Promjena prezimena?!
- kokuz_sa
#26 Re: Promjena prezimena?!
ja radio ispravku prezimena..bili u cipsu pogresno uveli mi 1 slovo i eto valjalo to prepravljati sve nanovo kao da mjenjam prezime iako je njihova greska..
uglavnom dobijes od MUP-a papir na kojem pise ta i ta osoba s ezvala tako i tako i podnijela tad i tad zahtijev za to i to i odobreno je to i to tog i tog datuma..
i to je sve..ako gdje bude kakvih frka samo to pokazes i eto rahat si
uglavnom dobijes od MUP-a papir na kojem pise ta i ta osoba s ezvala tako i tako i podnijela tad i tad zahtijev za to i to i odobreno je to i to tog i tog datuma..
- sheilak
#27 Re: Promjena prezimena?!
slažem se. casper, fakat blentav komentar.zelenashica wrote:Nek mu je sa srećom.Samo ma šta ti mislio meni je apsurd nositi prezime bivšeg muža....casper_ wrote:
blago njemu kad je pobjegao od tebe.
sorry što upadam na temu, ali i mene ovo zanima jer cu evtl. morati mijenjati prezime. Mada premišljam se da li da to uopšte činim, kada zamislim sve komplikacije koje se mogu desiti. IHAVEADREAM mi je odličan primjer.
Korisna tema u svakom slučaju.
- amrica
#28 Re: Promjena prezimena?!
sheilak wrote:slažem se. casper, fakat blentav komentar.zelenashica wrote:Nek mu je sa srećom.Samo ma šta ti mislio meni je apsurd nositi prezime bivšeg muža....casper_ wrote:
blago njemu kad je pobjegao od tebe.![]()
sorry što upadam na temu, ali i mene ovo zanima jer cu evtl. morati mijenjati prezime. Mada premišljam se da li da to uopšte činim, kada zamislim sve komplikacije koje se mogu desiti. IHAVEADREAM mi je odličan primjer.
Korisna tema u svakom slučaju.
nemoj
-
zelenashica
#29 Re: Promjena prezimena?!
Hvala kokuz....kokuz_sa wrote:ja radio ispravku prezimena..bili u cipsu pogresno uveli mi 1 slovo i eto valjalo to prepravljati sve nanovo kao da mjenjam prezime iako je njihova greska..
Diplome kao diplome mi uopšte ne smetaju što su sa prezimenom bivšeg muža,jedino sam se bojala kako već ranije rekoh oko dokazivanja identiteta.
PS.Mene što se tiče tema moze pod ključ,ja dobila informacije.
-
Goblin
#30 Re: Promjena prezimena?!
Informacije bi dobila jos brze da si otisla do MUP-azelenashica wrote:Hvala kokuz....kokuz_sa wrote:ja radio ispravku prezimena..bili u cipsu pogresno uveli mi 1 slovo i eto valjalo to prepravljati sve nanovo kao da mjenjam prezime iako je njihova greska..
i to je sve..ako gdje bude kakvih frka samo to pokazes i eto rahat si![]()
Diplome kao diplome mi uopšte ne smetaju što su sa prezimenom bivšeg muža,jedino sam se bojala kako već ranije rekoh oko dokazivanja identiteta.
PS.Mene što se tiče tema moze pod ključ,ja dobila informacije.
-
sabanss
#31 Re: Promjena prezimena?!
Bilo koja stranka koja predlozi zabranu promjene prezimena muzu/zeni nakon zenidbe/udaje ima moju 100% podrsku!
Jebem ti nepotrebno komplikovanje....
- amrica
#32 Re: Promjena prezimena?!
sabanss wrote:Bilo koja stranka koja predlozi zabranu promjene prezimena muzu/zeni nakon zenidbe/udaje ima moju 100% podrsku!
izgubljeno vrijeme plus sto kosta... licna, vozacka, saobracajna, pasos, bankovne kartice... svako cvakne 10-20-40 KM...
a najgore kao da nisi ni postojao prije promjene prezimena. U saobracajnoj pise da sam vlasnik auta od dana kad sam podnijela zahtjev za promjenu, a ne od kad sam ga kupila
-
sabanss
#33 Re: Promjena prezimena?!
