Čak 30.000 zahtjeva za ispis iz državljanstva BiH
-
violentjack
Pricao sam za Austriju..
Za Svedsku znam od prije
Sad Austrija i Njemacka su prioriteti
Za Svedsku znam od prije
Sad Austrija i Njemacka su prioriteti
-
sunday_morning
violentjack - mislim da ce to ici dosta sporo..ne znam koliko im je to u interesu, nasih ej anjvise upravo u te dvije zemlje..a i kod njih je trenutno velika kriza, posebno njemacka..imaju dosta nezaposlenih
mada bih volejla da se to potpise sto prije - tim bolje...
mada bih volejla da se to potpise sto prije - tim bolje...
-
dinash
miss ... znas ti kad je rat zavrsio? vjeruj mi, placa se. 2 milje na godinu, doduse pola je za osnovno zdravstveno ali svejedno se placa.missA wrote:Dinash ne lazi! Ili se ne skolujes, ili sigurno lazes!!!!
U ratu, poslije rata je skolarina za drzavljane Bila oprostena.
inace nije lijepo govoriti ljudima da lazu tek tako ... valjda znam o cemu govorim, posebno ako ide iz mog dzepa.
-
violentjack
Bilateralni sporazumi
Ministarstvo civilnih poslova BiH predložilo je zakon koji bi eliminirao ove limite i "omogućio da učinimo za bh. građane sve što je moguće na planu omogućavanja dvojnog državljanstva". Ovaj zakon je upućen Vijeću ministara, a potom ide u parlamentarnu proceduru, ističe ministar Halilović, uz napomenu kako očekuje kako neće biti ozbiljnijih intervencija i kako je realno da zakon bude prihvaćen na sjednici Vijeća ministara, a potom i u Parlamentu BiH.
- I prije toga Ministarstvo civilnih poslova BiH na planu osiguranja dvojnog državljanstva sklapa bilateralne sporazume sa zemljama koje to žele. Prije nekoliko dana je parafiran sporazum sa Švedskom, gdje je omogućeno da naši građani koji žive u Švedskoj posjeduju državljanstvo i BiH i Švedske.
Popis zemalja
Imamo popis drugih zemlja kojima ćemo ponuditi ove bilateralne sporazume. Radi se o nizu europskih zemalja gdje ima bh. državljana, od Danske, Norveške, Švicarske..., kazao je za FENU ministar Halilović.
Stoga je nužno da BiH eliminira vlastite ustavne i zakonske limite kao preduvjet za dvojno državljanstvo. Sada u Ustavu BiH postoji odredba prema kojoj državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština BiH. Također u članu 17 Zakona o državljanstvu BiH ponovljen je taj limit.
Praktični problemi
Usto, postoje praktični problemi jer neke zemlje gdje ima najviše bh. građana, kao što su Austrija i Njemačka, ne priznaju dvojno državljanstvo. «Samo ispisom iz državljanstva BiH može se postati državljaninom tih zemalja. One ne žele ni s jednom drugom državom sklapati te bilateralne sporazume, i to je ozbiljan problem», kaže ministar Halilović, uz napomenu da ni Sjedinjene Američke Države ne potpisuju bilateralne sporazume, ali su spremne tolerirati dvojno državljanstvo. To u sadašnjim uvjetima prisiljava državljane BiH koji dobiju strano državljanstvo da se odreknu bh. državljanstva.
Ministarstvo civilnih poslova BiH predložilo je zakon koji bi eliminirao ove limite i "omogućio da učinimo za bh. građane sve što je moguće na planu omogućavanja dvojnog državljanstva". Ovaj zakon je upućen Vijeću ministara, a potom ide u parlamentarnu proceduru, ističe ministar Halilović, uz napomenu kako očekuje kako neće biti ozbiljnijih intervencija i kako je realno da zakon bude prihvaćen na sjednici Vijeća ministara, a potom i u Parlamentu BiH.
- I prije toga Ministarstvo civilnih poslova BiH na planu osiguranja dvojnog državljanstva sklapa bilateralne sporazume sa zemljama koje to žele. Prije nekoliko dana je parafiran sporazum sa Švedskom, gdje je omogućeno da naši građani koji žive u Švedskoj posjeduju državljanstvo i BiH i Švedske.
