Brak po drugi put?!
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- pustopoljina
#26 Re: Brak po drugi put?!
sto ubili?
samo je ne uzimas ozbiljno.
samo je ne uzimas ozbiljno.
- ema_
#27 Re: Brak po drugi put?!
Nije bukvalno, ali izopćavanje od okoline, to da, Balkanci su prvi u tome.
Meni je skroz glupo pričati i osuđivati bilo koga za bilo šta, a nikad ne znaš pozadinu priče, šta, zašto, kako... Uostalom, niko od nas ne zna šta nas čeka na tom polju, možda i prisjednu neka osuđivanja i slično
Meni je skroz glupo pričati i osuđivati bilo koga za bilo šta, a nikad ne znaš pozadinu priče, šta, zašto, kako... Uostalom, niko od nas ne zna šta nas čeka na tom polju, možda i prisjednu neka osuđivanja i slično
- pustopoljina
#28 Re: Brak po drugi put?!
pa moguce, sve je moguce...
samo mi uvijek (pr)osudjujemo svasta bez da znamo pozadinu price.drugacije je tesko moguce. sad, koju ces stranu zauzeti, to je druga stvar. neko brani, bez da zna o cemu prica, neko napada isto tako.
i nije balkan nikakav izuzetak, drugi to samo u rukavicama rade.
samo mi uvijek (pr)osudjujemo svasta bez da znamo pozadinu price.drugacije je tesko moguce. sad, koju ces stranu zauzeti, to je druga stvar. neko brani, bez da zna o cemu prica, neko napada isto tako.
i nije balkan nikakav izuzetak, drugi to samo u rukavicama rade.
- vox-populi
#29 Re: Brak po drugi put?!
Ispadose ove razvedene sugave...
Nezrelo je, a prije svega primitivno osobe otpisivati na osnovu tog jednog kriterija. I da se ne varamo, uglavnom se tu radi o situaciji gdje muskarac otpisuje razvedenu zenu, rijedje obratno. Kao da je pokvarena roba, ostecena...
Primitivno i fuj.
Nezrelo je, a prije svega primitivno osobe otpisivati na osnovu tog jednog kriterija. I da se ne varamo, uglavnom se tu radi o situaciji gdje muskarac otpisuje razvedenu zenu, rijedje obratno. Kao da je pokvarena roba, ostecena...
Primitivno i fuj.
- vitamini
#30 Re: Brak po drugi put?!
Po meni , ljudi koji se razvedu imaju puno više hrabrosti od onih koji idu linijom manjeg otpora i ostaju u lošem braku. Onaj ko ima hrabrosti i petlje da se razvede želi i hoće za sebe nešto bolje jer misli da to zaslužuje i zaista i zaslužuje. Ljudi danas trpe svašta da bi imali status koji daje brak u ovom našem balkanskom društvu. Ja se divim svakome ko se razveo , posebno ako je to učinjeno na civiliziran način. Smatrati takve ljude "polovnjačama ili polovnjacima" je van pameti, svako zaslužuje drugu šansu da voli i da bude voljen. Predrasude nas ukopaše...
- ladyada
#31 Re: Brak po drugi put?!
sta da kazem , zivot ide dalje ......... ne zivim na balkanu i ne gledam na to ko je bio jednom zenjen ili ne ...........a kako rekoh jedom zagondziji 33 i nikakve ozbiljne veze, vala fali ti malo krovne konstrukcije.......bjezim od rastavljenih u slucajevima da se ne znaju rastaviti ili se rastaju po par godina ...........
- ladyada
#32 Re: Brak po drugi put?!
ima i ona sa prikolicom ......ako je sa djetetomvox-populi wrote:Ispadose ove razvedene sugave...![]()
Primitivno i fuj.
- pustopoljina
#33 Re: Brak po drugi put?!
ne vjerujem da bi iko normalan zaista na osnovu JEDNOG kriterija nekoga otpisao. ali rijetko je tu JEDAN kriterij u pitanju. kako rekoh- ljudi (razvedeni i mladi) koje sam upoznala...meni je bilo tesko povjerovati da se neko za njih uopste htio i udati, a kamoli jos da su se dva puta vjencali.
