DA LI STE ZA UKIDANJE SDS & SDA & HDZ ?
-
Engram::X
- Vodenjak
Protiv sam nacionalnih stranaka jos od 1990. Znaci, neupitno je da im treba stati na rep.
Ali mislim da nas glavni problem u stvari nisu vise oni.
Nas je glavni problem nedostatak alternative toj "gospodi". Ne mislim time reci da nema ljudi koji drugacije misle i koji BI mogli napacenu BiH izvuci iz krize.
Naprotiv!
Mislim da je onih koji zele promjene vise nego manijaka i nepismenih i zaludjenih skorojevica koji jos uvijek pokusavaju naci razliku izmedju "nasih" i "njihovih" (a sto je glavna pokretacka snaga nacionalisticke alijanse!)
Medjutim, problem je sto su snage za promjene jos uvijek nedefinisane!
Programa koji bi bili jaka alternativa nacionalistima nema, oni koji se nalaze na celu opozicije potrosili su kredite ali to jos ne priznaju... Ima toga jos koliko hocemo, ali sustina je zapravo u tome da su se ljudi ulijenili, ushushkali, predali... Mangupi iz nacistickih redova su ih uspavali, uljuljkali, ubijedili da se najbolje osjecaju "u svojoj vjeri i na svojoj zemlji" i onda dolazi do toga da se u zapecak bacaju razum i volja, inicijativa i akcija, znanje i zelja za promjenama....
Ako mladi ljudi ne okrenu curak naopacke i uz iskustvo starijih sa zdravim idejama ne pokrenu nesto, tesko je vjerovati da se ista uraditi moze. U principu sam protiv izlazaka na ulice jer bi to ponovo na vlast dovelo "galamdzije"! Nama trebaju pametni i sposobni, posteni i vrijedni! Nama trebaju oni koji ce dugorocno moci da izadju na kraj sa problemima nase zemlje. Revolucije su nas do sad kostale i previse... Pa makar bile i one "jogurt"...
Zato, jedina nada je napraviti program koji ce zainteresovati obicnog covjeka i poceti ga polako propagirati...
A onda, od kuce do kuce ici i narodu objasnjavati! I boriti se za svakog biraca pojedinacno! Pokazati mu da se radi o njemu i njegovom djetetu. A kad njima bude dobro, bice dobro i narodu kome pripadaju!
Ali mislim da nas glavni problem u stvari nisu vise oni.
Nas je glavni problem nedostatak alternative toj "gospodi". Ne mislim time reci da nema ljudi koji drugacije misle i koji BI mogli napacenu BiH izvuci iz krize.
Naprotiv!
Mislim da je onih koji zele promjene vise nego manijaka i nepismenih i zaludjenih skorojevica koji jos uvijek pokusavaju naci razliku izmedju "nasih" i "njihovih" (a sto je glavna pokretacka snaga nacionalisticke alijanse!)
Medjutim, problem je sto su snage za promjene jos uvijek nedefinisane!
Programa koji bi bili jaka alternativa nacionalistima nema, oni koji se nalaze na celu opozicije potrosili su kredite ali to jos ne priznaju... Ima toga jos koliko hocemo, ali sustina je zapravo u tome da su se ljudi ulijenili, ushushkali, predali... Mangupi iz nacistickih redova su ih uspavali, uljuljkali, ubijedili da se najbolje osjecaju "u svojoj vjeri i na svojoj zemlji" i onda dolazi do toga da se u zapecak bacaju razum i volja, inicijativa i akcija, znanje i zelja za promjenama....
Ako mladi ljudi ne okrenu curak naopacke i uz iskustvo starijih sa zdravim idejama ne pokrenu nesto, tesko je vjerovati da se ista uraditi moze. U principu sam protiv izlazaka na ulice jer bi to ponovo na vlast dovelo "galamdzije"! Nama trebaju pametni i sposobni, posteni i vrijedni! Nama trebaju oni koji ce dugorocno moci da izadju na kraj sa problemima nase zemlje. Revolucije su nas do sad kostale i previse... Pa makar bile i one "jogurt"...
Zato, jedina nada je napraviti program koji ce zainteresovati obicnog covjeka i poceti ga polako propagirati...
A onda, od kuce do kuce ici i narodu objasnjavati! I boriti se za svakog biraca pojedinacno! Pokazati mu da se radi o njemu i njegovom djetetu. A kad njima bude dobro, bice dobro i narodu kome pripadaju!
- Vodenjak
U jednoj zemlji poput Bosne i Hercegovine zakonskim putem (Ustavom!) ukidanje mogucnosti da se narodi politicki organizuju u nacionalne stranke je preduslov opstanka drzave!meho_puzic wrote:Ko si ti da stranke ukidas? Jesi li ti ikad cula ista o demokratiji? Svako radi sta hoce i svak osniva stranke koje hoce. Nemozes ti zabranjivati nesto sto ti se ne svidja.
U svakodnevnom zivotu postoji mali milion oblasti u kojima se ljudi mogu organizovati unutar svojih etnickih grupa i to im niko nema pravo da zabrani!
Ali imati stranke organizovane na nacionalnom osnovu i koje kroje politiku citave drzave znaci neminovno unistenje i naroda i drzave!
Zar je to tako tesko shvatiti poslije svega kroz sta smo prosli?
-
digger
Lijepo zvuci ali... ain't gonna work:Jasho wrote:U potpunosti se slazˇem s tobom Magi da treba nacionaliste skinuti jednom za sva vremena sa vlasti! sˇto se tic´e nacˇina tu je mali problem, jer izborima je to tesˇko postic´i, zato sˇto svijest biracˇkog tijela nije dovoljno razvijena i vecˇina tih birac´a se ne sluzˇi mozgom prilikom glasanja. Jedini nacˇin je masovni izlazak na ulice svih gra?ana i trazˇenje ostavke vlasti na svim nivoima u roku 24 sata, raspisivanje novih izbora uz izricˇitu zabranu ucˇestvovanaja SDS, SDA, HDZ i njihovih pomagac´a, kao i zabrana da se njihovi kadrovi nalaze na listama drugih stranaka kako bi se dokopali vlasti i kljucˇno da se donesu zakonske regulative koje bi trajno zabranile organizovanje stranaka na jednonacionalnoj osnovi! Revoluciju mogu da izvrsˇe samo mladi visoko obrazovani ljudi, ne treba izostaviti i one straije visoko obrazovane, pa tu su i studenti i svi oni trebaju biti udruzˇeni na teritoriju cˇitave BiH, bez nacionalni podjela i entitetskih.
