Sarajevski standard zivota

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
slobodni armirach

#26 Re: Sarajevski standard zivota

Post by slobodni armirach »

da ne idem od teme,

standardno imaju nesto veci postotak zgodnih zena u odnosu na onaj postotak koji misli da su zgodne, :D
e sad tesko je razlucit iz koje Opstine dolaze, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Hadzici..

sto se tice placa za kucu, e tu mi je Ilidza najbolja,...velika mi je zelja da kupim zemlju kraj Serifa Konjevica :D

Fala
ismb

#27 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ismb »

Not My Idea wrote:da dobro, @ismb- ne mozes ocekivat dobar zivot dok otplacujes dva stana na danasnjem vaktu. mislim realno, da ti se nije moglo-ne bi se zavalio u ta dva kredita
Ma neee, nisi dobro razumjela šta sam napisao (možda je i do mene :skoljka: ). Samo jedan stan otplaćujem (svoj :D ), ali sam morao staviti i svoj (mislim, naravno, naš :-D ) i od roditelja, pa zato spominjem dvije hipoteke.
Standard nam je :( , ali, uzevši u obzir sve ostalo, bilo bi više nego bezobrazno da se žalim
Revolucionar ★

#28 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Revolucionar ★ »

to je jer nema piramide u Sarajevu .. :lol: :lol:
slobodni armirach

#29 Re: Sarajevski standard zivota

Not My Idea wrote: pa sto prije ne rece za taj mcdonald's u Zenici da odem da se najedem?! :lol:
ja stvarno neznam, otkud tebi pravo da kazes da nema McDonalda u Zenici, :lol: :lol: svi cemo ti ovdje potvrdit drugacije :D , jest da se nemere autom, ipak je pjesacka zona, i na mostu je :D

neko ga zove, carsijski gril, urban gril, meni najdrazi naziv kUrban grill :D :D
ismb

#30 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ismb »

Revolucionar ★ wrote:to je jer nema piramide u Sarajevu .. :lol: :lol:
Nemoj zaj...., pa zar naš dragi Trebević nije ugasli vulkan? (Kome se on to ugasio? Odakle mu pravo? :? 8) )
talić

#31 Re: Sarajevski standard zivota

Post by talić »

Šetam prije dva sata gradom ( Zenicom ) i razgledam izloge: Apoteka, second hand, kladionica, buregđinica, second hand, mesara, biljna apoteka, birtija, obuća, kladionica, kopirnica,..... sve tako. Sve jad...Sve prazno,... mogu zamisliti kako je tek jadno u sredinama od par hiljada ljudi. Prije ili kasnije zbog moje djece selim u Sarajevo pa makar to bio i Stup :roll: :roll: jer Sarajevo uz sve svoje mane nudi nešto više posebno kad su u pitanju obrazovanje, zdravstvo pa i bavljenje sportom.
slobodni armirach

#32 Re: Sarajevski standard zivota

Talicu, jel to ganjas poso u drzavnoj sluzbi :D
starii

#33 Re: Sarajevski standard zivota

Post by starii »

uskoro ce izaci iz stampe: Priručnik za život u Sarajevu :D
Vitezanin

#34 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Vitezanin »

Generalno je u Sarajevu skoro sve skuplje, ali imas i vise mogucnosti, a bogme i vecu konkurenciju. :D
Parola snadji se, iskopaj, prokopaj i tako to je potrebna vise u Sarajevu nego u ostalim mjestima u BiH. Jer realno gledajuci, Sarajevo je jedini grad u drzavi da ga mozemo nazvati koliko-toliko mjestom koje nudi uglavnom vecinu stvari, naravno ako ih umijes naci i platiti. :-D
vjesticanametli

#35 Re: Sarajevski standard zivota

Post by vjesticanametli »

talić wrote:Šetam prije dva sata gradom ( Zenicom ) i razgledam izloge: Apoteka, second hand, kladionica, buregđinica, second hand, mesara, biljna apoteka, birtija, obuća, kladionica, kopirnica,..... sve tako. Sve jad...Sve prazno,... mogu zamisliti kako je tek jadno u sredinama od par hiljada ljudi. Prije ili kasnije zbog moje djece selim u Sarajevo pa makar to bio i Stup :roll: :roll: jer Sarajevo uz sve svoje mane nudi nešto više posebno kad su u pitanju obrazovanje, zdravstvo pa i bavljenje sportom.
uh cuj "pa makar na stup" maaaaaaaa bolje bi tebi odgovarao Marijin dvor..........ne prihvataj nista ispod :roll:
talić

