Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
VeriBizi

#26 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by VeriBizi »

Maa wrote:Trazila sam ali nisam nasla adekvatnu temu, pa cu ovdje iznijeti svoju pitalicu (ako vec postoji zamolila bih za link).

U pitanju je upoznavanje novih ljudi, svrha moze varirati. Ne znam da li je do mene ili okoline u kojoj se nalazim ali mi izgleda da je covjek kao individua izgubio vrijednost/bitnost. Na prvom mjestu dolazi ispunjavanje liste (ime prezime mjesto rodjenja godiste skola posao stanovanje prevozno sredstvo proslost drustvo familija etc.), sto pruza relativno teoretsku sliku jedne osobe. Da bi covjek u cjelini upoznao osobu mora provesti i posvetiti joj vrijeme.

Ne bih da ulazim u diskusiju sta je vazno a sta ne, jer svi imaju pravo sami izabrati. Neovisno od toga mnogo puta se osjecam kao dio slagalice. Ispunimo obrazac i tu je pocetak… i kraj. Mnogima je teoretski dio sasvim dovoljan sto rezultira da ne postoji mjesto za licno upoznavanje. Nebitno je da li sam lujka ili rega.
Mozda zivim u rozom la-la svijetu ali za mene je to neprihvatljivo.

Da li je ovo standard ponasanje?

Dobrodosla su iskustva i razmisljanja svih ljudi ;-)

Hvala unaprijed!
Za mene ništa od ovog što si navela nije eliminatorni faktor (osim možda godišta ... ispod 18. ne ide, ne bih da posmatram svijet iza rešetaka :D :D ). Jasno je da živimo u svijetu gdje sve više postaje važan samo vizibiliti i prezentacija, a suština se obezvrijeđuje; klimoglav ili osuda rodbine/komšiluka/okruženja nosi puno poena, nažalost; sklapaju se ekonomske zajednice dvoje ljudi a ne brakovi zasnovani na uzajamnoj ljubavi, prijateljstvu i poštovanju ... ali ja nikad nisam dozvoljavla da mi neko drugi diktira kako ću živjeti svoj život, niti ću - pogotovo kad je u pitanju izbor životnog partnera. I zasad nisam zažalia zbog toga. Bilo je grešaka, ali na greškama se uči ... idemo dalje mudriji i iskusniji.

Ipak se svima nama valja zatvoriti sa tom osobom u 4 zida i provoditi vrijeme sa njom/njim, valja se svako jutro buditi kraj nje/njega, valja se smijati, plakati, rješavati probleme, dogovarati ... a ako nema ljubavi, poštovanja, dobre komunikacije, razumijevanja, onda dobiješ sve samo ne sretan brak ili vezu. Tada je najmanje bitno kakvo auto je parkirano pred zgradom. Tada dođe do onog "vole se kao golupčići - svakog časa neko izlijeće kroz prozor". :D

Finansije, posao, stambeno pitanje, auto ... sve su to stvari koje olakšavaju život u dvoje, ali ga ne čine ... i nisu uslov za funkcionalnu i sretnu vezu. Meni lično je veoma važno da osoba sa kojom sam nije parazit koji čeka da mu neko drugi sve servira - ali ne i koliko zarađuje i šta vozi.
Maa

#27 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

Ma.Le.Na wrote:
hm ne slazem se
bar ja nisam imala takva iskustva
niti da se uklapam u neciju slagalicu (bar se nadam...ili nisam to primjetila) a bome pogotovo da ja nekoga sklapam u svoju neku slagalicu..
moze zadovoljiti milion i jedan uslov ..teorijski...ali ako u praksi zakaze :D e jbg..
Znaci ipak nije nemoguca misija.
Zadnja recenica :thumbup:
Maa

#28 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

dormeo wrote:
Mozes li malo konkretnije opisat situaciju? Da steknemo bolju sliku za kvalitetniju raspravu.
Izmisljen primjer:
Sevala i Rejhan su se tek upoznali i izasli na kafu. Razgovaraju povrsno, o zivotu poslu i prijateljima. Poslije prvog izlaska utisak je ok i dogovore se za novi izlazak. Rejhanov zakljucak: Sevala je skroz cool, ima 29 godina, rodjenja je u Mostaru, radi kao stolar i voli formulu 1. Sevalin zakljucak: Rejhan zvuci ok, jedva cekam slijedeci izazak.
Na drugom sastanku Sevala shvati da Rejhan trazi jednu Sevalu (nebitno koju) i da ona odgovara toj slici.To sto ona ubija macke u slobodno vrijeme i nije neki problem.