(a) Ko ce taj koji moze da vodi narod da izadju na ulice? Zatim, na koje ulice: u Sarajevu ili u Banja Luci odnosno Mostaru? Ne vjerujem da bi banjalucani ustali protiv SDS ili mostarski hrvati protiv HDZ? Ono sto smeta sarajevskim forumasima, ne mora da smeta banjoluckim.
(b) Zabraniti partije? To znaci zabraniti sansu onima koji istim pripadaju da ucestvuju u "demokratskom procesu?"
(c) Zabraniti "jednonacionalne stranke"? Nije li to takodjer pravo i rezultat demokracije?
Ja sam vec osusio usta postavljajuci isto pitanje na forumu kako popraviti politicku situaciju. Moj prijedlog za "civilnu neposlusnost" sa zatvaranjem javnih ustanova i skola ( vidi: http://www.ulbih.netfirms.com ) naisao je na izmjesanu reakciju. Vidi takodjer VRIJEME JE ZA UNUTRASNJU MIRNU REVOLUCIJU na ovom forumu. I tu je diskusija otisla u corsokak.
Za takvo nesto trebaju lideri i slijedbenici, Ja ih jos ne vidim.
Sto se tice toga ko ce da nosi takvu revoluciju, pogresno je misliti da stariji imaju bilo sta da ucine sa istom. Samo veoma mladi imaju hrabrosti, nedostatak izkustva (znaci: jos vjeruju u postenje i "fairness"), kao i vise slobodnog vremena da tako nesto postignu.
Na kraju, njihova je buducnost u pitanju.
-
meho_puzic
Ma moze bilo ko da masta o ukidanju nacionalnih stranaka, ali to je po dejtonu neustavno. A ako razmislis logicno neustavno je po bilo kom zakonu. Nemoze nekome da se digne ona stvar pa da zabrani nekome drugom da radi sta mu je volja. Tako je i rat poceo, sjetite se samo.
- Vodenjak
Bas tako!meho_puzic wrote:Ma moze bilo ko da masta o ukidanju nacionalnih stranaka, ali to je po dejtonu neustavno. A ako razmislis logicno neustavno je po bilo kom zakonu. Nemoze nekome da se digne ona stvar pa da zabrani nekome drugom da radi sta mu je volja. Tako je i rat poceo, sjetite se samo.
Rat je zapoceo jer se nekima diglo pa osnovali nacionalne stranke!
Ja o tome i govorim cijelo vrijeme!
-
digger
Problem je kada ta stvar padne kako opet da se digne! Sam ne mozes a mase bi samo smetale!Vodenjak wrote:Bas tako!meho_puzic wrote:Ma moze bilo ko da masta o ukidanju nacionalnih stranaka, ali to je po dejtonu neustavno. A ako razmislis logicno neustavno je po bilo kom zakonu. Nemoze nekome da se digne ona stvar pa da zabrani nekome drugom da radi sta mu je volja. Tako je i rat poceo, sjetite se samo.
Rat je zapoceo jer se nekima diglo pa osnovali nacionalne stranke!
Ja o tome i govorim cijelo vrijeme!
-
oportunist
Pitanje koje je postavljeno u temi je ???? i kada sam procito par postova u meni se stvotio imaginarni podnaslov hajd’mo ka jednoumlju, ka komunizmu koji se u BH krije iza socijaldemokratije....????????ili necega drugoga.
U cijelom svijetu postoje stranke sa nacionalnim predznakom i niko ama bas niko nije protiv
Razlog zbog kojeg ih mi spominjemo u negativnom kontekstu su rane koje jos uvjek postoje od proteklog rata i odtuda nasa averzija prema te tri ili ko zna koliko naci ‘pokreta”
U cemu je problem ???
Veliki dio (nazalost) BH glasackog tijela , je u tome sto ga apsolutno –APSOLUTNO ne interesira i nezeli znati nijednu jedinu stvar iz programa makar jedne (u ovom slucaju stranke s nacionalnim predznakom) nego glasa „srcem“ ,odnosno ponukan mahalskim pricama onaj je dobar jesi ga cuo kako prica na kantonalnoj TV a jos je musliman ili hrvat ili srbin .Sve dok mi razmisljamo o tome kako neko dobro prica ili lijepo izgleda ili ispoljavamo bilo kakvu drugu fizicku i etnicku ili neku drugu simpatiju prema kandidatima ili strankama , mi necemo biti „tijelo“ koje je glasalo za sposobne. Ko su zaista ti sposobni ?????????to je slobodna procjena svake individue i pravo koje nam niko nemoze oduzeti, jer to radimo po slobodnom nahodjenju. (a pitanje je koliko glasackog tijela radi zaista po slobodnoj volji, a istini na volju mnogi zaista i neznaju kako glasati – izbori su nam sve kompliciraniji za veliki dio populacije u nasoj drzavi)
U kampanjama svi obecavaju svasta , lokalni biznismeni , kafandzije, mesari , ratnici i ko sve ne....u svemu tome iznosi se prljavi ves nad kojim se nasladjujemo uz prve jutarnje kafe citajuci velikotiraznu zutu dnevnu stampu, koja naravno uzima lovu za svaki redak bas ko u cituljama .
