SAMOHRANE MAJKE

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
burek_in_space

#26 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by burek_in_space »

Not My Idea wrote:
burek_in_space wrote:Majku dijete uvijek "kochi".
Uvijek ce prije mushkarca, novog u njenom zhivotu, staviti dobrobit djeteta.
Jebena je to stvar, zabavljanje sa nekim ko nije otac tog djeteta.
boldirano-zar to i nije normalno? na kraju krajeva, majka ce stavit dobrobit svog djeteta ispred svakog u zivotu, bio to prvi muz/otac djeteta, peti il sesnaesti...

slazem se da ja zajebano ali zasto je tema fokusirana na majke? sta je s ocevima koji imaju dijete, da li bi zene izlazile s njim, upustale se u vezi etc?

Balkanu moj...
Kad se tema bude zvala samohrani ochevi, imacu i tu shtoshta napisati.
Kratko i sadrzhajno, kao shto se od mene i ochekuje. :mrgreen:
Not My Idea

#27 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Not My Idea »

Chmoljo wrote:zbog pozivanja na Balkan. :roll:

i samohrani roditelj i roditelj koji ima dijete, po meni su nebo i zemlja.
bas tako, nebo i zemlja pa je opet i ovaj koji ima dijete vecini "problem" i prepreka kamoli ovaj samohrani...isto vazi i za zene. jasno da je vise samohranih majki ali ima i oceva mada mislim da taj omjer nije bitan za diskusiju.

sto se tice Balkana, ljudi ovdje jesu konzerve, htjeli mi to priznat il ne. hvala bogu ne svi al velik broj jest...
zelenashica

#28 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by zelenashica »

Ja samo pratim :D nisam kompetentna da učestvujem u diskusiji :D
Not My Idea

#29 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Not My Idea »

burek_in_space wrote: Kad se tema bude zvala samohrani ochevi, imacu i tu shtoshta napisati.
Kratko i sadrzhajno, kao shto se od mene i ochekuje. :mrgreen:
uredu al nisi se osvrnuo na moj komentar na boldirani dio, sto je i bila bit mog komentara :D
ovo ostalo me samo usput zaintrigiralo...
irnes77

#30 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by irnes77 »

Ljudima je generalno tesko odgajati tudje dijete, treba imati dovoljno ljubavi, nesebicnosti i volje za to... A samohranim majkama je tesko pronaci nekog takvog, cak velika vecina njih i odbija tu mogucnost jer im je dijete najvaznije i imaju utisak da svu svoju ljubav moraju usmjeriti k tom djetetu.
Opet najbitnije je kakav je taj covjek. Da li ce on moci iznijeti sav taj teret psihicki, ekonomski, da li ce imati dovoljno ljubavi za tu djecu, hoce li moci voljeti tu djecu kao svoju sto je osnovni preduvjet da ga i majka zavoli. itd itd...
Ali opet ima izuzetaka, svugdje
slobodni armirach

#31 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by slobodni armirach »

zelenashica wrote:Ja samo pratim :D nisam kompetentna da učestvujem u diskusiji :D
ako ti nisi onda ja jesam :lol: :lol:
burek_in_space

#32 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by burek_in_space »

Not My Idea wrote:
uredu al nisi se osvrnuo na moj komentar na boldirani dio, sto je i bila bit mog komentara :D
Nisam se osvrnuo, zato shto se u sushtini slazhem sa tim boldiranim, mada ono nosi posebnu tezhinu kada dodje do nategnute situacije izmedju djeteta i mushkarca koji mu nije otac, i zajebanije je nego kada se radi o istoj toj situaciji izmedju oca i djeteta, ako kontash shta pokushavam reci.
zelenashica

#33 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by zelenashica »

slobodni armirach wrote:
zelenashica wrote:Ja samo pratim :D nisam kompetentna da učestvujem u diskusiji :D
ako ti nisi onda ja jesam :lol: :lol:
de onda,slusam te :D
burek_in_space

#34 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by burek_in_space »

