Toma Zdravković - 20 godina posle...

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

(ne)forumas

#26 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by (ne)forumas »

TOMA ZDRAVKOVIC - Uzivo u restoranu 1987 - Cijeli Spot Kompletan 57minuta
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#27 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by Admir_1984 »

„Što će mi život"

... ili gotovo sve. Jer, dok je na muzičkom terenu beležio pobede, muzički život nika-ko nije mogao da sklopi u celinu. Sa Mili-com se razveo februara 1970. i iza sebe već imao dva neuspešna braka. Uteha mu je bila kćer Žaklina, iz braka sa Olgicom, rođena 22. novembra 1963, baš na dan kad je ubijen predsednik Džon Kenedi, po čemu je i dobila ime. Međutim, po uo-bičajenoj recepturi, depresiju i razočare-nje Toma je gasio u dnu čaše i kocki. No-vac koji je zarađivao i koji je priticao u veli-kim količinama, prosto je bežao od njega. Trošio je nemilice, ali nije žalio. Sve mu je izgledalo normalno: da komponuje za se-be i druge, da stalno lansira hitove i da ne zanemari društveni život utopljen u boemskim isparenjima. S pesmama nikad nije bilo problema. One kao da su izvirale iz njega: „Ljubavi, živote moj", „Noći su tužne sve", „Kad se voli što se rastaje". Pu-blika ga je razumela i Toma nju. Poverenje je bilo obostrano.

Vrhunac Zdravkovićevog muzičkog opusa bila je saradnja sa Silvanom Armenulić, pevačicom koja ga je srela u Leskovcu, davne 1956. godine. O tome je Toma pričao u „TV Reviji" pre nekoliko go-dina: „...Sretali smo se po raznim gradovi-ma i 1969. godine smo se našli u istoj gru-pi. Tad sam već bio popularan i tražen kompozitor. Silvana je bila na prekretnici. Imala je samo jednu bolje slušanu pesmu, ali ne i hit. Čini mi se da je to bila „Nad izvorom vrba se nadvila". (...) Silvana je lo-še prolazila. Sem te pesmice, ništa drugo nije imala. Nije bilo publike koja će je poneti. I uvek je bila depresivna. Pitala me je šta da radi, kako da se probije? Insistirala je da joj napišem pesmu. Ali, šta? Ja sam uvek bio u nekim romantičnim vezama ko-je su me inspirisale. Ljubav me je pokreta-la, pogotovo neuspešna. Šta da me tu po-vuče kad smo stari prijatelji? Pričali smo danima. Bila je nesrećna. Sećam se da mi je pričala o svom braku koji je bio labilan. Očajavala je. Na neki način umeo sam da je razumem. Često mi je govorila: - Jao, ovaj život moj! Neka ide sve u đa-vola, kad mi ništa ne ide od ruke! Nit' brak, nit' ovo, nit' ono...I jednom, dok smo se vozili busom na koncert, kažem joj: - Znaš šta, to je interesantno, da ti ja na-pravim pesmu baš kao što ti pričaš? Da napravim onako kako se osećaš? Onda ćeš bolje i pevati. (...) Tokom mnogih putovanja i usputnih razgovora upoznao sam sve njene proble-me, njen život, način izražavanja. Ušao sam joj u dušu. Međutim, baš tad su mi tra-žili pesmu za „Beogradski sabor". A ja sam razmišljao o Silvani i o njenom „Šta će mi život". Imali smo nekoliko slobodnih dana, bez putovanja, bez koncerata. Bio sam sa nekim društvom, mislim da smo pili jedno dva-tri dana. Totalno sam bio bole-stan, umoran, čini mi se da sam se probu-dio u hotelu „Slavija". Oko devet je trebalo da krenemo na turneju. Onako, sav izbe-zumljen, mamuran, glava mi otpada, si-đem, poručim kafu i iz čiste muke uzmem od konobara blokčić za račune i olovku, Mislim, 'ajd, sad ću bar da napišem pesmu za „Beogradski sabor". Bilo mi je vrlo lako, jer bio sam mamuran i nije mi bilo ni do čega, pa napišem „Šta će mi život". Kad smo se vratili sa turneje, ja sam, krijući se malo od Silvane otišao u studio da snimim „Šta će mi život" - ispovedao se Toma novinaru Draganu Gajeru. - Radio Beograd i „Estrada" spremali su za-jedničku ploču sa stvarima koje će biti na „Saboru". Ali, Silvana je čula pesmu, baš u studiju JV", preko puta „Ekscelziora". I počne: - Dado, molim te, ovo je pesma za me-ne, ti to moraš da mi daš... Pokušavao sam da se odbranim: - Pa, šta ću ja da pevam na „Saboru"? I ne, i da, i molim te, drž' ne daj. I, šta ću? Ja joj dam tu pesmu. Uostalom, to je bila njena priča, pesma je nastala od onog što je ona meni ispričala. - Uzmi, ionako sam je napravio za tebe! Priznao sam, tako je bilo suđeno... Po-klopilo se, ili je tako bilo tempirano, da u vreme izlaska ploče bude i televizijska serija „Ljubav na seoski način". Za vrlo kratko vreme Silvana je postala strahovito popularna. Bila je top pevač. Ono što je sa-njala (...) U vreme njene najveće popular-nosti, ja sam bio u totalnom autu, od života, nekakvih suludih situacija, od pića i kafana, drangulija. Bio sam u Americi kad sam čuo da je poginula. Užas! Možda je taj tekst, koji sam pisao za nju, slučaj za parapsihologiju. I nisam bog zna kako voleo tu pesmu. Sam naslov, „Šta će mi život", nije nešto. Bolje da je nije snimala: bolje bi bilo da nije postala popularna, a ostala živa..."
bandini

