Astrofizika, Kozmologija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
NIN

#26 Astrofizika, Kozmologija

Post by NIN »

Dakle, ovdje se mozemo skoncentrisati na malo specificnija pitanja koja se ticu fizike svemira ukljucujuci prirodu nebeskih tijela i njihove interakcije, kao i na njegovu evoluciju generalno sto je domen kozmologije. :)
macan prvi

#27 Re: ASTRONOMIJA

Post by macan prvi »

VerticalHairFactor wrote:Ne bih rekao, Arminovski. Evo još jedan tekst vezan za spomenutu temu:

http://www.znanost.com/clanak/hawking-o ... sti-fizike

"Prije nekoliko godina svjetski su mediji objavili provokativnu vijest da se slavni britanski fizičar Stephen Hawking javno kladio u 100 dolara da Veliki hadronski sudarač (LHC), ali i drugi akceleratori nikad neće uspjeti pronaći Higgsov bozon, koji se smatra nosiocem mase većine elementarnih čestica.

Njegova je tvrdnja izazvala pravu uzbunu u znanstvenoj zajednici, a škotski fizičar Peter Higgs, po kojem je bozon dobio ime (istraživanja Higgsa i njegovih kolega 1960-ih udarila su temelje ideji o postojanju misteriozne čestice) provokaciju je doživio kao osobnu uvredu. Higgs se tada požalio da bi odgovor na Hawkingov izazov bio poput 'kritiziranja princeze Diane', no konačno mu je ipak uzvratio 2008. godine, nakon što se Hawking u jednom intervjuu našalio rekavši da bi zapravo bilo zanimljivije kada LHC ne bi pronašao bozon.

Tom prigodom Higgs je izjavio da Hawkingovi izračuni na kojima je utemeljio svoje tvrdnje nisu točni te da ideja kojom je vođen nije dobra jer je 'pokušao objediniti teorije fizike čestica i gravitacije... na način na koji to nijedan teorijski fizičar ne bi smatrao ispravnim'.

Neslužbena ispitivanja javnog mnijenja fizičara u posljednjem desetljeću pokazala su da velika većina njih vjeruje da tajnoviti bozon postoji te da je samo pitanje vremena kada će ga LHC otkriti. Svima se uglavnom činilo da se Hawking, poznat po kontroverznim izjavama, samo razmeće svojim idejama i autoritetom.

No iako su od pokretanja LHC-a 31. ožujka 2010. do danas prikupljeni i analizirani petabitovi podataka pri dosad neviđenim energijama od sedam trilijuna elektronvolti, Higgsovu bozonu nije pronađen nikakav ozbiljan trag. Obeshrabreni i razočarani rezultatima, znanstvenici su konačno prošli ponedjeljak, 22. kolovoza (o čemu je izvijestio i tportal), na konferenciji Biennial International Symposium on Lepton-Photon Interactions u Mumbaiju objavili da se sa 95-postotnom sigurnošću može reći da Higgs nije pronađen u području u kojem je tražen - od 145 do 466 milijardi elektronvolti.

Ipak, fizičari u CERN-u (koji upravlja LHC-om) nisu još sasvim odustali. Naime, postoji mogućnost da Higgs postoji na nižim energijama, u pojasu između 114 i 145 milijardi elektronvolti (u kojem su ga tražili stručnjaci LHC-ova prethodnika LEP-a i još uvijek traži tim Fermilabova Tevatrona), te petpostotna mogućnost da se sakrio negdje u pojasu koji je već pretražen u CERN-u. Dakle, rad LHC-a će se nastaviti, bozon će se i dalje tražiti, no svakim danom sve je manje nade da će biti pronađen, a sve vjerojatnije da će Hawking dobiti okladu protiv cijelog svijeta fizičara.

Ipak, ključno pitanje koje sada počinje brinuti znanstvenike nije hoće li izgubiti okladu, već odakle masa u svemiru ako Higgsov bozon ne postoji? Moguće je da će nam za odgovor na ovo pitanje trebati teorije koje će ići dalje od postojećih.

Prema standardnom modelu, elementarne čestice na visokim temperaturama iznad 10 na 15 Kelvina, kakve su vladale nakon Velikog praska (na kojima elektroslaba simetrija još nije bila razbijena, odnosno elektroslaba sila se još nije razdvojila na elektromagnetsku i slabu), nisu imale masu. Nešto kasnije, na spomenutoj kritičnoj temperaturi simetrija se spontano raspala te su W i Z bozoni dobili masu.

