Stratesko partnerstvo DA, prijem za sada u punopravno clanstvo NE.rajvosa wrote:Moje misljenje je da Turska zasluzuje da bude clanica EU.Ekonomski i vojno je veoma bitan faktor u regionu, sato znaci "zapad" nesmije rizikovati starog dobrog partnera...St.Germain wrote:Sta mislite o odlucnoj podrsci Amerike Turskoj u nastojanjima za prijem u clanstvo EU?
Vjerujem da je to i interes Njemacke,sto se UK tice tu sam blago skeptican
Za neupucene, pisao sam vec. Aparat odlucivanja EU je jako spor i komplikovan, a jos se vise zamrsio sa novim clanicama.
Dovoljno je da Estonija glasa za protiv (za pitanja novih clanova potrebno je 100% glasova, tj apsolutna vecina), i nema turske u EU jos dugo dugo. a do tada se geopoliticka situacija more toliko sjebati, da EU i vise nebude uopste u ovom obliku u kome je sada. Amerika je ZA normalno, jer njihovim interesima to odgovara, ali to nece mnogo uticati na EU, osim ako pri glasanju par zemalja ubijede da glasaju ZA, mada to bi bio nevodjeni presedan.
Amerika oce jednu, mirnu, ujedinjenu evropu, da bi mogli da se bace na druge stvari. A turska im odgovara iz poznatih razloga.
A zasto je toliko za Bosnu bitno da li ce Turska uci u EU ili ne?
Jel zato sto mislimo da ce BIH konacno imati "prijatelja" u EU, da ce inicirati ideje za nas boljitak?
Oce ali u qrcu, prodace nasih interesa 100, za samo jedan svoj...
To je bar svima jasno. Osim nekih kulturnih veza, nevidim nikakav visi nivo saradnje sa Turskom uopste.
Osim ako nesto nije bazirano na cisto ekonomskom motivu....
I jos me samo zanima, cisto iz radoznalosti.. da li je turska pomogla armiji biH oruzjem, odjecem, ili dobrovoljcima u ratu, i ako je u kojoj mijeri? Fakat nisam upucen u to.
hval;a
A zasto je uopste