#36 Re: Sarajevski standard zivota

Post by talić »

slobodni armirach wrote:Talicu, jel to ganjas poso u drzavnoj sluzbi :D
nikad ni za koga pa ni za državu, radim samo za sebe. ;-)
vjesticanametli wrote:
talić wrote:Šetam prije dva sata gradom ( Zenicom ) i razgledam izloge: Apoteka, second hand, kladionica, buregđinica, second hand, mesara, biljna apoteka, birtija, obuća, kladionica, kopirnica,..... sve tako. Sve jad...Sve prazno,... mogu zamisliti kako je tek jadno u sredinama od par hiljada ljudi. Prije ili kasnije zbog moje djece selim u Sarajevo pa makar to bio i Stup :roll: :roll: jer Sarajevo uz sve svoje mane nudi nešto više posebno kad su u pitanju obrazovanje, zdravstvo pa i bavljenje sportom.
uh cuj "pa makar na stup" maaaaaaaa bolje bi tebi odgovarao Marijin dvor..........ne prihvataj nista ispod :roll:
većina forumaša, Sarajlija tvrde da ni po koju cijenu ne bi živjeli na relaciji Alipašino - Ilidža. Želio sam biti skroman iako mi ni Marijin dvor ne bi bio mrzak. :dance:
svjezi_ustipak

#37 Re: Sarajevski standard zivota

Post by svjezi_ustipak »

talić wrote:većina forumaša, Sarajlija tvrde da ni po koju cijenu ne bi živjeli na relaciji Alipašino - Ilidža. Želio sam biti skroman iako mi ni Marijin dvor ne bi bio mrzak. :dance:
vecina forumasa je iz novih dijelova Sa jer tu ima najvise mladje raje i jer forum uglavnom posjecuju mladji likovi. na Marindvoru ces imati dosta nesarajlija za komsije, statisticki veca mogucnost nego u novim dijelovima Sa ali nejse.
slazem se sa tobom za Ze. ako hoces kvalitet zivota onda isti moras i platiti.
Not My Idea

#38 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Not My Idea »

slobodni armirach wrote:
Not My Idea wrote: pa sto prije ne rece za taj mcdonald's u Zenici da odem da se najedem?! :lol:
ja stvarno neznam, otkud tebi pravo da kazes da nema McDonalda u Zenici, :lol: :lol: svi cemo ti ovdje potvrdit drugacije :D , jest da se nemere autom, ipak je pjesacka zona, i na mostu je :D

neko ga zove, carsijski gril, urban gril, meni najdrazi naziv kUrban grill :D :D
McGafur's :lol:
niko_niko_kao_ja

#39 Re: Sarajevski standard zivota

Post by niko_niko_kao_ja »

a setnja kosta? :?
niko_niko_kao_ja

#40 Re: Sarajevski standard zivota

Post by niko_niko_kao_ja »

ma jasta, ne daj Boze dici dupe pa prosetati. :-) e jadna smo mi nacija kad nam se zivot svede samo na sjedenje po kafanama, a standard nam se mjeri po popunjenosti kafana. onda se moze zakljuciti da se u Sarajevu fenomenalno zivi, svaka kafana puna.
Revolucionar ★

#41 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Revolucionar ★ »

ismb wrote:
Revolucionar ★ wrote:to je jer nema piramide u Sarajevu .. :lol: :lol:
Nemoj zaj...., pa zar naš dragi Trebević nije ugasli vulkan? (Kome se on to ugasio? Odakle mu pravo? :? 8) )

:D bit ce da to viri Kineski zid, jer nije furka da i sarajlije imaju piramidu :lol: :lol:
mayab

#42 Re: Sarajevski standard zivota

Post by mayab »

lakazlaja wrote:
Mini_Star wrote: Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Ovo je istina.

Cijena 1L benzina u Zenici je 1.80KM.
Golf IV moze se naci i za 25% nizu cijenu nego u Sarajevu.
Struja je jeftinija u Zenici za 28%.
Klasovo brasno je u Zenici jeftinije nego u Sarajevu za vise od 30%.
100g Milke 1.5KM, a samo pogledajte koliko je ovih dana u Sarajevu.
2l Coca Cole 1.65KM.
Flasica jane 35% jeftinija.
Tenisice koje su u Sarajevu 200KM (Nike original), u Zenici se mogu naci po 150KM.
Laptop koji je u Sarajevu 1200KM u Zenici kosta 900KM.
Samsungov plasma TV od 50" je 25% jeftiniji nego bilo gdje u Sarajevu.
2 Hamburgera i Cola u zenickom Mcdonaldsu 3.5KM, a koja je cijena u Sarajevu?

