Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post Reply
jefferson

#26 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

odakle ti taj podatak ? .. znate da sam ja ovdje u USA i mene pitaju gomile Amerikanaca za bilo koji posao kada me vide umrljanoga farbom u radnoj uniformi kada idem i vracam se sa posla
kume i mole da nazovem svoga Boss-a ako ima radno mjesto slobodno !!!
jer nas posao je na terenu a ne sjedimo u kancelariji, znaci ?
kontakt sa ljudima , na terenu , i na ulici i 500 kilometara u mojoj regiji , non -stop u pokretu i znam sta pricam ! :x
a ja se osjecam neugodno ,osjecam se grozno kao da im ja otimam posao ...i moj Bosanski naglasak , nervozan pokusavam ocajne da ih smirim , pa popricamo i cigaretu zapalimo i pivom ih "pogodim"
i objasnim da ja i moj Boss je takodjer na rubu finansijskoga kolapsa ! ( imali smo 5 ljudi a sada ostali ja i on , i postali veliki prijatelji , moj Boss je Afro-Amerikanac ili Crnac ogromna srca , borimo se kao lavovi da prezivimo )
takva vam je situacija u USA
Viva La Revolucion ! :x

Taj podatak je 8 pstova iznad ovog tvog posta sam kopirao komplet clanak:
evo ti link pa podjeli prijateljima:
http://msn.careerbuilder.com/Article/MS ... e/?pf=true
jefferson

#27 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:Ti sada govoris o razlicitim mentalitetima,i regionalnim afinitetima i predispozicijama itd itd. To sto ti navodis ima smisla,ne protivim se ja toj tvojoj teoriji.

Ja sam ti u postu iznad napisao i replicirao na nesto drugo,skroz drugo ;-)
Arapsko proljece i protesti u americi, spaniji i sl veze nemaju jedno s drugim. Kakve veze imaju hapsenja u NYC i Tunisu, Kairu ili Tripoliju? Nikakve, jer onaj u NYC plati kaznu od par stotina dolara i ode kuci, onaj u kairu ili Tripoliju se mozda nikad nije vratio kuci.
Naravno da je veliki jaz izmedju bogatih i siromasnih, ali jaro ne moze svako biti Bill Gates, Tim Cook ili Steve Jobs. Zar ne? Uvijek ce biti jaz izmedju bogatih i siromasnih, a EU mora sada stegnuti kais a neke drzave i platiti necij nerad. Spanci, portugalci, Grci su birali te iste ljude koji su ih doveli u ovo stanje. Birali su ih jer su ovi se zaduzivali da bi im dali 14 plata, 15% na gledanje u monitor, penzije sa 55 godina. P koja drzava to moze izdrzati? Protesti u Grckoj nisu zbog jaza izmedju bogatih i siromasnih nego zbog toga sto nema sjedit i zaradjivat, nego treba radit. Eto stos e protestvuje.
U SAD je uvijek bila velika razlika, ali u SAD se vvrlo lako moze postat bogat a jos brze mozes sve to izgubiti. Ja sam to vec davno rekao, u SAD bi stvari drugacije bile da imas regrutaciju ko u vrijeme vijetnaskog rata, Tada ne bi pjevali pjesme nego bi Wall Street vec gorio.
Ali pravi problem je sto politicari nisu smogli snage da preokrenu svoje privrede kao sto je njemacka uradila i spremi ih na cinjenicu da nema vise poslova sa srednjom skolom. Ti poslovi su otisli u Ukrajinu, Kinu, indiju itd, itd. Treba se obrazovanje i ekonomija reformirati jer danas ko ima srednju skolu malo sta moze uraditi. To je problem, sto su politicari kupovali vrijeme i nisu htjeli da se suoce sa istinom, dok su prohtjevi rasli: besplatno zdravstveno, socijala, ovo ono. Sve to neko mora platiti a poslovi odose u kinu, indiju, itd, itd.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#28 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by -LIBERO- »

I ti u svemu tome ne vidis nikakvu krivicu korporacija,njihove logike ka stalnim povecanjem profita,jer samo ih to odrzava/zadovoljava? Ti tu ne vidis nikakvu krivicu bankarskog lobija,velikih bankarskih igraca i sl???