Objasniamrica wrote: (sto ima veze sa necim, ali da sad ne objasnjavam)
- amrica
#34 Re: Promjena prezimena?!
ako zelis uvesti svoj auto u neke eu zemlje, moras biti vlasnik nekoliko godina da bi dobio carinske povlastice
- 6.april
#35 Re: Promjena prezimena?!
Zar ti u rodnom listu, u dijelu Napomena, neće pisati da si bila udata za Niku Nikića a time imaš i vezu sa tim prošlim prezimenom?
-
zelenashica
#36 Re: Promjena prezimena?!
Ne znam vise ni sama sta će i gdje pisati...6.april wrote:Zar ti u rodnom listu, u dijelu Napomena, neće pisati da si bila udata za Niku Nikića a time imaš i vezu sa tim prošlim prezimenom?
Helem sutra cu do advokata pa da vidim s njim kako,gdje i šta.....
- Zelena Carapa
#37 Re: Promjena prezimena?!
Da dodam malo ulja na vatru
bice ti komplikovano putovati sa svojim djetetom preko granice ako nemate isto prezime. Moraces nositi sa sobom odobrenje oba roditelja ovjereno u opstini, prevedeno od sudskog tummaca tj. ovjereno na sudu
i to je jedan aspekt vise za razmisljanje...
-
zelenashica
#38 Re: Promjena prezimena?!
Čak ako imam i starateljstvo?Zelena Carapa wrote:Da dodam malo ulja na vatrubice ti komplikovano putovati sa svojim djetetom preko granice ako nemate isto prezime. Moraces nositi sa sobom odobrenje oba roditelja ovjereno u opstini, prevedeno od sudskog tummaca tj. ovjereno na sudu
![]()
- kokuz_sa
#39 Re: Promjena prezimena?!
moras moras jer po dokumentima ti sa novim prezimenom djetetu nisi nista u rodu,cak mislim da te mogu zezat i za djeciji doplatak..i zakonski moras da imas papir kojim to garantujes ali i odobrenje oca od djeteta i to mislim ne starije od 3 mjeseca..zelenashica wrote:Čak ako imam i starateljstvo?Zelena Carapa wrote:Da dodam malo ulja na vatrubice ti komplikovano putovati sa svojim djetetom preko granice ako nemate isto prezime. Moraces nositi sa sobom odobrenje oba roditelja ovjereno u opstini, prevedeno od sudskog tummaca tj. ovjereno na sudu
![]()
-
zelenashica
#40 Re: Promjena prezimena?!
Pa zbilja sad malo ovo ispada kao pretjerivanje.Ako dobijem rješenje da sam tog i tog dana promijenila prezime i njega prilozim uz presudu o starateljstvu valjda je to dovoljan dokaz da se radi o jedno te istoj osobi?kokuz_sa wrote:moras moras jer po dokumentima ti sa novim prezimenom djetetu nisi nista u rodu,cak mislim da te mogu zezat i za djeciji doplatak..i zakonski moras da imas papir kojim to garantujes ali i odobrenje oca od djeteta i to mislim ne starije od 3 mjeseca..zelenashica wrote:Čak ako imam i starateljstvo?Zelena Carapa wrote:Da dodam malo ulja na vatrubice ti komplikovano putovati sa svojim djetetom preko granice ako nemate isto prezime. Moraces nositi sa sobom odobrenje oba roditelja ovjereno u opstini, prevedeno od sudskog tummaca tj. ovjereno na sudu
![]()
- kokuz_sa
#41 Re: Promjena prezimena?!
da,ali za to ce imati nasa drzava samo sluha dok vani na tudjoj granici ce biti problema..zelenashica wrote: Pa zbilja sad malo ovo ispada kao pretjerivanje.Ako dobijem rješenje da sam tog i tog dana promijenila prezime i njega prilozim uz presudu o starateljstvu valjda je to dovoljan dokaz da se radi o jedno te istoj osobi?
ipak ne zaboravi djetetu u rodnom listu pise
mama:AB
a tebi u dokumentima pise ima AD
djetetov rodni ne mozes mjenjati
i stalno budi spremna na pitanja zasto ste vrsili promjenu prezimena..a da ne pricam o onome kad djetetu budu jarani postavljali pitanja kako tebi tata se preziva kao ti a mama drugacije
-
zelenashica
#42 Re: Promjena prezimena?!
