oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bosnian1980

#26 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Bosnian1980 »

I ja sam sa 17 godina dobrovoljno, bez poziva, otisao u vojsku i nosio pusku. Nije da se hvalim, niti ocekujem od ove drzave bilo sta, nisam se borio za pogresne ljude - borio sam se za svoju drzavu, rodbinu, prijatelje...
Oni koji imaju potrebu da mi daju malo prutom po donjem dijelu ledja - bujrum, tu sam... Doduse, vise nisam maloljetan, pa bi im sada bilo malo drugacije :)

Ono sto je zanimljivo jeste da sam odmah nakon zavrsetka rata dobio poziv u vojsku. Nisam bio lud da opet idem na obuke i gluposti, prece mi je bilo da ganjam skole i pokusao sam da im dokazem da sam bio u vojsci. Medjutim, tip iz vojnog odsjeka mi pokaza zakon da se jedino maloljetnicima koji suprije 1.1.1995. dosli u vojsku pika vojska, dok oni kasniji moraju sluziti opet :)
I fakat su me natjerali na ljekarsku komisiju i samo sam cekao da me pozovu i na odsluzenje. Medjutim, zakuhalo se ono oko dionica i plata iz rata, te me od vosjske jedino izvuce cinjenica da mi zakonski nisu mogli dati moje "plate" dok im ne donesem iz vojnog odsjeka vojnu knjizicu :)
Dva lika iz dvije kancelarije kad se nisu za vratove oko mene uhvatili, ali eto, ja dobih pare i ne odoh opet u vojsku :)
MAN-lion's coach

#27 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by MAN-lion's coach »

Voodoo Kotlić wrote:jako mi je žao što država ne cijeni ono što su svi pripadnici armije bih učinili za nju u ratu, pa i oni maloljetni. ako ništa, ja se nadam da naši borci osjećaju da imaju moralnu nagradu jer znaju da su učinili pravu stvar. imaju i podršku od ljudi kao što sam ja, koja se duboko divim svima njima, svom ocu i svojim maloljetnim prijateljima koji su zaslužni za to što sam ja danas živa.

Ne bi nikada potcijenila ljude koji su kao maloljetni uzeli pušku u ruke,niti bi omalovažavala.
Poznajem lično jednu osobu koja je sa 17 godina otišla u rat.
Samo mi se gade likovi koji su se sakrivali po ormarima i presvlačili ko žene da ne bi vidjeli rata.
A takvih je mnogo.
I sad reći u smislu "ko vam je kriv" ako je došao neko na ideju da osnuje udruženje u kojem bi bili oni što su se maloljetni uključili u vojsku,da nekome možda pomognu,je vrlo nezahvalno.
Al' eto svakom njegovo.
Bosnian1980

#28 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Bosnian1980 »

Ma ne interesuju me oni sto su se sakrivali - daleko im kuca od moje bila. Licno nista ne trazim od bilo koga po toj osnovi da sam usao u rat kao maloljetnik.
Nisam ni protiv osnivanja udruzenja - ionako imamo daleko glupljih udruzenja, tako da bi ovo i imalo nekog smisla u pogledu jacanja patriotizma kojeg nam fakat nedostaje :)
L.e.g

#29 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by L.e.g »

Mene su nakon 4 dana obuke sa 17 godina u rov smjestili :-)
Bosnian1980

#30 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Bosnian1980 »

L.e.g wrote:Mene su nakon 4 dana obuke sa 17 godina u rov smjestili :-)
Izgleda da brzo ucis :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#31 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by JoseMujica »

Bosnian1980 wrote:
Izgleda da brzo ucis :)
najjača od svega je meni bila ljekarska komisija...dođem ja tamo i zateknem set up ko u filmu, prazna soba i jedan sto iz škole s dviej stolice i sjedi jedna doktor. Mislim, to nužno nije ni morao biti doktor nego je čovjek imao bijeli mantil :lol: :lol: :lol: pa je meni tada djelovao ubjedljivo u ulozi doktora.

