Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

udrch

#26 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by udrch »

sandra01 wrote:Ljudi, iz prve vam ruke govorim da u ovom slucaju distributeri nisu krivi.Mada imaju i oni oraha u dzepu.Distributer nabavi robu po dobroj cijeni,maloprodaja nabija marze i onda ne mogu da prodaju tu robu i tako propadaju.
Po meni jedini nacin da BiH dobije domaceg distributera je unija svih manjih distributera koje imamo i da tako ujedinjeni nastupe.
Banalan primjer je HP.Oni kao imaju svoj mali ured ovde i sve sto se narucuje od HP narucuje se od njih.Oni imaju svoj cjenovnik i cijena jednog proizvoda je u eurima i ista je za cijelu Regiju.Mozda neko dobije minoran popust na volumen ali sve je to u pet deka.I kako je onda isti proizvod toliko jeftinij u Srbiji.A ista nabavna cijena.To nema veze s distributerom nego sa maloprodajom i njihovim marzama.
Kad si već spomenula HP..
Ako nas mlate naši, kako je recimo cijena printera kod nas sve u pet deka..uzmi bilo koji primjer, evo recimo P1102, sve cijene od 190 do 200 KM..
Jesu to u nas baš svi prokleti od une do drine i od save do mora, i srbi i hrvati i bošnjaci..nije se našao nijedan merhametli kojem je dovoljno recimo marža od 15% ili svi hoće da zarade 30 do 50%..
fatamorgana

#27 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by fatamorgana »

sandra01 wrote:
fatamorgana wrote:
sandra01 wrote:Ljudi, iz prve vam ruke govorim da u ovom slucaju distributeri nisu krivi.Mada imaju i oni oraha u dzepu.Distributer nabavi robu po dobroj cijeni,maloprodaja nabija marze i onda ne mogu da prodaju tu robu i tako propadaju.
Po meni jedini nacin da BiH dobije domaceg distributera je unija svih manjih distributera koje imamo i da tako ujedinjeni nastupe.
Banalan primjer je HP.Oni kao imaju svoj mali ured ovde i sve sto se narucuje od HP narucuje se od njih.Oni imaju svoj cjenovnik i cijena jednog proizvoda je u eurima i ista je za cijelu Regiju.Mozda neko dobije minoran popust na volumen ali sve je to u pet deka.I kako je onda isti proizvod toliko jeftinij u Srbiji.A ista nabavna cijena.To nema veze s distributerom nego sa maloprodajom i njihovim marzama.
Sandra, može li kakav televizor na prijateljstvo, može i crno-bijeli, :mrgreen:
Naravno ;-)
Lična dostava? 8-)
mrtva kokoš

#28 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by mrtva kokoš »

hocu i ja jedan crno bijeli u koloru :D
sandra01

#29 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

udrch wrote:
Sarayman wrote:@udrch

Zanimljivo razmisljanje, ali zasto onda uopce zapoceti posao dilera ako znas da zastupnici traze cifru i po? Po tvom ispada da su dileri krenuli u biznis grlom u jagode. A mozda fakat i jesu?
Ja znam polovinu naših bivših i sadašnjih dilera..jedino znam da je vlasnik imteca inžinjer elektrotehnike, znam da je vlasnik ingela iz tuzle magistar elektrotehnike, ostalo su vjeruj sve lijeva zanimanja, uglavnom srednjoškolci..
Evo uzmi Nihada Softića, vlasnika IT-a..alavac koji je oko sebe okupljao samo veću ublehu od sebe koju je hranio kamatama..kad su banke zavrnule pipu, sve se raspalo za tri dana..

A što se tiče ovog odnosa distributer - diler..pa šta ti misliš ko se tu pita? - misliš neki naš balo koji je jedva namakao 10 000 i krenuo u biznis sa "visokom tehnologijom" ili grupacije koje su pokupile sve najvažnije svjtske ugovore?
Kajmak ne ostaje u našoj zemlji, jer da ostaje ne bi sad na prste jedne ruke mogli nabrojati sve naše firme..
Davno smo mi okupirani po tom pitanju, samo se tješimo da su nas pokrali naši, lakše nam bude..