Halo ba,automatizmom kada ja promijenim prezime u matičnom uredu i kada u tom istom uredu izvadim i za dijete novi rodni list u njemu MORA biti napisano moje novo prezime.....jer ne moze djetetu biti majka neko ko više ne postoji.kokuz_sa wrote:da,ali za to ce imati nasa drzava samo sluha dok vani na tudjoj granici ce biti problema..zelenashica wrote: Pa zbilja sad malo ovo ispada kao pretjerivanje.Ako dobijem rješenje da sam tog i tog dana promijenila prezime i njega prilozim uz presudu o starateljstvu valjda je to dovoljan dokaz da se radi o jedno te istoj osobi?
i stalno budi spremna na pitanja zasto ste vrsili promjenu prezimena..a da ne pricam o onome kad djetetu budu jarani postavljali pitanja kako tebi tata se preziva kao ti a mama drugacije
A to mi se hebe što će neko dijete pitati kako mama jedno prezime a ono drugo,...nije ni prvo ni posljednje dijete koje ima drugačije prezime od majke....helem sad već pretjeruješ ubacujući svoje lične stavove u pravnu stvar.
- kokuz_sa
#43 Re: Promjena prezimena?!
ovozelenashica wrote:Halo ba,automatizmom kada ja promijenim prezime u matičnom uredu i kada u tom istom uredu izvadim i za dijete novi rodni list u njemu MORA biti napisano moje novo prezime.....jer ne moze djetetu biti majka neko ko više ne postoji.kokuz_sa wrote:da,ali za to ce imati nasa drzava samo sluha dok vani na tudjoj granici ce biti problema..zelenashica wrote: Pa zbilja sad malo ovo ispada kao pretjerivanje.Ako dobijem rješenje da sam tog i tog dana promijenila prezime i njega prilozim uz presudu o starateljstvu valjda je to dovoljan dokaz da se radi o jedno te istoj osobi?
i stalno budi spremna na pitanja zasto ste vrsili promjenu prezimena..a da ne pricam o onome kad djetetu budu jarani postavljali pitanja kako tebi tata se preziva kao ti a mama drugacije![]()
nije tacno da ce se u njegovom rodnom listu promijeniti tvoje prezime..kada se dijete rodilo..ti si bila odoba AB i toje uvedeno u njegov rodni list i to je tacka..toga ispravke nema..jedino sto mozes da ganjas je da u njegovom rodnom listu u napomenu ulazi da si ti promijenila prezime i da se sada drugacije zoves..ali skoro 100% sam uvjeren da promjene prezimena roditelja ne ulazi u napomenu djecijeg rodnog lista..
roditelji djetetov rodni list mogu mjenjati samo ako djetetu se ispravlja neka greska(tipa mjesta rodjena,maticnog broja,datuma rodjena) ili ako se djetetu daje novo ime..
automatizmom se ne mora kako ti rece nista ispravljati u djetetovom listu jer se ne brkaju jabuke i kruske..jabuka je da je dijete rodjeno od majke AB a da kruska je da je majka sada AD..
- bez_ideje
#44 Re: Promjena prezimena?!
sabanss wrote:Bilo koja stranka koja predlozi zabranu promjene prezimena muzu/zeni nakon zenidbe/udaje ima moju 100% podrsku!
citajuc ovo.....zelenasice sretno
Ja sam se zbog pogresno upisanog slova u prezimenu za*ebavala po nasim vrlim institucijama pola godine ,prije nekih par godina...a i dan danas mi negdje "iskoci" to pogresno napisano
Kome na danasnjem vaktu padne na pamet da mijenja prezime...meni je lud,pa nek misli ko sta hoce
-
HM 2011
#45 Re: Promjena prezimena?!