Hajmo bez chatanja, ako je moguce. :wink:
Not My Idea

#35 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Not My Idea »

a evo i moj komentar na temu:

tesko je odgajat i svoje dijete a kamoli tudje. medjutim, smatram da kod nas glavni problem nije to-sam odgoj tudjeg djeteta nego cinjenica da je ono tudje. isto tako, od samohranih majki se bjezi kao djavo od krsta, kod nas su te majke obiljezene kao polovne i manje vrijedne. i u ocima muskaraca a da ne spominjem svekrvi... :-)
to dijete moze bit zlatno i za zena moze bit uzorna ali ona je samohrana, u vecini slucajeva-razvedena sto je cini raspustenicom...
uz sve ovo naravno ide NAZALOST, ali tako je kod nas.

dakle, shvatam da je tesko odgajat tudje dijete ali me smeta sto ljudi ne daju sansu samohranim majkama tj zenama koje imaju djecu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#36 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Chmoljo »

Not My Idea wrote:
bas tako, nebo i zemlja pa je opet i ovaj koji ima dijete vecini "problem" i prepreka kamoli ovaj samohrani...isto vazi i za zene. jasno da je vise samohranih majki ali ima i oceva mada mislim da taj omjer nije bitan za diskusiju.

sto se tice Balkana, ljudi ovdje jesu konzerve, htjeli mi to priznat il ne. hvala bogu ne svi al velik broj jest...
jesu konzerve, ali se pretjeruje već sa tim. ima dovoljno ljudi koji ne haju za neke stare "vrijednosti" koje podrazumijevaju te prepreke. možemo biti isključivi pa reći ima i G. Bukovica koliko hoćeš, ali takvih ljudi svugdje ima. negdje više, negdje manje. nebitno.

prepreka uvijek ima, i sa djecom i bez djece. nisi u vezi više samo sa roditeljem, nego i sa njegovim djetetom. dvoje se uvijek lakše dogovaralo od troje. i to je jedino što je zajedničko odslučaja do slučaja.

pitanje je kakav je roditelj, kakav je drugi partner, i naravno, kakvo je dijete/djeca.

ostalo bi čovjek mogao samo pričati iz vlastitog iskustva, a moje je nikakvo. jedino što mogu reći za one samohrane majke što ih znam - da su moji heroji. moramo nekad surfati netom i tražiti ljude koji nas inspirišu - velike zadnje riječi pred smaknuće, velike revolucionare, vođe, naučnike koji su mijenjali poglede ostalih na svijet...

a dosta nas u već komšiluku ima takvih žena. one mene inspirišu. eto :)
a ti, idi guraj tutu u rikverc :roll: 'taš ti po ovakvim ozbiljnim temama :roll: :D :D :D
natascha

#37 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by natascha »

I to sam zaboravila naglasiti, da ne mislim striktno na samohrane majke. Isto pitanje postavljam i za samohrane očeve, je li i njima problem naći partnera, tj. partnericu. Stvarno mislim da je to kod nas generalno problem. Jeste da bi idealna kombinacija bila samohrana majka i samohrani otac, ustvari i ne mora biti samohrani otac, nego jednostavno eto da je barem razveden, da ima djecu i da mu je u suštini normalno da ima vezu sa ženom koja ima dijete. Ali imam osjećaj da i tada muškarci imaju problem s tim, da su opet više okrenuti djevojkama koje su sto posto slobodne.
chuchumbamayumbe

#38 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by chuchumbamayumbe »

natascha wrote:Jednom sam negdje bila našla ovu temu, ali nema šanse da je ponovo nađem, pa pokrenuh kao ispočetka.
Da li muškarcima smeta da s upuste u vezu za razvedenom ženom koja ima dijete iz prvog braka?? Da li ih muškarci izbjegavaju.....?
Ja sam oženjen i imam djecu, ali da kažem da mi to ne bi smetalo (kada bih gledao iz perspektive dok nisam osnovao sopstvenu porodicu).
Ma.Le.Na

