EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Da li ste za prikljucenje Bosne i Hercegovine Evro-Azijskoj Uniji-Panslavenskom Savezu/SSSR II?

Da
16
32%
Ne
34
68%

Total votes: 50

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#26 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by pici »

zavrzlama wrote:
malo morgen....samo se lijepo prisljepat onim sto cekaju bijeli dim,pa kad oni , USA,GB i sva zapadna evropa propadnu,pa nek i nas zgaze rusi i srbija :wink:

.............isto ko da je srbija neka sila kao USA ,natalietetom jedne Turske,ekonomije jedne Njemacke i demokratije jedne Svedske.....samo se zapadu okretat...

a šHa fali Istoku...Kaba je tHamo :oops: :mrgreen:
Mecena

#27 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Edin 24,5 wrote:U slučaju veceg slabljenja SAD-a i raspada EU, Bosna i Hercegovina, misleci pritom na snage koje zagovaraju, kako njenu opstojnost, tako i opstojnost Bosnjaka kao naroda, moraju se prikloniti Rusiji, sto podrazumijeva zajednistvo sa Srbima. Ova unija nije nimalo slucajna kao ideja. Prilike su takve da ce se na istoku razviti velika unija, koju mozemo zvati pravoslavna, panslavenska, evroazijska, kako god, ali BH politika mora da ima plan B, ako zapad ispusti konce upravljanja na nasim prostorima, sto ce se dogoditi samo uz istovremeno odnosenje prevage tzv. istoka na geopolitickom planu.
Bravo! Razmišljanje o alternativama je državotvorni rezon! Plan "B", dabome!
zavrzlama

#28 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by zavrzlama »

ova unija je nesto najbolje sto bi se moglo desiti BIH...tamam da zapad skonta koju su gresku napravili u Dejtonu i dali velikosrbima prodor u Nato stomak...sto vise bude srbija se okretala Rusima(a mora radi nemogucnosti da uvjeri sopstveni narod od odustajanja od Kosova) to ce zapad vise raditi na jacanju BIH i okretanje iste ka zapadu,sto automatski slabi velikosrbe u BIH,a Drinu pojacava kao granicu zapadne alijanse....medjutim nema od ove unije nista jer CG,Kosovo,Makedonija koje okruzuju srbiju su strateski protiv iste unije....ovo je samo krik ocajnika(srbije) da pomocu neke ko fol ekonomske unije odrzi sansu da bi povratila Kosovo i osigurala nova crtanja karata po Balkanu...nista od toga,zapad je davno povukao crtu....
Mecena

#29 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

Sa hladnim i pribranim glavama, sa ljudima od vizije, oslobođenih bilo kakvih fobija, ova ideja može biti samo od koristi za BiH.
zavrzlama

#30 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by zavrzlama »

Mecena wrote:
Edin 24,5 wrote:U slučaju veceg slabljenja SAD-a i raspada EU, Bosna i Hercegovina, misleci pritom na snage koje zagovaraju, kako njenu opstojnost, tako i opstojnost Bosnjaka kao naroda, moraju se prikloniti Rusiji, sto podrazumijeva zajednistvo sa Srbima. Ova unija nije nimalo slucajna kao ideja. Prilike su takve da ce se na istoku razviti velika unija, koju mozemo zvati pravoslavna, panslavenska, evroazijska, kako god, ali BH politika mora da ima plan B, ako zapad ispusti konce upravljanja na nasim prostorima, sto ce se dogoditi samo uz istovremeno odnosenje prevage tzv. istoka na geopolitickom planu.
Bravo! Razmišljanje o alternativama je državotvorni rezon! Plan "B", dabome!

plan "B" je u toku(Rahat Patnja)...
Bosnolog

#31 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Bosnolog »

Spejs wrote:Rusi se već decenijama satanizuju preko svih mogućih medija pa ne treba čuditi automatska odbojnost ljudi prema Euroazijskom pokretu.

Današnja Rusija u mnogo čemu nije ni nalik staroj SSSR Rusiji i post komunističkoj Rusiji, kada je Jelcin tu zemlju zamalo doveo do propasti. Putin je danas tu zemlju skoro preporodio i sigurno je da Rusija u budućnosti preuzima primat u "istočnom svijetu".