Nadležnost za petljanja po matičnim knjigama po pitanju imena je u mjestu upisa u MKR a po pitanju prezimena po posljednjem mjestu prebivališta koliko shvatam stvari....zelenashica wrote:Ne znam vise ni sama sta će i gdje pisati...6.april wrote:Zar ti u rodnom listu, u dijelu Napomena, neće pisati da si bila udata za Niku Nikića a time imaš i vezu sa tim prošlim prezimenom?provela sam dan po šalterima i ništa nisam obavila...u MUPU kažu idi u CIPS.....u CIPSU kazu idi u matični ured ali ponesi rodni list i uvjerenja drzavljanstva...u matičnom uredu kazu: eee ja ti to ne bi znala kazati,de idi vidi u Cipsu..ako hoces mi ti mozemo dati rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu...
![]()
Ako je opština na područiju KS (aleja ima svugdje predpostavljam da Novo Sarajevo, a može biti i Ilidža, sad još samo koja klupa, vrijeme, godište i eto ga) - ja tebi jednostavno ne vjerujem da su te vozali po šalterima.....
MKR, KD, Važeću LK, 8 KM takse i u stanicu policije Odjeljenje za administraciju te opštine....
-
zelenashica
#46 Re: Promjena prezimena?!
Daj ba vidis li ti kakvu "nebulozu" pišeš?Kako će dijete imati majku koja NEPOSTOJI!kokuz_sa wrote: ovo
nije tacno da ce se u njegovom rodnom listu promijeniti tvoje prezime..kada se dijete rodilo..ti si bila odoba AB i toje uvedeno u njegov rodni list i to je tacka..toga ispravke nema..jedino sto mozes da ganjas je da u njegovom rodnom listu u napomenu ulazi da si ti promijenila prezime i da se sada drugacije zoves..ali skoro 100% sam uvjeren da promjene prezimena roditelja ne ulazi u napomenu djecijeg rodnog lista..
roditelji djetetov rodni list mogu mjenjati samo ako djetetu se ispravlja neka greska(tipa mjesta rodjena,maticnog broja,datuma rodjena) ili ako se djetetu daje novo ime..
automatizmom se ne mora kako ti rece nista ispravljati u djetetovom listu jer se ne brkaju jabuke i kruske..jabuka je da je dijete rodjeno od majke AB a da kruska je da je majka sada AD..
-
zelenashica
#47 Re: Promjena prezimena?!
Nije u pitanju ni jedna opština sa kantona Srajevo.U pitanju je opština Tuzla po mjestu rođenja(njihov matični ured)a CIPS opštine Lukavac i MUP opštine Lukavac-po opštini boravka....HM 2011 wrote:Nadležnost za petljanja po matičnim knjigama po pitanju imena je u mjestu upisa u MKR a po pitanju prezimena po posljednjem mjestu prebivališta koliko shvatam stvari....zelenashica wrote:Ne znam vise ni sama sta će i gdje pisati...6.april wrote:Zar ti u rodnom listu, u dijelu Napomena, neće pisati da si bila udata za Niku Nikića a time imaš i vezu sa tim prošlim prezimenom?provela sam dan po šalterima i ništa nisam obavila...u MUPU kažu idi u CIPS.....u CIPSU kazu idi u matični ured ali ponesi rodni list i uvjerenja drzavljanstva...u matičnom uredu kazu: eee ja ti to ne bi znala kazati,de idi vidi u Cipsu..ako hoces mi ti mozemo dati rodni list i uvjerenje o drzavljanstvu...
![]()
Ako je opština na područiju KS (aleja ima svugdje predpostavljam da Novo Sarajevo, a može biti i Ilidža, sad još samo koja klupa, vrijeme, godište i eto ga) - ja tebi jednostavno ne vjerujem da su te vozali po šalterima.....
