Nek ih vrate oni koji su im izgradili satelitska naselja oko Čapljine,Stoca,Mostara,Modriče,Doboja,Brčkog itd.KENJAC wrote: I jos nesto. Nemojte zaboravit da ima mnogo Srba i Hrvata protjeranih iz federacije. Ko ce njih i gdje vratit ???
PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
-
veleno
#26 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
- Skijaš
#27 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Povratak podrazumjeva povratak svih.veleno wrote:Nek ih vrate oni koji su im izgradili satelitska naselja oko Čapljine,Stoca,Mostara,Modriče,Doboja,Brčkog itd.KENJAC wrote: I jos nesto. Nemojte zaboravit da ima mnogo Srba i Hrvata protjeranih iz federacije. Ko ce njih i gdje vratit ???
- Hemel
#28 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
,,,koji to zele.Skijaš wrote:Povratak podrazumjeva povratak svih.veleno wrote:Nek ih vrate oni koji su im izgradili satelitska naselja oko Čapljine,Stoca,Mostara,Modriče,Doboja,Brčkog itd.KENJAC wrote: I jos nesto. Nemojte zaboravit da ima mnogo Srba i Hrvata protjeranih iz federacije. Ko ce njih i gdje vratit ???
Svi znamo kakva se kampanja vodila a i danas isto da se ljhudi ne vracaju u Federaciju BiH. Izdvajala se znacajna sredstva za programe koji su stimulisali ljude da se ne vracaju.
Takvih mi nije zao. Zao mi je svakoga ko iskreno zeli da se vrati i takvome treba pomoci.
-
KENJAC
#29 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Ih, jelde ? Bosnjaci su otisli od jada a Srbi od blagostanja! Dajte ba ljudi probudite se! A sto se tice naselja satelita zaboravio si "Doboj Jug" Sjecam se jos one Komsiceve izjave da su Srbi iz Sarajeva "ekonomska migracija" Naravno ovo se odnosi na Srbe sto su poslije rata otisli ! Ova diskusija ko je od cega i od koga pobjego je stara ko ona o kokoski i jajetu! Imam jarana koji je jednom reko "Eno konji zapalise zastavu na dzamiji u Brckom za vrijeme Ramazana" I svaka mu cast i jesu konji ! Al taj isti prije desetak godina mi rece "Sta je imo Gardovic da mase Srpskom zastavom u sred Carsije" ????
-
popajic
#30 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Uh Kenjac , ovdje si otisao u off !KENJAC wrote:Ih, jelde ? Bosnjaci su otisli od jada a Srbi od blagostanja! Dajte ba ljudi probudite se! A sto se tice naselja satelita zaboravio si "Doboj Jug" Sjecam se jos one Komsiceve izjave da su Srbi iz Sarajeva "ekonomska migracija" Naravno ovo se odnosi na Srbe sto su poslije rata otisli ! Ova diskusija ko je od cega i od koga pobjego je stara ko ona o kokoski i jajetu! Imam jarana koji je jednom reko "Eno konji zapalise zastavu na dzamiji u Brckom za vrijeme Ramazana" I svaka mu cast i jesu konji ! Al taj isti prije desetak godina mi rece "Sta je imo Gardovic da mase Srpskom zastavom u sred Carsije" ????
Sad bi trebalo spominjati Krajisnikov proglas da "pravi" Srbi moraju napustiti Sarajevo ( sto su an mas i cinili ) pa porediti sa masovnim progonima nesrpskog zivlja , da bi se "visokoumno" zapitali sta je u ovoj tragediji kokos a sta jaje.
Ali , TO trenutno nije tema pa necu o tome
Rijec je o vec dobro staroj ideji da se SVIMA koji to zele omoguci povratak. Pod "omoguciti" se podrazumijeva aparat koji minimalno garantuje bezbjednost povtatnika , pa onda i kakav- takav ekonomski garant.
Idealno bi bilo govoriti o LJUDIMA povratnicima , a ne o Srbima , Hrvatima ili Bosnjacima.
Sve dok je u opticaju ovaj etnicki predznak , male su sanse za socijalno - ekonomski pristup problemu.
