Realne cijene automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

AmADin_gospo

#26 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

kad bi cijene polovnjaka u BiH pale za još jedno 15-20% to bi bila realna cijena, narod bi kupovao auta i prodavao.

jaran prije pola godine kupi dvojku s 300.000k na satu, 88 godina za 700 KM što je i realna cijena, a na auto pijaci gledam lik prodaje u malo boljem stanju za 4000. nebulzno.

isti taj ej prodavao tu duju prije pola godine za 5200 a pored njega puntilak 2002 dizel s solidnom opremom 5300 :-)

mislim da je kod nas problem u mentalitetu, jer narod gleda auta ko naku vrijednost, ko nešto specijalno i konta da će ga uzeti za 10.000 KM voziti 5 godina i prodati za 11.000 kermica.

vani ljudi gledaju na auto ko na cipele, služe za prevoz od tačke A do tačke B i nisu za njih vezani emotivno ko balkanci.
ElRe

#27 Re: Realne cijene automobila

Post by ElRe »

shlauf wrote:Cijene polovnjaka u Crnoj Gori su više od naših.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Bas suprotno. Jaran je skoro kupio B5.5 TDI za 5000 eura registrovan.
G3 TDI je maksimalno 3000 eura, a ja sam moju 1.6 benz platio 6000 KM.
AmADin_gospo

#28 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

ElRe wrote:
shlauf wrote:Cijene polovnjaka u Crnoj Gori su više od naših.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Bas suprotno. Jaran je skoro kupio B5.5 TDI za 5000 eura registrovan.
G3 TDI je maksimalno 3000 eura, a ja sam moju 1.6 benz platio 6000 KM.
jarane, dati 6000 KM za golfa trojku je previše pa makar bio TTTTTTTTTTTTDI sa svim crvenim slovima.
ElRe

#29 Re: Realne cijene automobila

Post by ElRe »

Tako sam i ja mislio, pa sam kupio Bravu staru 10 god po izgledu je bila super očuvana, ali svaki mjesec sam morao da dajem po 100-200 KM za popravke svakakve vrste.
Kupio sam Golfa starog 15 god i rijesio se belaja.
A za te pare nista bolje nisam mogao da uzmem. Mogao sam Punta, ali poslije iskustva sa Bravom nisam smio, staru Corsu, Fiestu, Clia, Feliciu, Pola...
Ipak sam se odlucio za Golfa i definitivno nisam pogrijesio, radi po sistemu sipaj i vozi :)
emko1234

#30 Re: Realne cijene automobila

Post by emko1234 »

dobro sto se ovoga tice upravu je covjek.ne mozes amadine reci da je vw nepravdno na cijeni,cijela grupacija.to su poslovicno i generalno prilicno kvalitetna i cvrsta auta koja kad uzmes znas sta si uzeo,ns stranu sto je danas sve vise takvih pa ni hyundai ni kia vise ne zaostaju..al recimo prije 10-15 godina jedan fiat se po kvaliteti nije mogao mjerit s golfom3 konkretno..pa ja znam da su one drotovske stare trice s 1.9d masinama prelazile i preko 600 000km..neki dan sam se vozio u audiju a4,ja mislim da je od zutog taxija,karavan 97 godiste,tdi s 90 konja..kaze frajer da otkako ga on vozi auto je preslo 400 000km a na satu sad ima 500 000km..a on ga vozi s kolegom u smjeni zadnjih 5 godina..dakle taj audi je presao preko miliona sigurno i dalje radi normalno,unutra opste nije ishaban kosto bi se ocekivalo od takvog auta.nije u top stanju al daleko od toga da se raspada.e posto su ta stara vw auta bila uvijek kvalitetnija od drugih proizvodjaca nastao je trend da su i danas vw modeli na cijeni jer su auta i dalje kvalitetna s tim sto su drugi proizvodjaci skontali fintu pa danas nemas vise auta lose kvalitete..po meni je to neka logika..ja iskreno ne znam nikoga ko ima bravu il brava il stila koji je presao 500 000km i da i dalje vozi,isto tako ne znam za renola,za citroena i slicne.dok znam puno primjera mercedesa,golfova,audija,bmwa,toyota,volva..
AmADin_gospo

#31 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

emko jarane, aj reci bogati ko bi zdrave pameti kupio polovno auto s preko 300.000 na satu ?

jedino da je auto bud zašto i da ti treba po livadi i oko kuče.