:D
Maa

#29 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

logme wrote: Ja ne funkcionisem na takav nacin. Mislim da sam poslozio svoju slagalicu i trazim curu koja je poslozila svoju. Naravno da svi trazimo nekoga ko nam odgovara po nekim kriterijima, ali to nije ograniceno samo na ljubav, zar nije ista stvar i sa prijateljstvom.
Mozda sam lud, ali i dalje tvrdim da je bolje biti i malo povrijedjen nego biti emocionalno mrtav, a takvih je kod nas na zalost najvise.
Na nama muskima je da napravimo prvi korak, ako mislis da nisi dio te slagalice lijepo se zahvalis i zavrsis pricu.
Dijelim tvoje misljenje u sustini. Svi ljudi imaju kriterije ali ne smatram da te kriteriju mogu egzistirati zasebno vec idu sa osobom... sto cini osobu jako vaznom.
Maa

#30 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

pustopoljina wrote: pa tako je to...sto da se lazemo...prihvate te ili otpisu zbog imena, vjere, porijekla, imovine, obrazovanja...i tebi ce se sve cesce desavati sto budes starija...ali uvijek ce biti neki ljudi s kojima ces mimo svih sablona moci uspostaviti kontakt...neka tajna veza...
samo sto, kad je ljubav u pitanju, neki su toliko jaki i optereceni tim listama i kriterijima, da ce zagusiti ono sto osjeca i poslusati nauceno...jer je tako bolje...
to je tako...ne pravi od tuge nauku...
volja ti plivati niz struju ili uz struju...
Nije u pitanju tuga vec jedna vrsta razocarenja u ljude uopsteno. Rijetko ko zeli priznati da stvari tako stoje, a i kada priznaju obicno je to uz opravdanje neke vrste.
Ako mi se *igra* ne svidja ne moram se igrati.
Znam.
Maa

#31 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

Topla voda wrote:potpuno te kontam,ja se druzim sa svima,od ciga koje tapkaju karte,do profesora na univerzitetu.
od ljudi koji nemaju para da plate racune,do ljudi koji imaju u autima milion maraka

i isti im rucak dajem.

ako si mislila na predodzbe koje moraju biti zadovoljene,da bi se nastavio bilo kakav kontakt..bilo prijateljstvo,ljubav ili sto vec..mislim da smo kao drustvo preoptereceni time.

al nismo svi isti,pa i taj stav prihvatam :)
:thumbup:
Maa

#32 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

sanabe wrote:Kakva sad slagalica, kakvi formulari? :zoka:
Kod mene je sve spontano. Drugacije ne znam. :zoka:
Znaci postoje razlicita iskustva :mrgreen:
Maa

#33 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

BJB wrote: Ponovo sam procitala onaj pocetni post i izgleda da mi svi imamo svoje liste, pa cak i mi koji smo mislili da smo bez predrasuda :oops: ..
Samo sto nam se liste razlikuju..Kod mene je to normalnost/da l' je dobra osoba i tako dalje a kod nekoga drugog da li ima vikendicu na moru/nosi li markiranu odjecu i slicno..
Maa