-
KENJAC
#31 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Ja samo navedoh jedan primjer razlicitih arsina i to je to! Ne zelim spominjat razne Kraisnike jer ih NIKAD nisam sluso i radio sam ono sto sam mislio da u tom trenutku trebam radit. Pricamo o povratku i samo hocu da kazem bas to sto ti rece "Pricajmo o povratku ljudi" Ali je veliki problem sto "ljudi" nece da budu "ljudi" nego se sami svrstavaju u jedan od torova! Kad smo imali prriliku da se ne svrstavamo, ja i jos dvojica glasasmo za "nesvrstane" a ostali se jako dobro svrstase.popajic wrote:Uh Kenjac , ovdje si otisao u off !KENJAC wrote:Ih, jelde ? Bosnjaci su otisli od jada a Srbi od blagostanja! Dajte ba ljudi probudite se! A sto se tice naselja satelita zaboravio si "Doboj Jug" Sjecam se jos one Komsiceve izjave da su Srbi iz Sarajeva "ekonomska migracija" Naravno ovo se odnosi na Srbe sto su poslije rata otisli ! Ova diskusija ko je od cega i od koga pobjego je stara ko ona o kokoski i jajetu! Imam jarana koji je jednom reko "Eno konji zapalise zastavu na dzamiji u Brckom za vrijeme Ramazana" I svaka mu cast i jesu konji ! Al taj isti prije desetak godina mi rece "Sta je imo Gardovic da mase Srpskom zastavom u sred Carsije" ????
Sad bi trebalo spominjati Krajisnikov proglas da "pravi" Srbi moraju napustiti Sarajevo ( sto su an mas i cinili ) pa porediti sa masovnim progonima nesrpskog zivlja , da bi se "visokoumno" zapitali sta je u ovoj tragediji kokos a sta jaje.
Ali , TO trenutno nije tema pa necu o tome
Rijec je o vec dobro staroj ideji da se SVIMA koji to zele omoguci povratak. Pod "omoguciti" se podrazumijeva aparat koji minimalno garantuje bezbjednost povtatnika , pa onda i kakav- takav ekonomski garant.
Idealno bi bilo govoriti o LJUDIMA povratnicima , a ne o Srbima , Hrvatima ili Bosnjacima.
Sve dok je u opticaju ovaj etnicki predznak , male su sanse za socijalno - ekonomski pristup problemu.
Elem neise, ja u predjasnjem mom postu rekoh da je povratak ko povratak moguc. Povratak kao odrzivi povratak je nesto sto u trenutnoj situaciji (ekonomsko-politickoj) nemoguce! Prema tome razvijat ekonomiju a ostali ce se problemi manje- vise moci rjesiti! I opet da ponovim, dijaspora ne treba da glasa. O sudbini Bosne trebaju odlucivat njeni stanovnici. Em sta ja ima da glasam kad ne zivim tamo, em Bosanci kad izaberu nece moci prosipati onu standardnu pricu o "nametnitom rjesenju"
- kiky
#32 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
činjenica je da se u entiteu zlatnom finansira ostanak srba na otetim područjima ...
brčko je školski primjer te rabote ...
pomoč onim koji uspiju da se vrate na svoje je nikakva ...
brčko je školski primjer te rabote ...
pomoč onim koji uspiju da se vrate na svoje je nikakva ...
-
SevdahNinja
#33 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
udrch, bravo i od mene!udrch wrote:Prijatelju moj ti ne sanjaš, moguće je više nego što i sami mislimo..pogotovo ako uzmemo ovu odluku ustavnog suda po kojoj bi ako sam ja dobro shvatio sad trebalo biti vraćeno državljanstvo svim našim građanima..Ja ću ukratko analizirati samo izbornu jedinicu broj 5..SevdahNinja wrote:Slazem se s tobom. Pitanje je kako to najbolje uraditi. Uzmimo rezultate zadnjih izbora za skupstinu RS, skupimo glasove pro-bosanskih stranaka (SDP, SDA, SBIH, SBBBIH) i podjelimo ih kroz glasove SNSD-a (kao najjace stranke) po izbornim jedinicama, dobicemo sljedece "koeficijente"heckler wrote: Jos 100k pro-BiH glasaca i jedinstvena izborna lista u cetnitetu i cetnitet postaje folklorno drustvo. Hoce li do ovoga doci organizovano ranije ili ce se cekati da prirodni procesi zavrse svoje svejedno.