šta če mi auto koji prelazi 2 miliona kad ću ga ja voziti par godina, s njime preći 50-100k

a što se tiče VWa, jeste, itekako je precjenjen, jer nije normalno da 2 auta s 10 godina razlike, iste klase, budu iste cijene. realne cijene polovnih auta su ko na mobile.de ili autoscaut.de
emko1234

#32 Re: Realne cijene automobila

Post by emko1234 »

AmADin_gospo wrote:emko jarane, aj reci bogati ko bi zdrave pameti kupio polovno auto s preko 300.000 na satu ?

šta če mi auto koji prelazi 2 miliona kad ću ga ja voziti par godina, s njime preći 50-100k

a što se tiče VWa, jeste, itekako je precjenjen, jer nije normalno da 2 auta s 10 godina razlike, iste klase, budu iste cijene. realne cijene polovnih auta su ko na mobile.de ili autoscaut.de
ne bi niko kad gledas iz te perspektive..al evo ti druga perspektiva koju je naveo momak iznad..brava 2000godina i stalno se kvari i golf g3 1995-sipaj i vozi..iste pare,golf ti potrosi godisnje 2put manje para na popravke a generalno mozda i nije bolje auto od te brave..nije poenta koliko je proslo,moze ono bit haman novo ako se stalno kvari koji ce mi kurac..poenta je u kvaliteti,ja ti samo htjedoh reci da je vw iz 95 po primjeru ovog momka iznad kvalitetniji od fiata iz 2000..i takav se primjeri desio ocigledno hiljadama ljudi na ovim prostorima i logicno je da se prvo kunu u boga pa onda u golfa..to ti zelim reci i samim tim kad ljudi godina znaju da je nesto kvalitet i kad nauce tako,spremniji su dati vise para za to nesto jer kontaju da ako u startu daju vise para,dobiju kvalitet i manje ce para trosit na servise i popravke sto zapravo i jest logika..koliko para toliko i muzike..
Mlad i Nevin

#33 Re: Realne cijene automobila

Post by Mlad i Nevin »

Kod Fiata baš vrijedi ona ''Ko ne plati na mostu platit će na ćupriji'' ! Golf 3 konkretno je daleko bolji izbor od Fiat Brave što se tiče pouzdanosti iako je go ko pištolj. Nije džaba i danas skuplji od dotične Brave.
radenska

#34 Re: Realne cijene automobila

Post by radenska »

Kazu da se za Mazdu 3, 2006 godiste, americka proizvodnja u BiH moze dobiti max 12 000, sad koliko je to tako ne znam
talić

#35 Re: Realne cijene automobila

Post by talić »

automobil za europsko i američko tržište nije isti. Putevi u Europi su mnogo zahtjevniji i vozila su kvalitetnija. Na VW vozilima čak ni ovjes nije isti. U Europi ne smiješ skoro ništa ni dirnuti na vozilu bez atestiranja a u Americi ga presječeš popola i produžiš par metara. Vozila koja se prodaju u BiH su također lošije opremljena pa je bolje kupiti polovno auto iz Njemačke ili Francuske nego iz BiH.
emko1234

