Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
naja22

#26 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by naja22 »

Zadnja dva dana slab pritisak skroz, a danas evo nema vode :x :x :x :x :x
StupskaBitanga

#27 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

jučer 7h nisam imao vode :x :x :x :x
od 15-23
Ateista

#28 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ateista »

Kod mene svako vece tacno u ponoc se smanji pritisak, i to drasticno.

Sinoc je recimo skroz nestalo, a inace se smanji dovoljno da se ne moze upaliti masina za sudje ili ves kako bi se iskoristila jeftina struja, jako je tesko se istusirati sa takvim pritiskom.
amrica

#29 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amrica »

Ja jos od prije rata imam uredan "nestanak" vode oko 23h.

Sta se bunite, vi ste tek pocetnici :D naviknucete se :lol:

azurna_obala

#30 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by azurna_obala »

Pa u mojoj zgradi skoro dvije sedmice poslije ponoći nema vode, ni bojlera upalit ne mogu, mašine ništa.
A znaju spucat tužbu za jedan neplaćeni račun. Danas sam dala zadnje pare za vodu... :x :x :x
Max Bunker

#31 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Max Bunker »

alica.k wrote:
amrica wrote:centar nema vode nocu zadnjih 100 godina :sad:
puste za novu godinu, bajram i sl
nije to samo u centru
kazu u vodovodu "bazeni se isprazne"

ne znam sta to znaci.
u vogosci je isto...
Ja zivim u centru i vode imamo koliko hocemo i kada ( Kosevo, Park, Ciglane, Kosevsko Brdo, Mejtas, Bjelave itd. )
Sjecam se da je prije par godina kod moga rodjaka bio neki slican fazon ( Kosevo ) sa pritiskom i da visociji spratovi nisu imali vode. Dosli ovi iz " Vodovoda " ugradili novi hidrofor, " ceprkali " nesta po instalacijama i vise problema nema.

Ja licno mislim, da je to vise do isntalacija koje su stare i dotrajale, nego do manjka vode.
A_I_

#32 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Evo kisa - sace prestat redukcije :oops:

Da je srece i pameti, narod nikad ne bi dozvolio gradnju vikend naselja po Bjelasnici odakle citav grad dobiva vodu i usred vodozastitne zone u Velikoj aleji.

Da je srece i pameti, narod nikad ne bi dozvolio gradnju ovoliko bespravnih stambenih objekata u i oko grada.

Da je srece i pameti, narod nikad ne bi dozvolio odliv pitke vode u obliku izvoza flasirane vode sa dva glavna izvora - Trebevic i (Bjelasnica)Vrelo Bosne od strane Pivare i Koka Kolje.

Da je srece i pameti, narod nikad ne bi dozvolio da stranacki talovi preuzmu javna gradska preduzeca, da zavlada nepotizam, korumpiranost i lopovluk.

Da je srece i pameti, narod nikad ne bi dozvolio sistematsku sjecu sume iz Vodozastitnih zona - citaj sa planina oko grada.

Ali narod je onakav kakva mu je i vlast - korumpiran, pohlepan i pun lopovluka, nepotizam i talovi(sto krupni sto sitni) su sastavni dio zivota u ovom gradu i narodu.

Aj sad skontajte vi koji se bunite jer Vama nema vode jeste li ikad o gore pobrojanim uzrocima stanja konstruktivno razgovarali s prijateljima i sirom porodicom? Jasta ste.

Bunite se tek onda kad Vama licno pred nos iskoci akutni problem-posljedica takvog stanja u drustvu - bila to saobracajna guzva zbog besmislene "popravke" mosta na Otoci, Gras-ovog strajka, MRSA na novom-starom porodilistu ili slab pritisak stranackog Vodovoda.
I meni je nikakav pritisak svako ljeto po noci pa ne zvocam po forumu vec se u razgovorima konstantno konfrontiram s ljudima o osnovnim moralnim vrijednostima, o klimatskim promjenama itd. Da ne pricam o ekoloski osvijestenom nacinu zivota (koliko to dozvoljavaju uslovi s obzirom na zivot u ovolikom i ovakvom gradu).
Last edited by A_I_ on 21/10/2011 14:52, edited 1 time in total.
jesaha