301 - IZBORNA JEDINICA 1 = 0,2716
302 - IZBORNA JEDINICA 2 = 0,0971
303 - IZBORNA JEDINICA 3 = 0,3513
304 - IZBORNA JEDINICA 4 = 0,2635
305 - IZBORNA JEDINICA 5 = 0,3154
306 - IZBORNA JEDINICA 6 = 0,0611
Koncentrisimo se za pocetak na izborne jedinice 3, 5 i 1 kao jedinice s najvecim koeficijentima i mogucnostima najbrzeg dodatnog rasta. Potrazimo taj pro-bosanski svijet u BiH i dijaspori iz tih jedinica i motivisimo ih da se registruju za izbore. Na facebook-u imamo npr. grupe po gradovima, gdje mozemo kontaktirati tu populaciju. Neka nam to bude takmicarska disciplina i da vidimo ko ce vise naci i registrovati svijeta iz tih izbornih jedinica. A gradovi su sljedeci:
IZBORNA JEDINICA 3:
1 . 014 - DERVENTA
2 . 016 - BOSANSKI BROD / BROD
3 . 018 - ODŽAK / VUKOSAVLJE
4 . 024 - MODRIČA
5 . 038 - DOBOJ
6 . 045 - GRAČANICA / PETROVO
7 . 074 - TESLIĆ
IZBORNA JEDINICA 5:
1 . 081 - KALESIJA / OSMACI
2 . 083 - ZVORNIK
3 . 101 - ŠEKOVIĆI
4 . 103 - VLASENICA
5 . 104 - BRATUNAC
6 . 105 - SREBRENICA
7 . 121 - SOKOLAC
8 . 123 - HAN PIJESAK
9 . 132 - ILIDŽA / ISTOČNA ILIDŽA
10 . 138 - STARI GRAD SARAJEVO / ISTOČNI STARI GRAD
11 . 140 - NOVO SARAJEVO / ISTOČNO NOVO SARAJEVO
12 . 142 - TRNOVO (RS)
13 . 144 - PALE (RS)
14 . 146 - ROGATICA
15 . 185 - MILIĆI
IZBORNA JEDINICA 1:
1 . 006 - BOSANSKA KRUPA / KRUPA NA UNI
2 . 007 - BOSANSKI NOVI / NOVI GRAD
3 . 008 - BOSANSKA DUBICA / KOZARSKA DUBICA
4 . 009 - PRIJEDOR
5 . 010 - BOSANSKA GRADIŠKA / GRADIŠKA
6 . 011 - LAKTAŠI
7 . 012 - SRBAC
8 . 013 - PRNJAVOR
9 . 033 - SANSKI MOST / OŠTRA LUKA
10 . 184 - KOSTAJNICA
Sta mislite, da li previse sanjam ili je ovo realno?
IZBORNA JEDINICA 5:
1 . 081 - KALESIJA / OSMACI - ovo je općina u kojoj su Bošnjaci u većini..mahala, ceparde, hajvazi, like, gojčin i 5,6 manjih mjesta su čisto Bošnjačka..u potpunosti su naslonjeni na Kalesiju ekonomski i geografski i žive potpuno neovisni od PC-a, ne možeš steći utisak da se nalaziš u PC-u..jedino veće mjesto naseljeno Srbima su Osmaci, ostala su potpuno beznačajna.moja procjena je da su preko 65% stanovnika Bošnjaci, otprilike oko 2,3 hiljade glasača..zdravstvo i pravo na penzije i invalidnine su doprinijeli da načelnik opštine nije Bošnjak..
2 . 083 - ZVORNIK - prema zvaničnim podacima vratilo se oko 20 000 Bošnjaka..Zvornička dijaspora (prvi veliki val izbjeglica u Evropi) je najviše koncentrirana u Austriji i koja se na račun ostanka u toj zemlji morala u potpunosti odreći državljanstva..uopšte ne sumnjam u njihov patriotizam iako su ispis iz našeg državljanstva plaćali 1500 KM..nisu naši državljani, a vlasnici su naslijeđenih nekretnina..opština koja je prije rata imala 55 hiljada Bošnjaka..
