Ima pravde i pravne drzave!
Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Saka
#26 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Dobih ja zohare na sudu. 
-
milojicabrzi
#27 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Saka, de malo opisi situaciju i kako se zavrsilo
:)
-
Saka
#28 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
U martu vozim normalno prema gradu, dolazim do raskrsnice, zeleno svjetlo, pali se zuto kako prolazim ispod semafora. Nakon jos tri raskrsnice zaustavljaju me drotovi. Ja nemam pojma o cemu se radi, kaze crveno bilo, reko nema sanse, oni pisu nalog, ja potpisujem da ne prihvatam odgovornost.
Sutradan nosim nalog na sud, 10KM sudske takse i cekam 5 mjeseci. U avgustu dobijam poziv za raspravu zakazanu krajem septembra.
Na raspravu dolazim ja, moj svjedok - suvozac, drot koji mi je napisao kaznu i predstavnik MUP-a, njihov pravnik.
Ja ispricam sudiji u detalje kako je bilo. Dolazi drot da svjedoci, polaze zakletvu i LAZE sudiji u oci. Ja ostajem zabezeknut. Drot kaze da je bio iza mene 10 metara i da je vidio da sam prosao kroz crveno sto je cista laz jer sigurno nisu bili iza mene. Iako ih nisam vidio do zaustavljanja, oni su mogli biti jedino u nekoj od ukrstajucih ulica i napravili su procjenu da mi je bilo crveno. Znajuci da je procjenu teze dokazati MUP-ov predstavnik je vjerovatno sugerisao drotu da kaze da je vidio crveno i da nista drugo ne odgovara. Na njihovu nesrecu drot tu pada u zamku sopstvenih lazi i govori da me je zaustavio odmah nakon semafora u skroz drugoj ulici, razlicitoj od pravca kojim sam se kretao, a koji je sam napisao na prekrsajnom nalogu. Takodje ne moze u unakrsnom ispitivanju odgovoriti ni na jedno od mojih pitanja u vezi raskrsnice, semafora i saobracaja u datom trenutku.
Osim toga, svjedocenje mog svjedoka je ocijenjeno kao iskreno, iako je predstavnik MUP-a pokusao sto prigovorima, sto unakrsnim ispitivanjem omesti odbranu.
Na kraju je sudinica prozrela suplje svjedocenje drota, odlucila vjerovati meni i mom svjedoku, i drzeci se zakona gdje jasno stoji da je teret dokazivanja na ovlastenom organu, odlucila da obustavi postupak, a troskovi padaju na teret budzeta.
Sutradan nosim nalog na sud, 10KM sudske takse i cekam 5 mjeseci. U avgustu dobijam poziv za raspravu zakazanu krajem septembra.
Na raspravu dolazim ja, moj svjedok - suvozac, drot koji mi je napisao kaznu i predstavnik MUP-a, njihov pravnik.
Ja ispricam sudiji u detalje kako je bilo. Dolazi drot da svjedoci, polaze zakletvu i LAZE sudiji u oci. Ja ostajem zabezeknut. Drot kaze da je bio iza mene 10 metara i da je vidio da sam prosao kroz crveno sto je cista laz jer sigurno nisu bili iza mene. Iako ih nisam vidio do zaustavljanja, oni su mogli biti jedino u nekoj od ukrstajucih ulica i napravili su procjenu da mi je bilo crveno. Znajuci da je procjenu teze dokazati MUP-ov predstavnik je vjerovatno sugerisao drotu da kaze da je vidio crveno i da nista drugo ne odgovara. Na njihovu nesrecu drot tu pada u zamku sopstvenih lazi i govori da me je zaustavio odmah nakon semafora u skroz drugoj ulici, razlicitoj od pravca kojim sam se kretao, a koji je sam napisao na prekrsajnom nalogu. Takodje ne moze u unakrsnom ispitivanju odgovoriti ni na jedno od mojih pitanja u vezi raskrsnice, semafora i saobracaja u datom trenutku.
Osim toga, svjedocenje mog svjedoka je ocijenjeno kao iskreno, iako je predstavnik MUP-a pokusao sto prigovorima, sto unakrsnim ispitivanjem omesti odbranu.
