Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Fratris

#26 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Fratris »

veleno wrote: Povratak koji je bio pod prisilom.
Bilo je ili odlazak ili pokrštavanje.
Gluposti. Nikome nije "ponuđeno" krštenje ili odlazak. Muslimansko stanovništvo se pri padu Like 1689. povuklo u Bosnu prije uspostave austrijske vlasti. Oni koji su ostali su ostali jer su bili spremni prijeći na katoličanstvo. Niko ih nije nasilno pokrstio, jer su se neki od njih predomislili i kasnije slobodno otišli u Bosnu.

Nasilno pokrštavanje je ono što je NDH radila Srbima na Baniji 1941. Ono što se dogodilo 1689. je nešto sasvim drugo.
Sociolog

#27 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Sociolog »

a niko o podacima iz Makarske i Imotskog?
sammo

#28 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by sammo »

Na kratko: Otomansko carstvo je imalo drzavnu religiju islam, Austougarska katolicizam ( bilo je i protestantizma ) i svaki je na silu provodio svoju vjeru na okupiranim podrucjima. Granice su se pomjerale i zato zbrka na ovim prostorima.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#29 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by emillio estevez »

Bosanska Krajina wrote:
sammo wrote:Na kratko: Otomansko carstvo je imalo drzavnu religiju islam, Austougarska katolicizam ( bilo je i protestantizma ) i svaki je na silu provodio svoju vjeru na okupiranim podrucjima. Granice su se pomjerale i zato zbrka na ovim prostorima.
Ako je Osmansko carstvo na silu sirilo islam zasto je onda u BiH zivjelo mnogo katolika i pravoslavaca.Da su Osmanlije tada sabljom sirili vjeru u BiH bi danas zivjeli samo muslimani.Ono sto je bilo kod Turaka jeste da onaj koji predje na islam ima privilegije u odnosnu na nekog druge vjere i to je sve.Koliko znam nemuslimani cak ni vojsku nisu bili duzni sluziti.Dok su nakon pada Like i Slavonije svi koji su zeljeli ostati muslimani protjerani,oni koji su ostali morali su se prekrstiti,ili cekati bolja vremena da se vrate islamu.
mozda zato sto je Islam dosao sa Turcima i ratovima te osvajanjima
a nije bilo migracije stanovnika bez njihovog osvajanja(barem ne vjerskog), pa se je smatralo da su ostavstina osvajaca ,netko je trebao i zemlju obradjivati , pa sto nebi raja
uostalom prvi genocid i jesu napravili Turci i to kao sekularna drzava.
Fratris

#30 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Fratris »

Bosanska Krajina wrote: Ako je bilo dobrovoljno krstenje zasto je onda dosta porodica kada su dobile priliku pobjegle u Bosnu i ponovo se vratile islamu???Dobrovoljno presli pa se onda ubrzo vratili,nema logike.Jos nesto sigurno znas da je dosta porodica u Lici pokrsteno,ali su u tajnosti praktikovali islam i bili muslimani.Nije mi jasno zasto su onda to morali kriti,iz jednog jednostavnog razloga sto bi bili ubijeni.Pokrstavanje je bilo prisilno,isto kao i u Spaniji.Ne postanes li katolik imovina ce ti biti oduzeta,a ti ubijen.
Opet gluposti. Pobjeglo je i katolika i pravoslavnih iz Like brzo nakon oslobođenja, nakon što su vidjeli kakav je novi režim. A zašto su se vratili u islam je valjda logično. Zna se kakva je u islamu kazna za prelazak na drugu vjeru.

A o kripto-muslimanima ćeš morati podastrti neke izvore, s obzirom da ja nikad nisam naletio na biskupske izvještaje o tako nečemu.

