Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

wildflower

#26 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by wildflower »

sheikh wrote:
wildflower wrote:Ze-Do kanton, put Žepče-Zavidovići, u večernjim satima se vozači praznih šticara sa dvostrukom prikolicom utrkuju i pretiču, kako medjusobno tako i vozače koji se nesrećom zateknu tu. Kad se zaljulja ona prikolica u krivini, meni se krv ledi...radi se najčešće o kamionima firme ALMY, čiji se šoferi ne ustručavaju i da kroz semafor u centru grada prolete brzinom od oko 80-100 km/h, ugrožavajući živote pješaka i drugih učesnika u prometu. Kompleksaši se iživljavaju, svjesni su, vjerovatno, da im niko ne moze nista, jer je tu situacija takva da 'gazde' većih firmi drže u šaci i policiju, i sudstvo, i lokalnu vlast.

A neki dan sam imala situaciju da me pickup preticao u krivini, a iz krivine ravno na njega drugo auto, Bog nas je pogledao pa smo se nekako mimoisli, a kreten samo nastavio dalje...

U centru proleti 80-100km/h na crveno Almyev kamion :) ?????
Jel ti imas nesto protiv gradske elite :? :shock: :shock: :shock: :roll:
ima svakavih sofera,ali koliko sam ja shvatio po tvojoj prici,ovo nije o njima,jer u Zenici sa prilicno kratkim cestama tesko ostvariti 100km/h i proletiti kroz crveno ( mislim nemoguce za kamion) za debile sa autom moguce,ali bolesno :)
Prvo, ne radi se o Zenici.
Drugo, nisam nigdje napisala da prodje kroz crveno.
Trece, nemam ja prirucni radar pa da znam koliko tacno vozi, ali je sigurno da je to brzina koja nije u redu ni za koje vozilo na tom konkretnom mjestu, a kamoli za sleper.
Cetvrto, 'elita', hahaha.

Moje pisanje se nije odnosilo samo na Almy, to je navedeno kao primjer, a zasto je tebi bas to upalo u oko, to znas samo ti. Konkretno tako se ponasa vecina. Vjerujem da to mozda nije tako svugdje, mada sam dozivljavala slicne stvari sirom BiH, sto kao vozac, sto kao suvozac, ali ovaj tamni vilajet gdje trenutno zivim je posebna prica, nazalost.
mali Ninja

#27 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by mali Ninja »

bach wrote:Situacija:

Ograničenje je 70. Vi vozite 90.

Šta se može uraditi da se spriječi divljanje kamiondžija? Kakva su vaša iskustva u sustetu s njima, bezobraznim, nekulturnim, nepismenim ljudima od kojih većina ne zaslužuje vozačku ni u ludilu.
kršiš zakon prijatelju.
goran16v

#28 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

Taxisti, kamiondzije, dostavnjaci i ostali koji kruh zaradjuju volanom su fenomen nase drzave. Svi oni misle da su u povlastenom polozaju jer im je cesta radno mjesto pa kad se sretnete ti si prakticno gost u njihovoj kancelariji, pa se ne trude davati zmigavce, pravilno se prestrojavati, pustati pjesake, parkirati gdje je dozvoljeno, okretati se polukruzno gdje je zabranjeno dok saobracaj s obje strane stoje, postovanje ogranicenja, tehnicka ispravnost, pretovar, varanje na tahografu, puna linija i naravno ukopavanje u mjestu na mahanje musterije.
Svi oni svjesno idu na to da policija po defaultu ima razumjevanja i popusta za njih jer im je to kruh i gubitak vozacke znaci automatki biro za nezaposlene i tu pocinje zacarani krug.
Nazalost policija upravo to radi, tim kategorijama gleda kroz prste, sve se zavrsava na "cvaji". Tek tu i tamo, vjerovatno kad ih pritisnu kojekakva ministarstva naprave akciju. Kad bi policija provodila zakon nad ovim kategorijama na isti nacin na koji provodi nad nama obicnim vozacima vjerujem da bi se broj komercijalnih vozila i vozila za prevoz putnika znacajno smanjo radi teh neispravnosti, a da taxiste i ostale prof. vozace kaznjavaju za svaki pocinjeni prekraj bas kao sto i nas kaznjavaju mislim da bi dobar dio bankrotirao, a dobar dio stao bez vozacke.
Sve se svodi na dosljednu primjenu zakona na pocetnoj instanci (policija). Bez obzira na sporo sudstvo, kad bi prof. vozacu dali uplatni nalog od 40 KM za svako nedavanje zmigavca, a da ne pominjem ozbiljnije stvari zacas bi se ili kanili volana ili poceli postovati zakon.
Tu se javlja crna rupa i misterija naseg mentaliteta... Svi ti ljudi zive od volana i meni je logicno da je bas njima u interesu da na cestama vlada red i zakon. Iz meni nepoznatog razloga BAS oni se ponasaju suprotno. Svaki dan mi se desi da se bezobraznom prof.vozacu mogu podmetnuti da dodje do sudara i to apsolutno njegovom krivicom (zmigavac, prestrojavanje, uzimanje prednosti, zaustavljanje u zabrani, polukruzno okretanje gdje je zabranjeno). E zato mi nije jasan njihov rezon kako im se to isplati jer su non stop u sahu da plate kaznu, ostanu bez vozacke i razibiju auto tj ostanu bez alata za rad???
Jos mi je veca muka kad ih policija ipak nagazi pa od onako batatih postanu placljive pizde koje se kunu djecom da ce umrijet od gladi, placu kako ce ostati bez posla itd..
Bez obzira na lose ceste, stare automobile i manjak para, ono sto nama treba za pocetak je da se zakon dosljedno provodi na sve kategoruje, a narocito na prof. vozace!
wildflower

