Obaveza i volja atestiranja plinskog brojila potrošnje je na korisniku dakle? A ko je certificiran u Sarajevu za atestiranje?VjecitiStudent wrote:Periodicno atestiranje brojaca je nepostojeca kategorija.poznanik wrote:Ko ima obavezu za periodično atestiranje plinskih brojila, i ko vrši atestiranje brojača?
racun za plin
- poznanik
#26 Re: racun za plin
-
MAN-lion's coach
#27 Re: racun za plin
Standardni kubni metar prirodnog gasa Sm3 je kubni metar prirodnog gasa na standardnim uslovima:donje toplotne moći Hd=33.338,35 kJ pri temperaturi od 288,15 K (15°C) i pritisku 1,01325 bar (1013,25 mbar).poznanik wrote:- Nabavna cijena po Sm3 ............. 0,820 KMDendrlix wrote:Dendrlix wrote:Koliko je sad kubik bez PDV-a?
- Cijena distribucije po Sm3 ......... 0,060 KM
- Prodajna cijena po Sm3 ............ 0,880 KM
A mene zanima kako se određuje koeficijent toplotne moći?
S tim da se u ispostavljenom računu ne vidi kaloričnost isporučenog gasa kao relevantna kaloričnost gasa na osnovu koje se utvrdila cijena,ni pritisak isporučenog gasa ni temperatura i sl.
Last edited by MAN-lion's coach on 10/12/2011 00:46, edited 1 time in total.
- poznanik
#28 Re: racun za plin
Pretpostavljam da je ovaj koeficijent promjenjljiv, i kako i gdje je mjeren, i da li je promjena prikazana na svakom računu? (tek danas sam pročitao ovaj koeficijent, nemam ranije račune)MAN-lion's coach wrote:Standardni kubni metar prirodnog gasa Sm3 je kubni metar prirodnog gasa na standardnim uslovima:donje toplotne moći Hd=33.338,35 kJ pri temperaturi od 288,15 K (15°C) i pritisku 1,01325 bar (1013,25 mbar).
-
MAN-lion's coach
#29 Re: racun za plin
Pa u standardnim uslovima su ovi parametri.poznanik wrote:Pretpostavljam da je ovaj koeficijent promjenjljiv, i kako i gdje je mjeren, i da li je promjena prikazana na svakom računu? (tek danas sam pročitao ovaj koeficijent, nemam ranije račune)MAN-lion's coach wrote:Standardni kubni metar prirodnog gasa Sm3 je kubni metar prirodnog gasa na standardnim uslovima:donje toplotne moći Hd=33.338,35 kJ pri temperaturi od 288,15 K (15°C) i pritisku 1,01325 bar (1013,25 mbar).
To je tu negdje ovisno kako prevare tj. smanje.
Dodala sam gore objašnjenje.Oni su dužni po zakonu da prikažu parametre pri ispostavi računa gore navedene,ali ne prikazuju.Računi trebaju da variraju i od nadmorske visine,ali kod njih je sve isto.
Znam da su jedno vrijeme Hd pisali kao 34.075,60kJ/m3.
Ali je Hd približno ovome prvom gore od 33.XXX,i često varira,to je kao srednja vrijednost.
- poznanik
#30 Re: racun za plin
Bravo. Hvala za ovu informaciju... 
- Haris033
#31 Re: racun za plin
110 KM za stan od 57 m2. Grijao 15 dana i to polovicno!!! Ovi, fakat, nisu normalni.... Prelazim na struju! 
-
MAN-lion's coach
#32 Re: racun za plin
poznanik wrote:Obaveza i volja atestiranja plinskog brojila potrošnje je na korisniku dakle? A ko je certificiran u Sarajevu za atestiranje?VjecitiStudent wrote:Periodicno atestiranje brojaca je nepostojeca kategorija.poznanik wrote:Ko ima obavezu za periodično atestiranje plinskih brojila, i ko vrši atestiranje brojača?
Ovo za atest brojila nisam sigurna,ali postoji spisak firmi na stranici privrednih subjekata koji rade na izgradnji i održavanju gasnog sistema.Vrlo je vjerovatno da kod njih se između ostalog vrši atest brojača,koje opet Sarajevogas mora da ovjeri.Isto kao kad montiraš sistem naplaćaš se pa oni dođu i izvrše uvid u isti uz naknadu.Najbolje je provjeriti među izvođačima i atestovanje.
