623 godine od Bitke kod Bileće

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Penicilin

#26 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Penicilin »

S.SC wrote: I "Praskozorje" nije nikakav nacistički ni četnički pokret, to što zagovaraju slavenstvo je druga stvar, ali se ne smije dovoditi u vezi sa četništvom. Naročito ne sa nacizmom (jer je to paradox teške vrste).
Šta iz "Praskozorja" kažu o svemu tome imate na njihovoj stranici: http://praskozorje.weebly.com/
Ok. Hajde evo ja prihvatam da je Praskozorje potpuno naivna i dobronamjerna organizacija grupe mladih entuzijasta. Pozdravljam ovu kao i svaku inicijativu koja će skrenuti pažnju na našu srednjevjekovnu historiju i prihvatam da iza svega ovoga ne stoji ništa maliciozno. Međutim kad već diskutujemo o iznesenim stavovima evo još nekoliko komentara o samom konceptu koji se pokušavate komunicirati. Prvo o kakvom mi ovdje slavenstvu govorimo i zašto je toliko bitno distancirati se od osmanlija? Bosanski muslimani nikada nisu odrekli slavenstva niti kršćanstvo doživljavaju kao neprijateljsko i strano. Naš slavenski jezik nikada nije doveden u pitanje, a naša kultura pored svih drugih uticaja i dalje je u osnovi i mnogim ključnim aspektima izrazito slavenska. Muslimani se nikada nisu segregirali od kršćana u Bosni, ni kada su vladali, ni kada su bili izloženi kršćanskim agesijama, pa ni nakon ovog posljednjeg genocida. Problem je sa druge strane. Kod kršćana/hrišćana. Oni imaju problem sa nama, a ne mi sa njima. Naša slavenska braća nastoje u posljednjih dva vjeka da nas istrijebe sa lica zemlje i ne žele sa nama da žive. Kad god imaju priliku ruše naše džamije, protjeruju nas i kolju. U navedenom poduhvatu čišćenja muslimana sa Balkana zajednički učestvuju svi južnoslavenski narodi i večina njih je uspjela tokom 19. i 20. vijeka očistiti njihove zemlje od muslimana i uglavnom uništiti sve tragove njihovog prisustva.

Dakle šta vi sad u stvari predlažete? Da se mi malo više nafuramo na slavenstvo, na svoju kršćansku prošlost da počnemo javno iskazivati gađenje prema osmanskoj okupaciji i krenemo slaviti bitke u kojima smo naškodili osmanskoj vojsci? Ne bi li nas slavenska braća (koja inače nikada ne propuštaju šansu da nas pokolju) zapravo primila u svoj zagrljaj i oprostila nam grijeh napuštanja svetog krsta? Hmmm.. Mislim nije loša ideja kad bi znali da će uspjeti :D Međutim šta je slijedeće? Da se prestanemo sunetiti u znak dobre volje? Sa druge strane koliko god istorijski Osmanlije bile odgovorne za rušenje bosanskog suvereniteta Turci su danas jedan od ključnih izvora bosanskog suvereniteta. Turska je značajno pomogla u dobivanju suvereniteta BiH i danas stoji kao strateška prepreka u svakom pokušaju njegovog rušenja. Dakle osmanlije su nam bili neprijatelji u 14. vijeku ali danas su nam saveznici prema tome koliko zaista ima smisla slaviti pobjede protiv njih?

I evo za kraj još jedna misao. Bosna nikada nije bila dio kršćanskog svijeta u punom smislu. Evropa nikada nije prihvatila Bosnu u svoje okrilje. Tako je bilo tokom cijelog srednjeg vjeka, a tako je i danas. Bosna je poslala svoju vojsku, svoje sinove da brane Evropu kada je najveća svjetska sila tog vremena izašla na Kosovo polje i mi smo svoj dio posla odradili. Gdje je bila ta popišana evropa da brani Bosnu kad je sultan Fatih došao pod Bobovac? Bosanci nisu slučajno primili Islam i isto tako ga se neće ni odreći. Ni za slavenstvo ni za evropu. Mi smo ba ugrožena vrsta ovdje. Mi smo evropski indijanci koje bi oni kao pokazatelj njihove civilizacije trebali da poštuju i štite a ne da se mi beskonačno dodvoravamo njima.

Eto to je neko moje mišljenje..
xDenisx

#27 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by xDenisx »

Da se mi malo više nafuramo na slavenstvo, na svoju kršćansku prošlost da počnemo javno iskazivati gađenje prema osmanskoj okupaciji i krenemo slaviti bitke u kojima smo naškodili osmanskoj vojsci? Ne bi li nas slavenska braća (koja inače nikada ne propuštaju šansu da nas pokolju) zapravo primila u svoj zagrljaj i oprostila nam grijeh napuštanja svetog krsta? Hmmm.. Mislim nije loša ideja kad bi znali da će uspjeti Međutim šta je slijedeće? Da se prestanemo sunetiti u znak dobre volje?
:thumbup:

Inace ne razumijem ove sto kazu da smo se, zbog imena koje nosimo, odrekli slavenstva. Kao eto ja, Denis ili sestra mi Lejla nismo Slaveni ali Hrvati Josip i Marija (slavenska imena u pm) jesu :?
pojedinac

#28 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

Penicilin wrote:Kad smo već kod asocijacija onih par momaka i djevojaka koji su neki dan slavili ovu bitku po Sarajevu neodoljivo podsjećaju na neonaciste i white pride varijnte što pojačava sumnje da him je maslo za ramazana.
Da znaš da nisi, sa ovom izjavom, daleko od istine!

Malo sam istražio porijeklo uvodnog teksta .

Naime tekst potiče sa stranice Slavenska Bosna i tu se u rubrici "Ostalo" nalazi ovaj video postavljen od SlavicBosnia:

Ništa posebno strašno.

