Automatik ili Manual?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#26 Re: Automatik ili Manual?
Jeste, to nisu brzine, to je nesto za travu... 
- respo
#27 Re: Automatik ili Manual?
brzine ne kao u smislu manuelca al nema veze rekoh samo vi nastavite
- Qler
#28 Re: Automatik ili Manual?
Pa nisu kao u manuelca, nece se ugasiti ako stanes na semafor a ostao u 3. Ali isto tako nece saltati preko 3. ili ce vratiti u 3. ako je u vecem stepenu prenosa. Sto kazes za brdo, koristno je kada ides niz brdo ubacis u stepen koji ti odgovara, da ne ide auto ko sumanuto 
- Karabaja
#29 Re: Automatik ili Manual?
resporespo wrote:ovako jesu brzine i rikverc je "brzina"
ali nisu klasicne brzine kao kod manuelca prvom kreces druga treca
kod automatika mozes odmah u 3 ubaciti i voziti
sad sve zavisi za sta je namjenjeno uz brdo niz brdo blato pod teretom i tako neke iznimne situacije
nesto slicno kao onaj nivelator na svjetlima
ako je samo vozac na 0 ako je suvozac na 1 ako je pun auto putnika na 2 ako je i putnici i teret 3
- respo
#30 Re: Automatik ili Manual?
da ti malo poblize pojasnim banalnim primjerima
u d ti je obrtni momenat 100
u 1 je recimo 200
u 2 je 160
u 3 je 130 (da me ne uzimas za rijec stavio sam cifre nasumicno jer zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca)
tako je pravljeno zato se i zove automatski
sto je sve unaprijed "programirano" tvoje je samo da biras u zavisnosti od podloge i konfiguracije terena
u 1 je recimo 200
u 2 je 160
u 3 je 130 (da me ne uzimas za rijec stavio sam cifre nasumicno jer zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca)
sto je sve unaprijed "programirano" tvoje je samo da biras u zavisnosti od podloge i konfiguracije terena
- Karabaja
#31 Re: Automatik ili Manual?
Da ne bude dileme, vozio sam automatika s 4 brzine 3 godine s sljedećim opcijama na mjenjaču: PRND32
P-parking - mjenjač blokira točkove
R-vožnja unatrag
N-ler, slobodno okretanje točkova
D-automatski izbor brzine prijenosa od 1 do 4
3-automatski izbor brzine prijenosa od 1 do 3 (ukratko mjenjač nikad neće prebaciti u četvrtu brzinu, ma šta mu radio)
2- automatski izbor brzine prijenosa od 1 do 2.
P-parking - mjenjač blokira točkove
R-vožnja unatrag
N-ler, slobodno okretanje točkova
D-automatski izbor brzine prijenosa od 1 do 4
3-automatski izbor brzine prijenosa od 1 do 3 (ukratko mjenjač nikad neće prebaciti u četvrtu brzinu, ma šta mu radio)
2- automatski izbor brzine prijenosa od 1 do 2.
- Karabaja
#32 Re: Automatik ili Manual?
pogrešnorespo wrote:da ti malo poblize pojasnim banalnim primjerima
u 1 je recimo 200
u 2 je 160
- respo
#33 Re: Automatik ili Manual?
voziti i znati konkretno o mjenjacu nije isto
al nema veze samo vi
ne javljam se vise na ovu temu
al nema veze samo vi
ne javljam se vise na ovu temu
- Karabaja
#34 Re: Automatik ili Manual?
i bolje ti je 
-
whow
#35 Re: Automatik ili Manual?
I drive , I drive , I drive a Dodge Stratus . Automatic naravno.
-
Skoda fan
#36 Re: Automatik ili Manual?
Evo da se i ja ukljucim. Kod mene na Octaviji 2010 je automatski dsg mijenjac.Ima 5 opcija koje mozes izabrat P,R,N,D +/-,S. Ovo D +/- znaci da mozes staviti da on automatski salta brzine u zavisnosti koliko si gasa dao , a +/- znaci samo se rucica mjenjaca obori u desno i tu se brzine prebacuju manuelno. Krece se normalno iz prve i auto se krece samo polako samo od sebe bez pritiska na papucicu gasa tj ne moze se nikako ugasiti nu u ovom nazovimo ga maunelnom modu.I ako je u manuelnom modu u prvoj brzini koliko god da dajes gasa nece se prebaciti u drugu brzinu dok ga sam ne promijenim na onim komandama na volanu i tako je za svaku brzinu.Naravno ako npr se vozi auto u manuelnom modu u 4. brzini i skinete nogu sa gasa i auto pocne da usporava on ga automatski pocne prebacivati iz 4. u 3. pa iz 3. u 2. i iz 2. u 1. Nadam se da moze ista razumjet.
- olensoner
#37 Re: Automatik ili Manual?
Ma dje ste strucnjaci, baljezganja svakakvog...
-
sabanss
#38 Re: Automatik ili Manual?
Automatik ima po meni samo jednu manu: ne kontrolises kvacilo
Sto zna zatrebati u pojedinim situacijama uzbrdo, a Boga mi i nizbrdo po snijegu i slicnim padavinama.
Sto zna zatrebati u pojedinim situacijama uzbrdo, a Boga mi i nizbrdo po snijegu i slicnim padavinama.
- lerdi
#39 Re: Automatik ili Manual?
Vozio i automatika i manuelca, i iako automatik ima svojih prednosti ne bi dao onog momenta kad prabacim u manju brzinu nizašta. Sad za sad manuelni ima prednost bar kad sam ja u pitanju 
-
jefferson
#40 Re: Automatik ili Manual?