Popis zemalja
Imamo popis drugih zemlja kojima ćemo ponuditi ove bilateralne sporazume. Radi se o nizu europskih zemalja gdje ima bh. državljana, od Danske, Norveške, Švicarske..., kazao je za FENU ministar Halilović.
Stoga je nužno da BiH eliminira vlastite ustavne i zakonske limite kao preduvjet za dvojno državljanstvo. Sada u Ustavu BiH postoji odredba prema kojoj državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština BiH. Također u članu 17 Zakona o državljanstvu BiH ponovljen je taj limit.
Praktični problemi
Usto, postoje praktični problemi jer neke zemlje gdje ima najviše bh. građana, kao što su Austrija i Njemačka, ne priznaju dvojno državljanstvo. «Samo ispisom iz državljanstva BiH može se postati državljaninom tih zemalja. One ne žele ni s jednom drugom državom sklapati te bilateralne sporazume, i to je ozbiljan problem», kaže ministar Halilović, uz napomenu da ni Sjedinjene Američke Države ne potpisuju bilateralne sporazume, ali su spremne tolerirati dvojno državljanstvo. To u sadašnjim uvjetima prisiljava državljane BiH koji dobiju strano državljanstvo da se odreknu bh. državljanstva.
-
violentjack
Ovaj clanak nije skroz tacan..Amerika priznaje dvojno drzavljanstvo samo sa prijateljskim zemljama..znaci skoro sve zemlje osim Irana..Koreje..itd
- Fair Life
Bosniak, nije prica o Bosnjacima (Srbijancima muslimanima iz Sandzaka), vec je prica o "vise od 30.000 gradjana Bosne i Hercegovine koji zive u inozemstvu i koji su sluzbeno zatrazili ispis iz bh drzavljanstva," a ne o Alijinoj verziji "humanog preseljenja" iz Sandzaka u BiH.vidiovo wrote:koje li sreceBosniakOdSanjak wrote:Ali 20 000 Bosnjaka iz Sandzaka uzelo BiH drzavljanstvo![]()
Prica je o ljudima koji su citav zivot zivjeli u BiH.
Vjerovatno kad ti i ostale Sandzaklije preselite kompletne svoje porodice i sve preostale rodjake iz Srbije u BiH, da ce se "BiH velmoze" sjetiti da bi bilo korisno pristupiti razgovorima sa diplomatskim predstavnicima drugih zemalja u vezi rjesenja problema dvojnog drzavljanstva..., ali biti ce kasno.
BiH gradjana vise nece biti u dijaspori, nece biti vise BiH dijaspore...
Odricem se svog dijela BiH domovine u korist Sandzaklija kojima moja BiH domovina postaje svakim danom sve vise "nihova imovina".
Uostalom, znate vi dobro sta vam je Alija obecao. I red je da ispuni svoje obecanje prema vama...
Ako ti ne znas upitaj Ejupa Ganica ili Sulejmana Ugljanina. Oni znaju.
Ovaj "biser mudrosti" je izrekao Alija Izetbegovic u avionu pri povratku sa "zenevskih razgovora" za Sarajevo. wrote:"Nama treba komad na koji ce stati jedno dva miliona stanovnika. Neki ce doci, neki ce otici i taman."
-
dinash
placam sve! ovo o cemu sam prije govorio odnosilo se iskljucivo na skolarinu.missA wrote:Dinash iznsei lijepo sta ti placas, kojoj skoli i kakvi skolarinu!
Znam ja kako te stvari hodaju i jos uvijek kazem - lazes!!!!
"šolnina za tuje državljane (za študijsko leto-redni študent) *
- področje družbenih in humanističnih ved
- na umetniškem področju in drugih ved 2.000,00 USD
* odredba o višini šolnin za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva (MŠZŠ, Ur.l. št. 24/95)"
evo link.
slabo si isla u skole ako "znas kako te stvari hodaju" ... a skola ti se vidi i po postovima koje ovdje ostavljas ko cuko kakce po setalistu.
-
missA
daj ba dinash ne laj lako ti je kopirati ovdje link!
Znas li ti koliko bos. studenata je skolovalo se ovdje u ratu i naravno poslije rata.
Sluzbeno postoji skolarina za svakog studenta i za drzavljana!
Skolarinu drzavljana placa drzava, a stranac bi placao sam. Sluzbeno na papiru tako pise. Praksa je bila drugacija bih studenti su bili oprosteni skolarine odn. njhovu je krila drzava.