#29 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by wildflower »

Zavidovići, konkretno semafor gdje se gradska ulica kriza sa regionalnim putem uz rijeku Bosnu na kojem se moze razviti pristojna brzina, ako ne maris za propise o saobracaju.
bach

#30 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by bach »

kakavdanakneiskustvu wrote:
bach wrote:
Gray wrote:I ja sam jednom imao sličnu situaciju kao op, išao sam oko u septembru u 5 ujturo po ogromnoj kiši u mrklom mraku uz Komar kada me je kroz krivinu preticao prazan kamion za prevoz balvana. Srećom nije bilo neke veće opasnosti u konkretnoj situaciji, ali sam pomislio da vozač definitivno nije normalan.

Ljetos krenuo prema Doboju, ali sam se hitno morao vratiti u Zenicu. Negdje pred Žepčem nađem dobro mjesto za polukružno, sve po propisu, žmigavac i to i vidim da Žepča prema meni ide jedan dostavni bijeli caddy, udaljen od mene koji sam se okretao jedno 300 ili 400 metara. LIk je vozio preko 100 na sat na mjestu gdje je ograničenje 50 i nije ni pokušao da smanji brzinu kada je vidio da se uključujem u saobraćaj, nego me je sa nogom na gasu pokušao zaobići dok sam još prelazio na suprotnu stranu ceste.

Ne znam šta je taj čovjek mislio i gdje je polagao vozački ali se zaustavio ispred mene vičući mi jesam li normalan?''', te mi naravno psovao šta je stigao...

a šta ti njemu?

Sačekao da čovjek ispriča svoje, gledao ga kako duboko diše i mijenja boje na licu i nastavio svojim putem...
MAN-lion's coach

#31 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by MAN-lion's coach »

Najveća trauma mi je bila kada me preticao debil koji je prevozio acetilenske boce, po punoj.I to nepotrebno.
A one landaraju...samo je falilo da počnu ispadati.... :run: :run:
Presušio dabogda.
bach

#32 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by bach »

Prošle godine raskrsnica na ulazu u Hadžiće, čekam u isključnoj traci da uđem u centar naselja. U moju traku, gazeći bijelu liniju ulazi rashodovani šleper i otkida mi retrovizor na Aurisu. Trubim, ali lik ode.

Tek je šou nastao kad su došli policijci ko iz vica o drotovima. Mrzovoljni, krezavi, nepismeni i korumpirani.

" Vi gospodine niste pravilno postupili!!!! Kada se ovakvo nešto desi, pravilo je da VI krenete za vozačem koji vam je načinio štetu i ga sami zaustavite", objašnjavao mi je predstavnik zakona.

Zatim su me pokušali ubijediti da sam sebi samom otkinuo retrovizor. Ljudi pojma nemaju šta je kasko osiguranje.