3 . 101 - ŠEKOVIĆI - ovdje osim Borogova ni prije rata nije bilo Bošnjaka
4 . 103 - VLASENICA - vratilo se određen broj Bošnjaka..
5 . 104 - BRATUNAC - zabilježen dobar povratak, polovina Bošnjaka iz ove opštine je u Švicarskoj, koncentrirana u tri kantona u francuskom govornom području..ekonomski sposobni da kupe čitavu opštinu, ali na njihovoj animaciji skoro niko ne radi..u posljednje vrijeme strahovito porazni rezultati glasova iz dijaspore..
6 . 105 - SREBRENICA - poznata situacija
7 . 121 - SOKOLAC
8 . 123 - HAN PIJESAK
9 . 132 - ILIDŽA / ISTOČNA ILIDŽA
10 . 138 - STARI GRAD SARAJEVO / ISTOČNI STARI GRAD
11 . 140 - NOVO SARAJEVO / ISTOČNO NOVO SARAJEVO
12 . 142 - TRNOVO (RS)
13 . 144 - PALE (RS)
14 . 146 - ROGATICA - prije rata su Bošnjaci bili većina..Žepa pripada ovoj opštini..ne znam koliko se ovdje može izvući glasova s obzirom da se Rogatica kao i Foča preselila u Sarajevo..
15 . 185 - MILIĆI - dijelovi ove opštine su čisto Bošnjački..Nova Kasaba i Cerska..problem je što se pola Cerske preselilo u Ameriku..koliko znam imaju mogućnost glasanja u odsustvu..
Ove Sarajevske opštine je teško procijeniti, pa ne znam..
Uglavnom mislim da se iz ove izborne jedinice može izvući uz dobru organizaciju na sljedećim izborima oko 20 do 30.000 glasova..
Ključan problem je zdravstvo, penzije, invalidnine i državljanstvo...
Da bi podigli kvotu registrovanih iz gore navedenih jedinica, trebali bi upotrjebiti ni manje ni vise instrumente 'dijalog marketinga'. Udrch je to vec sjajno poceo, nabrojavsi brojno stanje i mjesta populacije. Sada bi nam trebala prezimena pa da mozemo traziti po telefonskim imenicima, socijalnim mrezama itd. Nakon toga stupiti u direktan, telefonski, elektronski (strukturalni
- tbv
#34 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
ma treba ih sve u guantenamo zatvoriti, sta ce njima prava, nek budu sretni sto su ostali zivi...Salazar wrote:Normalno da treba ukiniti pravo da glasaju i tako odlučuju oni koji su se opredijelili da svoju sudbinu i sudbinu svog potomstva vežu za neke druge zemlje.Svejedno je da li se radi o Bošnjacima,Srbima,Hrvatima,Ostalima... Ako si se opredijelio da živiš Kanadi,USA,Australiji,Švedskoj,Hrvatskoj,Srbiji... šta ima da nama Bosancima i Hercegovcima koji smo tu ostali biraš vlast,biraj u zemlji u kojoj živiš ako ti daju.
VEZANO ZA TEMU
28.09.2011. OHR: Zatvoriti kolektivne centre
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, njegov prvi zamjenik Roderick Moore, predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain, ambasadori Kanade, Francuske i Velike Britanije te predstavnici drugih ambasada zemalja članica Upravnog odbora posjetili su danas povratnike i interno raseljene osobe u naseljima Gornja Bočinja, Johovac i Tešanj u Srednjoj Bosni.
Valentin InzkoInzko je ovom prilikom izjavio da je nezavršeni posao izmještanja raseljenih osoba iz kolektivnih centara u vlastite domove moguće okončati implementacijom Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII, koju su prošle godine usvojile vlasti u BiH.
Predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain rekao je da je ova inicijativa prilika da se Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira pokaže "da je moguće riješiti problem raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini združenim naporima vlasti na svim nivoima u zemlji i kontinuiranim angažmanom međunarodne zajednice".