No, ako kliknete na autora SlavicBosnia naći ćete i ovo:
Ja sam za :

-slavensku obnovu Bosne
-jedinstvo i nedjeljivost Bosne
-slavensko jedinstvo
-pomirenje između Južnih Slavena
-srpsko Kosovo i Metohiju
-obnovu bosanske crkve
-istinu o bosanskoj crkvi ( kakvi crni bogumili ?!?!?!?)
-Bosančicu u našim školama
-slavenska i europska imena za slavensku europsku Bosansku djecu!
-Konstantinopolj a ne Istanbul

Protiv sam:
-velikosrpskog ekspanzionizma
-obnove NDH i ustaške ideje
-političkog muslimanstva, terorizma, mudžahedina, vehabija, neo-osmanlija, islamskih fašista
-NATO i EU
-albanskog svojatanja slavenskih
zemalja
-ljudi koji ne kontaju da geni ne određuju narodnost tj. protiv sam iliro-gota ( teutonaca LOOOL)
-nametnute anti-bosanske zastave sa
nekakvim zvjezdicama i trokutom
-nametnute himne
-anti-kršćana
-ekstremnih anti-pagana ( slavensko paganstvo = veliki dio slavenskih etničkih osobina)
-vezivanja turske zaostavštine i kulture za bosansko ime, ovo nije Turska, nego zemlja naših kraljeva, zemlja Bošnjana Slavena!
-krojenja historije Bosne prema željama srpskih, hrvatskih i turskih šovinista

Nisam komunista ali mrzim kapitalizam. Ljudi nisu roba, naši životi nisu na prodaju!
Ništa posebno.

Ali ono što meni, u gore citiranom, bode oči i ujedno me i plaši je:
pemanapemani

#29 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pemanapemani »

Da se mene pita, nafurao bih nas od Kulina bana, Tvrtka, Vlatka, Zmaja od Bosne, Jukića, Šantića, Kulenovića... Izbacio bih mise i šahovnice sa Bobovca, veličanje sultana Fatiha od strane pojedinaca.
Mi jesmo indijanci u Europi, ali smo i paranoični teoretičari zavjera da te Bog sačuva.
Bili smo krstjani i mangupski se opirali Vatikanu, sjebali smo Osmanlije nekoliko puta, neki su prihvatili Katoličanstvo, neki Islam, drugi su bili Pravoslavci sa ljubavlju prema Bosni.
Historiju ove zemlje svi perfidno gaze i iskorištavaju kada im treba, poput toaletnog papira. U drugim zemljama veličaju neke je.ene nevažne vlasteline, samo, eto, jer su ostavili pisani trag koji se ugrađuje u temelje državnosti, a mi paranoišemo na temu postavljenu na forumu, jer u njoj vidimo neku teoriju zavjere.
Baš je nekolicina mladih samosvjesnih ljudi marširala Sarajevom sa ljiljanima i grbom Vlatka Vukovića da napakoste ljudima i okrenu ih protiv islamske tradicije. :-)
S.SC

#30 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

Penicilin wrote:
S.SC wrote: I "Praskozorje" nije nikakav nacistički ni četnički pokret, to što zagovaraju slavenstvo je druga stvar, ali se ne smije dovoditi u vezi sa četništvom. Naročito ne sa nacizmom (jer je to paradox teške vrste).
Šta iz "Praskozorja" kažu o svemu tome imate na njihovoj stranici: http://praskozorje.weebly.com/
Ok. Hajde evo ja prihvatam da je Praskozorje potpuno naivna i dobronamjerna organizacija grupe mladih entuzijasta. Pozdravljam ovu kao i svaku inicijativu koja će skrenuti pažnju na našu srednjevjekovnu historiju i prihvatam da iza svega ovoga ne stoji ništa maliciozno. Međutim kad već diskutujemo o iznesenim stavovima evo još nekoliko komentara o samom konceptu koji se pokušavate komunicirati. Prvo o kakvom mi ovdje slavenstvu govorimo i zašto je toliko bitno distancirati se od osmanlija? Bosanski muslimani nikada nisu odrekli slavenstva niti kršćanstvo doživljavaju kao neprijateljsko i strano. Naš slavenski jezik nikada nije doveden u pitanje, a naša kultura pored svih drugih uticaja i dalje je u osnovi i mnogim ključnim aspektima izrazito slavenska. Muslimani se nikada nisu segregirali od kršćana u Bosni, ni kada su vladali, ni kada su bili izloženi kršćanskim agesijama, pa ni nakon ovog posljednjeg genocida. Problem je sa druge strane. Kod kršćana/hrišćana. Oni imaju problem sa nama, a ne mi sa njima. Naša slavenska braća nastoje u posljednjih dva vjeka da nas istrijebe sa lica zemlje i ne žele sa nama da žive. Kad god imaju priliku ruše naše džamije, protjeruju nas i kolju. U navedenom poduhvatu čišćenja muslimana sa Balkana zajednički učestvuju svi južnoslavenski narodi i večina njih je uspjela tokom 19. i 20. vijeka očistiti njihove zemlje od muslimana i uglavnom uništiti sve tragove njihovog prisustva.

Dakle šta vi sad u stvari predlažete? Da se mi malo više nafuramo na slavenstvo, na svoju kršćansku prošlost da počnemo javno iskazivati gađenje prema osmanskoj okupaciji i krenemo slaviti bitke u kojima smo naškodili osmanskoj vojsci? Ne bi li nas slavenska braća (koja inače nikada ne propuštaju šansu da nas pokolju) zapravo primila u svoj zagrljaj i oprostila nam grijeh napuštanja svetog krsta? Hmmm.. Mislim nije loša ideja kad bi znali da će uspjeti :D Međutim šta je slijedeće? Da se prestanemo sunetiti u znak dobre volje? Sa druge strane koliko god istorijski Osmanlije bile odgovorne za rušenje bosanskog suvereniteta Turci su danas jedan od ključnih izvora bosanskog suvereniteta. Turska je značajno pomogla u dobivanju suvereniteta BiH i danas stoji kao strateška prepreka u svakom pokušaju njegovog rušenja. [b]Dakle osmanlije su nam bili neprijatelji u 14. vijeku ali danas su nam saveznici prema tome koliko zaista ima smisla slaviti pobjede protiv njih? [/b]

I evo za kraj još jedna misao. Bosna nikada nije bila dio kršćanskog svijeta u punom smislu. Evropa nikada nije prihvatila Bosnu u svoje okrilje. Tako je bilo tokom cijelog srednjeg vjeka, a tako je i danas. Bosna je poslala svoju vojsku, svoje sinove da brane Evropu kada je najveća svjetska sila tog vremena izašla na Kosovo polje i mi smo svoj dio posla odradili. Gdje je bila ta popišana evropa da brani Bosnu kad je sultan Fatih došao pod Bobovac? Bosanci nisu slučajno primili Islam i isto tako ga se neće ni odreći. Ni za slavenstvo ni za evropu. Mi smo ba ugrožena vrsta ovdje. Mi smo evropski indijanci koje bi oni kao pokazatelj njihove civilizacije trebali da poštuju i štite a ne da se mi beskonačno dodvoravamo njima.