Vjerovatno bih šleper i vozača koji me je udario zatekao kod Gojka na janjetini.
Karabaja

#33 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Karabaja »

bache, pretpostavljao sam da si pussy u saobraćaju, ali se nisam mogao nadati da te i kamioni prestižu :D
530i

#34 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by 530i »

Redovna je pojava da vozači kojekakvih kedija i kombija pretiču, voze brzo, agresivno, ubacuju se itd. Sa kamiondžijama je glavni problem njihova bahatost, voze sporo i neće da se sklone. Premda ima poneki izuzetak.
4gent

#35 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by 4gent »

shlauf wrote:Jaran mi poslao ovaj link:

Onaj kamion na kraju sto je spojen sa onom debelom ko' slep stangom sluzi kao gurac a i kao kocac tereta

Treba imati "MUDA" pa preticati ovako nešto dugačkoooooo.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
:-)

pored ovog i sa R8 ideš po' sata dok ga pretekneš :lol: :lol: :lol:

a kamiondžija ima nevjerovatnih luđaka, posebno kad voze prazan kamion pa se glupiraju uz Bradinu ili Raštelicu kako njima niko ništa ne može. A s druge strane, jedino me oni nikad nisu zaslijepili dugim svjetlima....
goran16v

#36 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

530i wrote:Redovna je pojava da vozači kojekakvih kedija i kombija pretiču, voze brzo, agresivno, ubacuju se itd. Sa kamiondžijama je glavni problem njihova bahatost, voze sporo i neće da se sklone. Premda ima poneki izuzetak.
Svojevremeno je SLO policija trenirala strogocu na kamiondzijama zbog stvaranja kolona i to su uglavnom padale nase hajirlije. Nastele se odmah iza ugibalista i zaustave kamiondziju koji iza sebe ima vise od 5 automobila, nije se smakao, a po zakonu je bio duzan. Nedavno je izasla cijela studija o tim tzv pasivnim prekrsajima medju kojima je i ovaj
testovi

#37 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by testovi »

danas idem iz semizovca i prati me kamion sa velikom prikolicom ja vozim 70 ali on se lijepi za mene samo sam ceko da neka zivotinjaiskoci na put da moram zakocit a da se on zabije u mene i da poginem
dosli do vogo petlje ulazim u petlju i izlazim vozim dam gas na 80 d amu malo pobjegnem i vozim prema tunelu kad open on stize me
osjeco sam se kao u nekom filmu kad na putu vozaca auta proganja ludi kamionđija
TenDollars

#38 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by TenDollars »

imao sam na slucaj da me lik karaulom prati u milimetar sa dostavnim kombijem, lik se bukvalno zalijepio za auto, na prvom prosirenju ja usporim i izvucem se udesno da budala prodje a on nece da prodje i ja ponovo nastavim i on se ponovo zalijepi i prodje me kasnije na punoj.
Problem nije bio u meni za sporu voznju vec sam imao kamion ispred sebe.
mali Ninja

#39 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by mali Ninja »

citajuci ove postove malo sam se nasmijao, malo cudio i tako to. uglavnom koliko vidim ovde niko ne poštuje zakon i saobraćajne propise. štaviše, u Bosni je to posebno potrebno, sa posebnom oprežnošću voziti bilo kojim putem, kategorisanim ili ne, ludaka ima svuda, ali ako bi se bar većina držala propisa, kud i kamo bi se broj nesreca umanjio.

zakljucak, pazite sami sebe i vaše porodice, računajte da su sva vozila na putu potencijalne ubice (vozači).
madner

#40 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by madner »

Mene kamion nije nikad prestigao. Jednom je jedan kombi pokusao. :D
goran16v

#41 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

A koliko je nas boraca za pravdu poslije slucaja na nas ugrozi kamion, kombi itd uzelo telefon, nazvalo 122 i obavjestilo policiju sta se dogodilo, mjesto, marka kamiona, reg br. i sve sto se stigne zapaziti???
Ja sam samo jednom i to nedavno, spustam se niz Ivan prema Konjicu i u Podorascu u lijevoj krivini bez ikakvog upozorenja u mojoj traci tj 1/2 na cesti, 1/2 na trotoaru pedantno parkiran mikser za beton iz kojeg pumpaju beton i izljevaju neki trotoar. Jedva se mimoidjem s autom iz suprotnog pravca, poslije 300 m naidjem na patrolu, stanem i lijepo objasnim i opisem na sta sam naisao.
Ateista

#42 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Ateista »

Ja nikad nisam vidio neki kamion da tako brzo vozi, eventualno neki noviji kombi, ali nikad nisam vidio da prave gluposti.