pocev od onoga sta pricaju, sta misle o ovome ili onome...da se razumijemo- takvi ce prvi graknuti- a sta tebi fali kad se jos nisi udala? ovi su maksuz isli i trosili se za pokazati se u bosni, odatle su dovlacili neke hude cure...pa kad se ispostavi da one ne pokazuju vjecnu zahvalnost sto su ih izvukli iz tamnog vilajeta, onda po njima drvlje i kamenje...hbg. to nije jedan kriterij, to je 50 faktora...ali takvi ce se vjencati i po 5.put bez beda. i to je njihova stvar, ali daleko im kuca od moje.
zene izvuku cesto deblji kraj, pogotovo sa djecom- njih osudjuje okolina, a muz se opet zamomcio...a vise se i trude sacuvati taj brak...ima i medju zenama svega, ali ne znam jos ni jednu koja je nakon jedne svadje poletila da se razvede.
pocev od onoga sta pricaju, sta misle o ovome ili onome...da se razumijemo- takvi ce prvi graknuti- a sta tebi fali kad se jos nisi udala? ovi su maksuz isli i trosili se za pokazati se u bosni, odatle su dovlacili neke hude cure...pa kad se ispostavi da one ne pokazuju vjecnu zahvalnost sto su ih izvukli iz tamnog vilajeta, onda po njima drvlje i kamenje...hbg. to nije jedan kriterij, to je 50 faktora...ali takvi ce se vjencati i po 5.put bez beda. i to je njihova stvar, ali daleko im kuca od moje.
zene izvuku cesto deblji kraj, pogotovo sa djecom- njih osudjuje okolina, a muz se opet zamomcio...a vise se i trude sacuvati taj brak...ima i medju zenama svega, ali ne znam jos ni jednu koja je nakon jedne svadje poletila da se razvede.
- vox-populi
#34 Re: Brak po drugi put?!
pustopoljina wrote:ne vjerujem da bi iko normalan zaista na osnovu JEDNOG kriterija nekoga otpisao. ali rijetko je tu JEDAN kriterij u pitanju. kako rekoh- ljudi (razvedeni i mladi) koje sam upoznala...meni je bilo tesko povjerovati da se neko za njih uopste htio i udati, a kamoli jos da su se dva puta vjencali.
Vjeruj mi da ima i previse situacija gdje se odlucuje zbog tog jednog kriterija. Ili se takvoj osobi prilazi sa predrasudama i vec na pola formiranim stavom, kakva je, sta se od nje moze ocekivati i sl.
Posebno na Balkanu.
-
dječak sa šibicama
#35 Re: Brak po drugi put?!
Ja mislim da je pustopoljina govorila o onima koji bez razmisljanja ulijecu u brak, ili iz nekog drugog razloga a ne ljubavi... i onda kasnije za raspad sistema okrivljuju samo drugu stranu.
Ako sam dobro shvatio... ona o uzrocima, vi o posljedicama.
U ovom primjeru, kao i na bilo kojem, ne treba biti jednostran i jednodimenzionalnog razmisljanja.
Posto je to sve individualno, tako treba i gledati na te stvari. Sama kvalifikacija "razvedene osobe" je glupa generalizacija. Svako se razvodi iz svog razloga, individualnog. I svaki razvod je prica za sebe.
Postavljati se kao sudija, nema smisla.
Osobu valjda treba gledati kroz njene karatkerne osobine, a ne kroz to jel razvedena ili kojoj religiji pripada, ovo u cast zatvorene teme.
Ako sam dobro shvatio... ona o uzrocima, vi o posljedicama.
U ovom primjeru, kao i na bilo kojem, ne treba biti jednostran i jednodimenzionalnog razmisljanja.
Posto je to sve individualno, tako treba i gledati na te stvari. Sama kvalifikacija "razvedene osobe" je glupa generalizacija. Svako se razvodi iz svog razloga, individualnog. I svaki razvod je prica za sebe.
Postavljati se kao sudija, nema smisla.
Osobu valjda treba gledati kroz njene karatkerne osobine, a ne kroz to jel razvedena ili kojoj religiji pripada, ovo u cast zatvorene teme.
-
zelenashica
#36 Re: Brak po drugi put?!
Načitah se ja svega od moralista i dušebrižnika...
Ipak nakon svega pročitanog mi je drago što sam razvedena pa makar i nakon 10 godina braka....nego da sam u braku u kojem je "fasada" ono što ga krasi,kao u velikoj većini današnjih brakova....bolje dobar razvod nego brak sa fasadom.