Na kraju je sudinica prozrela suplje svjedocenje drota, odlucila vjerovati meni i mom svjedoku, i drzeci se zakona gdje jasno stoji da je teret dokazivanja na ovlastenom organu, odlucila da obustavi postupak, a troskovi padaju na teret budzeta.
Last edited by Saka on 04/10/2012 22:11, edited 1 time in total.
-
milojicabrzi
#29 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Svaka cast, raduje me da ima prava i pravde...
Snosi li drot sada neke sankcije...ja bi mu te sudske troskove od plate skidao
Snosi li drot sada neke sankcije...ja bi mu te sudske troskove od plate skidao
-
Saka
#30 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Direktne sankcije ne, jedino je moguce da ce mu trljati nos na poslu zbog izgubljenog postupka. Iskreno se nadam.
Da mogu tuzio bih ga za lazno svjedocenje, ali to bi vec bilo tesko dokazati.
Maksimalno su bezobrazni, podmitljivi i lazljivi. Da nisam dozivio ni sam ne bih vjerovao ko nam sve radi u policiji.
Sreca pa pravosudje nije u sprezi s njima. Iako sam bio spreman i da sud apriori bude na njihovoj strani, sudinica se pokazala maksimalno profesionalna i neovisna i iskreno, vratila mi je vjeru u ovu drzavu.
Da mogu tuzio bih ga za lazno svjedocenje, ali to bi vec bilo tesko dokazati.
Maksimalno su bezobrazni, podmitljivi i lazljivi. Da nisam dozivio ni sam ne bih vjerovao ko nam sve radi u policiji.
Sreca pa pravosudje nije u sprezi s njima. Iako sam bio spreman i da sud apriori bude na njihovoj strani, sudinica se pokazala maksimalno profesionalna i neovisna i iskreno, vratila mi je vjeru u ovu drzavu.
-
milojicabrzi
#31 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
...pa slobodno reci, kako joj je ime, da se neko i po dobru procuje
:)
-
Saka
#32 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ilonka Terzic, sudija za prekrsaje opcinskog suda u Sarajevu. 
-
bajbenj
#33 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Podižem temu da pitam. Probao izbirikat kod nas u BiH, ali malo ovih tema ili ja ne znam search.
Vidim u Hrvatskoj imaju cak i primjere žalbi na prekršajne naloge.
Par pitanja (a odgovori trebaju što prije zbog žalbenog roka 8 dana)
Iz zenice sam, jučer ujutro zatekao prekršajni nalog
Opis prekršaja "Vozilo je parkirano na zelenoj površini" dalje piše u obrascu "čime je počinio-la prekršaj-e iz: čl.25 st. 1 tačka (nečitko) 18 ili 28 propisa: Općinske odluke
kažnjivo po čl. (nečitko) 71. stav 1 tačka 1 istog propisa." Sve podvučeno je rukopis policajca.
Zna li neko kakav je ovo propis, tj. Odluka?!? (Odluka o komunalnom redu nije, provjerio, nema u tom članu, ima u drugom - 107.)
Ako je to ovo mogu li se vaditi da je naveden nejasno propis ili nepostojeći i sl.?
Koliko dugo i kako inače kod nas u Zenici teku na Sudu žalbe na prekršajne naloge? Bude li zastare?
Da li u pravilu prihvataju već određenu kaznu ili kao u Sarajevu ima prava i pravde.
Tj. isplati li se meni sa rogatima
bosti a nejmam rogova
?
Znam da sam parkirao na zelenu površinu, ali to prvi put radim, stao sam da 'utovarim' djecu (3 kom, trajanje nekih 15 min spremanje i to, inače moram ostati na ulici i ometati druge učesnike) - da li to sve 'pije vode' na našem sudu?
Nije mi toliko do tih 40 KM, koliko mi je krivo što tu u susjedstvu gledam auto visoko pozicioniranog nam općinskog službenika kako često bude parkiran na toj istoj zelenoj površini, a eto ja obični smrtnik jednom u pet godina tu stanem na 15 min i budem uredno kažnjen, valjda da mi ne naumpadne ni narednih pet da parkiram.