Izvini odakle ti ideja da dobar,odlican elektroinzinjer po defaultu mora biti i dobar prodavac?
Da bi neko znao da dobavi proizvod za kojeg postoji trziste,napravi cijenu za njega,marketira ga,promovira,sjedne sa vendorom i napravi specijalnu ponudu on mora imati talenta i znanja ili sto bi se reklo slifa za to.To sto neko dobro programira ne mora da znaci da zna i da proda taj program.
Ja svaki put kad udjem u bilo koju prodavnicu tehnicke opreme padam na glavu od njihove nezainteresovanosti da prodaju ono za sta pitam,od lose ponude ,zastarjelih modela i visokih cijena.Spomenuo si M San ni nihov vlasnik nema tehnicki fakultet pa je napravio sta je napravio ;-)
Veso iz CT-a mislim da jeste ,ali on je prodavac na prvom mjestu.
Sto se tice nasih strucnjaka ja bih sve ono nogom nabila al'odmah :x
sandra01

#30 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

Sandra, može li kakav televizor na prijateljstvo, može i crno-bijeli, :mrgreen:[/quote]

Naravno ;-)[/quote]

Lična dostava? 8-)[/quote]
Aham,necu valjda tebe pustit' da ga nosis niz basamake :-)
sandra01

#31 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

šime.sparina wrote:hocu i ja jedan crno bijeli u koloru :D

Moze imam jedan narandzasti bas ono...bas :thumbup: ne mogu da ga prodam mjesecima us'o mi u crnu zalihu.
Taman kontam kome da ga poklonim :lol:
fatamorgana

#32 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by fatamorgana »

Jel' ko tvoj avatar, nešto slično? ;-)
sandra01

#33 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

fatamorgana wrote:
Haj onamo na onu temu ;-) da ne trolamo ovde :-D
fatamorgana

#34 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by fatamorgana »

sandra01 wrote:
fatamorgana wrote:
Haj onamo na onu temu ;-) da ne trolamo ovde :-D
Prvo daj čoeku naranĐasti televizor, :lol:
EUROBIH

#35 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by EUROBIH »

nije problem u marži i je li neko skup ili ne....radili su SVI oni 2007,2008 i nisu zatvarali,a marže su bile i veće dok su vam uzimali pare preko one plastike do 3-4 godine odgođeno,pa se i toliko ne primjeti, jer bilo je para,a sada kokuzluk udario na vrata pa sve skupo

telefon koji je bio u prodaji prije 2008. godine w200 bio je oko 180 KM i prodaš ga ko od šale,a sada telefon sa istim karakteristikama od samo 25 KM-ne ide........

promet u trgovini-maloprodaji odražava situaciju u ekonomiji koju mi -nemamo
Last edited by EUROBIH on 06/12/2011 16:07, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#36 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by fidoremilienko »

EUROBIH wrote:nije problem u marži i je li neko skup ili ne....radili su SVI oni 2007,2008 i nisu zatvarali,a marže su bile i veće dok su vam uzimali pare preko one plastike do 3-4 godine odgođeno,pa se i toliko ne primjeti, jer bilo je para,a sada kokuzluk udario na vrata pa sve skupo

telefon koji je bio u prodaji prije 2008. godine w200 bio je oko 180 KM i prodaš ga ko od šale,a sada telefon sa istim karakteristikama od samo 25 KM-ne ide........

promet u trgovini-maloprodaji održava situaciju u ekonomiji koju mi -nemamo
Ja bih se sa ovim složio, pogotovo ovo boldirano :thumbup:
sandra01

#37 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

udrch wrote:
Ako nas mlate naši, kako je recimo cijena printera kod nas sve u pet deka..uzmi bilo koji primjer, evo recimo P1102, sve cijene od 190 do 200 KM..
Jesu to u nas baš svi prokleti od une do drine i od save do mora, i srbi i hrvati i bošnjaci..nije se našao nijedan merhametli kojem je dovoljno recimo marža od 15% ili svi hoće da zarade 30 do 50%..
Nazalost,nije . :cry:
leo_

#38 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by leo_ »

ma sve ce ovdje polako da propadne, jer je standard katastrofa. nema nikakve strategije poslovanja i svako radi kako hoce i sta hoce. sve dok mi nemamo proizvodnje, firme ce se gasiti. evo slijedeci je OMV, pa mozda i Tehnomarket, koji je zatvorio sigurno vishe od 50% prodavnica po Sarajevu, sto je ocigledan dokaz propadanja. kome ces danas prodati tv od 1500KM kad prvo tvoj radnik ima 500-600KM platu, koju mu naravno nisi isplatio vec 5 mjeseci, a pored toga cujem od raje da u nekim firmama i te neisplacene plate koje su ljudi zaradili posteno prije par mjeseci umanjuju za 10-20%. sta reci, koju posluku porati? :shock:

OT: ima li neko iskustva s pravilima oko garancije na proizvode koje recimo kupimo na nekom drugom kontinentu? konkretno, iz SAD-a bih dobio laptop, ali u slucaju kvara, ne znam da li bi mi iko ovdje priznao tu garanciju. u pitanju je HP-ov model. Peace!
sandra01

#39 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

leo_ wrote:ma sve ce ovdje polako da propadne, jer je standard katastrofa. nema nikakve strategije poslovanja i svako radi kako hoce i sta hoce. sve dok mi nemamo proizvodnje, firme ce se gasiti. evo slijedeci je OMV, pa mozda i Tehnomarket, koji je zatvorio sigurno vishe od 50% prodavnica po Sarajevu, sto je ocigledan dokaz propadanja. kome ces danas prodati tv od 1500KM kad prvo tvoj radnik ima 500-600KM platu, koju mu naravno nisi isplatio vec 5 mjeseci, a pored toga cujem od raje da u nekim firmama i te neisplacene plate koje su ljudi zaradili posteno prije par mjeseci umanjuju za 10-20%. sta reci, koju posluku porati? :shock:

OT: ima li neko iskustva s pravilima oko garancije na proizvode koje recimo kupimo na nekom drugom kontinentu? konkretno, iz SAD-a bih dobio laptop, ali u slucaju kvara, ne znam da li bi mi iko ovdje priznao tu garanciju. u pitanju je HP-ov model. Peace!

Hp medjunarodna garancija je "siva zona" na papiru postoji ali ne vjerujem da bi mogao bilo gdje u Evropi dobiti servis :-? Ono sto ti ja preporucujem je da uzmes garanciju od prodavnice u kojoj kupujes ,znam da Best Buy ima medjunarodnu garanciju na laptope kupljene kod njih.Doduse ne znam kako ces kupovati on line ili ce ti ga neko donjeti ako je ovo drugo neka se ta osoba raspita u radnji u kojoj kupuje postoji li medjunarodna garancija.
ITMAN

#40 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by ITMAN »

činimi se da će ovo sa mobilmedijom biti ista prica kao sa it computersom. ja tu vise nista ne kupujem ko god da otvori.
ITMAN

#41 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by ITMAN »

I stranica im je katastrofa www.mobilmedia.ba uzas ni jedan link ne radi. probao sam kontakt formular i niko ne odogovara.
DJUltra
Location: Ni na nebu ni na zemlji, u prokletoj zemlji koju ipak volim :)

#42 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by DJUltra »

Slucajno naletih na ovu temu, a posto radim u trgovini, tacnije u komercijali, par recenica u vezi marzi, barem kako to (ne)funkcionise u firmi gdje (nazalost) radim. Uzecu za primjer samo jedan od programa proizvoda sa kojim licno radim, a sve napisano vazi i za ostale proizvode. U pitanju je hrana za cuke-mace. Neka sklj marka hrane za cuke, uvozna, smrdi do bola, ambalaza nigdje veze, ali... Masovno su uzimali ljudi koji imaju veci broj cuka, pansioni za cuke i slicno. ALI cijena pakovanja suhe hrane za cuke od 15 kg prosle godine je bila oko 29 KM, cini mi se 29,95 KM ako se dobro sjecam. Ta cijena je bila sa marzom od cca 30%. Islo ne bas k'o halva ali je islo, mjesecno se samo u jednom prodajnom objektu prodavalo oko 150 takvih pakovanja. Malo matematike: (29,95 KM * 30%)/17% = 7,45 KM => nakon placanja PDV-a po pakovanju ostaje 7,45 KM zarade. Mjesecno 150 kom x 7,45 KM = 1117,50 KM. Solidna cifra, narocito kada se uzme u obzir da taj program proizvoda nije primarni u prodaji, prodajni objekat nije bas specijaliziran za prodaju hrane za cuke-mace.

Gazdi se svidjelo sto se to ( relativno ) dobro prodaje, i pocetkom godine odluci da promjeni marzu, tako da ona vise ne iznosi cca 30%, vec dizi na cca 50%, tako da pakovanje od 15 kg vise ne kosta 29,95 KM vec 35,90 KM. Vec je gotovo kraj godine, pripremam godisnji izvjestaj o prodaji i bas danas sam radio ovu hranu za cuke-mace, pa mi svjeze :) Prosle godine prodano 150 kom * 12 mjeseci = 1800 kom; ove godine TOTAL 768 kom ?! Pad prodaje za 57,3333% ! Zasto?