I pita mene on jesil zdrav? Molim reko...Jesil zdrav, boluješ li i od čega.....jok reko, zdrav sam.

i drauf muhur SPOSOBAN :lol: :lol: :lol:
Bosnian1980

#32 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Bosnian1980 »

Nabroj mi glavne gradove i znas li ofanzive? I tako Jose polozi geografiju i historiju :)
jazzer

#33 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by jazzer »

Ja sam imao 15 dana obuke u marsalci..nismo posteno ni puske vidjeli a ne pucali...
Kad sam opuc'o prvi metak sjeb'o se..kontam, zar je ovako glasno jebote :) .

Al to je za neke druge teme, da ne zachatavam.
JoseMujica

#34 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by JoseMujica »

Bosnian1980 wrote:Nabroj mi glavne gradove i znas li ofanzive? I tako Jose polozi geografiju i historiju :)
:lol: :lol: :lol: dobro si.... da upotrijebim staru dobru revolucionarnu frazeologiju vako bi: geografija se učila kroz praksu a historija se ispisivala u ovom zemljopisnom hodu :lol: :lol:
L.e.g

#35 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by L.e.g »

Bosnian1980 wrote:Nabroj mi glavne gradove i znas li ofanzive? I tako Jose polozi geografiju i historiju :)
Paaa bilo ej 7 ofanziva...a glavi grad je Foča
smayzoni

#36 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by smayzoni »

sinuhe wrote:Drzava vas nece i svakako ne bi trebala priznati. One koji su vas primili u jedinice kazniti zatvorskom kaznom. Maloljetni vojnici nisu norma civilizavnog drustva.
kakav mungos :roll:
JoseMujica

#37 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by JoseMujica »

smayzoni wrote:
sinuhe wrote:Drzava vas nece i svakako ne bi trebala priznati. One koji su vas primili u jedinice kazniti zatvorskom kaznom. Maloljetni vojnici nisu norma civilizavnog drustva.
kakav mungos :roll:
ma jok ba vego..... idealista, budala, da citiram druga Iliju Čvorovića :lol:

U ratu ste me ranjavali!Jedva sam zivu glavu izvukao!....Nije se rat ni zavrsio, a ti si se vratio sa posteno zaradjenim kapitalom, pre tebe njih hiljadu, posle tebe jos hiljadu, da ponovo zidate dvorce i zamkove, da ponovo tlacite i unistavate ljude, je li?
just4fun

#38 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by just4fun »

Drago mi je kad vidim da mnogo forumaša poštuje to što smo uradili!!!A za udruženje više-manje.Nije nužno , ali bi bilo OK da ga imamo , bar tako mislim.Ja sam i 3 puta ranjen i dogurao sam do prilično visokog komandnog mjesta u ratu , za svoje godine , i opet ponavljam ne tražim ništa , samo želim da se nekako uvežemo , da se zna da nas je bilo dosta i da smo dosta i učinili u odbrani BiH.A ovi što prde da nas ne smije niko priznati , u mojo radnoj knižici je uredno upisan ratni staž , koji se broji kod odlaska u penziju.Pozivam ove s prutom da i mene nalupaju , unaprijed im se zahvaljujem ,ako to naravno uspiju učiniti.
JoseMujica

#39 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by JoseMujica »

pa da ti iskreno kažem da li bi iko od nas išta dobio da imamo neko udruženje? osim da se slikamo ko ikebane

ima milon nekih boračkih udruženja te rvi, te job...ja sam na kraju od svakog pobjegao i svako mi je odvratno jer kako se mijenja vlast tako na čelo tih udruženja zasjedaju politički podobni likovi koji prodaju guzicu za 100 maraka. Odem ti ja jednom na skupštine ove lokalne rvi i kad sam vidio u prvom redu jednog komšiju za kojeg se i ne sjećam da je bio u vojsci i čoek rvi na diskusherniji, samo se okrenem i preko vrata.

ranjavan sam više puta, imam invalidnost i svako malo me vucaju po nakim komisijama, živim kao podstanar, sam se školujem i na sreću mogu da radim inače bi mogao crknuti...ne očekujem ništa ni od koje institucije da mi pomogne u bilo čemu jer znam da i nešto dobijem to bi mi naplatili na ovaj ili na onaj način.

sve da i hoće fala im....i najebem im se majke svima :D što je neprocjenjivo
Paco

#40 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Paco »

sinuhe wrote:
Zatvorske kazne za odgovorne a djeci vojnicima prutom preko guzice.
I sad se sjetim sebe sa 16.5 godina kako skupa s mojim jaranom Damirom idem i molim da me prime u vojsku, pa barem i kao kurira. Kad su nas primili, nigdje kraja sreci...dobili uprtace, a onda navalili da raznosimo postu, nesto kasnije i hranu.