U krajnjem slucaju,gdje je uopste pravicnost u logici da sve te velike korporacije,bankarski i kreditni lobiji koji su i doveli ,u velikoj mjeri,do recesijskih kriza dobijaju stimulanse i pomoc od drzave,dok neki prosjecni amerikanac vec kod druge nevracene rate kredita dobija po "nosu" (na razne nacine).
Ko je izmjestio sve relevantnije pogone po toj Indiji,Vijetnamu,Kini gdje ,opet,za "saku" rize neki hamali rade na traci ? (opet nepravicnost,fakticki moderno robovlasnistvo) ;-)

I nemoj tako pojednostavljivati i samo na ljudska prava odvlaciti temu portedenja arapskog bunta i bunta u drugim dijelovima svijeta. U 99% slucajeva se sve svodi na pravdu,pravicnost,ravnomjerniju raspodjelu bogastava i kapaciteta ove zemlje (planete).

Ali ok,uvijek se moze banalizovanjem i drugim nacinima pokusavati negirati odgovornost,ocito,najodgovornijih u cijeloj ovoj prici ;-)
zavrzlama

#29 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by zavrzlama »

theTruePath wrote:kazem ja...blizi se famozna 2012,sve je vise ocito :D :D

cujem sverceri vec prodaju karte za one brodove na tibetu :D
hercegovac_pravi

#30 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by hercegovac_pravi »

Ma ta revolucija more jedino ako DOSTA 1990 preuzme inicijativu :zzzz: Do tada....neJma ti NJišta od toKa
jefferson

#31 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:I ti u svemu tome ne vidis nikakvu krivicu korporacija,njihove logike ka stalnim povecanjem profita,jer samo ih to odrzava/zadovoljava? Ti tu ne vidis nikakvu krivicu bankarskog lobija,velikih bankarskih igraca i sl???

U krajnjem slucaju,gdje je uopste pravicnost u logici da sve te velike korporacije,bankarski i kreditni lobiji koji su i doveli ,u velikoj mjeri,do recesijskih kriza dobijaju stimulanse i pomoc od drzave,dok neki prosjecni amerikanac vec kod druge nevracene rate kredita dobija po "nosu" (na razne nacine).
Ko je izmjestio sve relevantnije pogone po toj Indiji,Vijetnamu,Kini gdje ,opet,za "saku" rize neki hamali rade na traci ? (opet nepravicnost,fakticki moderno robovlasnistvo) ;-)

I nemoj tako pojednostavljivati i samo na ljudska prava odvlaciti temu portedenja arapskog bunta i bunta u drugim dijelovima svijeta. U 99% slucajeva se sve svodi na pravdu,pravicnost,ravnomjerniju raspodjelu bogastava i kapaciteta ove zemlje (planete).

Ali ok,uvijek se moze banalizovanjem i drugim nacinima pokusavati negirati odgovornost,ocito,najodgovornijih u cijeloj ovoj prici ;-)
Korporacije i banke hoce vece profite? Pa i ja hocu vecu platu, profit itd. I ti demonstranti hoce da profitiraju.
Po toj logici recimo Steve Jobs bi trebao reci: aaaa to je bas puno za mene, znas ja sam promjenio nacin kako svijet slusa muziku ali cu se zadovoljiti sa 3-4000dol da se ne bi neko pobunio!
Eto banke zaradjuju! Fakat da zaradjuju. Meni svaki dan dodje psotom ponuda za neku kreditnu karticu. Ja npr. imam dvije kreditne kartice i obe su sa 9% kamate, a to je ako imam balans. Meni dolaze ponude za kartice sa 24% kamate! Ja finu uzmem ponudu, pocjepam je i cao. Neko je ne pocjepa jer NE CITA i onda dodje u problem i banka zaradi an njemu 10 puta vise nego ulozi.
Banka ne salje prijetece pismo da ljudi moraju kupovati kredite i sl.
Ja znam ljude koji su kupovali kuce jer su svoju kredtnu sposobnost bazirali na cinjenicu da su radili dodatne sate na poslu! Mislim gdje je tu logika? Kad je ekonomija usporila i kad vise nije bilo dodatnih sati za sve su bile krive banke, drzava itd, samo oni nisu!
simpozijum delirijum