#39 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Ma.Le.Na »

hm
nesto razmisljam..
ako neko ne bi mogao prihvatiti osobu sa djetetom samim tim jer je tudje...znaci li to da ta osoba nikada ne bi mogla ni usvojiti dijete..jer je tudje?

na ovu dilemu nabasah jer, kako rekoh..ne bih sada mogla biti s nekim ko ima dijete...ali sam veliki zagovornik usvajanja...pa pokusavam malo shvatiti vlastiti izbor..
Not My Idea

#40 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Not My Idea »

burek_in_space wrote:
Not My Idea wrote:
Nisam se osvrnuo, zato shto se u sushtini slazhem sa tim boldiranim, mada ono nosi posebnu tezhinu kada dodje do nategnute situacije izmedju djeteta i mushkarca koji mu nije otac, i zajebanije je nego kada se radi o istoj toj situaciji izmedju oca i djeteta, ako kontash shta pokushavam reci.
kontam ali opet, to i jest majka. i bolje je da uvijek stiti svoje dijete, naravno treba bit razuman al bolje i to nego one lude mame koje nadju novog muza pa dijete pada u drugi plan, uhvati iz neka luda zaljubljenost pa dozvoljava novom muzu i da drekne na dijete il da ga osamari...

krenuli smo u drugu temu al eto, nek smo malo prozborili ;-)
zelenashica

#41 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by zelenashica »

Chmoljo wrote:
a ti, idi guraj tutu u rikverc :roll: 'taš ti po ovakvim ozbiljnim temama :roll: :D :D :D
To ako sam samohrana mati sam jos i neozbiljna je l' :D :roll:
Necu da guram tutu u rikverc,hocu i ja koju da reknem :oops:

Nama samohranim materama je naše dijete na prvom mjestu....
helem to ti dođe 'vako...

1.dijete
2. taj "neko"

Kome godi godi,kome ne godi široko mu polje...ha ja 8-)
Last edited by zelenashica on 11/12/2011 23:20, edited 1 time in total.
natascha

#42 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by natascha »

Not My Idea wrote:a evo i moj komentar na temu:

tesko je odgajat i svoje dijete a kamoli tudje. medjutim, smatram da kod nas glavni problem nije to-sam odgoj tudjeg djeteta nego cinjenica da je ono tudje. isto tako, od samohranih majki se bjezi kao djavo od krsta, kod nas su te majke obiljezene kao polovne i manje vrijedne. i u ocima muskaraca a da ne spominjem svekrvi... :-)
to dijete moze bit zlatno i za zena moze bit uzorna ali ona je samohrana, u vecini slucajeva-razvedena sto je cini raspustenicom...
uz sve ovo naravno ide NAZALOST, ali tako je kod nas.

dakle, shvatam da je tesko odgajat tudje dijete ali me smeta sto ljudi ne daju sansu samohranim majkama tj zenama koje imaju djecu.

Slažem se da kod nas stvarno vlada ovako mišljenje, NAŽALOST. Kao što sam rekla, većina samohranih majki koje poznajem su uspješne, znaju šta hoće, nijedna nije za žaliti, osim što su sve nažalost SAME. I nekako mi izgleda da im se stvarno ne daje dovoljno šanse, a mislim da bi trebalo....
burek_in_space

#43 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by burek_in_space »

Not My Idea wrote:
kontam ali opet, to i jest majka. i bolje je da uvijek stiti svoje dijete, naravno treba bit razuman al bolje i to nego one lude mame koje nadju novog muza pa dijete pada u drugi plan, uhvati iz neka luda zaljubljenost pa dozvoljava novom muzu i da drekne na dijete il da ga osamari...

krenuli smo u drugu temu al eto, nek smo malo prozborili ;-)
Sad cu ja malo zakomplikovati stvar, pa te pitati zashto se ide toiko u krajnosti?!
Zashto shamar drugog chovjeka vishe boli od shamara oca?! Da me se ne napadne odmah, moram reci da oba shamara imaju odgojnu funkciju.
chuchumbamayumbe

#44 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by chuchumbamayumbe »