@vox-populi
Ja šta smo nego šugave
samo ne znam kako neki mogu te "šugave" ganjati i moljakati, pa makar i samo radi tjelesnog zadovoljstva,šuga je prelazna
Vazda je bilo i ostalo da su razvedene žene raspuštenice,a razveden muškarac:ajme jadna majko,ostavila ga žena
a što li baš
to haman bježe od dobra
@pustopoljina
Tvoj post pročitah i ostah zgranuta ogorčenošću i generalizacijama.I da ti odmah odgovorim na pitanje :Je l to normalno?----->Nije bona normalno.
Čuj neko treba glumiti muža i oca
Mislim da u velikoj većini brakova koji još egzistiraju jedna strana glumi ali eto za hator familije i mahale trpi,za hator bankovnih računa se razvlači kes od uha do uha i narodu prikazuje slika savršenstva
Koji zločin prema sebi samom a i prema djeci,fuj
A to sad da li neko mom djetetu treba glumiti oca u startu odbacujem.
Moje dijete ima oca,jednog jedinog,biološkog.Neko drugi joj može samo biti prijatelj,otac još jedan joj ne treba.
Što se tiče drugih brakova roditelja,....ja lično ne bih imala ništa protiv da nakon smrti jednog roditelja onaj drugi ponovo oženi/uda,ali ne iz razloga "nužno zlo" niti hizmeta i čaše vode...ako je do hizmeta i vode,bujrum ima djecu nek mu obezbijede hizmet i sluškinju.
Ipak nakon svega pročitanog mi je drago što sam razvedena pa makar i nakon 10 godina braka....nego da sam u braku u kojem je "fasada" ono što ga krasi,kao u velikoj većini današnjih brakova....bolje dobar razvod nego brak sa fasadom.
@vox-populi
Ja šta smo nego šugave
Vazda je bilo i ostalo da su razvedene žene raspuštenice,a razveden muškarac:ajme jadna majko,ostavila ga žena
@pustopoljina
Tvoj post pročitah i ostah zgranuta ogorčenošću i generalizacijama.I da ti odmah odgovorim na pitanje :Je l to normalno?----->Nije bona normalno.
Čuj neko treba glumiti muža i oca
A to sad da li neko mom djetetu treba glumiti oca u startu odbacujem.
Moje dijete ima oca,jednog jedinog,biološkog.Neko drugi joj može samo biti prijatelj,otac još jedan joj ne treba.
Što se tiče drugih brakova roditelja,....ja lično ne bih imala ništa protiv da nakon smrti jednog roditelja onaj drugi ponovo oženi/uda,ali ne iz razloga "nužno zlo" niti hizmeta i čaše vode...ako je do hizmeta i vode,bujrum ima djecu nek mu obezbijede hizmet i sluškinju.
- pustopoljina
#37 Re: Brak po drugi put?!
hm...ja i jedino o uzrocima, valjda samo tako nesto mozes nauciti...inace su uvijek iste posljedice za ocekivati.
ni drugi brak ne moze uspjeti, ako nista nisi skontao iz prvog. ni veza, ni posao, nista...i ako mislis da nista nije bilo do tebe- razmisli jos jednom.
@zelenasica...
nisam mislila djetetu da glumi oca- nego ZENI.
postoje zene koje zavode tako sto bude zastitnicki osjecaj u muskarcima. vole da su male curice. i onda se u braku razocaraju. i onda idu za novom ljubavlju i opet traze i oca i muza. i opet se razocaraju.
svi smo mi negdje u dubini duse male curice i mali djecaci...ali je "zastita" pogresan razlog i za prvi i za drugi brak. zivot nije da ga citavog provedes infantilno.
ogorcenost ne vidim u svojim postovima, vjerujem da generaliziram, tesko bi bilo bas o konkretnim ljudima pricati. mada ovi razvedeni koje sam imala priliku upoznati, koji ne znaju ni kad im je djetetu rodjendan...cine da im citava prica izgleda prilicno jadno. na tu neodgovornost jesam ogorcena.
ni drugi brak ne moze uspjeti, ako nista nisi skontao iz prvog. ni veza, ni posao, nista...i ako mislis da nista nije bilo do tebe- razmisli jos jednom.