#32 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by simpozijum delirijum »

zavrzlama wrote:
theTruePath wrote:kazem ja...blizi se famozna 2012,sve je vise ocito :D :D

cujem sverceri vec prodaju karte za one brodove na tibetu :D
a jok ! da nas spase mali zeleni ? :lol: sa Islamskom bojom !? ili crveni ? Komunisti mrski ?
radije cu umrijeti u " demokratiji" !
bez boja kao zombi !
a gdje su sareni "? neopredijeljeni ? nesvsrstani ? ljudi iz mjesanih brakova ? Arapima , Aziji i ostalima , nasa braca i sestre...
kao Beneton :lol:
tako to ide : svi za jednoga jedan za sve
svaka cast Amerikancima na Volstrit, koji odrzavaju multikulturu i snagu pokreta ! :thumbup:
hercegovac_pravi

#33 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by hercegovac_pravi »

jefferson wrote: Ja znam ljude koji su kupovali kuce jer su svoju kredtnu sposobnost bazirali na cinjenicu da su radili dodatne sate na poslu!
Opet bez namjere da pravim iznimku od pojedinca...ali moram upitati na čemu je banka pravila evaluaciju kreditne sposobnosti tog pojedinca?
Pa znaju se bankarski standardi..zašto su svjesno davali kredite ljudima koji nisu u stanju da ih plaćaju? To meni nikako ne ide u glavu...šta je povod tome svemu? pošto mi je prilično jasno da živiš u Americi, možeš li mi logički objasniti ovaj fenomen (ne zanam kako bih ga drugačije nazvao). Hvala unaprijed.
vazi

#34 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by vazi »

ne zaboravimo da svi oni koji su vodili i zivojevali neku revoluciju, nakon odredjenog perioda na vlasti, postali su isti ili i gori od onih protiv kojih su dizali revoluciju.

boriti se, ok ali znati sta onda s izborenom "slobodom"
jefferson

#35 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

hercegovac_pravi wrote:
jefferson wrote: Ja znam ljude koji su kupovali kuce jer su svoju kredtnu sposobnost bazirali na cinjenicu da su radili dodatne sate na poslu!
Opet bez namjere da pravim iznimku od pojedinca...ali moram upitati na čemu je banka pravila evaluaciju kreditne sposobnosti tog pojedinca?
Pa znaju se bankarski standardi..zašto su svjesno davali kredite ljudima koji nisu u stanju da ih plaćaju? To meni nikako ne ide u glavu...šta je povod tome svemu? pošto mi je prilično jasno da živiš u Americi, možeš li mi logički objasniti ovaj fenomen (ne zanam kako bih ga drugačije nazvao). Hvala unaprijed.
Banka ce u USA dati kredit na osnovu kreditne sposobnosti, koja se racuna jednacinom. Znaci da bi bio kreditno sposoban moras imati odredjeni broj "bodova" koji se dobivaju na osnovu tvoje kreditne aktivnosti, tj. koliko si redovan platisa.
Znaci ako imas kreditnu karticu, kredit na auto i sve to recimo mjesecno kosta 200-300 dol, i ti sve to uredno placas, tvoj kreditni rejting ce biti dovoljno dobar, jer banka to gleda kao nekog u koga ima povjerenje.
E onda tebi malo zine guzica pa umjesto kuce od 150,000 koju mozes bez problema otplacivati kupis kucu od 300,000.
Banka na osnovu tvoje dosadasnje aktivnosti tebi da kredit jer si bio ozbiljan, itd, itd. I na kraju popusis i ti, a banka ce se vec snaci.
Isto kao i auto.
Ja imam kredit na auto od skoro 200 dol. Mogao sam uzeti kredit za dosta bolje auto, i placati 300-400dol. Ali nisam, jer necu toliko teret posto ovo mogu bez problema placat.
Niko mene nije mogao natjerati da ja kupim skuplje auto. Naravno, kada sam kupovao ovo, prodavac je rekao: gospodine, vi ste kvalifikovani za daleko veci kredit itd, itd, ali ja sam rekao da necu i cao djaci. Ubjedjivali su mene oni jos, dok nisam rekao da cu izaci i necu kupiti ni to auto koje sam namjeravao ako me nastave daviti time. I tu se prica zavrsila. Njihovo je da prodaju, i zarade sto vise. Moje da kupim sto jeftinije i to je to.
simpozijum delirijum