Ono sa cim imam redovno iskustva to je da kamioni i autobusi bezobrazno peglaju, ispod realne brzine, nece da se sklone na prosirenje, nece ni da se pomjere u desno ili da daju signal da li je cisto za preticanje ili ne.
Do sad mi se samo par puta desilo da neki kamion ili auto da desni zmigavac da ga mogu preteci, to je tako rijetko, a moglo bi znatno ubrzati saobracaj i povecati sigurnost.
MyCore

#43 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by MyCore »

Zamisli kakav si ti care smor na putu kad te popuraspadnuti pretovareni FAP od 180 konja mora prestizati :shock: :?
MyCore

#44 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by MyCore »

Meni su vazda bili opasniji ti koji tuše po putu i prave i kolone i onda te natjeraju da rizikujes da bi ih pretekao
goran16v

#45 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

Ateista wrote:Ja nikad nisam vidio neki kamion da tako brzo vozi, eventualno neki noviji kombi, ali nikad nisam vidio da prave gluposti.

Ono sa cim imam redovno iskustva to je da kamioni i autobusi bezobrazno peglaju, ispod realne brzine, nece da se sklone na prosirenje, nece ni da se pomjere u desno ili da daju signal da li je cisto za preticanje ili ne.
Do sad mi se samo par puta desilo da neki kamion ili auto da desni zmigavac da ga mogu preteci, to je tako rijetko, a moglo bi znatno ubrzati saobracaj i povecati sigurnost.
Noviji dostavni auti i kombiji idu k'o metak pogotovo ako su prazni. Koliko se sjecam po zakonu je zabranjeno voziti sporije od 1/2 dozvoljene brzine. Nedavno niz Ivan na dijelu na kojem nema isprekidane linije stignem kamion koji ide cca 2 na sat, odmah iza mene se stvori kolona, malo sacekam i na nekom vise-manje preglednom komadu zaoobidnjem (ne preteknem nego zaobidjem) taj kamion, izam mene krene da ga prolazi cijela kolona i vidim policajca kako se sprema nekog da zaustavi. Ja se sledio, vec poceo da spremam izgovor o razlici izmedju preticanja i obilazenja, pfresporoj voznji itd, kad mi policajac dade znak da nastavim voznju. U retovozoru pogledam, nikog iz kolone nije zaustavio vec kamiondziju! Eto i to da mi se desi...
Ateista

#46 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:Ja nikad nisam vidio neki kamion da tako brzo vozi, eventualno neki noviji kombi, ali nikad nisam vidio da prave gluposti.

Noviji dostavni auti i kombiji idu k'o metak pogotovo ako su prazni. Koliko se sjecam po zakonu je zabranjeno voziti sporije od 1/2 dozvoljene brzine. Nedavno niz Ivan na dijelu na kojem nema isprekidane linije stignem kamion koji ide cca 2 na sat, odmah iza mene se stvori kolona, malo sacekam i na nekom vise-manje preglednom komadu zaoobidnjem (ne preteknem nego zaobidjem) taj kamion, izam mene krene da ga prolazi cijela kolona i vidim policajca kako se sprema nekog da zaustavi. Ja se sledio, vec poceo da spremam izgovor o razlici izmedju preticanja i obilazenja, pfresporoj voznji itd, kad mi policajac dade znak da nastavim voznju. U retovozoru pogledam, nikog iz kolone nije zaustavio vec kamiondziju! Eto i to da mi se desi...
Haj' da cujem jednom i za takav slucaj, svaka cast tim policajcima. :thumbup:
goran16v