#33 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jesaha »

A_I_ wrote:Evo kisa - sace prestat redukcije :oops:
:thumbup:
jesaha

#34 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jesaha »

Izvini Bogati al ti moram Reći "NE SERI". Kakav vučko i olimpijada! Tebe klimax puca :skoljka:
Zna se gdje je vodozaštitna zona, a nije igman i sl vodozaštitna zona. Nego papci seljaci koji su došli iz foce , goražda, trnova, i pm. pa kulture ni obraza ni svijesti nemaju pa bacaju smeće na izletima. Ti bi radi tih papaka zabranio normalnom svijetu da ide da udiše svijež zrak. Te papke treba držati u akvarijumu jer su zalužili, al ne i ostale! Treba im za bacanje smeća puknut novčanu kaznu i ležanje zatvora do mjesec dana minimum bez mogućnosti vađenja kaucijom nego da moraš odležati i tja mjesec dna u zatvoru biti nečija kučkica! Dati policiji ovlast da tuče koga treba. Tad ne bi bilo to zagađeno! A imali bi normalnu vodu kad bi papci plaćali račune jer piju vodu s česme, a ne s potoka pa im je čudno što se voda plaća. I kad počnu seljačine nepismene da glasaju za normalne ljude, a ne SDA i ove što fataju jadan narod primitivni na islam, 10 deka kafe i kilogram šećera, a zato im od bubrega uzmu. Promijeni vlast donesi zakone da valja i napravi čistku lopova koji koriste vodovodni fond novca u privatne svrhe! I ko god ovo čita nek se malo u razumi i prestane bacati smeće kud bilo! To je isto kao po kući bacati smeće pa ti je užas tu živiti, tako je isto i sa planinama i izletištima! To je sve naša kuća gdje mi živimo samo što je prostorno veće. Trebaju kazne biti rigorozne, a za lopove za svaku krađu odjeći ruke, osakatiti oči, uši i jezik. Da mu je situacija ni umrijeti ni živiti, pitao bih te ja dal bi stanje bilo ovakvo. Dovoljan je samo čvrst zakon da sve bude cakum pakum.[/quote]
:x :x :x :x :x :x :x :x
Nemoj generalizovati....molim te :!:
Last edited by jesaha on 21/10/2011 15:01, edited 1 time in total.
bugger

#35 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bugger »

Ja samo zelim da izjavim DA BOG DA PROPALA FIRNA ZVANA VODOVOD. Oni su za Guinness-ovu knjigu rekorda kada uspiju sjebati ovoliku kolicinu vode, dok pola grada pusi foru bez vode sezonski. Cim sunce ugrije vode nema do jeseni. Majku vam sanersko lopovsku. A oni jadovi sto se javljaju na tel su ljubazni samo zato sto im se razgovori snimaju. DA BOG DA SE RASPALI :x :x :x :x :x :x :x :x :twisted:
A_I_

#36 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Kad smo kod smeca po planinama - o cemu mi pricamo kad POLA atkivnih planinara u BiH slijeze ramenima na paljenje kilograma i kilograma smeca po planinama ala Maglic, Prenj...

Na radnim akcijama na Prenju (Jezerce) u sred prelijepe prirode svaki put se vrece smeca (i to jos kakvog) zapale. CRNI dim obavije svu okolicu :x
Dignes glas da bi te oni od kojih to najmanje ocekujes (aktivisti i prirodnjaci) poklopili pricom kako ta silna plastika, pur pjena, ostaci laka, stiropora itd. nemaju 'neki' uticaj naspram termoelektrana i automobila i kako nema svrhe upozoravati raju planinare da ponesu sa sobom smece koje su donijeli u prirodu :roll:
A zgariste otpada je 200 metara od jedinog izvora pitke vode na tom podrucju.

Sta onda da ocekujemo o elite manje i vece koja sto posjeduje sto povremeno iznajmljuje apartmane Na Bjelasnici i derneci po Velikom i Malom polju. :run:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#37 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

Evo ti pa čitaj dok si banovan:

Igman – od olimpijade do eko-bombe!

Nemar vlasti uskoro će dovesti do trovanja građana Sarajeva!