Da zakljucim , u mogim ocima BH gradjana jos uvjek tece krv brata ,sestra , rodjaka ,slucajnog prolaznika , koju prosu geler ili snajper s „one „ starne i dok je toga veliki dio nas ce glasati i birati po tom nahodjenju ,a kasnije iste te omalovazavati i stvoriti u vlastitoj glavi viziju kako su oni nesposobni i kako rade samo za sebe. Naravno , vrlo brzo ce neko od opozicije ce na TV reci nesta suprotno odlukama aktualne vlade sto ce u nama probuditi jos veci bijes i dovesti nas do zakljucka da smo ponovno pogresno glasali.Zato nase lijepe SDA SDS i HDZ ( odabertite redoslijed istih kako vam odgovara) moraju i postojece dok je Bosne jer one su njena proslost , sadasnjost i buducnost , zamislite samo kako bi bilo da imamo SDP pa „krnji“ SDP pa SDU i pa sve te liberale i ko zana sta sve ne lijevo orijentirano. Kakav bi to debalans bio , mislim da bi usli u partnerstvo za mir tamo neke 2516-te godine .
U cijelom svijetu postoje stranke sa nacionalnim predznakom i niko ama bas niko nije protiv
Razlog zbog kojeg ih mi spominjemo u negativnom kontekstu su rane koje jos uvjek postoje od proteklog rata i odtuda nasa averzija prema te tri ili ko zna koliko naci ‘pokreta”
U cemu je problem ???
Veliki dio (nazalost) BH glasackog tijela , je u tome sto ga apsolutno –APSOLUTNO ne interesira i nezeli znati nijednu jedinu stvar iz programa makar jedne (u ovom slucaju stranke s nacionalnim predznakom) nego glasa „srcem“ ,odnosno ponukan mahalskim pricama onaj je dobar jesi ga cuo kako prica na kantonalnoj TV a jos je musliman ili hrvat ili srbin .Sve dok mi razmisljamo o tome kako neko dobro prica ili lijepo izgleda ili ispoljavamo bilo kakvu drugu fizicku i etnicku ili neku drugu simpatiju prema kandidatima ili strankama , mi necemo biti „tijelo“ koje je glasalo za sposobne. Ko su zaista ti sposobni ?????????to je slobodna procjena svake individue i pravo koje nam niko nemoze oduzeti, jer to radimo po slobodnom nahodjenju. (a pitanje je koliko glasackog tijela radi zaista po slobodnoj volji, a istini na volju mnogi zaista i neznaju kako glasati – izbori su nam sve kompliciraniji za veliki dio populacije u nasoj drzavi)
U kampanjama svi obecavaju svasta , lokalni biznismeni , kafandzije, mesari , ratnici i ko sve ne....u svemu tome iznosi se prljavi ves nad kojim se nasladjujemo uz prve jutarnje kafe citajuci velikotiraznu zutu dnevnu stampu, koja naravno uzima lovu za svaki redak bas ko u cituljama .
Da zakljucim , u mogim ocima BH gradjana jos uvjek tece krv brata ,sestra , rodjaka ,slucajnog prolaznika , koju prosu geler ili snajper s „one „ starne i dok je toga veliki dio nas ce glasati i birati po tom nahodjenju ,a kasnije iste te omalovazavati i stvoriti u vlastitoj glavi viziju kako su oni nesposobni i kako rade samo za sebe. Naravno , vrlo brzo ce neko od opozicije ce na TV reci nesta suprotno odlukama aktualne vlade sto ce u nama probuditi jos veci bijes i dovesti nas do zakljucka da smo ponovno pogresno glasali.Zato nase lijepe SDA SDS i HDZ ( odabertite redoslijed istih kako vam odgovara) moraju i postojece dok je Bosne jer one su njena proslost , sadasnjost i buducnost , zamislite samo kako bi bilo da imamo SDP pa „krnji“ SDP pa SDU i pa sve te liberale i ko zana sta sve ne lijevo orijentirano. Kakav bi to debalans bio , mislim da bi usli u partnerstvo za mir tamo neke 2516-te godine .
- supersonic
mozemo se mi ovdje dogovarati o svrgavanju nacionalnih stranaka, al hajd to reci nekom cobanu na bjelasnici ili nekom u vrletima istocne bosne
hajd recimo da dođe do ukidanja stranaka(mission inposible) sta bi se desilo? njihov "kadar" bi se rasuo u sadasnju opoziciju ili bi osnovali nove stranke. na sljedecim izborima bi osvojili vlast i hajmo jovo nanovo.
sa druge strane ne moze biti gore od ovoga danas, pa onda hajd da probamo i tu varijantu
hajd recimo da dođe do ukidanja stranaka(mission inposible) sta bi se desilo? njihov "kadar" bi se rasuo u sadasnju opoziciju ili bi osnovali nove stranke. na sljedecim izborima bi osvojili vlast i hajmo jovo nanovo.
sa druge strane ne moze biti gore od ovoga danas, pa onda hajd da probamo i tu varijantu
-
kub lajkan
Izuzetno mi se svidja diskusija na ovoj temi, bez obzira sto se sa dosta stvari ne slazem, ali da krenem redom...
Prostor na kojem se takmice politicke stranke je jedna obicna pijaca. A pijaca k'o pijaca. Neko prodaje djindjuve, neko CD-ove, neko knjige, neko busilice... Svako nudi svoju robu, a narod razgleda i kupuje ono sto mu se najvise svidja. Tako je i na trzistu politickih partija. Ljudi izlazu ideje, a narod bira ono sto mu se svidi.
Kad neko zeli da se pojavi na pijaci sa svojom robom on nece traziti da neko drugi prestane prodavati svoju robu, nego fino pita ima li jedan stand za njega, zakupi ga i razastre sta ima. Pa ako se ljudima svidi oni ce da kupuju kod njega.
A kad dodju veliki trgovci, kao Merkator recimo, da li oni od nekog zahtijevaju da zatvori svoj ducan? Naravno da ne. Ljudi fino sklope zgradu, ubace robu i narod leti tamo jer je dobra ponuda.
Poenta je u tome da se IMA STA PONUDITI. Nije bitno kakvi su drugi. Nikoga ne treba zabranjivati.
