Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#26 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
opet ne vidim sta vam je problem.
- opis postupka izvršenih promjena
obicni opis postupka ugradnje plinske instalacije koji ce dati neko ko je istu ugradio
- specifikacija materijala ili račun sa specifikacijom materijala
obicni predracun 1.boca.2. rasplinjac. 3. crijevo vako crijevo nako
- izjava izvođača da su radovi na vozilu izvedeni u skladu sa zakonskim i tehničkim propisima
izjava na memorandumu firme koja je izvrsila ugradnju u kojoj ce pisati navedeno
- podaci o izvođaču radova u pogledu registracije djelatnosti, ovlaštenja i stručne osposobljenosti radnika koji su izvršili radove na vozilu -
id ili pdv broj, ovlaštenje podrazumjeva aktuelni izvod iz sudskog registra, uvjerenje o zavrsenoj skolskoj spremi uposlenih i eventualno certifikati o obuci.
skice, crteži, projekti, prospekti i slično temeljem kojih se može utvrditi funkcionalna podobnost izvršene promjene
obicna sema instalacije
obicni opis postupka ugradnje plinske instalacije koji ce dati neko ko je istu ugradio
- izjava izvođača da su radovi na vozilu izvedeni u skladu sa zakonskim i tehničkim propisima
izjava na memorandumu firme koja je izvrsila ugradnju u kojoj ce pisati navedeno
- podaci o izvođaču radova u pogledu registracije djelatnosti, ovlaštenja i stručne osposobljenosti radnika koji su izvršili radove na vozilu -
id ili pdv broj, ovlaštenje podrazumjeva aktuelni izvod iz sudskog registra, uvjerenje o zavrsenoj skolskoj spremi uposlenih i eventualno certifikati o obuci.
skice, crteži, projekti, prospekti i slično temeljem kojih se može utvrditi funkcionalna podobnost izvršene promjene
obicna sema instalacije
- quasar
#27 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Nagurace oni da se ovaj plinski pogon isplati samo ako ces voziti >10k km godisnje, a ja se taman poceo prekontavati da poletim 700 maraka za ugradnju. Normalne vlasti bi stimulisale ovo. Sta ce tek smisliti sad kad se pocnu pojavljivati elektricna auta? Koliko ce udarati porez i "atest", na vozila koja se samo sa fabrickom cijenom vec tesko mogu isplatiti vlasniku, bez poreza i haraca?
- AmADin_gospo
#28 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
moj prijatelju, koji će ti još servis koji je ovo radio, dati gore navedene boldirane stavke ?Bakir1 wrote:opet ne vidim sta vam je problem.
obicna sema instalacije
ja koliko znam, niko.
- Bakir1
#29 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
i to je kao problem drzave sada ili nelegalne ugradnje koja je funkcionisala do sada?
ti moras imati uvjerenje o nekaznjavanju za neki konkurs a firma koja se bavi ugradnjom plinskih instalacija ne mora imati tu registrovanu djelatnost?
sve sto si boldirao za ozbiljnu firmu koja se bavi ugradnjom plina je maciji kasalj
ti moras imati uvjerenje o nekaznjavanju za neki konkurs a firma koja se bavi ugradnjom plinskih instalacija ne mora imati tu registrovanu djelatnost?
sve sto si boldirao za ozbiljnu firmu koja se bavi ugradnjom plina je maciji kasalj
- kreso_atac
#30 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Ne tice me se direktno, ali ovako citajuci mogu pozdraviti inicijativu jer svakako je bolje imati uredjeno to i da se zna sta je cija odgovornost.
- drndalo
#31 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Da, a ozbiljna drzava bi to utjerala prije vise od 28 godina... 
- AmADin_gospo
#32 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
koja će ti firma dati nako od sebe, što su dobri, svoju sudsku registraciju? ni trafika kamo li servis plinaBakir1 wrote:i to je kao problem drzave sada ili nelegalne ugradnje koja je funkcionisala do sada?
koja će ti firma dati nako od sebe certifikate servisera i sve dozvole koje treba imati za rad s plinom?
koja firma za ugradnje plina pravi el. ili bilo koju šemu za ugradnju? nijedna
razvuku kablove, premoste ECU, odmjere isjeku i zavare cijevi i goni miško.