#36 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

vazi wrote:ne zaboravimo da svi oni koji su vodili i zivojevali neku revoluciju, nakon odredjenog perioda na vlasti, postali su isti ili i gori od onih protiv kojih su dizali revoluciju.

boriti se, ok ali znati sta onda s izborenom "slobodom"

u tome i jeste fazon kao sto rekoh, u Zukoti parku ili preimenovanom u Park slobode u Njujorku svake veceri se drze takozvane konferencije i svi mi koji imamo kompjuter i internet konekciju se mozemo prikljuciti i dati svoje ideje
prava demokratija na djelu 'mala covjeka" i ne samo u Njujorku ( da ne davim linkovima ) , vec svuda
ukljucimo se i razmijenimo ideje kako dalje :thumbup:
linkove imate , da ne spamam temu i trudite se sami , prijateljski preporucujem , to su divni i dobri ljudi
a Spanci koji su pogurali Amerikance su najzesci uz Grke takodjer ! a Arapima i Tahrir borcima u Egiptu , i Tunizanima i Jasmin revoluciji ? koji daju savjete kako da se odrze ?
velicanstveno
legende su !
"Adbusters" ih za sada okuplja ( drzite se dalje od Facebook ) , policija prati tu pogotovo jer im je najlakse :x
tu je raja naivna !
ljevoruki

#37 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by ljevoruki »

hercegovac_pravi wrote:
Da se ukljucim u ovu, vrlo interesantnu, temu.
Poznat mi je slucaj, bilo na TV ovdje kod mene prije nekih 2 godine, da je lola "kupio" kucu ( u stvari podigao hipotekarni kredit) koja je kostala preko $400.000. Sve bi to bilo u redu da lola nije bio uposlenik jednog fast food restorana sa godisnjom placom od nekih $16-18.000. Uslovi kredita su bili da prvu godinu ne plati nista, sljedecu nesto malo, trecu puni iznos i kamata se mijenja prema trenutnoj trzisnoj vrijednosti (variable interest rate)
Lola fina sabrao 2+2, skontao da moze dvije godine zivjeti skoro dzabe i uzeo kredit, nakon dvije godine jednostavno odselio i preselio u apartman. Pitas kako je banka odobrila taj kredit - svi ti koji rade na odobravanju kredita zaradjuju procenat od prodatog kredita, neki ljudi su zaradili milione zavaljujuci banke za koje rade i dovodeci globalni bankarski sistem u opasnost.
Danas vise nije, mozda je ovo ekstreman slucaj, ali danas je puno teze dobiti kredit nego prije samo 2-3 godine.
Cak se i auto industrija zalila, u jeku najvece krize 2009. g, da bi mogli prodati puno vise auta samo da banke popuste u odobravanju kredita.
U principu podrzavam ove proteste ali mislim da je kasno za ravnomjernu raspodjelu bogastva (equal distribution of the wealth). Mozda je Marx i bio u pravu, mozda je kapitalizmu, ovom danasnjem odzvonilo, ali ne treba ocekivati velike promjene preko noci, pogotovo revolucije. Valja otplacivati kredite.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#38 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by -LIBERO- »

A niko tog osnovnog konzumenta ne gura u taj zacarani krug po kojem funkcionise kapitalizam?
Niko ga ne "vuce za rukav" ne zasipa reklamama,ne potencira logiku potrosackog drustva i rezonovanja na svakom koraku.

Nije li forsiranje tog i takvog sistema stalne ponude i potraznje,osnovni postulat na kojem je zasnovan kapitalizam??