#28 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by bandini »

:(
koja legenda
valterbranisarajevo

#29 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by valterbranisarajevo »

U vreme početka kontrarevolucije na Kosovu, bio sam u Tetovu, sa direktorom Doma kulture. Seli smo u kafanu, počeli da pričamo o Kosovu i kad sam čuo njegove priče zgražavao sam se. Onda me je on upozorio da budem tiši, jer preko puta za stolom sede dva Albanca. Ja malo popio... ustanem i krenem za njihov sto. „Jeste li vi Albanci?" pitam. „Jesmo", reče jedan i poče da bledi. „Dođi za moj sto, kažem, ja sam iz Srbije, ja sam Toma Zdravković. 'Ajde da se poljubimo i da budemo drugovi!". Bili su šokirani, ali su ipak seli, pa smo se lepo napili! I oni su mi pri-čali o Kosovu, i sami zapanjeni onim što se dešava, ali srećni što ima neko da ih sasluša. A to nam danas fali: da jedni druge malo bolje čujemo!

Počivaj u miru legendo! Ovo zlo vrijeme ionako nije za dobre duše kakva je bila tvoja, a i tvoje "Osmice" u kojima si cugao sa Kemom, pjevao i pisao svoje pjesme više ne postoje... :(

Image
psydelija

#30 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by psydelija »

malo pre razmisljam o tomi (pokoj mu dusi) i pitam se: kako je moguce da svet za njega nije cuo? zar je moguce da nijedan njegov hit nije obradjen na engleskom, francuskom, talijanskom, kineskom, spanskom...? :sad:
... i tako u svoj toj nekoj brizi ka tom(i) velikanu, naletim na ovu izvanrednu temu. :)

20 god., a, kao da je juce bilo...
car ode i ostavi svoje pesme da ih razni/e banzovi/ke unistavaju... :x
da su imalo moralne danasnje muzicke "zvezde", napravili bi mu maozolej.

njega sam rado u ranoj mladosti slusao... sada redje...
kao omladinac, u nedostatku dram i bas-a, goa, trensa i progresiva, toma (ali, i sajo, zaim, beba i dr.) mi je sluzio kao alternativa... iako su njegove pesme "namenske" radjene odredjenoj populacijii, rado su ga slusali i oni koji nisu bili u tzv bedak fazonu i cesti gosti kafana.

tomu sam imao prilike kao "kure" :D da i upoznam.

otvarac teme, :thumbup:
LONGMAN

#31 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by LONGMAN »

... do jucer su oni sretni bili sad samo suze u ocima... :roll:

Sto rece pokretac svi mi slusamo sve i svasta, al kad dodje Toma, tisinaaa i sve sto kaze u pjesmi osjecamo.
Jedino njegove pjesme imaju poseban folder na mobitelu, i jedini pjevac kojeg slusa i moj did, i babo i ja :D
Industrialyzer

#32 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by Industrialyzer »

Kad mu je dijagnosticiran rak u metstazi , njegov doktor ga je nasao kako u trenerci izlazi iz bolnice i odlazi u kafanu preko puta...
radostan dan

#33 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 13:51, edited 1 time in total.
nivla

#34 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by nivla »

radostan dan

#35 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by radostan dan »

priprema se snimanje igrano-dokumentarnog filma o tomi....
hanny12

#36 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by hanny12 »

hanny12

#37 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by hanny12 »

radostan dan

#38 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by radostan dan »

nisam znao da je mogao da preživi, ali nije pristao na operaciju.
baš tužna sudbina. :sad:
MaxPayne

#39 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by MaxPayne »

legenda,sto puta sam se zapio uz njegove pjesme
R.I.P
dječak sa šibicama

#40 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by dječak sa šibicama »

Kazu stariji, kakve je on derneke na Osmicama pravio, au... tu si morao nedeljama ranije rezervisati sto, ali srecom cesto je gostovao pa dodjes na red.