@zelenasica...
nisam mislila djetetu da glumi oca- nego ZENI.
postoje zene koje zavode tako sto bude zastitnicki osjecaj u muskarcima. vole da su male curice. i onda se u braku razocaraju. i onda idu za novom ljubavlju i opet traze i oca i muza. i opet se razocaraju.
svi smo mi negdje u dubini duse male curice i mali djecaci...ali je "zastita" pogresan razlog i za prvi i za drugi brak. zivot nije da ga citavog provedes infantilno.
ogorcenost ne vidim u svojim postovima, vjerujem da generaliziram, tesko bi bilo bas o konkretnim ljudima pricati. mada ovi razvedeni koje sam imala priliku upoznati, koji ne znaju ni kad im je djetetu rodjendan...cine da im citava prica izgleda prilicno jadno. na tu neodgovornost jesam ogorcena.
- Loulou
#38 Re: Brak po drugi put?!
Upravo vidjeh onu temu i žao mi je što je zatvorena jer je meni lično jako zanimljiva.dječak sa šibicama wrote:Osobu valjda treba gledati kroz njene karatkerne osobine, a ne kroz to jel razvedena ili kojoj religiji pripada, ovo u cast zatvorene teme.
Na ovu temu ovdje - ja sam, iz nekog razloga, gajila iluziju da su ove i slične klasifikacije otišle u historiju jednom kad nas je stvarnost demantirala. Kad smo shvatili da je "happily ever after" samo zgodan sretan završetak vikend ljubavnih romana i kad su razvodi, za razliku od prije, svakodnevica. Ne ulazim ni u čije razloge, samo konstatiram.
-
I
#39 Re: Brak po drugi put?!
Ovo je toliko sebicno sa tvoje strane. To sto je tvoja majka umrla nije razlog da tvoj otac doceka starost sam. I on ima pravo da nastavi sa svojim zivotom koliko god to tebi bilo tesko, a ti trebas da budes da koja ce ga podupirati u svakoj situaciji. Zamisli samo da on tebe veze za sebe i da ti ne da da se udas jer se trebas brinuti za njega. Mozda bi imao pravo da to ucini!?kada je moja mama umrla...kad je neko rekao da bi se tata mogao ozeniti, bila sam spremna da mu nikad ne predjem prag. bol u meni je bila jednostavno prevelika. godine prolaze, a ja vidim koliko je usamljen, a znam sta znaci i biti sam...i danas- bilo bi mi tesko vidjeti neku zenu s njim, i vjerujem da ih ne bih cesto posjecivala, ali mislim da bi mi bilo lakse da znam da ima nekoga da s njim popije kafu.
Ja ovo govorim iz licnog iskustva jer je i meni majka umrla kada sam imala 15, ali za razliku od tvog oca moj otac se opet ozenio. Ja sam ocevom zenom imam super odnos i to je samo stvar da li ti zelis da tvoj otac bude sretan.
- ema_
#40 Re: Brak po drugi put?!
Zrelost je čudna stvarI wrote:Ovo je toliko sebicno sa tvoje strane. To sto je tvoja majka umrla nije razlog da tvoj otac doceka starost sam. I on ima pravo da nastavi sa svojim zivotom koliko god to tebi bilo tesko, a ti trebas da budes da koja ce ga podupirati u svakoj situaciji. Zamisli samo da on tebe veze za sebe i da ti ne da da se udas jer se trebas brinuti za njega. Mozda bi imao pravo da to ucini!?kada je moja mama umrla...kad je neko rekao da bi se tata mogao ozeniti, bila sam spremna da mu nikad ne predjem prag. bol u meni je bila jednostavno prevelika. godine prolaze, a ja vidim koliko je usamljen, a znam sta znaci i biti sam...i danas- bilo bi mi tesko vidjeti neku zenu s njim, i vjerujem da ih ne bih cesto posjecivala, ali mislim da bi mi bilo lakse da znam da ima nekoga da s njim popije kafu.
Ja ovo govorim iz licnog iskustva jer je i meni majka umrla kada sam imala 15, ali za razliku od tvog oca moj otac se opet ozenio. Ja sam ocevom zenom imam super odnos i to je samo stvar da li ti zelis da tvoj otac bude sretan.
Moja mama se također udala, i njezin muž ima bolji odnos prema meni kao malo čiji otac prema vlastitom djetetu
- amortizer
#41 Re: Brak po drugi put?!
Broji li se ako prvi brak nije propao, nego jos cvjetaKaty wrote:Zanimaju me iskustva forumasa ......
Brak po drugi put?Svede li se sve nakon nekog vremena na isto ili imate pozitivno iskustvo u drugom pokusaju?
Koliko vam je trebalo vremena da se poslije prvog propalog braka usudite na drugi?