- Bakir1
#33 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
jesi li ti platio svoju plinsku instalaciju ili si je u trzisnom centru tom izvukao kao nagradu?AmADin_gospo wrote:koja će ti firma dati nako od sebe, što su dobri, svoju sudsku registraciju? ni trafika kamo li servis plinaBakir1 wrote:i to je kao problem drzave sada ili nelegalne ugradnje koja je funkcionisala do sada?
koja će ti firma dati nako od sebe certifikate servisera i sve dozvole koje treba imati za rad s plinom?
koja firma za ugradnje plina pravi el. ili bilo koju šemu za ugradnju? nijedna
razvuku kablove, premoste ECU, odmjere isjeku i zavare cijevi i goni miško.
nije ovo na dobrovoljnoj bazi imas svako pravo to traziti.
i nije elektroinstalacija i njena sema uopste relevantna,sema postavljanja plinske instalacije jeste.
bezveze neki se otpor stvara kao da ti vade zdrav zub,jel ti to smeta sto ces prvi put moci legalno preko granice sa plinom?
- AmADin_gospo
#34 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
jarane, ja nemam nista protiv atesta, naprotiv, radujem se tome radi vlastite sigurnosti i planiram ga uraditi u februaru, ali problem je u tome sto traze dokumente koje niko nema, a tesko da mogu pribaviti.
sta je npr s ljudima koji su plin ugradili u auta a firme koje su to uradile vise ne postoje? sta je s ljudima koji su dovezli auta s plinom izvana? sta je s ljudi koji imaju auto s fabrickim plinom koja su polovna uvezli?
cisto primjera radi, kad kazes da niko nece praviti problem oko davanja podataka, de mi zamejlaj svoju sudsku registraciju, svoje certifikate i ubaci kopiju licne... treba mi, nako...
sta je npr s ljudima koji su plin ugradili u auta a firme koje su to uradile vise ne postoje? sta je s ljudima koji su dovezli auta s plinom izvana? sta je s ljudi koji imaju auto s fabrickim plinom koja su polovna uvezli?
cisto primjera radi, kad kazes da niko nece praviti problem oko davanja podataka, de mi zamejlaj svoju sudsku registraciju, svoje certifikate i ubaci kopiju licne... treba mi, nako...
- Bakir1
#35 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
ja nisam firma ali da si nesto kupio od mene i da ti to treba od mene da legalizujes to sto si kupio sto da ne.
kao prodas auto i ne das kopije licne za ugovor?
ima tu dosta otvorenih pitanja slazem se,ali kad pricamo o istom onda se valjda trebamo sloziti da dio odgovornosti snosimo i sami?
znas sto ga je neko mogao registrovati u njemackoj ili italiji bez valjanih dokumenata?
mora postojati negdje neki trag,muha ce imati slican problem jer je kupio davno auto bez dokumentacije koja prati instalaciju,ali predpostavljam da odrzava instalaciju kod nekoga ko ima za to registrovanu djelatnost i da ce mu taj neko kao i mnogima drugim izaci u susret prilikom skupljanja dokumentacije.
e sad kompleksnost samog procesa certifikacije i legalizacije plinskih instalacija se ogleda u ovom problemu oko kojeg polemisemo i biti ce tu svega
kao prodas auto i ne das kopije licne za ugovor?
ima tu dosta otvorenih pitanja slazem se,ali kad pricamo o istom onda se valjda trebamo sloziti da dio odgovornosti snosimo i sami?
znas sto ga je neko mogao registrovati u njemackoj ili italiji bez valjanih dokumenata?
mora postojati negdje neki trag,muha ce imati slican problem jer je kupio davno auto bez dokumentacije koja prati instalaciju,ali predpostavljam da odrzava instalaciju kod nekoga ko ima za to registrovanu djelatnost i da ce mu taj neko kao i mnogima drugim izaci u susret prilikom skupljanja dokumentacije.
e sad kompleksnost samog procesa certifikacije i legalizacije plinskih instalacija se ogleda u ovom problemu oko kojeg polemisemo i biti ce tu svega
- AmADin_gospo
#36 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
dobronsam uppznat s procedurom prepravke motornog vozila i vrsti teh. dokumentacije pptrebne za isto, a to neprati nijedan servis u BiH. nijednom servisu nepada na pamet da plati inzenjera da napravi projekat ugradnje plinske instalacije, pa da plati el. inzenjera da napravi el. semu iste kako bi certificiran majstor mogao da prati istu i odradi instalaciju. priznaj i sam da nije tako. a po pravilu bi trebalo da bude.
preko pola firmi ima certificiranog jednog majtora (dobar dio njih u upitnim institucijama obuke) koji samo kontrolise rad 2-3 obicna mehanicara koji vrse ugradnju pa se dovodi u upitnost kvalitet izrade.