Iz R.S-a će vjerovatno sa simpatijama gledati na ovu uniju, dok će u Federaciji preovladati zapadna struja koja u ovome trenutku zavisi od Turske i njenog mogućeg ulaska u Euroazijsku uniju.

Kako god, mislim da ako bude dovoljno hladnih i pribranih glava, mi kao mala ali specifična država možemo izvući velike koristi iz svega ovog.

:( :( :(
cyprus

#32 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
cyprus wrote:
Upravo htjedoh ovako nešto napisati. Ako ova eventualna Evroazijska unija bude u ekspanziji (za šta itekako ima potencijal), a SAD i EU ga ispuše na globalnom planu, i mi ćemo ispušit žestoko ako se budemo slijepo držali samo njih. Zato ako išta bude od ove nove unije, mi bi ako ništa trebali održavati prijateljske odnose sa njom...
malo morgen....samo se lijepo prisljepat onim sto cekaju bijeli dim,pa kad oni , USA,GB i sva zapadna evropa propadnu,pa nek i nas zgaze rusi i srbija :wink:
.......................isto ko da je srbija neka sila kao USA ,natalietetom jedne Turske,ekonomije jedne Njemacke i demokratije jedne Svedske.....samo se zapadu okretat...

A ja samo kažem da nas ništa ne bi koštali prijateljski odnosi sa Rusijom... Naravno, svjestan sam da to zavisi i od stava Rusije, ali eventualnu pruženu ruku sa bilo koje strane ne bi trebalo tek tako odbijat... u suprotnom, ovo boldirano nije ni tako nerealna opcija. Uglavnom, sve je bolje od nove željezne zavjese koja bi se možebitno vijorila na Dobrinji :oops:
Last edited by cyprus on 09/10/2011 17:49, edited 1 time in total.
USAblues

#33 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by USAblues »

tbv wrote:Image

ove boje ne blijede...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#34 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by pici »

zavrzlama wrote:ova unija je nesto najbolje sto bi se moglo desiti BIH...tamam da zapad skonta koju su gresku napravili u Dejtonu i dali velikosrbima prodor u Nato stomak...sto vise bude srbija se okretala Rusima(a mora radi nemogucnosti da uvjeri sopstveni narod od odustajanja od Kosova) to ce zapad vise raditi na jacanju BIH i okretanje iste ka zapadu,sto automatski slabi velikosrbe u BIH,a Drinu pojacava kao granicu zapadne alijanse....medjutim nema od ove unije nista jer CG,Kosovo,Makedonija koje okruzuju srbiju su strateski protiv iste unije....ovo je samo krik ocajnika(srbije) da pomocu neke ko fol ekonomske unije odrzi sansu da bi povratila Kosovo i osigurala nova crtanja karata po Balkanu...nista od toga,zapad je davno povukao crtu....

normalno da nema ništa kad je odliv mozgova prema zapadu...to nikako da sHvate ove našHe i istoĆne fHukare...jer jedan od primjera je: kad je prvi put pukla bruka sa prodajom ruskih sirovina njemačkoj, koja je pravila akumulatore i prodavala rusiji po desetorustrukoj cijeni.Koji to od "značajnijih" proizvoda, proizvode rusi, bjelorusi, kirgistanci itd itd...sam ko arapi mjenjaju sirovine za tehnološke proizvode u kojima je zapad ne godinama već eonima superiorno napredniji.Rusi šta su čitavo vrijeme radili za vrijeme vladavine CCCP-a su krali tehnologiju zapadu.Mali samo period "Sputnjika" i to je to...Balalajka i Votka :thumbup: :mrgreen:
Edin 24,5

#35 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Edin 24,5 »

Rusija je vodeca politicka i ekonomska sila u Evropi trenutno. Zar to treba uopce obrazlagati ???

To sto u jednoj zemlji ljudi losije zive, ne znaci da je ta zemlja inferiornija u geopolitickom smislu u odnosu na drugu, gdje se zivi bolje.

Suprotno, cinjenica da neka zemlja nudi bolji zivotni standard, ne donosi prevagu na politickom i ekonomskom planu spram ostalih zemalja.