Zasto je tesko ,logikom cifri i recimo nekog piramidalnog koncepta,doci do zaklucka da se ta logika nasukala na sopstveni sprud??

Kamo dalje?? Kako prodati jos 150.000 novoizgradjenih stambenih jedinica ?? (lupio sam broj,a u Americi,kada vec pricamo o njima ima sigurno i vise i to mnogo vise tih jedinica). Kako prodati novih tek izaslih sa tvornicke trake stotine hiljada automobila?? Kako prodati milione novih mobitela,ves masina,CD playera....kombajna (opet banalizujem,ali poenta je bitna)??

Kako zadrzati taj ideal i stremljenje da se stalno nesto nudi i prodaje,kada je osnovna baza ,taj srednji sloj,brutalno nasukan i ,vise ili mane,izvaran i izmanipulisan (da ne kazem opljackan)

Taj sistem reznovanja i stalne teznje da se iz godine u godinu poveca prodaja i zarada za 10-15-20 % jednostavno prije ili kasnije mora doci do zida,kada vise nije izvodljivo da to bude ni 10-15-20% a Boga mi,cak ni 3-4 % profita i povecanja potrosnje/potraznje godisnje.

I kada tome jos dodas sveopstu planetarnu sliku,od Ugande i Kine,do Amerike i nase Bosne gdje 2% stanovnistva ima planetarno bogastvo i kapacitete planete zemlje u 95% ...normalno i neminovno je talasanje ove mase.
jefferson

#39 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

-LIBERO- wrote:A niko tog osnovnog konzumenta ne gura u taj zacarani krug po kojem funkcionise kapitalizam?
Niko ga ne "vuce za rukav" ne zasipa reklamama,ne potencira logiku potrosackog drustva i rezonovanja na svakom koraku.

Nije li forsiranje tog i takvog sistema stalne ponude i potraznje,osnovni postulat na kojem je zasnovan kapitalizam??

Zasto je tesko ,logikom cifri i recimo nekog piramidalnog koncepta,doci do zaklucka da se ta logika nasukala na sopstveni sprud??

Kamo dalje?? Kako prodati jos 150.000 novoizgradjenih stambenih jedinica ?? (lupio sam broj,a u Americi,kada vec pricamo o njima ima sigurno i vise i to mnogo vise tih jedinica). Kako prodati novih tek izaslih sa tvornicke trake stotine hiljada automobila?? Kako prodati milione novih mobitela,ves masina,CD playera....kombajna (opet banalizujem,ali poenta je bitna)??

Kako zadrzati taj ideal i stremljenje da se stalno nesto nudi i prodaje,kada je osnovna baza ,taj srednji sloj,brutalno nasukan i ,vise ili mane,izvaran i izmanipulisan (da ne kazem opljackan)

Taj sistem reznovanja i stalne teznje da se iz godine u godinu poveca prodaja i zarada za 10-15-20 % jednostavno prije ili kasnije mora doci do zida,kada vise nije izvodljivo da to bude ni 10-15-20% a Boga mi,cak ni 3-4 % profita i povecanja potrosnje/potraznje godisnje.

I kada tome jos dodas sveopstu planetarnu sliku,od Ugande i Kine,do Amerike i nase Bosne gdje 2% stanovnistva ima planetarno bogastvo i kapacitete planete zemlje u 95% ...normalno i neminovno je talasanje ove mase.
naravno da ga zasipa reklamama itd, itd. Ali na tebi je da odlucis! Ako ce drzava odlucivati za tebe, sta je sljedece? Da ti govori sta ces jesti da se ne udebljas, da ti kaze sta ces piti, da ti kaze ovo ili ono.
Isto posao kojim se ti bavis. Ti hoces da zaradis, nemoj reci kakoe to ti bas hoces da zaradis onoliko koliko ti treba da prezivis. Covjecanstvo ce opstati ako se vratimo lovu i ribolovu i potpuno napustimo mederni nacin zivota, a jesul ljudi spremni na to? naravno da ne, to je glupost. Medjutim, svi mi hocemo da zaradimo. I oaj bankar, i prodavac auta, i pekar itd, i ti ljudi kao i svi mi ce uciniti sve da proda svoj proizvod.
Na tebi je hoces li kupiti i koliko ces trositi.
Harvard Business School je okupila jednom sve svoje studente na nekoj ceremoniji i rekli im: sad cemo vam otkriti jednu tajnu koju samo znaju odredjeni ljudi: TROSITE MANJE NEGO STO ZARADITE!
U americi nije problem ni potrosnja ni razlika u bogatstvu, nego ko koliko placa poreza, e tu je sustina problema! Tu je problem SAD. U Illionoisu je porez 6%! SEST PROCENATA!!!! na prodaju. U mojoj drzavi porez na auto kada kupis je 3%!!! Pa sad vidi gdje je problem u SAD.
simpozijum delirijum

