zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post Reply
poznanik

#26 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by poznanik »

1gorstak wrote:nekoliko nas je veceras dobilo prilicno zivopisan email, pa da podijelim s vama...

Za one koji nisu shvatili razlog molim te da objasniš zašto je ova tema postavljena na pdf. politika?
Ghost_Rider_XXX

#27 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Ghost_Rider_XXX »

plain vanilla wrote:evo jutrosnji naslov
Nasilje nad ženema najmanje procesuiran zločin u BiH

Zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici izriču se vrlo rijetko
Sve je to istina, i o diskriminaciji se priča na sav glas, i slažem se da postoji.
Medjutim šta konkretno žene rade da to promjene? Postoje šatro neke udruge, organizacije i slične papazjanije.
Godinama sam se povlačio po nevladinom sektoru i osim prazne slame koju mlate, te organizacije ne rade ništa.

Da lije bitnije utuć nekoliko hiljada u Pičvajze i slične pizdarije nego pomoći, nekoj od žena koje izgledaju kao da su provele noć sa Kličkom?!

Dalje sam odgoj, je prilično kriv za to, a masi žena koje samo traže da se bogato udaju neću ni da pričam. Naravno sad će cijenjene formsku dame reći da nisi sve takve. Naravno da nisu, ali kad se čoek malo okrene oko sebe, jako malo je žene koje hoće da u pravom smislu te riječi budu RAVNOPRAVNE.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#28 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by plain vanilla »

HenryKinasky wrote:
da..zakoni su osigurali da nema ni korupcije, pokradenih preduzeaca, zaposljavanja po rodbinskim vezama
Mislim da to nije tema. Svi smo jednako osteceni korupcijom. I zene i muskarci.
ma cuj nije tema

pozivati se na zakon koji je mrtvo slovo na papiru je obicno trolanje
madner

#29 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by madner »

Kada se govori o ravnopravnosti govori se o zakonima. Kada kazes da je mrtvo slovo na papiru onda reci gdje postoji zakonska diskriminacija zena da istu uklonimo. Ako ne postoji, zene su ravnopravne. Jednaka prava ne znaci da svi imamo i jednake mogucnosti ili da cemo svi jednako uspjet.
Mr.Penguin

#30 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Mr.Penguin »

Mr.Penguin wrote:Imam osjecaj da ce ova tema izmaci kontroli, i da ce biti zakljucana.
:thumbup:
Ghost_Rider_XXX

#31 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Ghost_Rider_XXX »

1gorstak wrote:
madner wrote:Manje patetike i samosazaljevanja. Da su organizovali orgiju bile bi manje depresivne i mogle su unaprijediti svoj polozaj u drustvu.
Ne mislim da se radi o depresiji, nego jednostavno o ocaju zbog cinjenice da se na njih gleda kao na krave koje treba da znaju svoje mjesto u stali. Ocaju zbog komentara kakav je ovaj tvoj u kojem poentiras tezom da im samo treba kite. I evo, zamisli da si otac kcerke koja nije dobila posao iako je kvalifikovanija od muskarca koji jeste dobio to radno mjesto. Sta ja treba da mislim kad cujem protest tvoje kcerke koja je zore docekivala nad knjigom i godinama se mrzla cekajuci gradski prevoz do fakulteta na kojem je sve zavrsavala u roku ? Da joj treba jedna dobra orgija ?
A šta je sa ženama koje nemaju fakultet, šta će takvi očevi? Kad god se priča o ravnopravnosti ide premisa:"Ona je završila fakultet kvalifikovanija je tri puta od frajera koji radi taj posao. To je uslovno rečeno mali procenat populacije, šta ćemo sa ostatkom?
1gorstak

#32 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by 1gorstak »

poznanik wrote:
1gorstak wrote:nekoliko nas je veceras dobilo prilicno zivopisan email, pa da podijelim s vama...

Za one koji nisu shvatili razlog molim te da objasniš zašto je ova tema postavljena na pdf. politika?
Vrati se par komentara unazad i pogledaj naslov iz novina o neprocesuiranju nasilja nad zenama. Ovdje je potrebna inicijativa na svim nivoima ali se samo kroz politicki aparat stvar moze drasticno mijenjati. Drzava je ta koja treba da odvaja vise na edukaciju, na medijsku pokrivenost problema, na agilniju borbu protiv nasilja u porodici. Zamisli da neki Srbin svaki dan pretuce nekog Bosnjaka jer je Bosnjak. A slicna stvar se desava svaki dan, maltretira ih se i ponizava samo zato sto su zene.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by KatarinaKosaca »