Sarajevo se zajedno sa Istočnim Sarajevom kandidovalo za domaćina zimske Olimpijade za mlade, 2015 godine.
Odlična prilika za dodatni korak ka pomirenju, razvijanju odnosa i, na kraju krajeva, slanje drugačije slike o nama čitavom svijetu.
Međutim, ako nastavimo raditi ovako kao što sada radimo, ne samo da nećemo dobiti tu Olimpijadu, nego nećemo moći organizovati ni svjetsko prvenstvo u boćanju.
Naime, na olipijskoj planini Igman, u blizini (srušenih) skakaonica na Malom polju, najbolje se oslikava sva ta silna briga koju vlasti vode oko zaštite okoliša, turizma pa i zdravlja stanovnika Sarajeva.
Jedan od izvora pitke vode, na mjestu koje redovno posjećuju izletnici, guši se u fekalijama!
Kompletna kanalizacija iz hotela Maršal te novoizgrađenih apartmana na Bjelašnici izlijeva se iznad izvora!
Da bude gore, to područje je vodozaštitna zona, s obzirom da se podzemne vode sa tog lokaliteta spuštaju na Bačevo – jedan od glavnih snabdjevača Sarajeva pitkom vodom.
Kolektor za kanalizaciju, očigledno, nije čišćen decenijama, a i zašto bi?
Naši ministri svakako vole pričati koještarije, pa im ispiranje usta izvorskom vodom sa fekalijama sigurno ne predstavlja problem.

Igman i Bjelašnica su pretežno sačinjeni od krečnjakih i dolomitnih stijena što je za posljedicu imalo formiranje karstnog reljefa. Jedna od osnovnih osobina karsta jeste nepostojanje površinskih vodenih tokova, umjesto toga postoje podzemni vodeni tokovi koji rastvaraju stijene i proširuju pukotine i tako formiraju brojne pećine i jame.

Karstni tereni su jako osjetljivi na zagađenje jer:

voda se može jako brzo kretati kroz pukotine u terenu,
vrtače i ponori često predstavljaju direktna ulazna vrata zagađenju koje onda vrlo brzo stiže do izvora u podnožjima planina kroz mrežu podzemnih kanala,
karstni vodeni tokovi često direktno završavaju u rezervoarima podzemnih voda, uz vrlo malu filtraciju i slabljenje kontaminirajućih materija,
iznad stjenovitog sloja, obično je vrlo tanak sloj zemljišta, često debeo svega nekoliko centimetara, koji pruža vrlo malu zaštitu.
Image
Mogući ulazni putevi kontaminacije u karstnom terenu

Ostali članci i vijesti, ovdje:
http://www.ekoakcija.com/content/igman- ... a-visocica

Vučko će nama ili našoj djeci, unucima doći glave jer ćemo ostati bez vode za piće.
Predstojeća divlja vikendizacija će totalno uništiti svu vodu za piće (Vidi temu ''Asfaltiranje puta Hadžići - Lokve)

UG Akcija građana: Prošlo je sedam dana šutnje

Prošlo je 7 dana šutnje.

Kao građani zabrinuti za sigurnost i čistoću naše vode, dužni smo reagirati. Poslali smo otvoreno pismo za odgovorne na vlasti i medijima, odgovora nema, a niti akcije da se sanira učinjena šteta i spriječi nova veća, kada bakterije dođu do mjesta odakle se napaja 70% građana.

Za sada imamo informacije da je gospodin Delić, direktor JU Park prirode Vrelo Bosne, alarmirao federalne i kantonalne inspektore, ali odogovrni/nadležni u općinama Ilidža i Trnovo, kao ni garnitura odgovornih Sarajevskog kantona, grada Sarajeva – ne reaguju.

Mediji, kao glas i čuvar misli bh javnosti, bi trebali omogućiti i pomoći da ovo ne bude još jedan od problem koji prolaze u tišini, a čije posljedice trpimo svi godinama poslije.

03/06/2010 Radio Sarajevo
TRANCE

#38 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by TRANCE »

Prethodnih 15 dana na Grbavici nema nikako vode od 0 do 5 sati. Lafo prazni rezervoari, a kiša padala nekidan čitav dan. Al' dobro je, nek' ne puca...
Ateista

#39 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ateista »

Predlazem kolektivnu obustavu plaćanja računa za vodu dok se stanje ne promijeni.

