Pravne škole u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
arzuhal

#26 Re: Pravne škole u islamu

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:...u pdf formatima :)
:lol: :mrgreen:
arzulah,dobar jutar,lijepu 2012 zelim :-D pdf formati se koriste za zastitu naucnih radova od kopiranja :) malo si me pogresno skontao ;-) drago mi je sto sam te nasmijala :)
I ja tebi želim sve najbolje :)

Morat ću i ja stavit svoj nick u pdf format, evo par godina kako ga pogrešno pišeš :lol: :mrgreen:
nellington

#27 Re: Pravne škole u islamu

Post by nellington »

Pretraga po Arzuhal* - 738 rezultata, Arzo* - 238, Arzulah* - 97 :D Kad ti 97 puta kažu da si Arzulah, znaš kol'ko je sati i kol'ko je ljudi čitalo recimo Duvanjski ArzuLaH :D
arzuhal

#28 Re: Pravne škole u islamu

Post by arzuhal »

nellington wrote:Pretraga po Arzuhal* - 738 rezultata, Arzo* - 238, Arzulah* - 97 :D Kad ti 97 puta kažu da si Arzulah, znaš kol'ko je sati i kol'ko je ljudi čitalo recimo Duvanjski ArzuLaH :D
Izgibosmo, gospodo :lol:

:thumbup:
ljubav_aha

#29 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

The Significance of the Sunni Schools of Law in Islamic Religious History
One of the more interesting phenomena in Islamic religious history is the development of the schools of law. This phenomenon has seldom failed to arouse ourinterest, though it has consistently eluded our understanding. The difficulty in grasping the significance of the schools of law is evidenced by vacillation in translating the term madhhab. This term was first translated as ‘sect,’ then as ‘rite’ or ‘school.’ But a Sunni madhhab could not be a sect, since the term ‘sect’ is applied to a dissenting religious body, one that is heretical in the eyes of other members within the same communion. That is not the case with the Sunni madhhabs, all of which are regarded equally as orthodox. Nor is the term ‘rite’ an adequate one, since it applies to a division of the Christian church as determined by liturgy; and, unlike a transfer from one rite to another in Christianity, a transfer requiring certain formalities, the transfer in Islam is made from one madhhab to another without any formalities whatsoever. The term ‘school,’ for lack of a better term, is the most acceptable; it is the one that offers the least difficulty.
evo,lijepo procitajte,pronajdite lapsuse,napisite objasnjenje ,korigujte info :D :)

"obiljezni" dio je tacan ili netacan,i zasto :?:

svojna svom,ko su "tvoji" autori "autennticne" litearture :?:

haj'd da nesto naucim od vas sto rasturate islamsko pravo i razvoj skola :)
ljubav_aha

#30 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:
I ja tebi želim sve najbolje :)

Morat ću i ja stavit svoj nick u pdf format, evo par godina kako ga pogrešno pišeš :lol: :mrgreen:

moja raja kaze da sam disleksicar-ka :) pisem naopako,i citam ponekad napoako,ovo je true story :lol: :-D

eh kako si me odlicno nasmijao :lol:
nellington

#31 Re: Pravne škole u islamu

Post by nellington »

arzuhal wrote:
nellington wrote:Pretraga po Arzuhal* - 738 rezultata, Arzo* - 238, Arzulah* - 97 :D Kad ti 97 puta kažu da si Arzulah, znaš kol'ko je sati i kol'ko je ljudi čitalo recimo Duvanjski ArzuLaH :D

Offtopic: vakat nam je pisati novi arzuhal, dohaka nam moderni hal, sekularizovasmo se gospodo :D

On topic: obilježeni dio - ne mogu ni zamisliti kako bi ceremonija promjene mezheba izgledala :D
ljubav_aha

#32 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:

ha ha ha ,to sam JA pisala :lol:

nisma citala Duvanjski ArzuHal (usporila sam dok sma pisala tvoj nick) :lol:

:lol:

sto je tema knjige :-D
arzuhal

#33 Re: Pravne škole u islamu

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
evo,lijepo procitajte,pronajdite lapsuse,napisite objasnjenje ,korigujte info :D :)

E'o ja dvije naš'o, al' ima još :lol:

A ovo ti je samo za ono što si čovjeku prigovorila na ''pred znanju'' :mrgreen:
arzuhal

#34 Re: Pravne škole u islamu

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote: sto je tema knjige :-D
:lol: :lol: :lol:

:kiss:
ljubav_aha

#35 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:

E'o ja dvije naš'o, al' ima još :lol:

A ovo ti je samo za ono što si čovjeku prigovorila na ''pred znanju'' :mrgreen:
pred znanje je indikatro nepismenosti,moje greske su inidikator disleksije nepaznje brzine,jer jako brzo pisem i citam,isitna razumiejm sto procitam,nije vazno kako procitam :)
ljubav_aha