Poznavala sam ljudi koliko hoces, poznajem zive primjere!
Znas li ti koliko bos. studenata je skolovalo se ovdje u ratu i naravno poslije rata.
Sluzbeno postoji skolarina za svakog studenta i za drzavljana!
Skolarinu drzavljana placa drzava, a stranac bi placao sam. Sluzbeno na papiru tako pise. Praksa je bila drugacija bih studenti su bili oprosteni skolarine odn. njhovu je krila drzava.
Poznavala sam ljudi koliko hoces, poznajem zive primjere!
-
missA
ovo gore je bio kementar primjeran seljackoj prepirci nastaloj oko plota. Necu nastaviti u tom duhu.dinash wrote: slabo si isla u skole ako "znas kako te stvari hodaju" ... a skola ti se vidi i po postovima koje ovdje ostavljas ko cuko kakce po setalistu.
dinash pa vidim ja i tvoju skolu (u postovima), vidim nivo, a vidim i frustracije ......
A i stacemi skola kad imam drzavljanstvo (sad zavidis, pucas)!!!!
-
dinash
sta zavidim ... UMIREEEEEEEEEEM!missA wrote: A i stacemi skola kad imam drzavljanstvo (sad zavidis, pucas)!!!!
*inace (for the sake of discussion), to o cemu ti pricas je bilo tacno. ja isto tako poznajem ljude koji nisu morali placati skolu za vrijeme rata. doduse, u znak solidarnosti slovenci nisu naplacivali skolovanje ne samo bosancima nego svim sa uredjenim izbjeglickim statusom. prestankom ratnih operacija u bihi, ukidanjem izbjeglickog statusa prestaje i guzovaca-skola. konkretno imas detalj koji o tome govori u cjeniku koji sam gore spominjao ... odredba o višini šolnin za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva (MŠZŠ, Ur.l. št. 24/95) ... nasa mila drzava nakon toga nije ucinila niti jedan jedini korak u pravcu olaksavanja skolovanja svojih drzavljana/studenata u ovoj zemlji (odnosno, nema konkretnih rezultata na terenu) ... pretpostavljam da ni u drugim drzavama diljem belog sveta situacija nije puno bolja.*
-
missA
skolarina se nije placala ni poslije rata.
Poznajem ljude koji su dolazili iz bosne i upisivali fax, skolarinu nisu placali.
Dinash, ako klikas i ako hodas po sajtovima koji se ticu skolovanja, to ne znaci da se skloujes. Sa nisi pobrkao pojme?!
slovenija ima svoje drzavljane u BiH koji jednako trebaju skolovanje i koji jednako kao i bos. drzavljani zele to pravo ostvariti u zemlji ciji drzavljani nisu. za volju njih i bosanci nemaju skolarine na jednoj od 2 univerze u sloveniji!
Vazi za redovne studente!
Poznajem ljude koji su dolazili iz bosne i upisivali fax, skolarinu nisu placali.
Dinash, ako klikas i ako hodas po sajtovima koji se ticu skolovanja, to ne znaci da se skloujes. Sa nisi pobrkao pojme?!
slovenija ima svoje drzavljane u BiH koji jednako trebaju skolovanje i koji jednako kao i bos. drzavljani zele to pravo ostvariti u zemlji ciji drzavljani nisu. za volju njih i bosanci nemaju skolarine na jednoj od 2 univerze u sloveniji!
Vazi za redovne studente!
-
frupi
Nikad od balije nece nastati Bosnjak.
Kad smo Islam primali jedni od nas su to cinili da sacuvaju svoju zemlju, dostojanstvo, obraz i jezik - I SACUVALI smo i Turcima u ledja pogledali.
Ovi drugi sto vjeru za veceru prodase za malo pilava, rize i fildjan kahve, to su ti sto danas krstasima pod skute trce i prodaju ovaj put ne samo vjeru nego i ZEMLJU ZA VECERU (hamburger i Coca-colu).
NEMATE VI SAMOSVIJESTI. KOD VAS JE MOZAK, ZELUDAC I SUPAK isto.
Hej, balje, balje sjeme vam se zatrlo.
I pojurite da se poudate i pozenite sa onima neopranih guzica i da okotite sto vise krstasa. Dace Bog pa cete svi u zicu tamo na Zapadu ko Jevreji sto su zavrsili - a letili su ko pile u halu kao i vi.
