Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

BACAČ1

#26 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by BACAČ1 »

Dopao mi se ovaj komentar jer:
-ovo je Bosna i Hercegovina (da se ne naljute ostali narodi)i ovdje trenutno ulaganje gubi smisao,jer je sve,ama baš sve nesigurno(nameti,zakonodavstvo,kontrole,reketi,plasman,naplata...)
-ko bi normalan otvorio veću proizvodnu firmu (bilo šta)uložio svoje pare i .....
-uslužna firmaIviše od 10 zaposlenih i prijavljenih,da,ali prije da se uvežeš,da likovi obezbjede posao,visinu rekata itd
JimMorrison

#27 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by JimMorrison »

talić wrote: u BiH je većina vlasnika polupismena pa im knjigovostveni servis popunjava čak i virmanske uplatnice. Tako da osim kontiranja faktura, prijava i odjava radnika, obračuna plaća, kalkulacija, pologa pazara, vođenja blagajne, dostave podataka za statistiku, poreskih prijava, knjigovodstveni servisi rade i obavezne šestomjesečne i godišnje obračune. U vrijeme obračuna većina knjigovodstvenih servisa radi i do ponoći. Rudarski posao.
A znaci to je poanta, oni knjigovođu gnjave s poslovima koje bi sami mogli obaviti. Ja inače imam softver koji mnoge stvari radi automatski, automatski izdaje račune, printa virmane, zatim ja sam obračunavam PDV na Google i mnoge druge stvari. Zbog togaje meni vjerojatno jeftino knjigovodstvo. Ima ljudi koji jedva da znaju upaliti komp, a o ekonomiji nemaju 2 ciste pa zato knjigovodja radi kao konj. Tada svakako treba posteno platiti jer poduzetnik (ili kvazi-poduzetnik) je ustedio vremena neradeci te poslove, a nije potrosio ni vrijeme ni pare na vlastitu edukaciju pa onda mora platiti nekom drugom za taj trud.
ins

#28 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by ins »

Jime,

Ovdje u BIH je osnovna usluga knjigovodstva 150-200 KM/mjesecno.

Ako pricamo o slozenijim uslugama, da ti recimo knjigovodja priprema ugovore, obracunava i podnosi poreske prijave i za uposlene, itd, itd... to je vec 300-350 KM.

Ako zelis da ti fakticki preuzme finansijsko vodjenje firme, onda je cijena opet veca, itd,itd,...
JimMorrison

#29 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by JimMorrison »

ins wrote:Jime,

Ovdje u BIH je osnovna usluga knjigovodstva 150-200 KM/mjesecno.

Ako pricamo o slozenijim uslugama, da ti recimo knjigovodja priprema ugovore, obracunava i podnosi poreske prijave i za uposlene, itd, itd... to je vec 300-350 KM.

Ako zelis da ti fakticki preuzme finansijsko vodjenje firme, onda je cijena opet veca, itd,itd,...
Da, to je vec prihvatljivo, da vecinu poslov vodim ja, a knjigovodja da vodi ono sto ja ne mogu ili nesmijem po zakonu ili pak ono sto je njemu jednostavno (jer je educiran, ima softver, rutinu...), a meni bi oduzelo vrijeme.

Da li je istinita tvrdnja da firma u BiH mora imati min. .dvoje zaposlenih od samog pocetka rada? Ovdje u Hrvatskoj firma moze biti bez zaposlenih i onda direktor sam radi, a bez da placa ikakve doprinose za sebe. Onda kad firma naraste, tada se zaposli radnike. Da li je to moguce u BiH?
heckler

#30 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by heckler »

Toto wrote:makro ekonomija -u koju drzava moze da bidne plaho upletena- jeste vazan dio poslovanja svake firme, ali se na ovom foruma svaka tema vezana za poduzenistvo zavrsi na "jebavanje matere" drzavi, stranci i njihovim mahanama oko registracije ....
mislim da je to samo alibi za jalan poduzetnike koji nemaju muda ni da se registruju a kamo li da zapocnu neki biznis.
Registracija firme nejma ama bas nikakve veze sa poslovanjem firme.. Jebo ti biznismena kojemu je trosak registracije firme izrazen u dukatima i potrosenim norma satima najveci problem ..
U americi na salteru za registraciju provedes 15 minuta ili to uradis preko interneta -uz kaficu i sta onda.. e ondak pakuj kofere i put Kine. Razlozi zasto je skoro sva metalna i drvna industrija iz USA iseljena na istok (Kina, Tajvan itd) su uglavnom u skupoj drzavi u svakom smislu.