U Bočinji i Johovcu ambasadori su se susreli sa povratničkim porodicama iz reda hrvatskog i srpskog naroda i razgovarali o socijalno-ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju, uključujući oštećenu infrastrukturu, nepostojanje prilika za zapošljavanje i neadekvatan pristup javnim uslugama.
- Povratnici i oni koji još čekaju na stalni dom u BiH su mikrokozmos bosanskohercegovačkog stanovništva u cjelini, rekao je Inzko.
Dodao je da bi oni imali bolju šansu da riješe ozbiljne ekonomske izazove da postoji bolje financiranje javnih usluga, da su bolje organizirane, i da je politički fokus stavljen na pitanja koja su građanima važna.
Nakon Bočinje i Johovca, ambasadori su posjetili bošnjačke porodice koje žive u kolektivnom centru u Tešnju i koje su suočene sa akutnim psihološko-socijalnim, medicinskim i ekonomskim teškoćama.
Šesnaest godina nakon rata, skoro 8.600 ljudi još živi u 159 kolektivnih centara širom BiH, od kojih mnogi ne zadovoljavaju ni osnovne potrebe, kao što su tekuća voda, grijanje i električna energija, saopćeno je iz OHR-a.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110928143
- kiky
#35 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
neka ohr vrati te ljude kučama i super svima ...
makar tih 8.000 ljudi (i kusur ) ...
makar tih 8.000 ljudi (i kusur ) ...
- Skijaš
#36 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Proces povratka još uvijek nije završen. Kada se to riješi, službeno a ne tvojom izjavom tipa "ko se htio vratiti, vratio se", tek tada možemo otvoriti to pitanje uloge dijaspore. Sada još uvijek ne znamo ko se od njih ne želi vratiti, a ko ne može jer nema gdje.Salazar wrote:O čemu mu govorimo.O ljudima koji su trajno napustili jednu i nastanili se u drugoj zemlji.Po kojem osnovu oni imaju pravo glasa u zemlji s kojom imaju samo neke maglovite emocinalne veze i gdje je ta granica kad treba reći dosta.Hoćemo li mi i njihovim supružnicima i djeci koji nisu ni rođeni u BiH dopustiti da nam biraju gradonačelnike i ostale.Hoće li oni i za 100 godina biti onih koji će iz Toronta ili Sidneja glasati poštom na izborima u BiH.tbv wrote:ma treba ih sve u guantenamo zatvoriti, sta ce njima prava, nek budu sretni sto su ostali zivi...Salazar wrote:Normalno da treba ukiniti pravo da glasaju i tako odlučuju oni koji su se opredijelili da svoju sudbinu i sudbinu svog potomstva vežu za neke druge zemlje.Svejedno je da li se radi o Bošnjacima,Srbima,Hrvatima,Ostalima... Ako si se opredijelio da živiš Kanadi,USA,Australiji,Švedskoj,Hrvatskoj,Srbiji... šta ima da nama Bosancima i Hercegovcima koji smo tu ostali biraš vlast,biraj u zemlji u kojoj živiš ako ti daju.
Ne znam zašto spominješ quantenamo.Ljudi žive sretno u svojim novim domovinama ,dođu jednom u više godina kao turisti i tu se sva njihova veza sa BiH završava.
- kockica_kockica
#37 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
O vracanju osoba koje su otisle prije 20-tak godina sada je smijesno i govoriti. Ko god je otisao i gdje god da je otisao do sada ima kucu-stan, posao, djecu koja mozda samo natucaju nas jezik, zenu koja mozda nije iz Bosne itd... Ko ce se vratiti u zemlju u kojoj:
- sve vrvi od kriminala
- sudstvo pusta na slobodu manijake, ubice, i slicne
- policija te ne moze zastiti sve i da hoce
- svaka šuša ima pravo da ti blokira grad
- svaka budala nosi oruzje i puca kad mu se prohtije
- nema vlade ni nakon godinu dana nakon izbora
- broje se krvni zrnci ko je, sta je
- 70% stanovnistva zivi ispod granice siromastva i nikoga nije briga
- skolstvo se brine jedino o uvodjenju bespotrebnih predmeta, pa nakon skole ta djeca su glupa i nekulturna
- 70% stanovnistva nikad nije vidjelo kantu za smece niti je upotrijebilo
- 50% stanovnistva zivi u srednjem vijeku i time se dici
- 50% stanovnistva misli da su europljani a zapravo samo to misle
I mi pricamo o ljudima koji zive u civilizaciji da bi se trebali vratiti u ovu dzunglu od banana drzave za pracovjeka i pjesaka i majmuna...

