Vratimo se vizuelnim stereotipima

FnatiC

#26 Re: Vratimo se vizuelnim stereotipima

Post by FnatiC »

ultima_palabra wrote:
manki wrote:
ultima_palabra wrote:Ako se ja "vratim vizuelnim stereotipima" i počnem prepoznavati vehabije, pedere, skinheadse po ulici... i djelovati protiv njih, onda i ja postajem opasnost po društvo. Ako nas ima više takvih, postaćemo veća opasnost nego pomenute grupe, kojima ustav ove države garantuje pravo na različitost.
Ejvala ti gdje svrsta pedere, medju vehabije i skinheadse. Gdje si vidio ikad da je peder ijedan se raznio bombom, opalio rafal po nekoj ambasadi, izbo ljude, napadao ih na ulici, i sl?
Nisam ih svrstao ja, nego pokretač teme.
Pederluk je teror koji te vrikeba s ledja
dibidus

#27 Re: Vratimo se vizuelnim stereotipima

Post by dibidus »

niste vi mene bas dobro skontali, a neki koji jesu namjerno izvrcu.

Ja govorim o VIZUELNOM STEREOTIPU, ne o stereotipima rase, nacije, vjere.

Vizuelno je, dakle, ono STO OCIMA VIDIMO.
I naravno nije uvijek onako kako nesta izgleda, ALI U DOBROJ MJERI I JESTE!

A pogoto jeste kad se radi o KREIRANOM I SVJESNO ODABRANOM IZGLEDU, o cemu ja govorim.

Necu valjda tvrditi da siromah u krpama tako izgleda sto mu je to ceif!

Ako vec znamo ko su bili i kako su izgledali nacisti, ustashe i cetnici, zar se moze desiti da neko danas obuce nacisticku, ustasku ili cetnicku uniformu cisto onako da mu nije zima ili sto mu se to cini modno dopadljivim! Sto bi rekli - cool!

Nazalost, takva vrsta tolerancije je danas veoma izrazena i zbog toga smo izgubili sve moguce koordinate. Danas je normalna dekoracija za Tompsonov koncert ustaska znamenja i uniforme, srpski narodni image sve vise poprima image Draze Mihajlovica, koji je, kako znamo, poznati antifasista i modni stilista...i, kao logican odgovor na sve to, imamo ovu najnoviju modu - Taliban style, laganu all-seasons odjecu od prirodnih vlakana pogodnu za one koji se mnogo znoje!

Ispravno je kazati da odjeca ne cini covjeka, ali je jos ispravnije konstatovati da ODABIROM odjece covjek cini sliku o sebi i, naravno, ZELI DA SE TIME ISTAKNE I IDENTIFIKUJE.
Radi se dakle o svojevrsnom EGZIBICIONIZMU koji ima za cilj da PROVOCIRA. Odgovor okruzenja na takvu provokaciju je upravo OCEKIVAN i PRIZELJKIVAN.
Sad ce neko reci - pa ako je tako, onda je bas najbolje kontrasredstvo IGNORISATI IH.

Eh, to lijepo zvuci, ali pri tome zaboravljamo one zbog kojih se sve to radi - nasu djecu. Posljedica Mevludovog sepurenja pred americkom ambasadom bi upravo moglo biti da ce se neki novi klinci u nasim bocinjama poceti igrati amerikanaca i talibana!
HM 2011

#28 Re: Vratimo se vizuelnim stereotipima

Post by HM 2011 »

evo ti slike na 3 postu, vizuelni stereotip,

Hajde ti sad meni odgovori kako razvrtati po osnovu vizuelnog stereotipa ljude ako ima slike tih ljudi koji su "poželjni" ?

Praktično nemoguće....

P.s. Imam selekciju jako čudne garderobe po osnovu koje bi me mogao svrstati u engleskog klošara, pedera, džemperćić maminog sina, lika sa polucilindrom, limp bizkit lika....

A ja običan da ne mogu biti običniji ?
dibidus

#29 Re: Vratimo se vizuelnim stereotipima

Post by dibidus »

HM 2011 wrote: P.s. Imam selekciju jako čudne garderobe po osnovu koje bi me mogao svrstati u engleskog klošara, pedera, džemperćić maminog sina, lika sa polucilindrom, limp bizkit lika....
A ja običan da ne mogu biti običniji ?
Nije tebi lako
Image
Locked