nacin atesrtiranja jest OK, ali za drzave EU i one koje su postepeno dovodile sistem, ali vako preko noci, niko nece moci ispuniti uvjete za atestiranje.
preko pola firmi ima certificiranog jednog majtora (dobar dio njih u upitnim institucijama obuke) koji samo kontrolise rad 2-3 obicna mehanicara koji vrse ugradnju pa se dovodi u upitnost kvalitet izrade.
nacin atesrtiranja jest OK, ali za drzave EU i one koje su postepeno dovodile sistem, ali vako preko noci, niko nece moci ispuniti uvjete za atestiranje.
- shlauf
#37 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Što će skupo koštati ovaj proces dobivanja neophodnih papira da bi sve bilo legalno i da se dobije certifikat. Sumnjam da će iko dati neophodnu dokumentaciju bez dobre novčane nadoknade. Biće to u smislu: " trebam platiti frajeru za šemu pa onom za varove i spojeve, pa nisam to proveo kroz knjige a sad moram i na to ću platiti PDV, moram iskopirati svoju dokumentaciju i odobrenja od radnik (ako ga ima) ...." Vidjećemo ko će prvi da zaplati i to kod onih majstora - servisa kod kojih je ugradjivao plinsku instalaciju i skupo je platio. A biće garant i onih gazdi koji će reći da ne mogu izaći u susret iako je kod njega ugradjena instalacija.
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- AmADin_gospo
#38 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
slažem se ja da oni traže papire kao u svakoj normalnoj državi i koji su stvarno potrebni za isptavnu instalaciju, ali to niko ne radi u HR kamo li kod nas.
po ovom što traže, niko neče uraditi atest plina.
po ovom što traže, niko neče uraditi atest plina.
-
grabber
#39 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Problem je što ova dokumentacija može ići samo za one koji će tek da izvrše ugradnju plina.AmADin_gospo wrote:dobronsam uppznat s procedurom prepravke motornog vozila i vrsti teh. dokumentacije pptrebne za isto, a to neprati nijedan servis u BiH. nijednom servisu nepada na pamet da plati inzenjera da napravi projekat ugradnje plinske instalacije, pa da plati el. inzenjera da napravi el. semu iste kako bi certificiran majstor mogao da prati istu i odradi instalaciju. priznaj i sam da nije tako. a po pravilu bi trebalo da bude.
Šta je sa onim koji je već imaju ugrađenu. Ove papire ne mogu dobiti, pogotovu besplatno, što će još povećati početne izdatke. Zato sam i pitao na početku moramo li ići ugradnju plina skroz iz početka. Svi smo mi za certifikaciju, tu nema dileme, ali kako. Ja neću da mi neko formalno napiše da instalacija ispunjava sve tehničke i zakonske norme, već da doista to i bude tako.
Molim Bakira da javi kada napravi prvu certifikaciju, a ostale da se jave nakon izvršene certifikacije i pribavljenih papira.
Iskreno ja planiram sve van pa ispočetka, jer moj Grand Cherokee sa ugrađenom plinskom instalacijom uvezen je iz Hrvatske, i od svih papira imam nekakvu karticu Atest-a sa pečatom nekakve firme iz Splita. Koliko je takvih ili meni sličnih.....
- AmADin_gospo
#40 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
i ja se slazem s time, kad im vec placam tolike pare za atest, hocu i da mi stvarno pregledaju instalaciju uzduz i poprijeko, a ne samo da na osnovu podataka pisacom masinom dokucaju "plin OK" u saobracajnu.
- drndalo
#41 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Vjerovatno ce se to vremenom uhodati, samo sto ja ne planiram biti pokusni kunic, pa da se na meni uhodavaju...
Uglavnom, ne bi to trebao biti problem, tipske sheme ce postojati, i ostala papirologija, za predati, kao sto se projekti za plin u zgradama rade po urneku... Pa to ne bi trebalo previse ni kostati, ali tamo kada se ustele, i kada to pocne raditi 7-8 firmi, pa bude konkurencije...
Uglavnom, ne bi to trebao biti problem, tipske sheme ce postojati, i ostala papirologija, za predati, kao sto se projekti za plin u zgradama rade po urneku... Pa to ne bi trebalo previse ni kostati, ali tamo kada se ustele, i kada to pocne raditi 7-8 firmi, pa bude konkurencije...
