoj priči je slijedeća. Horde lutalica ljudoždera hodaju gradom i gledaju kako će nekoga pojesti za večeru. Naročito su hinjavi prema djeci i ženama. Napadaju iz zasjede, brzo savladaju i odvuku ih u ćošak da ih lagano, mučki, pojedu. Toliko je slučajeva bilo da je armija na ulicama a jadni građani ne smiju da izlaze iz stanova preko noći. Preko dana još i postoje sigurnosni koridori ali odbrana polako popušta. Pitanje je dana kada nećemo smijeti da izađemo na ulicu u sred bijela dana.

Usput, ti krvoločni psi koji jedu malu djecu i žene su ljudski nemar. Lola ih dovela, onda skontala jebiga, ovo jede, mrš napolje. Sad jadne cuke krive što smo mi papci i nemamo sekunde kulture.

Nisam čuo za slučaj odavno da su lutalice ubile nekoga. Zapravo, nisam ni pročitao da nešto ujedaju ljude. Pa jebem mu miša u najuređenijem društvu cuko ujede čovjeka. Neko je dobro napisao, psi sa vlasnicima više napadaju ljude. Nekakve ljude sa nekim mini cukom napao vučijak koji ima vlasnika. Prolazim pored, nabijem ga nogom da odskoči. Eto vlasnika fol nešto prigovara. Nije dugo jer sam mu lagano sve po spisku.
Situacija druga, vlasnik napuckao svog psa na lutalicu, šega mu, u mojoj mahali, jadni cuko se nabio u ćošak i cvili a ovaj ga napada. Vlasnik je dobio šamarčinu. Nas petorica :D

U mom naselju ima čopor lutalica, niđe veze. Jal prođeš pored njih, preplaše se. Ako je to problem i ako ih treba pobiti onda treba mnogo više ljudi pobiti kad je ubijanje rješenje. Jel tako. Jeste. Ne laprdajte bezveze.
Koji je tvoj problem?
Moje dijete od pet godina jeste napao pas kad je sa mojom punicomposlo u vrtic. I samo zahvaljujuci prisebnosti ulicnog cistaca to se nije deslio, nedao drrgi bog da ju je ujeo pa ni jedan ne bi ostao ziv kunem se. Mog punca je ujeo na dobrinji i sta cemo sa tim? Trebo ga je pojest pa da ti i slicni kazete da je to ozbiljan problem. Ta logika kako neko pusti psa napolje je suplja. ovo su sve ulicari i treba ih ukloniti sa ulice. Kako-najjeftinije moguce. Ako vam ih je zao nosite ih kuci, meni ne trebaju niti sam kriv za njihov boravak na ulici. Imao sam psa i bio je u kuci sa mnom.
amrica

#45 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by amrica »

headbanger wrote:i jos nesta
ljudi gleda li iko cezara mIlana

trebade ono tshhht i prstima i gotovo odam ste urkotili psa

:D :D
smijesni_ste

#46 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by smijesni_ste »

Što bi rekao spomenuti....use calm-assertive energy :D :D

Mali OFF...čovjek zna šta radi što jest jest
dezurni_ucenik

#47 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by dezurni_ucenik »

nemam_ideje wrote:Oni koji mrze životinje, mrze i ljude. Usput, kompletna slika, po njihovoj priči je slijedeća. Horde lutalica ljudoždera hodaju gradom i gledaju kako će nekoga pojesti za večeru. Naročito su hinjavi prema djeci i ženama. Napadaju iz zasjede, brzo savladaju i odvuku ih u ćošak da ih lagano, mučki, pojedu. Toliko je slučajeva bilo da je armija na ulicama a jadni građani ne smiju da izlaze iz stanova preko noći. Preko dana još i postoje sigurnosni koridori ali odbrana polako popušta. Pitanje je dana kada nećemo smijeti da izađemo na ulicu u sred bijela dana.

Jel moramo cekati da se to desi? Volim pse ali ne volim lutalice.

Kad ih toliko volis vodi ih kuci. :roll:

Imas li psa ? Ako imas ,jesi li ikada dopustio da se poigra malo sa lutalicama?
dezurni_ucenik

#48 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by dezurni_ucenik »

I sto sam primjetio,pseci dusebriznici su obicno osobe koje imaju manjak ili totalni nedostatak licnih problema u zivotu sto uzrokuje hronicno bavljenje glupostima .
blue033

#49 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by blue033 »

headbanger wrote:
mahalaš wrote:Ja sam nasao jednu spravicu djevojci i za sad frcera odlicno :)
Image

Pusta frekvenciju koja ne odgovara psu, tako da on ne moze podnijeti taj zvuk i bjezi ...

gdje ima kupit
Ja sam naručio 3 ove spravice i podijelio ih. Prije toga sam ih testirao. Ova spravica radi na većini pasa, može se otjerati i čopor, ali ne funkcioniše na sve pse. Neke pravi agresivnima, ko se boji psa može se još više uplašiti jer neki počnu da laju kad se spravica upotrijebi.

Ova spravica inače služi za dresuru pasa, ima dva moda i lampu. Ova žuta je najjeftinija, ima ih skupljih, manjih i pismenijih. U svakom slučaju može poslužiti.
kokuz_sa

#50 Re: Učestali ugrizi pasa u Sarajevu

Post by kokuz_sa »

ne vidim svrhu nosanja tih spravica..kako je krenulo trebat ce nam

-spravica za otjerat kerove
-utoka za branjenje od lopova
-lopata za ciscenje smeca(jer ispade da ljudi vise bacaju smece s prozora nego cuke sto ga raznose) pa nije zgoreg ni lopatu imati
-mozemo imati i radne rukavice ako padnu na trolebusu trole da ih mozemo namjestiti i pomoci grassu

kako je krenulo morat ce se imati kolica uz sebe da se ponesu sve sprave i spravice

jednostavno iz principa ne uzimaju mi se te spravice i sprejevi za cuke..jer ne zelim da se prilagodjavam da ispadne zivim u dzungli gdje glavnu rijec vode zivotinje a ne ljudi
Locked