#34 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

logme wrote: Nisu to liste, pa naravno da trazis nekog ko ce ti se fizicki svidjeti, normalnu, razumnu, skromnu osobu.
Jbg kod mene jos uvijek ne bira pamet nego srce i drago mi je zbog toga. Sticajem okolnosti svaki dan sam okruzen sa dosta ljudi 30+ godina (uglavnom cura), znas u RL ne izgledaju tako samouvjereno sa jasnim ciljevima kao sto bi se moglo pomisliti iz postova na forumu. Mozda se zbune jer u RL ne znaju kako da docaraju smajli na kraju recenice.
Ne mislim da su muskarci ili zenske vise zastupljeni, sigurna sam da je situacija slicna u oba smjera.
logme wrote: Sticajem okolnosti svaki dan sam okruzen sa dosta ljudi 30+ godina (uglavnom cura), znas u RL ne izgledaju tako samouvjereno sa jasnim ciljevima kao sto bi se moglo pomisliti iz postova na forumu. Mozda se zbune jer u RL ne znaju kako da docaraju smajli na kraju recenice.
Maa

#35 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Maa »

tridesete wrote:
Za mene ništa od ovog što si navela nije eliminatorni faktor (osim možda godišta ... ispod 18. ne ide, ne bih da posmatram svijet iza rešetaka :D :D ). Jasno je da živimo u svijetu gdje sve više postaje važan samo vizibiliti i prezentacija, a suština se obezvrijeđuje; klimoglav ili osuda rodbine/komšiluka/okruženja nosi puno poena, nažalost; sklapaju se ekonomske zajednice dvoje ljudi a ne brakovi zasnovani na uzajamnoj ljubavi, prijateljstvu i poštovanju ... ali ja nikad nisam dozvoljavla da mi neko drugi diktira kako ću živjeti svoj život, niti ću - pogotovo kad je u pitanju izbor životnog partnera. I zasad nisam zažalia zbog toga. Bilo je grešaka, ali na greškama se uči ... idemo dalje mudriji i iskusniji.

Ipak se svima nama valja zatvoriti sa tom osobom u 4 zida i provoditi vrijeme sa njom/njim, valja se svako jutro buditi kraj nje/njega, valja se smijati, plakati, rješavati probleme, dogovarati ... a ako nema ljubavi, poštovanja, dobre komunikacije, razumijevanja, onda dobiješ sve samo ne sretan brak ili vezu. Tada je najmanje bitno kakvo auto je parkirano pred zgradom. Tada dođe do onog "vole se kao golupčići - svakog časa neko izlijeće kroz prozor". :D

Finansije, posao, stambeno pitanje, auto ... sve su to stvari koje olakšavaju život u dvoje, ali ga ne čine ... i nisu uslov za funkcionalnu i sretnu vezu. Meni lično je veoma važno da osoba sa kojom sam nije parazit koji čeka da mu neko drugi sve servira - ali ne i koliko zarađuje i šta vozi.
Hvala sto si napisala ono sta sam mislila!
dormeo

#36 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by dormeo »

Maa wrote:
dormeo wrote:
Mozes li malo konkretnije opisat situaciju? Da steknemo bolju sliku za kvalitetniju raspravu.
Izmisljen primjer:
Sevala i Rejhan su se tek upoznali i izasli na kafu. Razgovaraju povrsno, o zivotu poslu i prijateljima. Poslije prvog izlaska utisak je ok i dogovore se za novi izlazak. Rejhanov zakljucak: Sevala je skroz cool, ima 29 godina, rodjenja je u Mostaru, radi kao stolar i voli formulu 1. Sevalin zakljucak: Rejhan zvuci ok, jedva cekam slijedeci izazak.
Na drugom sastanku Sevala shvati da Rejhan trazi jednu Sevalu (nebitno koju) i da ona odgovara toj slici.To sto ona ubija macke u slobodno vrijeme i nije neki problem.

Da li su Rejhan i Sevala pricali o mackama izmedju ostalog. Da li je Sevala inicirala pricu da ona ubija macke i sta je Rejhan na to rekao. Mislim, ne znam da li je do mene, ali ne vidim problem.
Ghost_Rider_XXX

#37 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Ghost_Rider_XXX »

Jel za nas spore može neko dočarat poentu ove priče?
VeriBizi

#38 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by VeriBizi »

Ghost_Rider_XXX wrote:Jel za nas spore može neko dočarat poentu ove priče?
Image

dječak sa šibicama

#39 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by dječak sa šibicama »

Koliko ja shvatam temu... uklapanje ljudi u unaprijed odredjene matrice? i trazenje srodne duse po tom principu?

