Za sve ostalo normalnija voznja (idem ja redovno 10-20 preko na otvorenoj kao i mnogi) ali gledam hoce li neko blicnuti, usporim pred kraj duzeg pravca gdje bi obicno mogli da se stekaju, i gledam opcenito vire li negdje. Prije par dana se lola kod Energoinvesta sakrio iza stuba ulicne rasvjete i cilja
Radar detektor
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dope_Man
#26 Re: Radar detektor
Vidite ranija iskustva gore, detektori izgleda i nisu pouzdana stvar, a ometaci ce samo kostati vise nego prekoracenje. Licno koristim samo Navigon koji ima ucrtane kamere, negdje ih ima i gdje kamera nema, ali da me ipak upozori nekih 500 m prije kamere ako slucajno ne primjetim znak ili samu kameru.
Za sve ostalo normalnija voznja (idem ja redovno 10-20 preko na otvorenoj kao i mnogi) ali gledam hoce li neko blicnuti, usporim pred kraj duzeg pravca gdje bi obicno mogli da se stekaju, i gledam opcenito vire li negdje. Prije par dana se lola kod Energoinvesta sakrio iza stuba ulicne rasvjete i cilja
- commendatore
#27 Re: Radar detektor
navigon
ustedio je kamaru para...
nisam sad divljak - al negdje gdje je 60 sam isao 75-80 recimo i na kurac mi ide da mi pise kaznu tamo gdje sam 100% siguran u sta radim.....
prosle godine u septembru primio 30KM kazne - ogranicenje 70 uslikalo me na 82km/h.... mislim mrš u tri pizde materine - beraci para.....
nisam sad divljak - al negdje gdje je 60 sam isao 75-80 recimo i na kurac mi ide da mi pise kaznu tamo gdje sam 100% siguran u sta radim.....
prosle godine u septembru primio 30KM kazne - ogranicenje 70 uslikalo me na 82km/h.... mislim mrš u tri pizde materine - beraci para.....
- MOSALJOZE
-
NediM17
#29 Re: Radar detektor
Imam i ja iGO sa radarima, sto na mobitelu, sto na Clarion multimediji, ali kakva mi fajda? Nisu stacionarni problem, problem su mobilni.commendatore wrote:navigon![]()
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#30 Re: Radar detektor
Nisu zabranjeni radar detektori, vec samo radar jammeri koji ometaju policijsku tehniku. Detektori koji samo upozoravaju na blizinu radara nisu ilegalni.tempuser wrote:Jesu, svi uredjaji za detekciju i ometanje radara, samo ne znam sta ce sa navigacijama i aplikacijama na telefonima gdje su ucrtani radari.zippoo87 wrote:niko nista a i meni bi valjala ovakva informacijaprofatr wrote:Da izvucem temu iz zaborava. S obzirom na novi zakon i sve moguce kazne razmisljam o nabavci radar detektora. Ne vozim prebrzo, obicno do 20 kmh preko ogranicenja, ali i to je sada skupi sport.
Ima li tko za preporuciti neki radar detektor? Hvala
i jos nesto
da li neko sigurno zna jesu li kod nas radar detektori zabranjeni ?
- dobar osjecaj
#31 Re: Radar detektor
Ni ja nigdje ne procitah da je zabranjeno imati navigacione uredjaje i aplikacije koje cisto ukazuju na prisustvo radara, niti zdrava logika kaze da se tu ima ista dovoditi u pitanje. U samom clanku koji je danas objavljen i citiran vise puta, govori se iskljucivo o zabrani i kaznama vezanim za uredjaje koji ometaju rad policijskih radara. Nije valjda da imaju uredjaji koji samom detekcijom (otkrivanjem) prisustva radara ometaju rad tih radara?!Romeo 80 wrote:Nisu zabranjeni radar detektori, vec samo radar jammeri koji ometaju policijsku tehniku. Detektori koji samo upozoravaju na blizinu radara nisu ilegalni.tempuser wrote:Jesu, svi uredjaji za detekciju i ometanje radara, samo ne znam sta ce sa navigacijama i aplikacijama na telefonima gdje su ucrtani radari.zippoo87 wrote:niko nista a i meni bi valjala ovakva informacija
i jos nesto
da li neko sigurno zna jesu li kod nas radar detektori zabranjeni ?
