bravo....ja ne mislim da si ti u krivu....mislim da vecina ljudi razmislja kao ti...zato je kategorija "covjek" uvijek bila nesto posebno....samo za izabrane....nema veze ni koje si nacije i nema veze koje si religije....covjek je covjek....macchia_velija wrote:a gdje to nema interes?
ako posotji mogucnost kazne, u cemu je problem izbjeci tu kaznu.
sve su interesi. neki su prihvaceni kod ljudi neki manje.
"Sta ako Bog ne postoji?"
-
Toozla
-
BosnjakOdSanjak
Mozete ga zvati Allah, Bog, Gott, God to je samo naziv.
Fakt je da je universum stvoren sa jednom velikom eksplozijom iz nista - Big Beng.

Iz niste nesto stvorit, zar nije dovoljan dokaz za postojanje jednog Svemocnog?
The Big Bang theory is an effort to explain what happened at the very beginning of our universe. Discoveries in astronomy and physics have shown beyond a reasonable doubt that our universe did in fact have a beginning. Prior to that moment there was nothing...
http://www.big-bang-theory.com/
Fakt je da je universum stvoren sa jednom velikom eksplozijom iz nista - Big Beng.

The Big Bang theory is an effort to explain what happened at the very beginning of our universe. Discoveries in astronomy and physics have shown beyond a reasonable doubt that our universe did in fact have a beginning. Prior to that moment there was nothing...
-
macchia_velija
Bosnjak:
Kur an, Vjerovjesnici 30:
Zar ne znaju ljudi da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar nece vjerovati?
Zar to nije moderna teorija o nastanku univerzuma: big beng i da su galaksije od "teske" vodene pare nastale
Kur an, Vjerovjesnici 30:
Zar ne znaju ljudi da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar nece vjerovati?
Zar to nije moderna teorija o nastanku univerzuma: big beng i da su galaksije od "teske" vodene pare nastale
-
macchia_velija
Kur an, Vjerovjsnici 22:
~ a da Zemljom i nebesima upravlja vise bogova... pa oni bi se posvadali...
~ a da Zemljom i nebesima upravlja vise bogova... pa oni bi se posvadali...
-
BosnjakOdSanjak
Sure 71 Nuh
15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio
http://www.kuran.gen.tr/html/bosnaian/071.php3

the atmosphere is also 7 layers. According to the modern geological definitions the seven layers of atmosphere are as follows:
1. Troposphere
2. Stratosphere
3. Mesosphere
4. Thermosphere
5. Exosphere
6. Ionosphere
7. Magnetosphere

the atmosphere is also 7 layers. According to the modern geological definitions the seven layers of atmosphere are as follows:
1. Troposphere
2. Stratosphere
3. Mesosphere
4. Thermosphere
5. Exosphere
6. Ionosphere
7. Magnetosphere
-
Bird
HvalaVodenjak wrote:Vrlo, vrlo lijepo napisano!Bird wrote:Pa ako ne postoji, opet živi kao čovjek, onako kako ti normalna savjest nalaže, da živiš u prijateljstvu sa svima, bilo kršćanima, bilo židovima, bilo muslimanima, bilo ateistima, jer na kraju ćeš ionako 2 m po zemlju.zlata wrote:"Sta ako Bog ne postoji?"
Kada umreš, zar će biti važno kako si živio, važno je da živiš onako kako te tvoja savjest uči, i kamo te tvoje srce vodi.
- Vodenjak
U vezi ovih rasprava oko nastanka svijeta...
Slazem se da zvuci cudno i nevjerovatno da je sve sto postoji oko nas postalo iz nicega.
Ali, i dalje mi jos niko nije objasnio iz cega je nastao nas stvoritelj?
Ako je odgovor da je samo pitanje oko nastanka Boga bogohuljenje i izazove li zgrazanje i ibrecenje, hocu samo da kazem da mi takva reakcija nece dati odgovor.
Jer... Meni stvarno nije cilj da provociram vec mi se pitanje samo od sebe logicki namece!
Slazem se da zvuci cudno i nevjerovatno da je sve sto postoji oko nas postalo iz nicega.
Ako je odgovor da je samo pitanje oko nastanka Boga bogohuljenje i izazove li zgrazanje i ibrecenje, hocu samo da kazem da mi takva reakcija nece dati odgovor.
Jer... Meni stvarno nije cilj da provociram vec mi se pitanje samo od sebe logicki namece!