Ma nije ni bitno, ja sam tako shvatio, ako sam pogrijesio, ebaji ga... ionako se sva poanta ljubavnih odnosa zasniva na sistemu eliminacije :D ok sad ni sam sebe ne razumijem, ali nije ni bitno :D

Ne znam, svako ima svoje uvjete i granice preko kojih ne ide, to je normalna stvar, i samo je pitanje nadju li se dvoje u istoj drzavi ili su ipak "u inostranstvu". Eto, nacrtao sam :D

Licno, nemam uopce problema sa nekakvim slagalicama, da biram partnera po tome ima li fakultetsku diplomu, ili novaca, ili ne znam ti sta, i ne zelim biti ni blizu one osobe koja me mjeri po tim mjerilima, ako ce me mjeriti, neka uzme centimetar i mjeri od korijena, molim lijepo, od korijena! :roll: kolutam ocima sam sebi, jasno :D

Salim se, ona koja mi se dopadne "na prvu", treba imati samo jedan uvjet, da nije govno od covjeka. A realno, ako mi se dopala, onda i nije (osim kad pogrijesim u procjeni :D). Sve drugo se da nagoditi i dogovoriti.
A zajednicki zivot, to je vec tema o kojoj se moze govoriti tek nakon godinu-dvije zajednickog zivota, ovako teoretski naklapati, nema smisla. Nekako mislim, ako je volim dovoljno, i njene mane ce mi biti slatke.

A sta ce komsiluk ili familija reci o svemu tome, zivo me zaboli.

Po meni, suvisno pitanje, ne znam ni sto sam odgovorio na ovu temu :D meni licno covjecnost ili ljudskost nikada nece izgubiti cijenu, i uvijek ce biti skuplje od svih diploma i materijalnih bogatstava koje neko ima.
madner

#40 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by madner »

Teoretski to dobro zvuci, malcice je drukcije u praksi.
Dakle treba obratiti paznju na porijeklo i ispitiati porodicno stablo.

To je kao sa autima, BMW i Mercedes mogu imati fulu ali u vecini slucajeva se covjek nece zajebat.
♥ Julianna ♥

#41 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by ♥ Julianna ♥ »

nek samo neko ovdje ubije macu, imaće sa mnom posla! :x
Dr.Mr.Fr.

#42 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Dr.Mr.Fr. »

nek je samo iz dobre ce'hre :lol: :lol: :lol:
alternativna

#43 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by alternativna »

Mene novac, diploma, dobro auto, nit' porijeko ne zanimaju - auto moje vozi dobro, diploma, novcanik i porijeklo su zadovoljavajuci za moj standard. Znaci ON mi je potreban da mi pravi drustvo, da zajedno zivimo i napredujemo, da smo sretni jedno sa drugim, a ne da ja sebi dizem standard & ego kroz njega.

No nazalost primjetim da puno nas nesvjesno ipak mjeri tim nekim povrsnim, materijalnim mjerilima.

Za moj pojam je sladje zajedno graditi zivot, nego doci na gotovo. Ali mislim da onaj ko nesto nema, puno vise tezi za tim da to posjeduje preko nje/njega.
madner

#44 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by madner »

alternativna wrote:Mene novac, diploma, dobro auto, nit' porijeko ne zanimaju - auto moje vozi dobro, diploma, novcanik i porijeklo su zadovoljavajuci za moj standard. Znaci ON mi je potreban da mi pravi drustvo, da zajedno zivimo i napredujemo, da smo sretni jedno sa drugim, a ne da ja sebi dizem standard & ego kroz njega.

No nazalost primjetim da puno nas nesvjesno ipak mjeri tim nekim povrsnim, materijalnim mjerilima.