Ipak mora i službenik imati mjesta za službeno vozilo.
Opis prekršaja "Vozilo je parkirano na zelenoj površini" dalje piše u obrascu "čime je počinio-la prekršaj-e iz: čl.25 st. 1 tačka (nečitko) 18 ili 28 propisa: Općinske odluke
Zna li neko kakav je ovo propis, tj. Odluka?!? (Odluka o komunalnom redu nije, provjerio, nema u tom članu, ima u drugom - 107.)
Ako je to ovo mogu li se vaditi da je naveden nejasno propis ili nepostojeći i sl.?
Koliko dugo i kako inače kod nas u Zenici teku na Sudu žalbe na prekršajne naloge? Bude li zastare?
Da li u pravilu prihvataju već određenu kaznu ili kao u Sarajevu ima prava i pravde.
Tj. isplati li se meni sa rogatima
Znam da sam parkirao na zelenu površinu, ali to prvi put radim, stao sam da 'utovarim' djecu (3 kom, trajanje nekih 15 min spremanje i to, inače moram ostati na ulici i ometati druge učesnike) - da li to sve 'pije vode' na našem sudu?
Nije mi toliko do tih 40 KM, koliko mi je krivo što tu u susjedstvu gledam auto visoko pozicioniranog nam općinskog službenika kako često bude parkiran na toj istoj zelenoj površini, a eto ja obični smrtnik jednom u pet godina tu stanem na 15 min i budem uredno kažnjen, valjda da mi ne naumpadne ni narednih pet da parkiram.
- drndalo
#34 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Zastarit nece, ako mozes dokazati da nisi bio na travi, zali se... U Sarajevu su obicno "zeleni policajci" imali dig. foto aparate za slikanje dokaza o takvom parkiranju, ali ih nisam odavno vidio u akciji...
-
Dendrlix
#35 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ne slikaju oni radi parkiranja, vec "unistavanja zelenih povrsina" za sta su kazne od 100 KM pa nadalje.drndalo wrote:Zastarit nece, ako mozes dokazati da nisi bio na travi, zali se... U Sarajevu su obicno "zeleni policajci" imali dig. foto aparate za slikanje dokaza o takvom parkiranju, ali ih nisam odavno vidio u akciji...
-
goran16v
#36 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ne znam da li se mozes vaditi na nepostojeci clan (kakve su sanse da neko kome je posao da svaki dan pise kazne po tom clanu fuli clan, ali opet sve je moguce?) ali koliko je meni poznato da sankcija poslije isteka roka za zalbu postaje pravosnazna i da nema zastare, a na vadionu na prevoz djece mozes zaboraviti.
NHF ali kod nasih ljudi nikad necu shvatiti ovaj dio:
Nije mi toliko do tih 40 KM, koliko mi je krivo što tu u susjedstvu gledam auto visoko pozicioniranog nam općinskog službenika kako često bude parkiran na toj istoj zelenoj površini..
Do kad ce vadiona biti to sto drugi rade prekrsaj i sto kaznjavaju mene, a ne njega??? Do cega ti je inace? Jesi li napravio prekrsaj - jesi. Ako ti je krivo i ako nije do 40 KM sto mu ne svezes policiju, inspekciju ili ko je vec zaduzen za to u Ze dok je tvoj auto uredno parkiran, pa se onda zalis na rad policije ako nema efekta itd, a ne sjetis komsije tek kad stigne kazna. Nesto mi govori da bi komsija ostao nespomenut da nije sjevnula kazna.
Nije mi toliko do tih 40 KM, koliko mi je krivo što tu u susjedstvu gledam auto visoko pozicioniranog nam općinskog službenika kako često bude parkiran na toj istoj zelenoj površini..
Do kad ce vadiona biti to sto drugi rade prekrsaj i sto kaznjavaju mene, a ne njega??? Do cega ti je inace? Jesi li napravio prekrsaj - jesi. Ako ti je krivo i ako nije do 40 KM sto mu ne svezes policiju, inspekciju ili ko je vec zaduzen za to u Ze dok je tvoj auto uredno parkiran, pa se onda zalis na rad policije ako nema efekta itd, a ne sjetis komsije tek kad stigne kazna. Nesto mi govori da bi komsija ostao nespomenut da nije sjevnula kazna.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#37 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Care parkirao si na zelenoj povrsini, da ne kazem da si parking papak! Zasto bi ti iko zelio pomoci. POgrijesio si, plati kaznu za svoju grešku.