#36 Re: Realne cijene automobila

Post by emko1234 »

talić wrote:automobil za europsko i američko tržište nije isti. Putevi u Europi su mnogo zahtjevniji i vozila su kvalitetnija. Na VW vozilima čak ni ovjes nije isti. U Europi ne smiješ skoro ništa ni dirnuti na vozilu bez atestiranja a u Americi ga presječeš popola i produžiš par metara. Vozila koja se prodaju u BiH su također lošije opremljena pa je bolje kupiti polovno auto iz Njemačke ili Francuske nego iz BiH.
ja ne zznam odakle ti ovaj podatak,tj na osnovu cega si ovo zakljucio..ja sam kod nas vidio auta koje nisam vidio u svijetu i posto sam korisnik auta vw grupacije kad sam bio na promociji audija a6 i a7 vidio sam da ljudi narucuju i kupuju auta kakvih se ne bi postidila jedna njemacka.isto je i s ostalim proizvodjacima i prodavacima kod nas.tako da ti konstatacija da su auta kupljena kod nas slabije opremljena i nije bas mjerodavna.
talić

#37 Re: Realne cijene automobila

Post by talić »

emko1234 wrote:
talić wrote:automobil za europsko i američko tržište nije isti. Putevi u Europi su mnogo zahtjevniji i vozila su kvalitetnija. Na VW vozilima čak ni ovjes nije isti. U Europi ne smiješ skoro ništa ni dirnuti na vozilu bez atestiranja a u Americi ga presječeš popola i produžiš par metara. Vozila koja se prodaju u BiH su također lošije opremljena pa je bolje kupiti polovno auto iz Njemačke ili Francuske nego iz BiH.
ja ne zznam odakle ti ovaj podatak,tj na osnovu cega si ovo zakljucio..ja sam kod nas vidio auta koje nisam vidio u svijetu i posto sam korisnik auta vw grupacije kad sam bio na promociji audija a6 i a7 vidio sam da ljudi narucuju i kupuju auta kakvih se ne bi postidila jedna njemacka.isto je i s ostalim proizvodjacima i prodavacima kod nas.tako da ti konstatacija da su auta kupljena kod nas slabije opremljena i nije bas mjerodavna.
Prije par mjeseci sam gledao automagazin na nekom njemačkom kanalu i fino kažu da VW Vento koji u USA košta 14.000 eura i u Njemačkoj 22.000 eura nije isto auto da nije isti ovjes i da su standardi u Europi strožiji jer su putevi zahtjevniji. Ako oni lažu slago sam i ja. ;-)
Kupio sam u BiH opel Zafiru 1,9 DTI cosmo za 43.000 maraka ista košta u Njemačkoj preko 50.000 ali ako malo bolje pogledam taj cosmo paket ima panorama krov i bogatiji je a vjerovatno ima još i nekih skrivih razlika.
emko1234

#38 Re: Realne cijene automobila

Post by emko1234 »

nema to veze..ne veze se oprema samo za paket koji uzmes..mozes ti porucit sta god zelis na autu i kako zelis..a osim toga mogu je oni slozit tako pa da ti dodje odredjeni model bolje opremljen nego drugi..
goran16v

#39 Re: Realne cijene automobila

Post by goran16v »

AmADin_gospo wrote:emko jarane, aj reci bogati ko bi zdrave pameti kupio polovno auto s preko 300.000 na satu ?

Vecina G2, G3, Mercedesa E klasa okaca, passata, Audia A6 i slicnih starih u prosjeku 1-12 god su davno prekucali 300k km (pisalo ne pisalo na satu) pa ih ljudi serbez kupuju. Na aerodromu ima par E klasa, jedna od njih srebrena '98 god je presla 500k km, druga teget plava 99 god presla 800k km. Eto impozantne kilometraze i daleko od toga da su za livade i oko kuce.
530i