"Vozač koji korist uređaj za ometanje radara bit će kažnjen novčanom kaznom od 100 do 300 KM, može se izreći mjera zabrane upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca te dva kaznena boda. Ukoliko je prouzrokovana saobraćajna nesreća, a vozač je koristio ovaj uređaj, može se izreći novčana kazna od 300 do 1.000 KM te zabrana upravljanja vozilom od jednog do šest mjeseci. Ukoliko se utvrdi prisutnost uređaja, a nije korišten, kazne se kreću od 50 do 250 KM, dok su kazne u slučaju prouzrokovane saobraćajne nesreće od 100 do 300 KM, jedan ili dva kaznena boda i može se izreći mjera zabrane upravljanja vozilom", rekao je Muratspahić za Klix.ba.
Pravne osobe ili preduzeća koja proizvode ove uređaje mogu biti kažnjena novčanom kaznom od 500 do 5.000 KM jer se u Zakonu navodi kako je zabranjeno ovakve uređaje staviti na tržište i reklamirati. Ukoliko se prodajom ili reklamiranjem ometača radara bavi fizička osoba, kazna iznosi od 500 do 1.000 KM.
-
tempuser
#32 Re: Radar detektor
Član 33a.Romeo 80 wrote:
Nisu zabranjeni radar detektori, vec samo radar jammeri koji ometaju policijsku tehniku. Detektori koji samo upozoravaju na blizinu radara nisu ilegalni.
(1) U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja.
Ovo boldirano je prilicno rastezljiva definicija.
- Romeo 80
#33 Re: Radar detektor
Antiradarski uređaj u vozilu nije uređaj za dokumentovanje prekršaja. Njime se ne može dokumentovati prekršaj, već samo služi za upozoravanje na blizinu radara. Uređaji za dokumentovanje prekršaja spadaju pod policijsku tehniku (radari, laseri, stacionarne kamere, tahografi i sl.).
-
IcedFlame
#34 Re: Radar detektor
Upravo to.
Ne cita raja, pa poceli i meni da javljaju kako ne smijem koristiti kameru u autu, jer je to 'uredjaj za dokumentovanje prekrsaja'
Narodski receno, ne smije se koristiti nista sto ometa rad policijskih uredjaja (za dokumentovanje prekrsaja), bilo da su radari ili nesto drugo.
Ne cita raja, pa poceli i meni da javljaju kako ne smijem koristiti kameru u autu, jer je to 'uredjaj za dokumentovanje prekrsaja'
Narodski receno, ne smije se koristiti nista sto ometa rad policijskih uredjaja (za dokumentovanje prekrsaja), bilo da su radari ili nesto drugo.
-
zippoo87
#35 Re: Radar detektor
danas idem iz Tuzle kuci i na pravcu kod elektrane,u zbunju policajav i postavio mobilni radar
tu je mislim 60 ogranicenje a ja sa isao do 70 max,ako me opet bude uslikao a i jucer sam isto imao slicnu situaciju...ebati cu im sve
jbte dvije trake,nov asfalt,bankine,sva ljepota da makar vozis 80 a ono postavi 60 i jos te tu ceka sa radarom
pa majku im ebem i njima i onima koji ih posalju na takva mjesta
tu nema ni oznake da je radarska kontrola ni nista...ne znam ni otkud tu da smiju postaviti radar i pecati
a dalje do Gracanice,svaki dan bude jos po 2-3-4 patrole sa radarima
svrha nase policije je da se kriju u zbunju i cekaju ko ce preci 10 km/h preko ogranicenja,da ti klepe kaznu ili sebi veceru i dodatnu dnevnicu
tu je mislim 60 ogranicenje a ja sa isao do 70 max,ako me opet bude uslikao a i jucer sam isto imao slicnu situaciju...ebati cu im sve
jbte dvije trake,nov asfalt,bankine,sva ljepota da makar vozis 80 a ono postavi 60 i jos te tu ceka sa radarom
pa majku im ebem i njima i onima koji ih posalju na takva mjesta
tu nema ni oznake da je radarska kontrola ni nista...ne znam ni otkud tu da smiju postaviti radar i pecati
a dalje do Gracanice,svaki dan bude jos po 2-3-4 patrole sa radarima
svrha nase policije je da se kriju u zbunju i cekaju ko ce preci 10 km/h preko ogranicenja,da ti klepe kaznu ili sebi veceru i dodatnu dnevnicu
-
NediM17
#36 Re: Radar detektor
Ma nece ti nista doci, 10km/h je tolerancija, jos na svakom autu sat makar malo laze.