U jednoj takvoj raspodjeli na prvoj liniji fronta (SI Bosna), Damir je pogodjen snajperskim hicem. Umro je na licu mjesta.

Kako ces njemu dati prutom preko guzice, junacino?
Paco

#41 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Paco »

Bosnian1980 wrote:I ja sam sa 17 godina dobrovoljno, bez poziva, otisao u vojsku i nosio pusku. Nije da se hvalim, niti ocekujem od ove drzave bilo sta, nisam se borio za pogresne ljude - borio sam se za svoju drzavu, rodbinu, prijatelje...
Oni koji imaju potrebu da mi daju malo prutom po donjem dijelu ledja - bujrum, tu sam... Doduse, vise nisam maloljetan, pa bi im sada bilo malo drugacije :)

Ono sto je zanimljivo jeste da sam odmah nakon zavrsetka rata dobio poziv u vojsku. Nisam bio lud da opet idem na obuke i gluposti, prece mi je bilo da ganjam skole i pokusao sam da im dokazem da sam bio u vojsci. Medjutim, tip iz vojnog odsjeka mi pokaza zakon da se jedino maloljetnicima koji suprije 1.1.1995. dosli u vojsku pika vojska, dok oni kasniji moraju sluziti opet :)
I fakat su me natjerali na ljekarsku komisiju i samo sam cekao da me pozovu i na odsluzenje. Medjutim, zakuhalo se ono oko dionica i plata iz rata, te me od vosjske jedino izvuce cinjenica da mi zakonski nisu mogli dati moje "plate" dok im ne donesem iz vojnog odsjeka vojnu knjizicu :)
Dva lika iz dvije kancelarije kad se nisu za vratove oko mene uhvatili, ali eto, ja dobih pare i ne odoh opet u vojsku :)
Koji si ti sreckovic :D.
Ja sam i pored svega morao otici na odsluzenje (4 mjeseca) kako bih dobio VES, a jedini staz koji mi se vodi su ta 4 mjeseca pa sam na osnovu toga dobio i platu, nekih 1600 KM cini mi se. naravno, ne radi se o keshu nego o certifikatu kojim si kasnije mogao otkupiti stan itd...
Bosnian1980

#42 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Bosnian1980 »

Pa mogu ti reci da me bas crnjak opalio, ali eto izvukoh se nekako :)
kojeime

#43 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by kojeime »

PostPostao/la Paco dana 25/10/2011 17:53

sinuhe je napisao/la:
Zatvorske kazne za odgovorne a djeci vojnicima prutom preko guzice.

I sad se sjetim sebe sa 16.5 godina kako skupa s mojim jaranom Damirom idem i molim da me prime u vojsku, pa barem i kao kurira. Kad su nas primili, nigdje kraja sreci...dobili uprtace, a onda navalili da raznosimo postu, nesto kasnije i hranu.

U jednoj takvoj raspodjeli na prvoj liniji fronta (SI Bosna), Damir je pogodjen snajperskim hicem. Umro je na licu mjesta.

Kako ces njemu dati prutom preko guzice, junacino?

Ja kada sam rekao "ko vam je kriv" nisam mislio reci da to tako treba biti. Ko je procitao moj post mogao je shvatiti da je postujem i odaje priznanje ljudima koji su maloljetni otisli u rat.

Htio sam reci da se nase vlasti ponasaju tako da govore "ko vam je kriv"

Postoji realan problem, sinuhe i jos neki su to dobro rekli. Ako vas drzava prizna, to znaci da je krsila medjunarodne propise koje je potpisala. Zato vas drzava zvanicno ne smije priznati i mora se ponasati u stilu "ko vam je kriv". To je licemjerno, ali, nazalost, tako je ispalo. Vi ste stvarno ispali kolateralna steta rata. Zao mi je.
Bosnian1980

#44 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Bosnian1980 »

Halo baaa... Ne intresuje me ni drzava, niti sam kolateralna steta, niti me interesuje neko priznanje. Sta me sada kao neko ima sazalijevati kad nisam za toga.
Bilo, ne ponovilo se... a i ako se ponovi - opet cu, ako Bog da :)
Paco

#45 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Paco »

Bas tako...ne ocekujem priznanje ni orden, jer svjedoci smo kako su mnogi dobitnici najvecih ratnih priznanja na kraju zavrsili, odnosno kako se pate kroz zivot.