Još onaj sistem i tu mu treba dati svako priznanje je ravnopravno tretirao žene. Imale su jednaku mogućnost školovanja i jednaku mogućnost zapošljavanja. Ne mislim da je i sad puno drugačije.
Međutim.. Postoji nešto što se zove m uški šovinizam, a čemu nisu podložni samo muškarci, nego čak i žene. Na ovom sam forumu često puta reagirala na simptome istog.
Na primjer podjela poslova na muške i ženske u kući, opsake o moralu žena koje su česte i često neukusne, etikete "guska, "glupača" skoro da se ne upotrebljavaju u muškom rodu itd. Dalje, postoji poslovni svijet koji je prema ženama nemilosrdan. Neko je opće ubjeđenje da su žene zavidne, zlobne itd. E, pa u poslovnom svijetu i kad je ambicija u pitanju, bez sumnje muškarci. I onda dolazi podmetanje noge ženama sa čisto mačističkim predznakom.
Dokazano je da su majke prenosnik sindroma muškog šovinizma, jer one odgajaju u principu. Tako da svog sina nastojim odgojiti da ne nosi to sutra u sebi.
plain vanilla

#34 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by plain vanilla »

ma gorstak, dzabe ti njima pricas..oni se na ovu temu dosli zezati i provocirati

a ako ovo sto pisu i misle ozbiljno, onda ne treba bolji dokaz o (losem)polozaju zene u drustvu
KatarinaKosaca

#35 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by KatarinaKosaca »

Nasilje nad ženama je posebna priča. Odgajana u kući da kad se uda nema povratka (čak je nekoliko mojih prijateljica čiji roditelji bar prividno ne odaju utisak primitivaca ovako odgojeno), mora da trpi i istrpi sve što joj se desi. I onda je brak lutrija. Inače jeste, ali u ovakvim slučajevima posebna lutrija. ako pije i ako je tuče. šuti i krije jer je "sramota". Nikad mi nije bilo jasno zašto je kod nas sramota biti siromašan, sramota biti žrtva, sramota biti prevaren, ali, eto tako je.. Sjećam se jedne žene (zato kažem nije muški šovinizam privilegija muškaraca), koja je za drugu pretučenu ženu rekla "Dobra se krava ne da udariti" :x :x
Puni smo tih seoskih poštapalica sve u cilju pravdanja nasilja, i amnestije za takvu bagru koji ženu tuku , a djecu tako odgajaju.
Last edited by KatarinaKosaca on 07/12/2011 10:58, edited 1 time in total.
poznanik

#36 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by poznanik »

1gorstak wrote:Vrati se par komentara unazad i pogledaj naslov iz novina o neprocesuiranju nasilja nad zenama. Ovdje je potrebna inicijativa na svim nivoima ali se samo kroz politicki aparat stvar moze drasticno mijenjati. Drzava je ta koja treba da odvaja vise na edukaciju, na medijsku pokrivenost problema, na agilniju borbu protiv nasilja u porodici. Zamisli da neki Srbin svaki dan pretuce nekog Bosnjaka jer je Bosnjak. A slicna stvar se desava svaki dan, maltretira ih se i ponizava samo zato sto su zene.
Slažem se… Ravnopravan odnos između muškarca i žene uči se i u školskim klupama.

Kako vjeronauka kao školski predmet u BiH tretira ovaj odnos?
plain vanilla

#37 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by plain vanilla »

KatarinaKosaca wrote:Još onaj sistem i tu mu treba dati svako priznanje je ravnopravno tretirao žene. Imale su jednaku mogućnost školovanja i jednaku mogućnost zapošljavanja. Ne mislim da je i sad puno drugačije.
Međutim.. Postoji nešto što se zove m uški šovinizam, a čemu nisu podložni samo muškarci, nego čak i žene. Na ovom sam forumu često puta reagirala na simptome istog.
Na primjer podjela poslova na muške i ženske u kući, opsake o moralu žena koje su česte i često neukusne, etikete "guska, "glupača" skoro da se ne upotrebljavaju u muškom rodu itd. Dalje, postoji poslovni svijet koji je prema ženama nemilosrdan. Neko je opće ubjeđenje da su žene zavidne, zlobne itd. E, pa u poslovnom svijetu i kad je ambicija u pitanju, bez sumnje muškarci. I onda dolazi podmetanje noge ženama sa čisto mačističkim predznakom.
Dokazano je da su majke prenosnik sindroma muškog šovinizma, jer one odgajaju u principu. Tako da svog sina nastojim odgojiti da ne nosi to sutra u sebi.
Ziva istina..
Moze se reci da u nekim slucajevima diskriminacija pocinje jos kod kuce, od strane majke koja usutkuje kcerku rijecima-on je musko..
KatarinaKosaca