Strogo manualac! E sad, ako neko kupuje reci land Cruiser ili Touarega kao na drugoj temi, te konta da vozi brod od 10m, onda automatik zbog hidro pretvaraca. Aut. mjenjac daleko bolje podnosi opterecenja zbog hidraulickog pretvaraca obrtnog momenta cime su sile opterecenja na razne sklopove mjenjaca i motora daleko manje. Mana je sto se dio obrtnog momenta gubi u hidro pretvaracu (oko 1%).
DSG i SMG mjenjaci nisu klasicni automatici nego skoro pa rucni mjenjaci bez kvacila. Ti mjenjaci imaju mehanicku vezu sa motorom te nemaju hidro pretvarac kao klasicni automatik (Corolla LFA nema Automatik, za tvoju informaciju). i daleko brze prebacuju od standardnog automatika. BMW-ov SMG je za sportsku voznju bolja opcija od DSG-a, posebno jer moze dosta veci moment izdrzati i to je u sustini klasicni trkaci mjenjac. Medjutim, u klasicnom D modu je uzasno grub i puno trza (ko je vozio BMW M3 E36 i E46 sa tim mjenjacem zna o cemu pricam). M3 iz E90 serije je vec druga prica sa tim mjenjacem, ali daleko od profinjenosti DSG-a, koji opet ne moze da izdrzi veliki obrtni moment i trazi malo regularnije odrzavanje.
Opet, ko voli imati pravu kontrolu nad autom, samo manuelni mjenjac ili BMW SMG
DSG i SMG mjenjaci nisu klasicni automatici nego skoro pa rucni mjenjaci bez kvacila. Ti mjenjaci imaju mehanicku vezu sa motorom te nemaju hidro pretvarac kao klasicni automatik (Corolla LFA nema Automatik, za tvoju informaciju). i daleko brze prebacuju od standardnog automatika. BMW-ov SMG je za sportsku voznju bolja opcija od DSG-a, posebno jer moze dosta veci moment izdrzati i to je u sustini klasicni trkaci mjenjac. Medjutim, u klasicnom D modu je uzasno grub i puno trza (ko je vozio BMW M3 E36 i E46 sa tim mjenjacem zna o cemu pricam). M3 iz E90 serije je vec druga prica sa tim mjenjacem, ali daleko od profinjenosti DSG-a, koji opet ne moze da izdrzi veliki obrtni moment i trazi malo regularnije odrzavanje.
Opet, ko voli imati pravu kontrolu nad autom, samo manuelni mjenjac ili BMW SMG
-
jefferson
#41 Re: Automatik ili Manual?
Takodje, kod kupovine polovnog automobila sa automatikom treba cetvere oci otvoriti. Automatici su "njezniji" od rucnih mjenjaca, traze zagrijavanje kod hladnih startova, tj. traze prvih nekoliko km laksu nogu dok sve ne dodje "na svoje" isto kao i motor. Ako automatik nece da uzbrdo povuce bez gasa lagano, od tog auta treba bjezat!
-
frankwhite
#42 Re: Automatik ili Manual?
jbg, nemoze se samo tako reci automatik ili manual, zavisi od auta do auta. u golfu cu uzeti manual, bmw-u m3 manual, u bmw-u serije 7 ili mercedesu S klase cu uzeti automatik dok cu kod nekog porschea uzeti dsg:D
- GAU8
#43 Re: Automatik ili Manual?
Sve odlicno recenofrankwhite wrote:jbg, nemoze se samo tako reci automatik ili manual, zavisi od auta do auta. u golfu cu uzeti manual, bmw-u m3 manual, u bmw-u serije 7 ili mercedesu S klase cu uzeti automatik dok cu kod nekog porschea uzeti dsg:D
Samo da napomenem automatik sam po sebi je OK, ali kod ovih novijih, mahom USA automatika, uzasno me nervira "drive by wire" tehnologija.
Vozio sam recimo Chrysler Sebring automatik iz 2007 sa 3.5 litarskim motorom i 250KS nema sile da proklizu tockovi. Kontrolu dozitanja gasa, i svega ostalog preuzima hebeni kompjuter, totalno "sterilan" osjecaj voznje.
Last edited by GAU8 on 09/09/2011 21:24, edited 1 time in total.
-
TenDollars
#44 Re: Automatik ili Manual?
nikad se nisam zanimao sta na automatic znaci oni brojevi 1 i 2? ja uvijek koristim samo D(drive)
- Platformas
#45 Re: Automatik ili Manual?
Automatik je za žene !
i ovi "muskarci" sto navijaju za automatik su žene.
- automatic
#46 Re: Automatik ili Manual?
Platformas wrote:Automatik je za žene !

- kreso_atac
#47 Re: Automatik ili Manual?
stvar ličnog izbora. Što se mene lično tiče automatik, lakše zimi, i prijatnija vožnja kada slušam kako pametno on sebi bira kako će da vozi 
- Edin H.
#48 Re: Automatik ili Manual?
Automatik samo dolazi u obzir kada vozim one autice na sudaranje u lunaparku 
-
TenDollars
#49 Re: Automatik ili Manual?
\buksna wrote:TenDollars wrote:nikad se nisam zanimao sta na automatic znaci oni brojevi 1 i 2? ja uvijek koristim samo D(drive)![]()
![]()
![]()
pa kako živ bio po snijegu se spuštaš nizbrdo
jos nikad nije vidio ni kise a da ne govorim o snijegu
nisam se spustao nikad niz klasicno bosansko brdo
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#50 Re: Automatik ili Manual?
@Jeff, ovo je ipak tiptronic na slici, mada mozda prave za druga trzista i one manualnecorolla02 wrote:automatic with paddle shifters
![]()