Dodatna oprema

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

uvijek dobar post

#26 Re: Dodatna oprema

Post by uvijek dobar post »

sudeći prema navikama vozača u bih (a i šire u regionu) žmigavci mogu komotno u dodatnu opremu :D
nuraH

#27 Re: Dodatna oprema

Post by nuraH »

Kod novih auta mi najvise vadi zivce gumeni volan!!! :x
Kupis novo auto platis ga 20 - 30 hiljada - a na njemu gumeni volan: ljeti dobijes opekotine, a zimi reumu.

Ja mislim da bi trebalo nekim evropskim standardima (kao sto uvode i za ekologiju one EURO 4, EURO 5 standarde) uvest da svako NOVO auto mooooooora imati:

1.kozni volan
2.klimu (i ovo mi strasno vadi zivce, kupis novo auto a nema klimu - daj ba :cry: )
3.rezervnu gumu (al onu pravu - ne onu malu sto mozes sa njom do 70 km/h ic')
4.sjediste sa podrskom za lumbalni dio ledja
5.naslonjac za ruku
6.Servo
7.ABS

ovo ne da je korisno vec je OBAVEZNO!

a ne oni sad nesto uvode standarde da svako auto mora imati neke senzore za pritisak u gumama - pa sta ce mi to koji k* - to ne da nije korisno, vec cak sta vise strasno vadi zivce - pisti i ne da ti vozit dok ne napuses gume - a kao sto vec vidim, gresku neces nigdje drugo moc ugasit nego u ovlastenom servisu - pa ce ti oni lagano puhanje gume naplatit 40 KM!!! :x :x :x
cucamonga

#28 Re: Dodatna oprema

Post by cucamonga »

da je drzave standarda i qrca - obaveznim bi se propisao nacin uvoza novih i polovnih automobila na nacin da imaju opremu koja MORA u startu da bude tipa 2 zracna jastuka, klima, ABS i slicno jer je i klima uredjaj postao element sigurnosti - nije mi se jednom desilo da vidim vozace na vrucinama kako pizde :mrgreen:
lavic

#29 Re: Dodatna oprema

Post by lavic »

corxle wrote:Eh da li biste za istu cijenu kupili novo "spartanski" opremljeno auto, 0 km, u najlonu, unutra samo tvrda plastika i upaljac za cigarete, najjeftiniji motor iz ponude itd. ili polovnjaka, kojeg je vozio ko zna ko i ko zna kako, jedno 40.000km/godisnje, poprilicno dobre limarije (tu i tamo pokoja udubina, zagrebotina i sl), pozeljnog motora i kubikaze, servisna knjizica ok i sa gore navedenom svom mogucom dodatnom opremom??
Ja bi sebi uzeo polovan ali napucan komplet.
respo

#30 Re: Dodatna oprema

Post by respo »

e jbg sada ako je naslonjac za ruku toliko potreban onda ....
ne mozes zahtjevati da je nesto obavezno kad polovini drugih to ne treba
ja bi odmah to iscupao iz auta kad bi bio standard

klima je sada u vecini skoro pa standard jest da nije automatska al je klima
servo i abs da ne pricamo

e za mene sta bi od dodatne volio je tempomat sve one karafeke oko svjetala nivelacija i tako to hm dok mi padne na pamet ...

uglavnom nije mi potrebna navigacija i ti fazoni senzori za parkiranje ni naprijed ni nazad posebno naprijed
set zvucnika i to isto jer mislim da za manje pare mozes ugraditi daleko bolje zvucnike

dodam kad mi jos sta padne na pamet
corxle

#31 Re: Dodatna oprema

Post by corxle »

AmADin_gospo wrote:zavisi od marke, modela i klase auta. negdje se isplati kupiti novo a golo, nego polovno u fulu.

