Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Karajic10

#26 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Karajic10 »

Hvala vam svima na preporukama i iznesenim misljenjima. Jos uvijek sam neodlucan... Najvise me emocije vuku ka njoj; volim je - a voli i ona mene. Kad kazem 'emocije', mislim na cinjenicu da je ona iz porodice koja je, moze se reci, kontra moje; kod mene se rijetko roditelji svadjaju, ja i sestra ih postujemo, itd... jednostavno receno, mir i sloga vladaju u nasem domu. Kod njih je drugacije... i otkad je ona pocela sa mnom da se vidja, poceo joj se svidjati nas porodicni nacin zivota vise nego njihov, tj prosjecan Americki (porodicni) nacin zivljenja. Prije, otprilike, dvije ili tri sedmice mi je cak, plakajuci, rekla kako bi sve dala samo da jednog dana ima porodicu kao sto ja imam... Mislim cak i da cijeni moju majku vise nego svoju; moja majka kuha, pere, pegla, i sve od sebe daje da smo mi sretni. (A za vas koji kritizirate moju majku jer ne zna engleski jezik: moja majka ima mene i moju sestru... i oboje smo spremni da zivot za nju polozimo, a ne da joj prevedemo kad nesto zatreba, sto je i maksimum koji joj, u vezi engleskog jezika, treba.) Ali, da se vratim problemu, beskrajno volim i postujem svoje roditelje; porodica je za mene svetinja... trenutno su to otac i majka, a eventualno ce se ta ideologija prosiriti i na moju djecu i suprugu. Moja bi majka prihvatila ovu djevojku kad bi ja odlucio da ostanem sa njom i da eventualno zapocnemo porodicu zajedno, jer svaka majka voli svog sina... Ali, posto ja volim i cijenim svoju majku, meni bi mnogo znacilo da moja supruga moze da sjedne i porazgovara sa mojom majkom, makar na pet, deset minuta. Sta mislite o ideji da ona zapocne uciti nas jezik? (Izrazila je zelju da bi to htjela.) Hvala unaprijed i molim vas ponovo, iznesite misljenja samo ukoliko zelite pomoci...
Last edited by Karajic10 on 08/10/2011 11:43, edited 1 time in total.
vox-populi

#27 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by vox-populi »

Ostani sa mamom, nemoj se nikada zeniti...
IHAVEDREAM

#28 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

Karajic10 wrote:Hvala vam svima na preporukama i iznesenim misljenjima. Jos uvijek sam neodlucan... Najvise me emocije vuku ka njoj; volim je - a voli i ona mene. Kad kazem 'emocije', mislim na cinjenicu da je ona iz porodice koja je, moze se reci, kontra moje; kod mene se rijetko roditelji svadjaju, ja i sestra ih postujemo, itd... jednostavno receno, mir i sloga vladaju u nasem domu. Kod njih je drugacije... i otkad je ona pocela sa mnom da se vidja, poceo joj se svidjati nas porodicni nacin zivota vise nego njihov, tj prosjecan Americki (porodicni) nacin zivljenja. Prije, otprilike, dvije ili tri sedmice mi je cak, plakajuci, rekla kako bi sve dala samo da jednog dana ima porodicu kao sto ja imam... Mislim cak i da cijeni moju majku vise nego svoju; moja majka kuha, pere, pegla, i sve od sebe daje da smo mi sretni. (A za vas koji kritizirate moju majku jer ne zna engleski jezik: moja majka ima mene i moju sestru... i oboje smo spremni da zivot za nju polozimo, a ne da joj prevedemo kad nesto zatreba, sto je i maksimum koji joj, u vezi engleskog jezika, treba.) Ali, da se vratim problemu, beskrajno volim i postujem svoje roditelje; porodica je za mene svetinja... trenutno su to otac i majka, a eventualno ce se ta ideologija prosiriti i na moju djecu i suprugu. Moja bi majka prihvatila ovu djevojku kad bi ja odlucio da ostanem sa njom i da eventualno zapocnemo porodicu zajedno, jer svaka majka voli svog sina... Ali, posto ja volim i cijenim svoju majku, meni bi mnogo znacilo da moja supruga moze da sjedne i porazgovara sa mojom majkom, makar na pet, deset minuta. Sta mislite o ideji da ona zapocne uciti nas jezik? (Izrazila je zelju da bi to htjela.) Hvala unaprijed i molim vas ponovo, iznesite misljenja samo ukoliko zelite pomoci...
Misljenja sam da si majku i cijelu porodicu ( a i djevojku) upleo u svoju vlastitu nesigurnost i neodlucnost ...... :)
Karajic10