Mogu navoditi primjere, ali smatram nepotrebnim.
p206

#36 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by p206 »

Kakva crna Rusija... U zadnjih 10 godina Rusija nije obezbjedila ni 3% od ukupnih stranih investicija u "bratsku" Srbiju. Više su Kinezi ulagali. Srbija npr. ima veći trgovinski deficit sa Rusijom nego sa Njemačkom ili Italijom.
Šta dalje da pričam.
jeza u ledja

#37 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by jeza u ledja »

Nesto gluplje odavno nisam procitao.

Uletiti u saveznistvo s Rusima??? Sirijom?? (zasto Sirijom?). Tadzikistan, Kirgistan, Mongolija??? Bjelorusija???
Hhahaa.

I ko je ovdje stavio Ukrajinu, mislite da ce oni u savez s Rusima? Gruzija?? :lol: :lol: :lol: :lol:

I na kraju kao slag na tortu Srbija. A Beograd na celu kolone kao centar alijanse. :lol: :lol: :lol: :lol:

O boze...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#38 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Sto je babi milo, to joj se snilo. :D

Baba je tu vise (Rusija, Srbija), a sto ono kazu, "Gdje je puno baba kilava su djeca". :lol:
Edin 24,5

#39 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Edin 24,5 »

Koliko sam shvatio, niko na ovom forumu ne predlaze pristupanje savezu kojem je posvecena tema u sadasnjim okolnostima, uz istovremeno odbacivanje zapada.

Primjecujem da svi koji ismijavaju ovu ideju, ismijavaju samo tako, jer valjda smo mi ostali malkice tupavi sto se ne uzdamo slijepo u podrsku SAD-a i EU nasoj nesretnoj drzavi.

Ja smatram da smo suvise mali da mozemo sami, a biti dio nekog saveza uvijek je dobro i korisno.
Edin 24,5

#40 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Edin 24,5 »

I da dodam, ne znam zasto se cijeli mozebitni istocni blok, percipira kroz Srbiju, koja je zemlja s manje od deset miliona stanovnika, bez ikakvih velikih energetskih resursa, a nije ni bog zna kako strateski bitna (nista vise u poredjenju s ostatkom Balkana). Rusija na Srbiju gleda kroz interes, kao sto gleda i na BiH, a Srbija se na Rusiju "lozi" samo zato sto su najveca pravoslavna sila, i sto Amerika i zapad ne igra kako bi oni htjeli.

No, pitanje je sta ako SAD i zapad ipak zaigraju kako bi oni htjeli?? Ili je neko toliko naivan da misli da se to nikad nece desiti?!
alibegoa

#41 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by alibegoa »

USAblues wrote:

ove boje ne blijede...
hear, hear!!!!
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#42 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by prljavi Hare »

alibegoa wrote:
USAblues wrote:

ove boje ne blijede...
hear, hear!!!!
:dance: :dance: :dance:
This!!
Penicilin

#43 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Penicilin »

Naravno nemam ništa protiv Rusa ali činjenica je da Rusija kao država kontinuirano vodi spram BiH jednu din dušmansku politiku počevši od njihove uloge i pozicije u ratu preko učešća u PICu i konstantnog opstruiranja bio kakvog jačanja države BiH. Nemam niakve sumnje da bi se Rusi kada bi se njih pitalo obračunali s Bošnjacima na isti način kako su to napravili sa Čečenima. A što se tiče koristi od Rusa to su samo mokri snovi. Dodik im je džaba dao naftnu industriju i još iz budžeta pokrio stotine miliona dugova i poreskih obaveza a Ruje kraljevi uz sve to neće nikako porez da plaćaju. Najveći poreski dužnici u RSu su rafinerija nestro i birač prema tome toliko o njima kao partnerima. Najveća stavka vanjskotrgovinskog deficita RSa je Rusija. Dakle ideja o savezništvu sa Rusijom je jedna od glupjlih stvari koje sam u posljednje vrijeme čuo a ovaj Enver Kazaz je izgleda fakat prećero sa šljivom i pod hitno ga treba poslat u kakvu komunu da se malo dohaviza.
MuaDib

#44 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by MuaDib »