Forumasi,vi koji sami nemate takva iskustva....iznesite zapazanja iz svoje okoline...prijatelji,rodbina....
Hvala....
-
Katy
#42 Re: Brak po drugi put?!
Ako prvi brak cvjeta u pozitivnom smislu onda nema potrebe razmisljati o drugom.amortizer wrote:Broji li se ako prvi brak nije propao, nego jos cvjetaKaty wrote:Zanimaju me iskustva forumasa ......
Brak po drugi put?Svede li se sve nakon nekog vremena na isto ili imate pozitivno iskustvo u drugom pokusaju?
Koliko vam je trebalo vremena da se poslije prvog propalog braka usudite na drugi?
Forumasi,vi koji sami nemate takva iskustva....iznesite zapazanja iz svoje okoline...prijatelji,rodbina....
Hvala....? Ustvari moze li se pitanje formulisati i kao: "Koliko vam je trebalo vremena da se poslije prvog braka usudite i na drugi?"
Ja to tako vidim.
Obrazlozi ovo malo
Kako to mislis?
- jedna tamo
#43 Re: Brak po drugi put?!
kažu da se druga žena više voli
kažu neznam ja 
- Mannequin
#44 Re: Brak po drugi put?!
Moja ujna ima dvoje djece iz prvog braka, ali to nije sprecavalo mog dajdzu niti opcenito moju porodicu da je zbog toga odbije ili gleda drugacije.. Vec su 7-8 godina u braku, imaju kcerkicu koja odrasta u ljubavi i presretni su 
- pustopoljina
#45 Re: Brak po drugi put?!
pa naravno da je (bilo) sebicno
, ko prica o "imati pravo"?
moja mama nije umrla kad sam ja imala 15, nego kad sam imala 25. kad sam ostavila sve pubertetske pobune za sobom i kad sam je pocela zaista razumijevati kao zenu. kad sam prvi put otrpila i oprostila nesto u dugogodisnjoj vezi. kad sam pocela spoznavati njen zivot. do tada je sve bilo- ma ne bih ja to dopustila, ma ja bih njemu ovo ili ono, ma da meni tako...i bila sam kivna na nepravedan zivot. i kad je tu mogucnost neko spomenuo, a ona tek bila sahranjena, htjela sam tom nekom oci iskopati. mislim da sam tu sto je to rekla poslala u mp3.
trebalo mi je godina i godina da shvatim da moja mama nije bila pasivna ucesnica svog braka i zivota, nego aktivni sudionik. i dijelom odgovorna za nacin zivota. nije bilo lako prihvatiti da je svetac u tvom zivotu mozda napravio pokoju gresku. a da tata i nije toliko kriv. odnosno- da je jednako toliko.
smijesno je ocekivati da ja sa nekom zenom mogu pricati kako sam pricala sa svojom mamom...ja sam sada odrasla osoba i mene ne treba pratiti kroz prve ljubavi i skolske probleme. ne postoji nacin da se vezem za tu neku zenu. ali mogu prihvatiti da tata nekoga ima. i da itekako zasluzuje biti sretan. a znam zenu od 50+ koja ne moze podnijeti pomisao da joj se (jos ziv) otac ozeni.
tebi se sve desilo ranije i imala si srecu da imas bar tu zenu u blizini i da se vezes za nju. i to je razumljivo.
moja mama nije umrla kad sam ja imala 15, nego kad sam imala 25. kad sam ostavila sve pubertetske pobune za sobom i kad sam je pocela zaista razumijevati kao zenu. kad sam prvi put otrpila i oprostila nesto u dugogodisnjoj vezi. kad sam pocela spoznavati njen zivot. do tada je sve bilo- ma ne bih ja to dopustila, ma ja bih njemu ovo ili ono, ma da meni tako...i bila sam kivna na nepravedan zivot. i kad je tu mogucnost neko spomenuo, a ona tek bila sahranjena, htjela sam tom nekom oci iskopati. mislim da sam tu sto je to rekla poslala u mp3.
trebalo mi je godina i godina da shvatim da moja mama nije bila pasivna ucesnica svog braka i zivota, nego aktivni sudionik. i dijelom odgovorna za nacin zivota. nije bilo lako prihvatiti da je svetac u tvom zivotu mozda napravio pokoju gresku. a da tata i nije toliko kriv. odnosno- da je jednako toliko.
smijesno je ocekivati da ja sa nekom zenom mogu pricati kako sam pricala sa svojom mamom...ja sam sada odrasla osoba i mene ne treba pratiti kroz prve ljubavi i skolske probleme. ne postoji nacin da se vezem za tu neku zenu. ali mogu prihvatiti da tata nekoga ima. i da itekako zasluzuje biti sretan. a znam zenu od 50+ koja ne moze podnijeti pomisao da joj se (jos ziv) otac ozeni.
tebi se sve desilo ranije i imala si srecu da imas bar tu zenu u blizini i da se vezes za nju. i to je razumljivo.