#29 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Karajic10 »

IHAVEDREAM wrote:
Karajic10 wrote:Hvala vam svima na preporukama i iznesenim misljenjima. Jos uvijek sam neodlucan... Najvise me emocije vuku ka njoj; volim je - a voli i ona mene. Kad kazem 'emocije', mislim na cinjenicu da je ona iz porodice koja je, moze se reci, kontra moje; kod mene se rijetko roditelji svadjaju, ja i sestra ih postujemo, itd... jednostavno receno, mir i sloga vladaju u nasem domu. Kod njih je drugacije... i otkad je ona pocela sa mnom da se vidja, poceo joj se svidjati nas porodicni nacin zivota vise nego njihov, tj prosjecan Americki (porodicni) nacin zivljenja. Prije, otprilike, dvije ili tri sedmice mi je cak, plakajuci, rekla kako bi sve dala samo da jednog dana ima porodicu kao sto ja imam... Mislim cak i da cijeni moju majku vise nego svoju; moja majka kuha, pere, pegla, i sve od sebe daje da smo mi sretni. (A za vas koji kritizirate moju majku jer ne zna engleski jezik: moja majka ima mene i moju sestru... i oboje smo spremni da zivot za nju polozimo, a ne da joj prevedemo kad nesto zatreba, sto je i maksimum koji joj, u vezi engleskog jezika, treba.) Ali, da se vratim problemu, beskrajno volim i postujem svoje roditelje; porodica je za mene svetinja... trenutno su to otac i majka, a eventualno ce se ta ideologija prosiriti i na moju djecu i suprugu. Moja bi majka prihvatila ovu djevojku kad bi ja odlucio da ostanem sa njom i da eventualno zapocnemo porodicu zajedno, jer svaka majka voli svog sina... Ali, posto ja volim i cijenim svoju majku, meni bi mnogo znacilo da moja supruga moze da sjedne i porazgovara sa mojom majkom, makar na pet, deset minuta. Sta mislite o ideji da ona zapocne uciti nas jezik? (Izrazila je zelju da bi to htjela.) Hvala unaprijed i molim vas ponovo, iznesite misljenja samo ukoliko zelite pomoci...
Misljenja sam da si majku i cijelu porodicu ( a i djevojku) upleo u svoju vlastitu nesigurnost i neodlucnost ...... :)
Ja sam odlucan samo kod jedne stvari: steci sto vece (fakultetsko) obrazovanje i zasluziti najvisu mogucu diplomu. Tu sam odlucan; o ostalom "usput" razmisljam.
IHAVEDREAM

#30 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

Lijepo je tvoje razmisljanje... :thumbup:
I za svaku pohvalu :) ......I nas sin je tvojih godina.....,ozenio se u junu mjesecu (zenom koju iznimno voli)...iako je Amerikanka..i ima jos jedan semestar da zavrsi Master!!!!!!!!
Karajic10

#31 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Karajic10 »

IHAVEDREAM wrote:Lijepo je tvoje razmisljanje... :thumbup:
I za svaku pohvalu :) ......I nas sin je tvojih godina.....,ozenio se u junu mjesecu (zenom koju iznimno voli)...iako je Amerikanka..i ima jos jedan semestar da zavrsi Master!!!!!!!!
:thumbup:
Ja_Ja

#32 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ja_Ja »

Nikada ne reci nikada, ali moje trenutno razmisljanje je da ni pod razno nebi ozenio amerikanku. Nakon 10 provedenih godina ovdje upoznao sam generalno i dobre i lose strane amera. Na kraju shvatih da se nisam jos dovoljno asimilirao da mi je svejedno ko sam i sta sam tako da opcija zenidbe neke druge osim Bosanke za mene ne dolazi u obzir. Moj zakljucak je da su nasa shvatanja dijametralno razlicita od njihovih i da nebi mogao da zivim i prihvatim neke navike za koje smatram da nisu pozitivne ali u isto vrijeme nebi mogao sebi dozvoliti da JA mijenjam nekog prema svojim arsinima jer onda i sam zivot s tom osobom gubi smisao.