- sve vrvi od kriminala
- sudstvo pusta na slobodu manijake, ubice, i slicne
- policija te ne moze zastiti sve i da hoce
- svaka šuša ima pravo da ti blokira grad
- svaka budala nosi oruzje i puca kad mu se prohtije
- nema vlade ni nakon godinu dana nakon izbora
- broje se krvni zrnci ko je, sta je
- 70% stanovnistva zivi ispod granice siromastva i nikoga nije briga
- skolstvo se brine jedino o uvodjenju bespotrebnih predmeta, pa nakon skole ta djeca su glupa i nekulturna
- 70% stanovnistva nikad nije vidjelo kantu za smece niti je upotrijebilo
- 50% stanovnistva zivi u srednjem vijeku i time se dici
- 50% stanovnistva misli da su europljani a zapravo samo to misle
I mi pricamo o ljudima koji zive u civilizaciji da bi se trebali vratiti u ovu dzunglu od banana drzave za pracovjeka i pjesaka i majmuna...
- Skijaš
#38 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Kako ljigava relativizacija tuđe patnje.Salazar wrote:Proces povratka koga jel izbjeglica,prognanika.U stvarnosti prosječan prognanik u dijaspori je zamijenio stan u Višegradu ili Foči za stan u Sarajevu a poslije isti prodo.Kakav je to izbjeglica ?.Izbjeglice su ti koji žive po kolektivnim smještajima tih 8 000 a mnogi i od njih gledaju da se ogrebu za stan od države.Skijaš wrote:Proces povratka još uvijek nije završen. Kada se to riješi, službeno a ne tvojom izjavom tipa "ko se htio vratiti, vratio se", tek tada možemo otvoriti to pitanje uloge dijaspore. Sada još uvijek ne znamo ko se od njih ne želi vratiti, a ko ne može jer nema gdje.
-
Azerty
#39 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Ovakav nacin pisanja je samo carsijsko-cevabdzijski nacin razmisljanja koji je, nazalost sveprisutan kod naseg naroda i zato i jesmo tu gdje jesmo.radnikh wrote:Hodidid wrote: Ko je ovim dosadasnjim povratnicima sve to obezbijedio? Niko! Pa su se opet ljudi vratili.
Gdje je najmasovniji povratak? Kozarac i Prijedor. Zasto? Raspitaj se malo.
Zasto?
Zato sto su ljudi prije svega imali volju da se vrate. To je prvi razlog. Drugi razlog je sto se radi o cestitim i radnim ljudima. Treci razlog je taj sto ipak i Prijedor i Kozarac nisu neke vukojebine tipa Rogatice i Zepe.
Najveci procenat povratnika je ostvaren u Kopacima, Vukosavlju, Bratuncu, Zvorniku, Doboju,Teslicu i onda u Prijedoru. S time sto npr. jedan dio opcine Zvornik gdje je 1991 zivilo preko 12.000 Bosnjaka pripalo tzv. Federaciji. Isto je i sa Dobojom gdje je tzv. Federaciji pripao dio opcine gdje je 1991 zivilo preko 13.000 Bosnjaka.
No to nije vazno za samu bit "price". Osnovni problem u procesu povrataka je postojanje genocidne tvorevine. Najbolji dokaz tome je npr. Ustikolina koja je nakon dejtonskog sporazuma vracena tzv. Federaciji. Sve je bilo sravnjeno, unisteno i opljackano osim lokalne crkve. Obnova je iznad 100% to jeste danas ima vise stambenih jedinica nego prije 1991. Povratak je masovan i to od prvog dana nakon uspostave federalne vlasti na tom podrucju. Samo par km dalje imamo Focu gdje je povratak ravan nuli.
Isto je sa Odzakom koji je nakon dejtonskog sporazuma vracen pod federalnu upravu i gdje su isto kao u slucaju Ustikoline obnova povratak bili masovni. Samo par km dalje sirom Posavine na stotine praznih i unistenih sela.