Osim toga, ne treba se prica svoditi na to "ovi valjaju, ovi ne valjaju". U tom slucaju se mozes prikloniti nekoj postojecoj stranci ako ti se vec toliko svidja.
Doslo je vrijeme da se skupe ljudi koji mogu povuci naprijed, jer se u ovoj zemlji nakupilo toliko trulezi. Evo jedan svjez primjer: neku noc gledam onaj prilog o (navodnoj) kradji donacija za Srebrenicane. Pa ljudi moji, onog ko ima muda da ukrade jednu jedinu marku od Srebrenicana, treba:
IZNAD VJECNE VATRE RAZAPETI K'O ISUSA, A ONDA GA NABIT' NA KOLAC PA NEK' KLIZI POLAKO!
Naravno, ako je to tacno...
Elem, ovdje se dolazi do problema sa medijima. Znamo svi da su oni podijeljeni, ali problem je i sto oni mediji (tv, stampa) koji kritikuju, to ponekad rade dosta neukusno. Posljedica toga je da i onaj koji bi mozda povjerovao unaprijed prema njima ima odbojan stav i smatra da lazu. Tu treba vise profesionalizma.
Evo recimo, ovo sa pomenutim prilogom iz Srebrenice. Za ekipu iz "60 minuta" izjavu nisu htjeli dati oni kojeg mjestani okrivljuju za lopovluk (nacelnik i jos neki tip), jer su ih (navodno) novinari ranije napadali neosnovano. Kako bi se ovo rijesilo u sklopu cijele ove price?
Pa tu stvar bi jednostavno trebalo detaljno ispitati. Otici tamo medju narod i raspitati se sta je bilo. A onda otici kod tog kojeg oni optuzuju da i on kaze ono sto ima. Ako to ne rijesi stvar ide se dalje.
Kad se konacno rijesi takav jedan slucaj onda se fino dokumentuje.
Dakle, ne ona carsijska naglabanja, nego ono sto se pouzdano zna da je lopovluk.
A kad se dovoljno takvih primjera skupi, onda se moze i kakva publikacija izdati pa dijeliti narodu, da vidi jesu li to ljudi za koje su oni glasali.
Bilo bi pametno konsultovati i psihologe, da daju upute kako je najefikasnije neukim narodnim masama pojasniti da je 2+2=4, itd itd...
Ma ima tih ideja jos, ali ne treba sve ovdje iznositi, jer ove redove citaju i oni kojima nikako ne odgovara da se u ovoj zemlji bilo sta promijeni. Prema njima treba djelovati sa FAKTOROM IZNENADJENJA.
Samo jos usput da pomenem nesto...
Sticajem okolnosti ja se cesto selim po BiH. Zivio sam i u vecim i u manjim gradovima. I mogu reci da stvarno ima svega kod nas.
Medjutim, kad bi ljudi imali prilike zivjeti ovako kao ja, pa da cesto mijenjaju sredinu, onda bi vidjeli da ono blato u kojem zive (a to su cesto provincijski ambijenti) i ne mora da bude bas tako. To je najzanimljivija stvar. Kad duze zivis na jednom mjestu, narocito ako je to provincija, onda s vremenom postajes ubijedjen da zivot mora biti upravo takav kakav je tu. Ali kad odes u neki grad gdje je situacija boljao, onda shvatis da zivot moze i biti puno bolji, a da za to ne treba puno...
BTW, ako mogu biti slobodan pa govoriti o tome, po mom ubjedjenju najzdravija sredina u BiH je Tuzla. Nista licno, nisam tamo ni rodjen, ni odrastao, jednostavno sam sticajem okolnosti zivio tamo i uopste nisam subjektivan kad to tvrdim. Bez ikakve dileme. Zivio sam i u Sarajevu i u jos dosta gradova, ali Tuzla je nesto posebno...
Sorry zbog 'odugovlacenja', ali ponekad tako mora...
Prostor na kojem se takmice politicke stranke je jedna obicna pijaca. A pijaca k'o pijaca. Neko prodaje djindjuve, neko CD-ove, neko knjige, neko busilice... Svako nudi svoju robu, a narod razgleda i kupuje ono sto mu se najvise svidja. Tako je i na trzistu politickih partija. Ljudi izlazu ideje, a narod bira ono sto mu se svidi.
Kad neko zeli da se pojavi na pijaci sa svojom robom on nece traziti da neko drugi prestane prodavati svoju robu, nego fino pita ima li jedan stand za njega, zakupi ga i razastre sta ima. Pa ako se ljudima svidi oni ce da kupuju kod njega.
A kad dodju veliki trgovci, kao Merkator recimo, da li oni od nekog zahtijevaju da zatvori svoj ducan? Naravno da ne. Ljudi fino sklope zgradu, ubace robu i narod leti tamo jer je dobra ponuda.
Poenta je u tome da se IMA STA PONUDITI. Nije bitno kakvi su drugi. Nikoga ne treba zabranjivati.
Osim toga, ne treba se prica svoditi na to "ovi valjaju, ovi ne valjaju". U tom slucaju se mozes prikloniti nekoj postojecoj stranci ako ti se vec toliko svidja.
Doslo je vrijeme da se skupe ljudi koji mogu povuci naprijed, jer se u ovoj zemlji nakupilo toliko trulezi. Evo jedan svjez primjer: neku noc gledam onaj prilog o (navodnoj) kradji donacija za Srebrenicane. Pa ljudi moji, onog ko ima muda da ukrade jednu jedinu marku od Srebrenicana, treba:
IZNAD VJECNE VATRE RAZAPETI K'O ISUSA, A ONDA GA NABIT' NA KOLAC PA NEK' KLIZI POLAKO!
Naravno, ako je to tacno...
Elem, ovdje se dolazi do problema sa medijima. Znamo svi da su oni podijeljeni, ali problem je i sto oni mediji (tv, stampa) koji kritikuju, to ponekad rade dosta neukusno. Posljedica toga je da i onaj koji bi mozda povjerovao unaprijed prema njima ima odbojan stav i smatra da lazu. Tu treba vise profesionalizma.
