Amerika - Turska - EU

imigrant

#26 Re: Amerika - Turska - EU

Post by imigrant »

rajvosa wrote:
St.Germain wrote:Sta mislite o odlucnoj podrsci Amerike Turskoj u nastojanjima za prijem u clanstvo EU?
Moje misljenje je da Turska zasluzuje da bude clanica EU.Ekonomski i vojno je veoma bitan faktor u regionu, sato znaci "zapad" nesmije rizikovati starog dobrog partnera...
Vjerujem da je to i interes Njemacke,sto se UK tice tu sam blago skeptican
Stratesko partnerstvo DA, prijem za sada u punopravno clanstvo NE.
Za neupucene, pisao sam vec. Aparat odlucivanja EU je jako spor i komplikovan, a jos se vise zamrsio sa novim clanicama.
Dovoljno je da Estonija glasa za protiv (za pitanja novih clanova potrebno je 100% glasova, tj apsolutna vecina), i nema turske u EU jos dugo dugo. a do tada se geopoliticka situacija more toliko sjebati, da EU i vise nebude uopste u ovom obliku u kome je sada. Amerika je ZA normalno, jer njihovim interesima to odgovara, ali to nece mnogo uticati na EU, osim ako pri glasanju par zemalja ubijede da glasaju ZA, mada to bi bio nevodjeni presedan.
Amerika oce jednu, mirnu, ujedinjenu evropu, da bi mogli da se bace na druge stvari. A turska im odgovara iz poznatih razloga.

A zasto je toliko za Bosnu bitno da li ce Turska uci u EU ili ne?
Jel zato sto mislimo da ce BIH konacno imati "prijatelja" u EU, da ce inicirati ideje za nas boljitak?

Oce ali u qrcu, prodace nasih interesa 100, za samo jedan svoj...
To je bar svima jasno. Osim nekih kulturnih veza, nevidim nikakav visi nivo saradnje sa Turskom uopste.
Osim ako nesto nije bazirano na cisto ekonomskom motivu....

I jos me samo zanima, cisto iz radoznalosti.. da li je turska pomogla armiji biH oruzjem, odjecem, ili dobrovoljcima u ratu, i ako je u kojoj mijeri? Fakat nisam upucen u to.

hval;a

A zasto je uopste
margareta

#27 Re: Amerika - Turska - EU

Post by margareta »

imigrant wrote:

Jel zato sto mislimo da ce BIH konacno imati "prijatelja" u EU,

da ce inicirati ideje za nas boljitak?

Oce ali u qrcu

jos me samo zanima, cisto iz radoznalosti..

da li je turska pomogla armiji biH oruzjem, odjecem, ili dobrovoljcima u ratu, i ako je u kojoj mijeri?

Fakat nisam upucen u to.

hval;a

A zasto je uopste
ishcupala sam samo dio iz kontexta i stvarno si k'o Sena internetusha.com
ali da barem dijelom zadovoljim tvoju cistu radoznalost reci cu ti da Turska je mnogo pomogla BiH tokom rata - novcano.Znam da su u Sarajevu uz pomoc Turske otvorene ine edukativne i sl. institucije i objekti ali gdje su zavrsila ostala sredstva uglavnom je
kao i sve dr. donacije u statusu inkognito . Dio "nenamjenski" utrosenih sredstava poznat je gospodinu Muhamedu Cengicu za cim isti nikako da prezali i ubi se truneci o tome al' ga niko ne ferma.
vozdrica
imigrant

#28 Re: Amerika - Turska - EU

Post by imigrant »

margareta wrote:
imigrant wrote:

Jel zato sto mislimo da ce BIH konacno imati "prijatelja" u EU,

da ce inicirati ideje za nas boljitak?

Oce ali u qrcu

jos me samo zanima, cisto iz radoznalosti..

da li je turska pomogla armiji biH oruzjem, odjecem, ili dobrovoljcima u ratu, i ako je u kojoj mijeri?