Toto svaka ti zlatna :thumbup:

Citao sam nekidan neke analize o padovima i (ponekim) oporavcima americkih gradova nakon katrostrofalne smrti americke proizvodne industrije u njima. Neki od glavnih faktora uspjeha tih nekih gradova koji su se uspjeli oporaviti pored obrazovanja je i poduzetnicki duh gradjana. Pokazalo se da su se oni gradovi koji su ovisili o nekoliko gigantskih fabrika da zaposljavaju teze (tojest nikako) prilagodili nestanku istih i da je poduzetnicki duh nedostajao da se uspjesno odradi restrukturizacija ekonomije.

To me navelo na razmisljanje o nasoj perspektivi sa aspekta da smo izasli iz jednog sistema koji je forsirao sve osim privatne inicijative. I nakon 20 godina za veliku vecinu je i dalje broj 1 ideal "uvaliti se" u kakvu drzavnu agenciju ili javno preduzece i rahat hladiti muda.

Bojim se da u ovakvom stanju sa nereformisanim obrazovnim sistemom koji proizvodi nepotreban kadar i to u malom procentu visokog obrazovanja medju stanovnistvom, bez ikakvog ulaganja u naucna istrazivanja i bez poduzetnickog duha stanovnistva imamo minimalne sanse za bilo kakav iskorak ka boljem.

I za kraj evo jedan interesantan podatak koji sazeto a savrseno ilustruje moc spoja ulaganja u naucno istrazivanje i poduzetnickog duha gradjanstva.

Rezultati naucnih instrazivanja na Bostonskom prestiznom MIT univerzitetu svake godine izrode odredjeni broj novih firmi. TRENUTNO AKTIVNE firme pokrenute od strane MIT diplomaca imaju zajednicki godisnji prihod od 2 TRILIONA (americka triliona) dolara! Da to stavimo u perspektivu to je ugrubo jednako citavom Bruto Nacionalnom Dohotku Brazila, sedme ekonomije na svijetu!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#31 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by Toto »

poduztnistvo i znanje su jedini generatori razvoja
mi nemmao naucnih isnstitucija
fakulteti i univerziteti su postali desk top publising manufaktura za diplme i nastavnicka tezga.. nejma tu nauke ni u elementarnom obliku...
mladost sa fakulteta izlazi sa vjestinama i znanjima... o nauci nejma ni govora tako da nama ostaje samo poduzetnistvo kao lokomotorna sila ta saka znanja i primjenjene nauke koja se stekne na fakultetima -koju nikako ne treba zanemariti..

samo stvaranje nove vrijednosti- bez obzira sta je u pitanju- moze potegnut pojedince i drustvo ka progresu, sve ostalo su paraziti koji izvise ha se pojavi kakva muka i nevolja (grcka)...
iz ove potonje krize najbrze izlaze drustva i drzave koje su bazirane na proizvodnji ( Njemacka, Kina), Holandija se jos uvjek dobro drzi ...
znam da nase poslovne, politicke i intelektualne elite bjeze od srpa i cekica ko djavo od krsta ali mi nemamo druge perspektiva osim privrede i proizvodnih djelatnosti..
nejmamo tapije na naftne izvore , stamparije dolara, spekulantske pljackaonice, raznorazne monopole, vojske za pljacke
teoreticari i prekticari poduzetnista kazu da za pokretanje poduzetnickog poduhvata trebjau: znanje, rad pa tek onda novac.. sti o nije tesko dokazati

ni u banku ne mozes uci bez poslovnog plana a za pravi plan treba znanja i znoja dok se plan ocekica, pa tek onda se ide po vrecu para u banku..
HAVANA

#32 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by HAVANA »