- amortizer
#46 Re: Brak po drugi put?!
Pa valjda se 4 zene mogu imatiKaty wrote:Ako prvi brak cvjeta u pozitivnom smislu onda nema potrebe razmisljati o drugom.amortizer wrote:Broji li se ako prvi brak nije propao, nego jos cvjetaKaty wrote:Zanimaju me iskustva forumasa ......
Hvala....? Ustvari moze li se pitanje formulisati i kao: "Koliko vam je trebalo vremena da se poslije prvog braka usudite i na drugi?"
![]()
Ja to tako vidim.![]()
Obrazlozi ovo malo....nisam sigurna da te bas dobro razumijem.....Dvije zene odjednom?
Iz jednog braka u drugi direktno?
![]()
Kako to mislis?
-
Katy
#47 Re: Brak po drugi put?!
Jao!amortizer wrote:
Pa valjda se 4 zene mogu imati
Fakat 'bi trebalo' onda imati i 4 ljubavnice dodatno jos da svaka ima onu svoju s kojom je varana
Sala na stranu
U pitanju je zakonski dozvoljena klasika
Interesuje me kad se to okonca.....tek onda razmisljanje i zapazanja po pitanju ulaska u brak br.2
- Šef
#48 Re: Brak po drugi put?!
Ja bih se ženio i razvodio 5 puta ako treba ali nikad ne bih oženio raspuštenicu.
Zabavljanje,sex i perverzije to da ali brak, jok. 
-
Katy
#49 Re: Brak po drugi put?!
Gluho bilo!Sto bi se ta peta po redu usrecila s tobom tako raspusCHenim!Šef wrote:Ja bih se ženio i razvodio 5 puta ako treba ali nikad ne bih oženio raspuštenicu.Zabavljanje,sex i perverzije to da ali brak, jok.
Ne valjaju ti predrasude,ne valjaju stvarno
I ja sam ih imala u nekim oblicima.....ali....
valjda bas one po pitanju mnogih stvari dovedu covjeka pred nesto sto misli da nikad uradio nebi.
Nikad ne reci .....nikad!
- suncica24
#50 Re: Brak po drugi put?!
Svako od nas ima proslost iza sebe. I niko nije savrsen. Dvije najvaznije lekcije, zivotne.
Traziti savrsenstvo od nekog s kim ulazite u vezu je... najbolji nacin da izadjete iz veze. Traziti od nekog da nema proslost je... utopija. Necija proslost vam ne govori o osobi, za to sluzi necija sadasnjost. Isto kao i necije veze.
Koja je razlika izmedju par neozbiljnih veza, propalih veza od par godina, ili pak braka koji nije uspio?
Nekako, licno ne uspjevam vidjeti razliku izmedju ove tri osobe, jer u svakom slucaju svaka ima nesto sto nije uspjelo u proslosti i nesto sto trazi u buducnosti. I zato je sama i zato ulazi u novu vezu.
Odbaciti nekoga zbog neuspjeha u proslosti... mnogo vise govori o nama samima nego o tom nekom. Jer, on/ona je uspio to ostaviti iza sebe, rijesiti problem (makar i razvodom) i krenuti dalje. Traziti vise.
Meni to ne da nije problem, ili prpreka, vec naprotiv nesto jako veliko.
Dalje, kakva je razlika izmedju nekog ko je bio u braku i nekog ko je bio u dugogodisnjoj vezi koja nije uspjela? Sta je krivica prve osobe? To sto je vise vjerovala u vezu? To sto je "tradicionalnija" pa vezu okoncala brakom? Ili to sto je bila postena prema sebi i partneru pa umjesto da glumi sretnu porodicu su odlucili da zele vise i bolje i da krenu dalje?