Evo recimo, ovo sa pomenutim prilogom iz Srebrenice. Za ekipu iz "60 minuta" izjavu nisu htjeli dati oni kojeg mjestani okrivljuju za lopovluk (nacelnik i jos neki tip), jer su ih (navodno) novinari ranije napadali neosnovano. Kako bi se ovo rijesilo u sklopu cijele ove price?
Pa tu stvar bi jednostavno trebalo detaljno ispitati. Otici tamo medju narod i raspitati se sta je bilo. A onda otici kod tog kojeg oni optuzuju da i on kaze ono sto ima. Ako to ne rijesi stvar ide se dalje.
Kad se konacno rijesi takav jedan slucaj onda se fino dokumentuje.
Dakle, ne ona carsijska naglabanja, nego ono sto se pouzdano zna da je lopovluk.
A kad se dovoljno takvih primjera skupi, onda se moze i kakva publikacija izdati pa dijeliti narodu, da vidi jesu li to ljudi za koje su oni glasali.
Bilo bi pametno konsultovati i psihologe, da daju upute kako je najefikasnije neukim narodnim masama pojasniti da je 2+2=4, itd itd...
Ma ima tih ideja jos, ali ne treba sve ovdje iznositi, jer ove redove citaju i oni kojima nikako ne odgovara da se u ovoj zemlji bilo sta promijeni. Prema njima treba djelovati sa FAKTOROM IZNENADJENJA.
Samo jos usput da pomenem nesto...
Sticajem okolnosti ja se cesto selim po BiH. Zivio sam i u vecim i u manjim gradovima. I mogu reci da stvarno ima svega kod nas.
Medjutim, kad bi ljudi imali prilike zivjeti ovako kao ja, pa da cesto mijenjaju sredinu, onda bi vidjeli da ono blato u kojem zive (a to su cesto provincijski ambijenti) i ne mora da bude bas tako. To je najzanimljivija stvar. Kad duze zivis na jednom mjestu, narocito ako je to provincija, onda s vremenom postajes ubijedjen da zivot mora biti upravo takav kakav je tu. Ali kad odes u neki grad gdje je situacija boljao, onda shvatis da zivot moze i biti puno bolji, a da za to ne treba puno...
BTW, ako mogu biti slobodan pa govoriti o tome, po mom ubjedjenju najzdravija sredina u BiH je Tuzla. Nista licno, nisam tamo ni rodjen, ni odrastao, jednostavno sam sticajem okolnosti zivio tamo i uopste nisam subjektivan kad to tvrdim. Bez ikakve dileme. Zivio sam i u Sarajevu i u jos dosta gradova, ali Tuzla je nesto posebno...
Sorry zbog 'odugovlacenja', ali ponekad tako mora...
- Vodenjak
Ja mogu nabrojati sljedece nacionalne partije: ETA, IRA, SDS, SDA, HDZ...oportunist wrote:Pitanje koje je postavljeno u temi je ???? i kada sam procito par postova u meni se stvotio imaginarni podnaslov hajd’mo ka jednoumlju, ka komunizmu koji se u BH krije iza socijaldemokratije....????????ili necega drugoga.
De ti meni sad nabroj bar ovoliko koje su znacajne barem upola ko pobrojanih pet i povjerovacu ti...
Isto ko sto cu ti povjerovati da je alternativa postojecim samo komunizam.
Mora da je tako i u ciijelom svijetu gdje imamo samo nacionalne stranke i njima suprotstavljene komuniste!
Koja lupanja... ushi probijaju, glavu razbijaju, pamet rasturaju!
Tipicna naci(onali)sticka prica nacionalnih sestrica!!!
-
margareta
Dragi narodi Bh. nema nama drzave sa nacionalnim strankama.
Sinoc slusam Bogica Bogicevica kako opisuje samu zgradu predsjednistva.
Udjete u hol u kom' su troja vrata .
Na jednim vratima stoji natpis Srpski predsjednik predsjednistva.
Na drugim vratima stoji natpis Bosnjacki predsjednik predsjednistva.
Na trecim vratima stoji natpis Hrvatski predsjednik predsjednistva.
Sva tri predsjednika predsjednistva opsluzuju svoju predsjednicku elitu.
Mozete li zamisliti kako je to u zgradama Kantona ?
Mozete li zamisliti kako rasulo sistema je u opstinama /opcinama ?
Mozete li zamisliti kako se sve to odrazava na "drzavu" BiH ?
Mozete li zamisliti ko je zrtva tog robusnog "drzavnog" aparata ?
Mozete li zamisliti ko pije a ko placa taj "drzavni aparat" (za sisanje nasih glava i djepova?) ????
Mozete li zamisliti kome i kojoj i cijoj svrsi Sluze "nasi" , "vasi" i "njihovi" PREDSJEDNICI ?
Sva trojica su SAMO u SLUZBI SVOJIH INTERESA !
sva trojica su DIREKTNA OPASNOST SA NESAGLEDIVO STETNIM POSLJEDICAMA PO narod !
JEDNO VAM MORA BITI KONACNO JASNO !
TROJICA "PREDSJEDNIKA" NISU NIKAKAV "GARANT" SLOBODI VASE VJEROISPOVJESTI ! naprotiv !
ONI SU vasi religijski uzurpatori i manipulatori RELIGIJOM kao SREDSTVOM ZA OSTVARENJE
svojih interesa a nikako interesa VASIH - NARODNIH !
Ovaj komentar na temu "SVRGNUCE SDS & SDA & HDZ" jedini
je moguci ISPRAVAN PUT DA POSLIJE 13 GODINA sa nastupajucom 14 -om godinom JALOVE vladavine KONACNO ne cekajuci nikakve "izbore"
SVRGNEMO SA VLASTI SDS & SDA & HDZ sa pojedinim pratecim tzv. "opozicionim" strankama !
