Sve ti to zavisi od marke do marke i od modela do modela.
Većina kola VW grupacije za sjeverno američko tržište su sastavljena u VW tvornici u Meksiku i koriste američke dobavljače za određene dijelove automobila. Zato ta kola nisu ista sa evropskim i vjerovatno su lošije kvalitete od onih koja su sastavljena u Njemačkoj.
Koliko znam, samo su Passati kao i određeni TDI modeli bili 95% isti sa modelima prodanim u EU. Ovo se najlakše provjeri preko VIN broja. Ako broj počinje sa W onda je to auto sastavljeno u Njemačkoj. Ako počinje sa brojevima 1, 2 ili 3 onda je to auto sastavljeno u Americi, Kanadi ili Meksiku i znatno se razlikuje od EU modela.
Ista stvar je sa Hondom, Hyundaiem, Nissanom, Toyotom, Mazdom i ostalim proizvođačima kojima je isplativije da imaju tvornice u Americi, nego da uvoze vozila.
U gore spomenutom pitanju za Mazdu3, ona se isključivo sastavlja u Japanu pa su USA i EU modeli 95% isti. Ovih 5% razlika se odnosi na razlike u standardima i zakonima koji se moraju ispoštovati. Tako naprimjer USA modeli nemaju zadnju maglenku, visinsko podešavanje farova, RDS na radiju, ali sa druge strane imaju malo duže branike radi bolje zaštite kod sudara kao i veće kočione diskove i pakne. Nabrojao sam samo neke od razlika.
Mazda6 ima znatno više razlika, obzirom da je EU model sastavljen u Japanu, dok je USA model sastavljen u Americi.
Koliko vrijedi 2006 Mazda3, ne znam. Vejrovatno joj vrijednost obara sklonost našeg mentaliteta da teži ka VW dizelašima, mada 12000KM zvuči premalo jer za te pare možete kupiti 4-5 godina starijeg Golfa. Izuzetno cijenim japanska vozila i ne mislim da je Golf tog godišta bolji od te Mazde. Pored toga, uz japanca mirnije spavate.
talić wrote:automobil za europsko i američko tržište nije isti. Putevi u Europi su mnogo zahtjevniji i vozila su kvalitetnija. Na VW vozilima čak ni ovjes nije isti. U Europi ne smiješ skoro ništa ni dirnuti na vozilu bez atestiranja a u Americi ga presječeš popola i produžiš par metara. Vozila koja se prodaju u BiH su također lošije opremljena pa je bolje kupiti polovno auto iz Njemačke ili Francuske nego iz BiH.