-
ibn.hajd
#42 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Svima nam je jasno da je certifikkacija neophodna i svi su za nju, ali čemu tolika cijena od 500 KM? Zar je problem pregledati instalaciju za manje novaca? Pa, pobogu, tehnički za cijelo auto koje je staro 25 godina i na kojem nitko nikada nije pogledao kakve su mu cijevi od goriva i slično košta 60 KM, a pregled plinske instalacije 500 KM, meni nema smisla!
Dobro, Hrvatska uzima više novaca na period od 5 godina, ali njima svake godine pregledaju instalaciju i manje para se daje odjednom, nešto kao "na rate", a nama 500 KM pa registracija 500 KM, pobogu pa to je dupla plata prosječnog šljakera u BiH!
Dok god mi gledamo jesmo li Srbi, Hrvati ili Bošnjaci nemamo pravo glasa po pitanjima koja nas se tiču! Treba napravit građansku inicijativu da se vidi da se i nas nešto pita! Ovakav zakon donose ljudi koji nikad nisu digli haubu svoga automobila jer imaju vozača i ovlaštenog servisera, a raju ko J€be, neka plačaju tog servisera!
Dobro, Hrvatska uzima više novaca na period od 5 godina, ali njima svake godine pregledaju instalaciju i manje para se daje odjednom, nešto kao "na rate", a nama 500 KM pa registracija 500 KM, pobogu pa to je dupla plata prosječnog šljakera u BiH!
Dok god mi gledamo jesmo li Srbi, Hrvati ili Bošnjaci nemamo pravo glasa po pitanjima koja nas se tiču! Treba napravit građansku inicijativu da se vidi da se i nas nešto pita! Ovakav zakon donose ljudi koji nikad nisu digli haubu svoga automobila jer imaju vozača i ovlaštenog servisera, a raju ko J€be, neka plačaju tog servisera!
-
530i
#43 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Pa pljačka...fali para...para nikad dosta i onda udri po sirotinji koja vozi Golf star 25 godina na plin samo jer je jeftino...neće neki narkoboss sipat plin u svoj bmw x6...a takvih ima na desetine i desetine...njih ne kači odredba od 500 maraka...
inače..to će raditi visokokvalifikovani eksperti....vodeći u svijetu...NATO-NASA licence imaju...počet će s tim čim se vrate iz Hjustona sa dodatne obuke "LPG-level Bosnia"...
inače..to će raditi visokokvalifikovani eksperti....vodeći u svijetu...NATO-NASA licence imaju...počet će s tim čim se vrate iz Hjustona sa dodatne obuke "LPG-level Bosnia"...
- daxon
#44 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Najvjerovatnije će vozilima na LPG biti uveden neki paušal, odnosno novčana taksa prilikom registracije, a razlog tome leži u činjenici da u cijenu plina nisu uračunata davanja kao na benzin i dizel, tako u cijeni 1l. benzina ili dizela imamo porezne stavke za puteve, vode, šume i šta sve ne, dok takvih stavki za LPG nema, a nešto ne vjerujem da će se država odreći te vrste prihoda.
-
530i
#45 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
...što nigdje na svijetu nema...jer svugdje lpg, električna, hibridna vozila imaju enormne popuste i olakšice...samo kod nas opleti po džepu...
-
rimano
#46 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Ja sam kupio auto u RS-u sa plinom bez ikakvih papira od plina. Izgnjao sam atest iz RS-a i sutra upisujem plin u saobracajnu. Navodno ako je upisan plin u saobracajnu prilikom prevoda i ponovne registracije u federaciji necu morati raditi atest od 410KM barem narednih 4 do 5 godina. I da hocu da dobijem atest kod nas vjerovatno ga nebih dobio jer nemam nikakvu dokumentaciju.
- quasar
#47 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Ocigledno je da je drzava pored zelje da regulise oblast alternativnih pogona, odlucila da se ne odrekne prihoda iz goriva, pa ce sad voznja na plin biti manje ekonomicna. Jedva cekam da vidim kakve ce genijalne ideje smisliti za elektricna vozila. Bice registracija 2 milje ili sl.
Ako ih neki evropski propis ili zakon o ekologiji ili slicnim stvarima ne prisili da stimulisu ovakve pogone, oni se sigurno nece sami sjetiti.
Ako ih neki evropski propis ili zakon o ekologiji ili slicnim stvarima ne prisili da stimulisu ovakve pogone, oni se sigurno nece sami sjetiti.