Eto to je neko moje mišljenje..
MUSLIMANI I SLAVENSTVO
Kamo sreće da je tako. Mislim, naravno, to stoji. Ima muslimana koji su toga svjesni. No, problem jeste radikalna navala islamizma, koji danas radi na panarabizmu... Stvaranju univerzalne Islamske nacije... Slavenstvo je kod muslimana opstalo ovdje, vidimo to preko Ajvatovice, kišnih dova, Jurjeva i sl... No pitanje je do kada... Problem je kada čitamo neke Slavenske politologe i geopolitičare, koji Bošnjake zapravo i ne svrstavaju među Slavenske narode, već ih shvataju kao ostatak Osmanlija u Europi - zbog običaja, kulture i tradicije, koji su, istina, većinom preuzeti iz Turskog folklora. Izvorna Bošnjačka kultura i folklor zasnovana na Slavenstvu je zamjenjena tuđom, a njeguju je samo po Srednjoj Bosni. Ali kako je njeguju - negodući da je to Bošnjačko, već sa retorikom kako se radi o HRVATSKOJ običajnost!!!
Vidimo dakle kako nam se vraća - odbacujući svoje, uzimamo tuđe. A drugi uzimaju naše, prisvajaju ga kao svoje, kako bi opravdali svoje bolesne ideologije kroatiziranja i srbiziranja Bošnjaka i Bosne kao Hrvatske, tj. Srpske zemlje.
S druge strane i kršćanstvo je, izvorno, strano Bošnjanima, isto kao i islam. Međutim, navale radikalnog islamizma, više muslimane guraju u okvir orjenta i panarabizma, a manje u europski okvir, tamo gdje pripadamo i odakle potičemo. Da se razumijemo, ni kršćanstvo nije europsko, već je istog porijekla kao i islamizam, tako da europsko ne treba biti jednako kršćansko u ovom smislu kad se o njemu govori.

MUSLIMANI I KRŠĆANI - KRŠĆANI I MUSLIMANI
Vjeruj mi, mnogi muslimani idu na odvajanje od braće kršćana i pravoslavaca u Bosni i Hercegovini, iako se radi o jednom te istom narodu. Naročito nakon ovog sada rata.
Ljudi jednostavno ne shvataju da je politika kriva, a ne narod.
No, istini za volju, kroz historiju je bilo sličnih problema. Osmanska vlast je radila na tome da se svojom politikom štite muslimani (iako se ni oni nisu štitili kako treba), a najviše štete nanosi katoličkoj i pravoslavnoj raji. Tako, muslimani Slaveni - Bošnjaci, imali su donekle bolji položaj od katolika i pravoslavaca Slavena - Bošnjaka, a uz to je još Porta i poticala sukobe sa ostatkom Europe. Šta je jedan europljanin mogao misliti o nama nego da smo Turci. Zato je taj isti Europljanin podržavao i Hrvate i Srbe da ratuju protiv nas i tada niko nije mario za naše Slavenstvo - već je sve išlo prema religiji.
Isto tako, šta je Europa mogla misliti o nama za vrijeme srednjeg vijeka nego da nismo kršćani. I tako nas je i mrzila.

MUSLIMANI I (JUŽNI)SLAVENI
Ovdje, ponavljam, nije problem u narodu, nego u ideologiji, politici i prvenstveno - religiji.
Dijelom, problem je i do nas, ali tu mi nismo krivi, ili jesmo.. Odbacujemo naše, prihvatamo tuđe. Govorim o onome što čitam od velikih imena slavenske politike i geopolitike, npr. Dugina i sl....
Međutim - to ne čine oni kojima je stalo do Slavenstva i onoga što se naziva - Panslavenstvo. Panslaveni su svjesni porijekla naroda i, vjeruj mi, panslaveni ne gledaju na religiju koliko na porijeklo. I to, isitina, malo podsjeća na fašizam, ali i na komunizam u drugu ruku. Slobodno, provjeri neke panslavenske forume pa ćeš vidjeti da većina panslavena (zapravo svi osim dijela Srba koji panslavensto vide kao pansrbizam i sirenje pravoslavnja) kritikuju i Ratka Mladića i sve ono što se dešavalo nad Bošnjacima i Hrvatima u proteklom ratu, prvenstveno radi toga što su Srbi ubijali radi religije svoju braću.

BOŠNJANI I PANSLAVIZAM
Isto bih ti savjetovao i ovdje da malo prelistaš panslavenske forume i stranice. Iznenadit ćeš se kako panslavenizam odbacuje svaku religiju kao nebitnu, ne ističe je kao odrednicu - već odredinicu ističe Slavenstvo, sadržano u jeziku, imenima, običajima, kulturi... AKo nas iko gleda kao braću, ne radi ikakvog sopstvenog interesa, nego braću kao "krvnu" braću, ili bolje rečeno, kao osobe sličnog mentaliteta i načina života, shvatanja i sl. - onda su to Slavenski narodi. Samo, panslavisti su obično ateisti, ili rodovjernici (pagani), tako da na religiju ne gledaju kao bitnu. Međutim, s druge strane, religija (bar nas ovdje) itekako odvaja od toga što zaista jesmo... To opet ne znači da se radi protiv nje - naprotiv. Svak treba vjerovati u ono što on osjeća, ali pri tome ne dovoditi svoj identitet u pitanje. NIKADA!!!

BOŠNJANI I TURCI
Nakon Kemal- paše Ataturka, Turska politika po prvi put 2004. godine nastavlja sa teokratijom i počinje odstupati od Ataturkovih ideja. Naime, od Ataturka pa naovamo, Turska politika se svim silama nastojala izbaviti negativnih konotacija i konzevativizma koje je na nju navukao Sultanat. Turska je željela postati moderna, europska država bla bla bla.. Svima poznata priča. Kako počinje formiranje Europske Ekonomske Zajednice, kasnije i Europske Unije, Turska naravno, sljedeći takve ciljeve želi i postati dio EU. Međutim, njena nerazvijenost, ali i umnogome zaostali osmanslijski način života i percepcije svijeta, kao i islamski konzervativizam, nisu se uklapali u kršćansku Europu (koja je, upravo kršćanska nastala, gle čuda, na isti i sličan način kao što su i Turci postali muslimani). Turska politika je tako imala velike gubitke na svim poljima zbog favoriziranja ulaska u EU, te zarad toga postavljanja nekih standarda koji nisu bili pogodni za Tursku. Narod postaje nezadovoljan, te tako 2004. godine na izborima izabira AK Partiju - prvu proislamsku stranku od Ataturka naovamo. Njeni ciljevi su, ukratko - odstupanje od politike pridruživanja EU (jer vide da im ne ide), a umjesto toga, obnova Osmanskog utjecaja Turske na zemlje Balkana, koje je ona držala pod okupacijom. Da stvar bude još gora, tu se ne radi samo o ekonomskom i političkom, nego i u kulturnom utjecaju, a sve to dovodi do otuđenja Bošnjaka od europskog porijekla. Pa se onda čudimo što nam govore - MARŠ U TURSKU!!!