#38 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by KatarinaKosaca »

Landa wrote:Sama pomisao da ovdje na ovoj temi muskarci jednoglasno i kategoricki odbijaju prihvatiti cinjenicu da taj problem postoji govori dovoljno o kojoj fazi se ovaj problem nalazi.
:D :thumbup: Dobro primjećeno. Čak ni ono pro forma, kao nisam za diskriminaciju žena :lol:
madner

#39 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by madner »

Drustvene promjene su najduze i ujedno i najteze. Za te promjene nema fajde od tkz. pozitivne diskriminacije (zapravo cista diskriminacija muskaraca) nego jedino i samo primjerima zena koje ce promijeniti ta misljenja. Ako ja susrecem samo guske, naravno da cu svoje dijete tako obrazovati jer iz mog iskustva je to tako.

Zato i kazem da od ovakvih depresivnih clanaka nema nista, bolje bi im bilo da su istakle svoje uspjehe i pokazale tako kako su moze.
Landa

#40 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Landa »

madner wrote:Drustvene promjene su najduze i ujedno i najteze. Za te promjene nema fajde od tkz. pozitivne diskriminacije (zapravo cista diskriminacija muskaraca) nego jedino i samo primjerima zena koje ce promijeniti ta misljenja. Ako ja susrecem samo guske, naravno da cu svoje dijete tako obrazovati jer iz mog iskustva je to tako.

Zato i kazem da od ovakvih depresivnih clanaka nema nista, bolje bi im bilo da su istakle svoje uspjehe i pokazale tako kako su moze.
Trebamo mi preci jos puno kilometara da i dodjemo do pozitivne diskriminacije. Sto se samog tog zakonodavnog instrumenta tice, imam podijeljeno misljenje. Na jednu ruku mi je neka forma uvrede recimo eto mog intelekta ukoliko bih bila primljena na neko mjesto samo zbog toga sto sam zensko. Na drugu ruku da bi se odbacili neki ti mentalni oklopi ljudi trebaju da vide i iskuse zenu na odredjenoj poziciji. A njoj je ta pozicija nedostizna zbog kao sto sam vec navela staklenog plafona. Tako da i ima smisla a i nema...i iskreno se nadam da je to samo jedna precica da bi se oslobodili predrasuda i da cemo je se sto brze rijesiti.

A objasni mi molim te, kako mislis to da samo susreces guske? i kako ces ti onda odgojiti dijete? Ne mogu da ne pomislim da je to tvoj stav da je zensko po defaultu guska kad se tako izrazis.
tortekolaci

#41 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by tortekolaci »

Proslava 8. marta je simbol neravnopravnosti zena u nasem drustvu. Ne zajebavam se.
plain vanilla

#42 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by plain vanilla »

tortekolaci wrote:Proslava 8. marta je simbol neravnopravnosti zena u nasem drustvu. Ne zajebavam se.
i to je istina
kao sto je i simbol nepostojanja demokracije reklamiranje demokracije na TV
amrica

#43 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by amrica »

Citava ova prica je :cry:

Polozaj zena generalno je jako los.
A sad se ovdje raspravlja vecinom o jedinom dijelu zena koje su relativno ravnopravne, o zenama koje imaju obrazovanje, znanje, stav, poziciju za dobar posao... u urbanim sredinama.
A zaboravljaju se curice koje roditelji ispisuju iz skole poslije 4. osnovne, dosta joj, zna se potpisati, mora raditi po kuci, gdje ce zensko u skolu blablabla... cak i placaju kazne zbog toga, ali curice ne idu nazad u skolu.
Imaju i oni sto nemaju para da salju djecu u skolu. :-?

Zanemaruju se uspjesne zene koje su obiljezile zivote stotinama ljudi, uciteljice, nastavnice, doktorice.... a forsiraju se neke đenderuse po nvo kao primjer sposbnih zena, koje se, k'o fol bore za prava zena sjedeci po okruglim stolovima i pisuci pamfletice i letke i srcedrapateljske clanke itd...

Neravnopravnost je duboko usadjena u ovaj mentalitet, nece je promijeniti par% uspjesnih zena u politici, novinarstvu itd... to se mora tuviti u glavu od prvog osnovne svakom djetetu. Da ima svoja prava, ali pri tome ne mislim na one slikovnice od 10-ak strana (od debelog papira, plastificirane, najskuplja izrada :roll: ) koje su dijeljene djeci po skolama, bar u Sarajevu.

I neko je dobro primjetio, postoji diskriminacija zena od strane zena. Na listama politickih stranaka svaki treci kandidat mora biti zensko, znaci 30%, a koliko je zena izabrano igdje i za sta? 5%? A zene su cca 50% birackog tijela.