Silvana i Toma, da padnes na dupe od sevdaha, nije cudo da su pjevali iz duse kad su zivjeli svoje pjesme.
Phorus

#41 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by Phorus »

"Moja veza sa muzikom je mnogo ozbiljnija nego što to misle moja publika i moje kolege.Sedimo jednom prilikom Miroslav Ilić i ja u Šumatovcu i on me pita-Dado šta ćeš da radiš ako ovo jednom prestane-Bilo mi je mnogo čudno-Zašto da prestane.Šta ima to da prođe?Jer ja ništa drugo ne umem i neznam da radim-sem muzike.Od nje i za nju živim..."

Jednostavno - genije... Sama cinjenica da se i dan danas na festama, svadbama, učeničkim pijankama, rostiljima diljem Balkana i dalje pjeva njegova "Branka", "Sanja", "Kafana" itd dovoljno govori o umjetnickoj vrijednosti njegovih p(j)esama... Ja osobno nemogu da ne pustim suzu kad cujem "tuzno leto"... Balkan je pun odlicnih pjevaca, tekstopisaca, bendova, ali znacaj Tome Zdravkovica je golem, pregolem...

i za kraj..
"-Ko o čemu,ti o kafani?
-Šta ćeš takava mi je sudbina.A od nje se nemože pobeći...Ej oduži se razgovor,a ti znaš da sam ja rekovalescent i da treba da odmaram.Idem...
-Verovatno na more ili neku banju?
-Ma ne čoveče,u kafanu..."
radostan dan

#42 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by radostan dan »

GLUMAC NA NEOBIČAN NAČIN U NEOBIČNO VREME ODAO POŠTU PRIJATELJU
Šerbedžija usred noći pevao pored spomenika Tomi Zdravkoviću

Milica Ivanović | 14. 09. 2013. - 18:58h | Foto: RAS
Na neobičan način u neobično vreme glumac Rade Šerbedžija odao je poštu svom prijatelju Tomi Zdravkoviću u Leskovcu.

Image
Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija, koji je gost Festivala filmske režije u Leskovcu LIFFE te ga je i svečano otvorio, u noći između četvrtka i petka održao je i sjajan koncert u klubu „Safir“. Posle koncerta, kada se razišla publika i otišle zvanice, oko dva sata posle ponoći, Šerbedžija je zatražio od domaćina da mu pokažu spomenik Tomi Zdravkoviću, u centru Leskovca, grada u kome je Toma napravio svoje prve pevačke korake.

„Naravno, odveli smo ga odmah posle koncerta tamo, u pola noći. Šerbedžija nije krio uzbuđenje, bili su prijatelji. Stajali smo oko spomenika, u opustelom parku, a Šerbedžija kao da je razgovarao sa Tomom. Pričao je o njemu, obraćao se spomeniku, a onda je iznenada zapevao Tominu pesmu „Dotako sam dno života“.
Delovalo je nestvarno, kao da smo slušali Tomu.

Posle malog šoka, odjednom su se uključili i počeli da ga prate muzičari iz njegovog orkestra „Zapadni kolodvor“, pa njegov sin Danilo. A onda smo svi zapevali. Bila je to pomalo nadrealna scena. Nas dvanaestorica stajali smo sred opustelog parka i pevali o kafani“, priča nam jedan od „pevača“ sa neobičnog skupa.

Image
...............................................

uhhh, jbte, za ovo se živi...
NeenaSa

#43 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by NeenaSa »

tagomago

#44 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by tagomago »

<3

daankaaaa :mrgreen:

mislim, možeš ti piti uz bauhaus, valjati se po podu uz joy division, ali nema pijanke & meraka bez tome. srećom ne alkoholiziram se više pa tu njegovu bol kroz pjesme ne doživljavam, ali redovno ga pustim, da ga se sjetim

ah...
radostan dan

#45 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by radostan dan »

Image
radostan dan

#47 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by radostan dan »

kako jučerašnjim postom najavih današnji članak u pressu... :zoka:

KAFANSKE PRIČE: Toma Zdravkovič je ipak bio najbolji

To je bilo neko drugo vreme kada nije bilo dovoljno isprsiti se za pet-šest hiljada maraka i snimiti ploču. Trebalo je napisati pesmu i otpevati je. A on je znao i jedno i drugo