Ja ne namjeravam platiti dok se pritisak ne normalizuje.
Cholina_Lokica

#40 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

Alipasino, smanjili pritisak, jesam na 8. spratu, ali nikad nismo imali problem osim ako ne pukne cijev ili nesto slicno. U nedelju pritisak jedva, juce isto... Po citav dan hoce nece procurit
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#41 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

ubrzo cemo opet na pivaru po vodu :D

Zbog neizmirenog računa od 1,8 miliona KM "ViK" ostaje bez struje 26. oktobra

Direkcija i dijelovi sistema "Vodovoda i kanalizacije" ponovo bi 26. oktobra mogli ostati bez struje! Zbog neizmirenih računa za potrošenu električnu energiju, "Elektrodistribucija" je prije nekoliko dana na adresu preduzeća poslala posljednju opomenu.

- Ponovo nam je stigao nalog za isključenje struje. "Elektrodistribuciji" na današnji dan dugujemo 1.800.000 maraka. Nismo platili dva računa. Zbog velikih poskupljenja, struju sada plaćamo po 800.000 KM mjesečno, umjesto 500.000 maraka, koliko smo ranije za ovu stavku izdvajali. Od jula su nam obračuni po novim cijenama - kazao je za "Avaz" Mirsad Avdić, izvršni direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Prema njegovim riječima, zadani rok za izmirenje duga preduzeće "ViK" neće moći ispoštovati, jer na računu nema 1,8 miliona maraka.

- Ponovo imamo istu priču kao iz aprila, kada nam je zbog dvomjesečnog duga isključena struja. S radom je tada stao i laboratorij u sklopu upravne zgrade u ulici Jaroslava Černija tako da se voda nekoliko sati nije mogla kontrolirati. Zbog ovakve situacije, nužno je da se priča o povećanju cijena konačno završi. Ne možemo više poslovati s konstantnim minusom i da nismo u stanju platiti ni osnovne račune zbog čega plaćamo zatezne kamate - naglašava Avdić.
ova mu je dobra:
Zbog ovakve situacije, nužno je da se priča o povećanju cijena konačno završi. Ne možemo više poslovati s konstantnim minusom i da nismo u stanju platiti ni osnovne račune zbog čega plaćamo zatezne kamate - naglašava Avdić.

pa mamu vam vise bezobraznu i neradnicku,kada vas ima zaposlenih na pasja preskakala naravno da ce te biti u gubitku
evo kod mene u zgradi zadnjih nekoliko mjeseci stalno isti racun za vodu,niko ne dolazi da ocita vodu
propali akoBogda,meni nece biti mrsko opet nositi kanistere
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#42 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by JoseMujica »

Ateista wrote:Predlazem kolektivnu obustavu plaćanja računa za vodu dok se stanje ne promijeni.

Ja ne namjeravam platiti dok se pritisak ne normalizuje.
da jer ti uredno obračunaju i prolazak have kroz cijevi...bila voda jal hava brojilo se vrti, a sa svakodnevnim redukcijama tokom noći sigurno plati svak od nas jedno 30% have uredno uračunate na kraju mjeseca

mamu im fašističku :x
ek0

#43 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ek0 »

-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 13:34, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#44 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by JoseMujica »

e sad bilo bi extra kad bi mi stvarno imali neke svjesne građane i neku građansku incijativu pa da pokrenemo proteste Okupaj-mo Vodovod i tamo se direktorskom lešu i njegovu zetu nahebeno Limske vode

Jer to je stvarni lopovluk i udar po leđima i džepu svakog insana u SA, a ne ovo pomodarsko preseravanje tipa "Occupy Sarajevo"... ono što se kaže: vidila žaba da se konj potkiva pa i ona pružila nogu

tu mi kao ljudi i kao društvo padamo... na sitnicama
Last edited by JoseMujica on 25/10/2011 14:15, edited 1 time in total.
Duhovni Vođa

