-LIBERO- wrote:A niko tog osnovnog konzumenta ne gura u taj zacarani krug po kojem funkcionise kapitalizam?
Niko ga ne "vuce za rukav" ne zasipa reklamama,ne potencira logiku potrosackog drustva i rezonovanja na svakom koraku.
Nije li forsiranje tog i takvog sistema stalne ponude i potraznje,osnovni postulat na kojem je zasnovan kapitalizam??
Zasto je tesko ,logikom cifri i recimo nekog piramidalnog koncepta,doci do zaklucka da se ta logika nasukala na sopstveni sprud??
Kamo dalje?? Kako prodati jos 150.000 novoizgradjenih stambenih jedinica ?? (lupio sam broj,a u Americi,kada vec pricamo o njima ima sigurno i vise i to mnogo vise tih jedinica). Kako prodati novih tek izaslih sa tvornicke trake stotine hiljada automobila?? Kako prodati milione novih mobitela,ves masina,CD playera....kombajna (opet banalizujem,ali poenta je bitna)??
Kako zadrzati taj ideal i stremljenje da se stalno nesto nudi i prodaje,kada je osnovna baza ,taj srednji sloj,brutalno nasukan i ,vise ili mane,izvaran i izmanipulisan (da ne kazem opljackan)
Taj sistem reznovanja i stalne teznje da se iz godine u godinu poveca prodaja i zarada za 10-15-20 % jednostavno prije ili kasnije mora doci do zida,kada vise nije izvodljivo da to bude ni 10-15-20% a Boga mi,cak ni 3-4 % profita i povecanja potrosnje/potraznje godisnje.
I kada tome jos dodas sveopstu planetarnu sliku,od Ugande i Kine,do Amerike i nase Bosne gdje 2% stanovnistva ima planetarno bogastvo i kapacitete planete zemlje u 95% ...normalno i neminovno je talasanje ove mase.
naravno da ga zasipa reklamama itd, itd. Ali na tebi je da odlucis! Ako ce drzava odlucivati za tebe, sta je sljedece? Da ti govori sta ces jesti da se ne udebljas, da ti kaze sta ces piti, da ti kaze ovo ili ono.
Isto posao kojim se ti bavis. Ti hoces da zaradis, nemoj reci kakoe to ti bas hoces da zaradis onoliko koliko ti treba da prezivis. Covjecanstvo ce opstati ako se vratimo lovu i ribolovu i potpuno napustimo mederni nacin zivota, a jesul ljudi spremni na to? naravno da ne, to je glupost. Medjutim, svi mi hocemo da zaradimo. I oaj bankar, i prodavac auta, i pekar itd, i ti ljudi kao i svi mi ce uciniti sve da proda svoj proizvod.
Na tebi je hoces li kupiti i koliko ces trositi.
Harvard Business School je okupila jednom sve svoje studente na nekoj ceremoniji i rekli im: sad cemo vam otkriti jednu tajnu koju samo znaju odredjeni ljudi: TROSITE MANJE NEGO STO ZARADITE!
U americi nije problem ni potrosnja ni razlika u bogatstvu, nego ko koliko placa poreza, e tu je sustina problema! Tu je problem SAD. U Illionoisu je porez 6%! SEST PROCENATA!!!! na prodaju. U mojoj drzavi porez na auto kada kupis je 3%!!! Pa sad vidi gdje je problem u SAD.