BOSNA I KRŠĆANSKI SVIJET

TAČNO! Niti će ikada biti.
Ali, ruku na srce, bliži joj je nego Orijentalni.
S.SC

#31 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

pojedinac wrote:
Penicilin wrote:Kad smo već kod asocijacija onih par momaka i djevojaka koji su neki dan slavili ovu bitku po Sarajevu neodoljivo podsjećaju na neonaciste i white pride varijnte što pojačava sumnje da him je maslo za ramazana.
Da znaš da nisi, sa ovom izjavom, daleko od istine!

Malo sam istražio porijeklo uvodnog teksta .

Naime tekst potiče sa stranice Slavenska Bosna i tu se u rubrici "Ostalo" nalazi ovaj video postavljen od SlavicBosnia:

Ništa posebno strašno.

No, ako kliknete na autora SlavicBosnia naći ćete i ovo:
Ja sam za :

-slavensku obnovu Bosne
-jedinstvo i nedjeljivost Bosne
-slavensko jedinstvo
-pomirenje između Južnih Slavena
-srpsko Kosovo i Metohiju
-obnovu bosanske crkve
-istinu o bosanskoj crkvi ( kakvi crni bogumili ?!?!?!?)
-Bosančicu u našim školama
-Konstantinopolj a ne Istanbul

Protiv sam:
-velikosrpskog ekspanzionizma
-obnove NDH i ustaške ideje
-političkog muslimanstva, terorizma, mudžahedina, vehabija, neo-osmanlija, islamskih fašista
-NATO i EU
-albanskog svojatanja slavenskih
zemalja
-ljudi koji ne kontaju da geni ne određuju narodnost tj. protiv sam iliro-gota ( teutonaca LOOOL)
-nametnute anti-bosanske zastave sa
nekakvim zvjezdicama i trokutom
-nametnute himne
-anti-kršćana
-ekstremnih anti-pagana ( slavensko paganstvo = veliki dio slavenskih etničkih osobina)
-vezivanja turske zaostavštine i kulture za bosansko ime, ovo nije Turska, nego zemlja naših kraljeva, zemlja Bošnjana Slavena!
-krojenja historije Bosne prema željama srpskih, hrvatskih i turskih šovinista

Nisam komunista ali mrzim kapitalizam. Ljudi nisu roba, naši životi nisu na prodaju!
Ništa posebno.

Ali ono što meni, u gore citiranom, bode oči i ujedno me i plaši je:

Slavenska imena su narodna imena i ona nemaju nikakve veze sa religijom. Bilo kakvom. Ne znam što te to prepalo...
Svi europski narodi sačuvali su svoja narodna imena (pa čak i muslimanski narodi - Albanci i Turci). Jedino Bošnjaci su svoja narodna imena skrz zaboravili i primili su arapska imena (islamska) i - Turska NARODNA imena.
A imena su jedna od odrednica pripadnosti narodu....

Zlatan, Vuk, Srećko, Bogdan, Tvrtko, Gorčin, Mišljen, Radin, Dobrota, Gvozden.... šta fali tim imenima...

A ovo oko europskih imena nije ni meni iskreno jasno.. Na koja to "europska" imena misli? Osim ako Slavenska (narodna bosanska) imena ne poistovjecuje sa europskim???
Bratov brat

#32 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Bratov brat »

Verovatno misli na ta imena koja si naveo,ali je napisao "europska".
pojedinac

#33 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

Da prvo krenem sa citiranjem tebe samog.
S.SC wrote:S druge strane i kršćanstvo je, izvorno, strano Bošnjanima, isto kao i islam.
U potpunosti se slažem sa ovom tvojom tvrdnjom.
Samo imam utisak da tebi, odn. vama od tri religije smeta samo islam. A, to smetanje znamo kako je u proteklom ratu završilo.
S.SC wrote:
pojedinac wrote:Ali ono što meni, u gore citiranom, bode oči i ujedno me i plaši je:
Slavenska imena su narodna imena i ona nemaju nikakve veze sa religijom. Bilo kakvom. Ne znam što te to prepalo...
Svi europski narodi sačuvali su svoja narodna imena (pa čak i muslimanski narodi - Albanci i Turci). Jedino Bošnjaci su svoja narodna imena skrz zaboravili i primili su arapska imena (islamska) i - Turska NARODNA imena.
A imena su jedna od odrednica pripadnosti narodu....

Zlatan, Vuk, Srećko, Bogdan, Tvrtko, Gorčin, Mišljen, Radin, Dobrota, Gvozden.... šta fali tim imenima...
Da se razumijemo, ja sa imenima i religijama nemam problema.
Nego reci mi šta ćete sa neslavenskim, a kršćanskim imenima. Da li su to ta "europska" imena?

Da se pozivate na povratak na stvarno slavenstvo i bosansku crkvu, znači bez katoličanstva, pravoslavlja i islama, nekako bih vas mogao i shvatiti.

Ali, ovako jednom stradavši zbog imena, koje nosim, ovo je za mene kratko rečeno fašizam.

Pa, bolan evropljani, sa kršćanskom tradicijom, djeci daju orijentalna imena.
S.SC wrote:A ovo oko europskih imena nije ni meni iskreno jasno.. Na koja to "europska" imena misli? Osim ako Slavenska (narodna bosanska) imena ne poistovjecuje sa europskim???
Bratov brat wrote:Verovatno misli na ta imena koja si naveo,ali je napisao "europska".
Ovdje se malo pravimo blesavi. :-)
S.SC wrote:Ne znam što te to prepalo...
I, još se pitaš što me to prepalo! :x
El_comadante

#34 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by El_comadante »

ako čemo pošteno mi Bosanci imamo i veča imena i kraljeve od ovog ovdje spomenutog. dalje ko može tvrditi da smo mi slaveni a ne recimo Iliri, a negdje sam čitao da zapravo mi i Albanci danas najviše veze imamo upravo sa Ilirima a ne Slavenima. i dalje svaki od nas nezna porijeklo svoje i svako može biti da je recimo došao sa Turcima u ove krajeve, može biti Ilir, slaven i šta ti ja znam. a eto što nebi bili i rimljani oni su ovde toliko godina vladali itd. poenta je da mi sa sigurnošču, mislim na svakog od nas pojedinačno, nezna svoje porijeklo prije 1600 godine a da neidemo dalje odakle je šta je i kako je. a logično da ima migracija na ovom prostoru za toliko godina.
pojedinac