MKR, KD, Važeću LK, 8 KM takse i u stanicu policije Odjeljenje za administraciju te opštine....
U Lukavcu u MUP-u uopšte nema šatera administracije,imaju samo dva šaltera jedan za registraciju vozila a drugi za prijavu javnih skupova i izdavanje kojekakvih zapisnika.
- suncica24
#48 Re: Promjena prezimena?!
Daj ba ne zajebavajte zenu.
Prvo, nije ni prva ni posljednja koja se razvela i vratila svoje prezime.
I u "ono doba" zene su vracale prezimena, kao i sad, i iako vjerujem da je procedura, kao i sve pozamasne, kad se zavrsi nece cijeli zivot biti obiljezena zato sto je, eto, odlucila vratiti svoje prezime.
Sasvim normalno ide se dalje... sta vam je ba ljudi?!
Zene imaju diplome, nove licne, dokumente, idu sa djecom preko granice, putuju... nije smak svijeta, hello!
Tako da, ako neko moze pomoci, neka pomogne, umjesto da doljevate ulje na vatru.
PS: Procedura bi trebala biti ista (makar je u Sarajevu) kao kad nakon vjencanja mijenjas prezime. Opstina, pa onda CIPS, MUP...
A za dijete znam da cak i ako imas starateljstvo, ostaje ocevo prezime. Tj. ne mijenja se automatizmom, vec bi tu trebala pokrenuti pravni proces.
Mada... dijete je "produkt" ljubavi vas dvoje. To sto ljubavi vise nema, ne znaci da mu oboje niste roditelji (sorry na pametovanju).
I u "ono doba" zene su vracale prezimena, kao i sad, i iako vjerujem da je procedura, kao i sve pozamasne, kad se zavrsi nece cijeli zivot biti obiljezena zato sto je, eto, odlucila vratiti svoje prezime.
Zene imaju diplome, nove licne, dokumente, idu sa djecom preko granice, putuju... nije smak svijeta, hello!
Tako da, ako neko moze pomoci, neka pomogne, umjesto da doljevate ulje na vatru.
PS: Procedura bi trebala biti ista (makar je u Sarajevu) kao kad nakon vjencanja mijenjas prezime. Opstina, pa onda CIPS, MUP...
A za dijete znam da cak i ako imas starateljstvo, ostaje ocevo prezime. Tj. ne mijenja se automatizmom, vec bi tu trebala pokrenuti pravni proces.
Mada... dijete je "produkt" ljubavi vas dvoje. To sto ljubavi vise nema, ne znaci da mu oboje niste roditelji (sorry na pametovanju).
Last edited by suncica24 on 15/11/2011 18:17, edited 1 time in total.
-
zelenashica
#49 Re: Promjena prezimena?!
Ama ja za dijete nisam nikad ni pomislila da mijenjam prezime...dijete će naravno ostati zauvijek sa očevim prezimenom...dijete su pojedini počeli uplitati kada su i moje starateljstvo proglasili ništavnim jer na rješenju o starateljstvu stoji moje jedno prezime a ja ću eto uzeti sad nazad djevojačko...suncica24 wrote:Daj ba ne zajebavajte zenu.
Mada... dijete je "produkt" ljubavi vas dvoje. To sto ljubavi vise nema, ne znaci da mu oboje niste roditelji.
Zbilja neki ljudi sunčice niti imaju takta a haman ni informacije,nego lupaju ko Maksim po diviziji..Ja samo želim da u djetetovom rodnom listu(koje budem izvadila nakon promjene mog prezimena)piše moje novo prezime a ne prezime žene koja po njemu faktički više ne postoji.
Helem dijete ni pod jednim uslovom ne želim lišiti prezimena koje ima od oca.Tako nisko pala nisam.
- video
#50 Re: Promjena prezimena?!
Nije valjda dotle doshlo da se zamecu svi tragovi
Imash punu moju podrshku, nije ni svjestan shta je izgubio

Imash punu moju podrshku, nije ni svjestan shta je izgubio