Zato sto je gazda digao marzu, ljudi vidjeli da je hrana poskupila u mp3 i prestali je kupovati. Izgubio sam makar 20-tak redovnih kupaca ( privatnih lica ) jer im cijena vise ne odgovara. Gazda k'o gazda, on kako kaze tako mora biti ili te nema, barem ne na tom poslu :)

To isto je uradio i sa 95% ostalih proizvoda, sa istim ili jos gorim efektom. I onda se pita kako to da su mali pazari? Plata pocela opasno da kasni ( sad na "pliva" vec 4-tu platu, nema nikakvih najava da ce u skorije vrijeme ista isplacivati ), dobavljacima duzan, radnicima duzan, ma lakse nabrojati kome nije duzan. Realno govoreci, firma je podebelo na koljenima, ne bi me cudilo da uskoro propadne.

Mozda sam malo izasao van teme, ali nemojte zamjeriti, pokusao sam docarati klasicni primjer kako unistiti firmu i otjerati kupce, tj. dovesti se do ruba propasti.

U nadi pronalaska novog ( boljeg ) posla, budite pozdravljeni.
finansijska kriza

#43 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by finansijska kriza »

Gdje si to radila? - u CT-u nisi jer sve žene koje su tamo ikad radile rade i sad

Nisi baš u pravu za zene u CT-u... :dance:
sandra01

#44 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

Jesu to u nas baš svi prokleti od une do drine i od save do mora, i srbi i hrvati i bošnjaci..nije se našao nijedan merhametli kojem je dovoljno recimo marža od 15% ili svi hoće da zarade 30 do 50%..[/quote]

Nazalost,nije . :cry:[/quote]

Zašto vam treba da izmišljate, tebi Sandra pogotovo?
Trenutna nabavna cijena printera HP P1102 sa 20% popusta, što je obično maximalni popust u CT-u je 149,60 + PDV, u KimTecu sa maximalnih 15% cijena je 152,00 KM + PDV. Ta cijena vrijedi za sve osim 3,4 probrane firme koje imaju nešto dodatno zbog količina koje uzimaju. Prodajna cijena kod svih značajnijih firmi u Sarajevu i van je od 189,00 do 199,00 KM. Pa o kojoj marži ti ovdje pričaš? Kakvih 30 do 50%? Zašto tebi i drugima treba da izmišljate? Takve marže ne možeš ostvariti na periferiji, a da ne govorim o ozbiljnim proizvodima.

Govoriš da si radila u distribuciji i da znaš kako maloprodaje kupuju ono samo gdje mogu extremno zaraditi. Kažeš zvali te i tražili samo ono najlošije i najjeftinije da bi kupce mogli oderati po ušima.
Gdje si to radila? - u CT-u nisi jer sve žene koje su tamo ikad radile rade i sad. U KimTec-u takođe nisi, jer Amila nisi, a ostale rade i danas. Osim toga to su firme koje imaju uređen rabatni sistem i zna se kako se kod njih kupuje oprema. U Printexu i Distiju nisi jer tamo rade isti već godinama. U Megatrendu nisi jer oni nikad nisu radili to "najjeftinije smeće" na kojem se moglo dodatno zaraditi.
Ako si radila negdje drugo onda nisi ni radila u distribuciji, jer su svi ostali koji su se pojavljivali i radili bili potpuno beznačajni.

Ako imate formulu za ostvarivanje takvih zarada preporučujem vam da otvorite vlastite firme. Ja ću vam potpuno besplatno ponuditi svoje iskustvo da u jednoj pristojnoj radnjici napravite promet od 30 do 50 hiljada KM. Sa minimalnom maržom koju vi spominjete od 30% to je od 10 do 15 hiljada KM mjesečno. Bez posebnog napora ovaj promet može da servisira tri zaposlena: prodavač, serviser i vozač. Ako ih platite po 1000 KM mjesečno, plus odličan prostor 1000 KM, komunalni troškovi neka su 500, plus dadžbine državi 1500, vama kao gazdi može da ostane čistih 3 do 9 hiljada ako odlučite da vi ništa ne radite.

Vjerujem da izgleda primamljivo. Ako znate da su marže takve, ovo će vam biti dječija igra.