#35 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

El_comadante wrote:ako čemo pošteno mi Bosanci imamo i veča imena i kraljeve od ovog ovdje spomenutog. dalje ko može tvrditi da smo mi slaveni a ne recimo Iliri, a negdje sam čitao da zapravo mi i Albanci danas najviše veze imamo upravo sa Ilirima a ne Slavenima. i dalje svaki od nas nezna porijeklo svoje i svako može biti da je recimo došao sa Turcima u ove krajeve, može biti Ilir, slaven i šta ti ja znam. a eto što nebi bili i rimljani oni su ovde toliko godina vladali itd. poenta je da mi sa sigurnošču, mislim na svakog od nas pojedinačno, nezna svoje porijeklo prije 1600 godine a da neidemo dalje odakle je šta je i kako je. a logično da ima migracija na ovom prostoru za toliko godina.
Za boldovano jedno veliko :thumbup: .
Penicilin

#36 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Penicilin »

S.SC wrote: MUSLIMANI I KRŠĆANI - KRŠĆANI I MUSLIMANI
Vjeruj mi, mnogi muslimani idu na odvajanje od braće kršćana i pravoslavaca u Bosni i Hercegovini, iako se radi o jednom te istom narodu. Naročito nakon ovog sada rata.
No, istini za volju, kroz historiju je bilo sličnih problema. Osmanska vlast je radila na tome da se svojom politikom štite muslimani (iako se ni oni nisu štitili kako treba), a najviše štete nanosi katoličkoj i pravoslavnoj raji. Tako, muslimani Slaveni - Bošnjaci, imali su donekle bolji položaj od katolika i pravoslavaca Slavena - Bošnjaka, a uz to je još Porta i poticala sukobe sa ostatkom Europe. Šta je jedan europljanin mogao misliti o nama nego da smo Turci. Zato je taj isti Europljanin podržavao i Hrvate i Srbe da ratuju protiv nas i tada niko nije mario za naše Slavenstvo - već je sve išlo prema religiji.
Isto tako, šta je Europa mogla misliti o nama za vrijeme srednjeg vijeka nego da nismo kršćani. I tako nas je i mrzila.

MUSLIMANI I (JUŽNI)SLAVENI
Ovdje, ponavljam, nije problem u narodu, nego u ideologiji, politici i prvenstveno - religiji.
Dijelom, problem je i do nas, ali tu mi nismo krivi, ili jesmo.. Odbacujemo naše, prihvatamo tuđe. Govorim o onome što čitam od velikih imena slavenske politike i geopolitike, npr. Dugina i sl....
Međutim - to ne čine oni kojima je stalo do Slavenstva i onoga što se naziva - Panslavenstvo. Panslaveni su svjesni porijekla naroda i, vjeruj mi, panslaveni ne gledaju na religiju koliko na porijeklo. I to, isitina, malo podsjeća na fašizam, ali i na komunizam u drugu ruku. Slobodno, provjeri neke panslavenske forume pa ćeš vidjeti da većina panslavena (zapravo svi osim dijela Srba koji panslavensto vide kao pansrbizam i sirenje pravoslavnja) kritikuju i Ratka Mladića i sve ono što se dešavalo nad Bošnjacima i Hrvatima u proteklom ratu, prvenstveno radi toga što su Srbi ubijali radi religije svoju braću.

BOŠNJANI I PANSLAVIZAM
Isto bih ti savjetovao i ovdje da malo prelistaš panslavenske forume i stranice. Iznenadit ćeš se kako panslavenizam odbacuje svaku religiju kao nebitnu, ne ističe je kao odrednicu - već odredinicu ističe Slavenstvo, sadržano u jeziku, imenima, običajima, kulturi... AKo nas iko gleda kao braću, ne radi ikakvog sopstvenog interesa, nego braću kao "krvnu" braću, ili bolje rečeno, kao osobe sličnog mentaliteta i načina života, shvatanja i sl. - onda su to Slavenski narodi. Samo, panslavisti su obično ateisti, ili rodovjernici (pagani), tako da na religiju ne gledaju kao bitnu. Međutim, s druge strane, religija (bar nas ovdje) itekako odvaja od toga što zaista jesmo... To opet ne znači da se radi protiv nje - naprotiv. Svak treba vjerovati u ono što on osjeća, ali pri tome ne dovoditi svoj identitet u pitanje. NIKADA!!!

BOŠNJANI I TURCI
Nakon Kemal- paše Ataturka, Turska politika po prvi put 2004. godine nastavlja sa teokratijom i počinje odstupati od Ataturkovih ideja. Naime, od Ataturka pa naovamo, Turska politika se svim silama nastojala izbaviti negativnih konotacija i konzevativizma koje je na nju navukao Sultanat. Turska je željela postati moderna, europska država bla bla bla.. Svima poznata priča. Kako počinje formiranje Europske Ekonomske Zajednice, kasnije i Europske Unije, Turska naravno, sljedeći takve ciljeve želi i postati dio EU. Međutim, njena nerazvijenost, ali i umnogome zaostali osmanslijski način života i percepcije svijeta, kao i islamski konzervativizam, nisu se uklapali u kršćansku Europu (koja je, upravo kršćanska nastala, gle čuda, na isti i sličan način kao što su i Turci postali muslimani). Turska politika je tako imala velike gubitke na svim poljima zbog favoriziranja ulaska u EU, te zarad toga postavljanja nekih standarda koji nisu bili pogodni za Tursku. Narod postaje nezadovoljan, te tako 2004. godine na izborima izabira AK Partiju - prvu proislamsku stranku od Ataturka naovamo. Njeni ciljevi su, ukratko - odstupanje od politike pridruživanja EU (jer vide da im ne ide), a umjesto toga, obnova Osmanskog utjecaja Turske na zemlje Balkana, koje je ona držala pod okupacijom. Da stvar bude još gora, tu se ne radi samo o ekonomskom i političkom, nego i u kulturnom utjecaju, a sve to dovodi do otuđenja Bošnjaka od europskog porijekla. Pa se onda čudimo što nam govore - MARŠ U TURSKU!!!