Isto se odnosi i na navodne slučajeve muslimana koji su htjeli ostati u Lici ili Slavoniji i praktizirati islam. Kakav primjer toga ima zabilježen? Kakav bi musliman htio živjeti pod vlašću kršćana kad to Kuran izričito brani?
BiH-x

#31 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by BiH-x »

Fratris wrote:Kakav primjer toga ima zabilježen? Kakav bi musliman htio živjeti pod vlašću kršćana kad to Kuran izričito brani?
Valjda si svjestan da je ogroman broj muslimana ostao zivjeti u BiH nakon "kjafirske" austro-ugarske aneksije?
Fratris

#32 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Fratris »

BiH-x wrote:
Fratris wrote:Kakav primjer toga ima zabilježen? Kakav bi musliman htio živjeti pod vlašću kršćana kad to Kuran izričito brani?
Valjda si svjestan da je ogroman broj muslimana ostao zivjeti u BiH nakon "kjafirske" austro-ugarske aneksije?
Da, 1878. Dvjesto godina kasnije i u puno drukčijoj situaciji. To je ujedno i prvi put da muslimani ostaju u krajevima koje je izgubila Turska. Nijedan slučaj nema do tad da se muslimani nisu povukli još i prije dolaska kršćanske vojske.
Fratris

#33 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Fratris »

Sociolog wrote:a niko o podacima iz Makarske i Imotskog?
Evo jedan detalj o Sinjskoj krajini koji sam našao kod J.A. Solde u knjizi Sinjska krajina u 17. i 18. st. U selu Jasensko kod Sinja, mletačke vlasti 1689. godine priznaju Mati Barišiću pravo na očevinu na kojoj je živio za vrijeme turske vlasti i dok je još bio musliman. On je očito prešao na katoličku vjeru nakon što su Mlečani uzeli taj kraj od Turaka.
Fratris

#34 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Fratris »

Evo još jedan primjer kod fra Vjeke Vrčića, u njegovoj knjizi Plemena Imotske Krajine. Govori o starini Ćosića iz Ciste Velike i Imotskog. Preci su im begovi Ćosići, a najstariji poznati je Ali beg Kjose(Ćosić) koji se spominje u sidžilu imotskog kadije kao svjedok. Nakon 1717. godine bar jedan od njih prelazi na katoličanstvo, i u maticama mu se potomci dugo vremena pojavljuju pod dvostrukim prezimenom Ćosić-Begović.

Da prelazak na katoličanstvo nije značio i očuvanje statusa, govori i činjenica da je dobar dio zemlje begova Ćosića, kao i kula u mjestu Kamenmost, pripao Mati Šojiću, harambaši koji je pobjegao iz okolice Mostara.
Bosanac sa dna kace

#36 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Bosanac sa dna kace »

Fratris wrote:
BiH-x wrote:
Da, 1878. Dvjesto godina kasnije i u puno drukčijoj situaciji. To je ujedno i prvi put da muslimani ostaju u krajevima koje je izgubila Turska. Nijedan slučaj nema do tad da se muslimani nisu povukli još i prije dolaska kršćanske vojske.
pa ljudi se pitaju zašto neko nije mogo ostat i dalje musliman na tim područjima, i analogno onome što je bilo sa nemuslimanima bu Bosni imati vjerske službenike koji će vjerovatno bit obrazovani na području Osmanske Carevine, koji će ne samo vršiti vjerske obrede već donekle kolko je to moguće biti posvećeni misionarskom radu, nastaviti živjeti po običajima po kojima su do tada živjeli...
ne Kuran iziričito zabranjuje život muslimanima tamo đe će biti ponižavani,a pogtovo im ne zabranjuje živjeti pod kršćanskom vlašću da te podsjetim da su se prvi muslimani od progona sklonili baš pod kršćansku vlast....
bach

#37 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by bach »

dao Bog facebook i tako ja počnem tražiti rođake po FB. Brojna smo porodica, prezime je turskog porijekla, ali sam otkrio jako puno Hrvata sa našim prezimenom, naročito u Slavoniji. Edin, Meliha, Amela, Senada kao i Miroslav, Zoran, Dragan, Irena imaju isto prezime i svi potičemo sa jednog brda u panonskoj ravnici. Listajući FB profile i jednih i drugih ( 700 profila na FB sa prezimenom B. ) lako je ustanoviti da i Bošnjaci i Hrvati B. ( istog prezimena) vole sport, vole dobro pojesti, imaju smisao za muziku i u velikom broju slučajeva se bave privatnim biznisom...