BTW. evo renault daje ugradbeni frižider i zamrzivać besplatno u akciji

Image

:mrgreen: :mrgreen:
Odlican dokaz da su francuski proizvodjaci automobila uvijek bili ispred konkurencije po ponudi dodatne opreme :thumbup: :D
corxle

#32 Re: Dodatna oprema

Post by corxle »

4.sjediste sa podrskom za lumbalni dio ledja

uh ovo obavezno! Povisok sam i stvarno mi je to potrebno, bez obzira na udobnost sjedista.
eeddiinn

#33 Re: Dodatna oprema

Post by eeddiinn »

Niko nije spomenuo grijače u retrovizorima ja mislim da bi i to trebalo biti obavezno. Novija auta to uglavnom imaju osim ako nisu auta niže klase u osnovnoj opremi. Mislim da kada je riječ o dodatnoj opremi treba razgraničiti stvari koje su pitanje sigurnosti od oni koje povećavaju udobnost same vožnje. Na jednu stranu ESP (koji opet postaje obaveza u Evropi), airbegove, svjetla i ostalo a na drugu senzori za svjetla (ipak ih i sam možeš uključiti), kromiranje lajsne, koža na volanu, sjedištima i ostalo. Mislim da ljudi ne vode dovoljno računa o ovom. Po meni bi ako čovjek već ima para za dodatnu opremu prvo se trebao pozabavit sigurnosnim dodatcima pa tek onda ako šta ostane para šminka.
plucna mahramica

#34 Re: Dodatna oprema

Post by plucna mahramica »

Naravno da je pomenuto, samo trebas pazljivije citati :)
lavic wrote:Obavezno kozni volan i kozna rucica mjenjaca, ESP i Traction control, alu. felge,stakla i retrovizori na struju,grijani.
Dobro je imati sportska sjedista, kombinacija sjedista koza/platno.
A pravo bi volio imati BMW sa "aktiv stearing" volanom, probao jednog, to je perverzija.
AmADin_gospo

#35 Re: Dodatna oprema

Post by AmADin_gospo »

vala mi nisu jasni retrovizori s el. pomjeranjem. ko da se pomjeraju u vožnji 5 puta pa ti mrsko namještati ga ručno. ja kako sam kupio auto, kako sam retrovizor namjestio, pomakao ga nisam, ni vanjske ni unutrašnji.
jedino što mi se sviđa jeste npr. kod Škode Oktavije nove, da se oni samo zaklope na dugme.
vanda

#36 Re: Dodatna oprema

Post by vanda »

AmADin_gospo wrote:vala mi nisu jasni retrovizori s el. pomjeranjem. ko da se pomjeraju u vožnji 5 puta pa ti mrsko namještati ga ručno. ja kako sam kupio auto, kako sam retrovizor namjestio, pomakao ga nisam, ni vanjske ni unutrašnji.
jedino što mi se sviđa jeste npr. kod Škode Oktavije nove, da se oni samo zaklope na dugme.
To nije samo kod Octavie. To je takodjer oprema. Zaključaš auto i oni se sami preklapaju. Meni je špica isto kad zaključaš auto, a prozori ostanu otvoreni, dižu se sami. :thumbup:
eeddiinn

#37 Re: Dodatna oprema

Post by eeddiinn »

plucna mahramica wrote:Naravno da je pomenuto, samo trebas pazljivije citati :)
lavic wrote:Obavezno kozni volan i kozna rucica mjenjaca, ESP i Traction control, alu. felge,stakla i retrovizori na struju,grijani.
Dobro je imati sportska sjedista, kombinacija sjedista koza/platno.
A pravo bi volio imati BMW sa "aktiv stearing" volanom, probao jednog, to je perverzija.
Do mene je. :-)
plucna mahramica

#38 Re: Dodatna oprema

vanda wrote:
To nije samo kod Octavie. To je takodjer oprema. Zaključaš auto i oni se sami preklapaju. Meni je špica isto kad zaključaš auto, a prozori ostanu otvoreni, dižu se sami. :thumbup:
a sta kada hoces ostaviti malo otvoren prozor da se zraci? :D
eeddiinn

#39 Re: Dodatna oprema

Post by eeddiinn »

Pa ne dižu se sami odmah, nego kada zadržiš tipku za zaključavanje na daljinskom onda se zatvore prozori i šiber. isto tako ako zadržiš dugme za odključvanje svi prozori se spuste. al ako ima senzore za kišu a ostavio si da se zrači prozori sami dižu kada počne kiša. na sve ljudi misle.
plucna mahramica

#40 Re: Dodatna oprema

Ama zezao se... :D
chuchumbamayumbe

#41 Re: Dodatna oprema

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam imao prije 8 godina ugrađene grijače u prednju šajbu na Fordu Ka.
Odlična zajebancija, nema leda koji se neće otopiti, nema struganja po šajbi.
Da li to ima u dodatnoj opremi kod ovih gradskih autića tipa Fabija, Clio, Punto...baš me interesuje?
respo