BOSNA I KRŠĆANSKI SVIJET

Panislamizam ima političku snagu i relevantnost isto koliko i panslavizam. Radi se o pojavama iza koji stoji nekolicina pojedinaca i organizacija entuzjasta i stvaralaca koji zapravo nemaju nikakve realne moći niti njihovi projekti odnosno ideje imaju ikakve šanse za nekakav realni uticaj u stvarnom svijetu. O apanslavizmu fantaziraju pomalo Rusi o panislamizmu Arapi a kod nas ni jedna ni druga ideja nikada neće otići dalje od nekolicine vjerskih fanatika i ushićene podrške malobrojnih entuzijasta. Dakle niti nam prijeti opasnost od panislamizma niti nam je potreban izlaz u panslavenizmu. Zapravo sam siguran da se Bosanci više nikada neće nafurati ni na kakve pan ovo ono varijante. Naša kultura naše svakodnevno biće i kolektivna svijest su mješavina svakakvih uticaja uključujući i evropski i germanski i slavenski i islamski i turski i mediteranski i srednjeevropski i katolički i srpski. Sve je to u nama i kao što već rekoh nisam protivnik organizacija i pojedinaca koji doprinose afirmaciji svih ovih pojedinačnih aspekata našeg identiteta naročito ukoliko ne dovode u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu i pravo svakog pojedinca na slobodan izbor vjere, kulture, nacije itd.
BASS

#37 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BASS »

Dobro,vi ste za slavenske korjene i sve to... samo mi nije jasna jedna stvar - kažete - odbacujemo "svoje",prihvatamo tuđe - pa po toj logici - i naša slavenska sabraća kršćani su odbacili "originalnog" Striboga i Peruna i prihvatili Isusa?
Ne znam sada,nije utvrđeno da je Isus slaven?
S.SC

#38 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

Nas? Ja nemam ništa sa Praskozorjem, ali znam par njih, tako da sam upoznat oko ideja i onoga o čemu misle.
Za to - "europska" imena fkt ne znam šta oni misle, ali ja kako znam, govori se o bosanskim narodnim imenima. Nikakva kršćanska, orijentalna i sl. Jednostavno, da se "odmrznu" i ta imena i da pored Senad, Amir, Adnan ravnopravno i normalno ime bude i Gorčin, Hval, Tvrtko itd...
Jer, ponavljam, jedini smo narod koji svoja narodna imena nije sačuvao!!!

Mene malo više brinu oni koji u ovakvim pokretima vide "neonacizam". Jer, pazi sada logike - oni kritikuju ovo kao NACIZAM, a zapravo sami potiču priče oko nacizma, rasizma i podjele. Ovi momci i djevojke nigdje ne spominju podjele, već naprotiv - govore o slozi u kojoj religija ne smije imati nikakvog utjecaja. Govore o jednom narodu u Bosni i Hercegovini, govore o kontinuitetu Bosne i Hercergovine, da ona nije ni Hrvatska ni Srpska itd...

A onda pogledajmo kako se na njih gleda od strane onih koji ih nepodržavaju: http://bosnahistorija.16.forumer.com/a/ ... 66-15.html

Nevjerovatni izljivi mržnje, fašizma i zakorjelog bošnjačkog nacionalizma i šovinizma :shock:
S.SC

#39 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

BASS wrote:Dobro,vi ste za slavenske korjene i sve to... samo mi nije jasna jedna stvar - kažete - odbacujemo "svoje",prihvatamo tuđe - pa po toj logici - i naša slavenska sabraća kršćani su odbacili "originalnog" Striboga i Peruna i prihvatili Isusa?
http://praskozorje.weebly.com/ko-scaronta-scaronto.html - ja ovdje nigdje ne vidim ni riječi o kršćanstvu? A ti?
BASS

#40 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BASS »

S.SC wrote:
BASS wrote:Dobro,vi ste za slavenske korjene i sve to... samo mi nije jasna jedna stvar - kažete - odbacujemo "svoje",prihvatamo tuđe - pa po toj logici - i naša slavenska sabraća kršćani su odbacili "originalnog" Striboga i Peruna i prihvatili Isusa?
http://praskozorje.weebly.com/ko-scaronta-scaronto.html - ja ovdje nigdje ne vidim ni riječi o kršćanstvu? A ti?
replicirao sam na ovo ...
Dijelom, problem je i do nas, ali tu mi nismo krivi, ili jesmo.. Odbacujemo naše, prihvatamo tuđe
ne mogu sad upratit ko je ko i kome od vas trebam podnijeti molbu za utvrđenje čistoće moga imena...

Svejedno što se mene tiče,kako sam već rekao,ja sam potomak rimskog legionara (utvrđeno) koji se borio protiv navale slavenskih barbara i dao život za Imperiju negdje kod Ilidže :)
ave
pojedinac

#41 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

S.SC wrote:http://praskozorje.weebly.com/ko-scaronta-scaronto.html - ja ovdje nigdje ne vidim ni riječi o kršćanstvu? A ti?
A, vidiš li ovdje:
Image
Fotografisano ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.
Last edited by pojedinac on 31/08/2011 23:52, edited 1 time in total.
Bratov brat

#42 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Bratov brat »

El_comadante wrote:ako čemo pošteno mi Bosanci imamo i veča imena i kraljeve od ovog ovdje spomenutog. dalje ko može tvrditi da smo mi slaveni a ne recimo Iliri, a negdje sam čitao da zapravo mi i Albanci danas najviše veze imamo upravo sa Ilirima a ne Slavenima. i dalje svaki od nas nezna porijeklo svoje i svako može biti da je recimo došao sa Turcima u ove krajeve, može biti Ilir, slaven i šta ti ja znam. a eto što nebi bili i rimljani oni su ovde toliko godina vladali itd. poenta je da mi sa sigurnošču, mislim na svakog od nas pojedinačno, nezna svoje porijeklo prije 1600 godine a da neidemo dalje odakle je šta je i kako je. a logično da ima migracija na ovom prostoru za toliko godina.
Ne bih da odem u off,ali mislim da Albanci apsolutno nikakve veze nemaju sa Ilirima,mogu o tome da pricam do sutra.Rimljani su Ilirima zvali stanovnike danasnje Dalmacije,Bosne,Crne Gore i pojedinih delova Srbije.Da ne bude zabune mislim na tadasnje stanovnistvo koje pokrivaju danasnji navedeni okviri trenutno postojecih drzava i regija.Preporucujem za citanje Klaudija Ptolomeja i Plinija Starijeg.
S.SC

#43 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

pojedinac wrote:
S.SC wrote:http://praskozorje.weebly.com/ko-scaronta-scaronto.html - ja ovdje nigdje ne vidim ni riječi o kršćanstvu? A ti?
A, vidiš li ovdje:
Image
Fotografisano ispred župne crkve Presvetog Trojstva u Sarajevu.
Slikali su se i ispred Muzeja, BBI-a, Katedrale, na čaršiji kod Sebija, pa čak i ispred Rijaseta... Vidio sam slike na nekoj web stranici. Cilj nije bio nikakva simbolika sa mjestom gdje su se slikali, već da budu tu gdje je najveća koncentracija naroda, kako bi podjelili info- letke sa podacima oko bitke kod Bileće. Samo, očito je da neko ovu akciju nastoji ispolitizirati, pa je baš uzeo sliku ispred Katedrale da širi po internetu.