Ali isto tako, ne ocekujem ni omalovazavanje.

Ne smatram se ni kolateralnom stetom, dok je s druge strane moj drug Damir kolateralna steta u punom smislu te rijeci. Njegovi roditelji nikada nisu uspjeli izganjati bilo kakvu potvrdu da je on poginuli borac, nisu uspjeli ostvariti nikakva prava kao porodica poginulog borca jer je, pobogu, on bio maloljetan (a trebalo mu je samo par mjeseci do punoljetstva).

Za razliku od @Bosnian1980, ja nisam siguran da bih se vise ikada prihvatio puske. Radije bih iskoristio bezvizni rezim na vrijeme.
BiH-x

#46 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by BiH-x »

Bosnian1980 wrote:Halo baaa... Ne intresuje me ni drzava, niti sam kolateralna steta, niti me interesuje neko priznanje. Sta me sada kao neko ima sazalijevati kad nisam za toga.
Bilo, ne ponovilo se... a i ako se ponovi - opet cu, ako Bog da :)
Respekt
minderpuza

#47 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by minderpuza »

zateznistub wrote:Posto sam bio od poceetka do kraja znam par momaka koji su bili premladi a uzeli pusku u ruke i branili ovo malo jada. U isto vrijeme znam one koji su poprilicno bili punoljetni a krili guzicu i govorili ž2nije ovo moj rat". Vjerovatno znate na koga mislim.

Za momke koji su uzeli pusku a to nisu trebali uraditi zbog svojih godina jedan velii respekt.

Za one ostale i one koji to osporavaju.... ma nista vrijedno bezveze cu popiti ban.
Aferim :thumbup:
JoseMujica

#48 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by JoseMujica »

Paco wrote:Bas tako...ne ocekujem priznanje ni orden, jer svjedoci smo kako su mnogi dobitnici najvecih ratnih priznanja na kraju zavrsili, odnosno kako se pate kroz zivot.

Ali isto tako, ne ocekujem ni omalovazavanje.

Ne smatram se ni kolateralnom stetom, dok je s druge strane moj drug Damir kolateralna steta u punom smislu te rijeci. Njegovi roditelji nikada nisu uspjeli izganjati bilo kakvu potvrdu da je on poginuli borac, nisu uspjeli ostvariti nikakva prava kao porodica poginulog borca jer je, pobogu, on bio maloljetan (a trebalo mu je samo par mjeseci do punoljetstva).

Za razliku od @Bosnian1980, ja nisam siguran da bih se vise ikada prihvatio puske. Radije bih iskoristio bezvizni rezim na vrijeme.
:thumbup: istog sam razmišljanja, kada gledam iz današnje perspektive...jednostavno kada o svemu dobro razmislim bilo je malo-ljeta malo-mozga, sada bi me hladno iz dijaspore bolio k..... za onim šta se ovdje dešava.

znate kako kažu: ko se o mlijeko opeče i u jogurt puše
ksalaka

#49 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by ksalaka »

Obavještenje za sve maloljetnike koji su bili u OS RBiH za vrijeme rata da se osniva udruženje maloljetnih dobrovoljaca odbrambeno-oslobodilačkog rata Kantona Sarajevo te da će se Osnivačka skupština Udruženja održati dana 08.11.2011 godine u velikoj sali Općine Novi grad sa početkom u 18:00 sati.
Oni koji zele da ucestvuju neka popune pristupnicu na www.mdr-ks.com .

Pozdrav.
Revolucionar ★

#50 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by Revolucionar ★ »

Pricao mi je otac da je znalo maloljetnicima doci da idu u vojsku, dakle samim tim sto su regrutovani valjda je i posteno da sad nakon svega imaju neka prava, iako se od te pjesme u BIH nece nista cuti, jer ni borci ne mogu ostvarit svoja profa, a kamo li ova skupina .. u svakom slucaju, svako ko se borio u ratu zasluzuje odredjeni tretman
Post Reply