Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tazmaniaBAN4 wrote:da li je istina da oni kao javni servis, drzavna tv nebi smijeli ovo da rade ovako sa reklamama ?! Da li neko moze to provjeriti !?
treba ove privatne stanice nahuškat na njih
sjecam se jedne godine da je NovaTV tužila HRT
i dobila zato sto su ovi imali znatno veci broj reklama
nego dozvoljeno i duzina reklama je bila veca nego dozvoljena
(jer su oni javni servis i namiruju se od pretplate tako da se
moraju po ovim pravilima ponasati zato sto su ako se ne ponasaju po njima
nelojalna konkurencija privatnim TV kucama koje ne uzimaju pretplatu)
zato sad kad gledas film ili seriju na HRT-u reklame su brzinske
a ne kao na NovaTV one petominutne kad zaboravis sta si gledao
prije reklama a sta gledas poslje reklama al opet posteno
oni su privatna kuca i ako im se moze taako nije frx
da li se sjecate kada je hayat prenosio spansku ligu svaki prekrsaj,svaki aut,svaki prekid je bilo "idemo na marketing" i to po jedno minutu
dosta puta se zalomilo da padne gol tokom reklama
ali ipak to je privatna tv i mislim da ovi drzavni emiteri nebi smjeli na ovaj nacin to da rade
ovo nikada nisam vidio ni na jednoj drugoj drzavnoj televiziji,ona piva(jebala ih ona) bukvalno dodje do pola ekrana
inace ne gledam pretjerano tv,ali mi stari kaze da su u zadnje vrijeme na ftv i bht drasticno povecali broj reklama
Ne poznajem našu regulativu ali nije mi logično da javni servis TV BiH za vrijeme prenosa utakmice onako besramno plasirira marketing program. Znam da u Njemačkoj državne televizije koje kasiraju novac od TV pretplate imaju jako ograničen marketing program i da ne smiju ometati prenos reklamama a da i privatne televizije plaćaju visoke kazne za prekoračenje reklamne minutaže. Nadam se da će se RAK pozabaviti ovim slučajem. Do sada sam uredno plaćao RTV pretplatu i sad se pitam da li da to i dalje činim.
Sve su to pare pare pare pare za javni servis...
Svaka TV kuca ima svoj cjenovnik za reklamni prostor... prije, za vrijeme, poslije necega... e to za vrijeme necega, posebno ako je jako gledano je najskuplje... a firme znaju da ce najgledanija reklama biti za vrijeme ovakve tekme...
da li smiju??? smiju sto nebi smjeli.... od toga zive .. uglavnom... njima pretplatu svakako malo ko placa...
Bila je i ona Polo (odjeca) majku im njihovu. Ono je stvarno katastrofa bilo, kretenluk neogranicenih proporcija. Nije se moglo vidjeti i po 5 sec. napad ako je kamera hvatala donjim dijelom igrace. Dabogda im za lijeka trebalo!
1. Svi se bogate na račun ove zemlje prodajući njene vrijednosti u bescijenje za sitan vlastiti interes,
pa tako i BHT javno prodaje najznačajnije sekunde fudbalske povijesti...
2. BHT-u je njegovanje i razvijanje nacionalnog ponosa kroz propagiranje značaja sportskih nacionalnih
selekcija, kao što to radi naprimjer HTV, jednostavno nepoznata kategorija...
3. Ljudi koji tamo rade očito nemaju smisla za posao koji rade i ne mogu skontati da su sinoć umjesto
reklame očito napravili kontrareklamu firmama koje su oglašavali...
4. Kako su oglašavane uglavnom propale i idiotske firme jednako tako glupih i asmisaonih vlasnika i kako
niko neće skontati razmjere učinjene im štete, stvar će se opet ponoviti...
I, pošto je to tako i tako će biti u buduće najbolje bi bilo djelovati na sljedeće načine:
- zvati na sve moguće brojeve telefona u BHT-u i tražiti krivca za najidiotskiji marketing na svijetu...
- prvi naredni put kad se ponovi zapisati brojeve telefona firmi i pozivima im "spržiti" centrale...