Evo, primjer za sliku ispred Rijaseta:

Image

Ili mi nemojte sada reći da si katolički nacionalista ili islamofob, četnik ili neonacista ako se slikaš ispred Katedrale koja je prepoznatljiv znak Sarajeva?
Slikali su se i po Ferhadiji, pa ih niko ne optužuje zašto idu ulicom Ferhat- paše???
Doda37

#44 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Doda37 »

pojedinac wrote:
A, vidiš li ovdje:
Image
Fotografisano ispred župne crkve Presvetog Trojstva u Sarajevu.
to je crkva na Dolac malti, a ovo je ispred Katedrale
pojedinac

#45 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

Doda37 wrote:to je crkva na Dolac malti, a ovo je ispred Katedrale
Ispravljeno.
Last edited by pojedinac on 31/08/2011 23:53, edited 1 time in total.
Nele9

#46 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Nele9 »

S.SC wrote:
Penicilin wrote:
S.SC wrote: quote]

MUSLIMANI I SLAVENSTVO
Kamo sreće da je tako. Mislim, naravno, to stoji. Ima muslimana koji su toga svjesni. No, problem jeste radikalna navala islamizma,
Vidimo dakle kako nam se vraća - odbacujući svoje, uzimamo tuđe. A drugi uzimaju naše, prisvajaju ga kao svoje, kako bi opravdali svoje bolesne ideologije kroatiziranja i srbiziranja Bošnjaka i Bosne kao Hrvatske, tj. Srpske zemlje.
S druge strane i kršćanstvo je, izvorno, strano Bošnjanima, isto kao i islam. Međutim, navale radikalnog islamizma, više muslimane guraju u okvir orjenta i panarabizma, a manje u europski okvir, tamo gdje pripadamo i odakle potičemo. Da se razumijemo, ni kršćanstvo nije europsko, već je istog porijekla kao i islamizam, tako da europsko ne treba biti jednako kršćansko u ovom smislu kad se o njemu govori.

Pa se onda čudimo što nam govore - MARŠ U TURSKU!!!

BOSNA I KRŠĆANSKI SVIJET

MUSLIMANI I SLAVENSTVO
Svidja mi se ovo ˝radikalna navala islamizma˝. Koja? Ne misliš valjda na ove 7 Jaggera muslimanke što se ubijaju alkoholom slaveći Bajram?
˝Odbacujemo svoje, uzimamo tudje˝ - Vjerovatno si nebeski Srbin ili iskultureni Hrvat pa govoriš o vašem odbacivanju bosanskog identiteta i kvinslinškom učestvovanju u prošlom ratu?

˝mnogi muslimani idu na odvajanje od braće kršćana i pravoslavaca u Bosni i Hercegovini, iako se radi o jednom te istom narodu. Naročito nakon ovog sada rata.˝ - Koji muslimani? Da se odvojimo gdje? Kako ću se nenasilno odvojiti od raje katolika i pravoslavnih s kojim radim? Možda metodom Slobe Miloševića, ali nisu muslimani te trave probali.

Na kraju, mene su pokušali maršnuti u Tursku ali im ja nisam dao. Pa sam veoma zadovoljan da danas nakon neuspjelog marškanja, ti i slični bubljičavi dječaci možete ovakve nebuloze furati na ovakvom forumu.
vedomedo

#47 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by vedomedo »

Pogledao sam malo ovu stranicu SlavicBosnia i praskozorje, a potom i neke starije postove na forumu.
Moj zakljucak je da u ovoj generaciji oko 85 pa navise ima misljenja koja pokusavaju zasnovati neki bosanski identitet i bosansku kulturu direktno na bosanskom srednjovjekovlju pritom zeleci da potpuno iskljuce Islam i muslimansku tradiciju. To im pomaze da se vide kao dio Evrope i vjerovatno ocekuju da ce od nje biti lakse prihvaceni. Ali tu ih ometa cinjenica da je u formiranju svake kulture religija imala odlucujucu ulogu. Evropa se danas
definise kao izrasla iz judeo-krscanske tradicije + grcka filozofija. Tako i kada se okrenu bosanskom srednjovjekovlju
ne znaju sta ce sa svim tim religijskim simbolima - jer bosansko srednjovjekovlje do dolaska osmanlija je jednozacno
krscansko. Meni je da budem iskren ova pojava medju omladinom jako interesantna. Bojim se samo da ovi momci i cure zapravo nikada nisu razumjeli i nikada nisu ni pokusali da razumiju duhovnost bosanskih muslimana.
Kada se vec upucuju u srenjovjekovlje neka razmisle malo sta je to navelo ljude da ne samo za relativno kratko vrijeme prihvate Islam nego da se svojim zivotima i imetkom potpuno stave u sluzbu njihove nove vjere.

Za mene je to jasno - to je za prve bosanske muslimane bio izlazak iz jednog egzistencijalnog mraka u kojoj su robovali samovolji te sada slavljene krscanske vlastele.
S.SC

#48 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

Nele9 wrote:
MUSLIMANI I SLAVENSTVO
Svidja mi se ovo ˝radikalna navala islamizma˝. Koja? Ne misliš valjda na ove 7 Jaggera muslimanke što se ubijaju alkoholom slaveći Bajram?
˝Odbacujemo svoje, uzimamo tudje˝ - Vjerovatno si nebeski Srbin ili iskultureni Hrvat pa govoriš o vašem odbacivanju bosanskog identiteta i kvinslinškom učestvovanju u prošlom ratu?

˝mnogi muslimani idu na odvajanje od braće kršćana i pravoslavaca u Bosni i Hercegovini, iako se radi o jednom te istom narodu. Naročito nakon ovog sada rata.˝ - Koji muslimani? Da se odvojimo gdje? Kako ću se nenasilno odvojiti od raje katolika i pravoslavnih s kojim radim? Možda metodom Slobe Miloševića, ali nisu muslimani te trave probali.