Jedna od rijetkih već postojećih alternativa standardnom modelu jest tzv. teorija Tehnikolora fizičara Stevena Weinberga prema kojoj se izvorna simetrija u svemiru mogla poremetiti i nekim drugim mehanizmima, a ne samo djelovanjem Higgsova bozona. No za njezino dokazivanje trebat će razine energije kojima čak ni LHC nije dorastao te gomile novca za astronomski skupe uređaje.

Valja istaknuti da će, ako LHC ne uspije pronaći Higgsa, uz Hawkinga i njegove rijetke istomišljenike, likovati još jedna skupina ljudi premda nije sudjelovala u okladi. Naime, ruke bi zadovoljno mogli trljati i američki kongresnici koji su se 1993. godine izjasnili protiv izgradnje tzv. Supervodljivog super sudarača, skupog konkurenta LHC-a u SAD-u."
Ne bih rekao da je boldirana izjava sasvim tacna - tehnihadroni, pa cak i tehnikvarkovi kao njihovi sastavni dijelovi, nalaze se u intervalu energija koji je dostupan LHC-u tako da se njihovo postojanje bar u principu tu moze i dokazati (ako postoje). Pitanje je samo rezolucije u podacima do koje se mora ici da bi pretpostavljeni signal neke tehnicestice postao vidljiv, a to se ne zna tacno, ili je bar donekle zavisno od konkretnog tehnimodela u kojem se racunaju osobine tih cestica van standardnog modela. Cinjenica jest, medjutim, da LHC nekako bar do sad ne nalazi nista :D Dakle, ni Higgsov bozon niti neki drugi tip cestica, i to je ono sto je meni bar najzanimljivije :D
NIN

#28 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by NIN »

Maystor

#29 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Maystor »

Ne valja vam naziv teme. Ovo o čemu uglavnom pričate nema veze sa naslovom.
NIN

#30 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by NIN »

Maystor wrote:Ne valja vam naziv teme. Ovo o čemu uglavnom pričate nema veze sa naslovom.
Uputi!
Arminovski

#31 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Arminovski »

NIN wrote:
Maystor wrote:Ne valja vam naziv teme. Ovo o čemu uglavnom pričate nema veze sa naslovom.
Uputi!
Oprostite, ne bi me dugo... :D

Ima veze sa naslovom... mozda dodati "nuklearna fizika" da dobijemo vise distinkcije?
NIN

#32 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by NIN »

Arminovski wrote:
NIN wrote:
Uputi!
Oprostite, ne bi me dugo... :D

Ima veze sa naslovom... mozda dodati "nuklearna fizika" da dobijemo vise distinkcije?
Mislim da nema potrebe za prosirivanjem naslova i vjerujem da je isti sasvim prikladan temi, sto se moze provjeriti definisanjem ovih dvaju disciplina. Al' et', cekamo maystora da nam pojsni svoje nezadovoljstvo ticano za naslov.
harač

#33 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by harač »

NIN wrote:
wow, tnx
Vegetastar

#34 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Vegetastar »

Ljudi zna li neko razvoj situacije sa ovim neutrinima, par dana je bilo "najveće otkriće moderne fizike", a onda muk...
Arminovski

#35 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Arminovski »

U vezi neutrina, 60 ns ipak greska u optickom kablu. Ceka se na novo mjerenje.

http://news.sciencemag.org/scienceinsid ... aster.html
Lucazode

#36 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Lucazode »

Je li neko našao ovu knjigu u domaćim knjižarama ?

Brian Geen-Tkivo svemira
Image
quasar

#37 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by quasar »

NIN

#38 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by NIN »

Lucazode wrote:Je li neko našao ovu knjigu u domaćim knjižarama ?
Brian Geen-Tkivo svemira
Dosta bolja je Elegant Universe, izasla prije ove.
Luca_Toni

#39 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Luca_Toni »

Pitanje :D

Pokušavam ali ne ide, čak sam i par formula bacio na papir i brojevi se poklapaju, al logike nigdje. Najprostije bi bilo, kako vrijeme nije svugdje isto? Zašto onom ko putuje određenom brzinom vrijeme sporije prolazi?
Ili, prijemer sa neta gdje bi putnik krenuo brzinom svjetlosti na put oko sunca i nazad do zemlje, njemu bi prošlo 2,4 godine, dok bi neko na zemlji izmjerio vrijeme od 5 godina.
jalle

#40 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by jalle »

Sve je prokleti NOVAC uništio danas pa i prirodnu nauku kakvu smo poznavali

Ajnštajn je sa KREDOM u džepu osmislio Nbombu, Teoriju Rel. i znate već šta, bolje od mene,
dok ovi PROBISVJETI iz CERNA ni sa 50milijardi Eura do dan danas nisu ništa postigli.