Kako je to bilo furka prije par godina, formirao sam i nekakvu grupu "Svi B. na jednom mjestu", okupio se popriličan broj članova i ja sam dodao i "rodbinu" iz Slavonije, Hrvate sa porodičnim prezimenom B. Reakcije "rodbine" iz Hrvatske su bile više nego neprijateljske, a bilo je i pravih prijetnji i uvreda:

- mamu ti ba. lisku
- Mi smo Hrvati i nećemo mi ništa s vama turcima da imamo
- pas ti mater tursku, šta ćeš me dodavat u ovu grupu...
- guzoperu jedan napu ... ši se . urca i ti i tvoja grupa

Ipak, našlo se među katoličkom rodbinom i par hladnih glava te se s njima mogli popričati na temu porijekla naše porodice. Ti Hrvati B. su doživjeli pravi šok saznavši da su nekada bili muslimani i šta znači prezime B. odnosno činjenica da njihovo porodično ime predstavlja nekadašnji elitni puk turske vojske. Do pojave FB nisu znali da negdje postoje Bošnjaci koji se prezivaju kao oni, mislili su da je njihovo porodično ime jednostavno hrvatsko prezime...
@mba

#38 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by @mba »

emillio estevez wrote:malo tema vuce u krivu stranu
islamska vjera je u te krajeve Like i Krbave dosla sa osvajanjme Turaka tih istih krajeva ,,

zato bi se moglo i napisati povratak stanovnika u svoju vjeru pradjedova.
jer je poznata stvar da je islamska vjera u tim krajevim najvjerojatnije bila prisutna u tragovima .
cuj to povratak u vjeru pradjedova, a reci mi od kada je katolicanstvo na tim prostorima ko je donijeo krst u te krajeve?
vedomedo

#39 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by vedomedo »

.
Last edited by vedomedo on 03/09/2011 23:19, edited 1 time in total.
@mba

#40 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by @mba »

emillio estevez wrote:
veleno wrote:
islamska vjera je u te krajeve Like i Krbave dosla sa osvajanjme Turaka tih istih krajeva ,,

jer je poznata stvar da je islamska vjera u tim krajevim najvjerojatnije bila prisutna u tragovima .
Povratak koji je bio pod prisilom.
Bilo je ili odlazak ili pokrštavanje.

je ako je islamska vjera dosla u te dijelove sa osvajanjem Turaka , onda je ona 100% dobrovoljno prihvacena od strane tada tamo zivucih Hrvata starosjedioca , koje su Turci tamo zatekli i ljepo im ponudili svoju vjeru u zamjenu za ostanak na svojoj zemlji ........... ili je isto ponudjeno da budu raja i da uzivaju u slobodi svoje vjere , te im jos doveli tada pravoslavne da im ne bude dosadno kao preostalim krscanima :lol: :lol:

a sta mislis kako su papa i vatikan krscanstvo ponudili starosjediocima tih prostora, sa buketom cvijeca u ruci najverovatnije, ili hoces mi reci da su narodi tih prostora od uvjek bili krscani, cisto sumnjam...

eto recimo za primjer ti dajem juznu ameriku i sirenje vatikanske ideologije na tim prostorima, kako i pod kojim se uslovima odvijala, cisto sumnjam da je i na nase prostore dosla u nekoj drugoj verziji!
@mba

#41 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by @mba »

bach wrote:dao Bog facebook i tako ja počnem tražiti rođake po FB. Brojna smo porodica, prezime je turskog porijekla, ali sam otkrio jako puno Hrvata sa našim prezimenom, naročito u Slavoniji. Edin, Meliha, Amela, Senada kao i Miroslav, Zoran, Dragan, Irena imaju isto prezime i svi potičemo sa jednog brda u panonskoj ravnici. Listajući FB profile i jednih i drugih ( 700 profila na FB sa prezimenom B. ) lako je ustanoviti da i Bošnjaci i Hrvati B. ( istog prezimena) vole sport, vole dobro pojesti, imaju smisao za muziku i u velikom broju slučajeva se bave privatnim biznisom...