Na kraju, mene su pokušali maršnuti u Tursku ali im ja nisam dao. Pa sam veoma zadovoljan da danas nakon neuspjelog marškanja, ti i slični bubljičavi dječaci možete ovakve nebuloze furati na ovakvom forumu.
1. Mislim na onaj islamizam od kojeg strahuju i Bošnjaci muslimani. Koji je ovdje došao tokom rata i koji se uobličio čak i u političku partiju - PPP (Partija Pravog Puta), koji zatupljiju mozgove mladima, placaju ih da nose brade, hidzabe i sl. i kojima je okupljaniste dzamija kralja Fahda... Gdje hoce da su Arapi i gdje i svoj jezik preoblicavaju da lici na arapski, a BiH vide samo kao pogodno tlo za širenje takvog učenja u Europi.

2. Zašto se uvijek identificira sa Hrvatom ili Srbinom neko ko računa svoju historiju NE OD DOLASKA TURAKA - nego ko svoju historiju računa PRIJE TURAKA DO DANAS!?!?!?!
Zar je teško shvatiti da postoje bosanci patriote, koji shvataju da je bilo Bosne prije Turaka i koji misle da bi sada, kada smo konačno slobodni nastavimo tamo gdje smo stali (misleći na 1463.).
Imali smo SVOJE BOSANSKE običaje, tradiciju, plesove, kola, pjesme... Bošnjaci su sve to odbacili i prihvatili orijentalno. Bosanskih običaja sjećaju se samo Hrvati po Srednjoj Bosni koji za njih kažu da su NJIHOVI - HRVATSKI.
Dok se god bude mislilo tako, kako ti i slični mislite - da si Hrvat ili Srbin ako računaš srednji vijek kao izvorni "naš" onda jadni mi... Prodajemo se ko niko nikada! Naše sada svojataju Srbi i Hrvati a mi smirni sa Turskim? I tako gubimo identitet. Tako nas samo mogu šutnuti i kazati: "Vidite, vi ste po svemu Turci - idite tamo, a ovo je naša država."

3. U Sarajevu možda ne, ali pogledaj manje gradove, pogledaj stavove ljudi. U Zenici prave stanove gdje će živjeti samo muslimani, firme gdje će raditi samo muslimani! Da se ne mješaju sa ćafirima. Potraži prilog na youtubeu o tome.
DA SE RAZUMIJEMO - katolici u Hercegovini i Srednjoj Bosni - ništa bolje od takvih stavova prema muslimanima, a o pravoslavcima u RSu i da ne govorim!!! Sve se vidi svakog dana

4. Svaka čast! I ne treba to niko da da i dozvoli!! Na svojoj, na plemenitoj!!
Last edited by S.SC on 01/09/2011 01:07, edited 1 time in total.
S.SC

#49 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

vedomedo wrote:Pogledao sam malo ovu stranicu SlavicBosnia i praskozorje, a potom i neke starije postove na forumu.
Moj zakljucak je da u ovoj generaciji oko 85 pa navise ima misljenja koja pokusavaju zasnovati neki bosanski identitet i bosansku kulturu direktno na bosanskom srednjovjekovlju pritom zeleci da potpuno iskljuce Islam i muslimansku tradiciju. To im pomaze da se vide kao dio Evrope i vjerovatno ocekuju da ce od nje biti lakse prihvaceni. Ali tu ih ometa cinjenica da je u formiranju svake kulture religija imala odlucujucu ulogu. Evropa se danas
definise kao izrasla iz judeo-krscanske tradicije + grcka filozofija. Tako i kada se okrenu bosanskom srednjovjekovlju
ne znaju sta ce sa svim tim religijskim simbolima - jer bosansko srednjovjekovlje do dolaska osmanlija je jednozacno
krscansko. Meni je da budem iskren ova pojava medju omladinom jako interesantna. Bojim se samo da ovi momci i cure zapravo nikada nisu razumjeli i nikada nisu ni pokusali da razumiju duhovnost bosanskih muslimana.
Kada se vec upucuju u srenjovjekovlje neka razmisle malo sta je to navelo ljude da ne samo za relativno kratko vrijeme prihvate Islam nego da se svojim zivotima i imetkom potpuno stave u sluzbu njihove nove vjere.

Za mene je to jasno - to je za prve bosanske muslimane bio izlazak iz jednog egzistencijalnog mraka u kojoj su robovali samovolji te sada slavljene krscanske vlastele.
250 godina nije malo :) Toliko je teklo prihvatanje islama... A da su se stari paganski i krstjanski običaji još uvijek ukorijenili u islam Bošnjaka vidis danas od Dobrih voda, Ajvatovice, do citanja jevandjelja u starim bosanskim kucama iako se islam uveliko sirio i uveliko Bosna bila pod Osmanlijama. (negdje XVIII stoljece, putopisci govore o tome..)

Nadalje, nije ovdje nikakav cilj eliminacija islama. AKo sekularizam gledaš kao eliminaciju islama - gledaš jako pogrešno. Tamo fino stoji - BEZ OBZIRA NA VJERU!
Ni jedna se vjera ne bi ELIMINIRALA (jer je budala ko misli da se ona može eliminirati), ali se može spriječiti da ona zalazi u sferu politike, već da ostane privatna i intimna stvar svakog pojedinca.

Europa jeste građena na takvim obrascima, ali je renesansa, humanizam, kasnije i prosvjetiteljstvo dovelo da ona ne igra više tu bilo kakav jak utjecaj! I današnje države u EU - treba vidjeti koliko je Crkava prazno. Većina se izjašnjava kao ateisti (naročito Skandinavci).

Dakle - nije cilj eliminacija vjere, već da se ona ne upliće u javni i politički život. Da iznad nje budu egzistencijalna pitanja naroda u Bosni i Hercegovini. A da bi narod mogao shvatiti svoja egzistencijalna pitanja, potrebno je da vidi da ima zajedničke interese - egzistencijalne, te da kroz ovakve stvari shvati kako su razlike među njima (vjerske) banalne.

Drago mi je da u ovome ne vidiš nikakav fašizam, nacizam, ustaštvo i četništvo, kroz koji ga drugi nastoje prikazati. Očito da nekome smeta što se neko sjeća Bosne i promovira patriotizam, pa ga nastoji ocrniti!
BiH-x

#50 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BiH-x »

Jedino ne kontam tu bosnjacku potrebu da stalno budemo dio necega veceg od nas samih. Bosnjak sam, Bosanac, i meni je to sasvim dosta. Ne treba mi ni Umet ni "Panslavija" ni Turska ni Jugoslavija, samo BiH.
Locked