Ono sto je svakako interesantno jeste da ovaj momak ne predstavlja izuzetak u nasoj zajednici u SAD-u vec gotovo pravilo. Samo u STL u poslijednjih godinu dana je bilo vise od 15 vjenjcanja nasih momaka i djevojaka za amere. Svako 4 dijete dobija americko ime ili neku verziju naseg imena s duplim slovima L, Y itd., komunikacija se sve vise odvija ekskluzivno na Engleskom jeziku a nasa kultura se predstavlja kroz cevape i "izvornu" muziku. Bosanci ne ulaze u asimilaciju vec trce u nju. Jedan od pokazatelja je i clanak objavljen u New York Times-u o restranima i pekarama u St. Louisu (http://www.nytimes.com/2011/09/28/dinin ... eamed.html ) iz kojeg je ocito da ljudi u jednu ruku bjeze od svojih korijena, sto je veoma zalosno.

Djecko je samo jedan mali primjer problema s kojim se susrece mladja generacija nasih zemljaka u inostranstvu.
IHAVEDREAM

#33 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

Karajic10 wrote:
Zbunjuje me tvoj :thumbup: ......
sladak_ko_med

#34 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by sladak_ko_med »

vedomedo wrote:Bio sam sa Poljakinjom, Njemicom, Portugalkom i na kraju sa punih 40 godina napravio pravi izbor i ozenio Bosanku. :-D

Nadam se da drugima nece trebati ovoliko vremena da skontaju gdje jedino ima hajra. :D :bih:
niđe veze :roll: ljubav ne bira...
PalaSa Marsa

#35 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by PalaSa Marsa »

Da i ovdje sjed'em. :D
IDEA

#36 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IDEA »

Čudi me da ti majka već nije dovela djevojku po svom ukusu iz rodnog kraja ako takvih još ima pošto su sve sišle u grad i ponašaju se onako kako ti majka ne bi mogla ni zamisliti.
Onda bi bar snahu razumjela nego da se muči da nauči jezik zemlje koja ju je primila, dala joj život, pare i mogućnost da iškoluje djecu.
Velika je to žrtva za nju, tvoja će biti manja.

Brak ili zajednički život, pogotovo danas, se nikada ne zna kako će završiti, samo je pitanje hoćeš li rizik preuzeti ti ili želiš opciju da kasnije možeš pričati da ti je neko drugi kriv.
realna do boli

#37 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

Ljepo si ti opisao americku idilu, gdje ti majka kuha, pere, sprema i samo o vama brine, a kada izadje u carsiju :D ima tebe i sestru da joj prevode..ja nema sta dodati....
Osim....i nase djevojke su valja dosle pameti.
logme

#38 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by logme »

Karajic10 wrote:
jaooo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zavrsice i to aBd :D :D

Idealna kombinacija je ako tvoja mama ne govori engleski, sve i da hoce ne moze se posvadjati sa snahom :D .
Mlad si bolan, hodaj, prozivi malo
IHAVEDREAM

#39 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

Ja_Ja wrote:Nikada ne reci nikada, ali moje trenutno razmisljanje je da ni pod razno nebi ozenio amerikanku. Nakon 10 provedenih godina ovdje upoznao sam generalno i dobre i lose strane amera. Na kraju shvatih da se nisam jos dovoljno asimilirao da mi je svejedno ko sam i sta sam tako da opcija zenidbe neke druge osim Bosanke za mene ne dolazi u obzir. Moj zakljucak je da su nasa shvatanja dijametralno razlicita od njihovih i da nebi mogao da zivim i prihvatim neke navike za koje smatram da nisu pozitivne ali u isto vrijeme nebi mogao sebi dozvoliti da JA mijenjam nekog prema svojim arsinima jer onda i sam zivot s tom osobom gubi smisao.

Ono sto je svakako interesantno jeste da ovaj momak ne predstavlja izuzetak u nasoj zajednici u SAD-u vec gotovo pravilo. Samo u STL u poslijednjih godinu dana je bilo vise od 15 vjenjcanja nasih momaka i djevojaka za amere. Svako 4 dijete dobija americko ime ili neku verziju naseg imena s duplim slovima L, Y itd., komunikacija se sve vise odvija ekskluzivno na Engleskom jeziku a nasa kultura se predstavlja kroz cevape i "izvornu" muziku. Bosanci ne ulaze u asimilaciju vec trce u nju. Jedan od pokazatelja je i clanak objavljen u New York Times-u o restranima i pekarama u St. Louisu (http://www.nytimes.com/2011/09/28/dinin ... eamed.html ) iz kojeg je ocito da ljudi u jednu ruku bjeze od svojih korijena, sto je veoma zalosno.