No ne bih duljuio jer iz iskustva znam da je besmisleno voditi ozbiljne rasprave s nekim ko prica o nekim vukojebinama. Carsijsko-cevabdzijska prica. Ili drugacije.... suplja.
Osvrnut cu se duze na poruke od nekih drugih ucesnika jer su dali mnogo bolje i izboljnije upise.
-
Azerty
#40 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Ovo je izuzetno dobar upis.Skijaš wrote:- oživljavanjem onih zajednica koje već leže uz međugradske ceste ili su naslonjene na veća naseljena mjesta. Identificiraš 30 takvih sredina, svakoj odrediš mjesto iz FBiH koje će joj biti sponzor i onda imaš 30 projekata koji ne trebaju micromanagement iz Sarajeva nego idu paralelno kroz saradnju čelnih ljudi u tim mjesnim zajednicama i načelnika opština u FBiH. Evo Travnik može biti sponzor Konjević polju recimo. I svaki mjesec neki novi projekat, Travničani to neće osjetiti, a u Konjević polju će se polako stvarati preduslove za opstanak.
- formiranjem novih zajednica, za one od kojih se ne može očekivati povratak u šumu. Bošnjačko stanovništvo posjeduje zemljište na kojem bi se širom manjeg entiteta moglo začeti nova naselja, bliže postojećim mjestima ili uz međugradske ceste. Jednospratne kuće u nizu, uz sve priključke te uz alokaciju dva dunuma zemlje svakom od domaćinstava, jeste nešto zbog čega bi se neko vratio iz Texasa. Ovdje bi se takođe moglo naći eventualne sponzor-gradove, ali recimo van BiH, u nekim od muslimanskih zemalja. Istanbul bi sam mogao sponzorisati desetak ovakvih naselja.
Znači potreban je fokusiran nastup, generalna akcija pozivanja na povratak nije dovoljna.
I prije rata je bilo dosta naselja koja su brzo gubila stanovnostvo. Neka radi politickih razloga kao npr Zepa koja je kaznjena od strane komunista i Srba. Naime to je jedino mjesto u Podrinju gdje cetnici i partizani nisu nikad mogli uci tokom WWII. Stanovnostvo se uspjelo odbraniti od njihovih nasrtaja i spasiti od pokolja. Tako da je 1945 u Zepi bilo 125000 st a 1991 samo 4500. Za vriijeme SFRJ nije bilo ulaganja i sistematski se radilo na raseljavanju tamosnjeg stanovnistva.
Na drugoj strani radila se forisirana urbanizacija radi stvaranja proletarijata pa su mnoga sela i naselja ostala bez infrastrukture sto je dovelo do izumiranja mnogih od njih.
No ostavimo proslost jer se to ne moze promjeniti.
Povratnike je trebalo grupirati u kurpnijim mjestima/ naseljima. Radilo se o novoformiranim ili onim znacajnijim koji su postojali 1991. Kao primjer mogu reci da obnovimo 300 kuca i to tako sto bi obnovili po 3 kuce u 100 sela. Zamislimo koliko treba da bi se u svaku kucu ponovo uvela struja, izgradio prohodan put(+odrzavanje) i sva ostala infrastruktura, prijevoz ucenika itd... Kakva je odrzivost sela u kojem ima samo par kuca? Nikakva.
Drugaciji postupak je izgraditi novo naselje od 300 kuca (gdje bi prostom racunicom imao preko 1.000st). Na samom startu imas prednost kada je izgradnja infrastrukture u pitanju. Jefitnije je izgraditi i odrzavati prohodan put u jedno nego u 100 naselja. Odrzivost takvog naselja je sasvim osigurana.
Nazalost u zadnjih 15 godina je koristen prvi nacin financiranja povratka. Tako npr. u mom naselju gdje je bilo preko 100 kuca/obitelji danas, 15 godina od kraja rata je obnovljeno samo 13 kuca. U 4 kuce jos uvjek nije uvedena struja iako su se ljudi vratili prije 8 godina. Dvoje starih osoba je umrlo pod srusenom plocom jer nisu uspjeli docekati neku pomoc u obnovi. Slicna situacija je u hiljade naselja sirom Bosne. Tako da je to sve mrtvo.