-
macchia_velija
e to ti je kao da "princ of persia" [atari] treba da shvati neki danasnji ego-shooter...
to "nem´re"
tu su x dimenzija izmedu...
to "nem´re"
tu su x dimenzija izmedu...
-
macchia_velija
a sto se tice takve logike:
ona je iblisa (sotonu...) izvela iz dzenneta, jer je on iduc´svojom logikom zakljucio da je bolji od adema, jer adem je od zemlje stvoren, a on od vatre i nije htio izvrsiti naredenje bozije da se pokloni ademu kada mu je Bog naredio...
ona je iblisa (sotonu...) izvela iz dzenneta, jer je on iduc´svojom logikom zakljucio da je bolji od adema, jer adem je od zemlje stvoren, a on od vatre i nije htio izvrsiti naredenje bozije da se pokloni ademu kada mu je Bog naredio...
-
zlata
Kol'ko su mi god preko glave...uvjereni ateisti (valjda zbog ateisticke indoktrinacije iz dijetinjstva...i tadasnjeg poistivjecivanja vjerovanja sa primitivizmom)...tol'ko i jos vise me zivciraju...ovi sto su sigurni da im mellek cuci na ramenu...zato sto su "otkrili" cari i smisao Kurana, a pri tom.. i Allahovu milost.BosnjakOdSanjak wrote:Sure 71 Nuh
Sandzo...jesi li siguran da ces dobiti Nobelovku za ovo otkrice...o Allahovih SEDAM NEBESA?
-
macchia_velija
"... sigurni da im mellek cuci ..."
Mozda imas ne jasnu sliku o melecima?!
Kada se jutrom probudis i kad razmisljas da li odmah ustati ili ne potrebno dalje lezati... ta pozitivna energija to je melek na "ramenu"... ?!
Imas praiskonsko shavanje tih pojmova a u istom trenu to kod "sandze" denunciras...
Mozda imas ne jasnu sliku o melecima?!
Kada se jutrom probudis i kad razmisljas da li odmah ustati ili ne potrebno dalje lezati... ta pozitivna energija to je melek na "ramenu"... ?!
Imas praiskonsko shavanje tih pojmova a u istom trenu to kod "sandze" denunciras...
-
zlata
Praiskonsko shvatanje...?
Ne...ni malo. Ne zelim trositi snagu na naucnom dokazivanju o postojanju ili nepostojanju... Boga. Da je religija prirodna nauka...tako bi se i zvala. Nebi postojale religije i nauka!
Duhovni zivot je bas to sto nauka tesko kuzi...ali mi je posve tesko "provar'ti" kad se religiozni tipovi pocnu baviti religijom kao naukom...a zapostave osnovno...DUHOVNO I DUSU...iz rijeci "duhovni zivot".
Ne...ni malo. Ne zelim trositi snagu na naucnom dokazivanju o postojanju ili nepostojanju... Boga. Da je religija prirodna nauka...tako bi se i zvala. Nebi postojale religije i nauka!
Duhovni zivot je bas to sto nauka tesko kuzi...ali mi je posve tesko "provar'ti" kad se religiozni tipovi pocnu baviti religijom kao naukom...a zapostave osnovno...DUHOVNO I DUSU...iz rijeci "duhovni zivot".
- Fair Life
Grijesiti prema bogu nije dobro, ali grijesiti prema covjeku (izgubiti dusu) je jos gore.Zlata wrote:...ali mi je posve tesko "provar'ti" kad se religiozni tipovi pocnu baviti religijom kao naukom...a zapostave osnovno...DUHOVNO I DUSU...iz rijeci "duhovni zivot".
-
faaka
Stav religije ponarocito zidovstva, krscanstva i islama je jedinstven sto se tice ovog: vjerovanje u Boga je prece nego biti dobar covjek. Po ovim religijama jedino dobar covjek moze biti onaj ko vjeruje u Boga. Jer Bog ga uci kako ce biti dobar covjek. Svaki covjek koji nevjeruje u Boga a dobar je, je stvar slucajnosti ili ideologije kao sto je humanizam npr. Njegova dobrota mu nece pomoci kod Boga jer nije bila radi Njega. Bila je nesvjesna slucajnost ili neka sekularna vrsta humanizma. Takvi ljudi su vec dobili priznanje kod ljudi kroz spomenike itd. ali da li su dobili priznanje od Boga? Na kraju krajeva oni su umrli i sta im vrijedi sve to sto su radili. Sada su pred Bogom i sada ih On pita da li je to bilo radi Mene ili radi nekog drugog. Ako je radi Mene dobro je. Ako nije vidjet cemo sta se moze uraditi... Mora biti neka situacija da se ovaj izvuce jer ipak je bio dobar... Bit ce cekanja i mozda malo vrucine (pakla) ali na kraju postoji mogucnost izbavljenja. Ako ne bude ni trunke vjere u Boga onda je nastrado, jer je u sustini bio nevjernik.