Djecko je samo jedan mali primjer problema s kojim se susrece mladja generacija nasih zemljaka u inostranstvu.
Mislis li da bi se taj problem mogao eliminisati vodajuci djecu "na vidjelo" u nase Bosanske kvartove...... :)
BiH-x

#40 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by BiH-x »

Damu i djecu uciti bosanski i rijesen problem :)
dječak sa šibicama

#41 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by dječak sa šibicama »

Iskreno, ne znam ko mi je komicniji, mama koja zivi u Americi i ne zna komunicirati sa amerikancima, ili roditelji koji djetetu od 19 godina kazu "vrijeme ti je da se osamostalis" ono u principu "mars mi od kuce, dosta smo te hranili".

Mislim da bi se "prijatelji" u toj prici odlicno slagali, bez obzira sto jedni druge ne razumiju.
Karajic10

#42 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Karajic10 »

IHAVEDREAM wrote:
Ja_Ja wrote:Nikada ne reci nikada, ali moje trenutno razmisljanje je da ni pod razno nebi ozenio amerikanku. Nakon 10 provedenih godina ovdje upoznao sam generalno i dobre i lose strane amera. Na kraju shvatih da se nisam jos dovoljno asimilirao da mi je svejedno ko sam i sta sam tako da opcija zenidbe neke druge osim Bosanke za mene ne dolazi u obzir. Moj zakljucak je da su nasa shvatanja dijametralno razlicita od njihovih i da nebi mogao da zivim i prihvatim neke navike za koje smatram da nisu pozitivne ali u isto vrijeme nebi mogao sebi dozvoliti da JA mijenjam nekog prema svojim arsinima jer onda i sam zivot s tom osobom gubi smisao.

Mislis li da bi se taj problem mogao eliminisati vodajuci djecu "na vidjelo" u nase Bosanske kvartove...... :)
Odgovoram u svoje ime i odgovor je: ne. Pod broj jedan, ono "nasa" u naslovu teme se ne odnosi samo na Bosanke/Bosnjakinje... Pod broj dva, ne zivim ja u nikakvom bosanskom kvartu... nisam "taj" kakvog me ti zamisljas.
Gray

#43 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Gray »

dječak sa šibicama wrote:Iskreno, ne znam ko mi je komicniji, mama koja zivi u Americi i ne zna komunicirati sa amerikancima, ili roditelji koji djetetu od 19 godina kazu "vrijeme ti je da se osamostalis" ono u principu "mars mi od kuce, dosta smo te hranili".

Mislim da bi se "prijatelji" u toj prici odlicno slagali, bez obzira sto jedni druge ne razumiju.

Je li bitno kako bi se slagali?
IHAVEDREAM

#44 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

Odgovoram u svoje ime i odgovor je: ne. Pod broj jedan, ono "nasa" u naslovu teme se ne odnosi samo na Bosanke/Bosnjakinje... Pod broj dva, ne zivim ja u nikakvom bosanskom kvartu... nisam "taj" kakvog me ti zamisljas.
;-) :) Kako jedna tako kratka rijec ima veoma "dubokoumno" znacenje..... :( NASA je sirok pojam u kontekstu recenice!!!!!!!!
ZELIM TI MNOGO SRECE I DA STO PRIJE RIJESIS SVOJE NEDOUMICE!!!!!

U potpisu,
Jedna mama, Bosanka!
Ghost_Rider_XXX

#45 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ghost_Rider_XXX »

Ma druže na stranu i mama i tata i dajdža i amidža, al njoj je tek 19 leta, mojne se zalijetat.
IHAVEDREAM

#46 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

Upppssss, izostavila sam jedan vazan detalj.... :oops:
Izabranica naseg sina i sama posjeduje Master !!!!!!
dječak sa šibicama

#47 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by dječak sa šibicama »

E to je najvaznije, da posjeduje Master :thumbup:

Bez Mastera se ne zeni!!
alibaba_i_30_godina

#48 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by alibaba_i_30_godina »

pustopoljina wrote:
šime.sparina wrote:jesi vidio begovica(citaj. golmana reprezentacije), covjek svaki put mora da izmislja neke razloge kako bi opravdao izostanke sa reprezentativnih utakmica, te aviona nema, te bolestan te ovo te ono. mora ostajati na rodjendanskim zabavama svoje zene, ici sa njom na bozicne proslave i sta sve vec ne, znaci igrati kako ona svira. dok gospodja ide po casovima jahanja, zabavama i sl. mislim ako ti zelis takav zivot, naprijed...