#36 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote: sto je tema knjige :-D
:lol: :lol: :lol:

:kiss:
ne sramoti me :lol: nesto sam propustila u istoriji BiH :skoljka: a sto si me nasmijao :thumbup: :-D eh' et' i meni novogodisnja lekcija :-D dobro je kad se uci svaki dan :)
arzuhal

#37 Re: Pravne škole u islamu

Post by arzuhal »

De te vi nastavite sa temom i ne dozvaljavajte više da vam @nellington onako upada i kvari temu.
ljubav_aha

#38 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

ponkad je tako dobro,zategne se situacija bez razloga EPP humor od nellingtona je pravo osvjezenje :-D

OK,moje
ljubav_aha wrote:The Significance of the Sunni Schools of Law in Islamic Religious History
One of the more interesting phenomena in Islamic religious history is the development of the schools of law. This phenomenon has seldom failed to arouse ourinterest, though it has consistently eluded our understanding. The difficulty in grasping the significance of the schools of law is evidenced by vacillation in translating the term madhhab. This term was first translated as ‘sect,’ then as ‘rite’ or ‘school.’ But a Sunni madhhab could not be a sect, since the term ‘sect’ is applied to a dissenting religious body, one that is heretical in the eyes of other members within the same communion. That is not the case with the Sunni madhhabs, all of which are regarded equally as orthodox. Nor is the term ‘rite’ an adequate one, since it applies to a division of the Christian church as determined by liturgy; and, unlike a transfer from one rite to another in Christianity, a transfer requiring certain formalities, the transfer in Islam is made from one madhhab to another without any formalities whatsoever. The term ‘school,’ for lack of a better term, is the most acceptable; it is the one that offers the least difficulty.

da ponovim pitanje : Zasto nisu prakticirane formalnosti :?: Ocevidno je takav akt uzrok nepostojanja dovoljno autenticnih izvora i sl. :)
ljubav_aha

#39 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:On topic: obilježeni dio - ne mogu ni zamisliti kako bi ceremonija promjene mezheba izgledala :D
:D
svojnasvom

#40 Re: Pravne škole u islamu

Post by svojnasvom »

ljubav_aha wrote:The Significance of the Sunni Schools of Law in Islamic Religious History

Ja slijedim hanefijsku pravnu školu, ali nisam eminul fetwa. Njemu je ime Enes Ljevaković. :D
svojnasvom

#41 Re: Pravne škole u islamu

Post by svojnasvom »

haj ti veso bio formuliši to pitanje na jeziku s kojim te mati zadojila, pa možda i skontam.
Kakve formalnosti nisu prakticirane ili kakve prakse nisu formalne?
ljubav_aha

#42 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

svojnasvom wrote:haj ti veso bio formuliši to pitanje na jeziku s kojim te mati zadojila, pa možda i skontam.
Kakve formalnosti nisu prakticirane ili kakve prakse nisu formalne?
forumashica sam :-D

o formalnostima pisem kansnije :)
svojnasvom

#43 Re: Pravne škole u islamu

Post by svojnasvom »

hurmasica sam dakle, dobro... :oops:
ljubav_aha

#44 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

svojnasvom wrote:hurmasica sam dakle, dobro... :oops:
bas tako baklava_c :oops:
oridjidji

#45 Re: Pravne škole u islamu

Post by oridjidji »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:...u pdf formatima :)
:lol: :mrgreen:
arzulah,dobar jutar,lijepu 2012 zelim :-D pdf formati se koriste za zastitu naucnih radova od kopiranja :) malo si me pogresno skontao ;-) drago mi je sto sam te nasmijala :)
Abby fine reader sluzi za editovanje i tih zasticenih naucnih radova :D kao i za stvaranje pdf knjiga od frisko skeniranih knjiga, pri cemu pomaze razbijanju slova sa slike tako da cijele tekstove mozemo kopirati :D
ljubav_aha

#46 Re: Pravne škole u islamu

Post by ljubav_aha »

oridjidji wrote:
Abby fine reader sluzi za editovanje i tih zasticenih naucnih radova :D kao i za stvaranje pdf knjiga od frisko skeniranih knjiga, pri cemu pomaze razbijanju slova sa slike tako da cijele tekstove mozemo kopirati :D

svaka upotreba ,bilo kojeg nelegalnog software ,kao i ABBY se moze detektirati,jer je ilegalna radnja,a skeniranja svakog naucnog rada za magisterij/doktorat ,kao i upotreba bilo kojeg programa je moguca,pa nisu univerziteti tehnoloski osakaceni :D
svojnasvom

#47 Re: Pravne škole u islamu

Post by svojnasvom »

oridjidji wrote: Abby fine reader sluzi za editovanje i tih zasticenih naucnih radova :D kao i za stvaranje pdf knjiga od frisko skeniranih knjiga, pri cemu pomaze razbijanju slova sa slike tako da cijele tekstove mozemo kopirati :D
Ako bih rekao da si ovo ti komšija, da li bih fulio? :-D
oridjidji