Ja ću reći da je problem u državi, ali teško je reći da je kriv neko za koga desetinama godina glasate.

lp[/quote]

Otkud tebi ideja da sam ja u Sarajevu? :shock:
sandra01

#45 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

cetmi wrote:@sandra01
Nisam ni rekao da si ti u Sarajevu. Ja sam nabrojao ozbiljne distributere, a oni su logično svi u Sarajevu. Ovi ostali koji su bili van Sarajeva ili ih više nema ili su se sveli na nivo granapa, a i dok su bili nisu ništa ozbiljno napravili.
Pakom, Infodis, Hardware ili neki sličan njima se i nisu mogli nazvati distributerima.
Ovo ne govorim kao da imam nešto protiv bilo koga van Sarajeva, već kao činjenicu da ako želiš napraviti ozbiljan posao u distribuciji onda moraš biti u Sarajevu, inače završiš kao Pakom.
Jah,ajde malo prohodaj Hercegovinom,Grudama ili Sirokim Brijegom,shvatices da si u velikoj zabludi. ;-)
Lokacija neme veze sa ovim o cemu mi pricamo,niti je ista znak da si jak distributer,znamo to oboje.
samoTEgledam

#46 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by samoTEgledam »

cetmi wrote:

Zašto vam treba da izmišljate, tebi Sandra pogotovo?
Trenutna nabavna cijena printera HP P1102 sa 20% popusta, što je obično maximalni popust u CT-u je 149,60 + PDV, u KimTecu sa maximalnih 15% cijena je 152,00 KM + PDV. Ta cijena vrijedi za sve osim 3,4 probrane firme koje imaju nešto dodatno zbog količina koje uzimaju. Prodajna cijena kod svih značajnijih firmi u Sarajevu i van je od 189,00 do 199,00 KM. Pa o kojoj marži ti ovdje pričaš? Kakvih 30 do 50%? Zašto tebi i drugima treba da izmišljate? Takve marže ne možeš ostvariti na periferiji, a da ne govorim o ozbiljnim proizvodima.

Govoriš da si radila u distribuciji i da znaš kako maloprodaje kupuju ono samo gdje mogu extremno zaraditi. Kažeš zvali te i tražili samo ono najlošije i najjeftinije da bi kupce mogli oderati po ušima.
Gdje si to radila? - u CT-u nisi jer sve žene koje su tamo ikad radile rade i sad. U KimTec-u takođe nisi, jer Amila nisi, a ostale rade i danas. Osim toga to su firme koje imaju uređen rabatni sistem i zna se kako se kod njih kupuje oprema. U Printexu i Distiju nisi jer tamo rade isti već godinama. U Megatrendu nisi jer oni nikad nisu radili to "najjeftinije smeće" na kojem se moglo dodatno zaraditi.
Ako si radila negdje drugo onda nisi ni radila u distribuciji, jer su svi ostali koji su se pojavljivali i radili bili potpuno beznačajni.

Ako imate formulu za ostvarivanje takvih zarada preporučujem vam da otvorite vlastite firme. Ja ću vam potpuno besplatno ponuditi svoje iskustvo da u jednoj pristojnoj radnjici napravite promet od 30 do 50 hiljada KM. Sa minimalnom maržom koju vi spominjete od 30% to je od 10 do 15 hiljada KM mjesečno. Bez posebnog napora ovaj promet može da servisira tri zaposlena: prodavač, serviser i vozač. Ako ih platite po 1000 KM mjesečno, plus odličan prostor 1000 KM, komunalni troškovi neka su 500, plus dadžbine državi 1500, vama kao gazdi može da ostane čistih 3 do 9 hiljada ako odlučite da vi ništa ne radite.

Vjerujem da izgleda primamljivo. Ako znate da su marže takve, ovo će vam biti dječija igra.

Ja ću reći da je problem u državi, ali teško je reći da je kriv neko za koga desetinama godina glasate.

lp
:thumbup: :sax:
Da samo dodam, marže u maloprodaji su od 5 do skoro nemogućih 20%. Na kablovima i cd-ovima može i do 30% :lol:
DJUltra
Location: Ni na nebu ni na zemlji, u prokletoj zemlji koju ipak volim :)

#47 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by DJUltra »

[/quote]
Da samo dodam, marže u maloprodaji su od 5 do skoro nemogućih 20%. Na kablovima i cd-ovima može i do 30% :lol:[/quote]

Prijatelju, zavisi sta se prodaje, koja je roba u pitanju pa se tek onda moze pricati o marzama... Rezervni dijelovi su kategorija za sebe, tu se svako zaracuna "do neba"...
samoTEgledam

#48 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by samoTEgledam »