#40 Re: Realne cijene automobila

Post by 530i »

emko1234 wrote:neki dan sam se vozio u audiju a4,ja mislim da je od zutog taxija,karavan 97 godiste,tdi s 90 konja..kaze frajer da otkako ga on vozi auto je preslo 400 000km a na satu sad ima 500 000km..a on ga vozi s kolegom u smjeni zadnjih 5 godina..dakle taj audi je presao preko miliona sigurno i dalje radi normalno,unutra opste nije ishaban kosto bi se ocekivalo od takvog auta.nije u top stanju al daleko od toga da se raspada.e posto su ta stara vw auta bila uvijek kvalitetnija od drugih proizvodjaca nastao je trend da su i danas vw modeli na cijeni jer su auta i dalje kvalitetna s tim sto su drugi proizvodjaci skontali fintu pa danas nemas vise auta lose kvalitete..po meni je to neka logika..ja iskreno ne znam nikoga ko ima bravu il brava il stila koji je presao 500 000km i da i dalje vozi,isto tako ne znam za renola,za citroena i slicne.dok znam puno primjera mercedesa,golfova,audija,bmwa,toyota,volva..

možda si čuo za daciu...prešla je i više od audija koji je bio skuplji barem pet puta, kao nov
http://www.grabovickic.ba/index.php?id=172
http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/201 ... 550.000-km

pozdraVW...no smisao je to da svako sebi određuje auto po onome za šta mu treba...

auta do euro 3 norme su skupa van svake pameti, vw i mercedes pogotovo, jer se po pravilu radi o ishabanim autima čiji je kraj blizu...rijetki su oni koji su u takvom stanju da mogu odmah u Minhen na TUV pregled i da istu prođu bez zamjerke.
euro 3 i nadalje su skuplja jedno 30%, ako ne i više, dok se plate dadžbine plus zarada trgovaca i eto ga....
neka nova mogu biti i jeftinija, ali iz fabrike nose adresu "balkan"...
AmADin_gospo

#41 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

goran16v wrote: Vecina G2, G3, Mercedesa E klasa okaca, passata, Audia A6 i slicnih starih u prosjeku 1-12 god su davno prekucali 300k km (pisalo ne pisalo na satu) pa ih ljudi serbez kupuju. Na aerodromu ima par E klasa, jedna od njih srebrena '98 god je presla 500k km, druga teget plava 99 god presla 800k km. Eto impozantne kilometraze i daleko od toga da su za livade i oko kuce.
nekaže niko da auta neče prevaliti veliku kilometražu (jaran je prodao mazdu 626 sa 900k km) ali, bi li ti kupio auto srednje klase il više srednje, s preko 300k km na satu da ga koristiš za svaki dan, za posla i za puta.
goran16v

#42 Re: Realne cijene automobila

Post by goran16v »

AmADin_gospo wrote:
goran16v wrote: Vecina G2, G3, Mercedesa E klasa okaca, passata, Audia A6 i slicnih starih u prosjeku 1-12 god su davno prekucali 300k km (pisalo ne pisalo na satu) pa ih ljudi serbez kupuju. Na aerodromu ima par E klasa, jedna od njih srebrena '98 god je presla 500k km, druga teget plava 99 god presla 800k km. Eto impozantne kilometraze i daleko od toga da su za livade i oko kuce.
nekaže niko da auta neče prevaliti veliku kilometražu (jaran je prodao mazdu 626 sa 900k km) ali, bi li ti kupio auto srednje klase il više srednje, s preko 300k km na satu da ga koristiš za svaki dan, za posla i za puta.
Za tip i model auta za koji znam da moze prevalikt daleko preko toga (upravo ovo sto smo ti i ja nabrojali), da je redovno odrzavan, da je 300k km na satu stvarnih i da mu je cijena u skladu sa kilometrazom - zasto da ne!
AmADin_gospo

#43 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

a koliko bi ti platio realno evo npr. golfa 2 1.6D s 300k km na satu u solidnom stanju, 88 godina.
whow

#44 Re: Realne cijene automobila

Post by whow »