Itd...
zonna

#44 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by zonna »

amrice, sve to mozes staviti u jednu recenicu - religija je postala moderna i tu se neki zenski "procvat" zavrsava jer znamo gdje vjerske ustanove "stavljaju" zene. jednostavno... :(
neko je napisao da je u proslom sistemu zena bolje prolazila. u proslom sistemu religija nije bila pozeljna i samim tim "vladavina muskarca" nije imala prodju...
veljaca

#45 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by veljaca »

Protiv sam svake diskriminacije po spolnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi .....

Najlakse je kukati ....

Imam kcerku i sina i oboje ih isto odgajam i prema njima se isto odnosim ( a Bogami se dobro odnosim i prema supruzi .... )

Neko rece: mogu li muskarci radjati ? , drugi rece: mogu li zene praviti djecu ? .....

Sta hocu reci: mi smo ovdje ( muski i zenski ) da zivimo zajedno ....
shin

#46 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by shin »

Image
madnessa

#47 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by madnessa »

Najgore je kada se pod ravnopravnost pokušava ugurati ravnomjerna zastupljenost žena u bilo kojoj profesiji ili istoznačne fizičke osobine. Muškarac i žena moraju imati ista prava pri odabiru školovanja, polaganju ispita, odabiru zanimanja, zaposlenju, te da se nad njima primjenjuju iste norme i poštuju podjednako njihova ljudska i ostala prava. Ako žena hoće da kopa kanal treba da može da pristupi zapošljavanju, te da se ocjenjuje po istim normama kao i muškarac, a ne da je se u startu diskvalifikuje zbog toga što je žena, a nije joj se dalo prilika da dokaže svoje sposobnosti kopanja kanala. Karikiram sa kopanjem kanala, ali žena mora da bude ravnopravna u poštivanju ljudskih i zakonskih prava, a ne u zastupljenosti u određenoj profesiji, da joj se daju podjednake prilike.

Žene se svakodnevno susreću sa otkazima onog trena kada se odluče na brak ili zasnivanje porodice. To za poslodavca znači da slijedi i trudničko i porodiljsko, a potom i cijeli niz odsustvovanja s posla zbog porodičnih obaveza. Mnoge žene se i ne zapošljavaju, jer poslodavac odmah ima u vidu da će jednog dana te žene započeti porodični život. Naravno da se šovinistički pristup prema ženama ne može dokazati, jer se poslodavci dobro osiguraju da se ovo ne može dokazati. Sve ostane na verbalnim opaskama i razgovorima jedan na jedan. Na obavijestima o otkazu pišu skroz drugi razlozi. Pod poslodavcima podrazumijevam i muškarce i žene, jer mi se nekako čini da su žene gore po ovom pitanju, jer smatraju da se moraju dokazivati u "muškom svijetu" time što će biti veći muškarci od samih muškaraca.
MedenoSrce

#48 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by MedenoSrce »

HenryKinasky wrote: U mojoj firmi djevojke i zene puno bolje "prolaze" od muskaraca.
Ne treba niko da se tretira posebno ili da bolje "prolazi" zarad spola i ovo je jedan od razloga što se treba boriti za ravnopravnost.
Ovo je upravo jedna od metoda prikrivenog šovinizma kojom se pokušava začepiti usta kada se započne razgovor na ovu temu
Ravnopravnost uz uvažavanje individualnih razlika je ono čemu treba da težimo kako u istorodnim tako i u svim drugim odnosima.

Postoje jasne i očite biološke i psihološke razlike između muškog i ženskog roda koje nema smisla zatomljavati.
Hodidid

#49 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Hodidid »

Samo da mi ne dodjemo u situaciju koju je Louis Malle ilustrirao u svom filmu Black Moon (1975).Onda smo ga hebali jeza i muskarci i zene.
Abu FEED el-Castro

#50 Re: zenska prav... ne, ne, ljudska prava

Post by Abu FEED el-Castro »

Zene imaju prava onoliko koliko im muskarac dadne, ni manje ni vise. Oduvijek je tako, i danas je tako. To se nekome moze svidjeti ili ne, neko moze negirati ocigledno. Muskarci vode drustva, cak i kad je zena na celu to je opet zato sto je muskarac tako odlucio/dozvolio. Izuzeci su tu da potvrde pravilo.
Lose zajednice ne daju zenama prava, naprednije daju. No takodjer, lose zajednice/kulture zenama daju vise nego zasluzuju i napuhuju ta "prava". Odnosno ne samo zenama nego i muskarcima.
Prava i slobode su danas generalno prenapuhana i precijenjena. Ne uvijek i svagdje ali da.
Hvala na paznji i prijatno.
Post Reply