Naravno, majci dijete uvijek treba da je na prvom mjestu.
Kao i ocu.
E sada, da li se ovdje razgovara o aspektu "majka se samo zabavlja" ili "nešto ozbiljno"?!
Da to razjasnimo.
Inače, zanimljiva tema.
:)
_Sarajka

#45 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by _Sarajka »

Najveći problem je svakako moj odnos prema tuđem djetetu.Imala bi vjerovatno osjećaj krivice često, pogotovo kad bi, ako bi došla moja sopstvena djeca sa partnerom.Što onda ?Kako pravedan biti u takvoj prilici ?Kako ne zakinuti u ljubavi ono "tuđe" i ako zakineš uvijek krivica, kako je to nepošteno.
zelenashica

#46 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by zelenashica »

_Sarajka wrote:Najveći problem je svakako moj odnos prema tuđem djetetu.Imala bi vjerovatno osjećaj krivice često, pogotovo kad bi, ako bi došla moja sopstvena djeca sa partnerom.Što onda ?Kako pravedan biti u takvoj prilici ?Kako ne zakinuti u ljubavi ono "tuđe" i ako zakineš uvijek krivica, kako je to nepošteno.
Osjecaj krivice ne moze da postoji ako si ti sama svjesna da postupaš jednako i ispravno.
slobodni armirach

#47 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by slobodni armirach »

natascha wrote: Slažem se da kod nas stvarno vlada ovako mišljenje, NAŽALOST. Kao što sam rekla, većina samohranih majki koje poznajem su uspješne, znaju šta hoće, nijedna nije za žaliti, osim što su sve nažalost SAME. I nekako mi izgleda da im se stvarno ne daje dovoljno šanse, a mislim da bi trebalo....
da majke snize kriterije,.... :D

i po cemu zakljucujes da vecini tih uspjesnih, pretpostavljam ekonosmki stabilnih majki je potreban stalni muskarac?
_Sarajka

#48 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by _Sarajka »

zelenashica wrote:
_Sarajka wrote:Najveći problem je svakako moj odnos prema tuđem djetetu.Imala bi vjerovatno osjećaj krivice često, pogotovo kad bi, ako bi došla moja sopstvena djeca sa partnerom.Što onda ?Kako pravedan biti u takvoj prilici ?Kako ne zakinuti u ljubavi ono "tuđe" i ako zakineš uvijek krivica, kako je to nepošteno.
Osjecaj krivice ne moze da postoji ako si ti sama svjesna da postupaš jednako i ispravno.
A kako znam jel postupam ispravno ?Kako odrediti mjeru ?

Onda pitanja oko odgoja, to dijete bi imalo i svoju vlastitu majku, što ako se moji stavovi kose sa njenim ?Kažnjavanje kako bi bilo shvaćeno i još milion drugih pitanja :-)
Zoya

#49 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by Zoya »

A zasto zauzimati ulogu majke tudjem djetetu? Ja mislim da je od izuzetne vaznosti sagraditi neki fin odnos sa djetetom, nikako uzimati ulogu majke (isto vazi i za oca).
zelenashica

#50 Re: SAMOHRANE MAJKE

Post by zelenashica »

_Sarajka wrote:
zelenashica wrote:
A kako znam jel postupam ispravno ?Kako odrediti mjeru ?

Onda pitanja oko odgoja, to dijete bi imalo i svoju vlastitu majku, što ako se moji stavovi kose sa njenim ?Kažnjavanje kako bi bilo shvaćeno i još milion drugih pitanja :-)
Sve to u neku ruku dođe samo od sebe,...najbitnije je imati dovoljno kvalitetnu vezu sa majkom,....a odnos sa djetetom se gradi sam od sebe ....ja mogu biti subjektivna pa reci da osoba koja je danas pored mene ima divan odnos sa mojim djetetom---> prijateljski.
Ne zaboraviti nikad jedno osnovno pravilo:Tom djetetu ne treba novi tata/babo nego prijatelj...ako se ikako počinje naturati odnos dijete-otac nije mu lijepa budučnost zapisana.
Post Reply