Pa stvarno nemogu da vjerjum koji je omjer neuspjeha kod njih ?!?!
Zamislite uložiti 50.000.000.000€ ne postići cilj i čak uništiti jednu dobru teoriju (o supersimetriji)
i na kraju reći pa dobro nismo usppjeli ali još ima šanse 5% da hoćemo

Image

sry al brate morao sam malo se ispucati :run:
chengaba

#41 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by chengaba »

jalle wrote:Sve je prokleti NOVAC uništio danas pa i prirodnu nauku kakvu smo poznavali

Ajnštajn je sa KREDOM u džepu osmislio Nbombu, Teoriju Rel. i znate već šta, bolje od mene,
dok ovi PROBISVJETI iz CERNA ni sa 50milijardi Eura do dan danas nisu ništa postigli.

Pa stvarno nemogu da vjerjum koji je omjer neuspjeha kod njih ?!?!
Zamislite uložiti 50.000.000.000€ ne postići cilj i čak uništiti jednu dobru teoriju (o supersimetriji)
i na kraju reći pa dobro nismo usppjeli ali još ima šanse 5% da hoćemo

Image

sry al brate morao sam malo se ispucati :run:
Kako je teorija dobra kad je uništena? Ne lupetaj. Guglaj naučni metod.

Možeš li malo elaborirati tvrdnju da nisu ispunili cilj?
Ako smatraš da je cilj pronalazak ili odbacivanje hipoteze o Higgsovom bozonu, nikada nisu bili bliže tome.
Recimo ovaj post sa početka teme kaže da se nalazi (ako se nalazi) između 114 i 145 GeV, a sad je ta brojka između 120 i 128 GeV. Pošto se Higgs mora determinisati indirektno (pošto se raspada nakon 10E-24 sekundi, znači haman ne postoji), njegovo postojanje se određuje jako kompleksnim statističkim analizama, i za sada, upravo zahvaljujući postulatima naučne metode, ne može se reći da ne postoji (što je velika stvar). ;-)
jalle

#42 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by jalle »

neznam laik sam reci mi ti koji su konkretno uspjsei, dosada, ove uložene investicije od 5o milijardi eura?

nemoj mi samo reći da ce uspjeh doci kasnije.
Arminovski

#43 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Arminovski »

jalle wrote:neznam laik sam reci mi ti koji su konkretno uspjsei, dosada, ove uložene investicije od 5o milijardi eura?

nekad je uspjeh dokazati da nisi u pravu ili na pravom putu.
jalle

#44 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by jalle »

Arminovski wrote:
jalle wrote:neznam laik sam reci mi ti koji su konkretno uspjsei, dosada, ove uložene investicije od 5o milijardi eura?

i "Uspjeh-" je spiskati 50 milijardi na to ?

Pa da je Ajnštajn imao te pare šta bi tek onda uradio ? Jel shvatate vi šta znači uspjeh? Omjer dobijenog naspram uloženog mora biti biti veći od 1 !!! ovdje je taj omjer 0,0000000000001.
Sam čovjek sa kredom u ruci skontao pola sve mira a ovi papci muzu pare od obveznika i nisu dokazali ništa !! Za mene su to idioti.
Vegetastar

#45 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by Vegetastar »

jalle wrote:
Arminovski wrote:

i "Uspjeh-" je spiskati 50 milijardi na to ?

Pa da je Ajnštajn imao te pare šta bi tek onda uradio ? Jel shvatate vi šta znači uspjeh? Omjer dobijenog naspram uloženog mora biti biti veći od 1 !!! ovdje je taj omjer 0,0000000000001.
Sam čovjek sa kredom u ruci skontao pola sve mira a ovi papci muzu pare od obveznika i nisu dokazali ništa !! Za mene su to idioti.
je ne mislim da je poenta CERN-a da posluje sa dobiti. Ipak nije to privatna firma čiji je osnovni cilj da donese zaradu vlasnicima. Ako CERN traži bozon, i kojim slučajem dokaže da ne postoji - to nije neuspjeh, štaviše. Ovo sa bozonom je samo primjer, sve što cern dokaže je uspjeh, pa makar to bilo i nepostojanje nečega. Ako nešto za što si mislio da objašnjava određenu pojavu ne postoji, onda mijenjaš hipotezu, dok konačno neku ne dokažeš. I onda si ispunio osnovni cilj - pa makar i sporijim sistemom eliminacije.
shin

#46 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by shin »

Jalle kralju, evo ti malo utanko da moze svako skontati koji je ovo nivo nauke.
jalle

#47 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by jalle »

shin wrote:
Jalle kralju, evo ti malo utanko da moze svako skontati koji je ovo nivo nauke.
Sve ima svoju ekonomsku isplativnost pa i naučno istraživanje. Računica je vrlo jednostavna, Ajnštajn je skontao pola svemira sa kredom u ruci, ovi papci nisu ništa posebno otkrili potrošivši 50mlrd €tj. 100milijardi u našim parama.
Amerikanci su pametni. '93 kada su trebali pokrenuti sličan projekat pitali su svoje naučnike:
- "Sta trebamo dobiti ako napravimo taj accelerator?"
Odgovorili su naučnici
- "Higgsov bozon"
na šta su ovi rekli
- "Šta još jedna čestica na koju trebamo potrošiti milijarde dolara!?!"