AmADin_gospo wrote:a koliko bi ti platio realno evo npr. golfa 2 1.6D s 300k km na satu u solidnom stanju, 88 godina.
Izmedu $1000-1500 dollara ukoliko je u nekom extra voznom stanju, u suprotom $500.Vjeruj mi da su Golfovi stari 20+ godina koji kostaju 5000 + hiljada bosanski fenomen i to iskljucivo zbog jeftine cijene odrzavanja te potpune orijentiranosti BiH trzista na ovo vozilo . U zemljama gdje se sat servisa (bez taxe i djelova placa) $120 odrzavati takvog golfa je puno skuplje nego odplacivati novo auto.
vratnik

#45 Re: Realne cijene automobila

Post by vratnik »

Koja je realna cijena peskira 140 x 70 cm?
Kao sto je neko rekao: porediti cijene razlicitih proizvoda u razlicitim drzavama je do te mjere smijesno da je to bas :lol: :lol: .
A ne kontam ni svrhu, ali eto... Valjda jedna od onih tema, ne treba nista, samo se hvalim.

Evo da ne bude skroz mimo teme: realna je ona cijena koju je neko spreman platiti. :wink:
AmADin_gospo

#46 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

whow, cijene auta u USA i bosni se drastično razlikuju. ovde dati preko 1000KM za takog golfa realno ne dolazi u obzir, a opet, gledam ih po oglasima, pod 3000 traže (rođak neki dan prodao renaulta lagunu mk1 iz 95te s dobrim paketom opreme neregistrovanu za 2200KM)

ta dva se vozila jedino zajedničko što imaju su 4 točka i volan.
duledudule

#47 Re: Realne cijene automobila

Post by duledudule »

Sve ti to zavisi od marke do marke i od modela do modela.
Većina kola VW grupacije za sjeverno američko tržište su sastavljena u VW tvornici u Meksiku i koriste američke dobavljače za određene dijelove automobila. Zato ta kola nisu ista sa evropskim i vjerovatno su lošije kvalitete od onih koja su sastavljena u Njemačkoj.
Koliko znam, samo su Passati kao i određeni TDI modeli bili 95% isti sa modelima prodanim u EU. Ovo se najlakše provjeri preko VIN broja. Ako broj počinje sa W onda je to auto sastavljeno u Njemačkoj. Ako počinje sa brojevima 1, 2 ili 3 onda je to auto sastavljeno u Americi, Kanadi ili Meksiku i znatno se razlikuje od EU modela.

Ista stvar je sa Hondom, Hyundaiem, Nissanom, Toyotom, Mazdom i ostalim proizvođačima kojima je isplativije da imaju tvornice u Americi, nego da uvoze vozila.

U gore spomenutom pitanju za Mazdu3, ona se isključivo sastavlja u Japanu pa su USA i EU modeli 95% isti. Ovih 5% razlika se odnosi na razlike u standardima i zakonima koji se moraju ispoštovati. Tako naprimjer USA modeli nemaju zadnju maglenku, visinsko podešavanje farova, RDS na radiju, ali sa druge strane imaju malo duže branike radi bolje zaštite kod sudara kao i veće kočione diskove i pakne. Nabrojao sam samo neke od razlika.
Mazda6 ima znatno više razlika, obzirom da je EU model sastavljen u Japanu, dok je USA model sastavljen u Americi.

Koliko vrijedi 2006 Mazda3, ne znam. Vejrovatno joj vrijednost obara sklonost našeg mentaliteta da teži ka VW dizelašima, mada 12000KM zvuči premalo jer za te pare možete kupiti 4-5 godina starijeg Golfa. Izuzetno cijenim japanska vozila i ne mislim da je Golf tog godišta bolji od te Mazde. Pored toga, uz japanca mirnije spavate.