-
Flaaa
#33 Re: racun za plin
bas sam mislio otvoriti temu i postaviti pitanje za cijenu
da li neko mozda zna koliko mjesecno dolazi racun za grijanje.
u pitanju je stan na c5 dbr, 60 kvadrata. Grijanje je iskljuceno jos ljetos zbog nekakvih popravki, pa sam mislio ponovo prikljuciti al et posto sam procitao sad ove cifre ne isplati mi se uopste prikljuciti, vec struja najbolje onda.
pa et ako neko zivi na c5 da mi kaze iz prve ruke
hvala
u pitanju je stan na c5 dbr, 60 kvadrata. Grijanje je iskljuceno jos ljetos zbog nekakvih popravki, pa sam mislio ponovo prikljuciti al et posto sam procitao sad ove cifre ne isplati mi se uopste prikljuciti, vec struja najbolje onda.
pa et ako neko zivi na c5 da mi kaze iz prve ruke
hvala
-
MAN-lion's coach
#34 Re: racun za plin
Ne čude me računi visoki,pogotovo ako još uđeš u investiciju izolacije koja bi trebala smanjiti trošak gasa,a neće biti hladno.Očito je da varaju i ne prikazuju toplotnu moć gasa i ostale faktore, već stavljaju svoje kako im odgovara.
- starii
#35 Re: racun za plin
prikljuci se jedino ako hoces da budes zirant sarajevogasu...kad skontam koliko sam dao za plin ovaj mjesec pa mogao sam kupiti drva za te pare i cijelu zgradu grijati...problem je sto koeficijent toplotne moci plina nije isti ljeti i zimi a oni to nece da stave na racunu...Flaaa wrote:bas sam mislio otvoriti temu i postaviti pitanje za cijenu
pa et ako neko zivi na c5 da mi kaze iz prve ruke![]()
hvala
- jedna tamo
#36 Re: racun za plin
najgore od svega je što se ne ugriješ, znači mi koji imamo peći još uvijek, čim je ugasiš momentalno je hladno i možeš odmah pod jorgan, trenutno u sarajevu je najgora opcija grijanje na plin, mislim da sve ostalo je puno isplativije i bar se ugriješ, a sjećam se vremena kad je plin bio isplativ i kad su nam komšije zavidile, toplo vam a možete uštediti e pa sad su došla druga vremena 
- Tahta
#37 Re: racun za plin
Čitava strategija kantona Sarajevo zasnovana je ne plinu kako uvoznom energentu od kraja rat je tako i samo se ulagalo u to sranje
zašto ?
koliko bi koštao toplovod iz kaknja?
zašto ?
-
VjecitiStudent
#38 Re: racun za plin
Najbolja opcija je izolovati svoju kucu kako treba, kod stanova je to vec malo komplikovanije.
Cijene energije ce u buducnosti samo rasti, ukljucujuci tu i drvo, ugalj, struju, a pogotovo plin.
Cijene energije ce u buducnosti samo rasti, ukljucujuci tu i drvo, ugalj, struju, a pogotovo plin.
-
The 51st State
#39 Re: racun za plin
300 000 KM, s tom cifrom se baratalo, skoro dzaba kad se uzme u obzir da supstituises uvoz, mada pored ovih lobista iz raznoraznih "gasova" da Bog da ikad....Tahta wrote:Čitava strategija kantona Sarajevo zasnovana je ne plinu kako uvoznom energentu od kraja rat je tako i samo se ulagalo u to sranje
zašto ?