Svaki covjek koji vjeruje u Boga a nije dobar covjek ce imati problema pred Bogom. Predstavlja se da je boziji predstavnik a cini losa djela. Ako je svjestan boziji zakona a uprkos toga je los onda je to veliki problem. Ne gine mu izgaranje losih djela. Ali posto je u sustini bio vjernik sa nekim greskama bit ce spasen vjecne kazne.
Malo grub presjek... ali razumljiv.
Svaki covjek koji vjeruje u Boga a nije dobar covjek ce imati problema pred Bogom. Predstavlja se da je boziji predstavnik a cini losa djela. Ako je svjestan boziji zakona a uprkos toga je los onda je to veliki problem. Ne gine mu izgaranje losih djela. Ali posto je u sustini bio vjernik sa nekim greskama bit ce spasen vjecne kazne.
- Soul_Sista
Ako sam ja ovo sve dobro shvatila, Bog je samoziv!faaka wrote:Stav religije ponarocito zidovstva, krscanstva i islama je jedinstven sto se tice ovog: vjerovanje u Boga je prece nego biti dobar covjek. Po ovim religijama jedino dobar covjek moze biti onaj ko vjeruje u Boga. Jer Bog ga uci kako ce biti dobar covjek. Svaki covjek koji nevjeruje u Boga a dobar je, je stvar slucajnosti ili ideologije kao sto je humanizam npr. Njegova dobrota mu nece pomoci kod Boga jer nije bila radi Njega. Bila je nesvjesna slucajnost ili neka sekularna vrsta humanizma. Takvi ljudi su vec dobili priznanje kod ljudi kroz spomenike itd. ali da li su dobili priznanje od Boga? Na kraju krajeva oni su umrli i sta im vrijedi sve to sto su radili. Sada su pred Bogom i sada ih On pita da li je to bilo radi Mene ili radi nekog drugog. Ako je radi Mene dobro je. Ako nije vidjet cemo sta se moze uraditi... Mora biti neka situacija da se ovaj izvuce jer ipak je bio dobar... Bit ce cekanja i mozda malo vrucine (pakla) ali na kraju postoji mogucnost izbavljenja. Ako ne bude ni trunke vjere u Boga onda je nastrado, jer je u sustini bio nevjernik.
-
zapadnjak
Shavtanje Bozijeg bica je do odredjenog nivoa moguce, medjutim niko ne moze spoznati Tvorca do kraja. Jedino Tvorac moze spoznati samog sebe do kraja. Tvorac je pojam iz kojeg su izvedeni svi ostali pojmovi. Poslamik Muhammed a.s. koji je bio na miradzu i koji se priblizo Stvoritelju na najblizi nivo, upitan sta je vidio, odgovorio je da je vidio svijetlost. Tvorac kaze da je neogranicen, da je svugdje, da poznaje sve. Mi ljudi kao bica sa fizicki ogranicenim mozgovima (lubanja ga ogranicava) jesmo u stanju shvatiti stvari do odredjenog nivoa, medjutim Tvorca ne mozemo opisati niti mozemo opisati Njegovo vjecno postojanje, Njegovo nemanje pocetka ni kraja. Kada se spomene vjecnost Tvorca mi ne zelimo da prihvatimo to (ne zelimo da shvatimo), a to je zato sto je sve u prirodi i oko nas konacno te. Dijelom ne zelimo da prihvatimo to jer kada bismo prihvatili, takodjer bismo prihvatili i cinjenicu da smo mi mala beznacjna bica, a covjek se uzoholi pa nece da prizna. Zeli da je on vrh svega, a u biti je bespomocan i mal. Sve u prirodi ima pocetak i kraj. Mi nismo u stanju iskusiti vjecnost te s toga ne mozemo ni da opojmimo sebi beskonacnost Tvorca. Dalje, Tvorac (Allah) u Kur'anu kaze da ako bi more bilo tinta, te ako bi uzeli jos jedno takvo, nebi bilo dovoljno da se ispisu Njegove rijeci. Ljudski jezik, kolko god da bio sofisticiran ima konacan broj rijeci. Konacnim brojem rijeci ne mozemo opisati beskoncnost. Za beskonacnost bi nam trebao beskonacan broj rijeci i termina i pojmova koje mi nemamo.U vezi ovih rasprava oko nastanka svijeta...