#40 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

stochar wrote:
ja sam se po prvi put opredijelio na koju cu stranu , pa sta bude neka bude ... rage =bijes :x a vi ?
gdje ce te biti 15 Oktobra 2011 ?
Dr. Octagon

#41 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by Dr. Octagon »

Stado je upravljano jako moćnim oružjem koje unaprijed diktira šablon kako treba živjeti,nameće trendove,potiče konzumerizam,zakopava ga dublje u dužničko ropstvo i tako dalje.Oružije su mediji 21 vijeka,internet,tv.Sve informacije koje dobijamo o svijetu oko nas dolaze odatle.Ne zamaramo se time da li ih neko lektoriše,recenzira ili iskrivljuje.Vjerujte da npr. situacija u Libiji nije onakva kakvu serviraju mediji.Stado mnogo toga ima za izgubti.Ljudi koji su pravili Francusku revoluciju su bili goli&bosi.U bolesnoj verziji kapitalističkog poretka koji je aktuelan sada stado ima priliku da pokuša da živi život vještački stvorenih zvijezda i da time stegne sebi omču oko vrata i da državi garanciju da će piškiti krv kao na golom otoku sljedećih 50 godina marljivo otplaćujući ratu kredita.U Americi je konzumerizam veći problem od heroina,cracka,kokaina,side,terorizma i skakavaca zajedno.Ti ljudi troše kao cijela planeta naravno bez pokrića.Špekulativna ekonimija bazirana na halucinaciji naravno da nema nikakvo dugoročno uporište.Problem je što su nametnuli svoj way of life cijelom razvijenom svijetu.Taj model su preuzeli i poslovni subjekti,kao što su banke i finansijske institucije diljem svijeta.Jedinstven sistem za planetu Zemlju nikad postojati neće.Komunizam je bio savršen sistem ali je došao rano i nije se implementirao kako treba a mišljenja o istom su na zapadu bila u samom startu jasna.Jevrejski koncept poslovanja ne poznaje jednakopravnost ni beskamatni zajam a nažalost oni diktiraju pravila igre.Riba se čisti od glave...
JThomas

#42 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by JThomas »

ko ga hebe (prosječnog konzumenta) kada u vrijeme brzog interneta neće da uključi vijuge i razmišlja svojom glavom. za prodaju je potrebno dvoje, niko nikoga nije mogao natjerati da kupuje te stambene jedinice i auta ako mu ne trebaju. velika ironija je što konzument i banka tu potpuno isto razmišljaju - oboma je zinulo dupe za više nego što im treba.

i ti isti demonstranti plaćaju platu od tog istog ronalda time što gledaju TV, kupuju dresove i šalove, idu na utakmice...
simpozijum delirijum

#43 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

JThomas wrote:ko ga hebe (prosječnog konzumenta) kada u vrijeme brzog interneta neće da uključi vijuge i razmišlja svojom glavom. za prodaju je potrebno dvoje, niko nikoga nije mogao natjerati da kupuje te stambene jedinice i auta ako mu ne trebaju. velika ironija je što konzument i banka tu potpuno isto razmišljaju - oboma je zinulo dupe za više nego što im treba.

