hrv jezik specifičnosti

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Jara

#26 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by Jara »

Kad god se zatipkam napravim zatipak! :oops:
ljubav_aha

#27 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by ljubav_aha »

atko wrote:
Ridjobrki wrote:
Zatim, poznata je i distinkcija pojmova kita i pimpek - istog su oblika ali je pimpek znatno manji.

:D
Dakle imamo razliku u duzini ...kao i duljini rabote koju mogu obavljati :D
atko prijatleju,tu ipak nekaj ne stima :D vidi pak ovo

Pimpilimpić

:lol:

etimoslosko znacenje rojeci pimpkek ,koverzacija nasih susjeda

http://www.index.hr/forum/11/seks/tema/ ... -.aspx?p=6
atko

#28 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by atko »

... kad cujes purgere na jadranu ... izgledaju vise stranci nego mi bosanci u poredjenju sa dalmosima ... raznolikost in ob meji s Slovenijo, da ne omenjamo :D

a ako se zaklikces mozes napraviti zaklikak :D ... a tek kad se zapicis ... itd itd :D
ljubav_aha

#29 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by ljubav_aha »

atko wrote:... kad cujes purgere na jadranu ... izgledaju vise stranci nego mi bosanci u poredjenju sa dalmosima ... raznolikost in ob meji s Slovenijo, da ne omenjamo :D

a ako se zaklikces mozes napraviti zaklikak :D ... a tek kad se zapicis ... itd itd :D
PUREGER=GRAD mi je poznat jos od ranog djetinjstva ,kao i dio varazdina,oni us posebna prica :skoljka: ,slavonija je kool,odlicna raja :thumbup: ali dzaba moji dlamosi su iapk moji dalmosi :-D
Eborg

#30 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by Eborg »

A što ga i susjedi siluju... :roll:
Znate li što znače riječi zapozorje,iskočnica ili zatipak?

POVODOM Dana hrvatskoj jezika održan je natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ, a pobjednik, koji će biti proglašen u ožujku, dobit će Nagradu dr. Ivana Šretera.

"Među tim su riječima i tri riječi pobjednice, ali koje su, neka ostane tajnom sve do svečanosti u Lipiku", rekla je dr. sc. Sanda Ham za Glas Slavonije. Prva nagrada na 6. natječaju po redu iznosi 5.000 kuna, druga 3.000 kuna, a treća 1.500 kuna.

Među prijedlozima su se našle neke svakako zanimljive riječi poput: odobrenica (licenca), zatipak (tipfeler), razvojnik (od engl. developer, onaj koji razvija), klizinica (engl. slide), ponovak (repriza), brojomat (uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje), dodirnik (engl. touch screen), nejasnica (nejasna riječ). iskočnik (engl. pop up window), bojomet (engl. paintball), sunčaljka (ležaljka za sunčanje), zapozorje (engl. backstage), bocar (osoba koja skuplja boce), biciklati (voziti bicikl), spojište (modem), daroteka (gift shop), jušnjača (grabilica za juhu).

http://www.index.hr/xmag/clanak/znate-l ... 99397.aspx
ljubav_aha

#31 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by ljubav_aha »

ha ha ha :lol:
Pa najcesce djeca imaju pimpek iliti lulek i zato su umanjenice...a šta znaci jedno, a šta drugo...i nije baš bitno...
bitno je da se zna na kaj se misli...
Šta je sad to "lulek"??? Jel to neka podvrsta pimpeka ili šta??
Baci pogled na ono sto imas između nogu, e to ti je klasicni lulek.
jel tebi mali piškor?... pa se baviš ovakim stvarima?
ludi su :lol:
NIN

#32 Re: hrv jezik specifičnosti

Post by NIN »

Uz svo postovanje svim varijantama nasih jezika ipak zapadna varijanta se najvise fura na slavenizam, a vi kako hocete! Skrvnavljenje bilo kakve kulture koja se ogleda u jeziku ne trpim i shodno tome temu cu zakljucati, a vi, opet, kako hocete! :D
Locked