emko1234

#48 Re: Realne cijene automobila

Post by emko1234 »

kako ste vi smijesni to je nevjerovatno a def najsmijesniji lik je whow* koji konstantno vrse poredjenje dva trzista na koja se cak i kao novi ne plasiraju isti proizvodi.druze whow* stvarno mislim da nisi kompetenatan sa svojim usporedbama da pravis neke zakljucke jer su ti usporedbe lose,stravicno lose..
amadine* sto se tice golfa,moj prvi komsija ga ima,89 god 1.6td sa nekih 300 000 na satu,on druga ruka..auto mu sluzi za vikendice..covjek mi se kune a nemam razloga da ne vjerujem da od 2005 nije sijalice na autu vanredno promjenio.dakle mjenja ulje i zamjenske dijelove a sve ostalo slusa..takodjer,covjek je rodom iz slavonskog broda,kaze da je par puta isao s njim gore i da auto na otvorenom trosi oko 4,5 do 5 litara..kaze zaboravim kad sam ga nasuo..zato taj golf kojeg si se ufatio toliko vrijedi,ne 5000km al vrijedi sigurno 3000..vrijedi vise nego laguna iz 95,jer iskreno kad nemam para,ganjam auto koje ce me sluzit..hocu da je pouzdano,da malo trosi,da su troskovi odrzavanja niski,da su zamjenski dijelovi niski i da mozda sutra ako budem imao nesto para ne izgubim na njemu 70% cijene u 2 godine.boli me briga sto je ta laguna 95imala podizace,klimu,abs i neki motor koji ce potrosit sigurno 2puta vise goriva,boli me briga zato sto znam da je za nju dio 3puta skuplji nego za golfa ako ne i vise,boli me briga zato sto znam da se to auto nije pokazalao i da nije ni blizu izdrzljivo ko golf i da ce se raspast prije ona nego 7 godina stariji golf.to moze nekom zvucat ko fenomen al to je tako i ovdje ce jos dugo godina bit tako kad su upitanju ta stara auta.rekoh u nekom postu ranijem da se ta razlika kvalitete samnjuje svakim danom sve vise al da su stara vw auta neuporedivo kvalitetnija od renolovih starih auta naprimjer,ne znam sta je tu nejasno vise..
AmADin_gospo

#49 Re: Realne cijene automobila

Post by AmADin_gospo »

ništa onda, moj emko brate, kupi civare i vozaj se u njima narednih 30 godina, ne troše ništa, nema se šta pokvariti i za 30 godina prodaj ih i kupi iste take, samo lakirane u drugu boju.

fala bogu, ima nas koji volimo novija auta s ABSom, TCom, ESPom, s 300 zračnih jastuka, s grijanim ergonomskim sjedištima, s el. podizačima, s bord kompjuterom, itd itd itd.

okreni se malo oko sebe i pogledaj vlasnike starih dvojki koje sad auta voze... nisu opet ista kupili. nekome je dvojka napredak poslije stojadina, fiče, volge, ali ko je vozio ikakvo novije auto nije mu palo napamet plačati skupo za tehnologiju staru 25 godina i kojoj stradaš od udara bicikliste.

sve skule (srednja klasa) stare preko 20 godina ne vrjede više od 1000KM
emko1234

#50 Re: Realne cijene automobila

Post by emko1234 »

tvoj najveci problem je sto gledas stvari samo iz jedne perspektive.ja vozim auto staro godinu dana koje bilo bas skupo.i ne kazem ti da ti grijesis,s tvoje tacke gledista je to ok.ja isto ne bih nikad kupio tu dvicu.al ako nemas,siromasan si,imas malo mogucnosti,jako malo novca mozes odvojit mjesecno za odrzavanje auta koje je danas stvarno postalo luksuz.logicno je da ces kupit za to malo crkavice sto imas,auto koje neces morat stalno popravljat,krpit,tocit,jebavat se oko njega ko da ti je dijete.e to je ono o cemu ti govorim,onda ces kupit nesto za sto znas da je pouzdano.reno i sl auta nemaju konkuretna golfu sto se tice pouzdanosti i kvalitete u ono doba.zato ce 90%ljudi prije uze golfa 2 gtd iz 89 nego lagunu 1.8 iz 95..to moja logika.naravno,ti se ne moras slozit.
Locked