Matematicka analiza, koja se bavi racunanjem beskonacnih vrijednosti je veoma komplexna i stalno se otkrivaju nova otkrica. Niko ne moze da objasni zasto broj "e" ili borj "pi" imaju beskonacno mnogo decimala i zasto nije moguce odrediti konacno mnogo njih. Takvi se brojevi u matematici nazivaju transcedentalnim. Ta dva broja su jedna od najvaznijih elemenata matematicke analize. Na njima se zasniva ogroman broj razlicitih definicija, formula, teroma, itd. Zasto su oni toliko vazni, i zasto se ne moze izracunati njihova konacna vrijednost niko ne zna niti moze da objasni zato sto je beskonacnost nesto sto mi ne mozemo iskusiti pa iz tog razloga ni opisati nasim ljudskim rijecnikom i nasim simbolima (kojih ima konacno mnogo). Postojanje Boga kao vrhnovnog Tvorca svega i Onoga koji kontrolise se ne moze objasniti, ali se moze osjetiti. Prisustvo Allahovo se moze osjetiti tek onda kad se pocnu izvrsavati njegovi propisi.
-
Bird
Zato kršćani mole za duše u čistilištufaaka wrote:Stav religije ponarocito zidovstva, krscanstva i islama je jedinstven sto se tice ovog: vjerovanje u Boga je prece nego biti dobar covjek. Po ovim religijama jedino dobar covjek moze biti onaj ko vjeruje u Boga. Jer Bog ga uci kako ce biti dobar covjek. Svaki covjek koji nevjeruje u Boga a dobar je, je stvar slucajnosti ili ideologije kao sto je humanizam npr. Njegova dobrota mu nece pomoci kod Boga jer nije bila radi Njega. Bila je nesvjesna slucajnost ili neka sekularna vrsta humanizma. Takvi ljudi su vec dobili priznanje kod ljudi kroz spomenike itd. ali da li su dobili priznanje od Boga? Na kraju krajeva oni su umrli i sta im vrijedi sve to sto su radili. Sada su pred Bogom i sada ih On pita da li je to bilo radi Mene ili radi nekog drugog. Ako je radi Mene dobro je. Ako nije vidjet cemo sta se moze uraditi... Mora biti neka situacija da se ovaj izvuce jer ipak je bio dobar... Bit ce cekanja i mozda malo vrucine (pakla) ali na kraju postoji mogucnost izbavljenja. Ako ne bude ni trunke vjere u Boga onda je nastrado, jer je u sustini bio nevjernik.
Čovjek može biti dobar i bez Boga, a zašto ne bi mogao biti. Svaki čovjek u sebi posjeduje Boga i dobro, a okolo čovjeka se nalazi zlo, pitanje je za što se čovjek odluči. Mislim da je ipak normalno da se čovjek lakše odluči za dobro ako u sebi prepozna Božje.
Jesi siguran u ovo. Isus ovako kaže:Svaki covjek koji vjeruje u Boga a nije dobar covjek ce imati problema pred Bogom. Predstavlja se da je boziji predstavnik a cini losa djela. Ako je svjestan boziji zakona a uprkos toga je los onda je to veliki problem. Ne gine mu izgaranje losih djela. Ali posto je u sustini bio vjernik sa nekim greskama bit ce spasen vjecne kazne.
(21) "Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. (22) Mnogi će me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?' (23) Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'"
-
BosnjakOdSanjak
BosnjakOdSanjak wrote:Mozete ga zvati Allah, Bog, Gott, God to je samo naziv.
Ko je onda mogao stvorit citav univerzum sa stotinama miliarda galaksija ( svaka od galaxija ima miliarde zvijezda) iz nita osim Svemocnog?vidiovo wrote:nije !BosnjakOdSanjak wrote: Iz niste nesto stvorit, zar nije dovoljan dokaz za postojanje jednog Svemocnog?
Ili se univerzum sam stvorio?
-
verbal
Ako pratimo tvoju logiku onda je neko morao stvoriti i tog tvog Svevisnjeg, da bi on tek nakon toga stvorio kompletan Svemir.BosnjakOdSanjak wrote:
Ko je onda mogao stvorit citav univerzum sa stotinama miliarda galaksija ( svaka od galaxija ima miliarde zvijezda) iz nita osim Svemocnog?
Ili se univerzum sam stvorio?
Ili se Svevisnji sam stvorio?