Ovo nije "tema" radi teme nego bukvalna i surova istina, nasa narodna bruka kakvu smo si vlast dozvolili. Nisu oni Bogom dati nego uz nasu pomoc koja je usmjerena protiv nas a samo u korist nacionalnog' trojca.
Nema demokracije sve dok narod ne shvati da su NACIONALISTI a ne demokrate na vrhu drzave.
Nasa zemlja NECE nikada biti DRZAVA sve dok imamo tri umjesto JEDNOGA predsjednika.
Daytonski Ustav nije BOGOM dat nego zahvaljujuci trojatanju i dvojatanju naroda kao prijelazan most za zdravu i normalnu drzavu.
Vrijeme je da Daytonski "most" zamijenimo NASIM Bh. novim domacim ljudskim zakonodavnim resursima sa novim politickim konstruktivnim snagama , kojima cemo mi narod pomoci u izgradnji NASEGA zajednickog NEOBORIVOG i cvrstoga MOSTA koji ce biti u funkciji NARODA BiH a ne NACIONALNIH stranaka i POGRESNIH inostranih "pomagaca" koji opet sluze samo sebi i trojnom nacionalnom predsjednistvu.
Nova godina mora biti istorijska prekretnica u kojoj ne da trebamo i anemicno kazemo - da hocemo , nego
moramo svrgnuti nacionaliste i stvoriti sebi drzavu !
Sinoc slusam Bogica Bogicevica kako opisuje samu zgradu predsjednistva.
Udjete u hol u kom' su troja vrata .
Na jednim vratima stoji natpis Srpski predsjednik predsjednistva.
Na drugim vratima stoji natpis Bosnjacki predsjednik predsjednistva.
Na trecim vratima stoji natpis Hrvatski predsjednik predsjednistva.
Sva tri predsjednika predsjednistva opsluzuju svoju predsjednicku elitu.
Mozete li zamisliti kako je to u zgradama Kantona ?
Mozete li zamisliti kako rasulo sistema je u opstinama /opcinama ?
Mozete li zamisliti kako se sve to odrazava na "drzavu" BiH ?
Mozete li zamisliti ko je zrtva tog robusnog "drzavnog" aparata ?
Mozete li zamisliti ko pije a ko placa taj "drzavni aparat" (za sisanje nasih glava i djepova?) ????
Mozete li zamisliti kome i kojoj i cijoj svrsi Sluze "nasi" , "vasi" i "njihovi" PREDSJEDNICI ?
Sva trojica su SAMO u SLUZBI SVOJIH INTERESA !
sva trojica su DIREKTNA OPASNOST SA NESAGLEDIVO STETNIM POSLJEDICAMA PO narod !
JEDNO VAM MORA BITI KONACNO JASNO !
TROJICA "PREDSJEDNIKA" NISU NIKAKAV "GARANT" SLOBODI VASE VJEROISPOVJESTI ! naprotiv !
ONI SU vasi religijski uzurpatori i manipulatori RELIGIJOM kao SREDSTVOM ZA OSTVARENJE
svojih interesa a nikako interesa VASIH - NARODNIH !
Ovaj komentar na temu "SVRGNUCE SDS & SDA & HDZ" jedini
je moguci ISPRAVAN PUT DA POSLIJE 13 GODINA sa nastupajucom 14 -om godinom JALOVE vladavine KONACNO ne cekajuci nikakve "izbore"
SVRGNEMO SA VLASTI SDS & SDA & HDZ sa pojedinim pratecim tzv. "opozicionim" strankama !
Ovo nije "tema" radi teme nego bukvalna i surova istina, nasa narodna bruka kakvu smo si vlast dozvolili. Nisu oni Bogom dati nego uz nasu pomoc koja je usmjerena protiv nas a samo u korist nacionalnog' trojca.
Nema demokracije sve dok narod ne shvati da su NACIONALISTI a ne demokrate na vrhu drzave.
Nasa zemlja NECE nikada biti DRZAVA sve dok imamo tri umjesto JEDNOGA predsjednika.
Daytonski Ustav nije BOGOM dat nego zahvaljujuci trojatanju i dvojatanju naroda kao prijelazan most za zdravu i normalnu drzavu.
Vrijeme je da Daytonski "most" zamijenimo NASIM Bh. novim domacim ljudskim zakonodavnim resursima sa novim politickim konstruktivnim snagama , kojima cemo mi narod pomoci u izgradnji NASEGA zajednickog NEOBORIVOG i cvrstoga MOSTA koji ce biti u funkciji NARODA BiH a ne NACIONALNIH stranaka i POGRESNIH inostranih "pomagaca" koji opet sluze samo sebi i trojnom nacionalnom predsjednistvu.
Nova godina mora biti istorijska prekretnica u kojoj ne da trebamo i anemicno kazemo - da hocemo , nego
moramo svrgnuti nacionaliste i stvoriti sebi drzavu !
-
digger
Tacno. Zamisli sebe gdje posjecujes nekolicinu prijatelja oko partije pokera koju su oni zapoceli mnogo ranije. Otvoris vrata i zapuhne te tezak miris duhanskog dima, piva, meze... Sat nakon toga, ti si dio atmosfere i sve ti izgleda normalno.kub lajkan wrote: Medjutim, kad bi ljudi imali prilike zivjeti ovako kao ja, pa da cesto mijenjaju sredinu, onda bi vidjeli da ono blato u kojem zive (a to su cesto provincijski ambijenti) i ne mora da bude bas tako. To je najzanimljivija stvar. Kad duze zivis na jednom mjestu, narocito ako je to provincija, onda s vremenom postajes ubijedjen da zivot mora biti upravo takav kakav je tu. Ali kad odes u neki grad gdje je situacija bolja, onda shvatis da zivot moze i biti puno bolji, a da za to ne treba puno...