"Mnogi su bili iziritirani, ali... Durmo: Reklame moraju pratiti prenos utakmica na BHT-u
Mnogi gledatelji BHT-a bili su iziritirani u utorak navečer zbog emitovanja reklama (koje su išle na 25 posto ekrana) u prenosu utakmice Francuska - BiH.
Obrazloženje je ponudio pomoćnik direktora BHRT-a za finansije Nermin Durmo ističući kako su prava za prenos ovakvih utakmica izuzetno skupa, te da BHT ničim nije prekršila pravila Regulatorne agencije za komunikacije.
"Vjerujte, mi bismo bili najsretniji da nismo na taj način morali pokrivati barem dio naših troškova prenosa te utakmice. Međutim, ova utakmica je izazvala najveći interes firmi ikad, svi su vidjeli priliku da se promovišu. Mi smo to iskoristili, jer novac od RTV takse, čija cijena za razliku od svega ostalog u ovoj državi nije rasla 12 godina, nije dovoljan da bismo prenosili ovako velike i značajne događaje. A, treba znati da nas i zakon obavezuje da učinimo sve što je u našoj moći da prenosimo utakmice naših reprezentativnih selekcija", kaže Durmo za Sarajevo-x.com.
Dodaje kako je u utorak navečer prvi put korištena savremena tehnologija zahvaljujući kojoj je omogućena vrlo kvalitetna insertacija, odnosno oglašavanje na dijelu ekrana za vrijeme utakmice.
"To je ovog puta išlo na 25 posto ekrana, a mi ćemo ubuduće, evo već za utakmice baraža, gledati da sa našim klijentima pokušamo dogovoriti drugačije forme oglašavanja, kako bismo izbjegli ovakvu situaciju. Međutim, naravno, sad ne možemo obećati da ćemo u tome i uspjeti, jer, ponavljam, jako nam je važno da pokrijemo izuzetno velike troškove. Navest ću vam primjer, prava prenosa utakmice iz Portugala koju smo igrali u baražu za SP 2010 platili smo 70.000 eura. Napominjem da takvu situaciju imamo samo kad je riječ o gostujućim utakmicama, dok za domaće nemamo takva izdvajanja, pa samim tim ni potrebu da na sve načine pokušamo namaći toliki novac", kaže naš sagovornik.
Od glasnogovornice Regulatorne agencije za komunikacije Amele Odobašić saznali smo da su oni imali dvije primjedbe gledatelja u vezi s ovakvim oglašavanjem za vrijeme utakmice Francuska - BiH. Ona je istakla da je to dovoljno za pokretanje analize ovog događaja, te da, samim tim, zasad nema informacija o tome je li ovim prekršen kodeks o oglašavanju.
"To je ovog puta išlo na 25 posto ekrana, a mi ćemo ubuduće, evo već za utakmice baraža, gledati da sa našim klijentima pokušamo dogovoriti drugačije forme oglašavanja, kako bismo izbjegli ovakvu situaciju. Međutim, naravno, sad ne možemo obećati da ćemo u tome i uspjeti, jer, ponavljam, jako nam je važno da pokrijemo izuzetno velike troškove. Navest ću vam primjer, prava prenosa utakmice iz Portugala koju smo igrali u baražu za SP 2010 platili smo 70.000 eura. Napominjem da takvu situaciju imamo samo kad je riječ o gostujućim utakmicama, dok za domaće nemamo takva izdvajanja, pa samim tim ni potrebu da na sve načine pokušamo namaći toliki novac", kaže naš sagovornik.
A vi ste Portugalu prenos vjerovatno besplatno dali?????
Kolege i kolegice, pisite zalbe RAK-u, da se ovaj sramotni presedan vise ne ponovii!!!!!
Daj, ba @vječiti, nemoj me nasmijavati sa RAK-om Pa oni služe sami sebi i javnim emiterima koje nikad ne kazne ni radi čega. Na malim i siromašnim medijima, lokalnim radio stanicama, malim TV se iživljavaju i uzimaju lovu za frekvencije , dozvole itd.. Rak služi sam sebi i svojim prekobrojnim uposlenima u velikoj zgradi u centru grada.