Fakat nisam upucen u to.

hval;a

A zasto je uopste
ali da barem dijelom zadovoljim tvoju cistu radoznalost reci cu ti da Turska je mnogo pomogla BiH tokom rata - novcano.Znam da su u Sarajevu uz pomoc Turske otvorene ine edukativne i sl. institucije i objekti ali gdje su zavrsila ostala sredstva uglavnom je
kao i sve dr. donacije u statusu inkognito . Dio "nenamjenski" utrosenih sredstava poznat je gospodinu Muhamedu Cengicu za cim isti nikako da prezali i ubi se truneci o tome al' ga niko ne ferma.
vozdrica
Ne stvarno nemam te informacije koliko ja turska pomogla, i da li njih uopste i boli ona stvar za Bosnu.
KOliko sam ja sa turcima razgovarao, oni su ono OK, nista bas da su nesto za nama ludi ili da se slucajno ponasaju kao da smo mi sada njihovi i to. Ma kakvi, boli njih briga za istoriju, totalno neopterecen narod, za razliku od Grka koji su zestoko opetereceni turcima i istorijom (znam jer sam zivio tamo)

Pa reko da ne skitam....

Ja sam i dalje misljenja da za bosnu trenutno, ovo pitanje nema nikakve vaznosti...
zlata

#29 Re: Amerika - Turska - EU

Post by zlata »

Vodenjak wrote:
St.Germain wrote:Sta mislite o odlucnoj podrsci Amerike Turskoj u nastojanjima za prijem u clanstvo EU?
Cinjenica je da je Turska na neki nacin kost u grlu Evrope. Necu ulaziti u razloge toga jer ih ne poznam dovoljno. Mogu da nagadjam kao i ostali ali necu jer ne vodi nicemu.
Ono sto je bitno je da Americi ni u kom slucaju ne odgovara do kraja jedinstvena i mocna Evropa! Dokazali su to mnogo puta i to dokazuju i na primjeru Turske. Dakle, gdje god mogu, pokusavaju da podbace nogu Evropi na njenom putu jacanja ali to rade uvijeno i kulturno i tako pametno da im nijedan evropski diplomata ne moze nista reci iako svi znaju sta im je cilj.

Osim toga, americke baze u Turskoj su vrlo bitne samim Amerikancima i ponudice Turcima SVE ono sto njih same (Amere) nece kostati!
Vodenjak
Mislim da su im sad Kina (sa susjedima) puno veca kost u grlu..neg' Europa. Dapace...SAD-u je sad u interesu ojacanje Europe kao saveznika...i Rusije kao saveznika...i cjelokupnog Americkog kontinenta kao politickog saveznika i zajednickog trzisnog prostora. Turska je samo "sideshow".
imigrant

#30 Re: Amerika - Turska - EU

Post by imigrant »

zlata wrote:
Vodenjak wrote:
Cinjenica je da je Turska na neki nacin kost u grlu Evrope. Necu ulaziti u razloge toga jer ih ne poznam dovoljno. Mogu da nagadjam kao i ostali ali necu jer ne vodi nicemu.
Ono sto je bitno je da Americi ni u kom slucaju ne odgovara do kraja jedinstvena i mocna Evropa! Dokazali su to mnogo puta i to dokazuju i na primjeru Turske. Dakle, gdje god mogu, pokusavaju da podbace nogu Evropi na njenom putu jacanja ali to rade uvijeno i kulturno i tako pametno da im nijedan evropski diplomata ne moze nista reci iako svi znaju sta im je cilj.

Osim toga, americke baze u Turskoj su vrlo bitne samim Amerikancima i ponudice Turcima SVE ono sto njih same (Amere) nece kostati!
Vodenjak
Mislim da su im sad Kina (sa susjedima) puno veca kost u grlu..neg' Europa. Dapace...SAD-u je sad u interesu ojacanje Europe kao saveznika...i Rusije kao saveznika...i cjelokupnog Americkog kontinenta kao politickog saveznika i zajednickog trzisnog prostora. Turska je samo "sideshow".
sideshow koji u slucaju nekog ludog (nedaj boze) sukoba izmedju USA i jos islamskih zemalja, moze i te kako postati mainshow...

transvezala....valja odnekle sicat avione i rekate
(:-))
Vodenjak

#31 Re: Amerika - Turska - EU

Post by Vodenjak »

zlata wrote:
Vodenjak wrote:

Vodenjak
Ma naravno da je to mnogo komplikovanije nego sto sam ja postavio. I uostalom, sve su to samo razmisljanja jednog malog covjeculjka poput mene. (Ne pomaze ni sto sam 184 visok) :-) :D
Kina jeste problem za sebe ali kad navodim odnos izmedju Evrope i SAD-a mislim da je on i te kako prisutan. Amerika ima jedan problem, koji je, rekao bih, pomalo kompleksaske prirode... Stalo im je da u svijetu igraju ulogu policajca koji se pita za sve i Evropa je objektivno najveca opasnost za takvu jednu ulogu. Ne toliko zbog snage jer se sa Kinom ne mogu mjeriti, ali zato politicki, kulturno i istorijski sigurno da.
Ne racunajuci ovo sa Turskom, sigurno je najbolji primjer razbijanja jedinstva Evrope dokazivanje njihovog uticaja na Englesku i jos neke clanice EU prilikom napada na Irak.
Potpuno su time suzbile bilo kakvu zajednicku akciju i vanjsku politiku Evrope...
margareta

Post by margareta »

Vodenjace ne mislis li da bi Europa ojacala svoju politicku nadmoc nad Amerikom ako bi recimo primila Bh. infuziju ?
Hindi de Gundi

Post by Hindi de Gundi »

vozdrica

Ne stvarno nemam te informacije koliko ja turska pomogla, i da li njih uopste i boli ona stvar za Bosnu.
KOliko sam ja sa turcima razgovarao, oni su ono OK, nista bas da su nesto za nama ludi ili da se slucajno ponasaju kao da smo mi sada njihovi i to. Ma kakvi, boli njih briga za istoriju, totalno neopterecen narod, za razliku od Grka koji su zestoko opetereceni turcima i istorijom (znam jer sam zivio tamo)
nista bas da su nesto za nama ludi ili da se slucajno ponasaju kao da smo mi sada njihovi i to
Kad su odlazili iz Bosne, onomada, kazu da su plakali od srice
Vodenjak

Post by Vodenjak »

margareta wrote:Vodenjace ne mislis li da bi Europa ojacala svoju politicku nadmoc nad Amerikom ako bi recimo primila Bh. infuziju ?
Ma to bi Maragareta bila tacka na I.
Od tog casa bi se Amerika sunovratila u beskrajni ambis a Evropa bi se izdigla do neslucenih visina...
Vrhunac slave, po mojoj slobodnoj procjeni ali i prema svim analitickim podacima sto iz Koncila i Karitasa, sto iz SPC-a a onda i iz IVZ-a i merhametli Merhameta, Evropa dostize kad dodje vrijeme da nasa tri predsjednika predsjedavaju istom!
Dva mjeseca jedan, dva mjeseca drugi, dva mjeseca treci...

Mila majko....
margareta

Post by margareta »

Al' ga ti Vodenjace usitni pravilo djeljivosti sa brojem DVA ! Ej pa stvarno fenomenalno ta TRI fantastikuma obaraju matematicko pravilo djeljivosti
sa brojem DVA :roll: ali ne ako unikum fantastikum zbrojis u jedno cijelo.. :roll:svakome dodas jednoga cijeloga padya.... 2,4,6,8 ... onda je svaki unikum fantastikum djeljiv sa 24 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
manijak1

Post by manijak1 »

Ali tek što imaju dobru i obučenu Armiju :D :D koja odavno djeluje u okviru NATO :D :D operacija diljem planete .
Za one koji nisu znali :D bili su i u Koreji nekada prije Vijetnama :D :D
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Bosna ce da bude NATO. :D Prvo to. :D onda sve ostalo. I to ubrzo. ;)
margareta

#38 Re: Amerika - Turska - EU

Post by margareta »

Jasno je da politika i ljubav nemaju nikada nista zajednicko. Jedina tuga je u svemu sto mi ne mislimo na sebe i ne racunamo na sebe nego se vec po inerciji opustamo i iznutra i izvana ocekujuci da nam se sreca sama osmijehne ili da nam drugi pomazu.
Post Reply