Politicki, to i jeste nas problem. Mjesavina misljenja i opcija u Sarajevu koji je uvijek bio otvoren (da ne kazem kosmopolitski) necemo naci u nekom drugom mjestu. A kada dodje do veoma malih mjesta i sela, onda imamo uglavnom cistiju etno-vjersku situaciju, gdje svima ta partija pokera izgleda potpuno normalna situacija. I bas u tim i takvim mjestima pociva snaga svake od etno-vjerskih partija.
S druge strane, vladajuce stranke se boje neizvijesnosti. One ne vole da im se bilo sta negativno pomene uz njihovo ime u medijima i najmanje bi im koristila civilna neposlusnost jer su njihovi clanovi vrhunski birokrati i manageri raznih vladinih i nevladinih institucija.
A posto je vlast koncentrisana i zainteresovana da bude samo u gradovima, tu je gdje "revolucija" treba da zapocne. Mirnim putem blokirati rad ovakvih ustanova i prosvjete doveo bi do zeljenog cilja.
Mi kao drzava nazalost ne mozemo biti monolitni, kao sto nismo ni kao forumasi: Jeste, daj da jebemo majku politicarima... ali ne diraj u "moju stranku!" Tu nema izlaza. Sve ostalo (kao zabraniti stranke i slicno) je utopija.
OK, ko je spreman za ovakvo nesto?
-
margareta
Digger NACIONALNE stranke i njihova tzv "opozicija" tipa Stranke za Suvlast ili dobroga dijela SDP - a , SDU -a te a stranka M.Ajanovica i Rasima Kadica i ini kojekakvi liberali, republikanci, DEMOKRATE
moraju biti svrgnuti sa vlasti naravno mirnim , civiliziranim, demokratskim, politickim putem.
Ucesnici foruma su samo kap u procesu koji se realizira.
moraju biti svrgnuti sa vlasti naravno mirnim , civiliziranim, demokratskim, politickim putem.
-
kub lajkan
margareta wrote:Digger NACIONALNE stranke i njihova tzv "opozicija" tipa Stranke za Suvlast ili dobroga dijela SDP - a , SDU -a te a stranka M.Ajanovica i Rasima Kadica i ini kojekakvi liberali, republikanci, DEMOKRATE
Ponekad me asociras na onu cuvenu izjavu nepoznate junakinje sa demonstracija:
"A sada idemo mirno i dostojanstveno da demoliramo Skupstinu..."
-
St.Germain
nisam za njihovo ukidanje, prije bih se zalagao da drzava konacno dobije normalan ustav bez svih diskriminatorskih odredbi koji Dejtonski sporazum na gomile sadrzi. Pri tome mislim na Ustav kakav ima svaka manja prosjecna i napredna evropska drzava, ali da taj Ustav bude pisan u pozitivnom svjetlu, da poziva na ujedinjenje umjesto na razdvajanje, kakva je i aura Dejtonskog sporazuma
E pa tek onda staviti jednu po jednu pod lupu i nek im neki Ustavni Sud koji bi se stvarno i sastojao od profesionalaca a ne od ogranicenih provincijalaca kakav je sada slucaj, odredjuje da li su antiustavne i opasne po drustvo. po mom misljenju jesu.
E pa tek onda staviti jednu po jednu pod lupu i nek im neki Ustavni Sud koji bi se stvarno i sastojao od profesionalaca a ne od ogranicenih provincijalaca kakav je sada slucaj, odredjuje da li su antiustavne i opasne po drustvo. po mom misljenju jesu.
Last edited by St.Germain on 29/12/2004 16:22, edited 1 time in total.
- manijak1
Germa jel' to ti ozbiljno

-
St.Germain
iskreno, najozbiljnije... samo ne znam na sto konkretno se odnosi tvoje pitanje...manijak1 wrote:Germa jel' to ti ozbiljno![]()
![]()
![]()
-
margareta
Siledjijskim a posebno NE demonstracijama nista se ne rjesava TRAJNO i efikasno. Nasi novi politicari, dominantno mlada intelektualna populacija potpomognuta anacionalnim, starijim politicki obrazovanim i visokoeticnim ljudima zajednickim snagama sigurno ce rijesiti - rasplesti nacionalno klupko ili cvor.Kao sto sam rekla novoj politickoj NARODNOJ stranci necekub lajkan wrote:margareta wrote:Digger NACIONALNE stranke i njihova tzv "opozicija" tipa Stranke za Suvlast ili dobroga dijela SDP - a , SDU -a te a stranka M.Ajanovica i Rasima Kadica i ini kojekakvi liberali, republikanci, DEMOKRATE
Ponekad me asociras na onu cuvenu izjavu nepoznate junakinje sa demonstracija:
"A sada idemo mirno i dostojanstveno da demoliramo Skupstinu..."
moci pristupiti niti jedan "bivsi" clan bilo koje nacionalne stranke ili politicki popularna imena sa "nedefiniranom" mrljom na svome ugledu.
Kada bih se ja pitala oda bih inicirala fizicko rusenje svih vladajucih autoritativnih institucija vlasti i ljudstva.
Medjutim ja se ne pitam ali duboko sam ubijedjena da ovaj vec utemeljeni metod hoce dati daleko bolje rezultate po pitanju kvalitetnog i efikasnog - trajnog tj. dugorocnog rjesavanja pitanja kojih je veoma mnogo a temeljni problem je izmjena Daytonskog Ustava ......NOVI Ustav kojim se brise "konstitutivnost" ....sa fokusom na ... ekonomsko privredni
plan i program razvoja zemlje ...... izmjene zakona poreske, carinske i svih politika koje su do sada iscrpljavali narod .......
-
KraljTvrtkoII
Masonski IFIMES kaze DA, samo sto oni imaju druge motive:
http://www.republikabih.net/content/Transformacija.htm
http://www.republikabih.net/content/Transformacija.htm
-
digger
.margareta wrote:Siledjijskim a posebno NE demonstracijama nista se ne rjesava TRAJNO i efikasno....