Ali da su govna, jesu, slazem se.
Ali da su govna, jesu, slazem se.
- kabal1337
#37 Re: Radar detektor
detektor je jedno, ometac je drugo. Dzaba ti detektor kada on ne radi, on je na principu radio talasa. Takvi mjeraci (moblini) se ne koriste. Sve je lasersi.
Za lasersi nema detektora, vec samo ometac. Ometac je ilegalan.
- Romeo 80
#38 Re: Radar detektor
Boldovano nije tačno. Laserski detektori rade na istom principu kao i radar detektori. Razlika je u tome što su u praksi često nedovoljna zaštita od policijskih lasera, jer u trenutku kad detektor detektuje lasersku zraku, usporavanje maltene nije više ni potrebno, jer je policajac tvoju brzinu već očitao.kabal1337 wrote:detektor je jedno, ometac je drugo. Dzaba ti detektor kada on ne radi, on je na principu radio talasa. Takvi mjeraci (moblini) se ne koriste. Sve je lasersi.
- kabal1337
#39 Re: Radar detektor
detektuj ga ti ili ne, dzaba ti. Koja svrha
-Ja sam htio reci : Da ga "nema" jer te ne moze upozoriti kao onaj sto "skenira" radio talase.
-Taj kad krene pistit ti ga dudlas, tako da je kod nas glupost bacati na to pare.
-Ja sam htio reci : Da ga "nema" jer te ne moze upozoriti kao onaj sto "skenira" radio talase.
-Taj kad krene pistit ti ga dudlas, tako da je kod nas glupost bacati na to pare.
- insomnia78
#40 Re: Radar detektor
Boldiro si pogresan dio. Ovo je kljucnotempuser wrote:Član 33a.Romeo 80 wrote:
Nisu zabranjeni radar detektori, vec samo radar jammeri koji ometaju policijsku tehniku. Detektori koji samo upozoravaju na blizinu radara nisu ilegalni.
(1) U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja.
-
tempuser
#41 Re: Radar detektor
Citaj pazljivije clan, zabranjeni su uredjaji koji ometaju uredjaje za dokumentiranje prekrsaja, a ne koji sluze za dokumentovanje prekrsaja. Prakticno, radar detektor ne ometa direktno radar kao uredjaj koji evidentira prekrsaj, ali ga po ovoj rastegnutoj definiciji mogu ugurati u to jer detekcijom eliminira njegovu efikasnost.Romeo 80 wrote:Antiradarski uređaj u vozilu nije uređaj za dokumentovanje prekršaja. Njime se ne može dokumentovati prekršaj, već samo služi za upozoravanje na blizinu radara. Uređaji za dokumentovanje prekršaja spadaju pod policijsku tehniku (radari, laseri, stacionarne kamere, tahografi i sl.).
Dash cam kao uredjaj koji dokumentuje prekrsaj i nije zabranjen, ali nema pravnu snagu.
-
tempuser
#42 Re: Radar detektor
Danke na korekciji!insomnia78 wrote:Boldiro si pogresan dio. Ovo je kljucnotempuser wrote:Član 33a.Romeo 80 wrote:
- Romeo 80
#43 Re: Radar detektor
Detektovanjem blizine radara, antiradari ne utiču na njihovu funkciju i rad. Bez obzira na prisustvo antiradara u svom autu, ti ne ometaš rad policijske tehnike. To su pasivni uređaji, za razliku od jammera koji su aktivni.tempuser wrote:Citaj pazljivije clan, zabranjeni su uredjaji koji ometaju uredjaje za dokumentiranje prekrsaja, a ne koji sluze za dokumentovanje prekrsaja. Prakticno, radar detektor ne ometa direktno radar kao uredjaj koji evidentira prekrsaj, ali ga po ovoj rastegnutoj definiciji mogu ugurati u to jer detekcijom eliminira njegovu efikasnost.Romeo 80 wrote:Antiradarski uređaj u vozilu nije uređaj za dokumentovanje prekršaja. Njime se ne može dokumentovati prekršaj, već samo služi za upozoravanje na blizinu radara. Uređaji za dokumentovanje prekršaja spadaju pod policijsku tehniku (radari, laseri, stacionarne kamere, tahografi i sl.).