Ruska Federacija je druga država koja je priznala BiH (jer da su stavili veto ili zažmirili na Kadijevićeve molbe bili bi još u Jugoslaviji s vojnom huntom na čelu) njihova uloga u ratu je bila značajna jer su i sam bili beznačajan faktor, a što se tiće PIK-a Rusi igraju već ustaljenu igru: "rovari na Blakanu, dok ne poklopiš Kakvkaz". Upoređivanje Čečena i Bošnjaka, je u najmanju ruku smješno i dovoljno govori o kontinuiranom neznanju kod nas o Čečenima i čečenskom ratu. Što se tiće ekonomske koristi, Rusija nam može otvoriti ogromno tržište od 150 miliona ljudi, samo je druga stvar što mi ništa ne znamo iskoristiti. Također naše firme već rade dobar posao u Kazahstanu, najvećoj rastućoj ekonomiji srednje Azije. Također, kod nas su neki fiksirani na mišljenje o Rusiji iz 1999. godine, i ne vide neke nove realnosti u Aziji. Tako niko nije spomenuo snažnu saradnju Rusije i Turske na svim poljima, približavanje Turske sa turkofonskim zemljama srednje Azije, kao i zajedničku naftnu politiku u crnomorskom bazenu, govori o jednom novom vremenu. Iskreno mislim da će u doglednoj budućnosti problem Balkana upravo riješiti Rusija i Turska, kojima će tu ulogu prepustiti Amerika suočena sa rapidnim padom svoje ekonomije i svjesna nemoći EU da riješi bilo kakav problem.
Mecena

#45 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by Mecena »

MuaDib wrote:Ruska Federacija je druga država koja je priznala BiH (jer da su stavili veto ili zažmirili na Kadijevićeve molbe bili bi još u Jugoslaviji s vojnom huntom na čelu) njihova uloga u ratu je bila značajna jer su i sam bili beznačajan faktor, a što se tiće PIK-a Rusi igraju već ustaljenu igru: "rovari na Blakanu, dok ne poklopiš Kakvkaz". Upoređivanje Čečena i Bošnjaka, je u najmanju ruku smješno i dovoljno govori o kontinuiranom neznanju kod nas o Čečenima i čečenskom ratu. Što se tiće ekonomske koristi, Rusija nam može otvoriti ogromno tržište od 150 miliona ljudi, samo je druga stvar što mi ništa ne znamo iskoristiti. Također naše firme već rade dobar posao u Kazahstanu, najvećoj rastućoj ekonomiji srednje Azije. Također, kod nas su neki fiksirani na mišljenje o Rusiji iz 1999. godine, i ne vide neke nove realnosti u Aziji. Tako niko nije spomenuo snažnu saradnju Rusije i Turske na svim poljima, približavanje Turske sa turkofonskim zemljama srednje Azije, kao i zajedničku naftnu politiku u crnomorskom bazenu, govori o jednom novom vremenu. Iskreno mislim da će u doglednoj budućnosti problem Balkana upravo riješiti Rusija i Turska, kojima će tu ulogu prepustiti Amerika suočena sa rapidnim padom svoje ekonomije i svjesna nemoći EU da riješi bilo kakav problem.
Perfect. Respect. :thumbup:
p206

#46 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by p206 »