Naravno ti se više nikad nisu pojavili na vratima. Evropljani su još uvijek gluplji od amera, troše bruku para na investicije koeje su upitne, podržavaju zemlju kao što je Grčka koja nije ni za afričke unije a kamoli evropske ......

Image
Last edited by jalle on 22/05/2012 12:24, edited 1 time in total.
shin

#48 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by shin »

LHC nije napravljen samo da bi se dokazala (ili pobila) teorija standardnog modela. Anstajn je postavio teoriju kredom na tabli (ponavljas ovo ko pojesmicu naucenu u skoli). Jer je to ipak teorija, dok je ovo dokazivanje jedne teorije. Ni enstein nije mogao dokazati svoju teoriju, cak je ispravnu teoriju promjenio da bi se slagala sa tadasnjim razmisnjaljima (teorija specijalne relativnosti), da se svemir siri.

Sve sve svodi da bi se teorije dokazale, ili pobile. Za teoriju standarnog modela LHC ce donjeti istinu koja je tacna. I to mu je jedan od mnogih zadataka, jedino ako citas po novinama i ravnas Higgsov Boson sa nazivom ''bozija cestica'', dobit ces paranoju da su naucnici spiskali pare u nesta sto ne mogu dokazati. Prilikom razvoja prvog sudaraca cestica nastao je internet u obliku kojeg danas poznajemo, sasvim slucajno.

Znaci da ti ne bi mogao pisati ove gluposti po internetu da nije bilo predace LHC-a, zamisli kakvih bi te gluposti u zivotu spasio LHC da nije razvijen :wink:

Zato, Jalle, informisi se, pusti se news portala da ti formiraju sliku o nauci, moras to malo dublje uci u problem prije nego sto izletis pred rudu na internetu.

http://www.youtube.com/user/sixtysymbols/videos

btw, za ostale, dobar kanal radi prevencije pricanja gluposti :mrgreen:
jalle

#49 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by jalle »

1. to što sam naveo su amerikanci odustali od istog acceleratora '93 je
činjenica, ne izmišljotina.

2. internet je nastao kao prvobitna vojna mreža i nije isključivo veznan za CERN iako je osmišljen u njihovim laboratorijama. znači posojao bi i da nije bil cerna

3. još mi niko nije naveo koji su kontretni rezultati dosadapnjeg istraživanja ?

ps: dobar članak
http://ezinearticles.com/?CERN---Is-the ... id=1513589
shin

#50 Re: Astrofizika, Kozmologija

Post by shin »

jalle wrote:1. to što sam naveo su amerikanci odustali od istog acceleratora '93 je
činjenica, ne izmišljotina.

2. internet je nastao kao prvobitna vojna mreža i nije isključivo veznan za CERN iako je osmišljen u njihovim laboratorijama. znači posojao bi i da nije bil cerna

3. još mi niko nije naveo koji su kontretni rezultati dosadapnjeg istraživanja ?

ps: dobar članak
http://ezinearticles.com/?CERN---Is-the ... id=1513589
"In August, 1984 I wrote a proposal to the SW Group Leader, Les Robertson, for the establishment of a pilot project to install and evaluate TCP/IP protocols on some key non-Unix machines at CERN ... By 1990 CERN had become the largest Internet site in Europe and this fact... positively in Europe and elsewhere... A key result of all these happenings was that by 1989 CERN's Internet facility was ready to become the medium within which Tim Berners-Lee would create the World Wide Web with a truly visionary idea..."
Ben Segal. Short History of Internet Protocols at CERN, April 1995

Darpa je imala sistem komunikacije, WWW kakav danas poznajemo je nastao u cernu, sto bi se reklo ''usput''. A za dalju diskusiju moras znati razlikovati teoriju, i experimentalni rad.

Einstein je postavio teoriju, nije dokazao da se svemir siri, to je vec potvrdjeno sa Hubble i slicnim teleskopima. Vjerujem da je i onda bilo ''strucnjaka'' koji su tvrdili da su teleskopi bacanje para.
Post Reply