OSTANI - OPSTANI ili NESTANI
Kad smo Islam primali jedni od nas su to cinili da sacuvaju svoju zemlju, dostojanstvo, obraz i jezik - I SACUVALI smo i Turcima u ledja pogledali.
Ovi drugi sto vjeru za veceru prodase za malo pilava, rize i fildjan kahve, to su ti sto danas krstasima pod skute trce i prodaju ovaj put ne samo vjeru nego i ZEMLJU ZA VECERU (hamburger i Coca-colu).
NEMATE VI SAMOSVIJESTI. KOD VAS JE MOZAK, ZELUDAC I SUPAK isto.
Hej, balje, balje sjeme vam se zatrlo.
I pojurite da se poudate i pozenite sa onima neopranih guzica i da okotite sto vise krstasa. Dace Bog pa cete svi u zicu tamo na Zapadu ko Jevreji sto su zavrsili - a letili su ko pile u halu kao i vi.
OSTANI - OPSTANI ili NESTANI
-
violentjack
Ma povratak zagarantovan ba
Eh samo znas sporije ide onako
Eh samo znas sporije ide onako
-
KraljTvrtkoII
Ne budimo naivni
RADI SE O PROTJERIVANJU IZ BIH DRZAVLJANSTVA - nastavku genocida drugim sredstvima.
kada sam ja primio britansko drzavljanstvo niko me od britanskih vlasti nije pitao imam li jos cije. Dok, bosanska ambasada hoce da mi uzme i pasos i drzavljansvo radi toga. Neka probaju, to ce im biti zadnji zlocin u zivotu.
RADI SE O PROTJERIVANJU IZ BIH DRZAVLJANSTVA - nastavku genocida drugim sredstvima.
kada sam ja primio britansko drzavljanstvo niko me od britanskih vlasti nije pitao imam li jos cije. Dok, bosanska ambasada hoce da mi uzme i pasos i drzavljansvo radi toga. Neka probaju, to ce im biti zadnji zlocin u zivotu.
-
livadic
BosniakOdSanjak wrote:Ali 20 000 Bosnjaka iz Sandzaka uzelo BiH drzavljanstvo
ps
dodamo li tome jos i bracu arape ...
pps
a sada fundamentalno pitanje ...
zasto bosna nije to pitanje regulisala sa hrvatskom ...
idemo sada ...
-
dalton
[quote="violentjack"]Ja nisam nista potpisao jer Usa priznaje dvojno drzavljanstvo osim sa drzavama koje su neprijateljske kao Iran..Srbija..itd
Dalje Svedske je samo jedan pozitivan korak..a do 2013 godine nasa vlada mora potpisati bilateralne uoovore sa sliedecim drzavama
Australijom
Austrijom
Kanadom
Njemackom
Danskom
Norveskom
Ostale zemlje nisu bitne
[/quote]
e moj jack
ti zivis u zemlji koja bosance tretira kao teroriste . to sam iskusio kad sam prelazio granicu na niagari. sve je bilo ok dok me nisu pitali odakle sam dosao u kanadu . kad sam rekao bosna odmah su me sklonili u stranu kao da sam zigosan. nema veze sto imam validan kanadski pasos.
uostalom kad si toliki patriota i kad se brines toliko o bosni zasto se nevratis dole pa zivis ko i svi drugi. odrekni se americkog drzavljanstva pa onda uzmi bh pasos pa putuj
sretan put
Dalje Svedske je samo jedan pozitivan korak..a do 2013 godine nasa vlada mora potpisati bilateralne uoovore sa sliedecim drzavama
Australijom
Austrijom
Kanadom
Njemackom
Danskom
Norveskom
Ostale zemlje nisu bitne
e moj jack
ti zivis u zemlji koja bosance tretira kao teroriste . to sam iskusio kad sam prelazio granicu na niagari. sve je bilo ok dok me nisu pitali odakle sam dosao u kanadu . kad sam rekao bosna odmah su me sklonili u stranu kao da sam zigosan. nema veze sto imam validan kanadski pasos.
uostalom kad si toliki patriota i kad se brines toliko o bosni zasto se nevratis dole pa zivis ko i svi drugi. odrekni se americkog drzavljanstva pa onda uzmi bh pasos pa putuj
sretan put