Toto wrote:poduztnistvo i znanje su jedini generatori razvoja

samo stvaranje nove vrijednosti- bez obzira sta je u pitanju- moze potegnut pojedince i drustvo ka progresu, sve ostalo su paraziti koji izvise ha se pojavi kakva muka i nevolja (grcka)...
iz ove potonje krize najbrze izlaze drustva i drzave koje su bazirane na proizvodnji ( Njemacka, Kina), Holandija se jos uvjek dobro drzi ...
znam da nase poslovne, politicke i intelektualne elite bjeze od srpa i cekica ko djavo od krsta ali mi nemamo druge perspektiva osim privrede i proizvodnih djelatnosti..
nejmamo tapije na naftne izvore , stamparije dolara, spekulantske pljackaonice, raznorazne monopole, vojske za pljacke
teoreticari i prekticari poduzetnista kazu da za pokretanje poduzetnickog poduhvata trebjau: znanje, rad pa tek onda novac.. sti o nije tesko dokazati

ni u banku ne mozes uci bez poslovnog plana a za pravi plan treba znanja i znoja dok se plan ocekica, pa tek onda se ide po vrecu para u banku..
Toto wrote:makro ekonomija -u koju drzava moze da bidne plaho upletena- jeste vazan dio poslovanja svake firme, ali se na ovom foruma svaka tema vezana za poduzenistvo zavrsi na "jebavanje matere" drzavi, stranci i njihovim mahanama oko registracije ....
mislim da je to samo alibi za jalan poduzetnike koji nemaju muda ni da se registruju a kamo li da zapocnu neki biznis.
Registracija firme nejma ama bas nikakve veze sa poslovanjem firme.. Jebo ti biznismena kojemu je trosak registracije firme izrazen u dukatima i potrosenim norma satima najveci problem ..

Kao i uvijek :thumbup:
Toto

#33 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by Toto »

Bosna i Hercegovina je po uslovima poslovanja na 84. mjestu liste koju je objavio američki časopis Forbes.

''Lider iz regiona" Srbija je na 93. mjesto .. za godinu dana pala za 12 pozicija.

Slovenija je na 25. mjestu, Makedonija 35, Hrvatska 41, Crna Gora 53, Turska 54, Albanija 64, Grčka 68.
heckler

#34 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by heckler »

Toto wrote:Bosna i Hercegovina je po uslovima poslovanja na 84. mjestu liste koju je objavio američki časopis Forbes.

''Lider iz regiona" Srbija je na 93. mjesto .. za godinu dana pala za 12 pozicija.

Slovenija je na 25. mjestu, Makedonija 35, Hrvatska 41, Crna Gora 53, Turska 54, Albanija 64, Grčka 68.

Gledao sam ovu listu i po sekcijama nas poredio sa recimo Makedoniom. Da me jebes dao bih pare da vidim kako se tacno ova statistika racuna i sta to makedonija radi da kotira cak 50 mjesta bolje od nas :shock:
Toto

#35 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by Toto »

mi smo u dosta specificnoj situaciji i mislim da se tesko praviti poredjenja sa drugima ..
mnogo je vaznije da smo "oskocili" i to bas masala u odnosu na pethodnu godinu (cini mi se za nekih 15-16 pozicija)
mislim da je bratko makedonac jako mnogo uradio na polju zakonodavstva, sudstva u priblizavanju EU i stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje, te da je to glavni razlog ovako zavidne pozicije..
makedonci su jako vrijedni, poduzetni i jako mi je drago sto su sve ovo postigli
mene jako cudi da nemamo skoro nikavu saradnju sa Makedonijom ili ona nije tako transparentna komlementarni smo u mnogim stvarima i mogli bi razvijati izvanrednu privrednu saradnju..
heckler

#36 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by heckler »

Dobro to je moguce, ali kako su onda i HR preskocili koja je 100% sihronizovala zakonodavstvo i sudstvo sa EU. :shock:

http://www.forbes.com/lists/2011/6/best ... HI114.html

Koliko razumijem ovo pomaci koji su prouzrokovali skok su bili u sektorima tehnologije, monetarnih sloboda i trzisnih sloboda.

Opet po ovoj listi ocigledan prostor za napredovanje je u sektorima "crvena traka" (valjda birokracija), imovinska prava i inovacije. Tu smo dozlaboga losi po njima.

Znaci Ashdownovi buldozeri su sve kurcu sviranje bili.
Toto

#37 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by Toto »

heckler wrote:Dobro to je moguce, ali kako su onda i HR preskocili koja je 100% sihronizovala zakonodavstvo i sudstvo sa EU. :shock:

http://www.forbes.com/lists/2011/6/best ... HI114.html

Koliko razumijem ovo pomaci koji su prouzrokovali skok su bili u sektorima tehnologije, monetarnih sloboda i trzisnih sloboda.