Povratak se samo moze desiti u krupnija etnicki homogena naselja. A to je dokaz i danas. Kopaci, Kozarac, Janja,Konjevic Polje, Sutjeska, Modri Lug, Jakes, Divic itd.
Medutim ja nisam za povratak pod bilo kojim uslovima. To je kontraproduktivno. Slati ljude medu i pod cetnicku vlast a da im se pri tom ne pruza nikakva pomoc je ludost i jedan od vidova izdaje. Blizu 200 povratnika je ubijeno a da nikad niko nije odgovarao za to. U Banja Luci su ubili rahmetli Murata Badica pred kamerama a da nikad niko nije odgovarao za to. Bosnjaka nema 100 miliona i svaka osoba je od izuzetne vaznosti. Ne treba ljude gurati da se vracaju pod bilo kakvim uslovima. To je samounistenje. Zemlju i tako i tako niko ne moze odnijeti. Ne moze niko uzeti Doboj na leda i odnijeti u Srbiju. On je tu gdje je i bio.
- heckler
#41 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
4 posta na forumu i sva cetiri protiv povratka i izbjeglica.
Cestitam, dobro dosao na ignore listu.
Cestitam, dobro dosao na ignore listu.
- Bosanac sa dna kace
#42 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Zaboravljena je Kotor Varos....
Sta je sa povratkom Srba?
Nije isto vratit se u neku sumu oko Kladnja ili na Glamocko polje
i nisu svi za ostanak na otetom
povratak treba da bude obostran...
Sta je sa povratkom Srba?
Nije isto vratit se u neku sumu oko Kladnja ili na Glamocko polje
povratak treba da bude obostran...
- heckler
#43 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE
Ima li ko pristup BH Danima da vidim ovaj intervju
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=12
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=12
Povratak je bio krvav ali je spasio državu
Priča o Fadilu Banjanoviću Braciki počinje prije 15. godina. Tada je ovaj Podrinjac, vođen ljubavlju prema rodnom kraju, pokrenuo niz akcija povratka, od Jusića preko Dugog dijela i Mahale pa sve do Hodžića kod Doboja. Bracika je najzaslužniji što se većina od 23.000 Zvorničana vratila u svoj grad i okolna naselja. Od Kozluka je napravio prvi bosanskohercegovački eko grad, a u saradnji sa ambasadama stranih zemalja osigurao je kompletnu opremu neophodnu za obnovu društvenog života u Kozluku i okolnim naseljima
Ispred Doma kulture u Kozluku, u hladu koji stvaraju dvije velike lipe, ugostio nas je Fadil Banjanović Bracika, lider povratka u BiH, doživotni predsjednik mjesne zajednice, te najozbiljniji kandidat za poziciju prvog načelnika ukoliko se Kozlučani izbore da ovo naselje sa oko četiri hiljade stanovnika dobije status opštine. Kafu je pripremila gospođa Vesna, predsjednica lokalnog aktiva žena, za osvježenje se pobrinuo Bracikin drug Halil, konobara je glumio Stojan, primjer uspješnog poduzetnika Asif, a za priču je bio zadužen Bracika. Naše je bilo, da uz blagi osmijeh, slušamo.
“Vidi, bracika moj, ovdje ću napraviti posao za 30 ljudi. U ovom Domu kulture! Naši se Kozlučani i Podrinjci žene po Kalesiji, Živinicama, Tuzli... Niko ne pravi svadbu u Kozluku. E, ja pravim prvi svadbeni salon u Kozluku. Ovdje ćemo ostavljati milione maraka”, planira Bracika, pokazujući nam u kojem će dijelu buduće ljetne bašte biti fontana, a gdje će biti njegov stol za kojim će ugostiti dobre ljude, ni Srbe, ni Hrvate, ni Bošnjake – samo dobre.
Stvorio sam Gutmana Priča o Fadilu Banjanoviću Braciki počinje prije 15 godina. Tada je ovaj Podrinjac, vođen ljubavlju prema rodnom kraju, pokrenuo niz akcija povratka, od Jusića preko Dugog dijela i Mahale pa sve do Hodžića kod Doboja.