#47 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

Ateista wrote: Haj' da cujem jednom i za takav slucaj, svaka cast tim policajcima. :thumbup:
Meni se desio jos cudniji slucaj, prije jedno 2 god na izlazu iz Pazarica (po novoj zaobilaznici), noc oko 10 sati, kisa pada, vidim kako se sa desne strane kamion sprema da se ukljuci u moju traku, a s obzirom na moju brzinu i da mi uzme prednost. Buduci da taj put poznajem kao svoj dzep znam da je do sljedece isprekidane linije prilican komad i pocnem da blicam da ga upozorim da se ne uvaljuje. Naravno da se uvalio i poceo da gusla 30 na sat u nekoj lesini od kipera. Ja ga iz ciste huje obidjem na ravnom komadicu prije uspona i mozda poslije jedno 2 min iza mene rotacije. Ja stajem i vec 'bem i sebi i kamiondziji sve po spisku. Prilazi policajac trazi dokumente i kaze: Sve sam vidio, i da ste blicali, i da vam je uzeo prednost. Ja mu objasnim da sam ga obisao samo zato sto isprkidane nema na vidiku, a on vozi 30 na sat i da bih izgobio pola sata zbog njegovog prekrsaja, a da je bilo ikako drugacije obisao bih ga po propisu. Na to policajac: Sve je uredu, morao sam vas zaustaviti da vas upozorim jer ste ipak preticali preko pune, ali vam necu pisati kaznu. U to nailazi kamiondzija i policajac ga zaustavi, i ispisa mu prekrsajni nalog za oduzimanje prednosti, nepostivanje sta ja znam cega, jos jedno 2 clana, usput uze moje podatke radi eventualnog svjedocenja.
Ateista

#48 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote: Haj' da cujem jednom i za takav slucaj, svaka cast tim policajcima. :thumbup:
Meni se desio jos cudniji slucaj, prije jedno 2 god na izlazu iz Pazarica (po novoj zaobilaznici), noc oko 10 sati, kisa pada, vidim kako se sa desne strane kamion sprema da se ukljuci u moju traku, a s obzirom na moju brzinu i da mi uzme prednost. Buduci da taj put poznajem kao svoj dzep znam da je do sljedece isprekidane linije prilican komad i pocnem da blicam da ga upozorim da se ne uvaljuje. Naravno da se uvalio i poceo da gusla 30 na sat u nekoj lesini od kipera. Ja ga iz ciste huje obidjem na ravnom komadicu prije uspona i mozda poslije jedno 2 min iza mene rotacije. Ja stajem i vec 'bem i sebi i kamiondziji sve po spisku. Prilazi policajac trazi dokumente i kaze: Sve sam vidio, i da ste blicali, i da vam je uzeo prednost. Ja mu objasnim da sam ga obisao samo zato sto isprkidane nema na vidiku, a on vozi 30 na sat i da bih izgobio pola sata zbog njegovog prekrsaja, a da je bilo ikako drugacije obisao bih ga po propisu. Na to policajac: Sve je uredu, morao sam vas zaustaviti da vas upozorim jer ste ipak preticali preko pune, ali vam necu pisati kaznu. U to nailazi kamiondzija i policajac ga zaustavi, i ispisa mu prekrsajni nalog za oduzimanje prednosti, nepostivanje sta ja znam cega, jos jedno 2 clana, usput uze moje podatke radi eventualnog svjedocenja.
Saobracaj bi bio dosta sigurniji kada bi bilo vise takvih primjera, kada bi policija kaznjavala i one koji prave kolone bez potrebe, nece da se sklone, uvaljuju se i slicno - UZROKE VELIKOG BROJA PREKRSAJA, a ne samo posljedice.
goran16v

#49 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

Uslovi na cesti su, kao i sve ostalo u ovoj drzavi, rezultat finansijske situacije i naseg stanja svijesti sto cini jedan lijepo zatvoreni krug. Policija smatra da je potplacena i da njihova plata nije dovoljna da sankcionisu te pasivne prekrsaje, dosljednije kaznjavaju sve prekrsaje i da potencijalno ulaze u konfliktne sitiacije sa vozacima, a sve to treba "papirologijski" oobraditi u stanici poslije smjene. Zato je policija sama sebi odredila normu koliko treba da rade za svoju platu, pa tako normu nakucavaju zaustavljajuci samo ono sto moraju i one za koje su sigirni da ce klepnuti usima i potpisati sto im daju. Doduse, s druge strane treba razumjeti i policiju, njihova moc i njihove plate fakat nisu dovoljan argument za pozrtvovaniji rad, da im se svako nagovori sta hoce a oni nista ne mogu... Nema vise plave milicije...
chuchumbamayumbe

#50 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by chuchumbamayumbe »

Legendarni film, Duel (1971), još uvijek se sjećam kada sam ga gledao kao klinac, strava i užas! :-)
Post Reply