Dash cam kao uredjaj koji dokumentuje prekrsaj i nije zabranjen, ali nema pravnu snagu.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kazne-vo ... /170905073
Obrati pažnju na zadnji pasus linkovanog teksta. Toliko od mene.
-
tempuser
#44 Re: Radar detektor
Slazem se s tobom, ali su ga definisali tako kilavo da me ne bi cudilo da i za to pisu i da im prolazi!
- Romeo 80
#45 Re: Radar detektor
E to je već drugi par opanaka, što bi se reklo!tempuser wrote:Slazem se s tobom, ali su ga definisali tako kilavo da me ne bi cudilo da i za to pisu i da im prolazi!
-
tempuser
#46 Re: Radar detektor
E o tome ti pricam, cim napisu sredstvo koje moze ometati, a ne ddinisu sta je to, odmah su otvorili prostor da ti natrpaju sta hoce! Meni iskreno malo sta padne namapet osim jammera i neke kamuflaze za reg. tablicu koja opet pomaze samo kod kamereRomeo 80 wrote:E to je već drugi par opanaka, što bi se reklo!tempuser wrote:Slazem se s tobom, ali su ga definisali tako kilavo da me ne bi cudilo da i za to pisu i da im prolazi!Mene su svojevremeno htjeli kazniti zbog prestizanja kolone vozila. Malo je potrajalo dok sam uspio objasniti dotičnom službenom licu koje Zobs treba puno bolje poznavati od mene, da prestizanje 2 vozila (i slovima dva vozila) nije prestizanje kolone.
-
zippoo87
#47 Re: Radar detektor
policajci su kod nas postali kao majmuni
kriju se iza bankina,iza drveca,iza ulicnih rasvjeta,iza grmova
jbte sta se sve nagledam i gdje ih sve nema...kamufliraju se samo tako i nema sanse da ih skuzis na manje od 100-150m a tada je vec kasno
kao sto sam rekao,svrha policije je postala samo da ganjaju ljude i da pisu kazne...nikakav vid zastite stanovnistva nemaju
jadno i tuzno
jbte sta se sve nagledam i gdje ih sve nema...kamufliraju se samo tako i nema sanse da ih skuzis na manje od 100-150m a tada je vec kasno
kao sto sam rekao,svrha policije je postala samo da ganjaju ljude i da pisu kazne...nikakav vid zastite stanovnistva nemaju
jadno i tuzno
- Maraschino
#48 Re: Radar detektor
vjeruj da je svuda tako.zippoo87 wrote:policajci su kod nas postali kao majmuni
jadno i tuzno
nagledao sam se policajaca sakrivenih iza zbunja na kruznom toku, iza drvoreda, bandijera ulicne rasvjete, na nadvoznjacima sjede na motoru...ali nikada ih nisam vidio da regulisu saobracaj kada dodje do zastoja(sto je svakodnevnica). mogu kolone biti kilometarske, semafori svi zaglavili i nikada ne vidjeh policajca da regulise saobracaj. kazu, to ce se samo razmrsiti.
kada smo kod kazni, mozes li zamisliti da policija prikupi 450 miliona eura od kazni. pa to samo giganti firme mogu.
-
tempuser
#49 Re: Radar detektor
Sve to stoji, ali stoji i cinjenica da policija ne kaznjava za nepocinjene prekrsaje. Policija se sluzi hinjskim metodama, ali za to ima jednostavno rjesenje, vozis po pripopisima i unutar tolerancije i miran si.zippoo87 wrote:policajci su kod nas postali kao majmuni
jadno i tuzno
Znas koliko je ogranicenje, znas kolika je kazna, svjesno krsis propis, nemas sta da kmecis kad te uhvate, sam pao - sam se ubio!