-
SundanceKid
#40 Re: racun za plin
Jednostavno preskupo. Ne znam stvarno koja je bolja alternativa, ali mislim da plin vise nije uopste isplativa investicija. Platis enormne cifre svaki mjesec, a opet nikad se ugrijat ko covjek, posebno ako ne ides na varijantu centralnog, nego plinske peci... Raspitaj se kod komsija i prijatelja dobro prije nego odlucis uvodit plin...Flaaa wrote:bas sam mislio otvoriti temu i postaviti pitanje za cijenu
pa et ako neko zivi na c5 da mi kaze iz prve ruke![]()
hvala
-
Moljito
#41 Re: racun za plin
Ja živim u C5 stan cca 80 m2 grijanje je plinsko , prošli mjesec sam koristio grijanje nekih 20 dana odprilike po 16h dnevno . Račun koji sam dobio je na iznos od 120 KM sa PDV-om -
LP
LP
-
koel
#42 Re: racun za plin
Loseizolovani objekti normalno da trose mnogo .Ako vam prelazi racun cirka 2 KM po kvdratu grijanog prostora nevalja izolacija ili naprava ima mali stepen iskoristenosti.A sto se tice ogrevne vrijednosti plina zvanicno 9,46kw/m3
- Comrad
#43 Re: racun za plin
Kakav crni toplovod iz kaknja. Ne znaju postavit metar cijevi da nesto ne useru, a da urade taj projekat.
A zasto bi to radili, sami kresali granu na kojoj stoje. Njima je i ovako dobro, ne moraju nista pravit. Hebe se njima hoce li gradjanima biti bolje ili nece.
U tuzli koja se grije putem termoelektrane grijanje je duplo jeftinije nego kod nas.
http://www.grijanjetuzla.ba/
A zasto bi to radili, sami kresali granu na kojoj stoje. Njima je i ovako dobro, ne moraju nista pravit. Hebe se njima hoce li gradjanima biti bolje ili nece.
U tuzli koja se grije putem termoelektrane grijanje je duplo jeftinije nego kod nas.
http://www.grijanjetuzla.ba/
- butterfly_01
#44 Re: racun za plin
termoelektrana kakanj bi mogla grijati sredisnju, cak i Sarajevo sta se toplote svakodnevo ispusti u atmosferu.
a racun za plin i kod nas previsok za ovaj period godine, 110 km, 59 kvadrata, i izolacija dobra
a racun za plin i kod nas previsok za ovaj period godine, 110 km, 59 kvadrata, i izolacija dobra
-
r_faruk
#45 Re: racun za plin
hehe, mozda ovi iz toplana pisu gornju toplotnu moc, a oznacavaju kao donjaStandardni kubni metar prirodnog gasa Sm3 je kubni metar prirodnog gasa na standardnim uslovima:donje toplotne moći Hd=33.338,35 kJ pri temperaturi od 288,15 K (15°C) i pritisku 1,01325 bar (1013,25 mbar).
-
HM 2011
#46 Re: racun za plin
224 KM....
Svejedno ko je na Vlasti - plin uvozimo - to je uvozna roba....
- burek_in_space
#47 Re: racun za plin
Skoro 3 joje.
Pazilo se chitav mjesec kada ce se upaliti, a garantujem da nije dnevno vishe od 4 sata radilo grijanje.
Novi vjerni glasach SDA.
Pazilo se chitav mjesec kada ce se upaliti, a garantujem da nije dnevno vishe od 4 sata radilo grijanje.
Novi vjerni glasach SDA.
- hana_montana
#48 Re: racun za plin
248km stan 68 kvadrata..ne pazi se,non stop ukljuceno zbog zivotinjica 
-
Dendrlix
#49 Re: racun za plin
Ja sam proslu zimu u januaru testirao smanjivanje za 2 stepena preko noci. Kad ujutro vratim termostat potrosi vise plina nego sto je potrosio za cijelu noc (bez smanjivanja). Austrougarski stan, okruzen havom sa sve cetiri strane, stolarija nova PVC.
Jedan jaran, koji radi centralno grijanje, se kune da u Butilama rokaju zrak u gasni sistem. Kako bi se ovo moglo provjeriti/dokazati? Jel' ima u SA neki institut kome bi se mogao odnijeti uzorak plina da ga analiziraju?
Jedan jaran, koji radi centralno grijanje, se kune da u Butilama rokaju zrak u gasni sistem. Kako bi se ovo moglo provjeriti/dokazati? Jel' ima u SA neki institut kome bi se mogao odnijeti uzorak plina da ga analiziraju?
- poznanik
#50 Re: racun za plin
Moramo li kupovati plin od Rusije?
Zna li neko pronaći i postaviti cijene plina i drugih proizvođača?
Kolika je isplativost nabavka i transporta plina iz, npr. Azerbejdžana do Zvornika?