DJUltra wrote:
Da samo dodam, marže u maloprodaji su od 5 do skoro nemogućih 20%. Na kablovima i cd-ovima može i do 30% :lol:[/quote]

Prijatelju, zavisi sta se prodaje, koja je roba u pitanju pa se tek onda moze pricati o marzama... Rezervni dijelovi su kategorija za sebe, tu se svako zaracuna "do neba"...[/quote]

Topic je Mobilmedia, a valjda znamo čime su se oni trgovali.
cabej

#49 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by cabej »

informacija od zene koj radi u distribuciji:
distributeri zaradjuju cca 5% kad su rasprodaje, rjesavanje zaliha i sl.. do 50% i vise ili vise na stvarima tipa kablova, miseva i slicno.
Last edited by cabej on 12/03/2020 17:44, edited 1 time in total.
sandra01

#50 Re: Mobilmedija propala. Ko je sljedeći?

Post by sandra01 »

Jah,ajde malo prohodaj Hercegovinom,Grudama ili Sirokim Brijegom,shvatices da si u velikoj zabludi. ;-)
Lokacija neme veze sa ovim o cemu mi pricamo,niti je ista znak da si jak distributer,znamo to oboje.[/quote]

U distribuciji nečega drugog osim tehničke robe ova mjesta su bez premca, nema potrebe da o tome govorimo. Mi nismo mogli ozbiljno raditi sa Pakomom iz razloga što im je servis jednostavno predaleko. I trenutni hercogovački distributeri nekih specijaliziranih brandova su tu samo iz razloga što je ovlašteni servis posebno razvijen ili je u Sarajevu. Posao nikad nisu ozbiljno razvili, svejedno što je recimo VT distributer moćnog i vrlo kvalitenog branda kao što je Panasonic čiji sam i sam veliki poštovalac.
Glavnina posla ide preko Sarajeva, najviše konzumenata je tu, kupovna moć je najveća svejedno što većina Sarajlija misli da nije tako. Dostavne firme kreću i završavaju u Sarajevu. Sjedišta i desetine filijala svih značajnijih banaka su u Sarajevu. Zatim tu su strani državljani koji imaju stabilan posao i kvalitetna primanja.

Nisi mi ništa odgovorila na temu ulaznih i prodajnih cijena za konkretan proizvod. Iako to ne smijem raditi dao sam tačne informacije, preuzete sa portala distributera. Jesi li izračunala maržu.

Ostalim ne bih preporučio da se raduju propasti Mobilmedije, osim što će konkretni ljudi ostati bez posla, to ne govori da im je gazda bio loš čovjek, već nam govori da smo kao društvo još uvijek u velikoj finasijskoj krizi.[/quote]

U vezi ulaznih cijena za printere: Nemam pojma koje su jer s tom kategorijom ne radim dakle nemam ulaznu informaciju osim ove koju si ti dao.To sto znam sve o garancijama za printere je drugi par cipela .

Dalje, oko kupovne moci stanovnista GRDNO se varas!!! Strana predstavnistva,ambasade itd. svoju tehnicku opremu dopremaju iz domicilnih zemalja ,znaci mrtva kapa :!: Strani drzavljani donose svoje igracke sa sobom :!: .Ostaje ovo malo studenata koji moraju kupiti printere,laptope ,itd. i nesto malo stanovnistva koje radi.

Trece:niko se ovde nije obradovao propasti Mobilmedie :sad: bilo je ljudi koji su bili bijesni,razocarani,iznenadjeni sve vise samo ne sretni zbog zatvaranja ovog lanca .

Cetvrto:Ja od pocetka govorim da je kriv retailer a ne distributer.Nije Mobilmedia propala zbog distributera nego zbog nacina poslovanja i visokih cijena.Zasto nam govoris o tome kako rade distributeri?Oni nisu tema ovde ;-) Valjda treba da se pise kako rade retaileri :?: oni propadaju,distributeri rijedje .

Koliko sam shvatila uvodni post postavljac teme je pitao o misljenjima zasto je Mobilmedia zatvorena i mi smo rekli svoja misljenja.To je sve.Ja stojim iza svega sto sam rekla da su za visoke cijene krivi retaileri jer uzimaju puno.To je moje misljenje .Ti imas pravo da mislis drugacije i to je tvoja stvar.
Kad si vec toliko zapeo ,ne rece nam sta ti mislis sto se zatvorila Mobilmedia?
Last edited by sandra01 on 07/12/2011 00:47, edited 1 time in total.
Post Reply