Nije svaki brak nastao iz djecijeg hira, onako, nabrzaka. Naravno da osobe koje su bile u braku samo zato sto se to od njih ocekivalo (a znamo kakava nam je sredina... ako nisi udata/ozenjen do 20-30 mozes se otpisat), govore mnogo o sebi, ali isto onoliko koje su jos u braku ili vezi (koji/ ne funkcionise) zato sto se to od njih ocekuje. Kao i ljudi koji rade traljavo, lose i na tudju stetu posao jer se to od njih ocekuje, oni sto studiraju... jer se to od njih ocekuje, zive kako zive (luksuzno na kredite, vjernici bez vjere...) zato sto se to od njih ocekuje. Ali zbog ovih i ovakvih, zbog drustva kakvo jeste, ne dati priliku nekoj divnoj, postenoj, dobroj, zanimljivoj osobi da bude dio vaseg zivota... vjerujte, mogo vise govori o vama nego o njima.
I na kraju, ne bih se ni javljala na temu da mi nije zapala za oko ova digresija oko udovaca i udovica ili razvedenih oceva i majki. Nekako, uvijek sam mislila da moji roditelju su to zbog mene i od mene. I dugo mi je trebalo da shvatim da sam ja samo djelic njihovog zivota (najvazniji
dakako), kao sto su i oni moga. Ja dolazim i odlazim, selim se, stvaram svoju porodicu, zivim svoj zivot... i nikad, nikad ne bih mogla zatvoriti ocu/majci vrata zato sto su odlucili nekad, jednom nastaviti zivjeti svoj. Kao sto oni nikad nikad ih meni ne bi zatvorili zato sto sam ja odlucila zivjeti svoj, po svome i sa onim sa kim ja zelim.
Traziti savrsenstvo od nekog s kim ulazite u vezu je... najbolji nacin da izadjete iz veze. Traziti od nekog da nema proslost je... utopija. Necija proslost vam ne govori o osobi, za to sluzi necija sadasnjost. Isto kao i necije veze.
Koja je razlika izmedju par neozbiljnih veza, propalih veza od par godina, ili pak braka koji nije uspio?
Nekako, licno ne uspjevam vidjeti razliku izmedju ove tri osobe, jer u svakom slucaju svaka ima nesto sto nije uspjelo u proslosti i nesto sto trazi u buducnosti. I zato je sama i zato ulazi u novu vezu.
Odbaciti nekoga zbog neuspjeha u proslosti... mnogo vise govori o nama samima nego o tom nekom. Jer, on/ona je uspio to ostaviti iza sebe, rijesiti problem (makar i razvodom) i krenuti dalje. Traziti vise.
Meni to ne da nije problem, ili prpreka, vec naprotiv nesto jako veliko.
Dalje, kakva je razlika izmedju nekog ko je bio u braku i nekog ko je bio u dugogodisnjoj vezi koja nije uspjela? Sta je krivica prve osobe? To sto je vise vjerovala u vezu? To sto je "tradicionalnija" pa vezu okoncala brakom? Ili to sto je bila postena prema sebi i partneru pa umjesto da glumi sretnu porodicu su odlucili da zele vise i bolje i da krenu dalje?
Nije svaki brak nastao iz djecijeg hira, onako, nabrzaka. Naravno da osobe koje su bile u braku samo zato sto se to od njih ocekivalo (a znamo kakava nam je sredina... ako nisi udata/ozenjen do 20-30 mozes se otpisat), govore mnogo o sebi, ali isto onoliko koje su jos u braku ili vezi (koji/ ne funkcionise) zato sto se to od njih ocekuje. Kao i ljudi koji rade traljavo, lose i na tudju stetu posao jer se to od njih ocekuje, oni sto studiraju... jer se to od njih ocekuje, zive kako zive (luksuzno na kredite, vjernici bez vjere...) zato sto se to od njih ocekuje. Ali zbog ovih i ovakvih, zbog drustva kakvo jeste, ne dati priliku nekoj divnoj, postenoj, dobroj, zanimljivoj osobi da bude dio vaseg zivota... vjerujte, mogo vise govori o vama nego o njima.
I na kraju, ne bih se ni javljala na temu da mi nije zapala za oko ova digresija oko udovaca i udovica ili razvedenih oceva i majki. Nekako, uvijek sam mislila da moji roditelju su to zbog mene i od mene. I dugo mi je trebalo da shvatim da sam ja samo djelic njihovog zivota (najvazniji
Last edited by suncica24 on 29/08/2011 12:31, edited 1 time in total.