#48 Re: Pravne škole u islamu

Post by oridjidji »

ljubav_aha wrote:
oridjidji wrote:

svaka upotreba ,bilo kojeg nelegalnog software ,kao i ABBY se moze detektirati,jer je ilegalna radnja,a skeniranja svakog naucnog rada za magisterij/doktorat ,kao i upotreba bilo kojeg programa je moguca,pa nisu univerziteti tehnoloski osakaceni :D
vjeruj mi znam da postoji ali ga nekoristim :D
nemam skenera :lol:
oridjidji

#49 Re: Pravne škole u islamu

Post by oridjidji »

svojnasvom wrote:
oridjidji wrote: Abby fine reader sluzi za editovanje i tih zasticenih naucnih radova :D kao i za stvaranje pdf knjiga od frisko skeniranih knjiga, pri cemu pomaze razbijanju slova sa slike tako da cijele tekstove mozemo kopirati :D
Ako bih rekao da si ovo ti komšija, da li bih fulio? :-D
e na to ti pitanje ne mogu dati odgovor :D
svojnasvom

#50 Re: Pravne škole u islamu

Post by svojnasvom »

Hanefijska pravna škola

Obzirom da bosanski muslimani slijede ovu pravnu školu, riječ dvije o istoj:

Ebu Hanife ( utemeljitelj metodologije islamskog prava koje se zove hanefijski mezheb ) rođen je u Kufi 80 g. po hidžri , negdje oko 700- te po g.g.

Zbog svoje solidarnosti sa šiitskim ustancima bio je proganjan od obje dinastije hilafeta koje će se smijeniti u njegovom vremenu: emevijske i abasijske.

Njegovi učenici su za razliku od svog učitelja prihvatili suradnju sa Abbasijskim vlastima, te je to u jednu ruku i doprinijelo širenju ove pravne škole uz činjenicu da je i samo područje na kojem je nastala uzrokovalo na dinamičniji razvoj islamskog prava.
Dinastije koje su došle padom Abbasija uglavnom su bile sljedbenici hanefijske škole. Seldžuci koji će dugo vladati od Kashgara do Jerusalema i od Kostantinopolisa do obala Kaspijskog mora, bili su hanefijskog mezheba.

Osmanlije i osmanlijski sultani u zadnjih 6 stoljeća čije će carstvo biti simbol islamske moći bili su sljedbenici hanefijskog mezheba.

Neki misle da širenje hanefijskog mezheba duguje zaslugu samo državnom patronatu što nije tačno. Ebu Hanife je stekao statut mudžtehida 120 h. a njegov učenik Ebu Jusuf je imenovan na mjesto vrhovnog kadije 170 h. te će prija biti kombinacija učenosti i političke podrške alio samo ograničene, jer Ebu Hanifini učenici nikada nisu imali neki veći utjecaj na stavove halifa.

Fleksibilnost ove škole da se razvija učinilo je različitom od drugih. U 19. stoljeću osmanlije uviđaju potrebu da se ova pravna škola dotjera u smislu ustava tako da su osnovali komisiju elitnih pravnika pod nadzorom ministra pravde. Komisija je krenula sa radom 1285 h. – 1869 g. a završila 1293 h – 1876 g. U zakon su odabrana utemeljena mišljenja hanefijske pravne škole, a uzeta su i mišljenja nekih drugih pravnih škola zbog okolnosti i vremena te potrebe da se olakša ljudima.
Zakon je stupio na snagu u formi predmeta kojih je bilo nekih 1581 predmet. A zatim je 26 mjeseca
Ša'bana 1293 izdat proglas o stupanju zakona na snagu. Zakon je nazvan AL- MAJALLA AL AHKAM AL ADALIYYAH, te je postao građanskim zakonom u osmanslijskoj državi.
U Iraku je ovaj zakon zvanično ostao do 1951 godine.

Neki od „globalnih“ autoriteta danas ove pravne škole:

Na slici Muhamed Zahid el Kevseri vekil islamskog mešihata u osmanlijskom hilafetu preselio 1952 g. Do njega njegov učenik Abdul Fettah Abu Gudde, profesor na univerzitetu Ali Saud, preselio 1997.

Image

Muhamed Taqi Usmani savremeni islamski hanefijski pravnik ( član je svakog značajnijeg islamskog viječa danas )

Image

A svim stručnjacima u islamu na forumu: knjiga u pdf formatu ( dva toma ): "Savremena islamska pitanja" Muhamed Taqi Usmani ( ima nešto od toga i na Finu prevedeno )

https://rs905tl5.rapidshare.com/#!downl ... A2178F|0|0

tu će naći sve od toga kakvo je meso halal, uvezeno meso, možel se jeeti od Lijanovića :D , poslovne transkacije..itd banskarstvo itd.
Post Reply