#42 Re: Dodatna oprema

Post by respo »

ako ima ford ka vjerovatno imaju i te "vise" klase tipa fabija klio itd
e sada iskreno nisam nikad to cuo da iko pominje tako da ti ne bi znao odgovoriti

i da usput postavim jedno pitanje sta je sa autima koji nemaju rezervnu i imaju onaj kit za zaptivanje ili kako se vec zove?
znam da je tocak tocak jel al koliko ovo recimo ima prednosti a koliko mana kad se uzima
znam da je prednost samo prostor a ostalo mi sve ide na stranu tocka pa makar i onog malog
al sta ako je auto fabricki predvidjeno bez tocka?
eeddiinn

#43 Re: Dodatna oprema

Post by eeddiinn »

plucna mahramica wrote:Ama zezao se... :D
Izgleda da sam ja malo preozbiljno shvatio. :thumbup:
medo28

#44 Re: Dodatna oprema

Post by medo28 »

eeddiinn wrote:Niko nije spomenuo grijače u retrovizorima ja mislim da bi i to trebalo biti obavezno. Novija auta to uglavnom imaju osim ako nisu auta niže klase u osnovnoj opremi. Mislim da kada je riječ o dodatnoj opremi treba razgraničiti stvari koje su pitanje sigurnosti od oni koje povećavaju udobnost same vožnje. Na jednu stranu ESP (koji opet postaje obaveza u Evropi), airbegove, svjetla i ostalo a na drugu senzori za svjetla (ipak ih i sam možeš uključiti), kromiranje lajsne, koža na volanu, sjedištima i ostalo. Mislim da ljudi ne vode dovoljno računa o ovom. Po meni bi ako čovjek već ima para za dodatnu opremu prvo se trebao pozabavit sigurnosnim dodatcima pa tek onda ako šta ostane para šminka.

Podpis i da dodam najpametniji post na temi (svakako ESP!, grijanje retrovizora, tempomat) a airbag(ovi) abs, i (ručna) klima su valjda več osnovna oprema u svakom novom avtu koliko ja znam.
shlauf

#45 Re: Dodatna oprema

Post by shlauf »

Image

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
chuchumbamayumbe

#46 Re: Dodatna oprema

Post by chuchumbamayumbe »

respo wrote:ako ima ford ka vjerovatno imaju i te "vise" klase tipa fabija klio itd
e sada iskreno nisam nikad to cuo da iko pominje tako da ti ne bi znao odgovoriti

i da usput postavim jedno pitanje sta je sa autima koji nemaju rezervnu i imaju onaj kit za zaptivanje ili kako se vec zove?
znam da je tocak tocak jel al koliko ovo recimo ima prednosti a koliko mana kad se uzima
znam da je prednost samo prostor a ostalo mi sve ide na stranu tocka pa makar i onog malog
al sta ako je auto fabricki predvidjeno bez tocka?
Koliko ja uspjeh pronaći, izgleda da je jedino Ford usvojio ugrađene grijače u prednjoj šajbi, ostali proizvođači ne rade to. :?
respo

#47 Re: Dodatna oprema

Post by respo »

ja sada nadjoh da i lexus ima isto grijanje sofersajbe
land rover isto gm ima ih jos
hopi

#48 Re: Dodatna oprema

Post by hopi »

da evo i ja potvrdim grijanje prednje šajbe na fordu, mondeo 98 god, dobra i korisna stvar.
kurty

#49 Re: Dodatna oprema

Post by kurty »

hopi wrote:da evo i ja potvrdim grijanje prednje šajbe na fordu, mondeo 98 god, dobra i korisna stvar.
mercedes c klasa 2005 nema tog
ford fokus karavan ista godina ima te grijace...

ford-u svaka cast za to
atko

#50 Re: Dodatna oprema

Post by atko »

vecina tih dodatnih stvarica je dobra stvar a na dobro se lako navici ...

ma da su neke stvari subjektivne ... npr kozna sjedista mi nikad nisu udobna i prijatna ko platnena ...

al' stasno me nervira sta sve proizvodjaci tako bombasticno naglasavaju i jos bombasticnije naplacuju kao dodatnu opremu ... tipa retrvizori u boji karoserije, drzac za casu itd ... mislim wtf

a sjecam se, cini mi se, u maleziji da su neko vozilo izbacili kao muslim edition :D ... ja kontam sta bi to moglo biti ... kad ono ... ima zaseban pretinac za drzanje kur'ana :-) :D
Post Reply