i ti isti demonstranti plaćaju platu od tog istog ronalda time što gledaju TV, kupuju dresove i šalove, idu na utakmice...
fulis poentu , pogledaj gdje je napravljen dres Ronalda?
"Made in China "
TV ?
"Made in Turkey "
i tako dalje .. ovo je globalno , zato i jeste fazon sto ne zele zivjeti tako , nije bitno kako smo svi nasjeli na potrosacki fazon , i nije istina da imas sanse u biznisu ako nisi veliki igrac i ako nema korupcije i silovanja i prljavih igri
" mali covjek " tu nema sanse ...ako si posten igrac , a sta trebamo ?
klati i ubijati za profit i dobar biznis !??

kapitalizam u ovome obliku je mrtav i bori se kao zombi da prezivi uz vojno-policijski aparat
JThomas

#44 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by JThomas »

zašto je napravljen?

zato što ga mali čovjek kupuje. a niko ga ne tjera.
jefferson

#45 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

JThomas wrote:zašto je napravljen?

I zato sto je dizajniran u Z. Evropi, SAD ili Japanu. U politickoj ekonomiji postoji definicija "jata ptica" pa eto, koga interesuje ima knjiga.
sladak_ko_med

#46 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by sladak_ko_med »

to i ako bude globalne revolucije zaobići će BiH :roll: iz vrlo jednostavnog razloga: svi oni koji ne rade, u svojoj užoj familiji imaju nekoga ko im šalje novac iz inostranstva 8-) i haj sad vi nađite tim ljudima razlog za revolt :D on ne radi a ima para heeeej :roll:
jefferson

#47 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

sladak_ko_med wrote:to i ako bude globalne revolucije zaobići će BiH :roll: iz vrlo jednostavnog razloga: svi oni koji ne rade, u svojoj užoj familiji imaju nekoga ko im šalje novac iz inostranstva 8-) i haj sad vi nađite tim ljudima razlog za revolt :D on ne radi a ima para heeeej :roll:
cek jaro, vec dolazi druga generacija koja ce se zapitati sto da salje novac u BiH!
simpozijum delirijum

#48 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

jefferson wrote:

I zato sto je dizajniran u Z. Evropi, SAD ili Japanu. U politickoj ekonomiji postoji definicija "jata ptica" pa eto, koga interesuje ima knjiga.
OK !
vratimo se malo u proslost , blizu proslost ..
prije deset -15 godina ..
treba li nam auto od 3000 kubika ?
treba li nam IPhone i video igre ili cemo svoju djecu izvesti u park da sutaju lopte ?
treba li nam Facebook da imamo prijatelje i cak ovaj jebeni internet ? ( treba nam doduse za ovu trenutnu revoluciju a poslije cemo ga ukinuti a Facebook prvi ! a osnivaca na giljotinu lol: ) zezam se ( ali ne za giljotinu :x )
sta nam treba zaista i koliko placamo i koliko ostatak planete placa za to ?
da bi se elita JP Morgana ili Kineske ili Ruske ( svi ista gamad ) kompanije krvi napile od nas ?
Dr. Octagon

#49 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by Dr. Octagon »

Kapitalizam je klinički mrtav.To je de facto.Bit će nam ponuđen sociajalistički paobran.Nad tako kompleksnim aparatima nema kontrole.
jefferson

#50 Re: Globalna revolucija 15.10.2011 ?

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
jefferson wrote:

OK !
vratimo se malo u proslost , blizu proslost ..
prije deset -15 godina ..
treba li nam auto od 3000 kubika ?
treba li nam IPhone i video igre ili cemo svoju djecu izvesti u park da sutaju lopte ?
treba li nam Facebook da imamo prijatelje i cak ovaj jebeni internet ? ( treba nam doduse za ovu trenutnu revoluciju a poslije cemo ga ukinuti a Facebook prvi ! a osnivaca na giljotinu lol: ) zezam se ( ali ne za giljotinu :x )
sta nam treba zaista i koliko placamo i koliko ostatak planete placa za to ?
da bi se elita JP Morgana ili Kineske ili Ruske ( svi ista gamad ) kompanije krvi napile od nas ?
Ja bogami u petak narucujem novi iPhone4S a ti mozes npra da odes negdje u pecinu da zivis sto se mene tice!
Post Reply