ali samo ovo razmisli, njoj su roditelji rekli da joj je vrijeme da se osamostali. budi oprezan...

ententina ti je rekla dobro...
ententina wrote:Da li je plan da kupite zajedno stan, odnosno da i ti ulazes u to? Ako jeste, ja bih ti savjetovala da novac koji cuvas ostavis i nastavis sa svojim planom u vezi skolovanja. Ukoliko odlucis poceti zivjeti sa djevojkom mozete i rentati stan, jedno tri-cetiri godine, dokad ces ti uvidjeti da to bas i ne fercera kako treba i vratiti se svojim roditeljima u topli dom, sa diplomom u dzepu, bez djece kojima ce nedostajati otac i kuce koju moras predati zeni.
ako zelis da svoj zivot predodredis nekoj tamo koja slusa isto svoje roditelje a ne tebe, grdno ces se zajebati...
americki zakoni ne maze bas muskarce u slucajevima rastave. jedino ako ti zelis novac koji si nanijetio na skolovanje da dajes na alimentaciju i sl. naprijed... :mrgreen:
slazem se s prethodnicima i dodajem:
sam si sebi odgovorio- u postu si napisao da ti zenidba nije ni na kraj pameti, niti stan- tj. da trosis pare koje si stedio za skolovanje.
sta njeni roditelji hoce je njihov problem.
sad, amerikanka ili ne...
kako zelis odgajati djecu? je li to sa njom moguce? tacka. tradicija se svodi na odgoj djece.
tvoja majka ne moze imati zadnju pri odabiru tvoje zene...ja shvatam da je neko u ameriku dosao silom, i da ga zivo zaboli za zemljom neogranicenih mogucnosti...ali da ne govori jezik nakon vise od deceniju...tj. da to navodi kao ogranicavajuci faktor kod odabira tvoje zene- to je van pameti.
:thumbup: Odlicni postovi.

Zasto ljudi uvijek zakomplicirati tako jednostavne stvari?! Veoma je dobro sto postujes svoje roditelje i naravno da ces se posavjetovati sa njima u vezi odredjenih kljucnih odluka, ali to ne znaci da ces ih uvijek i poslusati. Uvijek treba da pazis na sebe, da uradis ono sto mislis da je najbolje! Rekao si da zelis da studiras i da ne zelis jos da se zenis, zasto onda uopce i razmisljas oko toga?! Ako te ta djevojka voli, ona ce te razumjeti, nema potrebe da 'trcite' za papirom i vezivanjem. Znam da je u SAD-u obicaj da se napusta roditeljska kuca vec od 18.-e godine, ali to ne mora znaciti da i ti to moras uraditi.

Drugo je sto majka zeli, a sasvim drugo ono sto ti mislis da je ispravno. Nisi jedini koji je imao ovaj 'problem', niti jedini cija je zena/muz naucio drugi jezik samo iz ljubavi. Uostalom, zar je toliko tesko za tvoju majku voditi obican razgovor na engleskom jeziku, kako onda obavlja ostale svakodnevne poslove.

U ovom slucaju potreban je kompromis i tolerancija sa obje strane ... a to svakako treba bez obzira odakle potice buduca snaha tvoje majke.
IHAVEDREAM

#49 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

dječak sa šibicama wrote:E to je najvaznije, da posjeduje Master :thumbup:

Bez Mastera se ne zeni!!
Veoma bitno...... ;-) za ljude kojima je obrazovanje veoma vazan segmet zivota, ........(iako se i od socijale moze ugodno zivjeti.. :mrgreen: :( )
IHAVEDREAM

#50 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by IHAVEDREAM »

tufna wrote:
IHAVEDREAM wrote:
Upppssss, izostavila sam jedan vazan detalj.... :oops:
Izabranica naseg sina i sama posjeduje Master !!!!!!
sta sad ima master veze sa ljubavi..... :roll:

gdje je onaj smajli sto udara glavom od zid...
Ma druže na stranu i mama i tata i dajdža i amidža, al njoj je tek 19 leta, mojne se zalijetat....Mislim da bi ovo bio adekvatan odgovor!!!!! :)
Last edited by IHAVEDREAM on 08/10/2011 13:05, edited 1 time in total.
Locked