Tako bi to napravio u normalnoj zemlji, svi zelimo da zivimo u normalnoj drzavi, zar ne?
Tako bi to napravio u normalnoj zemlji, svi zelimo da zivimo u normalnoj drzavi, zar ne?
- saravara
#38 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Pozz, Ja imam iskustvo sa ovom temom oko registracije. Registracija mi ističe 18.avgusta ,ja predao papire oko 20.jula reko sebe da završim ranije zbog godišnjeg odmora da sam rahat. I onda jedan dan vozim na relaciji Dobrinja -Vraca u RS me zaustavlja žandar i počinje rasprava.Ja mu dao one papire iz auto kuće a on navalio da piše kaznu kao da nisam registrovan.Jedva ga ubjedio da sam 27 dana ranije predao da registrujem auto, a onda hoće da piše kaznu 30km za neposjedovanje saobraćajne. Povuci potegni jedva ga ubjedih da nema nikakve mućke i odem ja lagano, nikad nije došla nikakva kazna mada jedni kažu da me je mogao kazniti a drugi da nije.. Izgleda da je do žandara i do njegovog raspoloženja
-
shandrprcSA
#39 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
mogao ti je napisati kaznu jer nemas saobracajne jer ona potvrda ni za qrac ti ne vrijedi ali opet policija progleda kroz prste 
-
goran16v
#40 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Po zakonu ti jesi registrovan, ali takodjer po zakonu ne smijes voziti na potvrdu o registraciji koju dobijes u auto kuci tako da ti je zandar mogao bez ikakvih podpitanja pisati kaznu za neposjedovanje saobr. dozvole, ali ne za neregistrovan auto jer bi provjerom u CIPSU nasao da je auto registrovan.saravara wrote:Pozz, Ja imam iskustvo sa ovom temom oko registracije. Registracija mi ističe 18.avgusta ,ja predao papire oko 20.jula reko sebe da završim ranije zbog godišnjeg odmora da sam rahat. I onda jedan dan vozim na relaciji Dobrinja -Vraca u RS me zaustavlja žandar i počinje rasprava.Ja mu dao one papire iz auto kuće a on navalio da piše kaznu kao da nisam registrovan.Jedva ga ubjedio da sam 27 dana ranije predao da registrujem auto, a onda hoće da piše kaznu 30km za neposjedovanje saobraćajne. Povuci potegni jedva ga ubjedih da nema nikakve mućke i odem ja lagano, nikad nije došla nikakva kazna mada jedni kažu da me je mogao kazniti a drugi da nije.. Izgleda da je do žandara i do njegovog raspoloženja
To sto te je pustio je njegova dobra volja i razumjevanje za problem koji vozaci imaju. Kako mi je objasnio prijatelj koji drzi agenciju za registraciju, navodno po Zakonu o upravno postupku, MUP je uz svako predavanje za produzenje registracije duzan da izda odgovarajucu potvrdu uz koju bi se moglo voziti (kao sto to rade npr. kad produzavas vozacku) ali posto bi nastalo opste zagusenje i haos kad bi to poceli raditi i kako ih ne izdaju zandari na cesti gledaju kroz prste na potvrde iz agencija.
-
Saka
#41 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Zna se da te potvrde tolerišu samo u Kantonu Sarajevo, ne treba sa njom voziti izvan kantona, a pogotovo ne u RS.goran16v wrote:ali posto bi nastalo opste zagusenje i haos kad bi to poceli raditi i kako ih ne izdaju zandari na cesti gledaju kroz prste na potvrde iz agencija.
-
goran16v
#42 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ili bolje receno samo na podrucju Kanota gdje je auto registrovan, a iz agencije ponekad upozore na to.Saka wrote:Zna se da te potvrde tolerišu samo u Kantonu Sarajevo, ne treba sa njom voziti izvan kantona, a pogotovo ne u RS.goran16v wrote:ali posto bi nastalo opste zagusenje i haos kad bi to poceli raditi i kako ih ne izdaju zandari na cesti gledaju kroz prste na potvrde iz agencija.