MuaDib wrote:Ruska Federacija je druga država koja je priznala BiH (jer da su stavili veto ili zažmirili na Kadijevićeve molbe bili bi još u Jugoslaviji s vojnom huntom na čelu) njihova uloga u ratu je bila značajna jer su i sam bili beznačajan faktor, a što se tiće PIK-a Rusi igraju već ustaljenu igru: "rovari na Blakanu, dok ne poklopiš Kakvkaz". Upoređivanje Čečena i Bošnjaka, je u najmanju ruku smješno i dovoljno govori o kontinuiranom neznanju kod nas o Čečenima i čečenskom ratu. Što se tiće ekonomske koristi, Rusija nam može otvoriti ogromno tržište od 150 miliona ljudi, samo je druga stvar što mi ništa ne znamo iskoristiti. Također naše firme već rade dobar posao u Kazahstanu, najvećoj rastućoj ekonomiji srednje Azije. Također, kod nas su neki fiksirani na mišljenje o Rusiji iz 1999. godine, i ne vide neke nove realnosti u Aziji. Tako niko nije spomenuo snažnu saradnju Rusije i Turske na svim poljima, približavanje Turske sa turkofonskim zemljama srednje Azije, kao i zajedničku naftnu politiku u crnomorskom bazenu, govori o jednom novom vremenu. Iskreno mislim da će u doglednoj budućnosti problem Balkana upravo riješiti Rusija i Turska, kojima će tu ulogu prepustiti Amerika suočena sa rapidnim padom svoje ekonomije i svjesna nemoći EU da riješi bilo kakav problem.
Isto kao što su odmah među prvima priznali Azerbejdžan, Armeniju i ostale bivše republike SSSR-a, dali veliku autonomiju Tatarstanu i ostalim, iako su znali da će SAD pokušati da dovede na vlast u tim novim nezavisnim zemjama ljude koji će biti što bliži njima. Znači da su poslije pada Berlinskog zida bili u potpunoj defanzivi. Njihova uloga u ratu je bila itekako značajna, prodavali su oružje na sve 3 strane. Skoro svo naružanje koje je došlo preko Mađarske je bilo made in Russia.
Ovo ostalo se mogu složiti, osim "otvorenog" tržišta sa 150 miliona ljudi. A već sam ranije napisao zašto.
nosara

#47 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by nosara »

Mecena wrote:
Perfect. Respect. :thumbup:
:thumbup:
nosara

#48 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by nosara »

alibegoa wrote:
USAblues wrote:

ove boje ne blijede...
hear, hear!!!!
S jedne strane boje koje ne blijede, a s druge strane ruski gas... Mi ko sitni kusur u sredini... :roll:
heckler

#49 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by heckler »

nosara wrote:
alibegoa wrote:
USAblues wrote: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
hear, hear!!!!
S jedne strane boje koje ne blijede, a s druge strane ruski gas... Mi ko sitni kusur u sredini... :roll:

90% drzave zivjelo od pocetka svijeta do sada bez plina i sad treba radi grijanja u Sarajevu kapitulirati rusima :shock: Da nije lakse izgraditi parovod od TE Kakanj?

I o kakvom ba trzistu se ovdje prica!? Pa ne mozemo ni na vlastitom trzistu opstati jebote. Eki kazakstan :shock:

Ja se cesto pitam kad vidim ovakve stvari zivimo li mi na istoj planeti. Jebalo majku ljudima nije bilo dovoljno suplje oko trece jugoslavije pa sad presli na SSSR 2. Imate li jos koju pametnu? Da mozda uvedemo odmah rublju kao valutu?
vivaldi

#50 Re: EURO-AZIJSKA UNIJA ili Panslavensku Unija /SSSR II

Post by vivaldi »

p206 wrote:Kakva crna Rusija... U zadnjih 10 godina Rusija nije obezbjedila ni 3% od ukupnih stranih investicija u "bratsku" Srbiju. Više su Kinezi ulagali. Srbija npr. ima veći trgovinski deficit sa Rusijom nego sa Njemačkom ili Italijom.
Šta dalje da pričam.
Nisam ni ja ljubitelj tih rusa, ali nema tu emocija - olovka i papir pa vidjet kakva je korist. Ako mogu kupovati celicane po americi, ako moze Roman kupit Chelsea, zasto ni kod nas nebi ulozili, a puni su tajkuna milijardera.

Samo iskljucivo svoj interes gledati. Nista drugo. Sto se tice deficita, moras biti prilicno razvijen (a sta im mozemo prodati?) da bi sa rusima imao suficit jer se od njih kupuje plin i nafta i tesko je tu biti u plusu.

Tacno je da u srbiju nisu puno ulozili, ali su im dali ugovor o slobodnoj trgovini pa srbija profitira s te strane - gorenje je npr otvorilo fabriku u srbiji prvesntveno zbog izvoza u rusiju, francuski lohr je otvorio u vojvodini fabriku prikolica za auta isto zbog izvoza u rusiju...

Mada kazem s njima treba vrlo oprezno. Nemaju oni jos zapadnu ekonomsku logiku, pa treba sve precizirati.

Sto se tice ove nekakve unije, to ionako nece bar jos 10-20 godina, pa je rano o tome..
Post Reply