Kako je to bilo furka prije par godina, formirao sam i nekakvu grupu "Svi B. na jednom mjestu", okupio se popriličan broj članova i ja sam dodao i "rodbinu" iz Slavonije, Hrvate sa porodičnim prezimenom B. Reakcije "rodbine" iz Hrvatske su bile više nego neprijateljske, a bilo je i pravih prijetnji i uvreda:

- mamu ti ba. lisku
- Mi smo Hrvati i nećemo mi ništa s vama turcima da imamo
- pas ti mater tursku, šta ćeš me dodavat u ovu grupu...
- guzoperu jedan napu ... ši se . urca i ti i tvoja grupa

Ipak, našlo se među katoličkom rodbinom i par hladnih glava te se s njima mogli popričati na temu porijekla naše porodice. Ti Hrvati B. su doživjeli pravi šok saznavši da su nekada bili muslimani i šta znači prezime B. odnosno činjenica da njihovo porodično ime predstavlja nekadašnji elitni puk turske vojske. Do pojave FB nisu znali da negdje postoje Bošnjaci koji se prezivaju kao oni, mislili su da je njihovo porodično ime jednostavno hrvatsko prezime...

izvini a koje je prezime ako nije tajna? :-D
Hadzi Lojo

#42 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Hadzi Lojo »

Ja kad se sjetim kako su Bosnje klepale mrketinu do 92, samo kazem da su se Srbi zajebali i da su sve mogli uraditi bez rata, za ovo vrijeme bi bili svi Srbi.
emillio estevez

#43 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

@mba wrote:

cuj to povratak u vjeru pradjedova, a reci mi od kada je katolicanstvo na tim prostorima ko je donijeo krst u te krajeve?

u svakome slucaju barem 500 godina ranije nego sto su dosli Turci osvajanjem i donosenjem vjere i
doseljenika nekrscana ,ž
mislis li mozda de je drugacije drugacije ?

zelis napisati da su muslimani starosjedioci u Lici , a da dobar dio nije bio prije toga krscanske vjere (osim onih naseljenih muslimana ).
I naravno pisemo o vremenu Hrvata i njihove borbe protiv osvajace Turaka , ;-)
bach

#44 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by bach »

emillio estevez wrote:
@mba wrote:

u svakome slucaju barem 500 godina ranije nego sto su dosli Turci osvajanjem i donosenjem vjere i
doseljenika nekrscana ,ž
mislis li mozda de je drugacije drugacije ?

zelis napisati da su muslimani starosjedioci u Lici , a da dobar dio nije bio prije toga krscanske vjere (osim onih naseljenih muslimana ).
I naravno pisemo o vremenu Hrvata i njihove borbe protiv osvajace Turaka , ;-)

A Mađari nisu bili osvajači?

Mlečani nisu bili osvajači?

Austrijanci nisu bili osvajači ?

I jedni i drugi i treći nisu nametali visoke poreze lokalnom stanovništvu ( odakle buna Matije Gupca i Rakovička buna) , nisu tražili pravo prve bračne noći ( odakle tako puno Hrvata koji se prezivaju npr BERGER) , nisu zabranjivali hrvatsko nacionalno ime ( zar se do sredine 19. stoljeća niko javno na prostoru današnje Hrvatske nije smio javno izjasniti da se zove Hrvatom ili bi završio pred mađarskim sudom, a u hrvatskom saboru je takođe bilo zabranjeno govoriti hrvatski, službeni jezik je bio latinski !!!!!) ???

Baš je to tužna sudbina: Hrabro se boriš protiv jednog osvajača za korist drugog, koji istina nosi sveti križ oko vrata, ali ti jednako ili možda jače tuca ženu, sestru ili kćerku i jednako ti ili čak i više guli kožu preko nameta...
emillio estevez

#45 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

@bach niti madjari, austrijanci nisu nametali vjeru
jezik i kulturu DA ali vjeru NE
licani starosjedioci koji su konvertirali sa krscanstva na Islam, pa opet
nazad mogu biti jedino povratnici u vjeru i svome iskonu
jer ako se je taj narod tamo doselio stoljecima pije dolaska Islama sa Turcima
onda su oni bili poturceni i islamizirani dijelovi domicilnog stanovnistva (pod uvjetom da su tamo ostali i dalje zivjeti)

a o zabrani izjasnjavanja imenom Hrvat je glupost , pa uvijek je postojao Hrvatski sabor kao
neki oblik nastavka "drzavotvornosti"
i opet smo ustrajali i nasi pretci ostali su i dalje Hrvati
naravno uz asimilaciju ostalih doseljenika

takav slucaj je svuda bio prisutan
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#46 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Woody »

@emilio estevez:

Molim te pojasni ovo:
naravno uz asimilaciju ostalih doseljenika
:? O kakvoj je asimilaciji riječ? Ako Hrvatska, kao neovisna država postoji tek od XX vijeka, kako su "doseljenici" bili asimilirani u Hrvatsku prije toga?
Još jedna stvar me jako interesuje: Kada su se Hrvati počeli izjašnjavati kao takvi na cijeloj teritoriji Hrvatske? Do XIX vijeka, to su bile uglavnom geografske odrednice: Slavonci, Dalmatinci, Zagorci, i.t.sl. Jedino do tada što ih je povezivalo je bilo katoličko kršćanstvo i jezik. S tim što su obje te odrednice prilično lohotne u to vrijeme.
I, da:
, je li pod ovim podrazumjevaš i pravoslavne?
emillio estevez

#47 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

sto da ti pojasnim da u danasnjim <Hrvatima ima i osoba porijeklom madjara, nijemaca , turaka i svih inih
naroda oko njih ???

ako me sjecanje ne vara ( :lol: )
do dolaska turaka na podrucju like nije bilo pravoslavaca
doseljeni su za vrijeme i poslije turske okupacije
sto kao radna snaga i neplacena vojska a poslije kao prebjezi iz turskih dijelova
u prostore tadasnje vojne krajine

a sto se tice Hrvatskog kraljevstva od prije 1000 godina tebi je to nevazno
mi smo svoj nacionalni preporod davno prosli
a sto se tice regionalnog izjasnjavanja to i danas imamo
nesto kao bosanac ili hercegovac u BiH-a.
ako su oni narod kao nacija onda su i dalmatinci isto tako
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#48 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by Woody »

@emilio estevez:
Nisi mi odgovorio ni na jedno pitanje. Al' nema veze. Sada sam već siguran da svojim zadnjim postom daješ šlagvort: Hrvatska je oduvijek bila domovina samo Hrvata. U Hrvatskoj mogu živjeti samo Hrvati , ostali se moraju asimilirati. U Hrvatskoj su oduvijek živjeli samo Hrvati. Ostali su bili:
radna snaga i neplacena vojska a poslije kao prebjezi iz turskih dijelova
I kao takvima, nema im mjesta u Hrvatskoj (osim ako se asimiliraju).
Ali najviše me je nasmijalo:
:lol: :lol: :lol:
Pa u kojem vijeku ti živiš, dijete moje? U ovom, XXI, tako smjele ideje ne usuđuju se iznijeti ni nacionalisti iz država sa apsolutno većinskom jednom nacijom (npr. Irci).
Kao da čujem neki smijeh iz Haga. A, da, prepoznajem. To je Šešelj. Smije se i govori: šta sam vam rekao.
emillio estevez

#49 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

@wody pojma ti nemas
pisemo o procesu koji se je dogadjao od vremena turske okupacije do oslobodjenja
Like i Krbave ......... :lol:

nacionalni preporod u Hrvatskoj se je desio jos u pretprosolm stoljecu
i gdje ja to pisema da u Hrvatskoj zive samo Hrvati
nego dapace pisem da su danasnji <Hrvati ne samo potomci starih Hrvata nego i osoba koji su bili druge nacionalnosti
ali su postali Hrvati
npr.August Senoa , porijeklom ne Hrvat ali je Hrvat po djelovanju
ako ti to ne mozes razumijeti zao mi je

uostalom na ovome forumu ima tema o doseljenim muslimanima iz madjarske ili srbije
pa provjeri
dr.Gonzo

#50 Re: Pokrstavanje muslimana u Lici, i Dalmaciji

Post by dr.Gonzo »

Promjena vjere sa vjere X na vjeru Y je nasilna samo ukoliko je onaj koji govori o tom procesu pripadnik vjere X :lol:

Na primjer, kad Srbi govore o islamizaciji, to je naravno nasilan proces u kome su ljudi bili prisiljeni da mijenjaju vjeru. Jer zasto bi inace neko napustio ispravnu vjeru Isusovu? Sa druge strane, Bosnjaci znaju da to nije bilo tako, vec je to neuki narod radio iz vlastitih duhovnih potreba i jer se nisu mogli pomiriti sa odredjenim aspektima hriscanske metafizike :lol: Naravno, u slucajevima da su Bosnjaci prelazili na hriscanstvo, to je moralo biti nasilno i pod prinudom, jer zasto bi inace neko napustio ispravnu vjeru Muhamedovu?
Post Reply