Last edited by goran16v on 26/03/2013 11:16, edited 2 times in total.
-
Saka
#43 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Da, ja znam za Kanton Sarajevo, u drugim kantonima nisam nikad registrovao auto.goran16v wrote:Ili bolje receno samo na podrucju Kanota gdje je auto registrovan, a iz agencije ponekad upozore na to.Saka wrote:Zna se da te potvrde tolerišu samo u Kantonu Sarajevo, ne treba sa njom voziti izvan kantona, a pogotovo ne u RS.goran16v wrote:ali posto bi nastalo opste zagusenje i haos kad bi to poceli raditi i kako ih ne izdaju zandari na cesti gledaju kroz prste na potvrde iz agencija.
-
goran16v
#44 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Jedino u KS treba toliko da dobijes dokumente nazad s produzenja pa je problem sx potvrdom najizrazeniji, ali mislim da bi u svakom koantonu tolerisali potvrdu za auto s tog kantona a ne samo u KS.Saka wrote:Da, ja znam za Kanton Sarajevo, u drugim kantonima nisam nikad registrovao auto.goran16v wrote:Ili bolje receno samo na podrucju Kanota gdje je auto registrovan, a iz agencije ponekad upozore na to.Saka wrote: Zna se da te potvrde tolerišu samo u Kantonu Sarajevo, ne treba sa njom voziti izvan kantona, a pogotovo ne u RS.A i lik je pričao o Dobrinji tako da je KS u pitanju.
-
bajbenj
#45 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ok, hvala na odgovorima. Posebno drndalu. Samo me zanimala praksa. Stvar sa zastarom mislio sam na ono ulozis prigovor, pa treba opcinskom sudu nekoliko mjeseci da provede proceduru pa zalba sljedecem stepenu, blabla, i prodje godina (koliko je valjda zastara). Od jednog policajca sam dobio info kao ulozi prigovor, zna sud i uvaziti, zato ova 'vadjenja' i iskustva - da li je tako. Jos jednom hvala.
-
preludezalude
#46 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ne isplati se tu boriti. Plati i gotovo. A drugi put lijepo zaustavis auto na cesti, upalis sva cetiri zmigavca i obavezno stavis trokut iza auta. Tako imas parking na kraci period zagarantovan.bajbenj wrote:Podižem temu da pitam. Probao izbirikat kod nas u BiH, ali malo ovih tema ili ja ne znam search.
Opis prekršaja "Vozilo je parkirano na zelenoj površini" dalje piše u obrascu "čime je počinio-la prekršaj-e iz: čl.25 st. 1 tačka (nečitko) 18 ili 28 propisa: Općinske odlukekažnjivo po čl. (nečitko) 71. stav 1 tačka 1 istog propisa." Sve podvučeno je rukopis policajca.
Tj. isplati li se meni sa rogatimabosti a nejmam rogova
?
- bachje
#47 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
koje kazne ako se ne plate za vozace i pjesake ne idu u zastaru a koje idu, ako neko znagoran16v wrote:Ne znam da li se mozes vaditi na nepostojeci clan (kakve su sanse da neko kome je posao da svaki dan pise kazne po tom clanu fuli clan, ali opet sve je moguce?) ali koliko je meni poznato da sankcija poslije isteka roka za zalbu postaje pravosnazna i da nema zastare, a na vadionu na prevoz djece mozes zaboraviti.
-
goran16v
#48 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Nijedna pravosnazna novcana kazna ne ide u zastaru.
- bachje
#49 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
hvala na odgovoru 
sta se desava, koja je procedura ako se ne plati kazna nakon pravosnazne presude
sta se desava, koja je procedura ako se ne plati kazna nakon pravosnazne presude
-
goran16v
#50 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ne znam tacno, ali znam da u jedom trenutku stigne rjesenje da je novcana kazna zamjenjena kaznom zatvora i da se nekad pojavi drugovi u plavom.bachje wrote:hvala na odgovoru