madner wrote:LieToMe wrote:madner wrote:
Vlasnik stana placa promjene u svom djelu, Toplane su duzne izvrsiti promjene u ostatku zgrade ako je to potrebno. Grijanje haustora ne postoji, nemas radijatore u istom. Komplikujes bespotrebno.
Naravno, ali opet komplikujes. Imas zgrade gdje svako ima vlastito grijanje i neko uvijek profitira. Komsija koji grije moze poboljsati svoju izolaciju.
Ooo vjeruj mi da postoji

mi smo recimo prikopcani na toplane ali imamo ugradjene kalorimetre (cijela zgrada) i cijevi su provucene po podu (znaci imaju vertikale ali od vertikale do naseg stana i kroz stan je po podu do radijatora). E sad, kad je pocelo grijanje bilo nam je pretoplo pa smo zavrnuli na radijatorima (da cisto malo regulisemo jer nas nema po 10 sati sto da grijemo prazan stan). Skroz smo previdjeli situaciju da grijemo podove i vanjski hodnik (sreca pa je nas stan najblizi vertikali - najgore su prosle komsije koje su skroz na kraju hodnika), tako da nije bas tacno to da ne grijem haustor, grijem jer ko god je dosao rekao je sto vam je lijepo i toplo u haustoru mozes bos hodati
Mi smo skontali da je nama isplatnije ne grijati, jer je topal stan, topal haustor, cigla je, dobra izolacija, griju komsije i nas plafon a boga mi i vanjski hodnik

tako da nam se ne isplati radi 3 sata dnevno plaiti grijanje.
Odlutala skroz, poenta je da ne mozes na pamet pricati o stvarima koje ne znas, ima nas koji grijemo i stubista i hodnike

Cijevi izvan tvog stana su vlasnistvo Toplana, i to im je gubitak u transportu. Mogli su izolovati iste bolje i tako smanjiti gubitke.
Ako te komsija grije, nije dobra izolacija nego losa ali haj.
taj "gubitak" kako ga ti nazivas ja placam jer racun dodje meni ne njima, valjda ja taj dio najbolje znam. matematika je prosta stvar.
nedavno smo izveli i mali pokus, nakon sto smo zatvorili sve radijatore a ostavili glavni ventil otvoren i dalje se vrtilo na nasem kalorimetru jer smo iako iskljucili radijatore ipak grijali cijevi u podu koje su ispred stana i u stanu do radijatora.iz ogleda smo zakljuci da, mi grijemo hodnike u nasoj zgradi. i ne samo da grijemo nego debelo i placamo za to. to jesu li mogli drugacije mozda su mogli. ja se tjesim da ima i gore jer smo mi prvi stan u nizu od glavnih ventila pa nam je taj prazan hod najkraci. ali me postedi to kako ne placam taj njihov gubitak jer placam sve ono od glavnog ventila do svojih radijatora nebitno kuda moje cijevi idu, po stanu ili ispred stana. znaci placam!
i da, izolacija je odlicna jer se ne rasipa toplota iz stana kao u zgradama gdje je suplje i gdje su betonski zidovi i losi prozori. kad sam rekla da me komsija grije nisam mislila bukvalno, izvini sto si to svatio tako, oprosti molim te

moj stan je ususkan i odozgo i odozdo i sa strana sa drugim stanovima koji se griju i sa hodnicima koji se griju

tako da meni ne moze biti hladno, ali hajd, u pravu si ti kao i uvijek, kao i na svakoj bogovjetnoj temi na kojoj uvijek moras biti u pravu.