Za moj pojam je sladje zajedno graditi zivot, nego doci na gotovo. Ali mislim da onaj ko nesto nema, puno vise tezi za tim da to posjeduje preko nje/njega.
Hm, nije ti losha ova reklama, ali kakav ti je izgled? :D
alternativna

#45 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by alternativna »

madner wrote:
alternativna wrote:Mene novac, diploma, dobro auto, nit' porijeko ne zanimaju - auto moje vozi dobro, diploma, novcanik i porijeklo su zadovoljavajuci za moj standard. Znaci ON mi je potreban da mi pravi drustvo, da zajedno zivimo i napredujemo, da smo sretni jedno sa drugim, a ne da ja sebi dizem standard & ego kroz njega.

Hm, nije ti losha ova reklama, ali kakav ti je izgled? :D
hahaha ma skroz los, kriza zesca ;-) zato sam single :D :D :D
Zelena Carapa

#46 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by Zelena Carapa »

tridesete wrote: Ipak se svima nama valja zatvoriti sa tom osobom u 4 zida i provoditi vrijeme sa njom/njim, valja se svako jutro buditi kraj nje/njega, valja se smijati, plakati, rješavati probleme, dogovarati ... a ako nema ljubavi, poštovanja, dobre komunikacije, razumijevanja, onda dobiješ sve samo ne sretan brak ili vezu. Tada je najmanje bitno kakvo auto je parkirano pred zgradom. Tada dođe do onog "vole se kao golupčići - svakog časa neko izlijeće kroz prozor". :D

dijelim misljenje :thumbup:
krompir i riza

#47 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by krompir i riza »

joj, ja ovu temu ništa nisam skont'o :-?
PalaSa Marsa

#48 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by PalaSa Marsa »

Ma zakomplikovalo se ovo bas, :roll: previse, sto jes- jes. :roll:
dormeo

#49 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by dormeo »

ja vjerujem da su ovdje svi spremni da dadnu neki savjet ako ga imaju.

medjutim, tema je mutna dosta. @Maa treba malo jasnije opisati situaciju, konkretno pitanje:

U kakvo si trenutnom statusu po pitanju ljubavi:
a. jesili nedavo raskinula vezu
b. jesili na pocetku veze
c. jesili u vezi odredjeno vrijeme

Potom sljedece pitanje, ako si u vezi:

a. da li postoji generacijski jaz, izmedju tebe i momka (koja je razlika u godinama)
b. da li postoji regionalna razlika (mostar vs. sandzak na primjer i sl.)

Ovo su parametri koji ce nam poblize objasnit situaciju i perspektivu tvog gledanja na problem, koji je opet ponavljam dosta mutan. Sto neko ranije rece, ne mozes ocekivat da prvo upoznas momka do detalja, da bi onda usla u vezu s njim to dolazi vremenom, polako.
logme

#50 Re: Nova poznanstva = sklapanje slagalice?

Post by logme »

dormeo wrote:ja vjerujem da su ovdje svi spremni da dadnu neki savjet ako ga imaju.

medjutim, tema je mutna dosta. @Maa treba malo jasnije opisati situaciju, konkretno pitanje:

U kakvo si trenutnom statusu po pitanju ljubavi:
a. jesili nedavo raskinula vezu
b. jesili na pocetku veze
c. jesili u vezi odredjeno vrijeme

Potom sljedece pitanje, ako si u vezi:

a. da li postoji generacijski jaz, izmedju tebe i momka (koja je razlika u godinama)
b. da li postoji regionalna razlika (mostar vs. sandzak na primjer i sl.)

Ovo su parametri koji ce nam poblize objasnit situaciju i perspektivu tvog gledanja na problem, koji je opet ponavljam dosta mutan. Sto neko ranije rece, ne mozes ocekivat da prvo upoznas momka do detalja, da bi onda usla u vezu s njim to dolazi vremenom, polako.
Cekam odgovore pa cu isprintati ovaj dio, tek toliko da mogu pratiti temu :D :D .
Cisto sumnjam da je iko ovdje skontao o cemu se radi. Meni se cini kao da se njoj neko nabacuje, a ona zeli da mu kaze da je jos ne poznaje dovoljno dobro. Majke mi bice da je neko zaprosio, a njoj to doslo prebrzo.
E tek smo ga sad zakomplikovali :D
Post Reply