#45 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Duhovni Vođa »

ek0 wrote:Ja sinoc oko 2 kren'o prat' zube i umit se pa da idem spavat' kad ono ni kap ne izlazi iz cesme. Bas sam se razljutio doslo mi je da iscupam cesmu. I nista onda otis'o u frizider uz'o flasu mineralne i peri zube i umivaj se :-) . Ovo sam primjetio mozda u zadnjih mjesec dana, sve slabiji i slabiji pritisak i onda sinoc nista ne ide. Sramota, vidim da je ovo masovna pojava. Nabijem ViK.

hahahaha, jesi me nasmijao... u 2 sata ti nije bilo vode? pa care moj kod mene u 23h nestane i dođe u 6 ujutro. pocrkali dabogda od manjka prostora za zaposlene.........

pa to je nevjerovatno.

zamisli ideš na put i moraš se probuditi u 4 jer imaš autobus ili avion u 5. zube oprat ne možeš, valja se i istuširat prije puta, ne možeš, ne do bog veliku nuždu, ne možeš.... znači puni kante majmune bosanski dok neki đikan na ventilu konta bil pustio, ne bil pustio... eeeeee, daleko ćemo dogurat.....
Ateista

#46 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ateista »

Ja neku noc krenuo na spavanje, isto tako nema vode, a sto je najgore nemam ni kapi vode u nekoj flasi ili kanisteru.
Znam da je do sad bio salb pritisak iza ponoci, ali da skroz nestane... bezobrazluk.
bambuelo

#47 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bambuelo »

Duhovni Vođa wrote:
hahahaha, jesi me nasmijao... u 2 sata ti nije bilo vode? pa care moj kod mene u 23h nestane i dođe u 6 ujutro. pocrkali dabogda od manjka prostora za zaposlene.........

pa to je nevjerovatno.

zamisli ideš na put i moraš se probuditi u 4 jer imaš autobus ili avion u 5. zube oprat ne možeš, valja se i istuširat prije puta, ne možeš, ne do bog veliku nuždu, ne možeš.... znači puni kante majmune bosanski dok neki đikan na ventilu konta bil pustio, ne bil pustio... eeeeee, daleko ćemo dogurat.....
To se meni bas desilo i jako je ruzan osjecaj. U ponedeljak rani let, ustajem u 4:45 da se spremim. Vode ni kapi.Cekaj cekaj do 5:25, umalo nisam zakasnio. Nanerviran..malo je reci :x
Kad se vratim, ima da im sve na kamaru..
Inace zivim na C. Vili u novim neboderima (2008), tako da prica pojedinaca za stare pumpe je u najmanju ruku nebulozna
rimac

#48 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by rimac »

Nikako mi nije jasno, laički gledano, da počesto mjesečni račun za vodu bude veći od računa za struju (a po cijeli dan aparati rade, od mašina za suđe i veš, sušilica i svega ostalog).

Može li mi netko objasniti kalkulaciju troskova vodovoda. Meni se čini da za električnu energiju treba svašta nešto izgraditi....
Cholina_Lokica

#49 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

rimac wrote:Nikako mi nije jasno, laički gledano, da počesto mjesečni račun za vodu bude veći od računa za struju (a po cijeli dan aparati rade, od mašina za suđe i veš, sušilica i svega ostalog).

Može li mi netko objasniti kalkulaciju troskova vodovoda. Meni se čini da za električnu energiju treba svašta nešto izgraditi....
To garant ostali u ulazu uveli vodomjer posebni a ti nisi. Bar je tako kod nas u ulazu
MAN-lion's coach

#50 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

Cholina_Lokica wrote:
rimac wrote:Nikako mi nije jasno, laički gledano, da počesto mjesečni račun za vodu bude veći od računa za struju (a po cijeli dan aparati rade, od mašina za suđe i veš, sušilica i svega ostalog).

To garant ostali u ulazu uveli vodomjer posebni a ti nisi. Bar je tako kod nas u ulazu
Zabluda.
Ako je neko uveo individualni mjerač uopće nije tačno da će drugi plaćati više vodu.Pod takvim izgovorom me maltretirao primitivni PEV i sprečavao da stavim mjerač.Naravno da nije uspio.

Račun ovisi od broja ljudi u domaćinstvu,isto može biti neispravne instalacije(curi voda po kućama),neprijavljeni potrošači,neispravan mjerač.
Last edited by MAN-lion's coach on 25/10/2011 15:00, edited 1 time in total.
Post Reply