- daxon
#48 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Od toga nema ništa, najvjerovatnije si bacio pare za taj atest, taj atest ne vrijedi ništa i nećeš moći LPG upisati u saobraćajnu.rimano wrote: Izgnjao sam atest iz RS-a i sutra upisujem plin u saobracajnu
- Bakir1
#49 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
http://www.autogas-umruestungen.de/preise-autogas.html
instalacija sa tuv ili dekra certifikatom.
o cemu mi pricamo?
instalacija za monopoint v6 motor kosta sa velikom bocom 650 KM.
godisnja provjera tuv ili dekra prilikom registracije 30 eur,obavezni servis instalacije koji se mora dati na pokaz 89 eur rok vazenja ispitivanja od 130 eur-a 5 godina.
http://www.autogas-boerse.de/forum/boar ... ategory=12
eto jos malo o cijeni kostanja certifikata na tom ljubljenom zapadu.
a iz prvog linka kaze poznati i nama prihvatljivi brc:Kosten bei einer Abnahme durch den Tüv bzw. Dekra
Bei einer Umrüstung in Deutschland sind die Kosten für die Abnahme der Autogasanlage im Allgemeinen schon im kompletten Preis mit inbegriffen, da die Begutachtung des Fahrzeuges durch den TÜV oder Dekra von der Werkstatt organisiert wird. Die Kosten für die Prüfung liegen bei ca. 130 €, können sich jedoch je nach Prüfstelle unterscheiden.
Bei einer Umrüstung im Ausland (wie z.B. in Polen) werden jedoch unabhängig von den anfallenden Kosten für den Einbau der Autogas-Anlage weitere für die Abnahme fällig, da auch hierbei eine Prüfung durch eine Prüfstelle unumgänglich ist. Die Kosten für diese Begutachtung durch Tüv oder der Dekra für eine Autogasanlage, die in Polen nachgerüstet wurde betragen um die 250 € und können sogar noch höher ausfallen. Der Grund dafür ist, dass ein Abgasgutachten beschafft werden muss. Um eine Übersicht über die genauen Preise für die Abnahme für eine bestimmte Anlage und das Fahrzeug zu bekommen, muss bei den verschiedenen Prüfstellen angefragt werden, da diese je nach Prüfstelle, wie oben schon erwähnt, unterschiedlich sein können.
BRC SQ 24
Motor 3-Zylinder 4-Zylinder
Preis 1.670 €¹
BRC P & D
Motor 5-Zylinder Preis 1.900 €¹
6-Zylinder 2.150 €¹
8-Zylinder 2.450 €¹
instalacija sa tuv ili dekra certifikatom.
o cemu mi pricamo?
instalacija za monopoint v6 motor kosta sa velikom bocom 650 KM.
godisnja provjera tuv ili dekra prilikom registracije 30 eur,obavezni servis instalacije koji se mora dati na pokaz 89 eur rok vazenja ispitivanja od 130 eur-a 5 godina.
http://www.autogas-boerse.de/forum/boar ... ategory=12
eto jos malo o cijeni kostanja certifikata na tom ljubljenom zapadu.
Hallo! habe für meine in CZ eingebaute vollsequentielle BRC bei DEKRA Automobil GmbH
Niederlassung Bautzen
345,00 Euro bezahlt!
Last edited by Bakir1 on 05/01/2012 13:17, edited 1 time in total.
-
530i
#50 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva
Prosječna plata u BiH - 400 eura
u Njemačkoj - barem tri puta viša...
Pričamo o masi radne snage upitnih kvalifikacija, sposobnosti i znanja...koja bere pare...
Da se razumijemo, ja sam apsolutno za plin i za ispravne plinske instalacije, za servise koji rade svoj posao dobro i odgovorno...ali za deračinu od preko 100 maraka godišnje...strašno...cijenim da je dovoljno platiti pregled 100 - 50 maraka max....jer on traje pola sat-sat maksimalno i satnica dvoje-troje ljudi (iako ej dosta jedan) taman izađe toliko para...
u Njemačkoj - barem tri puta viša...
Pričamo o masi radne snage upitnih kvalifikacija, sposobnosti i znanja...koja bere pare...
Da se razumijemo, ja sam apsolutno za plin i za ispravne plinske instalacije, za servise koji rade svoj posao dobro i odgovorno...ali za deračinu od preko 100 maraka godišnje...strašno...cijenim da je dovoljno platiti pregled 100 - 50 maraka max....jer on traje pola sat-sat maksimalno i satnica dvoje-troje ljudi (iako ej dosta jedan) taman izađe toliko para...