Opet po ovoj listi ocigledan prostor za napredovanje je u sektorima "crvena traka" (valjda birokracija), imovinska prava i inovacije. Tu smo dozlaboga losi po njima.

Znaci Ashdownovi buldozeri su sve kurcu sviranje bili.
ako ti od buldozera ocekujes da asfaltira ondak si se negdje presalto :D
buldozer prokrci vukojebinu i sumu .. sad treba tucat kamen i mjesat katran

a kako komentarisaes da je Makedonija ispred italije, Katara, madjarske, Ujedinjenih arapskih emirata, Turske, Kuvajta, brazila
a Kina samo dva mjesta ispred nas :D :D
Last edited by Toto on 10/10/2011 22:28, edited 1 time in total.
heckler

#38 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by heckler »

:lol: :lol: Vala bas :lol: :thumbup:
Toto

#39 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by Toto »

FBiH: Blagi rast industrijske proizvodnje u septembru
Septembarska industrijska proizvodnja u Federaciji BiH (FBiH) veća je za 5,9 posto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u prošloj godini.
5.9 godisnje i nije tako mali porast
detroit-mercy

#40 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by detroit-mercy »

Toto wrote:
Septembarska industrijska proizvodnja u Federaciji BiH (FBiH) veća je za 5,9 posto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u prošloj godini.
Zavisno sta gledas kao polaznu osnovicu :mrgreen: . Ako uzmes u obzir vjerovatno dvocifreni pad u 2009 i nikakvu 2010 onda je to samo blagi pomak :skoljka: .
detroit-mercy

#41 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by detroit-mercy »

heckler wrote:
Toto wrote:Bosna i Hercegovina je po uslovima poslovanja na 84. mjestu liste koju je objavio američki časopis Forbes.

Gledao sam ovu listu i po sekcijama nas poredio sa recimo Makedoniom. Da me jebes dao bih pare da vidim kako se tacno ova statistika racuna i sta to makedonija radi da kotira cak 50 mjesta bolje od nas :shock:
Radi nesto, cim su doveli JCI, jednu od najvecih svjetskih firmi u proizvodnji auto dijelova u Makedoniju :mrgreen: .
Toto

#42 Re: Pozitivni pomaci u poslovanju u BiH

Post by Toto »

detroit-mercy wrote:
Toto wrote:
Zavisno sta gledas kao polaznu osnovicu :mrgreen: . Ako uzmes u obzir vjerovatno dvocifreni pad u 2009 i nikakvu 2010 onda je to samo blagi pomak :skoljka: .
sta god da jamijes - gleda se semafor.. mnogo su bitniji trendovi vengo nominalni iznosi ...
industrijska proizvodnja je mocan generator razvoja; u svakom proizvodnom procentu se domaca para obrne nekoliko puta: trosi se domaca struja - za koju domaci rudari kopaju ugalj; rudari vole bosanski lonac, bosanski l;onac se pece na domacoj struji i cumuru -pa rudar sam sebi pravi duplu nafaku; domace kamiondzije transportuju proizvedeno; vise ce da bidne za pemzije, socijalu zdravstvo i donacija za stranku

vise ce da bidne i poljoprivredniku i stocaru
meni su nasi poljoprivrednici kraljevi: oni sveke godine okupiraju Sarajve bolje i efikasnije od ove sacice jada od

intelektualne carsijske elite, koji ne znaju nista nego copy/paste sa fejzbuka i googleta..
ako nas ko izvuce iz govana to ce biti samo neki traktorista , bagerista, bravar :D

kad je bodljavina bikova u Cevljanovicima se skupi 100 000 insana... nek svako potrosi cenera: obrne se milion KM za jedan dan a to je svakom dobra nafaka ..
samo bikovi dobiju honorar od 5-6 000 za nastup a koliko sijena i kukuruza treba bikonji sampionu za kondicione pripreme za naredne godine - sjeno je garant domace ...
bikonji raste i cijena skaknja na komsijske buse pa ce i biti i vise teladi .. sto ima vise teladi po selima vise ima studenata po Sarajevu, koji placaju kirije, kupuju stogodisnje skripte od profesora; placaju plave koveret intelektialnoj eliti; bit ce vise ispijaja kaficea i baksisa konobarima .. nedim u McD ce da prevrne vise pljeskavica itd itd

uglavnom 5.9 % na industrijskom semaforu je siguran plasman u naredno kolo ..
Post Reply