Kada bih se ja pitala onda bih inicirala fizicko rusenje svih vladajucih autoritativnih institucija vlasti i ljudstva
Ovo je meni kompletno mutno: ne podrzavas demonstracije i politicko "siledjijstvo" ali bi ti licno zeljela da iniciras fizicko rusenje vladinih institucija!?
Nadam se da sam ja jedini ko ovo ne shvata.
-
oportunist
Ja mogu nabrojati sljedece nacionalne partije: ETA, IRA, SDS, SDA, HDZ...
No, zaista nemogu da nadjem neke slicnosti izmedju ETE I IRE I ovih nasih naci stranaka jer to su paravojne ili teroristicke grupe skupine kako hoces, nakad davno sam pisao I o ETA I o IRA pa me darnu u zicu I probudi neke uspomene , pa da se podsjetimo ko je ko
ETA (Euskadi Ta Askatasuna) je nastala 1959. godine i ETA je brzo skrenula ulijevo i ustrojila se kao paravojna struktura i njen cilj je bio da se baskijski teritoriji odvoje od španjolske krune.
Prvi oružani napad izvela tek 1968. i roknuli su nekog policajca, 1973. ubila visokog šefa španjolske mornarice admirala Luisa Carrero Blancoa i tek tad je “ozbiljno” shvacena i postaje teroristička organizacija sa “respektom”
Najstarija i najaktivnija paravojna organizacija – Irska Republikanska Armija, koja se temelji na etničkom nacionalizmu, nastala je kao odgovor na neravnopravan položaj Irske unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Isprva je to bila mala grupica ljudi koja je zagovarala veća prava i ravnopravnost irskog stanovništva
Glavno načelo nacionalista je težnja za ujedinjenjem irskog otoka. Stranka je Sinn Fein koja je političko krilo IRA-e. Nekad je glavni čovjek stranke bio prvi predsjednik Republike Irske de Valera. Smatraju da je nasilje potrebno da bi se Britanci istjerali s ostrva te da je njihovo pravo ujedinjenja utemeljeno na nekim istorijskim sranjima da nesiljim.
I molio bih Vodenjaka da mi malo objasni gdje on vidi slicnost gore navedenih organizacija i stranaka
Mislim da nisi skonto na koga sam mislio kad sam spomenuo naci stranke u svijetu navedimo neke u Austriji, stranka Slobodne demokratije Jerga Hajdera , le Pen u Francuskoj, republikanci u Njemackoj, Buchanan u SAD. I da nenabrajamo dalje …..
Izgleda da se ja i ti Vodenjaku nerazumijemo ili smo razlicitog misljenja ,a u tome je i ljepota ovog svijeta , zamisli da smo svi isti
Maggi rece treba svrgnuti nacionaliste i stvoriti sebi drzavu , prvo treba promjeniti clan 5 u ustavu BiH koji kaze
Clan V
Predsjednistvo
Predsjednistvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri clana: jednog Bosnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. (dakle BH zadugo nece imati jednog predcjednika)
pa onda jos neke
...............
No, zaista nemogu da nadjem neke slicnosti izmedju ETE I IRE I ovih nasih naci stranaka jer to su paravojne ili teroristicke grupe skupine kako hoces, nakad davno sam pisao I o ETA I o IRA pa me darnu u zicu I probudi neke uspomene , pa da se podsjetimo ko je ko
ETA (Euskadi Ta Askatasuna) je nastala 1959. godine i ETA je brzo skrenula ulijevo i ustrojila se kao paravojna struktura i njen cilj je bio da se baskijski teritoriji odvoje od španjolske krune.
Prvi oružani napad izvela tek 1968. i roknuli su nekog policajca, 1973. ubila visokog šefa španjolske mornarice admirala Luisa Carrero Blancoa i tek tad je “ozbiljno” shvacena i postaje teroristička organizacija sa “respektom”
Najstarija i najaktivnija paravojna organizacija – Irska Republikanska Armija, koja se temelji na etničkom nacionalizmu, nastala je kao odgovor na neravnopravan položaj Irske unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Isprva je to bila mala grupica ljudi koja je zagovarala veća prava i ravnopravnost irskog stanovništva
Glavno načelo nacionalista je težnja za ujedinjenjem irskog otoka. Stranka je Sinn Fein koja je političko krilo IRA-e. Nekad je glavni čovjek stranke bio prvi predsjednik Republike Irske de Valera. Smatraju da je nasilje potrebno da bi se Britanci istjerali s ostrva te da je njihovo pravo ujedinjenja utemeljeno na nekim istorijskim sranjima da nesiljim.
I molio bih Vodenjaka da mi malo objasni gdje on vidi slicnost gore navedenih organizacija i stranaka
Mislim da nisi skonto na koga sam mislio kad sam spomenuo naci stranke u svijetu navedimo neke u Austriji, stranka Slobodne demokratije Jerga Hajdera , le Pen u Francuskoj, republikanci u Njemackoj, Buchanan u SAD. I da nenabrajamo dalje …..
Izgleda da se ja i ti Vodenjaku nerazumijemo ili smo razlicitog misljenja ,a u tome je i ljepota ovog svijeta , zamisli da smo svi isti
Maggi rece treba svrgnuti nacionaliste i stvoriti sebi drzavu , prvo treba promjeniti clan 5 u ustavu BiH koji kaze
Clan V
Predsjednistvo
Predsjednistvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri clana: jednog Bosnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. (dakle BH zadugo nece imati jednog predcjednika)
pa onda jos neke
...............
-
Skljoco
#50 Re: DA LI STE ZA UKIDANJE SDS & SDA & HDZ ?
--------------------------margareta wrote:Da li je konacno doslo vrijeme da spasimo zemlju iz "vjecne krize" vlasti koju cini koalicija etnoprofiterskih stranaka BiH ?
Izborima nismo nista promijenili.Mozemo li prije sljedecih opcih izbora zbaciti sa vlasti nacional profitere i kriminalce ?
Kako ?
Slazem se , ovo oko zabrane i predlazem samo jednu partiju ,
zna se SKJ !