Toma Zdravković? To je onaj pevač što je od škole imao samo osnovnu i kurs za traktoristu? Tačno. Onaj što je čitavo bogatstvo proćerdao po kafanama i kockarnicama da bi iza njega ostao samo jednosoban stan na Petlovom brdu? Potpuno ste u pravu. Pa po čemu je jedan takav zaslužio rubriku u "Vremenu"? E pa, gospođo, teško je to objasniti. Razlog je manje-više bizaran: on je, znate, bio najbolji.
Vidite, njegova priča počinje u selu Pečenjevac kod Leskovca. Pošto tamo posla nije bilo, morao je u varoš trbuhom za kruhom. Radio je najteže fizičke poslove, na građevini i tome slično. Jedno vreme fizikalisao je u leskovačkoj bolnici, a u pauzama bi znao da sedne na stepenice i da peva na sav glas. Na kraju su ga primetili. To je bilo neko drugo vreme kada nije bilo dovoljno isprsiti se za pet-šest hiljada maraka i snimiti ploču. Trebalo je napisati pesmu i otpevati je. A on je znao i jedno i drugo.
Ako se ikada nađe nekakav istoričar popularne kulture kome ovakve teme nisu ispod časti, verovatno će zabeležiti da je dotični Zdravković prvi javni nastup imao ranih sedamdesetih, u hotelu "Dubočica" u Leskovcu. Pevao je pre Silvane, koja mu je i kasnije pomagala. Da, da, reč je o Silvani Armenulić. Ne, gospođo, nije to ona pevaljka kako kažete, već dama kakva Vi nećete postati ni za tri života. Bez uvrede, molim, to su fakti. Elem, Silvana mu je malo pomogla na početku. Ostalo je istorija.
Potpuno ste u pravu, gospođo, njegove pesme nisu imale naročitu umetničku vrednost. Nije imao ni školovan glas. Ipak, čak i danas, posle toliko godina, kad negde krene njegova pesma, oči se ovlaže, ruke podignu, čaša razbije nekako sama od sebe, a svirac, 'bem li mu ćemane, dobro se ovajdi. Najniži porivi, zadimljena krčma, odvratne mačo balkanske alkoholne orgije? Možda ste u pravu, ali, kako da Vam kažem, neki ljudi još uvek vole da osete miris duše, ili bar da joj čuju glas. A Toma je imao dušu, onu što od sreće tugu tka. Balkanci to vole. Pa i Halil Džubran, i Bodler, i bog te pita ko sve nije pevao o pijanstvu. Šta je Toma gori od njih?
Možda niste znali, ali g. Zdravković se družio sa Miroslavom Antićem i Kemalom Montenom. U pravu ste, sve sama mokra braća. Genijalna, ali dobro, nije to bitno. Bolje da pričamo o njegovim ljubavima. U stvari, nema tu mnogo da se priča, on ih je sve lepo opevao. Znate za onu spikerku sa televizije. Lepa žena, tad su samo takve puštali pred kamere, odroni nalik na ove današnje nisu smeli ni Takovsku da pređu. Pa onda ona druga, pa treća... Ali ništa tuđe, nije džabe prepevao onu Masiasovu "Tu es la femme de mon ami". Drugo je to vreme bilo, nekako opuštenije, lepše. Ako baš hoćete, Toma je bio jedan od onih koji su ga obeležili. Jer, za koju godinu, niko se u Leskovcu neće sećati Žike Žmigavca ili nekog sličnog. Tome hoće.
Otkud tolika popularnost i za života, a naročito posle smrti? Ko zna, možda odgovor treba tražiti u tome što je narečeni singer-songwriter svaku svoju pesmu doživeo, otpio i odbolovao. Danas ove opajdare na "Pinku" pevaju o čarima seoskog života dok im na problematičnim mestima pucaju Versaćeovi kostimi. Nijednoj na pamet ne bi palo da ode kod Marka u leskovačku cigan-malu i danima peva "za dž". Nije im nivo. Zato im se imena zaboravljaju i pre nego što se izgovore, a Tomu – pamte.
Zanimljivo, ali u onome što bi nazvali kontrakulturnom sredinom Tomi godinama traže naslednika, ali džaba. Neki su na tom mestu videli Džeja Ramadanovskog. Ne vredi, mali se skućio, ima ženu, potomstvo, kafić... Može i on da peva o nesrećnim ljubavima koliko hoće, ali ko će da mu veruje? Kako neko reče, ljubav i jektika ne mogu da se sakriju. A ni da se isfoliraju.
Tako Vam je to, gospođo. Ko zna, možda jednog dana i shvatite, kad čujete svoju decu kako šrafe "Umoran sam od života" i vrište kao pomamna. Sumnjate? Dobro, videćemo. Doviđenja, sve najbolje, ljubim ruke. Nego, mali, daj još jednu duplu mučenicu i uzmi sebi nešto. Odlij malo Tomi za dušu. E, tako. 'Ajd, živeli.
Anestezija

#48 Re: Toma Zdravković - 20 godina posle...

Post by Anestezija »

Ljudina,pjesme koje se pamte :-D Sta se badela obori i dan danas uz Izgubljene ljubavi,Danku,Pesme moje... :meza1:
Post Reply