Ziva istina, sve za 1/3 jeftinije nego u Sarajevu. /i
Aha, jest, jest :lol:
splend

#43 Re: Sarajevski standard zivota

Post by splend »

lakazlaja wrote:
Mini_Star wrote: Npr. zivot u Viskom, Zenici je za 1/3 ako ne i vise jeftiniji u odnosu na Sarajevo.
Ovo je istina.

2l Coca Cole 1.65KM.
Tenisice koje su u Sarajevu 200KM (Nike original), u Zenici se mogu naci po 150KM.

:thumbup:
dugo nisam procitao bolji post.

i onda se cudimo kad sarajlije dolaze u zenicu, da toce gorivo i kupuju u nasim trgovinama :lol:
svjezi_ustipak

#44 Re: Sarajevski standard zivota

Post by svjezi_ustipak »

splend wrote:
lakazlaja wrote:
Ovo je istina.

2l Coca Cole 1.65KM.

dugo nisam procitao bolji post.

i onda se cudimo kad sarajlije dolaze u zenicu, da toce gorivo i kupuju u nasim trgovinama :lol:
mi se ne cudimo sto zenicani dolaze i ostaju da zive u sarajevu
slobodni armirach

#45 Re: Sarajevski standard zivota

sto se mene tice spavajte mirno, :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#46 Re: Sarajevski standard zivota

Post by -LIBERO- »

Hajd' sada pokvarite i ovu temu sa prepirkama Sarajevo vs. Zenica. Ja sam majke mi kontao da je to vise davno prezvakana ,i u arhiv pohranjena, tema.
talić

#47 Re: Sarajevski standard zivota

Post by talić »

Ja volim Sarajevo i Sarajlije, :) imam i dobrog prijatelja u Sarajevu, ne pratim fudbal tako da me sukobi navijača ne zanimaju a ono što mi se najviše sviđa su te uličice iznad Bašćaršije. Sviđa mi se suživot koji je prikazan u filmu "Kod amidže Idriza", iako znam da ni u Sarajevu nema više tog "mahalskog života" kao što ga nema ni u Zenici. Bilo kako bilo, Sarajevo ima svoju dušu i treba to poštovati.
muha_sa

#48 Re: Sarajevski standard zivota

Post by muha_sa »

talić wrote:Ja volim Sarajevo i Sarajlije, :) imam i dobrog prijatelja u Sarajevu, ne pratim fudbal tako da me sukobi navijača ne zanimaju a ono što mi se najviše sviđa su te uličice iznad Bašćaršije. Sviđa mi se suživot koji je prikazan u filmu "Kod amidže Idriza", iako znam da ni u Sarajevu nema više tog "mahalskog života" kao što ga nema ni u Zenici. Bilo kako bilo, Sarajevo ima svoju dušu i treba to poštovati.
-kad dodješ imaš turu od mene :-D
talić

#49 Re: Sarajevski standard zivota

Post by talić »

muha_sa wrote:
talić wrote:Ja volim Sarajevo i Sarajlije, :) imam i dobrog prijatelja u Sarajevu, ne pratim fudbal tako da me sukobi navijača ne zanimaju a ono što mi se najviše sviđa su te uličice iznad Bašćaršije. Sviđa mi se suživot koji je prikazan u filmu "Kod amidže Idriza", iako znam da ni u Sarajevu nema više tog "mahalskog života" kao što ga nema ni u Zenici. Bilo kako bilo, Sarajevo ima svoju dušu i treba to poštovati.
-kad dodješ imaš turu od mene :-D
hvala,....
mislim da je ključ uspjeha i napretka u ljubavi prema komšiji, ulici, mahali, kvartu, gradu, susjednom gradu, regiji, državi. Ja sam uvjek govorio da bi volio da su svi ljudi oko mene miloneri jer onda ne bi razbijao glavu čime da se bavim. U bogatoj sredini i košpice da prodaješ bit ćeš bogat i uspješan. :dance:
Comrad

#50 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Comrad »

Činjenice koje (ne)znate o Zenici:

- beskamatni krediti; u toku studiranja prima se prosječna plaća za to zanimanje;
- ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, opstina plaća kao da radiš u struci;
- po stupanju u bračnu zajednicu, opština poklanja stan ili kuću;
- kupovina vozila po tvorničkoj cijeni;
- nikome ne duguju ni centa;
- Europska Unija i Amerika duguju Zenici 200 milijardi dolara;
- besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje;
- 25% ljudi visoko obrazovano.
- Za svako novorođeno dijete opstina porodici placa 7.000 $.
- Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od opstine.
- Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
- Zdravstveno osiguranje za svakog gradjanina u potpunosti je besplatno.
- Cijene hrane su jako niske.
- Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
- C-ijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14kf

:D
Locked